Журналістка з Одеси, яка займається розслідуванням про «зерновий коридор», виявила засоби прослуховування у своєму авто

Журналістка з Одеси, яка займається розслідуванням про «зерновий коридор», виявила засоби прослуховування у своєму авто

19 Січня 2024
4071
19 Січня 2024
18:30

Журналістка з Одеси, яка займається розслідуванням про «зерновий коридор», виявила засоби прослуховування у своєму авто

4071
Ірина Гриб звернулась до поліції щодо виявлення несанкціонованого відстежувального пристрою, а також щодо втручання в її роботу як журналістки.
Журналістка з Одеси, яка займається розслідуванням про «зерновий коридор», виявила засоби прослуховування у своєму авто
Журналістка з Одеси, яка займається розслідуванням про «зерновий коридор», виявила засоби прослуховування у своєму авто

Одеська журналістка та блогерка Ірина Гриб виявила в себе в автомобілі пристрій для прослуховування. Про це вона повідомила у фейсбуку і докладніше розповіла в коментарі «Детектору медіа».

«Друзі, я дуже прошу репоста і максимального розголосу. Ось такі подарунки виявила Ірочка у своєму автомобілі. Система не з дешевих — працює постійно та онлайн. Простіше кажучи, Ірочку слухали і дивилися, куди їздить», — написала Гриб.

Ірина Гриб

Ірина відома в Одесі своїми критичними статтями і розслідуваннями, пов’язаними з діяльністю місцевої влади, у тому числі, одеського мера Геннадія Труханова, представників обласного суддівського корпусу та правоохоронних органів, а також забудовників. Свої матеріали вона публікує в телеграм-каналі «Ирочка расскажет» і саме з останньою публікацією в ньому пов’язує знахідку у своєму автомобілі. У ній ішлося про сумнівні схеми, що діють під час експорту зерна через морські порти Одеської області по так званому «зерновому коридору».   

«Втім, той матеріал був лише анонсом великого розслідування, яке я готую на цю тему. У ньому йтиметься про те, як чиновники податкової служби, БЕБ і митниці заробляють на “зерновому коридорі”, а точніше — аграріях, які ним вивозять зерно», — повідомила Ірина Гриб «Детектору медіа».  

За її словами, відразу після виходу матеріалу-анонсу  відбулася спроба зламати телеграм-канал і сторінку у фейсбуку блогерки, на якій вона теж викладає свої тексти. А згодом Ірина була вимушена звернутися на СТО через несправності, які стали траплятися з її автівкою.   

«Почав швидко “сідати” акумулятор і припинила світитися приладова панель. Я поїхала на СТО, і коли там зняли панель, побачила усе це “вєліколєпіє” — автономний блок живлення, GPS, Wi-Fi, аудіоконтроль. Тобто мене слухали і стежили за пересуванням», — каже Ірина. 

Перед тим машина тривалий час стояла на паркінгу: журналістка хворіла і не користувалась нею. Тоді, припускає вона, і була встановлена система прослуховування, яка, за словами блогерки, явно не з дешевих — працює постійно та онлайн. 

Журналістка викликала поліцію і написала заяву про відкриття кримінального провадження за 359-ю статтею ККУ — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації. Також Ірина має намір подати заяву про відкриття провадження за статтею 171-ю, яка передбачає покарання за перешкоджання виконанню журналістом професійних обов’язків. 

Ірина Гриб звернулась до Інституту розвитку регіональної преси, у якому, ознайомившись із наданими нею матеріалами, їй пообіцяли юридичну підтримку. 

«Також я звернуся до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та в СБУ. По-перше, це тиск, це дуже важко морально. По-друге, я вважаю, якщо не карати в правовому полі за такі речі, то тоді ми втратимо свободу слова в Україні взагалі», — сказала Гриб.

Нагадаємо,  16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

18 січня стало відомо, що Національна поліція вже зареєструвала заяву редакції Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. 

Читайте також:

Фото: фейсбук Ірини Гриб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4071
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду