Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон

Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон

11 Листопада 2022
867
11 Листопада 2022
08:00

Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон

867
Потрібен серйозний аналіз діяльності голови Держкіно Марини Кудерчук та її відповідності тій посаді, яку вона обіймає, наголошують автори звернення.
Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон
Українська кіноакадемія: в ситуації з Довженко-Центром Держкіно ігнорує закон

В Українській кіноакадемії спробу Державного агентства України з питань кіно «реорганізувати» Довженко-Центр назвали «наступом», який не зупиняє ні постанова профільного парламентського комітету, ні петиція, ані обурення культурної спільноти і медіа. Про це йдеться в заяві кіноорганізації.

Як наголошується, ситуація перебуває поза правовим полем: «Держкіно одверто ігнорує пункт сьомий Положення про свою діяльність, де сказано, що ця організація має "взаємодіяти з об’єднаннями громадян, громадськими спілками"».

Натомість, йдеться в заяві, Держкіно не має практики звернення до Національної спілки кінематографістів України та інших громадських організацій у сфері авдіовізуальних мистецтв за консультаціями чи порадами, а керівництво цієї держустанови «займає відлюдницьку недемократичну позицію».

Представники Української кіноакадемії висунули до Державного агентства України з питань кіно наступні вимоги:

• Визнати за Довженко-Центром статус Національного фонду фільмів, що забезпечить цілісність і неподільність колекції (фільмофонду, кіноархіву й музею) та її значення як національного культурного надбання.

• Привести до відповідності нормативно-правову базу, визначену статтею 17 закону «Про кінематографію».

• Сформувати робочу групу в складі групи фахівців для вироблення стратегії розвитку національної кіноіндустрії та екранної культури.

• Забезпечити широке громадське обговорення діяльності Держкіно, орієнтуючись при цьому на позитивний досвід провідних європейських кіноінституцій: «Чільним має стати принцип самоврядування, домінації фахівців, експертів, а не чиновників, що унеможливить, зокрема, впровадження корупційних схем розподілу коштів на фінансування кіногалузі».

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо Довженко-Центру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
867
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду