Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»

Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»

30 Листопада 2022
1628
30 Листопада 2022
18:45

Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»

1628
У ролику йдеться, зокрема, про те, що Держкіно «у силовій формі блокує роботу інституції».
Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»
Жадан, Забужко, Портников та інші діячі культури й інтелектуали записали відеозвернення на захист «Довженко-Центру»

Українські діячі та діячки культури випустили відеоролик «Українська кіноспільнота та громадянське суспільство на захисті Довженко-Центру». На ініціативу відгукнулися стільки бажаючих, що довелося готувати дві версії відео, коротку та довгу.

У своїх зверненнях журналісти, інтелектуали, кінематографісти, громадські діячі заявляють про знищення культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України – «Довженко-Центру» та висловлюють свою категоричну незгоду.

«Відеозвернення записані для того, щоб донести позицію діячів культури до широкого загалу. Коротка версія – це змонтованний ролик, де ми обрали найточніші тези, які пояснюють важливість Центру для українського та світового культурного контексту. Повна версія – це документ, в якому без змін та монтажу можна почути кожного/-ну, хто висловлюється проти знищення Довженко-Центру», – коментують автори ролика.

Відео супроводжують вимоги діячів, які записали звернення:

  • відмінити наказ про «реорганізацію» «Довженко-Центру»;
  • призначити на посаду генеральної директорки Центру Олену Гончарук, яка вже виграла прозорий конкурс (результатів попереднього конкурсу ніхто не відміняв, будь-які призначення іншого директора/-ки в обхід конкурсу є протизаконними);
  • надати Довженко-Центру статус Національного кінофонду де-юре;
  • відправити у відставку керівництво Держкіно – голову і її заступників, недоброчесні дії яких призвели до поглиблення кризи в українському кінематографі (так як саме конкурс на посаду голови Держкіно був проведений у непрозорий спосіб);
  • зібрати круглий стіл з представниками влади і українських кіноорганізацій з персональним членством щодо призначення нового керівництва Держкіно на прозорому і публічному конкурсі;
  • провести прозорі вибори в Раду Держкіно в березні наступного року, без усіляких «не на часі»;
  • спільно з громадськістю створити цілісну стратегію розвитку кіногалузі.

Нагадаємо, суд щодо наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру призначили на 20 грудня. 29 листопада у Господарському суді Києва відбулося перше підготовче засідання за позовом Довженко-Центру про визнання незаконним наказу №100.

2 листопада рішенням Держкіно було відсторонено Олену Гончарук від виконання обов'язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру».

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

17 листопада Держкіно призначило тимчасовим очільником «Довженко-Центру»  Андрія Алфьорова.

Фото Лізи Акулової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду