Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів

Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів

20 Червня 2023
1690
20 Червня 2023
14:42

Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів

1690
У 2019 році розслідувачі опублікували серію матеріалів про корупційні оборудки в оборонній галузі, до яких був причетний син тодішнього заступника глави РНБО Олега Гладковського.
Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів
Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів

Вінницький апеляційний суд відмовив у задоволенні позову Олега Гладковського до Дениса Бігуса, Лесі Іванової та ГО «ТОМ-14» щодо визнання недостовірною та спростування інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні «Армія. Друзі. Бабки». Відповідно, також суд відмовив Гладковському і в отриманні компенсації «моральної шкоди» у розмірі 2 млн гривень. Про це команда Bihus.Info повідомила на своєму сайті.

Журналісти нагадують, що оскаржуване розслідування було опубліковано ще у 2019 році, в суд Гладковський-старший подав у серпні 2020-го, пропустивши законні строки позовної давності. Попри це, три роки справу слухали в суді першої інстанції, і в березні 2023 року Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського.

Адвокати журналістів Bihus.Info це рішення оскаржили, і вже 19 червня 2023 року колегія суддів повністю скасувала його. У Bihus.Info пообіцяли надати розширений коментар щодо рішення апеляційної інстанції після того, як отримають повний текст рішення, який поки ще не готовий.

Нагадаємо, у лютому 2019 року вийшли дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу, журналістка Леся Іванова, розслідувала, які суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів наявні в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син тодішнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

Згодом президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми «Наші гроші», та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Як повідомляла РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО були призупинені.

Пізніше Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

У березні 2019 року Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проєкт «Ваші гроші» та подав до суду на журналістів Дениса Бігуса та Лесю Іванову.

4 березня президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла третя частина розслідування «Корупція в оборонці — продовження. Гладковський і Укроборонпром (таємна переписка)».

Апеляційний суд Києва у грудні 2020-го скасував рішення Подільського районного суду Києва в провадженні за позовом Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, проти проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Після цього Гладковський-старший подав до суду позов проти громадської організації «ТОМ-14», журналістів Bihus.info Дениса Бігуса та Лесі Іванової, у якому вимагав понад два мільйони гривень моральної компенсації та спростування інформації, яку 25 лютого 2019 року журналісти оприлюднили в розслідуванні про розкрадання в оборонному комплексі України. 

У квітні 2021-го Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук Ігоря Гладковського, якого підозрюють в одержанні 950 тисяч гривень хабаря в справі «Оптимумспецдеталь». Згодом прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до суду обвинувальний акт щодо Гладковського-молодшого. 

У лютому 2022-го Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду відхилив скаргу Ігоря Гладковського у справі проти журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової. 

У червні 2022-го стало відомо, що Ігор Гладковський перебуває в Іспанії.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1690
Читайте також
03.03.2023 14:56
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
5 654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду