Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований

Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований

17 Листопада 2022
1474
17 Листопада 2022
18:40

Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований

1474
Призупинення дії цього наказу ситуації не змінить, переконана лідерка команди.
Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований
Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований

Відсторонена від виконання обов’язків генеральної директорки «Довженко-Центру» Олена Гончарук назвала принципові умови для продовження роботи інституції. Про це вона сказала під час засідання Комітету гуманітарної та інформаційної політики, на якому розглядали питання щодо реорганізації «Довженко Центру».

«Наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований. Саме не зупинений, щоб не створювати бомби уповільненої дії, а скасований, — сказала вона. — Була ініціатива щодо виокремлення «Укранімафільму», ми можемо про це говорити. Але це не має торкнутися структури Центру».

Також, наголосила Гончарук, у Держкіно досі не підписали статут «Довженко-Центру»: «Ми скерували його їм повторно, внісши в нього деякі зміни. На початку передавання Держкіно наполягало, щоб із статуту були прибрані деякі повноваження трудового колективу бешз погодження з нами». Поки що що центр продовжує перебувати в сфері відповідальності Міністерства культури та інформаційної політики України. «Довженко-Центр» має побачити, які саме зміни в цей статут вносить орган управління, і погодити його. У січні 2022 року Кабмін передав «Довженко-Центр» до сфери управління Держкіно. Державне агентство мало протягом трьох місяців затвердити «стратегічний план розвитку та покращення фінансово-господарської діяльності державного підприємства».

Також лишається неунормованим питання про керівництво «Довженко-Центром». «Ми не можемо нормально ні комунікувати з партнерами, ні планувати свої дії», — сказала, зокрема, Олена Гончарук. За її словами, коли «Довженко-Центр» спробував внести до державного реєстру Юлію Каждан, реєстратор відхилив реєстрацію. «Тому зараз я поки що залишаюся чинною виконувачкою обов’язків генерального директора «Довженко-Центру», — наголосила Олена Гончарук. Вона переконана: оскільки конкурс не завершений, і в законі немає процедури, що обнуляє конкурс, який відбувся, а результати його не були затверджені, його статус відкритий, і у пана Ткаченка є можливість підписати контракт.

Щодо перевірки колекції, у «Довженко-Центрі» чекають на уточнення мети експертної оцінки, яка є «незрозумілою» для команди. «Всі предмети, які потрапляли до «Довженко-Центру», до архівної чи музейної колекції, перед цим проходили розгляд експертних комісій, які діють при кожному з трьох відділів. Доцільність включення їх у колекцію кінематографу уже визначена», — пояснила представниця «Довженко-«Центру».

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1474
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду