СБУ приходила з обшуками до «Довженко-Центру» і вилучила оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік

СБУ приходила з обшуками до «Довженко-Центру» і вилучила оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік

16 Лютого 2023
1658
16 Лютого 2023
11:28

СБУ приходила з обшуками до «Довженко-Центру» і вилучила оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік

1658
Чому задіяна саме СБУ — невідомо, зазначають у кіноінституції.
СБУ приходила з обшуками до «Довженко-Центру» і вилучила оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік
СБУ приходила з обшуками до «Довженко-Центру» і вилучила оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік

Вчора у «Довженко-Центрі» відбувся черговий обшук, повідомила кіноінституція на своїй фейсбук-сторінці.

«Сьогодні в Довженко-Центрі відбувся черговий обшук, який проводили співробітники Служби безпеки України. Чому задіяна саме СБУ — невідомо.

Привід: відкрита справа на Олену Гончарук.

У ході обшуку, незважаючи на заперечення співробітників Довженко-Центру і адвоката, були вилучені оригінали всіх наказів з 2021 по 2023 рік, що стосуються кадрових питань, та договорів оренди. Ці документи за інструкцією мають зберігатися на підприємстві 75 років», — йдеться у повідомленні.

Щоб з’ясувати, якою ситуація є на цей момент, «Детектор медіа» зв’язався із Оленою Гончарук. До 2 листопада 2022-го вона була в.о. генерального директора «Довженко-Центру». 6 лютого 2023 року Олена перемогла на конкурсі, що мав визначити нового керівника кіноінституції.

Як повідомила Олена нашій редакції, вона не була безпосереднім свідком обшуку, але перебувала на той момент у приміщенні «Довженко-Центру». Вона підтвердила, що всі запитувані документи слідчій групі були надані, зауваживши, що вилучення оригіналів не було вказано в судовій ухвалі на проведення обшуку — така необхідність виникла вже в процесі обшуку. «У зауваженнях до протоколу зафіксовано, що з боку Центру згоди на видачу оригіналів не було», — сказала Гончарук.

На наше питання, чому із обшуком прийшли саме працівники СБУ, а не Нацполіції, Олена сказала, що не має пояснення, слідча група це також не пояснила працівникам «Довженко-Центру». «Це важливе питання, бо якщо не помиляюсь, розслідування у сфері господарської та службової діяльності не входить в обов'язки СБУ», — додала Гончарук.

У своєму фейсбук-дописі «Довженко-Центр» нагадує, що 21 лютого має відбутися судове засідання у справі про оскарження наказу про реорганізацію Центру. 21 лютого є також датою, до якої Держкіно має укласти контракт з Оленою Гончарук, яка двічі поспіль стала переможницею конкурсу на посаду генерального директора цієї кіноустанови.

«Очевидно, що керуючий орган Держкіно з усіх сил намагається знайти причини та приводи не підписати контракт із Гончарук. З нетерпінням чекаємо викликів на допит. За нами правда і підтримка спільноти», — зазначили у «Довженко-Центрі».

Нагадаємо, 2 лютого 2023-го «РБК-Україна» повідомило, що прокуратура Києва внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння державними коштами службовими особами «Довженко-Центру».

Крім того, Головне управління Національної поліції м. Києва внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо порушення ЗУ «Про публічні закупівлі» та перевищення службових повноважень з боку Олени Гончарук, яка була в.о. директора «Довженко-Центру».

Мова йде про порушення в частині "видання та підписання розпорядчих документів по підприємству після видачі наказу про звільнення від виконання посадових обов’язків".

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого, тобто наступного дня після того, як відбулось засідання конкурсної комісії, яка своїм голосуванням обрала Олену Гончарук на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», від слідчого управління Нацполіції до «Довженко-Центру» надійшов запит. У ньому правоохоронці просили у триденний термін видати усю внутрішню документацію (договори, рахунки, замовлення, зарплатні відомості тощо), починаючи з 15 квітня 2021 року. 

2 лютого 2023 року Держкіно звернулося до Головного управління Нацполіції із «заявою про вчинення злочину в.о. генерального директора», маючи підозри в зловживанні владою або службовим становищем. Того ж дня, за даними «Довженко-Центру», було зареєстровано кримінальне провадження.

Нагадаємо, 10 листопада 2022 року у приміщення «Довженко-Центру» з обшуками приходили правоохоронці. Вони шукали інформацію про зв'язки колишнього керівництва Центру із забудовниками. Працівники тоді заявили про спробу «рейдерського захоплення».

11 листопада працівники Служби безпеки України, прокуратури та поліції знову приїхали до будівлі «Довженко-Центру».

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

Фото: Олена Гончарук / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1658
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду