Українські медійники закликали Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду у російськомовній версії мовника

Українські медійники закликали Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду у російськомовній версії мовника

13 Вересня 2022
1728
13 Вересня 2022
14:15

Українські медійники закликали Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду у російськомовній версії мовника

1728
Медійники закликали звернути увагу на контент російськомовної версії Euronews, який непомітно нав'язує проросійське розуміння причинно-наслідкових зв'язків того, що відбувається в Україні.
Українські медійники закликали Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду у російськомовній версії мовника
Українські медійники закликали Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду у російськомовній версії мовника

Українська медіаспільнота просить Єврокомісію та менеджмент Euronews відреагувати на маніпуляції на тему війни в ефірі російськомовної версії телеканалу Euronews.

Відповідного відкритого листа було надіслано до центрального офісу Euronews у Ліоні, до інвестиційної компанії Alpac Capital, яка нещодавно придбала контрольний пакет акцій телекомпанії Euronews і заявила про необхідність посилити «європейську ідентичність» Euronews, а також до Європейської комісії, яка субсидує мовника.

Провідні медіагрупи України – 1+1 media та StarLight Media, Міністерство культури та інформаційної політики, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, Національна суспільна телерадіокомпанія України, Медіарух, ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, інші організації та медіа обʼєднали зусилля та звертаються з проханням:

  • Звернути увагу на контент російськомовної версії Euronews, залучити фахівців з пропаганди та дезінформації до аналізу цього контенту та здійснити відповідні операційні, кадрові та стратегічні рішення. Зокрема, у відкритому листі йдеться про аналіз матеріалів, що виходили протягом пʼяти днів (понеділок-пʼятниця, 15.08-19.08) у російськомовній версії Euronews. Так, підписанти дійшли висновків, що канал вдається до масових щоденних медіаманіпуляцій на тему війни. Йдеться не про відверті фейки, а про точковий, але системний, тому й ефективний вплив на аудиторію. Глядачам непомітно нав'язується проросійське розуміння причинно-наслідкових зв'язків того, що відбувається в Україні, ролі Росії в цих процесах, відповідальності сторін у війні тощо. Матеріали з маніпулятивними елементами присутні в ефірі щоденно та "розкидані" серед більш-менш "неупереджених і рівновіддалених" матеріалів;

  • Телеканал Euronews має велике покриття у 400 млн домогосподарств у 160 країнах світу, 68% домогосподарств зосереджено у Європі, охоплення Euronews складає понад 145 млн людей щомісяця. Відповідно, не можна допустити, щоб ключовий мовник європейських новин бодай у якійсь мовній версії подавав сумнівне викладення фактів, тим паче, коли йдеться про повномасштабну війну в Україні. Це відповідальність, яка коштує життя тисячам українців.

«Зараз саме той час, аби якомога більше людей у світі дізналися більше про Україну, її історію, європейську ідентичність, споріднені цінності та роль у сучасному світі. Розраховуємо на Вашу підтримку та віримо в світле майбутнє України, від чого напряму залежить майбутнє всього світу», – йдеться у відкритому листі.

Водночас автори листа закликають усіх небайдужих журналістів, представників громадських організацій, медіаспільноти з усього світу доєднуватися до підписантів відкритого листа. Зробити це можна, надіславши відповідний запит на пошту prgroup@1plus1.tv

Ознайомитися з повним текстом листа українською та англійською мовами можна за цим посиланням: https://cutt.ly/RCVxW6d 

Доказова база:  https://cutt.ly/2CVreMA

Довідково: Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом доєдналися «Букви», інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Зараз триває об’єднавчий процес двох ініціатив. Повний список членів оновленої організації буде відкритим одразу після формалізації Медіаруху. Наразі ініціатори руху розробляють правила роботи організації, її оргструктуру та внутрішні положення.

Нагадаємо, у липні 2022 року португальський інвестиційний фонд Alpac Capital завершив придбання контрольного пакета акцій телекомпанії Euronews, отримавши схвалення угоди від уряду Франції.

15 червня Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулась до керівництва Euronews із проханням переглянути їхню позицію щодо російської агресії проти України.

Зокрема, регулятор звернув увагу на сюжет Euronews від 12 червня, в якому присутня пряма мова голови луганських проросійських бойовиків Леоніда Пасечніка. При цьому у французькій версії сюжету він протитрований як «лідер сепаратистського регіону Луганська», а в російській – як «глава Луганской народной республики», хоча тимчасово окуповані його бойовиками території є частиною України. Водночас в обох версіях сюжету є слова Пасечніка про «українські націоналістичні батальйони» і немає жодного пояснення, що це наратив, який Росія використовує для виправдання своєї агресії.

У 2021 році медіаменеджер та продюсер Валід Арфуш намагався запустити українську версію каналу Euronews Ukraine.

Фото: Euronews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду