У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання

У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання

18 Листопада 2022
2466
18 Листопада 2022
19:29

У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання

2466
«Держкіно не планує скасувати реорганізацію Центру, але призначає людину, яка буде домагатися її скасування. Яким чином новий в.о. збирається це робити і яким Статутом він керуватиметься?»
У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання
У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання

Команда Довженко-Центру відреагувала на призначення виконувачем обов'язків генерального директора Андрія Алфьорова.

«Ми зворушені бажанням Андрія Алферова допомогти Центру, але незрозуміло, чому саме з його присутністю відбудеться те, за що і так ведеться боротьба, і чому колектив дізнається про нове призначення із соцмереж? Питань і неясностей виникає все більше», – зазначили представники інституції. Найважливіше – щоб культурна спільнота мала візію і стратегію Міністерства культури та інформаційної політики і Державного агентства з питань кіно щодо ролі та розвитку Довженко-Центру, підкреслили кінодіячі.

Нагадаємо, Андрія Алфьорова призначили 17 листопада після того, як відбулося звільнення з посади попередньої в.о. очільниці кіноінституції Юлії Каждан. Алфьоров – кінокритик, куратор, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, режисер. Був куратором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував культову кінострічку Романа Балаяна, а також автором однойменної книги, яку видав «Довженко-Центр». За словами Алфьорова, він керується власним бажанням врятувати Довженко-Центр.
Нагадаємо, 17 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади. 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда Центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею Довженко-Центру відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Алфьорова
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2466
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду