Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру»

Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру»

22 Грудня 2022
1137
22 Грудня 2022
11:31

Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру»

1137
Заяви прийматимуть до 20 січня.
Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру»
Держкіно оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру»

21 грудня Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру».

Про це йдеться на сайті Держкіно.

Документи на участь у конкурсі приймаються з 21 грудня 2022 року до 16 години 20 січня 2023 року.

Формування конкурсної комісії розпочинається 22 грудня 2022 року.

Серед вимог до кандидатів:

  • вища освіта;
  • стаж роботи у сфері культури не менше трьох років;
  • володіння державною мовою;
  • здатність за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.

Нагадаємо, 2 листопада Держкіно відсторонило в.о. генерального директора «Довженко-Центру» Олену Гончарук і призначило новою в.о. гендиректора Центру Юлію Каждан

5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». 

Команда Центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

8 листопада Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

Уже 17 листопада новопризначена в. о. директора Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади. Замість неї призначили кінокритика та куратора Андрія Алфьорова. Утім, і ця кандидатура у «Довженко-Центрі» викликала питання.

Раніше, 17 серпня 2022 року, стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

Вже 15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

29 листопада у Господарському суді Києва відбулося перше підготовче засідання за позовом «Довженко-Центру» про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію інституції.

У розмові з «Детектором медіа» новопризначений в.о. керівника центру Андрій Алфьоров заявив, що якщо не скасують наказ про реорганізацію «Довженко-Центру», він піде з посади.

Крім того, 10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем. У «Довженко-Центрі» заявили також, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

Події довкола «Довженко-Центру» викликали широкий резонанс у громадськості. Зокрема, 12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

Також Національна спілка кінематографістів України оприлюднила відкритий лист із закликом звільнити голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук «за поглиблення кризи в українському кінематографі». Лист також підписали інші кіноорганізації, зокрема Спілка кінокритиків України.

До того ж, низка українських культурних діячів випустили відеоролик, у якому закликали зупинити знищення культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України – «Довженко-Центру» та висловили свою категоричну незгоду з діями влади. На ініціативу відгукнулися стільки охочих, що довелося готувати дві версії відео, коротку та довгу.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1137
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 191
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду