Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»

Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»

16 Червня 2023
2444
16 Червня 2023
18:38

Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»

2444
Представляти інтереси Гончарук у суді взялася та сама адвокатка, що судиться від імені НСКУ проти Кабміну, — партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк.
Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»
Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»

Юридична компанія Axon Partners повідомила на своїй фейсбук-сторінці, що подала до суду позов із вимогою до Державного агентства України з питань кіно укласти контракт із Оленою Гончарук як із переможницею конкурсу на посаду генерального директора «Довженко-Центру». У суді інтереси Олени Гончарук представлятиме адвокатка, партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк.

Раніше ми повідомляли, що Надія Денисюк представляє в Київському окружному адмінсуді інтереси Національної спілки кінематографістів України, яка оскаржує постанову Кабінету Міністрів про продовження у зв’язку з воєнним станом повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.  

Нагадаємо, 6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

За законом, підписання контракту з Гончарук мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023 року.

22 лютого стало відомо, що Державне агентство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук.

«В лютому 2023-го Олена Гончарук вдруге виграла конкурс на керівника Довженко-Центру. Держкіно, доклавши значних інтелектуальних зусиль, в останній день конкурсу надало контракт (21 друкована сторінка), вже підписаний заступницею Юлією Шевчук. І одразу запропонувало Олені Гончарук його підписати, без ознайомлення, бо чого б це не довіряти своєму органу управління? Маючи певні застереження, набуті попереднім судовим досвідом з Держкіно, ми все-таки взяли паузу, щоб ознайомитись із документом. Контрактом це назвати складно, то швидше привіт із XIX століття, причому до відміни кріпацтва. У березні ми надіслали Держкіно протокол розбіжностей до контракту та запропонували свою редакцію з детальним поясненням до кожного суперечливого пункту. У квітні Держкіно відповіло, що ні з чим погоджуватись не буде», — йдеться в дописі юридичної компанії Axon Partners.

Компанія також детально перелічує, які недоліки вбачає в тексті контракту, який Держкіно запропонувало підписати Олені Гончарук. Серед цих недоліків — суперечності із «законом і здоровим глуздом»; «виключають програму розвитку закладу культури на 1 та 5 років, яка, між іншим, є невід'ємною частиною контракту керівника згідно з законом»; відмінність запропонованих у контракті умов від того, що в аналогічних випадках пропонують у типовому контракті з керівниками держпідприємств тощо.    

Перше судове засідання в цій справі призначено на 5 липня о 10:30 в Господарському суді міста Києва.

Оновлено о 22:10

«Детектор медіа» поспілкувався з адвокаткою, партнеркою юридичної компанії Axon Partners Надією Денисюк.

На наше запитання про те, чому, на її думку, склалася така ситуація, коли переможниця конкурсу має доводити належні їй права в суді, юристка відповіла: «Це питання до Держкіно. Ми бачимо, що вони чинять спротив, але не знаємо їхніх мотивів».

В ексклюзивному коментарі нашій редакції Надія Денисюк також наголосила, що Олена Гончарук двічі виграла конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру», і підтвердила, що сторона позивачки має до запропонованого Олені Гончарук для підписання контракту всі ті претензії, які раніше юридична компанія перелічила у своєму дописі в соцмережах.

«Держкіно намагалося впихнути в текст контракту всі свої забаганки», — сказала наша співрозмовниця.

Крім того, із тексту контракту, який запропонувало Держкіно, випливало, за словами Денисюк, що «за будь-який крок керівника ("Довженко-Центру". — Ред.) можна звільнити». Юристка пояснила, що цей момент у тексті контракту — один з багатьох, які вона нині від імені Олени Гончарук оспорює в суді.

Денисюк також підтвердила «Детектору медіа», що на першому підготовчому судовому засіданні, яке заплановане на 5 липня, сторона позивачки буде вимагати від Держкіно укласти з Оленою Гончарук контракт у тій редакції, яку вона подала до суду.

Крім цього, юристка повідомила, що вчора, 15 червня, відбулося ще одне судове засідання, де вона оспорює «увільнення Олени Гончарук, яке відбулося ще в листопаді 2022 року».

Як розповіла Денисюк, вчора суд першої інстанції відмовив стороні Гончарук у її позові, керуючись логікою «якщо законом не заборонено звільняти Гончарук, значить можна це робити». «Тобто за цією логікою, — обурилась Денисюк, — Держкіно може робити все, що не заборонено законом. Хоча закон якраз говорить, що цей принцип на держоргани не поширюється. Далі ми плануємо йти з апеляцією, щоб все-таки довести, що увільнення Олени Гончарук було незаконним».

Фото: Axon Partners / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2444
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
316 дн. тому
А всіх-то проблем там: вигнати сцяними ганчірками запорізьку дурепу і неробу Гульку Кудерчук з тими, кого вона з собою привела, користуючись "дружбай с кварталом и лична с В.А.Зєлєнскім". Фтопку безмозглу самозакохану шалаву (олігархічну шмару?) !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду