detector.media
17.11.2022 18:40
Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований
Олена Гончарук: Наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований
Призупинення дії цього наказу ситуації не змінить, переконана лідерка команди.

Відсторонена від виконання обов’язків генеральної директорки «Довженко-Центру» Олена Гончарук назвала принципові умови для продовження роботи інституції. Про це вона сказала під час засідання Комітету гуманітарної та інформаційної політики, на якому розглядали питання щодо реорганізації «Довженко Центру».

«Наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру» має бути скасований. Саме не зупинений, щоб не створювати бомби уповільненої дії, а скасований, — сказала вона. — Була ініціатива щодо виокремлення «Укранімафільму», ми можемо про це говорити. Але це не має торкнутися структури Центру».

Також, наголосила Гончарук, у Держкіно досі не підписали статут «Довженко-Центру»: «Ми скерували його їм повторно, внісши в нього деякі зміни. На початку передавання Держкіно наполягало, щоб із статуту були прибрані деякі повноваження трудового колективу бешз погодження з нами». Поки що що центр продовжує перебувати в сфері відповідальності Міністерства культури та інформаційної політики України. «Довженко-Центр» має побачити, які саме зміни в цей статут вносить орган управління, і погодити його. У січні 2022 року Кабмін передав «Довженко-Центр» до сфери управління Держкіно. Державне агентство мало протягом трьох місяців затвердити «стратегічний план розвитку та покращення фінансово-господарської діяльності державного підприємства».

Також лишається неунормованим питання про керівництво «Довженко-Центром». «Ми не можемо нормально ні комунікувати з партнерами, ні планувати свої дії», — сказала, зокрема, Олена Гончарук. За її словами, коли «Довженко-Центр» спробував внести до державного реєстру Юлію Каждан, реєстратор відхилив реєстрацію. «Тому зараз я поки що залишаюся чинною виконувачкою обов’язків генерального директора «Довженко-Центру», — наголосила Олена Гончарук. Вона переконана: оскільки конкурс не завершений, і в законі немає процедури, що обнуляє конкурс, який відбувся, а результати його не були затверджені, його статус відкритий, і у пана Ткаченка є можливість підписати контракт.

Щодо перевірки колекції, у «Довженко-Центрі» чекають на уточнення мети експертної оцінки, яка є «незрозумілою» для команди. «Всі предмети, які потрапляли до «Довженко-Центру», до архівної чи музейної колекції, перед цим проходили розгляд експертних комісій, які діють при кожному з трьох відділів. Доцільність включення їх у колекцію кінематографу уже визначена», — пояснила представниця «Довженко-«Центру».

Читайте також: «Ситуація з “Довженко-Центром” — це плювок в обличчя». Стенограма засідання парламентського комітету

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY