Олена Гончарук: «Довженко-Центр» залишається в управлінні Мінкульту

Олена Гончарук: «Довженко-Центр» залишається в управлінні Мінкульту

16 Листопада 2022
2951
16 Листопада 2022
14:37

Олена Гончарук: «Довженко-Центр» залишається в управлінні Мінкульту

2951
Олена Гончарук: Сказати, що Мінкульт до нас зовсім не причетний, дуже складно. Практично, ми лишаємося під міністерством.
Олена Гончарук: «Довженко-Центр» залишається в управлінні Мінкульту
Олена Гончарук: «Довженко-Центр» залишається в управлінні Мінкульту

Відсторонена від виконання обов’язків генеральної директорки «Довженко-Центру» Олена Гончарук заявила, що центр продовжує перебувати в сфері відповідальності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Про це Гончарук повідомила 15 листопада під час засідання Комітету гуманітарної та інформаційної політики, на якому розглядали питання щодо реорганізації «Довженко Центру».

«Наразі згідно реєстрів, нашим органом управління є Міністерство культури та інформаційної політики. Тому сказати, що міністерство до нас зовсім не причетне, дуже складно. Практично, ми лишаємося під міністерством», — повідомила Гончарук.

У січні 2022 року Кабмін передав «Довженко-Центр» до сфери управління Державного агентства з питань кіно. Держкіно мало протягом трьох місяців затвердити «стратегічний план розвитку та покращення фінансово-господарської діяльності державного підприємства».

Читайте також: 

У серпні 2022 року стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це назвали фактичною ліквідацією.  Однак Держкіно  заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

2 листопада Держкіно відсторонило Олену Гончарук від виконання обов'язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру», призначивши на цю посаду Юлію Каждан, яка раніше займалась бухгалтерським обліком і заснувала кінологічний центр. Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням».

8 листопада Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду