«Істеричний» грип. Продовження

25 Листопада 2009
32226
25 Листопада 2009
12:07

«Істеричний» грип. Продовження

32226
Канали висвітлювали тему грипу хаотично, неточно, несистемно, з великою кількістю журналістських суджень. Моніторинг за 2 – 7 листопада 2009 року
«Істеричний» грип. Продовження

2 листопада (понеділок)

 

Основні теми всіх випусків понеділка так чи інакше пов'язані з епідемією грипу. Перший, «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» починають зі статистики - скільки хворих, скільки померлих. «1+1» - з повідомлення про приземлення в Борисполі літака з препаратом «Таміфлю». СТБ - з того, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом недбальства чиновників з Міністерства охорони здоров'я. ICTV - з повідомлення, що епідемії свинячого грипу в Україні нема (це заява Тимошенко).

 

Канали продовжують висвітлювати тему грипу хаотично, часто недостовірно, неточно, несистемно, з великою кількістю журналістських суджень. Коментаторами, як і наприкінці попереднього тижня, переважно продовжують залишатися політики, а не фахові медики. З останніх - певною «популярністю» у телевізійників цього дня користувався Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров'я. Але телевізійникам не слід було забувати, що це цілком заангажований посадовець, отже, слід було продовжувати шукати незалежних кваліфікованих експертів. Цим канали не переймалися.

 

Статистику кількості хворих і померлих канали переважно подавали з посиланнями на Лазоришинця, просто на МОЗ або ж взагалі без надійних посилань. Статистику взагалі не давав лише канал СТБ. Інші канали давали її несистемно, висмикуючи довільно різні цифри. Загальну кількість хворих (певно, на всі види грипу і ГРЗ?) по країні канали називали так: «понад чверть мільйона» (Перший), «255 тисяч» («1+1» і ICTV), «більш як 250 тисяч» («Інтер» і 5-й), і «225 тысяч» («Україна»). Всі посилаються на МОЗ, «1+1» - конкретно на Лазоришинця, «Україна» дає цифру без посилань на джерело. «1+1» і ICTV кажуть про 15 тисяч шпиталізованих по Україні. Інші канали цю позицію не озвучують.

 

Більше плутанини - з кількістю померлих. Перший канал каже про 70 (з них 3 дітей і 3 вагітних), Новий канал про 67 (з яких 3 дітей і 2 вагітних). Обидва канали, даючи різні цифри, посилаються при цьому на МОЗ, отже, хтось з журналістів був вкрай неуважний під час прес-конференції. «1+1», «Інтер» і ICTV також з посиланням на МОЗ кажуть про 67 померлих, 5-й канал - про «щонайменше 70», причому посилання також на МОЗ. При цьому 5-й канал - єдиний з усіх каналів здогадався зазначити, що ця цифра «на 17-ту годину дня», інші канали взагалі не розуміють, що при подачі динамічної статистики завжди слід обов'язково (!) зазначати час, на який оглшено конкретні дані. «Україна» у випуску дає дві різні цифри - 60 померлих у підводці Олени Кот, і 67 - у сюжеті Андрія Кузакова.

 

Частина каналів дає ще й кількість випадків саме грипу A/H1N1, «лабораторно підтверджених» (?), при цьому Перший, «1+1» і ICTV кажуть про цих 22 померлих, а «Інтер» і 5-й цього не уточнюють, кажуть просто про «підтверджені випадки» (живі ці люди чи мертві - для цих каналів ролі не грає). Не пояснюється каналами і ще один принциповий момент. Попереднього тижня більшість каналів повідомляла, що визначити вірус свинячого грипу може лише лабораторія в Лондоні, причому на це потрібно чимало часу (до 2-х тижнів). Поза тим, у понеділок канали вже кажуть про «лабораторно підтверджені» випадки. Ось як вони це роблять. «Лабораторно підтверджених випадків про зараження найбільш небезпечним вірусом каліфорнійського грипу поки що 22» (Перший канал, студійний текст Світлани Леонтьєвої). В яких лабораторіях це зроблено - жодного слова. Це при тому, що в цьому ж випуску Леонтьєва повідомляє, що «в українській лабораторії якості та безпеки продуктів АПК обіцяють, що днями буде готова до використання вітчизняна система діагностики каліфорнійського грипу».

 

Сергій Кудімов («1+1») повідомляє в сюжеті, що «лабораторно підтверджено вірус A/H1N1, більш відомий, як свинячий грип у 22-х випадках». Далі йде синхрон Лазоришинця, який не знімає питання про достовірність цієї інформації: «Ми маємо підтверджену інформацію, що це свинячий грип і всі смерті однотипні і підходять під цю картину. Експертиза патолого-анатомічна ще проходить, і висновок буде після того, як будуть гістологічні матеріали опрацьовані». Тобто підтвердження, про яке каже журналіст, насправді нема. Як і нема інформації про лабораторії, в яких таке підтвердження начебто зроблено.

 

Інна Шевченко (ICTV) просто повідомляє без посилань на будь-які джерела і без пояснень: «В усіх цих випадках у 22-х підтвердили наявність вірусу каліфорнійського грипу». Тобто «хтось там» підтвердив.

 

Дуже суперечливо подає цей факт 5-й канал. Ігор Татарчук у студії каже: «Лабораторно підтверджено 22 випадки зараження вірусом A/H1N1. Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації повідомило, що семеро померлих на Тернопільщині були інфіковані вірусом A/H1N1. У Мінохорони здоров'я поки що не підтвердили цю інформацію». Отже, в усій Україні ще не можуть визначати цей вірус, проте можуть це робити у Тернопольській ОДА!

 

Не менш суперечливо подають цей факт на «Інтері». Руслан Сенічкін у студії повідомляє без належних посилань: «Всего подтверждено 22 случая заражения вирусом А/H1N1». А в сюжеті Лазоришинець каже «розгадку»: «Всі випадки смертей вивчає наша спеціальна експертна комісія, і нами чітко доведено, що це є вірус грипу А/H1N1, тому ні про яку чуму мови не може йти, ні про яку іншу інфекцію, нами чітко встановлено, і я думаю, що найближчим часом буде підтверджено лабораторією, яка визначена ВООЗ в Лондоні». Отже, ні про яке «лабораторне підтвердження» на цей момент не йдеться! Про що доволі чітко каже відповідальний чиновник МОЗ. Отже, всі канали повідомляють, м'яко кажучи, інформацію, яка не відповідає реальним фактам.

 

(Взагалі сам пан Лазоришинець під час прес-конференції подавав надзвичайно суперечливі дані, суперечив сам собі. Але журналісти не звернули на це жодної уваги, лише «висмикнувши» окремі заяви і факти).

 

Далі канали довільно «граються» з цифрами хворих, госпіталізованих, померлих по різних регіонах: Львівщина, Рівненщина, Тернопільщина, Франківщина, Київ тощо. Цифри не співпадають, посилання найчастіше доволі умовні. Можна здогадуватися лише, що ці цифри канали могли отримати в МОЗ. Трохи більш ретельними до перевірки фактів поставилися журналісти Першого каналу, де є посилання, наприклад, на начальника Головного управління Тернопільської ОДА або ж на головного санітарного лікаря Києва. Найменш достовірно подавав інформацію Новий канал, де зустрічаються посилання «за даними фахівців». Жоден з каналів не вдається до порівняння даних із звичайною статистикою епідемій грипу або до порівняння нинішніх цифр з зіставними цифрами попередніх років.

 

Канали продовжують нагнітати обстановку, повідомляючи про поодинокі випадки захворювань у різних областях (причому з матеріалів зовсім не випливає, що йдеться саме про грип, а тим більше про конкретний його - «пандемічний» штам). «1+1» навіть повідомляє, що «свинячий грип підкрався до східного кордону України». Йдеться про російську Білгородську область.

 

Крім статистики, канали цього дня надзвичайно широко висвітлювали тему наявності (а точніше відсутності) ліків у аптеках і лікарнях.

 

Домінувало тут, звичайно, повідомлення про те, що Юлія Тимошенко разом з міністром закордонних справ особисто зустрічали в Борисполі літак зі Швейцарії з препаратом «Таміфлю». Про це згадують всі канали, а Перший, «1+1» і ICTV присвятили цьому окремі сюжети з цитуванням кандидата в президенти Тимошенко. Як заведено, за повідомленнями різних каналів, препарату на цьому літаку привезли «різну» кількість. Перший каже про 200 тисяч упаковок, «Інтер», ICTV і 5-й - про 300 тисяч. Про 300 тисяч, каже і ведуча «1+1» Наталія Мосейчук, 330 тисяч - суперечить їй Олексій Душка в сюжеті. СТБ обмежився лише словами «16-тонний вантаж».

 

Велику кількість матеріалів канали присвячують тому, що в аптеках не можна купити протигрипозні ліки і марлеві пов'язки. А також тому, що уряд почав боротьбу з завищенням аптеками цін на ці товари.

 

Повідомлення про те, що в Україні незабаром навчаться виявляти свинячий грип, Перший канал використав для чергового піару Юлії Тимошенко.

 

Попри грип, канали (Перший, «Інтер», СТБ, Новий і «Україна») не забували і про парламент, де цього дня засідала погоджувальна рада - гарна нагода надати слово кандидатам у президенти Литвину і Януковичу.

 

Крім того, ICTV подає два матеріали з ознаками замовності: Тігіпко відвідав підприємство, що виробляє медпрепарати, Яценюк заявив, що «в Україні роздмухують політичну епідемію». Про активність цих двох кандидатів з приводу грипу згадує і СТБ, щоправда, без синхронів, а у студійному тексті.

 

Велика кількість порушень у матеріалі «1+1», присвяченому доволі штучній темі впливу грипу на інфляцію в країні. Про штучність теми свідчить уже підводка Наталії Мосейчук з власними висновками і недостовірними посиланнями: «Інфляція і грип - це, на перший погляд, речі не сумісні, а насправді залежні. В листопаді зростання цін триватиме, але не буде стрімким - пророкують економісти. В зоні ризику хіба що овочі та фрукти. Позитивних емоцій не додасть і пальне, а ось імпортовані товари цілком можуть і потішити, якщо долар не дорожчатиме». З суцільних журналістських оцінок і висновків, а також з псевдопосилань складається і весь наступний сюжет Артема Альошина: «Український парадокс - криза зменшила попит, але ціни особливо не впали... Однак в листопаді чекають (тут і далі питання - хто?) різкого здорожчання овочів та фруктів. Цитрусові підскочать в ціні через ажіотажний попит підчас епідемії грипу. Для інших просто не сезон... Потішити можуть і м'ясопродукти. Від них цінової вакханалії не очікують... Інших радощів не пророкують, бо бензин дорожчатиме, а це в Україні завжди привід підняти ціни на товари... Загалом шалених стрибків інфляції наприкінці року експерти не очікують. Навіть підвищення зарплат та песій особливої ролі не зіграє - переконують аналітики... А крім того Нацбанк, який весь час підозрюють в друкуванні гривні, увесь рік вилучає її надлишок з ринку. Це теж не дає цінам стрибнути надто високо».

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що в Конго затримали українських моряків, яких обвинувачують у розправі над нелегалами.

 

Лише «Інтер» і Новий канал повідомляють про реєстрацію ЦВК ще двох кандидатів на посаду президента (Бродського і Пабата). Щоправда, в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал) є оцінки: «країна, на щастя, живе не лише грипом. Політика теж нагадує про себе. В армії кандидатів на президентське крісло поповнення».

 

Лише ICTV повідомляє про те, що Ющенко відправив до ВР законопроект змін до бюджету на забезпечення виконання закону про підвищення соцстандартів. І про те, що «Укрпромбанк» припинив виплачувати гроші клієнтам.

 

3 листопада (вівторок)

 

Грип продовжує залишатися домінуючою темою. Перший канал цього дня починає випуск з повідомлення про перевищення епідпорогу в Чернігівській та Вінницькій областях. Ще про це повідомили лише «1+1» і 5-й канал, інші замовчали цю новину. «1+1», «Інтер» і 5-й канал починають свої випуски зі статистики. Новий канал чільною темою випуску поставив здорожчання часнику і лимонів, ще цю новину помітили Перший, «1+1», ICTV і «Україна». ICTV починає випуск з повідомлення про те, що Верховна Рада виділила на боротьбу з грипом 1 млрд. гривень. Про це повідомляли й інші канали. «Україна» починає свій випуск з кількості померлих (без посилань) і якихось загальних міркувань з оцінками (що не є новиною): «71 жертва. Грипп и пневмония продолжают убивать украинцев. В западных областях, где объявлен карантин, все еще ощущают нехватку спасительного «Тамифлю» и других противогриппозных препаратов, марлевых повязок также недостаточно. Если областные центры снабжают медикаментами и гуманитарной помощью, то в небольших городах врачам просто нечем заполнить рецепт». «Альтернативно» починали цього дня випуск на СТБ - ЦВК зареєстрував кандидатом у президенти Василя Противсіх. Ця тема зацікавила також Перший, «1+1» і Новий канал.

 

Статистика. Чи не вперше з початку епідемії канали подали однакові цифри! 71 померлий від «чогось». Бо причину канали озвучують по-різному: «від гострих ускладнень грипу» (це «1+1»), «от гриппа и его усложений» (це «Інтер»), «від грипу і ГРВІ» (це ICTV), «внаслідок ускладнень після грипу та ГРВІ» (це 5-й канал). Усі канали посилаються при цьому на МОЗ. І просто: «71 жертва. Грипп и пневмония продолжают убивать украинцев» (це «Україна»). Щоправда, 5-й канал начебто назбирав іншу статистику: «86 загиблих, згідно з останніми зведеннями від місцевих влад про померлих від вірусу грипу в Україні».

 

Кілька каналів знову кажуть про 14 «випадків пандемічного грипу штаму А/Н1N(«1+1»), або «лабораторно подтверждённый диагноз «калифорнийский грипп» («Інтер») або «лабораторно підтверджені випадки захворювання на пандемічний грип» (ICTV). Ким, у яких лабораторіях це підтверджувалося - канали замовчують.

 

Від гріха подалі, «локальною» статистикою по Львівщині обмежилися цього дня Перший канал («106 тисяч недужих. І це майже половина хворих по всій Україні») і по Києву - СТБ («15 тисяч хворих»). Статистика хворих вже починає відрізнятися, посилання на джерела інформації дуже умовні. За версією Наталії Мосейчук («1+1») «255 тисяч людей підхопили вірусні інфекції, з них більше 120 тисяч - діти. 15 тисяч українців зараз на лікарняних ліжках, а до 235 з них увага лікарів дуже пильна. Їхній стан тяжкий». «А больных в стране сейчас 255,5 тысяч» - вважає Руслан Сенічкін («Інтер»). «Загалом в Україні тепер хворіє мільйон осіб» - це вже Ігор Татарчук (5-й канал).

 

Є ще один позитив, не минуло навіть тижня з початку «пандемічної істерії», а ще два канали - Новий і ICTV, услід за «1+1», який це зробив раніше, нарешті поцікавилися статистикою попередніх років! Яка свідчить про цілковиту невинятковість цьогорічної епідемії грипу.

 

В інших матеріалах з «грипозної» теми канали роблять такі грубі порушення стандартів інформаційної журналістики.

 

Перший канал. «Грип бере у полон все нові регіони» - сумнівна оцінкова образність Світлани Леонтьєвої. «Зайвий раз виходити на вулицю люди не поспішають. Медики ж налаштовані оптимістично», - безпідставні узагальнення Олесі Биковської. Ознаки замовності в цитуванні прем'єра в сюжеті Павла Тирського з Івано-Франківщини (синхрон не має жодної інформаційної цінності, лише показує глядачу, що кандидат в президенти Тимошенко продовжує «перейматися» долями людей). Так само замовним виглядає студійне повідомлення про те, що чергова партія «Таміфлю» прибула до України: «Президент Віктор Ющенко доручив Міністерству охорони здоров'я без затримки доставити ліки у найбільш постраждалі від грипу райони».

 

На «1+1» найбільша кількість журналістських оцінок, висновків, невиправданих узагальнень тощо. «Починаємо із сумної статистики жертв грипу... Причому медики цього дня вперше заявили, що у двох найвразливіших регіонах ситуація, якщо і не поліпшилася, то принаймні стабілізувалася... Отже незабаром від терапевтів, вірусологів та епідеміологів із Данії, Швеції, Великобританії, Німеччини і Росії почуємо додаткові рекомендації щодо боротьби з небезпечним вірусом... Питання це лишилося відкритим і для парламентаріїв. Вони грипу не бояться, але стережуться. Намагалися міркувати логічно... Епідемія для фармацевтів - і зоряний час, і неабиякий клопіт. А «трясуть» їх по-справжньому. Органи контролю полюють на тих, хто «гріє» руки на грипі... Здебільшого «нагріли» руки посередники та постачальники ліків. Що ж до аптекарів, то вони просто не встигають за урядовими вимогами... Південно-західний кордон України, він наразі досить транспарентний і через український грип надто вразливий... Аптечна паніка. Разом із епідемією грипу в Україну прийшла ще одна істерія...» - це все студійні тексти Наталії Мосейчук.

 

«Вірус грипу із політичним забарвленням» - в сюжеті Ірини Павленок. Численні оцінки і висновки в сюжеті Артема Альошина (цей журналіст взагалі в багатьох своїх сюжетах виступає не меншим «експертом» у будь-яких питаннях, аніж ведуча каналу Наталія Мосейчук): «Для аптекарів та їхніх постачальників настала гаряча пора. Спочатку заробляли, бо перелякане населення скуповували все підряд. Тепер про прибутки звітують органам контролю. Результати невтішні... Причому головні ненажери - не аптекарі, а постачальники... За попередніми даними, тіньовий заробіток посередників перевищив 5 мільйонів гривень. Податківці стверджують, що за останні дні на тлі ажіотажного попиту фармацевтична галузь загалом теж заробила непогано...».

 

Висновки і недостовірні посиланнями - в сюжеті Олександра Моторного: «Страховики навіть не приховують: коли усе вщухне, вони опиняться серед тих, хто матиме неабиякі дивіденди. Мовляв, люди заздалегідь почнуть дбати про своє здоров'я і неодмінно прийдуть до них. Разом із тим натякають: якщо раптом з'ясується, що увесь гриповосвинячий галас - чергова передвиборча технологія, Україна в перспективі матиме чималі проблеми, страхувати від яких навряд чи хтось наважиться».

 

В прямому включенні Олександра Загородного - висновки, оцінки і безпідставні узагальнення: «Але цікава обставина, що цих масок немає вже і в аптеках. Ми тільки що пройшлися і не знайшли жодної. В посольстві нам підтвердили, що масок вже давно немає. Очевидно наші підприємливі співвітчизники вже давно їх вивезли в Україну...Очевидно, мова піде і про більш жорсткіші умови перетину україно-молдовського кордону. Хоча варто сказати, що і сам кордон є проблемним. Українці та молдовани вже багато років ніяк не можуть провести межу між двома країнами. Спірні питання, спірні території, так можна сказати, залишаються на Дністровській ГЕС, в районі порту «Джурджулешти», а також українській дорозі, яка веде з Одеси до Рені в районі села Паланка».

 

На «Інтері» в підводках Руслана Сенічкіна - такі порушення стандартів: «А вот паника не утихает... Украинские парламентарии обещают поддержать врачей хотя бы материально... В целом же на борьбу с эпидемией Верховная Рада не пожалела миллиарда...». В сюжеті Лариси Задорожної: «В борьбу с вирусом включились даже швейные фабрики. В цехах этого харьковского предприятия еще недавно шили театральные костюмы. Теперь не до искусства. Стране нужны марлевые повязки. Правда, обещанная ткань из госрезерва еще не поступила... Губернатор объявляет об акции невиданной щедрости... Пережить вирусный ноябрь лучше под крымским солнцем». В сюжеті Валентини Левицької: «На закупку лекарств и оборудования для диагностики гриппа и лекарств парламент практически единодушно согласился выделить миллиард гривен». У сюжеті Надії Павлик-Вачкової: «Без зарплаты карантин не в радость... Обманывать и идти на больничный или сидеть без денег - между этими вариантами сейчас приходится выбирать многим украинским семьям... К концу дня, после многочисленных совещаний, наконец-то все разъяснили в Минобразовании».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Депутати збагнули, що переборщили з істерією. Тепер маскуються не для захисту, а для краси... Так і незрозуміло, як тепер треба називати лихо, що спричинило понад 7 десятків смертей. Епідемією, пандемією, чи трагічним збігом обставин... Вірус політичних пристрастей навколо грипу лютував у парламенті впродовж всієї першої половини дня...».

 

На Новому каналі - оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт: «До космічних цін на ліки додалися фантастичні розцінки на деякі продукти... Але попри настанови спеціалістів, Україну таки охопила паніка». Численні узагальнення і, зрештою, журналістський висновок - у сюжеті Олени Данько: «Продавці розводять руками. Мовляв, беруть товар на гуртових базарах. А там ціни на турецькі цитрини чи китайський часник зростають щодня. Українські аграрії теж не відстають. Вартість українського часнику підмальовують на заморський манір. Тутешні продавці божаться: спекулюють не вони, а постачальники, котрі привозять крам з-за кордону. Але ж турки і китайці закупівельних цін не збільшували. Отже їх накручують українці». Оцінка в сюжеті Христини Шкудор: «Утім інспектори проявили нечувану галантність». Оцінки і висновки в сюжеті Ольги Пирожко: «Депутати грипу не бояться... Голова уряду успіхами тішиться. Опозиція її сварить... Пересварилися. Утім рішення все-таки ухвалили».

 

Оцінки в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Кабінет міністрів намагався виправдати свої дії. Але наштовхнувся на різку критику. Депутати закидали владі заполітизованість ситуації... Але є і позитивна новина... Тут створили спеціальну Інтернет-програму. Її оптимістична назва - «Все буде добре»... Ситуація в аптечній галузі України і досі не стабілізувалася... Ситуація з грипом досить складна по усій Європі. Але європейці по-різному реагують на неї. У німців йде досить млява вакцинація від AH1N1. Поляки ще тільки думають, чи закупати вакцину. Турки ж уже почали масову вакцинацію медиків, а британці взагалі досить спокійно сприймають навіть той факт, що цей вірус у них забрав життя 137 людей». Крім того, є в студійному тексті ведучої звинувачення без жодних посилань (таким чином, від себе): «Аптеки порушують постанову Кабміну і про наявність в точках продажу певних ліків, і на встановлення цін на них».

 

Численні оцінки в сюжеті Василя Зими: «Кому війна, а кому мати рідна. Налякані свинячим грипом, українці бігають з аптеки в аптеку у пошуках пігулок... Причому в західних областях ситуація гірша. На Сході ліків більше... З масками - взагалі катастрофа... Уже зараз виявлено чимало фактів продажу неоподаткованого так званого "лівого" товару. А деякі умільці активно продають підробки... Надприбутки лихварі виводять за кордон». Оцінка в сюжеті Володимира Горковенка: «Але попри заклики, обговорення медичної теми пройшло із політичним присмаком». Оцінки і недостовірне посилання в сюжеті Тетяни Анкудінової: «Аптечний ажіотаж наприкінці минулого тижня викликав панічні настрої серед українців. Нині все вже більш-менш спокійно. Якщо політики ситуацію з грипом не розкручуватимуть, то й паніки не буде, - переконують психологи».

 

У повідомленнях про кандидата Противсіх, на «1+1» в студійному тексті не обійшлося без оцінки: «оригінальний претендент». На СТБ в студійному тексті - недостовірність посилання: «Його шанси на успіхи експерти оцінюють не надто високо».

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомляють цього дня про черговий інцідент в Севастополі з несанкціонованим перевезенням зброї вояками ЧФ. Лише «Україна» повідомляє про оприлюднення Центрвиборчкомом декларації кандидатки Тимошенко.

 

Пряме включення Алли Пасс («1+1») з ознаками замовного про те, що «Вдруге за короткий час в безпосередньому контакті з епідемією прем'єр. Вона вже в регіонах і особисто перевіряє, чи забезпечені лікарні необхідними медикаментами» (це в Прикарпатті). Тут характерно, що прем'єр-міністр, вона ж кандидат в президенти, виступає в ролі медичного експерта, розповідаючи про те, які маски є ефективними проти грипу, а які ні. В самому включенні не бракує журналістських оцінок: «Попри такий оптимізм... До речі, для Прикарпаття була і приємна новина...». Так само про це повідомляє ICTV.

 

На «1+1», «Інтері», ICTV - матеріали з ознаками замовності про те, що головний опозиціонер Янукович їде в регіони рятувати людей і навіть виділяє для цього частину свого передвиборчого фонду (щоправда, жодних цифр не озвучується).

 

На ICTV - матеріал з ознаками замовного про те, що кандидат Тігіпко згоден домовлятися з переможцем президентських виборів.

 

4 листопада (середа)

 

В середу канали ще продовжують вважати головною темою грип. Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й починають зі статистики., Новий канал і «Україна» - з повідомлень про те, що перша жертва каліфорнійського грипу вже є в Києві. СТБ - з того, що до України прибула друга партія «Таміфлю», а ICTV - з повідомлення, що «поширення захворюваності в Україні скоріше за все виникло через вірус пандемічного грипу, - припускають міжнародні фахівці з ВООЗ».

 

Цього дня до раніше обговорюваних тем на каналах додаються різноманітні звинувачення на адресу уряду. Так СТБ, Новий канал, ICTV і 5-й канал повідомляють про заяву Ющенка, який вважає, що уряд про епідемію знав наперед. Про «дослідження» в цьому напрямі Генпрокуратури повідомляють Перший канал і «1+1». «1+1» «Інтер», і Новий канал повідомляють про те, що губернатори Полтавської та Херсонської областей звинувачують Кабмін у паніці.

 

Статистику цього дня канали дають таку. З «найстрашнішого»: якщо вірити Першому каналу, «1+1», «Інтеру», ICTV і 5 каналу, виявляється на цей день є 17 «підтверджених випадків» захворювання на свинячий (він же каліфорнійський, він же пандемічний) грип. Наталія Мосейчук («1+1») тут не утрималася від панічної оцінки: «каліфорнійського грипу в Україні прибуває». Дивно, що ще в понеділок, за повідомленнями всіх цих каналів, «підтверджених випадків» було 22! Далі - ще цікавіше. З тих 17 «підтверджених випадків» - шестеро померлих. Це каже Перший канал. «Інтер» каже, що померло п'ятеро, ICTV і СТБ - четверо. Це попри те, що інформацію більшість каналів брали з одних вуст - від першого заступника Головного державного санітарного лікаря Людмили Мухарської. Цифри, які «збігаються» - це загальна кількість хворих (близько півмільйона) і померлих від різних видів ускладнень (86). Щоправда, таку саму цифру 5-й канал давав ще добу тому, а канали повідомляють і в середу про нові смерті (?). Новий канал і «Україна» вирішили цього дня статистики уникнути.

 

Щоправда, цього дня вже канали починають говорити про те, що «каліфорнійський грип в Україні є. Утім не такий страшний, як його малюють» (це з сюжету Османа Пашаєва на СТБ). Попри певні оцінки, це чи не перша спроба розібратися в ситуації за допомогою фахових експертів, після тижня істерії, яку журналісти нагнітали разом з політиками.

 

Середа виявилася надзвичайно «плідною» на піар політиків на темі грипу. Переважно кандидатів у президенти. Епіграфом до цього «параду» можна взяти цитовані каналами саме цього дня слова чинного президента Ющенка. «Женіть у 3 шиї політиків з телеекрану по темі боротьби з пандемією» - сказав Ющенко на численні камери на засіданні РНБОУ. Ці слова дав у ефір лише Перший канал. Поза тим, цей матеріал - звіт з засідання РНБОУ - має всі ознаки замовного на користь Ющенка. Так само - матеріал про це на «1+1». На «Інтері» в матеріалі на цю ж тему трибуну надано ще двом кандидатам у президенти - Януковичу і Литвину. У матеріалі СТБ - Яценюку, Януковичу і його однопартійцю Ганні Герман. Лише синхрон Ющенка зі звинуваченнями на адресу уряду (незбалансовано) подає 5-й канал.

 

Інші матеріали, які мають певні ознаки замовності - Тимошенко зустрічає «Таміфлю» у Львові. Про це зробили матеріали на Першому каналі, «1+1» , Новому каналі, ICTV, «Україні». Про ініціативи Януковича і Партії регіонів у порятунку українців від пандемії розповідають «1+1», ICTV, «Україна». Про Яценюка - Новий канал і ICTV.

 

В матеріалах з цієї ж тематики є порушення стандартів інформаційної журналістики. «Експертні» висновки без посилань в сюжеті Володимира Мельника (Перший канал): «Грип особливо небезпечний для вагітних та астматиків». Оцінки, висновки і узагальнення - в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «Напівпорожні поліклініки, відсутність черг до лікарів і поодинокі відвідувачі. Це наслідки грипозної паніки в Києві... Медична галузь виявилася неготовою прийняти таку навалу викликів». Недостовірність посилань і висновки - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Епідемії посилюють економічну кризу і дехто з експертів вже віщує - з загрипованої України втечуть інвестори. Але решта економістів вважають це, м'яко-кажучи перебільшенням. Світовий епідемічний досвід свідчить - має одночасно хворіти третина населення країни, щоб це відчутно вплинуло на економічні показники. Втім, певних збитків страх перед вірусом таки завдав... Страшніша за грип тільки його профілактика. Паніка дала результати. Люди змели з прилавків препарати проти грипу і безконтрольно вживають все підряд тільки щоб не захворіти». На тому ж каналі - численні висновки і оцінки в сюжеті Марії Васильєвої: «Найпотужнішого удару грип завдав по державній кишені... До дірявої бюджетної кишені залізли не востаннє ...Страх іноді рятує життя, а іноді він поганий порадник. Епідемії грипу у столиці ще немає, а паніка вже спустошує кишені... Національному продукту загалом грип поки що не загрожує. Вітчизняна економіка переживала і не таке... Непогано заробили в Україні всі, хто живе з продажу ліків і звісно ж банальні спекулянти. Ціни накрутили на більшість актуальних продуктів. І не сумніваються, що їх купуватимуть, поки хвиля страху не спаде».

 

Узагальнення з оцінкою - в студійному тексті Руслана Сенічкіна («Інтер»): «И медиков пугают темпы распространения вируса».

 

На «Україні» оцінки в сюжеті Тетяни Блошко: «Киевляне всерьез напуганы. Столица переступила эпидемиологический порог. Жители столицы в борьбе с гриппом полагаются только на себя».

 

Перший канал, 5-й канал і «Україна» згадують цього дня про закон щодо підвищення соцстандартів. Канали повідомляють, що закон набрав чинності. Перший і 5-й подають позицію Кабміну, де пояснюють, що закон не буде виконуватися без відповідних змін до бюджету. «Україна» про це замовчує. І лише Перший канал повідомляє, що цей закон забракував Міжнародний валютний фонд.

 

«Україна» подає матеріал з ознаками замовності (повністю недостовірно) про соцопитування Всеукраїнської соціологічної служби, яке начебто показує, що 73% українців голосуватимуть на виборах за кандидата-чоловіка, і лише 23% - за жінку. Також повідомляється, що за цим опитуванням абсолютним лідером президентських перегонів є Янукович. Не подаються всі необхідні в таких повідомленнях дані стосовно опитування (спосіб опитування, кількість опитаних і кого вони репрезентують, формулювання питань, всі вагомі позиції опитування і статистична похибка). Також нема жодних пояснень компетентності і добросовісності організації, що проводила опитування.

 

Лише «Інтер» і «Україна» повідомляють цього дня про розгляд в парламенті проектів змін до закону про вибори президента. Щоправда, «Україна» подає цю інформацію незбалансовано. Лише «Інтер» і ICTV подають інформацію про те, що «Нафтогаз» ще не має досить грошей щоб розплатитися за російський газ, використаний у жовтні. Канали подають цю інформацію розбіжно. «Інтер» повідомляє з оцінками: «Тревожное сообщение от «Нафтогаза Украины». Там пока не могут собрать деньги для оплаты за российский газ, поставленный в октябре». ICTV напроти каже, з посиланням на міністра палива та енергетики Юрія Продана, що «Нафтогаз» ще має час і способи для рішення цього завдання.

 

Лише 5-й канал у середу повідомляє про те, що МВС порушило кримінальну справу проти екс-заступника голови СБУ Кислинського. Це при тому, що попередньо цю тему активно «розкручували» на більшості каналів.

 

5 листопада (четвер)

 

Як і у попередні дні - головні теми у новинах стосувались епідемії грипу. Про статистику захворюваності у першу чергу розповіли Перший канал, «Інтер», 5-й канал та «Україна». Інформацію навели всі без винятку новинні служби. ICTV у першому сюжеті об'єднав три теми - нову статистику від МОЗ, поїздку прем'єр-міністра Тимошенко у Чернівці та ухвалені рішення парламенту з приводу епідемії грипу. Про роботу Верховної Ради та розподіл мільярду гривень на подолання грипу в Україні повідомили всі без винятку телеканали. Про те, що Тимошенко відвідала Чернівці навели інформацію Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV. Про зустріч Тимошенко з імунологами та вірусологами України розповів лише СТБ. Обидві згадані новини мають ознаки замовних. На керівника управління контролю за лікарськими засобами Одеської області Василя Фесенка здійснено збройний напад, - головна новина на «1+1». Також про це повідомили Перший канал та «Україна». У Кіровоградській області ввели карантин, - перша інформація Нового каналу. Окрім нього, про це розповіли «Інтер» та «Україна».

 

Про введення карантину в чергових містах та областях України каналами подавалась різна інформація. «На Кіровоградщині запровадили карантин. Епідемію в Україні оголосили вже в 10 регіонах. Сьогодні додалися Черкаси», - повідомляє Перший канал усно в студії (ведучий Олесь Терещенко). «Карантинные меры сегодня ввели в Кировоградской области, а в Черниговской зафиксировали превышение эпидпорога», - «Інтер» усно в студії (ведучий Руслан Сєнічкін). «Епідемія грипу суне на Схід. Сьогодні її оголосили ще на Черкащині та на Кіровоградщині», - СТБ, усно в студії (ведуча Тетяна Висоцька). «В Україні запровадили карантин ще в одній - уже 10-й області - Кіровоградській", - Новий канал, усно в студії (ведуча Оксана Гутцайт). «Уже в 10 областях України запроваджено карантин. Епідеміологічного порогу сьогодні досягла Кіровоградщина. Про це повідомив губернатор краю», - ICTV, усно в студії (Інна Шевченко). «І ще в одному місті оголосили епідемію грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. У Черкасах рівень захворюваності перевищив епідемічний поріг у 1,7 раз», - 5-й канал, усно в студії (ведучий Ігор Татарчук). «На карантине уже 10 областей. Сегодня признал эпидемию Кировоград. Близок к критическому и уровень заболеваемости в Запорожской области», - "Україна", усно в студії (Олена Кот). У цих інформаціях на джерела посилається лише ICTV.

 

З приводу виявленого вірусу A/H1N1 у зразках, відправлених до лабораторії Лондону, дані на каналах також відрізнялись, а посилання на джерела робили не всі. Єдиний офіційний коментар у той день надавав заступник міністра охорони здоров'я Митник. Але його слова та факти, подані ним, були плутані й незрозумілі. У таких випадках, зазвичай, просять навести інформацію більш чітко або просто повторити дані, чого не зробив ніхто. Отже, пряма мова чиновника: «З 34 зразків, які ми відправили у Лондон, сумнівних, підозрілих хворих з регіону в основному Західному, там де є найбільш поширено. 15 позитивних результатів ми отримали з лабораторії з Лондону». Такий коментар було наведено Першим каналом, «Інтером» та 5-м каналом. На Першому каналі в усному повідомленні подається додаткова інформація: «Який вірус грипу найбільше вражає українців під час нинішньої епідемії, досі не визначили. Зробити це важко, - пояснює голова Асоціації інфекціоністів (прізвище та ім'я не вказані, а потім наводяться слова Митника. Або він обіймає дві посади, або мова йде про двох різних людей, але з усного повідомлення це не зрозуміло). По країні гуляє одразу три штами хвороби, а обстеження проводять у малих масштабах». Останнє речення подається взагалі без посилань на будь-які джерела інформації. У наступному усному повідомленні Першого каналу подається ще й така інформація: «В Інституті епідеміології вже зробили висновок: 90% заражених вірусом A/H1N1 хворіють у легкій формі, як на звичайну ГРВІ». Але виникає питання - якщо лише цього дня з Лондону надійшло підтвердження, що справді вірус A/H1N1 в Україні є, то яким чином вірусологи встигли зробити такі важливі висновки?

 

В усному повідомленні «Інтера» (ведучий Руслан Сєнічкін) подається така інформація: «И сегодня же стало известно, что в Киеве от заражения вирусом А/H1N1 умер уже второй человек. Всего же «калифорнийский» грипп подтвержден у 15-ти украинцев. Это - результаты исследований лондонских экспертов. Их сегодня озвучили в Минздраве. Впрочем, там не уточнили, сколько людей скончались именно от свиного гриппа». Друге речення частково заперечує перше.

 

В усному повідомленні ICTV (ведуча Інна Шевченко) йшлось про таке: «У Києві ж, який за оцінками фахівців, наближається до епідемії, сьогодні офіційно підтвердили 2 смертельних випадки саме від грипу А/H1N1». Звідки взяли такі дані - не повідомлялось. І якщо на ICTV «2 смертельних випадки саме від грипу А/H1N, то на 5-му каналі дані дещо інші, щоправда, з посиланням на МОЗ: «95 смертельнх випадків від пневмонії офіційно підтверджує Міністерство охорони здоров'я. Про це сьогодні заявив заступник міністра Зиновій Митник. З них дві смерті зафіксовані у столиці. 17-річний хлопець помер від, як було заявлено, звичайної пневмонії. А жінка від такої, що була ускладненням грипу A/H1N1».

 

Про те, що Тимошенко привезла до Чернівців медичне обладнання, - повідомили Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV. Ці повідомлення мають ознаки замовних. У підводці до сюжету на Першому каналі є таке: «Виправити ситуацію до Чернівців прибула спеціально керівник уряду». У самому сюжеті Павла Тирського наводиться така думка Тимошенко: «Вона також заявила: Всесвітня організація охорони здоров'я високо оцінила роботу уряду, влади на місцях та медиків у боротьбі проти недуги». В усній інформації каналу «Інтер» (ведучий Руслан Сєнічкін) йшлося, що: «Кабмин выделит Черновицкой области почти 4 миллиона гривен для борьбы с эпидемией гриппа. Об этом заявила сегодня премьер-министр Украины Юлия Тимошенко. Она отметила, что эпидемическая ситуация в этом регионе - одна из самых сложных в стране». Водночас на інших каналах (Перший канал і «1+1») наводився коментар головного лікаря Чернівецької обласної лікарні, де він каже, що «Зараз ажіотажу немає. Ажіотаж був буквально в перші три дні».

 

Подаючи інформацію про епідемічний стан у Києві та звіт з прес-конференції на цю тему київського міського голови Черновецького, Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, «Україна» в черговий раз не повідомляли - звідки у них ті чи інші дані. Лише деякі приклади. «Нині понад 47 тисяч киян хворіють на грип та гострі респіраторні захворювання. Від каліфорнійського штаму померли двоє. Підозрюють ще 3 випадки» (Перший канал). «У 3 жителів Києва - підозра на каліфорнійський грип. Такі дані отримали в результаті попередніх лабораторних досліджень»1+1»), у яких лабораторіях проводились дослідження - не повідомляється.

 

«Київ епідеміологічний поріг вже переступив. Кількість хворих на грип та ГРВІ за останній тиждень зросла на половину. Зафіксовано вже 4 випадки нездужання на свинячий грип. За останні два днів двоє людей від цього померли. Утім лікарі заспокоюють: хвилюватися киянам немає чого. Бо в столиці заздалегідь підготувалися до епідемії» (Новий канал). «На сегодняшний день по официальным данным заболевших 47 тысяч 431 человек. Из них диагноз ОРВИ в столице поставили 46 тысячам. Случаи заражения калифорнийским гриппом пока единичны. Официально подтверждена смерть от него 1 человека. (Ким це офіційно підтверджено - не вказується) Что касается второго случая, то здесь ситуация не выглядит столь однозначной. С подозрением на этот грипп умер одномесячный мальчик, но по словам Леонида Черновецкого, медикам еще предстоит разобраться, действительно ли он умер от опасного вируса» («Україна»).

 

Про роботу депутатів та ухвалені ними протиепідемічні постанови повідомили всі телеканали. В сюжеті Ірини Павленок («1+1») є недостовірна інформація: «Тільки на західній Україні вже 4,5 тисячі медпрацівників самі на лікарняних».

 

Новина про замах на начальника Одеської облінспекції контролю за якістю ліків, подавалася каналами по-різному. Перший канал повідомляє: «На Василя Фесенка біля його офісу напали зловмисники в масках. Завдали кілька ударів ножами. Чиновник стріляв у нападників із зареєстрованого пістолета». Посилання на джерела інформації - відсутні.

 

Ведуча «1+1» Наталія Мосейчук каже: «4 невідомих напали на керівника управління контролю лікарських засобів на Одещині Василя Фесенка». Потім на початку сюжету Михайла Бардіна: «Декілька людей в масках завдали чиновнику ножових поранень та миттєво зникли. Мешканці сусідніх будинків чули постріли», і згодом там же: «Джерело в міліції повідомило «ТСН»: на керівника інспекції напали четверо. Підлеглий чиновника, що був поруч, навіть стріляв по нападниках з травматичної зброї, але не влучив».

 

«Україна», усно в студії ведуча Олена Кот: «По словам свидетелей, несколько человек в масках начали преследовать ревизора, когда он шел на работу. Василий Фесенко пытался спастись бегством к офису, отстреливаясь из своего пистолета». Джерела інформації не називались. Потім у сюжеті Сніжани Мереуци неназвані люди (очевидці?) кажуть: «Выбили двери, 3 человека забежали в масках, говорят, стреляли».

 

Партія регіонів профінансувала відновлення виробництва оксолінової мазі на підприємстві «Лубнифарм», - така новина з'явилась на каналах «Інтер» та ICTV. Інформація має ознаки замовної, баланс думок в обох випадках відсутній.

 

Тігіпко у передвиборчому турі на Черкащині, закликає вирішувати екологічні проблеми річки Рось, - усна інформація з ознаками замовної на ICTV.

 

6 листопада (п'ятниця)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий і 5-й канали починали випуски зі статистики епідемії грипу та ГРВІ. СТБ з неоперативного матеріалу про рішення київської влади дезинфікувати громадський транспорт (інші канали давали цю інформацію ще напередодні). ICTV - з повідомлення про закупівлю вакцини від грипу. «Україна» починала з повідомлення, що пірати, які захопили судно «Аріана», вийшли на зв'язок.

 

Статистика п'ятниці була такою. Перший канал каже, з посиланням на головного санітарного лікаря, про 109 померлих, 763 тисячі хворих. Пандемічний вірус знайшли у 22 людей, 14 від нього померли. «1+1», без посилань на джерело інформації, каже про 32 випадки каліфорнійського грипу, 14 людей померло. «Інтер», теж без посилань, каже про 135 померлих і про те, що кількість хворих наближається до 900 тисяч. Новий канал, з посиланням на головного санітарного лікаря, каже про 32 підтверджених випадки свинячого грипу і про 14 померлих. ICTV каже що загалом померло 109 людей, хворих на свинячий грип 32, 14 померлих. 5-й канал, з посиланням на МОЗ, каже про 135 смертей, свинячий грип у 32-х. «Україна», без посилань, про 109 померлих, з них 14 - від свинячого грипу.

 

Якась незіставна і малозрозуміла статистика, з великою кількістю журналістських суджень, у сюжеті Ірини Маркевич («1+1»): «Ось наприклад, у 2007-му році на грип та распіраторні недуги хворіли більше 8,5 мільйонів українців. Наступного року їх трохи поменшало - 8 мільйонів. З початку 2009-го майже 5,5 мільйонів». «Ще більше дивує таблиця смертності. Її сьогодні «ТСН» передав директор центру грипу. На мільйони тих, хто хворів у минулі роки від грипу та ГРВІ, так офіційно називається таблиця, не більше сотні померлих. Якщо бути точним - 100 і 90 людей. Цього року смертність вимірюється цифрами у 4822 людини - теж офіційні дані». «Цифри, ну, ніяк не збігаються. Тим більше, не зрозуміло, чому скільки галасу, якщо від каліфорнійського грипу померло 14 українців. Це вже підтвердила Лондонська лабораторія. Може це перестраховка, але ні - кажуть у ВООЗ». «Пандемічний грип, якщо його не лікувати, кажуть страшний ускладненнями. Зокрема пневмонією. Від неї на сьогодні померло 109 осіб. Але якщо спиратися на ті ж самі статитистичні дані. То знову розбіжності. 6552 смерті від різних пневмоній у 2007-му. 6465 - у 2008-му. Скільки цьогоріч - невідомо. Чому немає чіткого і зрозумілого порівняльного аналізу за кілька років. Чому самі чиновники губляться у цифрах. Ми відповіді не знайшли».

 

Інші порушення в матеріалах на теми, пов'язані з грипом, такі.

 

Оцінки і недостовірність посилань - у включенні Омеляна Ощудляка («1+1»): «...саме тут лікують від вірусу вагітних жінок. Як відомо, саме вони знаходяться у особливій групі ризику... І найголовніше, в Україні експерти ВООЗ, так вони самі кажуть, не побачили чогось надзвичайного». Безпідставні узагальнення - в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Карантин та епідемія грипу в Україні лякає іноземців, щоправда, переважно західноєвропейців... А перед українцями взагалі двері відчинені всюди». Оцінки, власні міркування і безпідставні узагальнення в сюжеті Артема Альошина: «Майдан Незалежності - одне з найулюбленіших місць гостей столиці. Зазвичай тут яблуку ніде впасти, однак останнього тижня він майже порожній. Справа не тільки в похолоданні... Мандрівників з Західної Європи навпаки меншає. Вони активніше повертаються додому і милуватися українськими краєвидами не поспішають... А ось закордонні зірки шоу-бізнесу перелякалися не на жарт... На щастя, двері перед українцями в світі не зачиняють». Недостовірність посилань - у сюжеті Ігоря Бондаренка: «Аналітики посміхаються - цього вистачить щоб нагодувати півпланети... Експерти пояснюють - після вступу України до СОТ ввізне мито на продукцію знизили».

 

Безпідставно узагальнює і Оксана Гутцайт на Новому каналі: «Президентським виборам жодний грип не завадить, як зрештою надзвичайний стан в країні. Політологи одностайно заявили - максимум, що може статися - вибори перенесуть, на місяць або два... Депутати на таке не підуть, впевнені політологи». Далі «одностайність» демонструють синхрони двох політологів.

 

Інна Шевченко на ICTV стверджує без надійного посилання: «Препарат «Таміфлю» на сьогодні - фактично єдиний, який може подолати каліфорнійський і навіть ще небезпечніший - пташиний грип, - кажуть лікарі».

 

СТБ і Новий канал незбалансовано подають звинувачення віце-спікера Миколи Томенка на адресу Президента, що той заважає боротьбі з епідемією.

 

З інших тем Перший канал, «1+1» , ICTV, 5-й канал, «Україна» дають цього дня інформацію про те, що парламент ухвалив поправки до бюджету, спрямовані на фінансування підвищення соцстандартів. У сюжеті Юлії Банкової на цю тему (Перший канал) є недостовірні посилання: «Це нормально, коли зі статті, яка має надлишок, перекидають гроші на іншу, певні експерти... Загострення ситуації експерти прогнозують на грудень, кажуть, тоді вся влада усвідомить критичність ситуації і збереться спільно шукати гроші». Оцінки в сюжеті Олександра Шилка («1+1»): «В залі запахло бійкою. Та марно, голосування не зупинити... Та прибічників уряду і це лякає». Оцінки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Не посоромилися нагнутися за грішми комуністи. Для цього вони тимчасово записалися у фанклуб президента Ющенка». «Віктор Янукович не приховує радості». Оцінки в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Усердно помолившись, депутаты уверовали в президента. Даже «непримиримые друзья» главы государства заявили о готовности спеть с ним в унисон. Песня, объединившая сегодня «НУ-НС», коммунистов и «регионалов» - о повышении социальных стандартов.».

Ще канали повідомляють про підписи, зібрані «НУ-НСівцями» за відкликання голови фракції Миколи Мартиненка. Щоправда, сенс повідомлень різний. Олесь Терещенко (Перший канал) каже: «Зміни голови фракції «НУ-НС» у парламенті не відбулося. Політрада заявила - їхнім лідером залишається Микола Мартиненко. Сьогодні перший віце-спікер Олександр Лавринович заявив про відкликання голови фракції на підставі зібраних 38 підписів. Провід «НУ-НС» назвав їх фальсифікованими, частина депутатів від підписів відмовилася».

 

Наталія Мосейчук на «1+1» з оцінками: «Сьогодні в парламенті стався ще один неприємний дзвіночок для про урядової коаліції. «НУ-НС» за підписами більшості відкликала протимошенківського Миколу Мартиненка з посади голови фракції, хоча частина «нашоукраїнців» кажуть, що ці підписи сфальсифіковані і Мартиненко чинний лідер фракції».

 

На ICTV у сюжеті Володимира Горковенка йдеться про те, що «Але про вихід фракції із коаліції поки говорити зарано. В'ячеслава Кириленка у крісло лідера навряд чи скоро посадять. Наприклад підписи проти Миколи Мартиненка 7 місяців збирали. До того ж «кириленківці» спочатку мають розв'язати непросту задачу - як від 38-ми відняти два. І отримати ті ж таки 38».

 

«Україна» (сюжет Наталії Ковачевич) повідомляє, що заступник спікера Верховної Ради Лавринович «тем самым признал легитимность объявленного решения. В украинском парламенте снова заговорили о развале коалиции».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV стежать за розрахунками України за російський газ. Повідомляють про це по-різному. Перший: «Сплачено в строк. Україна розрахувалася за жовтневий газ з Росією». «1+1»: «Київ чистий перед Москвою і нічого не винен. Гроші за газ, спожитий в жовтні, хоч і в останній день проплати, але переказали. Росія вчасно отримала свої півмільярда доларів». У схожій тональності каже ICTV. Натомість «Інтер» у сюжеті Геннадія Вівденка: «За российский газ, как уже повелось в этом году, заплатили в последний момент. В ведомстве жалуются на тотальное безденежье, потому за импортное топливо рассчитались вновь заемными деньгами... К самостоятельным расчётам «Нефтогаз» оказался не готов».

 

На «1+1» і ICTV - матеріали з ознаками замовності про відвідини Юлією Тимошенко Маріуполя. На Новому каналі - такий матеріал про Арсенія Яценюка з критикою бюджету-2010.

 

Лише Перший, «1+1» і «Україна» повідомляють про те, що Файнгольд, який збив на смерть мотоциклістку отримав 2 роки умовно. Перший, «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про те, що пірати відмовляються брати на борт «Аріани» ліки, харчі та воду. На «Україні» є ексклюзивна телефонна розмова з ватажком піратів і з капітаном «Аріани».

 

7 листопада (субота)

Випуски новин цього дня починалися з різних тем. Зі статистики МОЗ про кількість нових хворих на грип та ГРЗ почали програми Перший канал, ICTV та 5-й канал. Ці дані навели всі, крім «1+1». Про поїздку Тимошенко до Ужгорода і відвідування нею інфекційної лікарні повідомили всі, крім 5-го каналу. «Україна» розпочала випуск з інформації про те, що поблизу берегів Конго від літа перебуває зламаний рефрижератор «Ріоні» з українцями в екіпажі.

 

Дані по захворюваності на каналах, вже стандартно, відрізнялись. Без посилання на будь-яке джерело інформації подається статистика в усному повідомленні Першого каналу (ведучий Олесь Терещенко): «25 людей померли від ускладнень грипу за останню добу... Всього протягом епідемії зафіксовано 135 смертей».

 

На ICTV усно в студії ведуча Інна Шевченко повідомляє: «Україна і грип. За останніми даними Міністерства охорони здоров'я, 135 людей померло і понад 850 тисяч хворіє. Майже половина смертей - 57 припадає на Львівщину. Кількість хворих у регіоні найвища по Україні - більше 140 тисяч. За останню добу до лікарів звернулося понад 8 тисяч жителів».

 

Взагалі без посилань на джерела усне інформаційне повідомлення 5-го каналу (ведучий Ігор Татарчук): «Загалом, за останніми даними, недуга забрала життя 141-ї людини. Найбільше хворих - 61 людина - померло на Львівщині, 22-є - на Івано-Франківщині, 17 життів забрала недуга на Тернопільщині».

 

«Україна» наводить дані, спираючись на офіційний сайт МОЗ (усно в студії ведуча Олена Кот): «На сегодня известно, что из-за осложнений гриппа умерли 135 украинцев».

 

Прем'єр-міністр Тимошенко відправилась до Ужгорода, куди привезла з собою медичне обладнання та відвідала інфекційну лікарню, де хворих на грип А/H1N1 не було. А ще публічно звернулась до Президента Ющенка, щоб він швидше підписував закон про виділення грошей на боротьбу з епідемією. Тема подавалась всіми каналами незбалансовано, оскільки коментарі від Секретаріату президента чи інших його представників у сюжетах та усних повідомленнях - відсутні. Матеріали мають ознаки замовних.

 

Про те, чи варто вводити в Україні надзвичайний стан у зв'язку із епідемією - дискутували цього дня українські політики. Але не всі думки з цього приводу наводились каналами. Перший канал подав позицію з цього приводу Тимошенко і Литвина (усне повідомлення, ведучий Олесь Терещенко), «1+1» (сюжет Ірини Маркевич) наводить коментарі заступника Глави Секретаріату Президента України Ігоря Попова, а також представника Партії Регіонів Михайла Чечетова та БЮТу - Валерія Писаренка. ICTV (усно в студії ведуча Інна Шевченко) оприлюднює думки Тимошенко та спікера Литвина. З приводу останнього новина подається переважно про його відвідини Уманського фармацевтичного заводу. 5-й канал подає лише думку представника президента Ігоря Попова.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал 7

2.11 Тимошенко і «Таміфлю»

2.11 Тимошенко і діагностика свинячого грипу

2.11 Литвин і грип

4.11 Ющенко про грип

4.11 Тимошенко і «Таміфлю»

5.11 Тимошенко в Чернівцях

7.11 Тимошенко в Ужгороді

 

«1+1» 9

2.11 Тимошенко і «Таміфлю»

3.11 Тимошенко в Прикарпатті

3.11 Янукович рятує людей від грипу

4.11 Ющенко про грип

4.11 Тимошенко і «Таміфлю»

4.11 Янукович рятує українців від грипу

5.11 Тимошенко в Чернівцях

6.11 Тимошенко в Маріуполі

7.11 Тимошенко в Ужгороді

 

«Інтер» 6

2.11 Литвин, Янукович і грип

3.11 Янукович рятує людей від грипу

4.11 Янукович про грип

4.11 Литвин про грип

5.11 Тимошенко в Чернівцях

5.11 Партія регіонів і оксолінова мазь

 

СТБ 6

2.11 Тігіпко і медпрепарати

2.11 Яценюк про «політичну епідемію»

2.11 Литвин, Янукович і грип

4.11 Янукович про грип

4.11 Яценюк про грип

5.11 Тимошенко і імунологи

 

Новий канал 4

2.11 Литвин, Янукович і грип

4.11 Тимошенко і «Таміфлю»

4.11 Яценюк рятує українців від грипу

6.11 Яценюк і критика бюджету

 

ICTV 15

2.11 Тігіпко і медпрепарати

2.11 Яценюк про «політичну епідемію»

2.11 Тимошенко і «Таміфлю»

3.11 Тимошенко в Прикарпатті

3.11 Янукович рятує людей від грипу

3.11 Тігіпко про вибори

4.11 Тимошенко і «Таміфлю»

4.11 Янукович рятує українців від грипу

4.11 Яценюк рятує українців від грипу

5.11 Тимошенко в Чернівцях

5.11 Партія регіонів і оксолінова мазь

5.11 Тігіпко у Черкасах

6.11 Тимошенко в Маріуполі

7.11 Тимошенко в Ужгороді

7.11 Литвин в Умані

 

5 канал 1

4.11 Ющенко про грип

 

«Україна» 5

2.11 Литвин, Янукович і грип

4.11 Тимошенко і «Таміфлю»

4.11 Янукович рятує українців від грипу

4.11 Соцопитування ВСС

7.11 Тимошенко в Ужгороді

 

Крім того, були також інші грубі порушення стандартів інформаційної журналістики:

Перший канал 26

«1+1» 121

«Інтер» 41

СТБ 20

Новий канал 33

ICTV 47

5 канал 18

«Україна» 27

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

Фото - www.bfm.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32226
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 880
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 532
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду