Держкіно припиняє реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення аудиту й обрання нового керівника

Держкіно припиняє реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення аудиту й обрання нового керівника

15 Листопада 2022
1795
15 Листопада 2022
13:51

Держкіно припиняє реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення аудиту й обрання нового керівника

1795
У Державному агентстві планують провести прозорий конкурс на директора Центру, його повноцінний аудит, надати йому статус «національного» та реорганізувати у «державну організацію».
Держкіно припиняє реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення аудиту й обрання нового керівника
Держкіно припиняє реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення аудиту й обрання нового керівника

Державне агентство з питань кіно призупиняє дію наказу про реорганізацію «Національного центру Олександра Довженка» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

У пресслужбі Держкіно зазначили, що на сьогодні у "Довженко-Центрі" проведений аудит. Однак працівники Держкіно не мали можливості повною мірою дослідити діяльність центру, оскільки для проведення аудиту не були надані документи в повному обсязі. Тому фактично перевірку проводили лише за частково наданими документами й відкритими джерелами, зокрема - сайту публічних закупівель ProZorro.

У Держкіно заявили , що надсилали акт перевірки офіційним листом до Центру з проханням усунути виявлені недоліки і двічі нагадували листами про необхідність звітувати – проте досі не отримали жодної відповіді.

Відтак в агентстві вважають за потрібне здійснити аудит діяльності центру на рівні Державної аудиторської служби.

Зазначається, що відомство вже ініціювало виконання експертної оцінки колекцій Центру. Держкіно вже отримало пропозиції до складу комісії з проведення експертизи від Державної архівної служби України, Міністерства юстиції України, також очікуються кандидати від Міністерства культури та інформаційної політики України.

Держкіно також чекає на пропозиції кандидатів до складу комісії від «Довженко-Центру», про що зверталося з офіційним листом, а також – від Громадської ради при Держкіно.

«Фонд і музей центру залишаться в тому статусі, в якому вони перебувають зараз, тобто як цілісний майновий комплекс», - наголошується в повідомленні.

Наступним кроком після аудиту, заявляють у Держкіно, стане проведення прозорого конкурсу на посаду директора «Довженко-Центру». Наказ про порядок конкурсного відбору зараз перебуває на фінальній стадії, вже зареєстрований у Мінюсті і найближчим часом має бути опублікований.

Крім того, планується розпочати процес надання «Довженко-Центру» де-юре статусу національного (не лише в назві, а й по суті), що має убезпечити його майно від використання не за призначенням.

Останній крок, який передбачають у відомстві – реорганізувати «Довженко-Центру» із державного підприємства у державну організацію, що дасть йому змогу працювати за профілем – як музей і архів.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні Комітету гуманітарної та інформаційної політики з аналогічними ініціативами виступив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Він заявив, що реорганізацію Довженко-Центру згідно з раніше ухваленими рішеннями буде зупинено.

Комітет більшістю голосів ухвалив, що необхідно скасувати наказ Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру», зберегти його статус-кво, ініціювати повернення Держкіно у підпорядкування Мінкульту, взяти до уваги план виходу з кризи, запропонований міністром культури, розробити концепцію розвитку «Довженко Центру» спільно Мінкультом і Держкіно.

Нагадаємо, 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це назвали фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Однак громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру».

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

Утім, вже 2 листопада Держкіно відсторонило чинну в.о. генерального директора «Довженко-Центру» Олену Гончарук від виконання обов'язків за результатами аудиту. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно «Довженко-Центру».

Також Держкіно оголосило про призначення Юлії Каждан новою в.о. гендиректора «Довженко-Центру». За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру «Ерсте Гунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». До того часу обов’язки керівника виконуватиме «професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки».

8 листопада новопризначена в.о. гендиректора Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1795
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 191
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду