Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»

Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»

3 Листопада 2022
1490
3 Листопада 2022
13:29

Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»

1490
Команда «Довженко-Центру»: Держкіно здійснило повномасштабне вторгнення в Центр і поставило свого «антикризового гауляйтера» в установі.
Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»
Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи замість відстороненої Олени Гончарук.

«Державне агентство України з питань кіно здійснило повномасшабне вторгнення в Довженко-Центр та поставило свого "антикризового гауляйтера". Керівництво Держкіно на чолі з Мариною Кудерчук систематично підриває репутацію сталої інституції з міжнародним ім’ям, яка робить вагомий внесок в культурну дипломатію, особливо під час війни, публічно ганьбить колектив Довженко-Центру, знецінює нашу роботу з українською кіноспадщиною, безпідставно звинувачує в бездіяльності, неефективному управлінні та неналежному виконанні обов'язків», – говориться в заяві команди Центру.

Колектив «Довженко-Центру» вважає, що дії Держкіно «нагадують дії країни-агресора»: «Маніпулювання інформацією, захоплення території на нібито законних підставах та призначення маріонеткових керівників. Під такі дії вони створюють документи, які затверджують в односторонньому порядку, не комунікуючи власні дії та ігноруючи думку громадськості і професійної спільноти».

«Немотивовані, непрогнозовані, авторитарні дії Держкіно спричинять руйнацію інституції та втрату кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка та інших всесвітньовідомих кінодіячів», – сказано в заяві.

Колектив «Довженко-Центру» заявив, що «не згоден з діями Держкіно, не визнає процедуру призначення нового керівника та чинитиме спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, колекції і команди».

2 листопада Держкіно повідомило про відстороненння Олени Гончарук від виконання обов'язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру» за результатами аудиту. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно «Довженко-Центру». Також Держкіно оголосило про призначення нового в.о. гендиректора «Довженко-Центру».

Як повідомили джерела LB.ua, в.о. директора «Довженко-Центру» призначили Юлію Каждан. За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Однак громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру».

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Фото: надане hromadske «Довженко-Центром»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду