Керівник «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров розповів про знайомство з Єрмаком і спілкування з ОП

Керівник «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров розповів про знайомство з Єрмаком і спілкування з ОП

29 Листопада 2022
2236
29 Листопада 2022
11:25

Керівник «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров розповів про знайомство з Єрмаком і спілкування з ОП

2236
Андрій Алфьоров: Припускаю, що Офіс міг мене рекомендувати міністерству чи Держкіно.
Керівник «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров розповів про знайомство з Єрмаком і спілкування з ОП
Керівник «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров розповів про знайомство з Єрмаком і спілкування з ОП

Новопризначений виконувач обов'язків гендиректора «Довженко-Центру» Андрій Алфьоров в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів про знайомство з головою ОП Андрієм Єрмаком, нагальні потреби центру та перші кроки на посаді.

За словами Алфьорова, він знайомий з Єрмаком і припускає, що Офіс міг рекомендувати його кандидатуру міністерству чи Держкіно. Однак, як запевнив Алфьоров, жодних вказівок від голови ОП у нього «не було й не може бути».

«Останній раз ми зустрічалися влітку з приводу зйомок документального фільму — я працював із японською знімальною групою, і ми тоді були в ОП. Я такі версії, звісно, чув. І припускаю, що Офіс міг мене рекомендувати міністерству чи Держкіно. Коли я отримав дзвінок від заступника голови Держкіно Максима Олександрова, він мені сказав, що мене, мовляв, їм порадив Олександр Ткаченко. Не виключаю, що і Офіс теж мене рекомендував або хотів мене призначити. Я не мав особистої розмови ні з ким з Офісу. Згодом я розмовляв з Олексієм Дніпровим (заступником голови Офісу президента — ДМ.), і він мені сказав, що офіс зацікавлений не просто у збереженні центру, а в тому, щоби він працював. Тобто не в консервації, а в розвитку», — каже Алфьоров.

За словами Алфьорова, він мріє, аби ОП надав якусь підтримку, аби всі сторони конфлікту могли порозумітися.

«І щоб ОП розумів, яким важливим інструментом для національної культурної політики є "Довженко-Центр" і безпосередньо його колекція. Оскільки ОП отримує величезну підтримку з боку великих американських зірок, які мають вплив на електорат. Електорат, у свою чергу, тисне на конгресменів, і, відповідно, вони приймають рішення щодо постачання зброї в Україну. Тому я не здивований, що ОП зацікавлений у тому, аби "Довженко-Центр" працював і допомагав державі вибудовувати культурні зв’язки. Для будь-якого кінематографіста плівки, які зберігаються в центрі, є важливою складовою культури…», — каже Алфьоров.

Першочерговим пріоритетом Алфьоров назвав отримання належного державного фінансування на наступний рік.

«Це нагальне питання, з яким потрібно працювати, бо зараз бюджет іде здебільшого на потреби армії, що зрозуміло. Крім того, мені видається вкрай потрібним, аби «Довженко-Центр» отримав статус національного фільмофонду. Це нескладний крок: потрібне подання до президента та відповідний президентський указ…У мене є плани щодо залучення західних грошей для того, аби центр не просто існував, наче на апараті штучної нирки, а приносив користь, працював».

Алфьоров зазначив, що розмовляв з представником ОП про подання до президента щодо статусу національного архіву і сподіваєся, що матиме зустріч із цього приводу.  

Однак, на думку Алфьорова, спершу потрібно вирішити питання реорганізації: «Мені видається недоцільним її проведення, яке призведе до відокремлення того, що, власне, і є "Довженко-Центром", тобто фільмофонду, від музею тощо».

Алфьоров додав, що якщо наказ про реорганізацію Центру не буде скасований, він піде з посади.

17 листопада виконувачка обов'язків директора державного підприємства «Довженко-Центру» Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади, яку вона займала 15 днів. Ще 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру».

17 листопада Держкіно призначило тимчасовим очільником «Довженко-Центру»  Андрія Алфьорова.

Андрій Алфьоров – режисер, куратор, кінокритик, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Він співпрацював раніше з Довженко-Центром, був куратором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, а також автором однойменної книги, яку видав Центр.

Читайте також: 

У серпні 2022 року стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це назвали фактичною ліквідацією.  Однак Держкіно  заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

2 листопада Держкіно відсторонило Олену Гончарук від виконання обов'язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру», призначивши на цю посаду Юлію Каждан, яка раніше займалась бухгалтерським обліком і заснувала кінологічний центр. Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням».

8 листопада Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Andrey Alferov/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2236
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду