«Плівки Медведчука»: Верховний Суд закрив справу за позовом Порошенка щодо Зеленського

«Плівки Медведчука»: Верховний Суд закрив справу за позовом Порошенка щодо Зеленського

13 Вересня 2022
1433
13 Вересня 2022
09:59

«Плівки Медведчука»: Верховний Суд закрив справу за позовом Порошенка щодо Зеленського

1433
Адвокати Петра Порошенка оскаржуватимуть це рішення у Великій палаті Верховного Суду.
«Плівки Медведчука»: Верховний Суд закрив справу за позовом Порошенка щодо Зеленського
«Плівки Медведчука»: Верховний Суд закрив справу за позовом Порошенка щодо Зеленського

Верховний Суд  закрив провадження у справі за позовом Петра Порошенка. У рамках цього провадження п'ятий президент України просив визнати протиправною бездіяльність Володимира Зеленського через «неоприлюднення публічної інформації, яка становить суспільний інтерес».

Йдеться про інтерв'ю Зеленського каналу «1+1» у 2021 році, в якому нинішній президент України коментував записи прослуховування нардепа Віктора Медведчука, що оприлюднили журналісти Bihus.Іnfo.

У позові Порошенка була вимога до Зеленського оприлюднити наявну у нього інформацію, про яку він заявляв в інтерв'ю. Зокрема йшлося про те, що Медведчук нібито торгував з терористами і до цього, як стверджував Зеленський, був причетний Порошенко.

«Позивач зазначав, що в інтерв’ю від 24 червня 2021 року, розміщеному в мережі інтернет, відповідач стверджував про наявність у нього інформації від Служби безпеки України, розвідувальних органів України або від будь-яких інших осіб стосовно позивача, що "з терористами, сепаратистами Медведчук торгував, заробляв разом з п’ятим президентом".

Позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо неоприлюднення публічної інформації, що становить суспільний інтерес, про наявність якої він стверджував у своєму інтерв’ю, і зобов’язати його оприлюднити цю інформацію»,повідомив Верховний Суд у фейсбуці.

Дослідивши докази та розглянувши додаткові пояснення, Верховний Суд ухвалив рішення закрити провадження у справі.

Адвокати Петра Порошенка оскаржуватимуть це рішення у Великій палаті Верховного Суду.

«Після цієї всієї довгої історії суд вирішив усе-таки провадження закрити. Тобто не ухвалити рішення задовольнити позов, не відмовити в задоволенні позову. А уникнути рішення по суті. Ухилитися від оцінки по суті дії, а скоріше бездіяльності президента Зеленського і закрити провадження. Звісно, ми це будемо оскаржувати. Це вже не вперше буде оскарження цієї справи у Великій палаті. Минулого разу Велика палата повернула справу для розгляду по суті. Тепер будемо знову оскаржувати», – сказав агентству «Інтерфакс-Україна» адвокат Порошенка Ігор Головань.

Нагадаємо, 24 червня 2021 року президент Зеленський в інтерв'ю каналу «1+1», коментуючи опубліковані «плівки Медведчука», зазначив: «Дивіться, для мене не новина те, що відбулося. Ми всі про це знали. Ми не мали плівок, ніхто не чув їх, але було багато різної інформації від Служби безпеки, розвідки. Ми просто розуміємо, як це відбувалося. Що з терористами, сепаратистами Медведчук торгував, заробляв разом з п'ятим президентом (Порошенком)».

Петро Порошенко подав позов проти Зеленського та громадської організації «Том 14» (Bihus.Info) з вимогою визнати протиправним «приховування від суспільства прослуховувань і зобов’язати оприлюднити всі записи у первісному вигляді».

Журналіст Денис Бігус у коментарі «Детектору медіа» зауважив, що опублікував всі плівки, які були у нього (йшлося про 36 годин аудіозаписів).  

Пізніше Бігус заявив, що не знає точно, чому в його розпорядженні немає записів розмов нібито Медведчука з п'ятим президентом Порошенком зокрема. Бігус вважав, що розмови Медведчука писали «українські спецслужби в рамках масштабної спецоперації», яка почалася в 2014 році. На його думку, в ній брали участь СБУ та ГУР, які писали «всіх, до кого могли дотягнутися».

«Припускаю, що в президентській СБУ писати розмови президента просто не ризикнули. Але я в цьому можу і помилятися», – сказав Бігус.

Однак, на думку журналістів Bihus.Іnfo, записи свідчать про зв'язки Медведчука з російськими посадовцями, бойовиками, Адміністрацією президента часів Петра Порошенка, про ймовірну «участь» Медведчука в перемовинах щодо обміну полоненими, у переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом» та в організації схеми імпорту електроенергії з Росії.

П'ятий президент Порошенко назвав розслідування журналістів Bihus.Info щодо «плівок Медведчука» «зомбуванням», а «Європейська Солідарність» – «чорним піаром» команди Зеленського.

Фото: Петро Порошенко/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1433
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду