Шість голосів із дев’яти: Олену Гончарук обрали директоркою «Довженко-Центру»

Шість голосів із дев’яти: Олену Гончарук обрали директоркою «Довженко-Центру»

6 Лютого 2023
1916
6 Лютого 2023
14:42

Шість голосів із дев’яти: Олену Гончарук обрали директоркою «Довженко-Центру»

1916
Держкіно готується укласти з нею контракт на 5 років.
Шість голосів із дев’яти: Олену Гончарук обрали директоркою «Довженко-Центру»
Шість голосів із дев’яти: Олену Гончарук обрали директоркою «Довженко-Центру»

6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», повідомляє Державне агентство України з питань кіно. Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

Засідання відбулось у приміщенні Держкіно у Києві, але у гібридному форматі, оскільки троє (Степан Бурбан, Віктор Глонь та Андрій Ногін) з 9 членів конкурсної комісії брали участь онлайн, розповіла у коментарі «Детектору медіа» голова комісії Ірина Подоляк.

«Ми хвилювалися, щоб Держкіно змогло створити лінк на зумі, щоб організатори нам не сказали, що немає зв’язку чи світла або ще чогось. Відтак я другий раз приїхала зі Львова, — розповіла голова конкурсної комісії. — Ми вирішили прийти до приміщення Держкіно, а не проводити засідання онлайн, як вирішили 3 лютого, щоб убезпечити весь процес від якихось підстав уневажнення конкурсу, котрі ми не могли би проконтролювати».

Кирило Жаровський, один із п’яти конкурсантів на посаду гендиректора «Довженко-Центру», зняв свою кандидатуру. Він, як сказала Подоляк, мотивував своє рішення тим, що підтримує Гончарук. Решта четверо конкурсантів (Вікторія Водка, Олена Гончарук, Олексій Пантелєєв та Сергій Слєпак) презентували свої візії розвитку Довженко-Центру і відповіли на додаткові запитання членів конкурсної комісії.

«На мою особисту думку, сьогодні конкурентів для Гончарук не виявилося. Шістьма голосами члени комісії підтримали саме її кандидатуру, троє проголосували за Вікторію Водку», — розповіла Ірина Подоляк.

Під час засідання велася відеофіксація, а ось онлайн-трансляції не було. Як пояснила Подоляк, за законом онлайн-трансляція на відміну від відеофіксації не є обов’язковою. «Забезпечення онлайн-трансляції насправді залежить від доброї волі уповноваженого органу, тобто Держкіно. Зрештою у залі, де відбувалося засідання комісії, були присутні представники ЗМІ, тож громадський контроль був», — сказала Подоляк.

Очільниця Держкіно Марина Кудерчук не з’являлася в приміщенні, де відбулось засідання комісії. «Ми повністю віддали процес на розсуд конкурсної комісії. Зі свого боку ми забезпечили прозорість. На жаль, не всі члени конкурсної комісії були об’єктивними, але це їхнє право. Я знаю, що ще перед першим засіданням у них були домовленості щодо вибору Олени Гончарук», — прокоментувала «Детектору медіа» сьогоднішню подію Марина Кудерчук. Також вона сказала, що Держкіно оприлюднить відеозапис засідання сьогодні.

Наразі у Держкіно готуються до укладання контракту на п’ять років із переможницею конкурсу Оленою Гончарук. Щодо повідомлення про те, що Гончарук є фігуранткою досудового розслідування, Кудерчук сказала, що «на сьогоднішній день немає рішення, яке суперечить (укладанню контракту із Гончарук. — «ДМ»)».

Нагадаємо, 2 лютого «РБК-Україна» повідомило, що прокуратура Києва внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння державними коштами службовими особами «Довженко-Центру».

Крім того, Головне управління Національної поліції м. Києва внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо порушення ЗУ «Про публічні закупівлі» та перевищення службових повноважень з боку Олени Гончарук, яка була в.о. директора «Довженко-Центру».

Мова йде про порушення в частині "видання та підписання розпорядчих документів по підприємству після видачі наказу про звільнення від виконання посадових обов’язків".

Як повідомляв «Детектор медіа», 3 лютого конкурсна комісія мала заслухати конкурсантів на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» та обрати нового очільника установи. Цьому перешкодило повідомлення про замінування приміщення Держкіно, де мало відбутися засідання. Згодом стало відомо, що поліція не знайшла нічого небезпечного, а члени комісії ухвалили рішення провести засідання в онлайн-форматі.

Нагадаємо, 2 листопада 2022-го Держкіно відсторонило в.о. генерального директора «Довженко-Центру» Олену Гончарук і призначило новою в.о. гендиректора Центру Юлію Каждан. 

22 грудня Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». 

Команда Центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

Фото: Ксенія Білаш / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду