Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»

Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»

18 Листопада 2022
1510
18 Листопада 2022
10:08

Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»

1510
Андрій Алфьоров: «На моїх очах Центр перетворювався із цвинтаря на храм кіно. І мені би не хотілося спостерігати зворотній процес».
Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»
Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»

Новопризначений виконувач обов'язків гендиректора Довженко-Центру Андрій Алфьоров заявив, що має намір добитися скасування реорганізації Центру, надання йому статусу «національного» і призначення на посаду очільниці Олени Гончарук, яку вважає легітимною переможницею конкурсу.

Про це Алфьоров написав на своїй фейсбук-сторінці.

Новим тимчасовим виконувачем обов’язків гендиректора Андрія Алфьорова призначили напередодні, після звільнення з посади попередньої в.о. очільниці Юлії Каждан. Андрій Алфьоров – режисер, куратор, кінокритик, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Він співпрацював раніше з Довженко-Центром, був куратором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, а також автором однойменної книги, яку видав Центр.

За словами Алфьорова, призначення його на посаду «не є елементом якоїсь гри, а викликане моїм власним бажанням врятувати Центр. Надто багато мене пов'язує з цією інституцією».

Він пояснив, що йдеться не лише про виставку, яку він проводив як куратор в Довженко-Центрі, й не про книгу. «На моїх очах Центр зусиллями Івана Козленка перетворювався із цвинтаря на храм кіно. І мені би не хотілося спостерігати зворотній процес», – написав Алфьоров.

Він заявив, що має намір домогтися скасування наказу про реорганізацію Центру і зупинити будь-які інші спроби її провести. Він також зауважив, що вважає Олену Гончарук переможницею конкурсу, тож зробить все можливе, аби її призначили на цю посаду, офіційно підписавши контракт. «Нагадаю, що я лише виконувач обов`язків. І ще для мене є важливою позиція самого колективу Центру», – написав Алфьоров.

Він додав, що для захисту колекції Довженко-Центру має намір добитися надання йому статусу «національного» і визнання нарешті цієї кіноустанови Державним фондом фільмів – як інституції, що фахово і практично з 1994 року здійснює архівну та науково-дослідницьку діяльність з розвитку фільмофонду, відновлення, реставрування та збереження творів національної кіноспадщини.

«Моторошно від думки, що якісь твори, з тих що зберігаються в Центрі, можуть бути передані в інші архіви, а згодом взагалі втрачені. Я впевнений, що потрібно терміново розробити нормативну базу для функціонування фонду фільмів і залученням міжнародних експертів. І найголовніше - зберегти фінансову підтримку з державного бюджету на період війни та 2 роки після. Насамкінець я хочу, щоб Довженко-Центр залишили в спокої й дали нормально працювати», - написав Алфьоров.

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Inna Semilinskaya / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1510
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду