Стартував український Euronews

24 Серпня 2011
9557
24 Серпня 2011
15:31

Стартував український Euronews

9557
Стартував український Euronews

24 серпня о 15:00 розпочала мовлення цілодобова українська версія телеканалу Euronews. Перший випуск новин Euronews українською мовою транслювався на Першому національному разом з привітанням президента України Віктора Януковича з початком мовлення.

 

Українська стала дванадцятою мовою Euronews (після англійської, французької, італійської, іспанської, німецької, португальської, російської, арабської, перської (фарсі), турецької та польської). Як писала ТК, на сайті Euronews українська версія каналу мовить із 17 серпня.

 

Український канал Euronews складається з прямих включень та сюжетів про суспільно-політичні, економічні, культурні події в Європі та світі, діяльність європейських органів влади, розвиток науки, соціальні проблеми населення європейських країн.

 

За правилами Euronews цілодобове мовлення каналу є однаковим в усьому світі, однак за умови ідентичного відеоряду текст кожної з десяти мовних версій, які існують сьогодні, є оригінальним. Утім, Україна стала першою країною світу, яка отримала право на виробництво місцевих українських новин та поширення їх на регулярній основі в рамках трансляції української версії Euronews. Для цього керівництво Euronews погодилося щоденно виділяти часові інтервали в україномовній версії для трансляції виключно українських новин. Кількість таких сюжетів буде залежати від поточних подій, але попередньо сторони домовилися про щоденну трансляцію від п'яти до десяти таких новин/сюжетів про Україну. Для виробництва місцевих програм будуть призначені відповідальні редактори та журналісти з центрального та українського представництв Euronews. Одноосібне рішення щодо наповнення українських новин у цьому слоті буде прийматися редакторами Euronews.

 

Крім цього, за угодою НТКУ зможе отримувати прибуток від реклами, розміщеної в українській версії.

 

Якщо український експеримент з включення місцевих програм в сітку мовлення виявиться вдалим, то ця практика буде поширена і на решту мов, якими ведеться мовлення Euronews.

 

Редакція україномовної версії знаходиться у штаб-квартирі телеканалу у Ліоні, крім цього Euronews делегує своїх представників для роботи в Україні. Повний редакторський контроль над україномовною версією буде здійснюватися з Ліону. У Франції працює 17 журналістів. На чолі команди стоїть Фідель Павленко.

 

Як нагадує прес-служба Національної телекомпанії України, у 2005 році НТКУ стала одним з акціонерів керівної компанії Euronews, яка сьогодні налічує 21 акціонера з числа громадських та державних телеканалів країн Європи та Середземномор'я. У листопаді 2009 року в ефірі Першого національного з'явилися 10-хвилинні новини Euronews українською мовою, яка містили актуальні новини про головні події у країнах Європи та світу за день. 21 жовтня 2010 року віце-прем'єр-міністр України  Борис Колесніков і генеральний директор виконавчої ради Euronews Майкл Пітерс підписали Меморандум про створення та поширення міжнародних новин Euronews українською мовою. Умови і порядок створення україномовної версії Euronews були визначені в ліцензійній угоді, підписаній головою виконавчої ради Euronews Філіпом Кайла та генеральним директором НТКУ Єгором Бенкендорфом. Ця угода була укладена на 5 років з моменту початку мовлення (тобто залишатиметься в дії до 24 серпня 2016 року) і підлягатиме автоматичному подовженню після закінчення цього терміну.

 

Для створення україномовної версії Euronews український уряд виділив 85,5 мільйонів гривень. За правилами Euronews виділені кошти будуть спрямовані на отримання ліцензії для НТКУ, а також на покриття всіх операційних витрат, пов'язаних із запуском нової версії. Окрема частина цих коштів піде на технічне обладнання української редакції у Ліоні та заробітну плату українських журналістів.

 

Керівництво НТКУ просить кабельних операторів включити український Euronews до соціальних пакетів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9557
Теги:
Читайте також
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
memphis
4621 дн. тому
Ура,наконец то они добились своего.А ячестно гворя сомневался.теперь Лион,потом Нью-Йорк и Лондон и будет все как в лучших домах.Это ведь даже в бреду бы никому не приснилось пару лет назад,что Первый будет так круто стоять.
Роберт
4621 дн. тому
Это знаменательное событие в истории отечественного телевидения.Знаковое событие,которое вывело Первый каналал на международный уровень.Без сносок и оговорок.
Фрэди
4621 дн. тому
как я посмотрю,за годы независимости на Украине появились профессионалы,способные провести такую политику на телеканале,причем государственном,что его новости обрели международный формат и главно екачество подачи новостей.Очень рад за Украину
Пенсионер
4621 дн. тому
Не надо нам в бесплатный пакет телеканалов включать еще и этот НЕрусский "Евроньюз"! И без него один Азаров уже везде.
Славик менеджер
4621 дн. тому
А откуда такая прыткость у УТ-1?Все каналы годами развиваются,а они раз и вдамках.Как то слишком быстро как для госструктуры,нереально быстро
Роман
4621 дн. тому
Это реально круто.Оффис в Лионе не имел до сегодняшнего дня ни один Украинский телеканал
Журналісти українського Euronews отримуватимуть 2 тис. євро
4621 дн. тому
ПРОПАГАНДИСТЫ - ЭТО ХОРОШО. ВПЕРЕД!
Школяр
4621 дн. тому
Треба щоб у Ліоні усі біли тильки Україномовні!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
авлон
4621 дн. тому
кабельщики просто обязаны БЕСПЛАТНО включить версию Euronews в социальные пакеты так как это проект государственный и все даже малообеспеченный должны иметь возможность видеть то,что создано на базе государственного телеканала.
рбк
4622 дн. тому
не фига себе ут раскрутилось....как орт просто
джокер
4622 дн. тому
"Якщо український експеримент з включення місцевих програм в сітку мовлення виявиться вдалим, то ця практика буде поширена і на решту мов, якими ведеться мовлення Euronews." теперь дело профессионалов с Первого показыват ьвсе новости абсолютно в нейтральном ключе,и тогда нам доверят самое большое -подача информации для иностранцев во всем мире в переводе ,но не меняя контекст новостей ни в чью либо сторону
Кайзер
4622 дн. тому
Круто что по всему Миру и именно на Первом национальнм-канале,который олияетворяет собой Украину во всем Мире.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду