Український Euronews показуватиме 5-10 новин з України і планує отримати ефірну ліцензію

26 Жовтня 2010
3827
26 Жовтня 2010
11:50

Український Euronews показуватиме 5-10 новин з України і планує отримати ефірну ліцензію

3827
Український Euronews показуватиме 5-10 новин з України і планує отримати ефірну ліцензію

Координаційну раду українського Euronews очолив віце-президент НТКУ Валід Арфуш. Про це він розповів в інтерв'ю газеті «Коммерсантъ-Украина».

 

Нагадаємо, до складу  ради також увійшли генеральний директор НТКУ Єгор Бенкердорф, генеральний директор Euronews Майкл Пітерс і президент Euronews Філіп Кейла.

 

За словами Валіда Арфуша, угоду про виробництво міжнародного сервісу Euronews українською мовою укладено строком на п'ять років. Вона набуде чинності з першого дня виходу в ефір українського Euronews, старт якого заплановано на 24 серпня 2011 року, у День Незалежності України. Очікується, що українська звукова доріжка каналу, поряд і іншими десятьма мовами трансляції, буде йти по всьому світу.

 

«У договорі також передбачено всі нюанси українського мовлення - які міжнародні новини повинні обов'язково виходити в ефір, скільки має бути реклами, програмна сітка каналу. Зауважу, що навіть українські новини, перш ніж з'явитися в ефірі, повинні будуть отримати дозвіл на випуск із Франції.. Тим самим буде збережена об'єктивність і незалежність каналу», - відзначив пан Арфуш.

 

Він розповів, що у договорі зазначено, що планується від п'яти до десяти новин на день. Ця частка може змінюватися в бік збільшення протягом п'яти років. Новини не обов'язково будуть політичними, а й культурними, спортивними, соціальними. Українські місцеві новини подаватимуться в кінці випусків. Їхня кількість залежатиме від наявності новин.

 

«Укладаючи контракт, ми домоглися того, чого не досягли інші партнери Euronews - головний офіс погодився, що у нас, поки тільки для української сторони мовлення, будуть місцеві новини про Україну.. Нагадаю, Euronews російською мовою є у пакетах кожного кабельного оператора. З моменту мовлення ці права повністю передаються нам - російська Euronews не зможе мовити на території України без нашого дозволу», - сказав Валід Арфуш.

 

Валід Арфуш відзначив, що поки розглядається питання про мовлення в Україні через кабельних операторів, хоча планується отримання .окремої ліцензії для ефірного мовлення Euronews в Україні.

 

Щодо фінансування Euronews, Валід Арфуш зауважив, що в договорі про створення українського Euronews вказаний стандартний бюджет - близько 5 млн євро на рік, - який вимагає Euronews від країни майбутнього мовлення, незалежно від зарплат і рівня цін, вартості ліцензії.

 

«У рамках нашої домовленості з Кабінетом Міністрів не передбачено фінансування ефірного каналу. Це питання потрібно розглядати окремо, в залежності від наявності коштів у бюджеті на наступний рік на отримання окремої ліцензії. Тому першочергове завдання для нас - домовитися з кабельними операторами», - розповів віце-президент НТКУ.

 

Планується, що основні надходження становитимуть прибутки від реклами. «Згідно з постановою уряду, ми отримали права на прямий продаж рекламного часу, але, можливо, підключимо посередників в особі великих агентств.. На самоокупність ми плануємо вийти при хороших продажах реклами протягом року з дня першого ефіру. Але необхідно враховувати, що сегмент інформаційних каналів в Україні насичений: є і 5 канал, і телеканал 24, медіагрупа Ріната Ахметова теж планує запустити новинний канал "Події"», - сказав Арфуш. Він відзначив, що основною конкурентною перевагою українського Euronews буде об'єктивність.

 

Штат українського Euronews формувати ще не почали. За словами Валіда Арфуша, планується дві редакції -  у Києві та Ліоні - зі штатом до 17 осіб у кожній. Українські журналісти, що житимуть і працюватимуть у Ліоні, отримуватимуть зарплату 1,5-2 тис. євро на місяць, матимуть соціальні пільги. Для роботи в ньюзрумі, окрім професіоналізму, претенденти мають продемонструвати знання англійської або французької мови. Ньюзрум формуватиме головний офіс Euronews: українська сторона лише передаватиме анкети.

 

Питання призначення керівника української редакції також на часі. «Ми можемо рекомендувати кандидатури, але головного редактора представництва в Україні призначить головний офіс. Весь менеджмент буде контролюватися з Франції, - сказав Валід Арфуш. - Остаточне рішення приймає директор редакції Euronews - Лучіан Сарбу».

 

Також Валід Арфуш заперечив, що український Euronews буде підконтрольним владі: «.Редакційна політика Euronews стандартна для всіх країн мовлення.. Важливо якість новин, а також нейтралітет, якщо мова йде про політичний подію - в ній повинні бути відображені і враховані всі сторони конфлікту. Нам навіть не варто робити сюжети, що висвітлюють події однобічно - їх просто не пустять в ефір!».

 

Він підкреслив: «.Можливість виходу в ефірі Euronews ангажованих владою новин дорівнює нулю. Такої можливості немає!». Також Валід Арфуш пообіцяв, що особисто  не впливатиме а кількість або фактуру політичних новин на Euronews: «Та не те що впливати не буду, але навіть займатися цим не буду. Це останнє, що мене цікавить!». Натомість він планує зосередитися на подіях у царині культури..

 

Як повідомляла ТК, 21 жовтня у Парижі генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф і голова виконавчої ради Euronews Філіп Кайла підписали угоду про виробництво міжнародного сервісу Euronews українською мовою. Також віце - прем'єр України Борис Колесніков та генеральний директор виконавчої ради Euronews Майкл Пітерс підписали Меморандум про співпрацю між Україною та Euronews.

 

Журналістська ініціатива «Стоп цензурі!» вже закликала керівництво каналу Euronews звернути увагу на кадрову та редакційну політику майбутнього представництва в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3827
Теги:
Читайте також
27.10.2010 18:01
Олександр Савицький, «Німецька хвиля»
48 514
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду