Метод «гнилого оселедця»: хто і навіщо атакує журналістів

Метод «гнилого оселедця»: хто і навіщо атакує журналістів

16 Січня 2024
2121
16 Січня 2024
20:46

Метод «гнилого оселедця»: хто і навіщо атакує журналістів

Альона Романюк
редакторка «По той бік новин»
2121
Метод «гнилого оселедця»: хто і навіщо атакує журналістів
Метод «гнилого оселедця»: хто і навіщо атакує журналістів

Можна дивитися або не дивитися «Бігусів», любити або ненавидіти їх, але слід визнати: зараз йде атака на журналістів. Вражена від вчорашньої атаки на Юрія Ніколова, сьогодні побачила відео про «Бігус.інфо». Вони – не перші, але найбільш впізнавані. Маніпулятивне відео, закинуте через сайт-сміттярку, де замість редакції - вигадані особи з фотографіями, які згенерував штучний інтелект. Далі трохи моїх роздумів і фактів.

Загалом у цій ситуації використано метод «гнилого оселедця» – до журналістів намагаються приліпити вживання наркотиків і нібито підкріплюють це відеозаписом. На записі видно, що журналісти нічого не вживають. Вживають ті, хто зазвичай за кадром – оператори. Але люди, які запустили цей вкид, добре розуміли, що слід дискредитувати саме журналістів. Ще один прийом, який використовують: «підміна понять»: ви бачите на відео хтось щось вживає, вам кажуть: «Це журналісти». Підміну зроблено.

Відео, яке зняли під час корпоративу перед Новим роком, вкинули тільки зараз. Не 1 січня, не 5, не 7. А сьогодні. Якщо зайти на канал «Бігусів», то вчора там зʼявилося відео про викривлену реальність у медіазвітах Офісу президента і Кабміну. Рекомендую глянути. Це значно цікавіше, аніж відео з операторами, яке вирване з контексту.

Далі. Через кого вкинули відео? Таке собі «видання» під назвою «Народна правда»: у їхньому ютубі за останні п’ять років аж чотири відео. Одне з них – нарізка відео з корпоратива «Бігусів» з маніпулятивними написами.

Сайт «Народна правда» – це просто лютий треш. Сміттярка і зливний бачок, де згадують і інших розслідувачів, наприклад, «Наші гроші» і Олексу Шалайського. На сайті вказано представників редакції. І мені стало цікаво, хто ж ці люди.

Отож, поїхали.

Головним редактором вказано таку собі Марію Швецову, про яку гугл ніц не знає – хіба про головну героїню якогось лайнового російського серіалу. Вказано, що у неї освіта «вища за фахом “журналістика” Київського національного університету ім Тараса Шевченко». Як викладачка і колишня студентка цього вишу скажу, що будь-який студент ІЖ знає відмінювання і правильну назву універу - ШевченкА, а не Шевченко. Нібито Швецова працювала у таких виданнях як «Новини Києва» (не існує), «Наша Нива» (не існує в Україні, але було у Білорусі; звісно, немає там жодних згадок про Швецову), «Антикорупціонер» (ще одне ноунейм видання). Найцікавіше – фото авторки. Якщо його збільшити і подивитися на зіниці - вони дивної форми, зовсім не круглої. Також щось дуже дивне із сережками - вони не входять у мочки і якось розпливаються. Це одна з ознак того, що світлина згенерована штучним інтелектом. Якщо фото прогнати через tineye.com, то він видає не це фото, а зображення, згенеровані ШІ.

Висновок: персона так званої головної редакторки вигадана.

Далі. Редактор стрічки новин – Станіслав Кравченко. Та ж сама проблема з назвою університету. Пише, що працював у газеті «Фокус» (але газети такої не було, був журнал і сайт), «Корупція.Інфо» (тут я просто промовчу), і «Інфо-ван» (про таке видання гугл теж ніц не знає, а в інста та фб видає якісь сторінки іспанською).

Наступним спецкором вказано Олександра Желізняка, саме він є автором матеріалу про Бігусів. Вказано, що освіту він отримав за фахом «журналістика» «Чернігівського національного університету ім Тараса Шевченко». Такого універу у Чернігові немає. Є «Національний університет «Чернігівський колегіум» ім.Тараса Шевченка». Проте там немає і ніколи не було спеціальності «Журналістика». Можливо, вона зʼявиться тільки цього року. Якщо уважно роздивитися фото цього персонажа, то ті ж зауваження до форми зіниць, а також до окулярів – по боках дивна тінь, якої не повинно бути в реальному житті. Ймовірніше за все, фото так само згенеровано штучним інтелектом, наприклад, за допомогою такого сервісу як Thispersondoesnotexist. Окрім газети «Правда» і «Час», в яких нібито працював «журналіст» Желізняк, про якого не знає гугл, так само вказано, що він був журналістом неіснуючого видання «Інфован».

Інша «журналістка» – «Марі Романова». Працювала до цього у виданні «Столічноє врємя». Як вони тільки назви такі понапридумували:))

Ще одна представниця «редколегії» – «Катерина Гранатова», яка здлобула освіту «за фахом “журналістика” Харьківського національного університету ім Кармазина». Тільки от у Харкові немає такого університету. Правильна назва - Харківський національний університет ім. В.Н.КАРАЗІНА, а не Кармазіна. Наступна – «Олена Лавринець»: каже, що працювала журналісткою видань «Pro10.news» (якого не існує) і «Infjmixer».

У підсумку: уся «редакція» має вигадані місця роботи, згенеровані штучним інтелектом світлини.

Фейсбук-сторінка «Народної правди» має майже 500 тисяч підписників. Кількість лайків під постами прямує до нуля. Проте є винятки такі як матеріал про «Бігусів». Його розганяли штучно + накручували вподобайки (це видно по співвідношенню кількості вподобайок до коментарів). До основного матеріалу додали ще кілька мемів з командою «Бігусів» і різними видами наркотиків (згадуємо тут про метод «гнилого оселедця» – намагаються закріпити стійку асоціацію). Серед сторінок, які розганяли публікацію і меми - «Милана Скадовская» та «Петро Хомяк».

Кому це вигідно?

У мережі бачу дві версії: державі-агресору і представникам влади. Далі буде виключно моя субʼєктивна думка. Це представники української влади. Чому не московії? Московити змінили стратегію інфоатак на території України. Якщо раніше це були тупі фейки, то зараз це здебільшого маніпуляції та те, що називається «малінформація» – коли використовуються правдиву інформацію з метою нашкодити. Власне, саме розслідування українських журналістів стосовно влади і корупції використовували росіяни, намагаючись подати це як суспільне явище, а не окремі випадки. Розганяли окремі факти за допомогою реклами і сіяли зраду. Тому росіянам вигідні будь-які негативні фактори, які відбуваються в Україні. Журналісти на початку вторгнення нічого не писали про корупцію у владі, бо чудово розуміли, кому гратимуть на руку їхні матеріали. Проте влада, яка краде під час війни – це злочин. І мовчати про це не можна.

Чому вигідно дискредитувати українських журналістів українській владі? Бо українські журналісти викривають факти корупції під час війни (не з усіма публікаціями і висловлюваннями журналістів погоджуюся, але на українських журналістів почалися інформаційні атаки). З минулого року осередками атак на українські якісні медіа і журналістів стали анонімні і напіванонімні телеграм-канали з багатотисячною і мільйонною аудиторією, а також низка сміттярок і зливних бачків.

Що відрізняє представників «Бігус.інфо» на корпоративі від героїв їхніх розслідувань? Те, що герої розслідувань стали героями через свій вплив на бюджетні кошти і невідповідність рівня їхнього життя їхнім доходам. Сподіваюся, усі знають, що у держави немає своїх коштів. Тому, коли корупціонер закуповує щось втридорога через підставні компанії – він краде не у держави, а у нас з вами. Ці випадки викривають журналісти-розслідувачі - не тільки «Бігуси», але й «Схеми», «Слідство» та інші. І така правда дуже незручна для тих можновладців, які не можуть пояснити, за які кошти у них вілли, квартири та автівки преміум-класу.

Зважаючи на тенденцію, 2024-й рік стане роком боротьби за незалежні і якісні медіа. Наїзди з боку влади, завуальовані від анонімки і сміттярки, продовжуватимуться. Реакція «Бігуса» із звільненням тих, хто на відео, а також здача тесту на наркотики усім колективом – гарний крок. Цікаво, чи може Офіс президента та численні народні депутати зробити такий же крок без дводенної підготовки?

 Ілюстрація: НотаЄнота

Джерело: фейсбук-сторінка Альони Романюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2121
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Едуард
97 дн. тому
Приклад того як відрізнити генероване обличчя. twitter.com/danbarker/status/1556663657785954304
Федір
101 дн. тому
Ось і у Бігуса свої Свинарчуки... Не треба ля-ля, що оператори - це якісь там технічні працівники, а не журналісти: оператор - це за визначенням тележурналіст, соромно відкараскуватися. Свинарчуки є, Бігуса - у відставку?(с) Боюся, щоб його у штурмовики під Бахмут не перекинули за те, що він там ручонками розма-хує.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду