«Стоп цензурі!» застерігає: український Euronews може бути використаний владою для пропаганди

25 Жовтня 2010
17911

«Стоп цензурі!» застерігає: український Euronews може бути використаний владою для пропаганди

17911
«Стоп цензурі!» застерігає: український Euronews може бути використаний владою для пропаганди

Журналістська ініціатива «Стоп цензурі!» закликає керівництво каналу Euronews звернути увагу на кадрову та редакційну політику майбутнього представництва в Україні, яке, згідно з підписаною 21 жовтня угодою, має бути створене на базі Національної телекомпанії України.

 

Національна телекомпанія, що перебуває у власності держави, повністю контролюється адміністрацією Президента України та головою Служби безпеки України Валерієм Хорошковським, який також є власником найбільшої в країні телевізійної групи «Інтер». Після обрання Віктора Януковича на пост Президента керівництво телекомпанії було змінене в обхід Закону «Про телебачення і радіомовлення», який передбачає створення наглядової ради. Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф до призначення на цю посаду був продюсером групи «Інтер», а його заступник Валід Арфуш - радником правої руки Президента Ганни Герман.

 

Під керівництвом цих людей Перший Національний телеканал радикально змінив редакційну політику. Згідно з моніторингом новин, що проводиться проектом Internews Network U-Media, новини, які раніше були безсторонніми та порівняно якісними, тепер наповнені прихованою рекламою влади. Канал є «рекордсменом» за кількістю порушень професійних стандартів.

 

Позицію керівництва каналу характеризує цитата з інтерв'ю Валіда Арфуша інформаційному агентству УНІАН: «Я вважаю, що Перший Національний обов'язково повинен бути провладним... Він завжди висвітлюватиме роботу влади, доноситиме лише позитивну інформацію до глядачів... має підтримувати владу, а влада повинна знати, що Перший Національний завжди її захищає».  Рух «Стоп цензурі!» вважає, що людину з такими поглядами недоречно призначати головою координаційної ради Euronews в Україні, позаяк немає гарантій, що українська версія Euronews не буде використана для пропаганди та прихованої реклами влади.

 

Також «Стоп цензури» наголошує, що компетентність пана Арфуша у телевізійній галузі є сумнівною, позаяк до призначення заступником генерального директора НТКУ він був займався організацією конкурсів краси та був видавцем бульварного журналу Paparazzi. 

 

З огляду на ці факти, а також невпинне посилення політичного тиску на медіа, здійснюваного українською владою у прагненні контролювати інформаційний простір, рух «Стоп цензурі!» закликає керівництво  Euronews:

 

- поставити українським партнерам жорсткі вимоги щодо редакційної та кадрової політики;

- ретельно контролювати процес створення та подальшу роботу українського представництва;

- відхилити кандидатуру пана Валіда Арфуша та вимагати призначення на керівні посади українського Euronews фахових і незаангажованих людей, відібраних шляхом відкритого та прозорого конкурсу.

 

Довідка

Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.detector.media//news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com/ , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08

censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17911
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
чернявка
4930 дн. тому
Мало ли кто где был.Главное что человек делает сейчас.У меня миллион был и я была миллионером а теперь у меня его нет и я не миллионерша.Так и что?Все меняется,и времена,и люди.Главное-что мы видим сейчас-очень активно развивающийся телеканал.
blade runner
4931 дн. тому
Очень умно-чтобы во Франции решались вопросы кадровой политики.А почему не в берлине или скажем,в любой другой стране?Это так видят стопцензурщики демократию-чтобы за границей решали кадровые и редакционные вопросы? А мы тогда кто-доминион получается ?Типа мы Канада а Лондон решает как мы тут будем жить.Очень интересно...
смешые клоуны сц
4932 дн. тому
Судя по всему,движение именуемое себя стоп цензуре избрало тактику возвышения и продвижения путем очернения всех демократических процессов,происходящих в Украине.Да будет им известно,что Evronews имеет очень хорошую аналитическую службу,в которой профессионалы работают не первый год,и они имеют очень жесткие,годами устоявшиеся требования для своих чденов.И какие-то перегибы и кривотолки в подаче новостей не допускаюся.А самое главное-новости заливаются не из Украины а в Украину,причем Европейскими корами,поэтому выпад Стоп цензуры просто пук в лужу.
Китайский лётчик
4932 дн. тому
Артем Соколенко, а кто именно из общественного комитета поддержал этот пресс-релиз? И спросили вы у сотен журналистов, которые подписались под заявлением Стоп цензуре, согласны ли они с этим мнением? Делали бы себе заявления от ГО Телекритика, а не прикрывались СЦ
Минздрав
4932 дн. тому
Минздрав предупреждает:В стопцензуре очень много людей,которые ни имеюют никакого отношения к журналистике и весьма туманно представляют себе вообще как строиться работа на телевидении!
Дети не умны...
4932 дн. тому
Для пропоганды чего?-Новостей Европы для Украинцев на Украинском языке?наоборот подписанте договора сделало шаг к тому,чтобы наши жители желающие слушать новости на Украинском имели такую возможность.А при чем здесь пропаганда власти?Абсурд.
Артем Соколенко
4932 дн. тому
Космополіте! Ви знаєте про що я й що саме я хотів сказати...
Космополит
4932 дн. тому
И не глупость ли - сравнивать ИНФОРМАЦИОННЫЙ канал (по-настоящему информационный) с радио, где довлеет АНАЛИТИКА?
Артем Соколенко
4932 дн. тому
Вмикаю, вмикаю... Не хвилюйтесь :) Я ще слухаю "Ехо" й читаю різні росіські сайти :) Так що все ок, пане Космополіте :)
Космополит
4932 дн. тому
Артем Соколенко, а Вы включите телевизор и посмотрите. Или Вам просто русская речь не нравится? Жить с постоянным предубеждением ...Вы не устали?
Артем Соколенко
4932 дн. тому
Об'єктивність російського Євроньюзу, який співпрацює з РТР, це цікаво! :)
Космополит
4932 дн. тому
"МОЖЕ БУТИ ВИКОРИСТАНИЙ". Какая удивительная формулировка. Они предполагают и предостерегают. Евроньюз в России работает с путинским РТР. И что? Русский Евроньюз от этого стал менее объективным? Хватит мутить воду. У Евроньюз есть свои правила, а все партнеры должны их придерживаться. Тем более украинская редакция будет работать во Франции под контролем французских менеджеров.
Виктор
4932 дн. тому
Ну, если говорить о незаангажированности, то по-моему эта статью сильно отдает джинсой. Отсюда вывод - если заинтересованный журналист кричит о заинтересованности канала "Перший Национальный", то стоит ли его слушать. А то получается, будто кто-то кричит: "Колбаса в Украине плохая, есть ее нельзя, в ней крахмал! А покупайте лучше нашу колбасу марки "Стоп крахмал"! Ясно и четко одно: При Бене и Валиде рейтинги растут. Канал становится лучше!
lolo
4932 дн. тому
А они правы! Евроньюз не очень, видимо, понял - с кем собрался сотрудничать. Проходимец Арфуш будет маркой евроньюза вылизывать власть. Первого национального мало. Лизать - на международном уровне!
sav1965@meta.ua
4932 дн. тому
достали всех хреновые придурки работают под заказ да и национальность у них не Украинци взять твi кто власник бежал с России в Англию тепеть мутит у нас одним словом отрабатывают деньги хозяев гнать палкой уродов шустеров и тд
Валера
4932 дн. тому
СТОП ЦЕНЗУРА ДОСТАЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду