Політичне рейдерство і «в.о.» «в законі»

6 Лютого 2010
55134
6 Лютого 2010
17:04

Політичне рейдерство і «в.о.» «в законі»

55134
Оскільки чимало фактичних даних канали подають по-різному і найчастіше без достовірних посилань, зрозуміти загальну картину подій дуже важко. Моніторинг за 25 – 30 січня 2010 року
Політичне рейдерство і «в.о.» «в законі»

25 січня (понеділок)

 

Цього дня канали починали випуски з двох тем. Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий, 5 канал і «Україна» - з силового захоплення поліграфкомбінату «Україна», який друкує виборчі бюлетені. Цю тему висвітлювали всі канали, без винятку. СТБ і ICTV почали з вибуху в потязі «Чернівці - Київ». Про це повідомляли й усі інші канали, крім 5-го.

 

Про події на поліграфкомбінаті «Україна» канали розповіли надзвичайно плутано і по-різному, повідомляючи висмикнуті з контексту факти і думки, не докопуючись серйозно до причин і нарізно даючи окремі факти. Оскільки чимало фактичних даних подано каналами по-різному і найчастіше без достовірних посилань, зрозуміти загальну картину подій дуже важко, навіть із загалу інформації на всіх каналах. Журналісти жодного каналу не спромоглися чітко реконструювати перебіг уранішніх подій на комбінаті, зібравши для цього розповіді їхніх ключових учасників з різних сторін конфлікту. В кожному сюжеті змішано докупи все - і репортаж про ці події, і розслідування причин цих подій, причому різних версій, і ймовірні наслідки. Спробуймо порівняти, як різні канали подавали окремі факти і версії.

 

По-перше, хто вранці 25 січня був нападниками на поліграфкомбінат і скільки їх було? Максим Урлапов на Першому каналі розповів про «групу з кількох десятків людей» і повідомив: «регіонали запевняють, люди, які вривалися у будівлю, - це міліціонери та бійці приватної охоронної фірми. А очолював штурм нібито Володимир Хомко» (новопризначений Кабміном директор комбінату). Марина Макущенко на «1+1» повідомила: «До поліграфічного комбінату "Україна" таки увірвалися - хто каже сотня, хто нарахував 200 прибічників новопризначеного керівника фабрики». Вона ж навела у сюжеті синхрон Василя Грицака (нардеп-регіонал): «Ідуть бойовики, вибивають двері, вибивають вікна, б'ють людей» і синхрон Хомка: «А я не видел никаких 250 человек. Были только сотрудники милиции. Больше никого я не видел».

 

Ведучий Володимир Андрієвський на «Інтері» сказав: «На предприятие, где печатают избирательные бюллетени, сегодня утром ворвались неизвестные». Його колега Геннадій Стамбула в сюжеті повторив це визначення двічі: «Более 150 неизвестных, вооруженные металлическими прутьями, ворвались в здание полиграфкомбината "Украина". Они крушили все на своем пути и пытались штурмовать кабинет директора... Так неизвестные буквально пробивали дорогу в кабинет руководителя предприятия». Усе це без будь-яких посилань на очевидців події. Андрієвський, крім того, додав таке: «На место происшествия прибыли милиция, сотрудники предприятия и народные депутаты» - з чого незрозуміло, хто і з якого боку «барикад» був. Так само малозрозуміло у Стамбули: «В ход пошел слезоточивый газ и пожарные шланги». Хто це застосовував? З розповідей інших каналів можна зрозуміти, що сльозогінний газ застосовували нападники, а пожежні шланги (та ще й з гарячою водою) - оборонці комбінату.

 

В сюжеті Мар'яни Бухан (СТБ) повідомлено таке: «На кадрах, знятих міліцією о 6-й ранку, з зовнішньої сторони правоохоронці і нинішня охорона комбінату». Натомість із сюжету Сергія Кутракова на Новому каналі бачимо трохи відмінну картину: з посиланням на депутатів-регіоналів, він розповів: «О пів на сьому до комбінату вдерлися півтори сотні невідомих, основна мета яких була - посадити в крісло директора нову людину». Далі йде синхрон Грицака: «Бойовики застосували сльозогінний газ, молотки, монтіровки, вони розбили спочатку вхід, потім почали крушить і громить все, що бачили». І той же Грицак звинувачує керівника управління секретаріату Кабміну Володимира Рудика в тому, що той був керівником «бойовиків». Рудик це спростовує. І лише тут, на Новому каналі, є доволі цікавий синхрон такого собі Володимира: «Мы новая охрана полиграфкомбината "Украина", мы с новым начальником охраны, с новым директором пытались сюда зайти».

 

Про «нову охорону» каже й Олена Астахова на ICTV: «Коли о 6-й ранку нова охорона намагалася провести новопризначеного керівника до кабінету». Роман Сухан на 5-му каналі каже так: «На роботу новий директор «України» прийшов одразу із підмогою - кілька десятків бійців "Беркуту"». У підводці Олени Кот («Україна») цих людей визначено трохи інакше: «Снаружи спецназ не пускал к ним подкрепление». А в сюжеті її колеги Інни Христич говориться таке: «По словам очевидцев, в полшестого утра неизвестные проникли на полиграфический комбинат, вышибли дверь, выбыли витрину и напали на охрану». (Тут ще й недостовірність - про яких саме «очевидців» ідеться?) А в сюжеті також є синхрон депутата-регіонала Владислава Лук'янова: «Ну так сотрудники милиции, которые приехали официально, - они поддерживали этих людей. С одной стороны, не принимали никаких мер. Несмотря на то, что мы к ним обращались. С другой стороны, когда охрана предприятия попробовала противодействовать, и еще группа охраны подошла, милиция побила их палками и прогнала».

 

Само собою зрозуміло, що час події канали зазначають по-різному - від 6 ранку до 8-ї. Хто був оборонцями поліграфкомбінату того ранку? Знову плутанина, хоч і трохи менша. «По той бік скла помічники народних депутатів від Партії регіонів, тримають двері» (Перший канал). Невідомо хто, але «окропом з брандспойта боронили вхід до поліграфкомбінату» («1+1») - до речі, порівняйте це з сюжетом Стамбули на «Інтері». На «Інтері» в тому ж сюжеті Стамбули - інформація, яка відрізняється від інформації інших каналів: «В это время кроме ведомственной охраны в здании никого не было». Адже вже всі інші канали кажуть про депутатів з охороною, втім, теж у різних складах. «З внутрішньої (сторони) - народні депутати-регіонали зі своєю охороною. Ось регіонал Ельбрус Тадеєв підійшов подивитися, що відбувається на вулиці» (СТБ). «Протистояла їм дюжина нардепів-регіоналів разом із помічниками та охорона комбінату» (Новий канал). «Народні депутати вчинили спротив» (ICTV). «Але з середини приміщення заблокували депутати з Партії регіонів» (5 канал), «Депутаты устроили баррикаду внутри» («Україна»).

 

Кого і скільки затримали? Тут знову інформація різна. Найбільш докладно і достовірно у сюжеті Урлапова на Першому: «Тим часом правоохоронці уже затримали 22 особи, які вже дають свідчення в Шевченківському райуправлінні, повідомив міністр внутрішніх справ. Юрій Луценко додав, 18 з них назвалися або помічниками, або охоронцями нардепів». Макущенко на «1+1» каже, що «за фактом нічної події міліція затримала більше 20 осіб» (щоправда, 6 ранку - це «найбільш рання» цифра з усіх згаданих каналами - це вже точно не ніч). «Задержаны 22 человека» (Стамбула на «Інтері», без посилань на будь-кого і без уточнень). СТБ: «Після ранкової зустрічі міліція затримала 22 особи. За даними керівництва МВС майже всі вони помічники депутатів». Новий про затриманих геть не згадує. «Міліція затримала 20 громадян, які нібито захищали кабінет попереднього керівника» (ICTV, без посилань). «20-х чоловіків, які не пускали нового директора, заарештували і відправили у райвідділ. Міліція вимагатиме для них 15 діб арешту» - це 5-й канал. «Тем не менее на месте инцидента милиция задержала около 20 человек, которые пытались защитить прежнего директора. Их отвезли в райотдел. Но после вмешательства депутатов отпустили» («Україна»). Не на кожному каналі зрозуміло кого, власне, заарештували, з «якого боку барикад», адже, як уже показано вище, не з кожної розповіді чітко випливає навіть те, що помічники депутатів були саме оборонцями поліграфкомбінату, а не нападниками.

 

Менш докладними і більш неточними стають канали, повідомляючи про ще дві важливі обставини події. По-перше, постраждалі в сутичці. Більшість каналів про них не згадують взагалі, і це є серйозною помилкою журналістів. У сюжеті Макущенко на «1+1» є синхрон одного з постраждалих, щоправда, він титрується як «постраждалий від дій міліції», хоча ця обставина не є очевидною з усіх наявних фактів, адже там була, ймовірно, присутня і якась «охоронна фірма», крім того, не очевидно, з якого боку були ці постраждалі. Ця людина каже таке: «Одному человеку дали сильно по голове, он упал. И его увезла скорая. Одному парню перебили ногу, не знаю, каким-то железным тяжелым предметом». Це каже учасник і очевидець події, отже, можна припускати, що є люди, які в цій сутичці отримали тяжкі травми. Отже, журналісти повинні були б (хоча б і наступного дня) поцікавитися їхнім станом. Цього не зробив жодний із каналів! Стамбула на «Інтері» повідомляє більш серйозну цифру: «Больше 10 охранников с разными травмами забрала скорая». Куртаков на Новому шукав цю інформацію, але не знайшов: «Кажуть, що серед останніх (охорони комбінату) і поранені були. Проте, як ми не допитувалися їхніх прізвищ і місця перебування - ніхто нічого не сказав».

 

Друга важлива обставина події - чи заведено кримінальні справи, ким, проти кого і за що саме. Тут канали говорять різне і більшість - дуже приблизно, жодної точності подачі інформації. Перший канал і Новий канал з цього приводу мовчать. Макущенко на «1+1» повідомляє, що «правомірність міліцейської допомоги новому директору оцінить Генеральна прокуратура. Саме вона проводитиме слідство. Дві кримінальні справи за фактом дій міліції порушила прокуратура Києва». Щоправда, це не зовсім збігається зі сказаним Мосейчук у підводці до цього сюжету: «За фактом скандальної події Генпрокуратура вже порушила кримінальну справу» - тобто одну справу (і тут ще й традиційно не обійшлося без оцінки). Але ні в підводці, ні в сюжеті не сказано про важливу обставину - про те, що саме інкримінується міліціонерам. На «Інтері» про це каже в сюжеті Стамбула: «Генпрокуратура уже возбудила уголовное дело против работников милиции, которые не оказали противодействия рейдерскому захвату государственного предприятия». Щоправда, йдеться лише про одну кримінальну справу. СТБ каже про дві справи, але теж без уточнень: «Натомість проти самих міліціянтів розпочато вже дві кримінальні справи». Також про одну справу, але з іншими інтерпретаціями і з іншої інстанції повідомляє Астахова на ICTV: «А столична прокуратура порушила кримінальну справу за фактами захоплення адмінбудівлі та перевищення службових повноважень». Схоже кажуть на 5-му каналі (але лише про перевищення службових повноважень) та «Україні» (на останній з уточненням: «среди фигурантов этого дела оказались и сотрудники милиции» - отже, ще хтось?). Але ці канали також твердять, що справи завела Генпрокуратура.

 

Подаючи версію дій регіоналів, канали також розповідають трохи різне. Перший про це мовчить. Решта кажуть або про те, що прибічники Януковича підозрюють Кабмін у спробі «сфальсифікувати вибори» без уточнень способу фальсифікації («1+1»), або в намірі надрукувати зайвих 1,5 млн бюлетенів («Інтер», ICTV та 5 канал), або просто «безконтрольно друкувати бланки бюлетенів» (СТБ), або в спробі «зірвати друк виборчих бюлетенів» (Новий канал) і або надрукувати зайві, або «пошкодити друкувальні верстати» («Україна» в синхроні Грицака).

 

Більшість каналів (крім «Інтера» й «України», а Перший канал робить це дуже побіжно) повідомляють про версію іншої сторони, а саме про те, що Кабмін почав міняти директора, який заблокував друк бланків закордонних паспортів, відстоюючи інтереси субпідрядника - приватного концерну «Едапс», що є власністю бізнесменів-регіоналів. Найбільш докладно про це, з посиланням на першого віце-прем'єра Турчинова, розповіли СТБ, Новий канал, ICTV і 5-й канал. І лише Перший канал та «Україна» повідомили про звинувачення Турчинова на адресу регіоналів у тому, що ті, мовляв, могли, контролюючи комбінат «Україна», друкувати невраховані бюлетені ще в першому турі виборів. Щоправда, балансу до цього звинувачення обидва канали не дають.

 

Лише «1+1», «Інтер» і ICTV повідомляють про важливу колізію, що новопризначений директор комбінату не має допуску до секретних документів, отже це могло стати на заваді друку бюлетенів для другого туру. «Інтер», Новий канал і «Україна» повідомляють також про якесь рішення суду, яке має відношення до теми, але кажуть про це по-різному. «Около 10 утра суд постановил - действие приказа Минфина о назначении генеральным директором Владимира Хоменко приостановить» («Інтер», тут не зазначено, який саме суд це зробив). «Махає лише депутат Грицак, щойно отриманою ухвалою Київського адмінсуду. Грицак: "Яка призупиняє усі дії Міністерства фінансів України"» - це Новий канал. «Вскоре депутаты продемонстрировали решение суда, которым приостанавливается назначение нового руководителя полиграфического комбината» - це на «Україні», також не сказано, який саме суд.

 

Нарізно повідомляють канали і про рішення РНБОУ з приводу подальшої роботи комбінату. Про те, що комбінат по периметру охоронятимуть внутрішні війська, повідомляють всі канали, крім «України», а СТБ повідомляє до того ж, що «після обіду "Україну" дійсно прийшли охороняти альфівці». Всі канали повідомляють, що друк бюлетенів відбуватиметься перед камерами відеоспостереження над кожним верстатом, щоправда, Перший канал та «Україна» чомусь вражають, що це рішення РНБОУ прийнято за дорученням Тимошенко. Перший канал і «Україна» при цьому кажуть, що цю картинку можна буде бачити в інтернеті. Решта каналів про це не повідомляють. Перший, «Інтер» і СТБ мовчать з приводу рішення РНБОУ щодо того, хто ж буде керувати комбінатом під час виборів. Інші повідомляють про це трохи по-різному. «1+1» каже просто про «тимчасового адміністратора», якого має призначити уряд, погодивши кандидатуру з СБУ. Новий канал, 5-й канал і «Україна» кажуть, що цим тимчасовим керівником має стати один із заступників нинішнього директора. ICTV каже, що РНБОУ радить урядові «шукати радить з досвідчених поліграфістів, які мають доступ до державних таємниць». З приводу цього рішення журналісти не змогли втриматися від власної оцінки: «Не діставайся ж ти нікому. Таке соломонове рішення ухвалила Рада нацбезпеки та оборони» Мосейчук («1+1»). «Там ухвалили соломонове рішення» Кутраков (Новий канал).

 

Інші оцінки і висновки в цій темі були такі. «Щоправда, з'явилася ще одна, комерційна версія подій.» (Мосейчук на «1+1»). «Як кажуть, робота нового начальника починається з ремонту свого кабінету. Вочевидь, новому директору поліграфкомбанату доведеться відбудовувати півбудинку» (Макущенко на «1+1»). «Полиграфический комбинат "Украина" - в центре скандала... Как выяснилось, цель нападавших - кабинет директора комбината. Полукриминальная история с политическим подтекстом стала темой внеочередного заседания СНБО» (Андрієвський на «Інтері»). «Війна за «Україну» (Тетяна Висоцька на СТБ). «Що ближче до другого туру президентських перегонів, то в країні стає напруженіше. Сьогодні це засвідчив інцидент на головному поліграфічному комбінати України, що займається виготовленням виборчих бюлетенів. У конфлікт виявилися вплутані всі - народні депутати, представники Кабміну, приватні охоронці та навіть міліція. Нині під загрозою друк бюлетенів для другого туру голосування» (Оксана Гутцайт на Новому каналі). «Державний поліграфічний комбінат "Украина" сьогодні став зоною бойових дій» (Кутраков на Новому). «Напередодні друку виборчих бюлетенів для другого туру голосування киплять пристрасті навколо поліграфічного комбінату "Украина"... Сьогодні нова охорона комбінату вдерлася у приміщення з елементами бойовика» (Олена Фроляк на ICTV). «Вранці на поліграфкомбінаті "Украина" немов справжній бойовик. Вибивають шибки, кидають димові шашки, обливають водою. Розпал пристрастей спровокувала заміна керівника підприємства, якого уряд призначив ще минулого тижня» (Астахова на ICTV). «Однак, на цьому конфлікт не був вирчерпаний» (Ігор Татарчук на 5-му каналі). І Олена Кот на «Україні» чомусь каже: «Сегодня провалилась очередная попытка правительства провести в кабинет нового директора полиграфкомбината «Украина». Наче це вже була не перша спроба силового захоплення комбінату.

 

Про вибух у потязі Чернівці - Київ повідомляють всі канали, крім 5-го. Канали дають різну кількість постраждалих: 9 людей (Перший канал, Новий канал), 7 людей («1+1», «Інтер»).

 

Також по-різному повідомляють про компенсації, що їх дасть постраждалим пасажирам «Укрзалізниця»: «Залізничники вирішили всім пасажирам, які зараз у лікарні, видати по 2 тисячі гривень допомоги, також вони отримають кошти по обов'язковому страхуванню пасажирів» (сюжет Мирослава Шевчука на Першому каналі). «1+1» не уточнює суми. «"Укрзалізниця" пообещала выплатить пострадавшим пассажирам материальную помощь. О какой сумме идет речь - не уточнятся» (Олена Цинтила на «Інтері»).

 

Олесь Терещенко (Перший канал) дає недостовірне посилання: «Уже встановлено, в неділю ввечері у вагонного провідника розірвався газовий балон». «1+1» і «Україна», покладаючись на те, що повідомлення про подію давали в недільному випуску, дають недостатній бекґраунд. Оксана Гутцайт на Новому дає оцінку: «Трагедія сталася напередодні ввечері». Ілона Свердун на «Україні» неточно (за значенням) вживає слово: «Они оказались в эпицентре взрыва».

 

Усі канали, крім 5-го, повідомляють, що ЦВК оголосила остаточні підсумки першого туру виборів і призначила другий тур. Оцінки в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Війна за поліграфкомбінат "Україна" ЦВК не налякала». Висновок у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Ну, і те, що було очевидним, цього дня о 16:35 набуло юридичного обґрунтування». Фактична неточність - у студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Центральная избирательная комиссия сегодня обнародовала официальные результаты первого тура президентских выборов. В нем победил Виктор Янукович». Адже це не є перемога у виборах. З іншого боку, можна сказати, що в першому турі в цьому випадку перемагають два кандидати, які проходять до другого туру.

 

І численні оцінки, і власні висновки у прямому включенні Тетяни Пруднікової (ICTV): «Оголошення результатів тривало досить довго... Центрвиборчком так поспішає саме тому, що сьогодні останній день, коли вони можуть затвердити всі необхідні технічні питання для підготовки проведення другого туру виборів. Тож сьогодні саме тому всю процедуру провели офіційно. Вона тривала досить довго... Але знову ж таки ніякої реакції ЦВК на них немає... І ЦВК навіть не захотіло розслідувати, щоб з'ясувати, наскільки такі порушення вплинули на результати голосування... До речі, як вже стало відомо, його вже затвердили».

 

Усі канали повідомляють про приїзд до Києва російського посла Михайла Зурабова. У цій темі є оцінка в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Правда, в Києві Михайла Зурабова чекали ще з літа». Оцінки і численні безпідставні узагальнення - в сюжеті Ігоря Кримова (Перший канал): «Його українську вже обговорюють політологи, втім особливого значення цьому не надають... Більш важливо, певні експерти, на чиє ім'я привіз Зурабов вірчі грамоти. Інтрига розвіялася лише по обіді в Міністерстві закордонних справ... Чому вірчі грамоти Зурабов привіз саме зараз: між першим та другим туром виборів, цим теж переймаються політологи». Оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «І дочекалися... Ну, а от скандал із самими вірчими грамотами, вочевидь, вичерпаний». Недостовірне посилання в підводці Володимира Андрієвського («Інтер»): «Всю неделю пресса шумела, что в документах не указана фамилия президента и это противоречит дипломатической практике». Оцінка і недостовірне посилання в сюжеті Ірини Юсупової («Інтер»): «На чье имя Зурабов привез верительные грамоты и не обернется ли его визит новым политическим скандалом? Этот вопрос всю неделю обсуждался в прессе». Оцінки в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Від нього очікували дипломатичної провокації, а він дипломатично заговорив українською мовою». Оцінка в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «До Києва нарешті прибув російський посол Михайло Зурабов».

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Деякі оцінки в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Люта зима в Європі триматиметься аж до квітня... Жертвами небувалих морозів стали вже 80 людей».

 

Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «І знову скандал. Тепер вже в Києві», «в Дніпропетровську відбувся черговий кастинг найяскравішого вокального шоу на вітчизняному телебаченні» (оцінки). «Мінус 25 - не вирок, радше стимул для появи нових екстремальних розваг та видів спорту. Принаймні, на Сході та Півночі України вже навчилися протистояти низьким температурам» (висновки і недостовірність). «Тиграм цьогоріч щастить. Навіть за ґратами. У Рівненському зоопарку поповнення. На світ з'явилися троє африканських левенят» (фактична неточність і оцінка).

 

Суцільні оцінки і власні висновки, непідтверджені надійними джерелами факти - в підводці Наталії Мосейчук: «Проституція - проблема, на яку в Україні зазвичай заплющують очі... Жодний закон не може її знищити. Якщо побороти не можна, треба очолити. Так вчинили в більшості країн, що пішли шляхом соціального медичного захисту секс-працівниць. В Україні все інакше. Проблемами повій у нас переймаються лише громадські організації. Здорових жриць кохання серед вуличних жінок не більше 10%. Чи допоможе всім їм легалізація?».

 

Так само - в наступному сюжеті Ірини Маркевич («1+1») про проституцію - загалом сюжет більшою мірою складається з емоційних власних міркувань журналістки: «Так іронічно вона говорить сама про себе... Стандартний набір. Окрема історія із сифілісом і три заголовні літери ВІЛ. Останні два роки вона виводить надто часто... ВІЛ-позитивний статус для повії означає, що з прибуткової точки в місті вона переходить ось сюди. Це найнижчий рівень -окружна дорога. За будь-якої погоди на вулиці менше клієнтів, менше заробітки, дешево, невибагливо і небезпечно. Такий собі придорожній фаст-фуд... Ця кокотка називає себе Альбіною... Білий халат для більшості жінок легкої поведінки асоціюється із міліційними рейдами і репресіями. Лікарів вони бояться, як чорт ладану... Невелика частина електорату. Тому політики тему не коментують... Але навряд чи такий варіант підходить Україні. По-перше серед повій майже немає здорових жінок... Як всілякий бізнес, секс-індустрія по-українськи знайде схеми, щоб фінансові потоки йшли не в кишеню держави... Правоохоронці впевнені: будь-яке послаблення приведе до збільшення кількості продажних жінок... До армії повій щороку прибуває кілька тисяч новобранок. У кризові часи сутенерам вдається завербувати максимальну кількість українок. Єдине, що може відповісти держава на такий виклик у 2010-му, прийняти пару нових законів, які б дозволили збільшити штрафи для повій до 1,5 тисячі гривень... Поки є безліч клієнтів, які готові розраховуватися за тіло готівкою, боротися з проституцією немає сенсу».

 

Недостовірне посилання в сюжеті Олени Усенко («1+1»): «Медики кажуть: стрімко зросла і кількість так званих вуличних травм». Висновки й оцінки в сюжеті «1+1» без зазначення авторства (можливо, воно не зазначено лише в розшифровках) про вирок щодо Голодомору: «Щоправда, цьому передувала колосальна робота зі збирання доказів про злочини більшовицької влади... Щоправда, саме рішення суду онук Сталіна не оскаржив... Із судових вироком закінчаться і спекуляції навколо кількості жертв Голодомору». Оцінки й висновки в сюжеті Оксани Солодовник («1+1»): «Мороз та ожеледиця ще не привід аби сидіти вдома. Аніж вдягати на себе увесь домашній гардероб, варто змінити лише черевики на ковзани і тоді стихійне лихо перетвориться на задоволення... Уся ця зимова ідилія на тріскучому 25-градусному морозі». Оцінка і висновок у сюжеті Ольги Павловської («1+1»): «Та епатаж без вокальних даних і харизми на журі не діє». Оцінка в сюжеті Ірини Падалко («1+1»): «Сьогодні іспит з вокалу в Інституті музики імені Глієра перетворився на свято».

 

Оцінки в сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер»): «Слишком заманчивым было предложение - новое жилье по доступным ценам... Адвокат подсудимого спокоен и даже настроен оптимистично... Хотя обвинения достаточно серьезны - мошенничество и создание преступной группировки».

 

Оцінки і безпідставне узагальнення в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Знову авіатрагедія... Причини трагедії з'ясовують». «Надзвичайні погодні умови бентежать українців».

 

Канали, крім Нового, ICTV і «України» повідомляють про закриття в багатьох областях численних шкіл внаслідок сильних морозів.

 

Лише Перший канал продовжив стежити за темою наслідків вибуху в Луганській лікарні. Зокрема, цього дня прокуратура, що веде слідство, оприлюднила висновки експертів, за яким причиною вибуху були кисневі балони. Крім того, канал повідомляє про стан постраждалих. Лише «1+1» і ICTV повідомляють про те, що в Кіровограді тепловики у 25-градусний мороз за борги відімкнули від опалення 55 багатоповерхівок. Інші канали не помітили такої важливої теми. Щоправда, у її висвітленні журналісти «1+1» не уникають власних оцінок: «Коли "вихователі" припинять "холодомор" в оселях кіровоградців» (студійний текст Наталії Мосейчук). «Жителі нещасливих багатоповерхівок» і висновки «Проте, ці поради навряд чи когось зігріють. Адже зігрітися можна і до весни, а замерзатимуть у холодних квартирах щонайменше 15 тисяч городян вже нині» (пряме включення Олени Шворак).

 

Лише «Інтер» повідомив про те, що Вища рада юстиції затвердила Пасенюка головою Вищого адмінсуду. Інші канали, попри важливість теми і попри те, що вони за цією темою стежили раніше, про це в понеділок не повідомляють. Лише Перший канал, «Інтер» і 5-й канал повідомляють про початок суду над одним із обвинувачених у справі «Еліта-Центру».

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня про те, що членам виборчкомів, які працювали на кандидатку Богословську, вона не заплатила обіцяних грошей. І лише «1+1» повідомляє про те, що в Дніпропетровську молоді мами вимагають своїх законних грошей.

 

Лише Перший канал, «Інтер» і «Україна» повідомляють про те, що за тиждень від холоду загинуло понад 250 жителів країни.

 

Перший канал подає з ознаками замовності повідомлення про те, що 13 громадських діячів виступили на підтримку кандидатки Тимошенко. Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ і ICTV - про те, що Тимошенко поговорила з губернаторами щодо надбавок до зарплати бюджетникам. Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV повідомляють з ознаками замовності про те, що Янукович поспілкувався телемостом із регіонами і заявив, що не робитиме люстрації чиновників. «Інтер» та ICTV повідомляють з ознаками замовності про те, що кандидат Янукович звернувся до українського народу. Новий канал - з ознаками замовності про те, що кандидат Янукович заявив, що Тимошенко зриватиме або ж фальсифікуватиме результати виборів. І Новий канал про українсько-індійську виставку в «Пінчук-Артцентрі».

 

26 січня (вівторок)

 

Перший канал і «1+1» найважливішою темою вівторка визначили переговори Тимошенко і Януковича з Тігіпком щодо підтримки в другому турі. Про це також повідомляли інші канали, крім СТБ і 5-го. «Інтер», 5 канал і «Україна» головною темою випусків поставили пожежу на заводі гофротари в Луганську. Про це повідомляли всі, крім СТБ й ICTV. СТБ починав свій випуск із повідомлень про наслідки великих морозів. Так чи інакше цієї теми торкалися цього дня всі канали. Новий канал і ICTV головною темою поставили новини від ЦВК, яка затвердила цього дня календарний план проведення другого туру виборів. Про що також згадували Перший канал і «Інтер».

 

Усі канали, крім СТБ і 5-го, цього дня переймалися темою пропозицій Тігіпку від учасників другого туру виборів президента. Щоправда, більшість робила це у форматі подачі звичайних матеріалів з ознаками замовності, але за рахунок єдиної теми було дотримано відносного балансу думок. Оцінку робить у студійному тексті Олесь Терещенко (Перший канал): «Політик-"відкриття" раніше вже встиг поспілкуватися про ймовірну співпрацю з двома лідерами перегонів». І в сюжеті Ірина Маркіна (Перший канал): «Сьогодні володар понад 13% голосів такого бажаного електорату заявив: готовий очолити уряд і при президенті Тимошенко, і при президенті Януковичі».

 

Численні оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «1,5 тижні до чергового туру виборів, а в країні активно продають крісло прем'єра. Покупець один - він третій зайвий у другому турі - Сергій Тігіпко, і дуже бажаний і для Тимошенко, і для Януковича». Численні оцінки, висновки і безпідставні узагальнення в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Пропозиція від чоловіка бути разом - це зазвичай кохання, - кажуть психологи. Пропозиція бути разом від жінки - це політика... Щоправда, з яким президентом, обережно мовчить... Пропозиції Януковича, якщо такі є, менше конкретні і не такі публічні. Зважуючи ризики, Тігіпко часу не гає - вже працює над створенням власної депутатської групи в нинішньому парламенті. Нібито перемови вів з кількома людьми з обох частин НУНСу. Про своє бажання увійти в групу Тігіпка відверто заявили Олександр Третьяков та колишній регіонал Тарас Чорновіл. Утім, чи означає це згоду на пропозицію Юлії Тимошенко? Часу на роздуми, - кажуть політичні оглядачі, - у Тігіпка небагато. Якщо приставати на політичні пропозиції, то зараз, бо після другого туру новообраному президентові, хай хто ним стане, Тігіпко може не знадобитися».

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, 5-й і «Україна» повідомляють про те, що Партія регіонів і БЮТ скликають позачергове засідання парламенту. Тут цікаво, про які з питань, що їх хочуть розглянути депутати на цьому засіданні, повідомляють канали. Так, за версією «Інтера» й «України» - основними питаннями, які цікавлять регіоналів, є дії міліції в інциденті навколо поліграфкомбінату «Україна» і відставка міністра внутрішніх справ Луценка. Про ці питання взагалі не згадують Перший і 5-й канали, а Новий - лише про відставку, але без пояснень. Натомість «Інтер» і Новий канал взагалі не згадують про питання від БЮТ: зміни до виборчого законодавства щодо голосування на дому лише з медичною довідкою і про законність передачі Януковичу резиденції в Міжгір'ї. Тож усі канали, крім «України», подають новину незбалансовано і критично неповно.

 

Перший канал, «Інтер», Новий і ICTV повідомляють про початок реєстрації Центрвиборчкомом спостерігачів на другий тур і про те, що кандидати знову можуть вести свою агітацію. Лише «Інтер» побіжно повідомляє про те, що поліграфкомбінат «Україна» розпочав друк бюлетенів, що директор залишився старий, що СБУ охороняє процес всередині, а внутрішні війська охоронятимуть комбінат ззовні за два дні. Взагалі, дивно, що всі інші канали жодним чином у вівторок не згадували теми поліграфкомбінату.

 

Більшість каналів, крім СТБ й ICTV, повідомляють про пожежу в Луганську на заводі гофротари. Всі канали повідомляють про різноманітні наслідки сильних морозів.

 

Інші порушення стандартів цього дня. Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Цукровий бум насувається на українців. Солодке життя стає не всім по кишені. В Україні стрімко дорожчає цукор». «Черговий скандал в кредитній спілці... Класична ситуація за винятком того, що спілка об'єднала творчу та наукову богему країни». «Безпрецедентна судова справа» (оцінки). «Далі про те як від гендерної залежать валютні перегони, адже долар та євро тільки і чекають сигналу руки жіночої чи чоловічої, щоб або покотитися назад, або стрімко побігти вгору». «Там де світові зірки вчилися, українські міліціонери, вочевидь, викладали» (висновки). «В Україні про паранджу можуть хіба що мріяти, особливо органи правопорядку. Хоча б якісь пути на жінках їм значно полегшили би роботу. Від проституції в міліції самі клопоти» (оцінки і висновки).

 

Численні оцінки, висновки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення - в сюжеті Марії Васильєвої («1+1»): «Економіка в очікуванні розв'язки. ...Держава як човен без стерна - дрейфує у невідомість. Дехто з експертів прив'язує майбутній курс Нацбанку до прізвища переможця. Мовляв, Юлія Тимошенко таки спробує виконати свою обіцянку і опустити долар на позначку 6,50, а її опонент навпаки гратиме на боці експортерів і ближче до наступного року зробить долар по 10... Поки що бюджетні дірки латають найпростішим способом - за допомогою друкарського верстату... Найсумніше, на думку експертів, виглядає сценарій затягування політичної гарячки після виборів. За їхніми підрахунками, без керма і вітрил Україна довго не проживе. Уже квітневі соціальні виплати можуть виявитися дуже проблемними».

 

Оцінки і висновки, безпідставні узагальнення - в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «Для любителів солодкого чаю - неприємна новина. Цукор подекуди здорожчав ледь не удвічі, а через місяць ми взагалі можемо згадати слово "дефіцит"... У києві навколо цукру ажіотажу немає. Покупців стримує ціна... До світових тенденцій додалися ще і внутрішні спекуляції». Оцінка і безпідставне узагальнення в сюжеті Ігоря Бондаренка («1+1»): «Правоохоронці такій ідеї законодавців не радіють».

 

Оцінки є в студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Невероятная находка израильских археологов... Но уникальна не сама гробница, а найденный саван, в который был завернут покойный». «В Днепропетровске начали делать уникальные операции младенцам, которые страдают болезнью Гирцшпрунга». І оцінки в сюжеті Наталії Грищенко («Інтер»): «Болезнь Гирцшпрунга - достаточно редкое заболевание... Но методика эта - слишком сложная».

 

Численні оцінки і висновки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Вже понад місяць ходили вулицями неможливо. Пішохідні доріжки вздовж будинків перетворилися на суцільні ковзанки, а опалення квартир, м'яко кажучи, не особливо гріє. Тож, якщо ви мешканець багатоповерхівки і незадоволені роботою вашого ЖЕКу - у вас є вихід: відокремлюйтеся та організовуйте об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, скорочено - ОСББ. Це така собі європейська альтернатива нашій системі». «Нахаби на новенькій "Тойоті"». «Країна відзначила свято грандіозним парадом». «У Франції переймаються прекрасним».

 

Оцінки, власні висновки і безпідставні узагальнення - в сюжеті Світлани Хрущак (Новий канал): «Досвід колег, яких у місті перевалило за три сотні, підказував: шкурка вичинки таки варта, бо тут комірне може працювати на громаду... А це значить - наразі латає діри попередника ЖЕКу... Але це тільки доводить, що влада тут і справді в мешканців. Досвід сусідок Польщі та Чехії переконує, що об'єднання співвласників на сьогодні - найпрогресивніша форма поліпшення житлового фонду».

 

Численні порушення стандартів є у студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Однак цьогорічні морози, які в деяких районах сягали навіть 30 градусів, і несподівані снігові заметілі мають не лише негативний підтекст. Мороз теж корисний, якщо ним не зловживати. А білосніжний пейзаж за вікном спонукав до поезії та найсвітліших емоцій не одну творчу натуру. Медики ж твердять, що наші судини від перепаду температур зміцнюються...» (висновки і недостовірне посилання). «Сьогодні - про яскравих і видатних акторів - франківців - які стали золотим фондом високої театральної школи України» (оцінка). «Нових державних пріоритетів та уважнішого ставлення до наукових розробок чекають українські винахідники...» (безпідставне узагальнення). «Сотні винаходів для медицини, сільського господарства, машинобудування живуть лише на папері і безнадійно чекають запуску в серійне виробництво» (оцінка).

 

Оцінки і висновки - в сюжеті Василя Зими (ICTV): «Придумати можемо, з реалізацією - проблеми... Натомість новаторські ідеї, які би зробили прорив в енергозбереженні, медицині, сільському господарстві, чекають кращих часів. Можливо, коли підростуть ось ці юні академіки, які вже зараз створюють систему "Розумний дім" і експериментують в медичній галузі, держава таки вкладатиме гроші у свій розвиток». Крім того, в підводці до цього сюжету Олена Фроляк каже: «За 18 років в Україні запатентовано майже 270 тисяч винаходів, корисних моделей і промислових проектів», а Василь Зима - в сюжеті: «За роки незалежності українські вчені зареєстрували майже 300 тисяч винаходів, корисних моделей та промислових зразків». Груба фактична неточність.

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Для жителей 5 многоэтажек Макеевки Донецкой области это неутешительный прогноз».

 

Лише «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» повідомляють цього дня, що за процесом друку виборчих бюлетенів стежитиме СБУ. Інші канали не повідомляють цього, попри безумовну важливість теми і те, що стежили за темою напередодні. Про конфлікт усередині української делегації в ПАРЄ, внаслідок чого Україна залишилася без посади віце-прездента Асамблеї, повідомив лише Перший канал. Щоправда, не обійшлося без журналістських оцінок в сюжеті Андрія Бориса: «Втім, навіть у стінах Ради Європи українці демонструють внутрішні протиріччя».

 

Лише Перший канал і «Інтер» повідомили цього дня, що грузинськими спостерігачами зацікавилася донецька прокуратура. Перший канал - єдиний, хто повідомляє, що Донецьк і Львів скаржаться на перекритий потік бюджетних грошей з державного казначейства. Лише СТБ повідомляє, що львівська влада має намір подавати судовий позов на державну скарбницю. І лише «1+1» повідомляє, що до «Євро-2012» всі під'їзди до Києва обладнають десятками світлофорів, з прогнозом, що це призведе до утворення на всіх трасах перманентних багатокілометрових заторів.

 

З ознаками замовності цього дня Перший канал повідомляв про заяви Тимошенко з приводу програми зайнятості населення і про те, що партія «Собор» підтримує у другому турі Тимошенко. «Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляли про те, що Тимошенко у Вінниці пообіцяла підходити стратегічно і комплексно до програм регіонального розвитку. «Інтер» повідомляє з ознаками замовності й неоперативно про вчорашню заяву Януковича не звільняти чиновників за принципом політичної належності. СТБ - про те, що Янукович подякував усім, хто за нього проголосував. ICTV повідомляє з ознаками замовності про новий сезон у «Пінчук-Артцентрі».

 

27 січня (середа)

 

(Розшифровок Першого каналу немає, тому його випуск не оцінювався.)

 

«1+1» починає випуск з повідомлення про відвідини двома депутатами-регіоналами Київського адміністративного апеляційного суду, який саме буде розглядати справи про порушення під час другого туру виборів. Ще про це повідомляють «Інтер» і 5 канал. «Інтер» і 5-й починають свої випуски з повідомлень про те, що поліграфкомбінат «Україна» розпочав друк бюлетенів для другого туру виборів. Про це повідомляють усі канали, крім ICTV. СТБ починає випуск з оригінального сюжету про те, як у Миколаєві рятують зграю лебедів, які гинуть внаслідок того, що кригою вкрило річку. Новий канал починає випуск із сюжету про акцію протесту, на якій кияни вирішили влаштувати для мера ковзанку під КМДА. Ще про це згадує «1+1». ICTV починає випуск з повідомлення з ознаками замовності про обіцянку Тимошенко полегшити умови для середнього і малого бізнесу. Так само з ознаками замовності цю ж тему дають цього дня «1+1», «Інтер», Новий канал і «Україна». А починає свій випуск «Україна» з оригінального сюжету про те, як у Вінницькій області сусіди витягли з палаючого будинку двох малюків.

 

Цього дня «1+1» і «Інтер» розповідали про «відвідини» депутатами-регіоналами Київського апеляційного суду, який розглядатиме суперечки другого туру виборів. Інші канали на це уваги не звернули. Лише «Інтер» і 5 канал повідомили, що цього дня той же Апеляційний суд визнав Тимошенко винною в порушенні виборчого законодавства - вона агітувала за себе під час кабмінівської прес-конференції раніше дозволеного терміну. Натомість є оцінки в підводці інтерівського ведучого Володимира Андрієвського: «Сегодня Киевский апелляционный админсуд работал в особых условиях. Под пристальным вниманием народных депутатов от Партии Регионов. Ряд СМИ поспешили сообщить чуть ли не о захвате суда». І висновки в сюжеті Руслана Ярмолюка: «Однако, нести ответственность - придется. Ведь документация - секретная».

 

Неоперативно повідомляють про те, що поліграфкомбінат «Україна» розпочав друк бюлетенів, «1+1», СТБ, Новий канал, 5 канал і «Україна». Крім того, повідомляється, що керувати комбінатом продовжує старий директор. Щоправда, канали не з'ясовують до кінця, чому це так, адже було відповідне рішення РНБОУ, яким Кабмін на час виборів мав призначити тимчасово директором одного з заступників. Наталія Мосейчук на «1+1» каже абсолютно недостовірне: «З цього дня вирішили - до виборів комбінатом керуватиме нинішній директор». Хто це вирішив, невідомо. Лише «1+1» і 5 канал повідомляють, що комбінат друкує бюлетені в умовах значного недофінансування державою (борг у 13,5 млн грн). Крім того, «1+1» повідомляє, що папір французи надали без передоплати. І лише «1+1» повідомив, що понеділкова бійка коштувала комбінату 170 тисяч гривень.

 

Оцінки є в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «За друкарським цехом цілодобово стежить невсипуще око СБУ та внутрішніх військ». Оцінки в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «"Украина" - под контролем. Полиграфкомбинат снова работает стабильно. Руководит предприятием по-прежнему Валентин Музыка. После штурма на "Украине" были введены жесткие режимные условия».

 

У сюжеті Геннадія Стамбули («Інтер») є важливий, але абсолютно недостовірний момент: «Директор "Украины" не отрицал, что с ним говорили и о печатании дополнительного тиража избирательных бюллетеней». Ці слова журналіста жодним чином не підтверджуються наступним синхроном директора. І тим більше нема балансу - думок імовірних «переговірників» на цю тему.

 

Оцінка є в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «Тепер тут займаються найважливішою справою - бюлетені друкують».

 

Фактично неточною є інформація 5-го каналу: «І сьогодні уряд включив друкарню до переліку об'єктів, які охоронятимуть внутрішні війська МВС. І вже від завтра на підприємстві вартуватимуть силовики». По-перше, це рішення РНБОУ було ухвалено ще в понеділок. По-друге, внутрішні війська підпорядковані безпосередньо президенту.

 

У сюжеті Максима Савченка («Україна») - оцінка і неточне вживання слова: «С больничного попав сразу в эпицентр скандала, нынешний директор комбината Валентин Музыка наконец приступил к своей работе».

 

Усі канали, крім «1+1», цього дня повідомляли про початок економічного саміту в Давосі. Висновки і оцінка в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Енергетична безпека, хвороба Альцгеймера, вплив фільму "Аватар" на посткризове суспільство та українські вибори. Це та інше протягом кількох днів - коло інтересів на всесвітньому економічному форумі, що сьогодні відкрився в Давосі. В ювілейній 40-вій зустрічі політиків і бізнесменів з усього світу не завадила навіть трагедія».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Підсумки першого дня оптимістичні - нової фінансової скрути не буде. Щоправда, економісти занепокоїлися. Країни виходять із кризи нерівномірно». Оцінки і неточне вживання слова - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Високочолі світові економісти, філантропи і громадські діячі збираються на міжнародний економічний форум у швейцарському Давосі. Маленьке селище в Альпах стає в ці дні епіцентром глобальних дискусій і мізкових штурмів». І в сюжеті Юлії Ярмоленко (ICTV): «Реабілітація світової економіки зачахлої під час глобальних фінансових негараздів, все ж найбільше турбує лідерів світового бізнесу. Сьогоднішній стан справ поки не дає їм можливості розслабитися». Недостовірні посилання й оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Нынешний Давос эксперты оптимистично окрестили пост-кризисным... Впрочем, начало Давоса омрачило сразу несколько событий».

 

Лише «Інтер», ICTV і 5 канал повідомили цього дня про відключення від тепла десятків будинків на Донеччині в місті Родинське. Щоправда, канали при цьому дали різну кількість будинків: «более чем двадцати домов» («Інтер»), «42 будинки» (ICTV) і «понад 40 будинків» (5-й канал).

 

«1+1», СТБ, 5 канал і «Україна» продовжують досліджувати тему, кого може підтримати Тігіпко в другому турі виборів. Щоправда, в сюжеті Олександра Шилка («1+1») є власні оцінки й висновки: «Завісу відхилив Борис Колесников, людина безумовно утаємничена в переговорах... Далі голоси треба конвертувати. Грубо кажучи, обмінювати на посади... Однак, всі ці вибори або посади Тігіпку потрібні як найшвидше, інакше, хоч сам він і заперечує це, проценти можуть "схуднути"». Власний висновок і недостовірне посилання є в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Фаворитам президентських перегонів експерти радять інше - боротися не за Тігіпка, а за його електорат... Утім, якщо більшості немає, її можна створити за сприяння того ж самого бронзового призера президентських перегонів». 5 канал і «Україна» бачать у цій темі новину в тому, що Янукович ще не пропонував Тігіпку посаду прем'єра (з посиланням на самого Тігіпка).

 

Численні порушення стандартів у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Сніжна і холодна зима в Україні налякала екологів. Вже зараз науковці-водогосподарники застерігають - повінь весни 2010 може бути однією з найсильніших за останні 10 років... І не кажіть, що не попереджали!» (тут безпідставні узагальнення і недостовірність подачі інформації плюс власні міркування). «Мазохістичний перфоманс з політичним забарвленням. У Львові відзначили 174-й день народження одного з найвідоміших уродженців цього міста Леопольда фон Захер Мазоха» (оцінки). «жарт чи злий жарт солдатське відео?.. Наталка Сафіханова про солдатські розваги, які зчинили багато галасу» (оцінки).

 

Суцільні власні, нічим не підтверджені міркування в підводці Мосейчук: «Панель шукає робітників. Конкурсу практично немає. Перевага надається сиротам, випускницям інтернатів, дівчатам з неблагополучних родин. Система працює так, щоб завербовані вже не покидали брудного бізнесу. Вийти з нього можна вперед ногами». І так само плюс оцінки - в наступному сюжеті Ірини Маркевич («1+1»): «У батьківському дому і після похорон була нескінченна низка скандалів і бійок... Це звичайна історія... Їхнє життя було до того ще гіршим, а це наче і звільнення, і самостійне життя... Найвідоміша сутенерка Одеси... Бабуся одеської проституції».

 

Безпідставні узагальнення і недостовірна інформація в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «В Україні такої зими за останні 10 років не пригадують. Екологи вже на сторожі... Куди вода піде тепер - ніхто не береться прогнозувати... Потужну весняну повінь прогнозують екологи цьогоріч. Власникам ось таких парканів на набережній Дніпра фахівці рекомендують запасатися гелікоптерами та човнами вже сьогодні». Оцінка у прямому включенні Наталії Сафіханової («1+1»): «Всі учасники скандального відео з того самого призову». Оцінка в сюжеті Олени Шворак («1+1»): «На зборах громади вирують пристрасті». Оцінки в сюжеті Соломії Вітвицької («1+1»): «Гламурним дівчатам на підборах кинувся допомагати звичайний перехожий... Коментатор Олександр Грівінський віддувається за всіх». Оцінки в сюжеті Мирослава Отковича («1+1»): «Доля піджака сумна... Тут акторам безперечна шана. Ось красуня Наталя Сумська. А це Богдан Ступка. Втім, навіть зіркам костюми за так не віддають... Нагода накрити на стіл справді є... Актор Богдан Бенюк - корифей театральної сцени».

 

«Інтер» і 5 канал у середу неоперативно подають новину, яку інші канали повідомляли напередодні, - про масові затримки соціальних виплат у Львові.

 

Є оцінки в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Львову сегодня повезло. Выделили тридцать миллионов. Но получить деньги удалось только после скандала». «Историческое открытие или международный скандал». Оцінки в сюжеті Софії Гордієнко («Інтер»): «И не только здесь возникают сложности... Деньги на счету города в Госказначействе есть, но они скорее виртуальные... Только после скандала в прессе и появлении информации о том, что город находится на грани дефолта, Тимошенко поручила Госказначейству ускорить проплаты во Львове». Недостовірно подана інформація в сюжеті Інни Білецької («Інтер»): «По самым скромным подсчетам, чтобы семьдесят тысяч детей из многодетных семей области могли бесплатно ездить в транспорте, проходить медицинское обследование и получать лекарства, а их родители пользоваться коммунальными льготами, - необходимо 100 миллионов гривен».

 

Оцінки в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Українська міліція відчула себе захищеною. Відчуття безпеки в неї зміцніло завдяки турботі німецьких поліціантів. Вони надали українським правоохоронцям нові спокусливі форми».

 

Оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «А на Гаїті диво - знайшли двох живих». «Як бачте, нині майже всі теми в новинах не оминають виборів президента. Не виняток і Львів, де святкують День народження найвидатнішого львівського австрійця - Леопольда Фон Захер-Мазоха. Біля його пам'ятника демонстрували живий символ наших президентських виборів. Мовляв, справжній мазохізм - це те, як ми щоразу наступаємо на ті самі політичні граблі. І вибори президента - наймозахістичніший акт цього року». «Українська міліція охоронятиме "Євро-2012" з німецькою ретельністю. Принаймні нове спорядження, яке вітчизняним правоохоронцям сьогодні надало МВС Німеччини не дає жодних шансів бешкетникам на псування футбольного свята».

 

Численні оцінки в сюжеті Сергія Кутракова (Новий канал): «Стадіонна бійка футбольних фанів - видовище не для слабкодухих. А правоохоронцям, яким доводиться вгамовувати розлючених уболівальників - так узагалі не позаздриш. Бо стареньке екіпування нашої міліції не надто й береже...  Керівництво МВС, яке сьогодні отримало в посольстві Німеччини новеньке захисне спорядження, закордонному подарункові просто не натішиться... Поліційні шоломи, захисні жилети, наплічники та наколінники - надлегкі, не горять, вироблені з німецькою пильністю». Оцінка в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «Тривожні сигнали йдуть із регіонів - Львів, Дніпропетровськ, Рівне».

 

Численні оцінки в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Унікальні землі Коктебеля, такі цінні для планерного спорту і розвитку авіації загалом, не роздадуть під городи і забудову». «Фінансова криза пішла на користь туризму України». «Київська подорож буде не повною, коли не відвідати легендарного національного академічного театру імені Івана Франка. До речі, цьогорічного ювіляра». «На жаль, часто високе мистецтво не захищене від прозаїчних скандалів і дрібної ворожнечі». «В світ легендарної групи АВВА можуть потрапити їхні шанувальники».

 

Численні оцінки в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Аккуратные 2-этажные домики в хвойном лесу. На первый взгляд - элитный поселок. На самом деле, здесь живут дети-сироты». «Когда штраф дешевле удовольствия». «Прогулка, обреченная на рекорд. Необычной футбольной походкой по Лондону прошелся 26-летний британский виртуоз». Оцінка в сюжеті Інни Христич («Україна»): «Так сложилось исторически». Оцінки і висновки в сюжеті Андрія Кузакова («Україна»): «Цель - выделиться на дороге. Средство - разного рода мигалки, так называемые крякалки и спецсигналы. О том, что это незаконно - задумываются после встречи с ГАИ... И что такое штраф по сравнению с такой суммой?.. Владельцем оказался студент-мажор».

 

Лише «1+1», ICTV і «Україна» повідомили про те, що світ відзначає день Голокосту. Лише «1+1», «Інтер» і 5 канал повідомили, що ЦВК затвердила цього дня склад окружних виборчих комісій. Лише «Інтер» повідомив цього дня, що УЄФА зробила Львову останнє попередження в зв'язку з повільними темпами будівництва стадіону. Зважаючи на важливість теми, інші канали обов'язково мали би про це повідомити. Лише ICTV й «Україна» повідомляють про мітинг пенсіонерів під Кабміном. Лише «Україна» повідомляє про те, що дебати між Тимошенко і Януковичем не відбудуться, - тема, про яку точно мали б повідомляти всі канали. Лише «1+1» повідомляє про загибель на пожежі у Харкові трьох малих дітей. Щоправда, журналісти не обходяться тут без оцінок («жахлива трагедія», «трагедія»).

 

«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал дають цього дня з ознаками замовності повідомлення про заяву Януковича щодо об'єднання України після другого туру виборів. «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» дають з ознаками замовності матеріали про те, що Тимошенко обіцяє полегшити життя малому та середньому бізнесу. «Інтер» - думку Леоніда Кравчука, що Тігіпко має погодитися на пропозицію Тимошенко. 5 канал - заяву Тігіпка, що він голосуватиме в другому турі. «Україна» - думку Азарова, що він є претендентом на посаду прем'єра. «1+1» дає сюжет з ознаками замовності про «відеодвері» - новий вид товару, в розповіді про який відсутній баланс думок.

 

28 січня (четвер)

 

Цього дня канали були одностайними у визначенні першої теми випусків - відставка Верховною Радою Луценка з посади міністра внутрішніх справ. Тему канали висвітлювали схожими репортажами з засідання парламенту, де було ухвалено це рішення, і частково репортажами з засідання уряду, де було ухвалено рішення про призначення Луценка виконувачем обов'язків міністра. Майже всі канали, крім Нового та 5-го, дають також реакцію Януковича на останнє призначення. Лише журналісти Першого каналу спробували поцікавитися експертними думками з приводу цих подій. Майже всі канали роблять особливий наголос на тому, що за відставку Луценка голосувала фракція Литвина, але всі кажуть, що литвинівці уникали (дехто навіть визначає це як «тікали від») коментарів. Лише «Інтер» дає з цього приводу коментар самого Володимира Литвина. І лише на «Україні» повідомлено принаймні про звернення журналіста до представника фракції і відмову того: «Поймать удалось Олега Зарубинского. Отрезал, как отрезал - говорить об этом с прессой не уполномочен».

 

У сюжеті Ірини Маркіної (Перший канал) - неточно і недоречно вжито афоризм: «Юрій Луценко йде до трибуни як на Рубікон» (йти можна, наприклад, «як на Голгофу», а Рубікон - переходять, перетинають, долають, і значення афоризму зовсім непридатне до цієї ситуації). У сюжеті Юлії Банкової (Перший канал) є недостовірне посилання: «Так кажуть експерти про відставку міністра внутрішніх справ», хоча в цілому в сюжеті зібрано думки багатьох експертів і подаються вони коректно.

 

Численні оцінки і власні висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Рішення парламенту безапеляційне, як і сьогоднішнє рішення Кабміну призначити його виконувачем обов'язків міністра... Таким чином, його трудова в один день поповнилася двома записами. Урядовий маневр зі збереження в кріслі Луценка в стані "синіх" не оцінили... Герой дня - так зустрічали відставленого міністра на засіданні уряду... А ще - це найголовніше - обіцянкою втретє очолити відомство після другого туру виборів... Два пришестя Юрія Луценка на посаду міністра внутрішніх справ і щоразу яскравий шлейф із подій довкола нього особисто та його відомства. Гучні накази, зміна правил роботи, випади в бік ідеологічних опонентів і скандали приватного характеру».

 

Оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Інтенсивна атака - тяжка артилерія на захист. Депутати пліткують: у Луценка - проблеми... Комуністи повідомили: про коаліцію Януковича говорити рано». Численні оцінки і висновки в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «Щоправда, ці справи гучними судовими процесами не закінчилися... Публічні запрошення на чай до Міністерства внутрішніх справ вкрай зіпсували взаємини Луценка з політичними опонентами. Проте після відставки "помаранчевих" урядів Луценко зберіг свою посаду і в Кабміні Януковича, де працював не менш завзято... Саме цей обшук повертає Луценкові втрачені рейтинги... Відставки не вийшло, а країна смакує деталі нової бійки... Але в політиці ніщо не вічне». Оцінка в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «Звільнений-призначений міністр Луценко приставкою "в. о." засмутився, але не дуже». Крім того, є фактична неточність: «В структурі МВС запровадити ще одну посаду - першого заступника, 4-го за рахунком» (насправді, 3-го).

 

Оцінка в підводці Володимира Андрієвського («Інтер»): «У них - целый список проступков Луценко - от скандала во Франкфурте до событий трехдневной давности на полиграфкомбинате "Украина"». Оцінки в сюжеті Ганни Панової («Інтер»): «В парламентском воздухе пахнет грозой. Отстаивать честь министерского мундира прибыл даже первый вице-премьер... Оппозиционеры ликуют... Мгновенное трудоустройство отставного министра регионалы готовятся оспорить в суде... Отменит ли Виктор Ющенко решение Кабмина - пока интрига».

 

Оцінки в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Регіонали сьогодні тріумфують - спровадили у відставку міліційного міністра». Оцінки є в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Петро Ющенко та всі, хто навколо нього, також несподівано стали на бік біло-синіх... І найбільша інтрига дня - коаліція втратила блок Литвина».

 

Оцінки в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Усе сталося так швидко, що Луценко й засмутитися не встиг». Оцінка в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «Тимошенківцям прикро, що за відставку голосував Блок Литвина».

 

У підводці Олени Фроляк (ICTV) - малозрозуміло сказано: «Таким чином, він став уже четвертим першим заступником відсутнього глави відомства». Порушено стандарт доступності подачі інформації, адже незрозуміло, про що конкретно йдеться, - чи про те, що Луценко став четвертим в уряді виконувачем обов'язки міністра, чи четвертим першим заступником свого міністерства (тоді неточність, бо він став третім таким). Більш зрозуміло, хоча й неточно, - і в наступному сюжеті Володимира Горковенка: «Кабмін на екстреному засіданні спочатку призначив його четвертим першим заступником міністра, а потім зробив його виконувачем обов'язків міністра». В цьому ж сюжеті - оцінки: «Маючи надійний тил, Юрій Луценко не надто переживає».

 

Оцінки в сюжеті Ольги Сніцарчук (5 канал): «До позачергової сесії регіонали підготувалися ґрунтовно... Комуністи і регіонали більш товариські». Оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Непотопляемый министр... И даже зарплата будет вдвое больше». І в сюжеті Едуарда Ганішевського («Україна»): «Отчитывался глава МВД долго... Регионалы оказались непоколебимы... Мол, есть за что увольнять. Вспомнили пьяный дебош в аэропорту Франкфурта... Пришлось искать правду у коллег Блока Литвина по коалиции».

 

З інших рішень Верховної Ради цього дня всі канали, крім СТБ і Нового, повідомляють про те, що було підтримано поправки до закону про вибори, ініційовані регіоналами - знято обмеження щодо кворуму дільничних виборчих комісій. Усі канали, крім СТБ, повідомляють про те, що не було підтримано поправки до цього закону, ініційовані бютівцями, - щодо необхідності медичної довідки для голосування вдома і щодо заборони вносити зміни до списку виборців у день голосування. Щоправда, при цьому Перший дає новину незбалансовано - є аргумент Лавриновича, нема аргументів від БЮТ. Оцінка є в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Ще одне сьогоднішнє рішення парламенту є яскравішою перемогою «регіоналів» порівняно із кількаходовою комбінацією зі звільнення та поновлення міністра МВС». І лише Новий і 5 канал повідомили про створення тимчасової слідчої комісії по резиденції Януковича в Межигір'ї. Натомість на ICTV кажуть: «Комісію з Межигір'я не створили. На цьому і розійшлись». Оцінки в тексті Ольги Сніцарчук (5 канал): «За резонансним ранковим рішенням на другий план відійшли не менш гучні питання позачергової сесії... Створення такої комісії єдина парламентська неприємна новина для лідера регіоналів».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й продовжують стежити за подіями навколо поліграфкомбінату «Україна». Повідомляється про те, що внутрішні війська заступили на охорону об'єкту. «1+1» каже, що охоронятимуть комбінат 20 вояків внутрішніх військ, «Інтер» каже, що більш як 30, Перший кількість бійців не згадує, 5 канал каже про «декілька десятків». Є оцінка в сюжеті Мирослава Отковича («1+1»): «Отака от демократія по-українськи». Оцінка в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Напомним, в понедельник из-за попытки захвата комбината и смены руководства разгорелся скандал». Оцінка в сюжеті Василя Островського («Інтер»): «О бурных событиях начала недели сейчас напоминают только выбитые двери, гипсокартон вместо окон и экипированный спецназ». Лише «Інтер» і 5 канал повідомили про те, що Мінфін таки призначив виконувача обов'язків гендиректора комбінату. Але лише 5-й дав необхідний бекґраунд про новопризначеного: що той обіймав раніше посаду директора цього комбінату протягом 10 років.

 

Відразу три канали - Перший, Новий і «Україна» - досліджують цього дня підвищення цін на цукор. Тут чимало журналістських оцінок, висновків, а також недостовірних посилань і безпідставних узагальнень.

 

«Політика, а не економіка штовхає ціни на харчі угору. Цукрова лихоманка майже у всіх регіонах країни спричинена виборами, - кажуть виробники. І переконують, що все, що вище за 9 гривень, спекуляція. Водночас експерти зауважують, що на світових біржах сьогодні за цукор просили найвищу ціну за останні 20 років» (студійний текст Світлани Леонтьєвої на Першому каналі). «Покупці на ринку - в розпачі. Кажуть: солодке життя тепер не по кишені... Урядовці переконані: ціни на цукор підігріли вибори. І додають: тих, хто накручує ціни, штрафуватимуть... Експерти прогнозують: новий виток зростання світових цін спричинив здорожчання солодкого піску і в Україні» (сюжет Олени Царенко на Першому).

 

«Поки високопосадовці б'ються за владу, обіцяючи красиве та дешеве життя, саме за часи їх правління ціни ростуть швидше і швидше... В уряді запевняють: солодкий харч є, ажіотаж створюють політичні конкуренти, мовляв, після виборів все повернеться на круги своя. Цукровики запевняють: цукру по 9 гривень вже не буде, та дефіциту не уникнути» (студійний текст Оксани Гутцайт на Новому каналі). «Цукрова лихоманка повернулася... Кажуть в уряді: на зміну консервації прийшли вибори. Підступи опонентів - ось причина ажіотажу... Хай там як, а за 3,50 цукру вже не буде. Як не буде його й за ціною, яку ще влітку називали спекулятивною. На цьому сходяться майже всі учасники ринку. І річ тут не лише в політиці та перекупках» (сюжет Таші Трофимової на Новому).

 

«Сладкой жизни не будет. Несмотря на угрозы со стороны Антимонопольного комитета, сахар продолжает стремительно дорожать, а украинцы его - активно скупать» (студійний текст Олени Кот на «Україні»). «Сахар обещает стать дефицитным продуктом... Во всем мире цена на сахар существенно выросла, - отмечают эксперты... Тем не менее, лихорадкой цен на сахар заинтересовались в Антимонопольном комитете Украины... Пока в высоких кабинетах изучается цена популярного продукта...» (сюжет Інни Христич на «Україні»).

 

Новий канал каже, що «в країні працює зо 5 десятків цукрових заводів». А «Україна» - «всего в Украине работает 61 сахарный завод».

 

Трофимова на Новому каналі згадує доречний бекґраунд, літню обіцянку прем'єр-міністра про те, що ціна 3,50 за кілограм повернеться після періоду консервації. Інші канали цього не згадують.

 

Перший канал, Новий і «Україна» повідомляють про те, що КМДА поверне киянам гроші за те, що протягом зими вулиці міста не прибиралися від снігу. Лише Новий канал при цьому дає доречну статистику: тільки протягом останнього місяця на нечищених вулицях переломи отримали 10 тисяч жителів столиці, а «для кількох десятків людей травми виявилися смертельними». Щоправда, надійного посилання на джерело цієї інформації нема, є лише недостовірне посилання «за статистикою».

 

«Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють про початок економічного форуму в Давосі. Оцінка в підводці Володимира Андрієвського («Інтер»): «Украинские политики участвуют еще в одном важном мероприятии - экономическом форуме в Давосе». Оцінки в сюжеті Тетяни Логунової («Інтер»): «Знаменитые лыжные трассы Давоса пустуют... В Давосе они пытаются переосмыслить, перепланировать и перестроить, проще говоря, сделать все, чтобы не допустить нового кризиса... Банкиры и бизнесмены от такой идеи, мягко говоря, не в восторге». СТБ, Новий канал і ICTV у цю тему використали переважно для промоції благодійного фонду власника каналів Віктора Пінчука.

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Оцінка в студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал): «Транспортний хаос у Німеччині».

 

Численні оцінки і недостовірні посилання в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Комунальники і далі полюють на людей». «Сумним досвідом можуть поділитися мешканці колишнього заводського гуртожитку в місті Лутугине на Луганщині. Проблеми тамтешніх жителів розпочалися, щойно відомчу будівлю передали громаді. Тепер заводчани тут не живуть - виживають». «Банки закручують гайки. Ви зволікаєте з поверненням позики - чекайте неприємних гостей. Банкіри лякають: отримати цьогоріч кредитні канікули стане набагато важче».

 

Численні оцінки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «Минулого року банкіри залюбки йшли на поступки позичальникам... Частина банків у докризові часи так загралася з позиками, що тепер взагалі перебуває у глухому куті... А от домовитися про поступки щодо авто- чи споживчих позик буде вкрай важко, навіть за названих вище умов, - лякають банкіри... А проте банкіри налаштовані рішуче, мовляв, панькатися не будемо. Хто не платить, позбудеться майна. Утім експерти в таку рішучість не надто вірять... Бо прибутки українців потребують багато кращого. Банкіри і самі добре це знають, тому за їхніми суворими заявами фахівці угледіли банальне залякування... Тож тиск на позичальників посилиться хіба що частково, бо зміна амплуа з кредитора на карателя може принести більше збитків, ніж користі».

 

Оцінки в сюжеті Юліани Саух («1+1»): «На щастя, рани неглибокі - поверхневі... Тож треба буде пильнувати, щоб рубці не заважали нормальному розвитку тканин... Матусь, які живуть в районі, де сталася пригода, здивувати важко». В сюжеті Олени Черняєвої («1+1»): «Тутешні мешканці - заручники децентралізації». Висновок і недостовірне посилання в сюжеті Сергія Осадчука («1+1»): «До речі, зараз по той бік екрану - не пацієнт - головний лікар психлікарні... Судові рішення через інтернет - майбутнє судової системи, - кажуть служителі Феміди». Оцінки, висновки і недостовірне посилання в сюжеті Ігоря Бондаренка («1+1»): «Довгоногих красунь затримують за підозрою в проституції... Насправді ці дівчата коштують не більше 300, і це якщо пощастить із клієнтом. Утім вони належать до касти елітних... У стріп-барах щодруга танцівниця не проти підробити...  Пані тут невибагливі, тому розцінки найдешевші... Взимку знижки ще відчутніші. Що далі від центру міста, то дешевше... За приблизними підрахунками, 700 мільйонів доларів щороку. Інтим-бізнес розвивається і в умовах кризи».

 

Оцінки в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Легенда світової музики Бобі Мак-Ферін уперше виступив перед київською публікою... Його унікальний голос живцем підніс його на постамент і приніс 10 музичних премій "Ґремі"». І в наступному сюжеті Сергія Кутракова: «Зала набита щасливими володарями квитків... Ніхто не знає, що це буде за концерт, але всі впевнені - це буде добре... Затягти МакФерина в Київ - справа нелегка... На жаль, пресу попросили із зали через 7 хвилин після початку концерту».

 

Оцінки, висновки і недостовірна подача інформації в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Українська ковбаса отримала чіткі державні стандарти. Вони дуже прості, але важко виконувані. Цей продукт мають виробляти винятково з м'яса. Тут як мінімум - дві проблеми. Перша - великий дефіцит м'яса в державі, і однозначне здорожчання ковбаси після нових нормативів. Виробники кажуть, що тепер ринок трохи піде в тінь, а незаможному українцю запропонують, наприклад, соєві сосиски, але покупець точно знатиме з чого вони зроблені і ковбасою їх уже назвати заборонять». «У контексті виборів у нас вже давно програють ті виборці, які прописані в одному місці, а реально проживають в іншому».

 

Численні оцінки, недостовірна подача інформації та безпідставні узагальнення - в сюжеті Наталії Мороз (ICTV): «Ковбаса має бути тільки з м'яса і крапка... Закон, який відкладали з 2006 року, нарешті набув чинності... Традиційні сорти ковбас, улюблені з дитинства, тепер мають вироблятися тільки за класичними, затвердженими державою, рецептурами... Виробники таким нововведенням не дуже зраділи. Одна з головних проблем - м`ясо, якого в країні дуже мало... Тож експерти прогнозують деяку тінізацію ринку. Аби виживати, виробники все одно хитруватимуть. Вони б і не проти працювати за стандартами, але така ковбаса буде дорожчою за м'ясо... Законотворці розуміють, що сегмент дешевої ковбаси з ринку не зникне... Нині Укрметртестстандарт активно перевіряє виробників... Виробники зізнаються: виконувати нові вимоги значно складніше. Але водночас додають: в конкурентній боротьбі за споживача врешті-решт все одно виграватиме якість». Оцінка в сюжеті Олени Астахової (ICTV): «Найнадійніший шлях зробити це завчасно - через суд».

 

Лише Перший канал, «1+1» та ICTV повідомили про те, що Українська греко-католицька церква закликала парафіян проголосувати за одного з двох кандидатів другого туру. Лише Перший канал повідомляє цього дня про те, що ЦВК розподілила дні для агітації кандидатів на телебаченні, радіо та в газетах. Лише «1+1» повідомляє цього дня про те, що юридична комісія ПАРЄ пропонує визнати Голодомор геноцидом українців, про те, що на Сумщині невідомим газом отруїлися в школі 8 учнів, що в Києві школяр упав до відкритого каналізаційного люку з окропом, а в Одесі та Івано-Франківську відбулися перші в Україні судові засідання через інтернет. СТБ повідомляє про загрозу повені в Києві навесні. І лише «Україна» повідомляє про затримання правоохоронцями злодіїв, які перед першим туром виборів пограбували окружну дільницю в Запоріжжі. При тому, що більшість каналів про пограбування повідомляло.

 

З матеріалів, які мали ознаки замовних, цього дня були такі. Перший, «Інтер», Новий канал і ICTV повідомляють про різноманітні передвиборні заяви Тимошенко в Херсонській області. «Інтер», Новий канал і ICTV - про заяви Януковича в Сімферополі. ICTV, крім того, повідомляє про те, що Український транспортний союз підтримує Януковича, і про те, що Пінчук у Давосі зібрав круглий стіл з благодійності.

 

29 січня (п'ятниця)

 

Інформацією про вшанування загиблих українців під Крутами та про президентський указ, де воїнів ОУН, УПА та інших військових формувань визнано учасниками боротьби за незалежність України, починалися новини на Першому каналі та СТБ. Також про це повідомили «1+1», «Інтер» та «Україна». Чи є Луценко виконувачем обов'язків міністра МВС - інформація на цю тему була головною на «1+1», «Інтері», 5-му каналі та «Україні». Новину дали всі, крім СТБ. Лише Новий канал повідомив про снігопади у Криму і з цього ж почався його основний випуск.

 

Отже, про новий указ президента Ющенка та про вшанування пам'яті героїв у Крутах розповідалось у сюжеті Ольги Скотникової (Перший канал) з безпідставними узагальненнями та висновками: «За радянських часів історію бою під Крутами всіляко замовчували, її знали тільки допитливі історики-патріоти та місцеві ентузіасти і мешканці, які передавали з вуст в вуста, з покоління в покоління історію про хлопчаків-студентів, які гинули тут у цьому полі та помирали від ран у них в городах».

 

Повідомляючи про покладання квітів героям-студентам біля Аскольдової могили у Києві прем'єром Тимошенко, у студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал) довільне цитування слів кандидата в президенти, де міститься агітація: «І прикро, що перед президентськими виборами знову постала загроза незалежності. Тому Юлія Тимошенко закликала об'єднатися ті сили, які здатні захистити Україну». Та ж сама агітація і у прямій мові Тимошенко.

 

Історичні факти каналами подавалися без посилання на джерела інформації, а відтак були значущі розбіжності у наведених даних. У сюжеті Мирослава Отковича («1+1») йдеться: «Їх було 6 сотень. Вони були студентами ... Бій під Крутами тривав лише 5 годин. Армія більшовиків - 4 тисячі багнетів. На стороні Української Народної Республіки у 8 разів менше». У студійному тексті Олени Кот («Україна») - інші дані: «В 1918 году на этой железнодорожной станции 300 киевских студентов, защищая подступы к столице, выступили против 6-тысячной армии большевиков. Студенты отступили, потеряв более 200 человек».

 

Регіонали опротестували в адмінсуді призначення Луценка в.о. міністра внутрішніх справ. Серед всіх каналів лише на 5-му (усно в студії Ігор Татарчук) навели інформацію, посилаючись на суд: «Як повідомили 5-му каналу в Адмінсуді, це рішення діятиме принаймні до розгляду справи по суті». Щоправда, інформація подається не повно, оскільки не повідомляється - хто саме з адмінсуду надав коментар 5-му каналу. Так само лише тут подано бекґраунд про саме призначення.

 

Решта каналів наводили інформацію плутано, зі значними порушеннями стандартів. У студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал) безпідставні узагальнення: «Статус виконувача обов'язків міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і далі у центрі уваги депутатів» (а далі йдеться лише про представників Партії регіонів), «У Кабміні взагалі не вірять, що Окружний адмінсуд призупинив їхню постанову і називають заяви «регіоналів» брехнею». Інформація від Окружного адміністративного суду не наводилась - новина подавалась неповно і недостовірно. Неповним і неточним є наступне студійне речення: «Представники Партії регіонів сьогодні заявили, що мають на руках ухвалу Окружного адміністративного суду про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів, якою Юрія Луценка призначено виконувачем обов'язки міністра». Хто від Партії регіонів оприлюднив заяву, де і коли вони це зробили, - залишається невідомим.

 

Оцінки і висновки у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Регіонали сказали - регіонали зробили! Пообіцявши напередодні довести вендету міністра внутрішніх справ до логічного завершення, біло-сині пішли до суду оскаржувати рішення про призначення пана Луценка в.о. міністра». За рахунок сумнівної образності тут ще й порушено стандарт доступності інформації. Неповною і неточною є інформація: «Пізніше оголосили, що суд став на їхній бік. В Кабміні про рішення ні сном ні духом». У сюжеті Ірини Павленок («1+1») інформація подається плутано, без чітких посилань на джерела: «А це - колеги урядовців того ж дня вітають Луценка з новим портфелем виконувача обов'язків міністра внутрішніх справ. Це призначення опоненти одразу назвали незаконним, бо призначати першого заступника може тільки чинний міністр». Лише всередині тексту стає зрозумілим із коментаря Генпрокурора Медведька, що йдеться про постанову Окружного адміністративного суду. До цього моменту в сюжеті кажуть: «регіонали пішли до суду», «сьогодні суд розглянув». Коментарі від представників Окружного суду у сюжеті відсутні.

 

Незбалансовано і з ознаками замовності подається думка Януковича з приводу призначення Луценка.

 

Недостовірно та незбалансовано (наводиться коментар лише Януковича) подається новина у студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»). Думка Генпрокурора Медведька наводиться у довільній формі та неповно: «Глава ГПУ уверен - после решения суда исполнять обязанности руководителя министерства должен первый зам - Михаил Клюев». А про те, що він ще не бачив самого рішення суду не повідомляється. Інформації від самого Окружного суду в тексті не заявлено.

 

Оцінки, висновки та безпідставні узагальнення у студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Юрію Луценкові не дають попрацювати». «У Кабінеті Міністрів цієї ухвали ще не бачили, а тому відмовляються вірити у її існування. Натомість, стоять на своєму - Луценко законно обійняв посаду і заступника міністра і виконувача обов'язків головного міліціонера». Посилання на джерела інформації відсутні, коментарі від представників Окружного адміністративного суду відсутні.

 

Неточно, недостовірно та неповно наведено інформацію у студійному тексті Олени Кот («Україна»): «У Министерства внутренних дел оказалось два руководителя - Юрий Луценко и Михаил Клюев. Бывшего министра признают в Кабмине. Первого заместителя главным в министерстве считает Генпрокурор. Все из-за решения суда, который приостановил все вчерашние назначения Луценко». У сюжеті Інни Христич («Україна») інформації від Окружного адміністративного суду не подано, є лише твердження депутата від Партії регіонів Лук'янова. У тексті використовуються оцінки та висновки: «В Минюсте не расстроились... Сам Луценко последние новости никак не комментирует... Парламентарии своих решений не меняют... Неразбериха в милицейском руководстве удивляет Константина Стогния...», а також недостовірна інформація: «По неофициальным данным, некоторые руководители МВД на местах даже собираются в отпуска и уходят на больничные, чтобы переждать кадровые нестыковки наверху».

 

Оцінка в сюжеті Юлії Шипунової (Перший канал) про демаркацію кордону між Україною та Молдовою: «Але Тирасполь не висловив бажання приєднатися до своїх сусідів, посівши позицію спостерігача».

 

Оцінки та безпідставні узагальнення у студійному тексті Світлани Леонтьєвої про стан страхування машин в Україні (Перший канал): «Застрахованого три роки ждуть. В Україні збільшується кількість невиплат за страховими полісами». Посилання на джерела інформації при наведенні статистики відсутні як в усному повідомленні, так і в сюжеті Людмили Вакарчук (Перший канал). Подається лише думка чоловіка, який потрапив в аварію і досі не дочекався виплат, а коментарі представників страхової компанії з цього ж приводу відсутні. Новину подано незбалансовано. Невиправдані узагальнення також є: «Якщо готівка у проблемному банку, невиплати гарантовані, кажуть страховики... Страховики запевняють, невеликі суми віддають, навіть, якщо компанії вже не існує, борги на себе візьме правонаступник... Хто не платить, того покарають, попереджають у моторно-транспортному страховому бюро України». А коли воно створене і скільком людям допомогли у цій організації - не зазначається.

 

Незбалансовано, без посилань на джерела та з оцінками подано інформацію про поліграфічний комбінат «Україна» у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «На «Україні» все спокійно... Водночас, представники «регіоналів» стверджують, що заступник відмовився приймати посаду, бо зокрема перебуває на лікарняному» (коментаря самого заступника нема).

 

Оцінки, безпідставні узагальнення та висновки як у студійному тексті Наталії Мосейчук, так і в сюжеті Світлани Березовської («1+1») про отримання закордонних паспортів: «Черга з українців за новими документами довшає. Натомість, жодної надії на те, що концерн "Єдапс", відповідальний за друк посвідок для громадян, порозуміється з урядом. Останній і далі звинувачує концерн та його політичних лобістів в бажанні монополізувати ласий ринок. Концерн відповідає: не будемо працювати в борг» (Мосейчук). «Вже 20 днів, як верстат, що друкує пластикові сторінки для виїзного паспорта, - стоїть. Все тому, що виконавці та замовники закордонної посвідки конфліктують ще з минулого року... Міліцейське відомство, за вказівкою якого гроші за паспорти мають перерахувати, пояснює - йде боротьба за річний договір на друк пластикових сторінок, вартістю 500 мільйонів гривень... Як новий директор комбінату заходив на своє робоче місце - вже знає вся країна, - зі спецназом та вибитими шибками» (Березовська). Інформація у сюжеті наводиться недостовірно та неповно: «На сьогодні це 100 тисяч українців, які не можуть отримати ні закордонний паспорт, ні водійське посвідчення... Концерн "Єдапс", із яким укладено договір...» (ким укладено?).

 

Оцінки та висновки у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») про стан автомобільних страхових виплат: «Маєте автівку - їздьте обережніше! Бо отримати страхове відшкодування цьогоріч буде ще важче, ніж минулого року. Криза жнивує і далі. Страховикам хронічно бракує коштів. Експерти пророкують 2010-го нову кризу банкрутств, потужнішу за торішню. Виживуть найсильніші». Оцінки, висновки та безпідставні узагальнення в сюжеті Артема Альошина («1+1») з цієї ж теми: «Управління захисту прав споживачів завалені скаргами на страхові компанії. Лише в столиці їх за минулий рік назбирали більше сотні... Як наслідок - недовіра до страхування зростає на очах. Тому нових клієнтів майже немає. А зі старими страхові компанії розрахуватися не можуть. Ринок у глухому куті... Виживуть насамперед ті компанії, які мають іноземних власників, - переконані фахівці».

 

Плутана подача інформації, неточність, нема повноти інформації у сюжеті Олени Усенко («1+1») про будинок у Дніпропетровську, який відімкнули від теплопостачання. Спочатку міркування подано у вигляді факту: «Більше 300 тутешніх жителів дилему - сплатити борг за тепло або мерзнути - вирішили на користь холодних осель». Чи були написані заяви з цього приводу ні мешканці, ні представники тепломереж не підтверджують. Потім інше: «Сильні морози змусили жителів з подвійною наполегливістю шукати причину їхніх страждань. Виявилося, існує документ, де люди самі відмовляються від опалювання...». У кого цей документ є, хто його бачив - невідомо. Далі таке: «У своїх поневіряннях люди винуватять голову їхнього товариства співвласників будинку. Вона, - кажуть, - щомісяця збирала з них гроші. А от на рахунки комунальників переводити забувала». Чому люди самі не платили за тепло, яке отримували у квартирах - не з'ясовано. «Сварка між жителями вже переросла у серйозні судові суперечки. Проти голови товариства прокуратура порушила кримінальну справу", - яка прокуратура порушила справу, хто і на кого подав до суду - не повідомляється.

 

Незбалансована подача інформації та оцінки у студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер») про розслідування Генпрокуратурою порушень першого туру виборів президента: «Одно из них касается граждан Грузии, которые представлялись наблюдателями... В ведомстве предполагают, что многие лжеконтролёры до сих пор не покинули территорию Украины».

 

Численні безпідставні узагальнення, оцінки та висновки у підводці Оксани Гутцайт та сюжеті Олени Данько (Новий канал) про стан справ у представників середнього бізнесу: «В Україні вимирає малий та середній бізнес. Підприємці масово зупиняють або й взагалі згортають свою діяльність. Адже скорочення споживчого ринку, брак кредитів та страх щоденного збільшення податків майже перекрили їм кисень... Бізнес Олександра теж на межі. Ледве вдається покривати витрати. Покупці приходять здебільшого на екскурсію... Чи вдасться зіштовхнути політичну волю з місця - підприємці сумніваються. Кажуть, перешкоди серйозні - перманентні вибори і власні інтереси політиків».

 

Неточна, неповна та недостовірна інформація подається в сюжеті Максима Савченка («Україна») про можливий зрив підготовки до проведення матчів «Євро-2012»: «Сильная инфраструктура Львова сгодится для туристического маршрута, но стадион, без которого трудно представить проведение здесь футбольного чемпионата, вызывает опасение в УЕФА». Хто з представників УЄФА зробив подібну заяву - не зазначається. «Строительство гостиниц в Днепропетровске не прекращали даже после того, как город лишили чемпионата, говорят городские власти. Да и с главной претензией УЕФА - реконструкцией аэропорта - вопрос решили. Это ли не повод для Мишеля Платини пересмотреть решение?.. Окончательный вердикт Львову, как предполагается, вынесет сам руководитель УЕФА Мишель Платини».

 

30 січня (субота)

 

Перший канал, «Інтер» і 5 канал починали випуски з повідомлень про звільнення в Конго семи українських моряків, яких звинувачували у нападі на місцевих жителів. Ще про це повідомляють «1+1» і «Україна». ICTV цієї новини не дає. «1+1» починає випуск з повідомлення про бійку в Одесі між противниками та прихильниками Степана Бандери. Інші канали про це не повідомляють. ICTV на перше місце у випуску поставив повідомлення про те, що Центрвиборчком працює за планом. Про те, що цього дня ЦВК отримала бюлетені для голосування за кордоном, повідомляють також «1+1», «Інтер» і 5 канал. «Україна» починає свій випуск з акції протесту в Алупці, де городяни бояться, що остаточно втратять вихід до моря. Ще про це повідомив Перший канал.

 

Отже, всі канали, які мають новини у суботу, крім ICTV, повідомили про те, що в Конго звільнили 7 українських моряків, яких до того звинувачували в нападі на місцевих жителів. Ці інформації подаються усно з синхроном міністра закордонних справ Порошенка. Щоправда, канали не співпадають у деталях. Так, Перший і «Україна» кажуть, що моряків звинувачували у вбивстві одного і побитті декількох конголезців, «Інтер» каже про двох убитих. Оцінка в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Хорошие новости из демократической республики Конго». Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Триумф украинской дипломатии».

 

Перший канал і «Україна» повідомляють про мітинг протесту в кримській Алупці, де місцеві жителі бояться втратити останній прохід до моря. Вони влаштували символічний «похорон курорту». Тут оцінки і висновки в сюжеті Дарини Кошеленко («Україна»): «Ведь понятно, что туристы едут сюда только из-за моря... В любом случае, судя по размаху строительства, к лету пляж вряд ли откроют».

 

«1+1», «Інтер», ICTV і 5 канал повідомляють цього дня про те, що Центрвиборчком отримав бюлетені для голосування українців за кордоном.

 

Оцінка в студійному тексті Світлани Леонтьєвої на Першому каналі: «Ситуація на тамтешніх дорогах майже катастрофічна». Недостовірні посилання - безпідставні узагальнення в сюжеті Любові Марченко (Перший канал): «Промисловці нарікають: не встигли встановити нові правила для виробництва форми... Промисловці сподіваються на державні замовлення».

 

Оцінки і висновки в студійних текстах Олексія Ліхмана («1+1»): «Оманливі орієнтири... У цьому переконався колекціонер дорожніх ляпів - чернігівець Микола Міщенко. У пошуках правди щодо дивно позначених перехресть він дійшов уже до суду». «Кияни у боротьбі за зелені насадження пішли шляхом Олександра Матросова». «Оперативники Луганщини обрубали ще одну руку піратам». «М'яса забагато не буває... Спокусливі страви готували просто неба». «У зимовий період все більшу популярність завойовують вовняні аксесуари». «Українське коріння - запорука кінокар'єри».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Алли Скорик («1+1»): «Демонструє свій улюблений дорожній ляп... Змінити знак непросто... Борітеся і поборите». І в сюжеті Ірини Падалко («1+1»): «Парк між Броварським проспектом та вулицею Малишка став схожим на місце катувань... І торгових центрів тут як насіяно». У цьому ж сюжеті нема балансу думок, - жодного коментаря від обвинуваченої учасниками акції чиновницької сторони. Крім того, є коментар голови Партії зелених. Оцінка в сюжеті Олени Черняєвої («1+1»): «Зусилля були того варті». Оцінка в сюжеті Наталії Волосацької («1+1»): «А в комбінації із тканиною, шовковими нитками, намистинками чи бісером кожна річ буде справжнім витвором мистецтва».

 

Численні оцінки в сюжеті Соломії Вітвицької («1+1»): «Про болючу сторінку української недавньої історії зніматиме французька режисера Мішель Боганім... Фільм ще не знятий, втім про нього вже багато говорять. Стрічка про трагедію в Чорнобилі очима української жінки, котру зіграє остання дівчина Бонда Ольга Куриленко... Бердянська дівчина Бонда - власних спогадів про страшні події 86-го не має... Сценарій фільму ще не закінчений, тож знімальна група суворо приховує будь-які подробиці сюжету... Україна цікава і популярна у західних кінематографістів».

 

Оцінки в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Трасплантация - сложнейшая операция, которая призвана спасти жизнь человека. Одна из самых тяжелых - пересадка печени». І в сюжеті Веніаміна Трубачова («Інтер»): «В этой операционной врачи делают, кажется, невозможное - пересаживают органы. Одна из самых сложных операций - трансплантация печени... Врачи сделали невероятное...».

 

Оцінка в студійному тексті Лук'яна Сельського (ICTV): «Цьогорічний форум - найекологічніший». Оцінка в студійному тексті Ігоря Татарчука (5-й канал): «Давоcський форум супроводжують традиційні протести».

 

Висновок і безпідставне узагальнення в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Официальное закрытия завтра, но журналисты уже сегодня сделали выводу об эффективности нынешнего форума». Оцінка в її ж тексті: «Неожиданная реплика президента Аргентины стала первой новостью в стране». Оцінки в сюжеті Юлії Меншакірової («Україна»): «Сегодня в Давосе обсуждали болезненную проблему современной экономики - новые правила регулирования финансовой системы... Ролик о борьбе за президентское кресло проходит на ура».

 

«Інтер» і ICTV цього дня розповідають про демаркацію українсько-молдовського кордону. Щоправда, «Інтер» повідомляє, що ця демаркація лише розпочалася, а ICTV - що вона «продовжується». При цьому Лук'ян Сельський (ICTV) сам собі суперечить, кажучи далі: «На його центральній ділянці, що якраз межує із територією Придністров'я, встановили перший прикордонний знак». Обидва канали не дають необхідного бекґраунду, не пояснюють термін «демаркація».

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що Богдан Ступка став лауреатом російської кінопремії «Золотий орел». Лише «1+1» повідомляє про те, що в Сумах члени дільничних виборчкомів не можуть отримати своїх грошей за роботу на виборах. Також лише «1+1» повідомляє про акцію протесту проти вирубки дерев на Броварському проспекті в Києві. І лише «Україна» повідомляє про те, що в місті Новогородівка Донецької області домівки близько 10 тисяч людей залишилися без тепла.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV дають з ознаками замовності повідомлення про передвиборні заяви Тимошенко в Одесі. Перший канал і ICTV - про заяву двох жіночих партій, щоб кандидати визнали результати другого туру. «Інтер» подає з ознаками замовності заяву Януковича про його бачення розвитку економіки країни, а ICTV - про його ж заяву в телемості з Давосом, що Україні треба позбутися популізму.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал           9 матеріалів

25.01   громадські діячі за Тимошенко;

25.01   Тимошенко поговорила з губернаторами;

25.01   Янукович телемостом поговорив з регіонами;

26.01   «Собор» за Тимошенко;

26.01   Тимошенко про зайнятість населення;

28.01   Тимошенко на Херсонщині;

29.01   Тимошенко на Аскольдовій могилі;

30.01   Тимошенко в Одесі;

30.01   жінки про 2-й тур.

 

«1+1»                          6 матеріалів

25.01   Тимошенко поговорила з губернаторами;

25.01   Янукович телемостом поговорив з регіонами;

27.01   Янукович про об'єднання країни;

27.01   Тимошенко про малий і середній бізнес;

27.01   «відеодвері» ;

29.01   Янукович про Луценка.

 

«Інтер»                       12 матеріалів

25.01   Тимошенко поговорила з губернаторами;

25.01   звернення Януковича до народу;

26.01   Тимошенко у Вінниці;

26.01   Янукович про чиновників;

27.01   Янукович про об'єднання країни;

27.01   Тимошенко про малий і середній бізнес;

27.01   Кравчук про Тігіпка;

28.01   Тимошенко на Херсонщині;

28.01   Янукович у Сімферополі;

29.01   Янукович про Луценка;

30.01   Тимошенко в Одесі;

30.01   Янукович про розвиток економіки.

 

СТБ                            5 матеріалів

25.01   Тимошенко поговорила з губернаторами;

25.01   Янукович телемостом поговорив з регіонами;

26.01   новий сезон в «Пінчук-Артцентрі» ;

27.01   Янукович про об'єднання країни;

28.01   Пінчук у Давосі.

 

Новий канал                          7 матеріалів

25.01   Янукович про Тимошенко;

25.01   виставка в «Пінчук-Артцентрі» ;

27.01   Янукович про об'єднання країни;

27.01   Тимошенко про малий і середній бізнес;

28.01   Тимошенко на Херсонщині;

28.01   Янукович в Сімферополі;

28.01   Пінчук у Давосі.

 

ICTV                          13 матеріалів

25.01   Тимошенко поговорила з губернаторами;

25.01   Янукович телемостом поговорив з регіонами;

25.01   звернення Януковича до народу;

26.01   Тимошенко у Вінниці;

26.01   Янукович подякував всім, хто голосував за нього;

27.01   Тимошенко про малий і середній бізнес;

28.01   Тимошенко на Херсонщині;

28.01   Янукович у Сімферополі;

28.01   транспортники за Януковича;

28.01   Пінчук у Давосі;

30.01   Тимошенко в Одесі;

30.01   жінки про 2-й тур;

30.01   Янукович про популізм.

 

5 канал                       1 матеріал

27.01   Тігіпко голосуватиме.

 

«Україна»                   2 матеріали;

27.01   Тимошенко про малий і середній бізнес;

27.01   Азаров про своє прем'єрство.

 

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

Перший канал           95;

«1+1»                          235;

«Інтер»                       108;

СТБ                            69;

Новий канал              137;

ICTV                          128;

5 канал                       57;

«Україна»                   110 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
55134
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 879
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 755
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 070
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 369
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 530
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 248
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 935
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду