На фінішній прямій

24 Січня 2010
78316
24 Січня 2010
09:59

На фінішній прямій

78316
Суперечку кандидатів у президенти щодо фальсифікацій на виборах подавали всі канали, хоч більшість і робила це у «замовному» форматі, транслюючи окремі заяви. Моніторинг за 11 – 16 січня 2010 року
На фінішній прямій

11 січня (понеділок)

 

У понеділок канали починали випуски новин з різних тем. Перший канал на чільне місце поставив повідомлення про п'ять випадків отруєння дітей побутовою хімією в Криму. Ще про це згадували «1+1» і 5 канал. «1+1» першою темою поставив здорожчання долара на 10 копійок. «Інтер» почав випуск повідомленням про першу зустріч моряків із «Аріани» з журналістами. Про це і про те, що, зі слів моряків, полону можна було уникнути, повідомили також «1+1» і 5 канал. СТБ й «Україна» почали свої випуски з повідомлення про безстроковий страйк харківських електротранспортників. Про це повідомляли й решта каналів, крім ICTV. Новий канал почав випуск із замовного повідомлення про передвиборні обіцянки кандидатки Тимошенко в Енергодарі побудувати в Україні до 2012 року завод з виробництва ядерного палива. ICTV почав випуск із повідомлення ЦВК про те, що вибори фінансуються задовільно. 5 канал - про те, що 44 населених пункти залишилися без світла.

 

Тему безстрокового страйку харківських електротранспортників висвітлювали всі канали, крім ICTV (це серйозне порушення повноти інформаційної картини дня з боку каналу). Всі канали подавали інформацію з порушеннями стандартів балансу думок і повноти інформації. Повідомляючи про те, що місто не може розрахуватися з трамвайниками і тролейбусниками через те, що держбюджет не компенсує проїзду пільговиків, канали так і не звернулися до відповідальних чиновників Кабміну. В матеріалах є й інші порушення стандартів, зокрема, журналістські оцінки. «Три години місцева влада вдавала, що нічого не помічає, а потім вкотре погодувала робітників самими лише обіцянками» (студійний текст Оксани Гутцайт на Новому каналі); «Керівництво міста страйкарів майже три години нехтувало... На таку заманливу ідею від керівництва співробітники підприємства не відреагували» (сюжет Наталії Білокудрі на Новому каналі); «В Харькове снова транспортный коллапс... Реакция чиновников не заставила себя ждать. И снова обещания» (сюжет Сергія Зленка на «Україні»). Як видно, є принципові розбіжності в оцінках.

 

Є невиправдані узагальнення: «Ходити пішки рейками для пасажирів уже не новина, про складнощі транспортників вони знають, і навіть підтримують, але ж від цього їм не легше» + 1 синхрон на підтвердження думки (сюжет Наталії Білокудрі на Новому каналі); «Несмотря на неудобство, очередную забастовку транспортников многие местные жители поддерживают» + два синхрони на підтвердження (сюжет Сергія Зленка на «Україні»). Лише «1+1» повідомив, що крім вимог виплати зарплати люди вимагали звільнення нещодавно призначеного директора підприємства «Міськелектротранс». Лише «Інтер» повідомив, що «руководство предприятия уже сообщило, что день простоя сотрудникам засчитают как прогул». Лише Новий канал повідомив про плани страйкарів звертатися до Генпрокуратури. Усі ці три інформації є критично важливими для повноти висвітлення теми.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й і «Україна» дали повідомлення про порушення передвиборного законодавства, зафіксовані правоохоронцями (з прес-конференції керівника СБУ Наливайченка і про порушення 20 кримінальних справ МВС). Оцінки і висновок у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Доволі важливий чинник погодних змін на валютному ринку - українські вибори. До них тиждень, отже торги вийшли на фінішну пряму. Зокрема і торги за голоси виборців». І в неї ж: «Перший робочий день Нового року і перші неочікувані ворушіння на фінансовому ринку. Долар попри прогнози експертів і обіцянки політиків знову підтвердив репутацію «собі на умі» і попрямував вгору». І в неї ж: «Але психологи застерігають: в разі невдачі пам'ятна дата стане початку відліку не перемоги, а поразки». Незрозуміла і непояснена оцінка в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «Щоб все було по чесному - дбають у ЦВК. Сьогодні тут останній день реєстрації закордонних спостерігачів. Зареєстрували кілька тисяч, навіть тих, кого закордонним спостерігачем назвати важко».

 

Велика кількість висновків і недостовірних посилань у сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «Дійсно, долар, як і вся країна, бив байдики майже 2 тижні, але свята закінчилися і власне кажучи "зелений" дещо розправив крила... Експерти незважаючи на таке зростання не радять панікувати. За їхніми словами, після відпочинку на ринок повернулися всі основні гравці... Тим не менше, частина експертів вважає, що може відбутися такий собі своєрідний негативний коктейль... Інша частина експертів навпаки - пророкує гривні світле майбутнє». Висновки в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Теорія змін - річ парадоксальна. Відмовитися від шкідливих звичок і почати нове життя здатен лише той, хто може прийняти себе таким, яким є нині».

 

Власні висновки й оцінки є в сюжеті Наталії Мороз (ICTV): «Постанова ЦВК може призвести до масових фальсифікацій. Адже простежити, скільки таких іногородніх голосуватимуть і по скільки разів, буде складно... В день волевиявлення за законом можна прийти до дільниці і включити себе до списку. Втім реально зробити це буде складно».

 

Недостовірні посилання у сюжеті Наталії Гусак («Україна»): «Тем временем питьевой воды могут лишиться и в соседней области, - утверждают экологи». Недостовірні посилання і в студійному тексті Олени Кот на цьому ж каналі: «Если будет принято решение об экстрадиции Четаева в Россию, это может обернуться международным скандалом - считают эксперты по правам человека».

 

Про те, що Центрвиборчком не зареєстрував жодного з 2 тисяч грузинських спостерігачів, повідомили всі канали, за винятком Першого й «України». Лише «1+1» повідомив про те, що правоохоронці затримали депутата Луганської облради, який псував білборди окремих кандидатів. Лише «Україна» повідомила цього дня про ще дві важливі теми: реєстрацію в ВР законопроекту щодо дострокових перевиборів Київського міського голови і протест рибалок Приазов'я проти того, що тралами знищується риба.

 

Про передвиборні обіцянки кандидатки Тимошенко в Енергодарі побудувати в Україні до 2012 року завод з виробництва ядерного палива крім Нового каналу повідомляли на Першому каналі, «Інтері», СТБ, ICTV. На ICTV було ще одне замовне повідомлення про Тимошенко - про її заяву на «АвтоЗАЗі» щодо спільних підприємств. А «1+1» і «Україна» давали замовні матеріали про заяви Тимошенко щодо відновлення споживчого кредитування в Україні.

 

Перший канал, «1+1» і «Україна» дали повідомлення з ознаками замовності про заяви кандидата Ющенка в Чернігові про бюджет. А «Інтер» - про те, що Ющенко надав Чернігівському педуніверситету статус національного. Перший канал і «Україна» дали матеріали з ознаками замовності про заяву кандидата Януковича в Маріуполі щодо енергетичної самостійності України. А «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV - про його ж заяви в Маріуполі з приводу мінімальних пенсій.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV дали замовний матеріал про заяву кандидата Тігіпка на Луганщині з приводу корупції у вугільній галузі. «1+1», Новий канал і ICTV - про заяву кандидата Яценюка про готовність судитися з приводу кожного порушення законодавства на виборах. «1+1» і «Інтер» повідомили про заяву кандидата Литвина щодо відкритих виборчих списків. Новий канал і ICTV - про заяву кандидата Литвина щодо змін виборчого законодавства між 1-м і 2-м турами виборів. А «Україна» - про заяву кандидата Литвина щодо позачергового засідання ВР.

 

«Інтер» і ICTV дали замовний матеріал про заяву нардепа Азарова з критикою дій уряду. А «Інтер» - повідомлення про заяву нардепа Кравчука про те, що за президентства Тимошенко Медведчук може стати Генпрокурором.

 

12 січня (вівторок)

 

У вівторок Перший канал і «1+1» починали випуски з повідомлень про негоду, про що згадували також «Інтер» і 5 канал. «Інтер» і ICTV починали випуски з повідомлень про останню передвиборну прес-конференцію Ющенка. Про це ж повідомляли й Перший канал, «1+1», СТБ і «Україна». Всі ці матеріали подавалися незбалансовано, відтак на всіх каналах у цих матеріалах є ознаки замовності (зокрема, в них озвучено суто агітаційні заяви президента-кандидата, а також його звинувачення, переважно на адресу Кабміну і його керівниці, до яких нема балансу думок).

 

СТБ й «Україна» починали випуски з повідомлень про начебто пропажу гербової печатки Вищого адмінсуду. Про це повідомляли й решта каналів, крім Нового. Новий канал єдиний повідомив про заяву Ради Європи про те, що свинячий грип є найбільшою медичною аферою сторіччя, з чого канал і почав свій випуск. Інші канали проігнорували цю тему, і це є грубим порушенням балансу, оскільки раніше всі канали дуже ретельно відстежували тему «пандемії». 5 канал почав випуск із повідомлення про те, що парламент таки збереться на позачергове засідання.

 

Усі канали, крім Нового, висвітлювали цього дня тему неправдивого оголошення про зникнення печатки Вищого адмінсуду. Лише журналісти «1+1» спромоглися впіймати головного ньюзмейкера по цій темі - заступника голови Адмінсуду Миколу Сіроша, який і дав у газеті «Урядовий кур'єр» неправдиве оголошення. Інші канали повідомляли лише про його недоступність (замкнений кабінет і відключені телефони). 5 канал подав інформацію повністю незбалансовано - лише позицію голови суду Олександра Пасенюка. Лише «1+1» звернувся по коментар до представників «Урядового кур'єра».

 

В повідомленнях на цю тему журналісти роблять велику кількість оцінок і власних висновків. «Детективна історія з гербовою печаткою Вищого адміністративного суду» (студійний текст Іванни Найди на Першому каналі); «Ледве помітна замітка в офіційній газеті «Урядовий кур'єр» (сюжет Максима Урлапова на Першому каналі).

 

«У Вищому адміністративному суді цього дня відбувалися дивні події... Що це - погана прикмета чи нова технологія - ми спитаємо у Юліани Саух. Юліано, вітаю. Розкажіть про цю дивну метушню навколо печатки з гербом» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»); «У Вищому адміністративному суді України розгортається справжня детективна історія. І цікаво, що, схоже, поки що ніхто не намагається встановити її автора... Журналісти виявилися спритнішими... Цікаво, що голова суду Олександр Пасенюк, який проходив повз, сказав, що він не може змусити свого підлеглого відчинити. Зрештою, найбільш цікавою і терплячою виявилася наша знімальна група... Варто також зазначити, що за ці кілька годин ми так і не побачили, аби правоохоронці зацікавилися місцезнаходженням людини, яка неправдиво заявила про зникнення державної гербової судової печатки» (пряме включення Юліани Саух на «1+1»).

 

«Высший административный суд Украины сегодня оказался в эпицентре скандала... Детективная история продолжилась в кабинете главы Высшего админсуда» (студійний текст Володимира Андрієвського на «Інтері»); «Мокра» справа» (студійний текст Тетяни Висоцької на СТБ); «Провокация в Высшем административном суде Украины» (студійний текст Олени Кот на «Україні»).

 

Бекґраунди до інформації канали подавали неповноцінно і по-різному. 5 канал не дав жодних бекґраундів. Решта подади важливий бекґраунд про те, що саме Вищий адмінсуд і розглядатиме всі можливі суперечки щодо результатів виборів. Стосовно важливої правової колізії - хто є сьогодні легітимним керівником установи, кажуть не всі канали, а ті, які кажуть - роблять це дуже по-різному.

 

«Заступник Пасенюка Микола Сірош... два тижні тому проголосив себе виконувачем обов'язків голови суду. Його підтримала і рада суддів. Наприкінці минулого року в Олександра Пасенюка закінчився 5-річний термін повноважень. Натомість Олександр Пасенюк доводить: виконує обов'язки голови суду саме він... За це проголосувала Конфедерація суддів адмінсудів» (Перший канал); «Напомним, борьба за кресло руководителя Высшего административного суда разгорелась в декабре 2009 года. Тогда истек срок полномочий председателя Александра Пасенюка. Однако конференция судей поручила ему исполнять обязанности главы суда до назначения нового руководителя. Первый заместитель Николай Сирош в это время назначил себя исполняющим обязанности председателя суда» («Інтер»); «Хто у ньому головний - сперечаються вже місяць. В очільника, пана Пасенюка, добіг кінця термін повноважень. Тоді керівництво перебрав на себе заступник, пан Сірош. Та рада суддів самовисуванця не підтримала і дозволила Пасенюкові працювати далі» (СТБ); «Провозгласивший себя исполняющим обязанности главы ВАСУ Николай Сирож... Александр Пасенюк, глава ВАСУ, избранный коллегией судей» («Україна»).

 

Як бачимо, фактичні дані у каналів не збігаються. Журналістам слід було звертатися по роз'яснення до експертів-юристів. А так бекґраунди вийшли неповноцінними і, ймовірно, неточними.

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Оцінка в студійному тексті Іванни Найди (Перший канал): «Скандал навколо відмови ЦВК грузинським спостерігачам».

 

Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Рівень безробіття в Україні знизився аж на 0,5%, а соціологи вже кажуть про стабільність та надію на повернення докризових часів. Ну, а ті, з кого складається ця статистика, повернення минулого і близько не бачать. В майбутньому тисяч скорочених українців нове життя, яке починають лише ті, хто спокійно сприймає прислів'я: на безриб'ї і рак - риба» (недостовірні посилання, власні висновки і безпідставні узагальнення); «Небезпечна крига», «драматична рятувальна операція в німецьких Альпах» (оцінка). «Свята тривають, а робота не чекає. Повернення до звичного режиму після тривалих новорічних канікул є стресом і фізичним, і психологічним» (висновки).

 

Численні власні висновки, недостовірні дані і безпідставні узагальнення - в сюжеті Марини Макущенко («1+1»): «З таких компромісів складається загальнонаціональна статистика. Утім банківські робітники, фінансисти і менеджери досі не при справі. Рік Бика скрутив у ріг бійців першого ешелону... Вміння пристосуватися тепер уже не вада... Найосвіченіші - не в ціні... Нові знання - це шанс, що вас на роботу таки візьмуть, але це не гарантія, що вам за неї заплатять... Утім, експерти в диктаті роботодавців бачать позитив... Цифри показують: Україна запрацювала. Ким і за скільки, під час кризи запитання, вочевидь, недоречні».

 

Власні оцінки і висновок у сюжеті Бориса Іванова («1+1»): «Січнева рибалка невдячна, проте її фанатів на півкілометровому п'ятаку вистачає... Крім неї в арсеналі рятівників ще кілька засобів. Не надто технологічних, проте дієвих». Безпідставні узагальнення на підставі одного синхрону - в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «Такий настрій у всіх на селі». В сюжеті Алли Пасс («1+1») нема балансу думок: є звинувачення на адресу Кабміну, але нема коментаря у відповідь.

 

Численні недостовірні посилання, власні висновки й оцінки, безпідставні узагальнення - в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «У ХХІ сторіччі через розвиток технологій приховати будь-яку інформацію вкрай важко. Утім ваші банківські справи - табу. Їх досить надійно захищає банківська таємниця. Однак податківцям це не подобається. Вони, як рентген, хочуть просвічувати рух ваших грошей... Банкіри лякають: якщо ви не сплатите вчасно податки, це зроблять за вас без попередження... Банкіри переконані: через запровадження тотального контролю митарі хочуть посилити і так чималий податковий тиск... Щоправда, з такими аргументами не згодні економісти. Банкіри, звісно, не святі, проте через них проходить не такий вже і великий обсяг тіньових грошей, - запевняють аналітики. У юридичних колах ініціативу ДПА сприймають з подивом... Однак податківці непохитні. Чиє лобі - податкове чи банківське - виявиться зрештою сильнішим у Верховній Раді, покаже час».

 

Численні оцінки в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Подробности предвыборного скандала вокруг грузинских наблюдателей»; «Дождь и низкая температура добавили новых проблем в Украине»; «Сегодня в Киевском апелляционном суде начался один из самых одиозных процессов за всю историю независимой Украины».

 

Численні оцінки в сюжеті Ірини Ісаченко («Інтер»): «Теризбиркомы Донецкой области и в праздничные, и выходные дни работали в режиме цейтнота - с утра до позднего вечера. А вот председателям участковых комиссий с трудом удается собрать кворум - состав ежедневно меняется, люди к своим обязанностям относятся халатно... Но тут и возникла проблема: кто-то заболел, а кого-то вообще не смогли разыскать... Только после обращения в окружной комитет проблему удалось решить... Проблемы зафиксировали и представители областного комитета избирателей Украины в Ивано-Франковске... На разрешение всех проблем и поиск желающих поработать во время подсчета голосов у штабов и теризбиркомов есть неделя». Оцінка і висновок у сюжеті Тетяни Даценко («Інтер»): «Здесь буквально все сковано льдом... Хоть бригады облэнерго вторые сутки работают без перерыва, наладить электроснабжение вряд ли удастся до выборов».

 

Оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Зима, на щастя, триває лише три місяці - це 90 діб. А уявіть собі, 223 дні без сонячного світла і в жахливих умовах». «Щоправда, його обіцянки, в разі підтримки, менш грандіозні». Оцінки в сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Щоб делегати нарешті пішли у залу слухати кандидата, атракціон довелося згорнути... У залі теж було весело і корисно... Дядько, який вийшов після, на машину не дав, але всіляких гараздів наобіцяв, якщо всі за нього проголосують... Чи це вплине на електоральні настрої прихильників Противсіха - невідомо, але осад, кажуть, залишився».

 

Оцінки в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «У Криму про вибори президента, схоже, дізналися зовсім недавно, тому і готуються до них аврально і нерівномірно. Найбільше проблем у центрі півострова». І численні оцінки й безпідставні узагальнення - в сюжеті Ірини Велієвої: «У відділах реєстру усі знервовані... Ускладнює роботу і те, що багато членів виборчих комісій працюють на виборах вперше і погано знають законодавство... Новий закон, що дозволяє голосувати без відкріпних талонів, став причиною додаткових проблем. З ним, - кажуть у Криму, - і в Києві не до кінця розібралися... Особливо активні представники ОБСЄ, які давно уже контролюють процес... У селищі Ескі-Сарай і без спостерігачів видно: тут люди до виборів готувалися відповідально».

 

Оцінка і недостовірне посилання в сюжеті Ольги Кошеленко (5 канал): «Схема проста... Експерти нагадують: і купувати і продавати голоси на виборах - кримінальний злочин». Безпідставне узагальнення і недостовірні посилання - в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Украинцы решили заработать на президентских выборах... Пока что предложение превышает спрос, однако специалисты уверяют: это временно. Всплеск волны подкупов избирателей ожидается перед вторым туром выборов». Оцінки в сюжеті Світлани Бородіної («Україна»): «На форумах тема продажи голосов президентских выборов - чуть ли не самая обсуждаемая. Новый способ заработка сразу приобрел бешеную популярность».

 

Лише Перший і Новий канали продовжили досліджувати ситуацію навколо столичних доріг, які не чистяться від снігу. Лише Перший канал повідомив про те, що столична влада знесла у Києві три будинки XIX сторіччя, які були пам'ятками. Лише «Інтер» повідомив, що в Київському апеляційному суді розпочався процес по Голодомору. Лише Новий канал повідомив що рішенням Адмінсуду Луценкові було заборонено агітувати за Тимошенко. Лише 5 канал повідомив про те, що МОЗ затвердив план вакцинування населення проти грипу. СТБ дав оригінальний сюжет про те, що в селищі Коцюбинське під Києвом у виборчих списках виявилися десятки неіснуючих вулиць.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV дали матеріали з ознаками замовності з прес-конференції кандидата Литвина. Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ і «Україна» дали матеріали з ознаками замовності про заяви Тимошенко у Луцьку з приводу бюджетної реформи. «Інтер» - про її ж заяву про впевненість у своїй перемозі на виборах. А ICTV - про її заяви під час підписання угоди між урядом і керівництвом Волинської області. Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» дали матеріали з ознаками замовності про заяви кандидата Януковича у Дніпродзержинську. А «Інтер», Новий канал і ICTV - про заяви кандидата Тігіпка в Харкові про ринки збуту і відносини з Росією. ICTV - про заяви кандидатки Супрун про фальсифікації при голосуванні вдома. Є ознаки замовності у матеріалах Першого, Нового каналу і ICTV щодо виступу 8 партій (за Тимошенко, або ж проти Януковича). Перший канал, крім того, подає з ознаками замовності повідомлення про з'їзд прихильників кандидата Противсіха.

 

13 січня (середа)

 

У середу Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ і Новий канал починали випуски з повідомлень про потужний землетрус із масовими жертвами на Гаїті. Інші канали також повідомляли про це. ICTV починав свій випуск із суперечки між основними кандидатами на президентську посаду щодо можливості масових фальсифікацій на виборах, інші канали також повідомляли про це. 5 канал повідомив найперше про безпліде позачергове засідання парламенту. Інші канали також повідомляли про це. «Україна» почала випуск з повідомлення про пікетування Кабміну пенсіонерами, ініційоване Партією регіонів. Про це повідомляли й інші канали, крім СТБ і 5-го.

 

Суперечку основних кандидатів у президенти з приводу масових фальсифікацій на майбутніх виборах подавали всі канали, хоч більшість і робила це у звичайному (замовному) форматі окремих заяв кандидатів, але цього разу, - парадокс! - оскільки кандидати коментували єдину тему, подача їхніх заяв «автоматично» вийшла збалансованою.

 

У матеріалах каналів на цю тему були лише власні журналістські оцінки і недостовірні посилання. «Засідання уряду Юлія Тимошенко почала з драматичної промови» (сюжет Марії Васильєвої на «1+1»); «Після скупого привітання одразу до діла... Тим часом обурені донецькі керівники закликають Тимошенко звернути увагу на інші області... Експерти близькі до Банкової визнають: оголосити вибори несправжніми зацікавлена не лише Тимошенко... Прогноз Карасьова невтішний» (сюжет Ольги Шендрик на СТБ); «В Кабінеті міністрів сьогодні жваво обговорювали можливі фальсифікації під час президентських виборів... Адже за скандальні рішення голосували ті члени ЦВК, які призначені за квотою Партії регіонів» (сюжет Тетяни Прудникової на ICTV); «Президент гостро розкритикував положення про голосування вдома» (студійний текст Ігоря Татарчука на 5-му каналі).

 

Канали дружно висвітлювали тему безплідного позачергового засідання Верховної Ради. Висновки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Однопартійці Януковича одразу ж вкололи "біло-сердечних" під ребро - даєш соцстандарти. Питання помножене на питання в підсумку дало нуль». Оцінки і висновки в сюжеті Ірини Павленок: «Мітинг - зброя кандидата в президенти. Регіонали озброїлися... Весело і з вогником - мітинг в українській політичній традиції... У команді Тимошенко обурені».

 

Оцінки і висновки в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «В Старый новый год у депутатов - новые надежды, но старые традиции... А все потому, что одни не могут, а другие - не хотят». Власні висновки - в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Що більше часу депутати витратять на словесні баталії, то менше в них залишиться на "бютівські" ініціативи. Якщо завтра закон про вибори не ухвалять, у п'ятницю це вже не матиме сенсу». Оцінка в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Не за такі малі гроші працюють депутати». І в сюжеті Ольги Пирожко: «У сесійній залі - нелюдно. Для чого засідання, не всі зрозуміли... Тимошенківці та регіонали сварилися, а решта депутатів тим часом обурювалися. Бо так і не зрозуміли, чому на роботу приходили».

 

Оцінки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Регіонали диктували правила гри. Їм підіграв спікер». Висновок - у студійному тексті Ігоря Татарчука (5-й канал): «До питання внесення змін до виборчого законодавства, які ініціювали бютівці, не дійшли і є підозри, що і завтра не встигнуть».

 

Численні оцінки і безпідставне узагальнення в сюжеті Наталії Кравченко («Україна»): «Вышедший на трибуну и.о. министра финансов Игорь Уманский настойчиво повторяет... Главным камнем преткновения по-прежнему остается закон о выборах президента... Правда, в спорах все уже давно позабыли, что в прошлом году голосовали за этот закон вместе... Многострадальные изменения в закон о выборах парламент попробует рассмотреть завтра».

 

Про пікетування Кабміну пенсіонерами розповіли всі канали, крім Першого, СТБ і 5-го. Оцінки і припущення в сюжеті Марини Макущенко («1+1»): «Щоправда, глядач не оцінив зусиль... Величезне та претензійне, воно вивело з рівноваги молодих і спортивних... Утім, кульмінацію ранку швидко зам'яли. Сотні, а насправді два десятки, молодиків швидко розбіглися». Оцінка в сюжеті Акіма Галімова («Інтер»): «Вот такое очень интересное звуковое сопровождение последнего планового заседания Кабинета Министров перед президентскими выборами». Оцінка в студійному тексті Лук'яна Сельського (ICTV): «Акція, що прикро, пройшла не зовсім спокійно». Оцінки в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Впрочем, сегодня без эксцессов не обошлось... Юлия Тимошенко сделала другое - официальное резкое заявление для прессы».

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Безпідставне узагальнення «експерти кажуть: до виборів валютний курс суттєво не зміниться» - в сюжеті Олени Царенко (Перший канал) з посиланням на думку єдиного експерта.

 

Численні оцінки, висновки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «В армії лихо... Олена Усенко про черговий трагічний випадок». «Нерухомість відштовхнулася від дна, продажі пішли вгору. Головна прикмета позитивних змін проявилася перед новим 2010-м роком. Ріелтори кажуть: їм траплялися покупці, які вимагали потрібну квартиру сьогодні і зараз. Отже, грошенята в людей завелися, ринок нерухомості одужує»; «В старий Новий рік зі старими проблемами входять жителі лісового масиву Києва... Бо автора торішнього схожого вандалізму так і не знайшли»; «Але продавати унікальний твір художниця не збирається». «На щастя, легкозаймистий гліцерин не витік і не загорівся».

 

Численні власні висновки з недостовірними посиланнями на невідомих «експертів» - у сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «Минулий рік експерти з нерухомості згадують, як страшний сон... У 2010-му ріелтори нарешті перевели подих... Від дна ринок відштовхнувся ще влітку. Однак, тільки останні три місяці, за словами експертів, хаотичне борсання у воді, перетворилося на тенденцію... До докризового рівня ринок нерухомості повертатиметься ще не один рік - прогноз ріелторів. Однак, попри це, ціни на квартири вже не потішать покупця стрімким падінням - запевняють вони». Оцінки в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Для унікального твору - унікальне місце». Власні оцінки в сюжеті Світлани Павук («1+1»): «Життя біля траси дедалі небезпечніше... Щоправда, на щастя, гліцерин не витік». Недостовірні посилання в сюжеті Алли Скорик («1+1»): «Недостатнє фінансування - найслабша ланка в організації виборів президента - говорять експерти... Водночас, - попереджають експерти, - у день виборів з 8-ї ранку без перерви працюватимуть всі суди».

 

Недостовірні посилання, оцінки і висновки в студійному тексті Лук'яна Сельського («Інтер»): «Газовая оборона...  Юристы компании якобы уже выстраивают линию защиты. Такую информацию распространило одно из российских периодических изданий со ссылкой на свои источники в «Газпроме». За минувший год изменились не только отношения двух стран в энергетической сфере, но и мировая расстановка сил». Оцінки в сюжеті Тетяни Логунової («Інтер»): «В посольстве Украины в Германии - горячая пора. До выборов осталось всего несколько дней. А нужно не только подготовить избирательные участки, но и сообщить украинцам, которые живут в Германии - где, и, главное, как, они смогут проголосовать». Оцінки і висновки в сюжеті Геннадія Вівденка («Інтер»): «Между тем, надежд на альтернативные поставки топлива не из России становится все меньше... Пока мир борется за энергоресурсы, в украинской столице царит неразбериха в газовой политике».

 

Оцінки в сюжеті Оксани Котової (Новий канал): «Реальність виявилася складнішою... Ошелешений Забужко знову дзвонить на Рівненську виборчу дільницю».

 

Лише Перший канал і «Інтер» згадали цього дня про рішення Київського апеляційного суду, за яким грузинські спостерігачі отримали шанс на реєстрацію на виборах. Лише Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5 канал згадали про інше рішення суду - в справі про винуватців Голодомору. Лише «Інтер» повідомив про те, що на п'ятити виборчих дільницях Донецької області було загублено печатки. Лише Перший канал, «Інтер» і «Україна» повідомляють цього дня про те, що в Краматорську шкільного вчителя підозрюють у зґвалтуванні і доведенні до самогубства 11-річної школярки. І лише «1+1» повідомив про те, що Київський адмінсуд заборонив проводити в столиці масові акції на весь час виборів.

 

«Інтер», Новий канал і ICTV подали з ознаками замовності інформацію про те, що Ющенко готує указ про реформу медичної галузі. Перший канал, «Інтер» і ICTV - про заяви Тимошенко на освяченні козацького герба у Володимирському соборі. «Інтер» і ICTV повідомили з ознаками замовності про заяви в Сімферополі в дитбудинку кандидата Януковича про всиновлення сиріт. «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV дали замовні повідомлення про заяви кандидата Литвина у Чернігові про достатність президентських повноважень.

 

Перший канал і «1+1» - про заяви кандидата Яценюка, що той не зніматиме своєї кандидатури на чиюсь користь, а Новий канал і ICTV - про його ж заяви щодо необхідності перевиборів парламенту. Про різні заяви на прес-конференції кандидата Тігіпка повідомили з ознаками замовності Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV. Крім того, Новий канал повідомив із ознаками замовності про акцію Партії регіонів «Фальсифікаціям - ні», а ICTV - про заяви кандидата Костенка щодо фальсифікацій.

 

14 січня (четвер)

 

Цього дня канали починали випуски з різних тем. Перший і 5 канали - з продовження теми двовладдя у Вищому адміністративному суді. Ще цю тему продовжували цього дня «Інтер» і ICTV, інші канали її проігнорували. «1+1» починав випуск з аварії маршрутки в Харкові. Решта каналів про це не розповідали, втім у цій аварії загиблих не було. «Інтер» починав випуск із сюжету про велику прес-конференцію Юлії Тимошенко. На відміну від інших каналів (Першого, «1+1», СТБ і ICTV), які цю ж тему подавали з ознаками замовності, на «Інтері» в сюжеті дотримано відносного балансу думок. СТБ почав випуск із презентації нової форми українських олімпійців для Ванкувера. Ще про це повідомили Перший канал, «1+1» і «Інтер». Новий канал на перше місце у випуску поставив продовження теми наслідків землетрусу на Гаїті. За цією темою продовжували стежити й решта каналів, крім СТБ і 5-го. ICTV починав випуск з повідомлення про стрибок курсу долара. За темою також стежили «1+1» і «Україна». Остання починала випуск із безплідного позачергового засідання ВР. За цією темою стежили цього дня всі канали, крім «Інтера».

 

Про «двовладдя» у Вищому адмінсуді розповідали Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й. З нових колізій - по-перше, виникла нова гербова печатка ВАСУ, створена новоявленим виконувачем обов'язків голови суду Сірошем. По-друге, до суперечки долучився голова Верховного суду, який узяв бік того ж таки Сіроша. Жодний із каналів, як і у вівторок, не подав коментарів від самого Сіроша, пояснюючи це тим, що його не можуть знайти. А ICTV і 5 канал подали інформацію геть незбалансовано, немає коментарів Пасенюка. «Інтер» (у сюжеті Руслана Ярмолюка) за експертну оцінку видав думку Олександра Лавриновича, але ж чітко заангажований певною силою політик не може виступати в якості експерта. Решта каналів також не шукали експертної думки. Крім того, є оцінки. «У Вищому адмінсуді України - війна за владу і за печатки» (сюжет Олени Царенко на Першому); «Детективная история в Высшем административном суде» (студійний текст Володимира Андрієвського на «Інтері»); «Борьба за кресло главы Высшего административного суда - единственного органа, который может рассматривать избирательные дела, - усиливается» (сюжет Руслана Ярмолюка).

 

Велика кількість порушень стандартів - у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Депутати роблять все, аби тільки не робити. Конфлікт почався з того, що розглядати парламенту» (висновок і оцінка). «Апокаліпсис - слово, яким одним можна передати те, що цими днями відбувається на Гаїті» (оцінка). «Педофілія заразна. Тепер в Харкові секс-скандал за фактом зґвалтування 5-річної вихованки дитячого будинку... Обставини скандальної історії з'ясовував Андрій Барташов» (оцінки). «Долар знову грає на нервах українців... Найближчим часом «зелений» може підрости до 9 гривень, --прогнозують експерти» (оцінка і недостовірне посилання). Висновки і недостовірні посилання - в сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «У тому, що самих цих валютних стрибків не уникнути, експерти не мають жодних сумнівів... Доля гривні залежить від надто багатьох «але». Як швидко заїде на Банкову новий президент, яким буде бюджет-2010, хто очолить НБУ, чи не увімкнуть після виборів друкарський верстат, як швидко в Україну заходитимуть іноземні інвестиції». Недостовірне посилання в сюжеті Бориса Іванова («1+1»): «Сучасні правила навіть допомагають у цьому, - кажуть фахівці».

 

Надзвичайно велика кількість порушень стандартів - у студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Наиболее специфическая категория избирателей - это бездомные» (висновок). «Опрос избирателей по заказу телеканала будут проводить три авторитетные социологические службы - компании "Социс", "ФОМ-Украина" и Ukrainian Sociology Service... Наш экзит-пол обещает быть самым точным» (безпідставні оцінки). «Пять лет назад чуда ждали, прежде всего, от двух политиков - Виктора Ющенко и Юлии Тимошенко. С их приходом украинская политика стала публичной, появилось понятие "парламентская коалиция", а оппозиция стала влиятельной. Но, прежде всего, эта политическая пятилетка отличалась конкуренцией президента и премьера. Раньше в украинской истории этого не было» (висновки і безпідставні узагальнення). «Качество товаров в магазинах и на рынках может существенно ухудшиться. В Украине должны упразднить государственную сертификацию продуктов питания. Эта отмена может привести к появлению на рынках некачественного и опасного для здоровья импорта. Кроме того, отечественные экспортеры окажутся в невыгодном положении, поскольку ранее Украина подписала соглашение с рядом стран о взаимном признании сертификатов» (це взагалі не інформація, а численні, нічим не підтверджені, висновки ведучого). «Так добротно наших олимпийцев еще не одевали» (оцінка).

 

Численні недостовірні посилання в сюжеті Андрія Анастасова («Інтер»): «И всё равно это - капля в море, - говорят в общественных организациях. Бездомных в Украине больше двух миллионов, подсчитали в неправительственных организациях. Они говорят, такую серьезную электоральную силу к выборам не допускают умышленно, поскольку к бездомным сложно применять предвыборные технологии и манипулировать их сознанием».

 

Бекґраундовий сюжет Валентини Левицької («Інтер») про 5 років помаранчевої влади взагалі повністю складається з безпідставних узагальнень, висновків і оцінок журналістки: «Пять лет назад их тандем казался нерушимым, а их отношения чем-то большим, чем союз двух политиков. С их приходом политика становится публичной. Репортажи о работе новой команды украинцы смотрели, как сериал... Украинцев переполняла гордость за страну. Иддилия длилась недолго. Уже спустя несколько месяцев после выборов, в стране один за одним прокатились кризисы: бензиновый, мясной, сахарный, - как реакция бизнеса на экономическую политику нового Кабмина. Грянули кадровые скандалы в окружении президента... Амбициозная Юлия Владимировна воспользовалась ситуацией... Воссозданный во второй раз тандем Ющенко - Тимошенко уже совсем не был похож на союз единомышленников... Через три дня свою оценку этим политикам дадут избиратели, которые за прошедшие пять лет тоже стали другими. Какими бы ни были результаты голосования, эпоха революционной романтики и иллюзий уходит в прошлое. И какой бы ни была новая пара президент - премьер, свои отношения они будут вынуждены строить иначе».

 

Висновки, оцінки, безпідставні узагальнення і недостовірні посилання - в сюжеті Веніаміна Трубачова («Інтер»): «Кабмин решение принял, дело за малым - уладить все юридические формальности. Госпотребстандарт активно выступает против отмены сертификации... Продуктов низкого качества станет в несколько раз больше, - опасаются и отечественные производители... Как бы там ни было, контролеров станет меньше, потому вряд ли в колбасе станет больше мяса, а молоко перестанут делать исключительно из порошка».

 

Висновки, оцінки і недостовірні посилання - в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Українці святкували забагато, і це заважало їм готуватися до виборів. Так вважають міжнародні спостерігачі... Тривожать експертів і електоральні настрої»; «Щоправда, бажання попрацювати у них вистачило на півгодини»; «Це учасниці епатажного руху "Фемен" зробили власний сексзитпол». Безпідставне узагальнення в сюжеті Христини Шкудор (Новий канал): «Гумору кандидаток перехожі не зрозуміли».

Велика кількість порушень в студійних текстах Лук'яна Сельського (ICTV): «Відчуваючи близькість виборів, нечисті на руку банки почали спекулювати валютою, граючись курсами та заодно і нервами українців. Проблема в тім, що в більшості обмінників людям просто відмовляли продати долари чи євро, мовляв, немає» (оцінки і висновки); «Лідер з неефективності і принаймні на сьогодні - це Верховна Рада України» (оцінка); «Робитиме це одна із найкращих міжнародних соціологічних компаній» (оцінка).

 

Суцільні висновки, недостовірні посилання й оцінки - в сюжеті Наталії Мороз (ICTV): «Що ближче до виборів, то неспокійніше на валютному ринку... Окрім паніки є ще кілька причин стрибка долара - бізнес повернувся з новорічних канікул і почав закривати свої зобов'язання. До того ж банки значно наростили ліквідність, а тому деяку частину грошей стали переводити у валюту. Щоправда, такі коливання як зараз, не критичні, - запевняють банкіри... Банкіри та фінансові аналітики запевняють, що під час обох турів виборів з гривнею нічого особливо не станеться... А от післявиборчі прогнози експертів досить обережні, адже багато чого залежатиме від майбутнього президента. Втім перспективи гривні скоріше оптимістичні. Політична визначеність, покращення експорту та торгівельного балансу, а також очікуваний прихід інвестицій в країну після виборів сприятиме зміцненню національної валюти, чи принаймні її стабілізації».

 

Оцінка в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Більшість народних обранців і досі колядують за своїх кандидатів». Численні оцінки в сюжеті Тетяни Анкудінової (ICTV): «Екзит-пол замовив канал ICTV у однієї з найкращих міжнародних соціологічних компаній. GFK успішно проводила дослідження на останніх 4 виборах у Британії, а також буде виконавцем опитування на замовлення провідних медіа - BBC та Sky - 2010 року... Це найоптимальніша кількість, щоб зрозуміти, як голосувала вся країна. Цей екзит-пол стане наймасштабнішим з усіх, що проводили раніше в Україні... Ще є цікавіша складова».

 

Численні оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Оксани Худицької (ICTV): «Враховуючи, що в області мешкає понад 100 тисяч інвалідів, такі цифри фахівці вважають цілком виправданими... І проблема не в тому, що раптово почали хворіти люди, та ще й так, що у неділю вони точно з ліжка встати не зможуть. У самих комісіях також не все добре... На Дніпропетровщині також усе готове. До технічного оснащення не мають претензій ні чиновники, ні представники політичних партій. Більше їх непокоїть непорядна політична агітація. Кажуть: деякі з претендентів на головний державний пост обіцяють підвозити до виборчих дільниць людей з далеких сіл взамін на голос за кандидата». Оцінка в сюжеті Ольги Чайко (ICTV): «Київський апеляційний суд розібрався з Голодомором і спровокував нові усні перепалки із Росією».

 

Численні оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Люди с тревогой оглядываются на ценники в обменниках, и готовятся к дополнительным расходам. Доллар снова стремительно дорожает... Риторические вопросы государственного значения - кто виноват... Сможет ли доллар по 8 гривен от Нацбанка сделать его в обменниках дешевле уже завтра, эксперты говорят: узнаем об этом только завтра... В формуле по выведению рыночной стоимости валюты эксперты призывают так же не сбрасывать со счетов выборы. Этот фактор в Украине пока аналитики называют деструктивным, и способным удивить даже самые объективные прогнозы».

 

Перший канал, СТБ, Новий канал і ICTV розповідали цього дня про жартівливий «аукціон» у книгарні «Сяйво», де книгарі «продавали» будівлю Київської міськдержадміністрації. Це продовження серйозної історії з незаконним продажем книгарні столичною владою, але інші канали на розвиток цієї історії у четвер уваги не звернули. Лише Перший канал повідомив цього дня про те, що Вищий адмінсуд назвав законним рішення ЦВК щодо голосування вдома без медичної довідки. Лише «Інтер» повідомив про рішення суду, яке зобов'язує ЦВК переглянути питання про реєстрацію грузинських спостерігачів і про те, що столичні правоохоронці перевіряють інформацію про громадян, які захотіли голосувати вдома. Лише «1+1» і 5 канал повідомили про те, що в Києві правоохоронці затримали кур'єрів, які перевозили велику суму грошей до виборчого штабу одного з кандидатів. Лише «1+1» повідомив про те, що ошукані люди з церкви «Посольство Боже» звернулися до правоохоронців.

 

Про прес-конференцію кандидатки Тимошенко з численними політичними передвиборчими заявами з ознаками замовності повідомили Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV. Новий канал і «Україна» повідомили з ознаками замовності про те, що Тимошенко викликає Януковича на теледебати. А «Інтер» з ознаками замовності повідомив про заяву Тимошенко щодо енергетичної незалежності України.

 

Перший канал і СТБ повідомили з ознаками замовності про заяву кандидата Януковича в Харкові про те, що він зібрався перемагати в першому турі. «1+1», Новий канал, ICTV й «Україна» - про його заяву, що він готовий протидіяти фальсифікаціям, а «Інтер» про його ж заяву щодо ветеранів. Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV подали з ознаками замовності повідомлення щодо заяви кандидата Литвина на Волині про недопущення того, щоб політики виводили людей на вулиці. Перший канал - заяву кандидата Ющенка про те, що відповідальною за чесні вибори є місцева влада, «1+1» - про його ж заяву щодо конфлікту навколо Вищого адмінсуду.

 

«Інтер» і Новий канал подали з ознаками замовності повідомлення про заяву у Запоріжжі кандидата Тігіпка про розвиток ВПК. СТБ і «Україна» подали з ознаками замовності повідомлення про заяву кандидата Бродського, що він має запис телефонної розмови Тимошенко з Саакашвілі і що спостерігачі з Грузії прямують в Україну, щоб зірвати вибори.

 

15 січня (п'ятниця)

 

У п'ятницю канали починали випуски з різних, переважно далеких від основних політичних подій, тем. Лише Перший канал почав із матеріалу про фінішування передвиборної кампанії. «Інтер» - зі звіту СБУ щодо виявлених порушень під час підготовки до голосування (ще ця тема зацікавила лише Перший канал). «Україна» - з матеріалу про те, що у виборців залишився лише день, щоб перевірити, чи є вони у списках або ж написати заяву для голосування на дому. «1+1» і Новий канал починали випуски з продовження теми наслідків землетрусу на Гаїті, ще цією темою переймалися цього дня ICTV й «Україна». СТБ почав випуск із дивного повідомлення про те, що на одній зі станцій київського метро Леніна прикрасили зіркою. ICTV - з того, що відтепер за безкоштовними місцями до престижних вишів вишикується черга.

 

Цього дня оцінки є в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «В Центральній виборчій комісії запахло смаженим»; «Рівно за тиждень там має розпочатися монтаж диво-даху»; «Вуличне харчування знову актуальне». Оцінка в сюжеті Бориса Іванова («1+1»): «З ЦВК потягнуло скандалом». Недостовірне посилання в сюжеті Олени Чижової («1+1»): «За оцінками експертів, в Росії проживає 4 мільйони українців». Висновки і недостовірне посилання в сюжеті Олени Мацюцьки («1+1»): «Демпінгові ціни імпортованого м'яса псують життя внутрішньому виробникові. Тому скорочення ввезення тваринницької продукції було б йому на руку. Такі сподівання були на наказ, але його скасували... Утім, криза таки стала у пригоді вітчизняним тваринникам... Аграрники вважають - тенденція збережеться».

 

Оцінки в сюжеті Максима Сухенка («1+1»): «Державні правила паркування вийшли у світ тишком-нишком... Паркувальники України постануть як справжнє військо... Тому поки всі правки не пройдуть буремний вітчизняний парламент, у водіїв залишається законна шпарина спокійно вимагати у паркувальників, щоб ті склали протокол із викликом до суду та звільнили машину». Висновки-«поради» в сюжеті Соломії Вітвицької («1+1»): «Хот-дог та шаурма перетворилися на майже національні страви в Україні... Їсти на вулиці чи ні, робити вибір кожному з вас. Але якщо таки їсти, то принаймні перебірливо».

 

Оцінки і висновки в студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «А ошибки традиционны - двойники, мертвые души и дома-фантомы». «Избирательная кампания заканчивается, так и не удивив избирателей ни борьбой идей, ни яркостью политических ходов. По сути, деятельность политиков в период агитации ничем не отличалась от их поведения в неизбирательное время». Оцінка в сюжеті Геннадія Вівденка («Інтер»): «Примечательно, что многие из них умерли еще до 2002 года».

 

Із суцільних висновків, оцінок і недостовірних посилань складається бекґраундовий сюжет Ганни Панової на «Інтері»: «"Зеленый свет" кандидатам был дан в октябре. Но вопреки спортивным правилам - они набрали скорость заранее. Фактически - 5 лет назад... С обкатанными лозунгами. Теми же, что и 5 лет назад. Ведь обещания не выполнены, а значит - актуальны до сих пор... Агитационная кампания не отличалась ни оригинальностью, ни масштабом. Кандидаты, находившиеся у власти, совмещали приятное с полезным и агитировали за себя без отрыва от производства... Вот только маневрировали в основном не делом, а словом. Вышло состязание по перекладыванию ответственности и умыванию рук... В числе подающих надежды новичков - Арсений Яценюк и Сергей Тигипко - под лозунгами обновления власти... Новичкам может повезти в начале, какой-то короткий промежуток времени, если гонка короткая, но как правило, в больших гонках опыт побеждает молодость. Интриги не вышло: что на старте, что перед финишем - лидируют Янукович и Тимошенко... Пытаясь вытеснить оппонента с трассы, Тимошенко вооружилась программой, которая так и осталась на бумаге с времён последних парламентских выборов... Это соревнование не программ, а компроматов... Украинское политическое ралли продолжается. А значит, глушить моторы - ещё рано».

 

Оцінка і недостовірне посилання в сюжеті Дмитра Литвиненка на СТБ: «Одночасно спостерігачі визнають: є і аномальні зони... Ще один з одеських округів здивував своїм ноу-хау».

 

Висновки й оцінки, недостовірність і безпідставність узагальнень є в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Україна хоча й перебуває в сейсмобезпечній зоні, але можливість руйнування будинків в столиці цілком вірогідна. І причина не землетрус, а будмайданчики новобудов. Жити у центрі столиці тепер не престижно, а моторошно і небезпечно. Навіть володарі шикарних апартаментів у старовинних будинках розучилися спати спокійно, бо тріщать стіни». «Але й того, що вони наговорили, достатньо, для того, щоб українці купалися, як вареники в маслі. Щоправда, жоден кандидат не каже, де візьме грошей».

 

Оцінки в сюжеті Ірини Скосар (Новий канал): «Успішно і впевнено старий Київ по-живому ріжуть... Цікаво, що за багатьма адресами будівництво заборонене». І в сюжеті Оксани Котової (Новий канал): «Сам Яценюк, як Франклін Рузвельт - всіх на будівництво кличе... Найближчі його опоненти щедріші... Далі романтики... Хіти обіцянок самої Тимошенко - кожному по вітчизняній машині в кредит під 5 відсотків і радянські заощадження... Загартовані політикою кандидати програмних обіцянок у законах поки що не прописали... Ще один маленький факт великих обіцянок».

 

Висновки в студійних текстах Лук'яна Сельського на ICTV: «Відтепер за безкоштовними місцями до престижних університетів вишикується черга. Не лише із простих абітурієнтів, а із пільговиків». «Під час виборчих кампаній в Україні, як і досі, звертають увагу радше на лідера, ніж на програму. Програмними моментами цікавиться приблизно 5% виборців» (тут ще й повна недостовірність інформації, - з яких це джерел узято?). Висновки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Під час кампанії-2010 модно бути сильним... Тому спікер емоційно реагує, коли цей документ критикують... Програми були одним із елементів виборчих кампаній. Нині ці документи мало цікаві навіть експертам. Усі програми кандидатів мають один недолік. Аби їх реалізувати, потрібно не президентські, а прем'єрські повноваження».

 

Недостовірне посилання й оцінка - в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Однако юристы прогнозируют массовые судебные разбирательства в день волеизъявления»; «Шокирующий случай произошел на Днепропетровщине». Оцінка і висновок - у сюжеті Світлани Бородіної («Україна»): «Игорь Влазнев - в другой группе риска... А это значит, что 17 января суды будут завалены исками».

 

Лише «Інтер» повідомив про те, що до Харкова було ввезено на підкуп виборців близько мільйона фальшивих гривень. І лише «Інтер» повідомив, що на Сумщині на 7 дільницях було зіпсовано бюлетені - проставлено штампи «Вибув» навпроти прізвища кандидата Гриценка.

 

Перший канал, «Інтер», СТБ і «Україна» подали цього дня матеріал із ознаками замовності про презентацію Ющенком своєї книги. Перший канал, «Інтер» і «Україна» - про мітинг у Києві кандидата Януковича, де він заявляв про впевненість у перемозі. Про різноманітні заяви кандидата Литвина подали з ознаками замовності Перший канал (про впевненість у перемозі в другому турі), «Інтер» і Новий канал (про кандидатів, що не виконують своїх обіцянок), СТБ (про фальсифікації на виборах) і ICTV (про заклик до виборців прийти на дільниці).

 

Крім того, «Інтер» і Новий канал подали замовні матеріали про заяви кандидата Тігіпка в Дніпропетровську щодо правильного вибору. СТБ, Новий канал і ICTV - про заяви кандидата Яценюка щодо боротьби з фальсифікаціями. «Інтер» - про те, що Тимошенко призначила синові Шухевича пенсію. А «1+1» - про заяви кандидатів Бродського і Богословської щодо грузинських спостерігачів.

 

16 січня (субота)

 

У суботу більшість каналів, які мали того дня випуски новин, починали їх із передвиборної тематики. Про заборону агітації - Перший канал, «1+1» і 5-й. «Інтер» - про день завтрашній, про розклад голосування. Про все це так чи інакше згадували й інші канали. ICTV починав випуск із повідомлення про пограбування окружкому в Запоріжжі. Про це також повідомляли Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5 канал. «Україна» цього дня починала випуск з перебігу подій на Гаїті, зокрема про те, що звідти порятували 17 українців. Дивно, але у випуску «України» взагалі майже не згадуються жодні події, які мали цього дня стосунок до завтрашніх виборів. (СТБ і Новий канал цього дня випусків новин не робили.)

 

Перший канал і «Інтер» продовжили цього дня стежити за темою грузинських спостерігачів, зокрема про те, що ЦВК оскаржив рішення Київського апеляційного суду у Вищому адмінсуді. Інші канали про цю тему «забули». Перший канал, «1+1» і «Інтер» повідомили про приїзд великої кількості громадян Грузії до Донецька і про побоювання донецької влади й опозиції з цього приводу. Перший канал стверджував, що грузинів до Донецька приїхало 379, «1+1» - про «близько 9 сотен», а «Інтер» говорив про «около тысячи». Жодний із каналів при цьому не дав надійних посилань на джерело цієї цифри. В сюжеті Ірини Ісаченко («Інтер») - оцінки: «Обеспокоенность усиливает тот факт, что делегацию возглавляет силовик, председатель Комитета по обороне и безопасности парламента Грузии Гиви Таргамадзе».

 

Усі канали, крім «України», повідомили цього дня про пограбування окружкому в Запоріжжі. Лише ICTV при цьому повідомив про те, що міністр внутрішніх справ Луценко вважає це побутовим злочином, не пов'язаним із виборами. В студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал) є оцінка: «Але проблема все-таки є». Так само - в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Втім, не всюди все спокійно».

 

Продовжили стежити за темою «двовладдя» у Вищому адмінсуді «1+1», «Інтер» і 5 канал. Цього дня канали повідомили про перевірку міліцією оригіналу печатки суду. «Інтер», крім того, повідомив про заяву Генпрокуратури, яка назвала легітимним головою ВАСУ Пасенюка. Оцінка є в студійному тексті Олексія Ліхмана («1+1»): «Набув розвитку скандал у Вищому адміністративному суді». Оцінка в сюжеті Акіма Галімова («Інтер»): «В МВД уже и сами запутались - кто главный в Высшем административном суде Украины».

 

«1+1» неоперативно подав інформацію про те, що на Сумщині на 7 виборчих дільницях викреслили з бюлетенів кандидата Гриценка.

 

Крім того, у студійних текстах Олексія Ліхмана («1+1») - велика кількість порушень стандартів. «Кандидати, за законом, мають дати виборцям відпочити від навали своїх агітаційних прийомів, аби ті могли спокійно прийняти рішення... У виборчкомів всіх рівнів «гаряча» пора вже розпочалася. Ну, а про Центральну виборчу комісію годі і говорити» (оцінки). «На Сумщині члени 7 виборчих комісій зіпсували бюлетені, причому зробили це цілеспрямовано, ухваливши колегіальне рішення» (оцінка). «Порушень у переддень виборів по всій Україні чимало» (оцінка). «Одне із ноу-хау цих виборів - нові підходи до забезпечення прозорості підрахунку голосів» (оцінка і висновок). «Поради вітчизняних аналітиків - зробити ставку на вклади у національній валюті» (недостовірність посилань). «Тим часом в Україні процвітають вклади у кишеню. Один із лідерів за нелегальним обігом грошей - медицина. Побори у лікарнях ростуть... Сплатити вимагали і у журналістки ТСН, яка спробувала скористатися своїм законним і, наголошу, безкоштовним правом стати на облік у місті, в якому проживає» (численні висновки і оцінка).

 

Оцінки і безпідставне узагальнення - в сюжеті Марини Макущенко («1+1»): «Затишшя перед бурею - так, власне, можна охарактеризувати і ситуацію, яка сьогодні була у Центральній виборчій комісії. Останній вечір перед напруженою неділею виявився відносно спокійним... Власне, на щасливий результат виборів сподівається і вся Україна». Оцінки і висновки, безпідставне узагальнення - у включенні Оксани Солодовник («1+1»): «Історія майже детективна... І ні в кого навіть сумнівів не викликало те, що ці дії можуть бути незаконними... Найпевніше, склад цих комісій під час виборів залишиться незмінним, адже вже немає часу проводити якісь заміни».

 

Оцінки, висновки і безпідставні узагальнення - в сюжеті Омеляна Ощудляка («1+1»): «Вміють же люди розважатися. Здавалося би, вибори - нудна і нервова робота... А для них це - задоволення... Та найцікавіше: про все це вони пишуть у офіційному інтернет-щоденнику... Ті з них, хто дбає про своє обличчя в Інтернеті, називають себе не інакше як армією миротворців. Насправді, саме від цих людей багато у чому залежить, щоб вибори відбулися так, як вони мають відбуватися».

 

Суцільні порушення - власні висновки, оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «Якщо ви ризикова людина і знаєтеся на цінних паперах, гайда на фондові біржі, - радять експерти... Тобто на одній тисячі гривень, вкладеній в акції, ваш прибуток може скласти до 5 сотень. Почуваєтеся на торгах не впевнено, можете довірити свої кревні так званим інвестиційним фондам. Вони замість вас гратимуть на біржах і також можуть дати непоганий зиск... І хоч як це дивно, економісти радять відкривати саме гривневі рахунки... З євро справи ще гірші - тут на тисячі заробіток ледве рівнятиметься сотні купюр. Якщо не довіряєте будь-якій валюті, можна вкластися у землю... З нерухомістю складніше. Купувати квадратні метри у новобудовах експерти не радять... Таким чином, після продажу квартири на кожній тисячі гривень можна заробити до півтори сотні. І нарешті мінімум - лише кілька відсотків - принесе, за прогнозами, купівля золота... Єдине, від чого застерігають фахівці, бездумна метушня навколо обмінників».

 

Оцінки і висновки - в студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Завтра - судьбоносный для страны день»; «Завтра украинского президента будут выбирать под пристальным вниманием наблюдателей...»; «Выборы-2010 стали настоящим испытанием для дипломатов»; «Его проведут сразу несколько крупных социологических компаний Украины».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Алли Щоличевої («Інтер»): «Еще никогда представители других стран и международных организаций не вызывали такого интереса. Хотя на прошлых президентских выборах их было в 4 раза больше... На хрупких плечах главы европейской миссии - все заботы о шестистах наблюдателях». Оцінка і безпідставне узагальнення в сюжеті Лариси Задорожної і Ірини Тимчишин («Інтер»): «Но как показали прошлые годы, украинцы - люди политически сознательные».

 

Численні порушення - в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Незважаючи на зусилля владних чинів, проголосувати в Україні все ж таки зможе не кожен. Причина у недосконалому виборчому законодавстві... Але насправді не все так просто» (оцінки і висновки); «Без проблем, але з курйозами готуються до виборів у селі Гречишкіно на Луганщині» (оцінка); «Наш наступний матеріал має зацікавити тих, хто стомився від цивілізації і кого дратує гамір переповнених вулиць... Там незаймана природа вражає своєю досконалістю, а неймовірні ландшафти немов зупинили час» (оцінки і висновок).

 

Оцінка і висновок - у сюжеті Дарки Оліфер (ICTV): «Через недосконалості виборчого законодавства поза виборчим процесом опинилися тисячі українців». Оцінка в сюжеті Анатолія Шаповалова (ICTV): «А комісіям усіх рівнів потрібно буде відстежувати, хто з Гречишкінів щойно волевиявився і не заплутатися у складній місцевій головоломці». Оцінка в сюжеті Ірини Шлепніної (ICTV): «Профспілка - не номінально існуюча структура». Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Рукотворное бедствие».

 

Цього дня канали дотрималися умов «передвиборної тиші» і не давали замовних матеріалів про кандидатів у президенти.

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         19 матеріалів

11.01   Ющенко в Чернігові;

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Янукович в Маріуполі;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   Литвин про зміни виборчого законодавства;

12.01   Тимошенко в Луцьку;

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

12.01   8 партій за Тимошенко;

12.01   З'їзд Противсіх;

13.01   Тимошенко в Володимирському соборі;

13.01   Яценюк не зніматиме свою кандидатуру;

13.01   Тігіпко не підтримає жодного з кандидатів;

14.01   Тимошенко п/к;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Литвин на Волині;

14.01   Ющенко про вибори;

15.01   Ющенко презентував книгу;

15.01   Янукович на мітингу в Києві;

15.01   Литвин про різне.

 

«1+1»                         17 матеріалів

11.01   Ющенко в Чернігові;

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Янукович в Маріуполі;

11.01   Тігіпко на Луганщині;

11.01   Яценюк обіцяє судитися;

11.01   Литвин про виборчі списки;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   Литвин про зміни виборчого законодавства;

12.01   Тимошенко в Луцьку;

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

13.01   Яценюк не зніматиме свою кандидатуру;

13.01   Литвин в Чернігові;

14.01   Тимошенко п/к;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Ющенко про ВАСУ;

15.01   Бродський про грузинських спостерігачів;

15.01   Богословська про грузинських спостерігачів.

 

«Інтер»                      27 матеріалів

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Ющенко в Чернігові;

11.01   Янукович в Маріуполі;

11.01   Тігіпко на Луганщині;

11.01   Литвин про виборчі списки;

11.01   Азаров пор кризу;

11.01   Кравчук про Медведчука-прокурора;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   П/к Литвина;

12.01   Тимошенко в Луцьку (бюджет);

12.01   Тимошенко в Луцьку (про впевненість у перемозі);

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

12.01   Тігіпко в Харкові;

13.01   Тимошенко в Володимирському соборі;

13.01   Литвин в Чернігові;

13.01   Ющенко про реформу медицини;

13.01   Янукович в Сімферополі про сиріт;

13.01   Тігіпко про багатовекторність зовнішньої політики;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Тимошенко про енергозалежність;

14.01   Литвин на Волині;

14.01   Тігіпко в Запоріжжі;

15.01   Ющенко презентував книгу;

15.01   Янукович на мітингу в Києві;

15.01   Литвин про різне;

15.01   Тігіпко в Дніпропетровську;

15.01   Тимошенко про пенсію Шухевичу.

 

СТБ                           10 матеріалів

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Янукович в Маріуполі;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   Тимошенко в Луцьку;

14.01   Тимошенко п/к;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Бродський про грузинів;

15.01   Ющенко презентував книгу;

15.01   Литвин про різне;

15.01   Яценюк про боротьбу з фальсифікаціями.

 

Новий канал            21 матеріал

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Янукович в Маріуполі;

11.01   Тігіпко на Луганщині;

11.01   Яценюк обіцяє судитися;

11.01   Литвин про зміни виборчого законодавства;

12.01   Литвин про «приватизацію влади»;

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

12.01   8 партій проти Януковича;

12.01   Тігіпко в Харкові;

13.01   Литвин в Чернігові;

13.01   Ющенко про реформу медицини;

13.01   Яценюк про перевибори парламенту;

13.01   Тігіпко про погані умови для бізнесу;

13.01   Акція Партії регіонів;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Тимошенко про теледебати;

14.01   Литвин на Волині;

14.01   Тігіпко в Запоріжжі;

15.01   Литвин про різне;

15.01   Тігіпко в Дніпропетровську;

15.01   Яценюк про боротьбу з фальсифікаціями.

 

ICTV                          26 матеріалів

11.01   Тимошенко на Запоріжжі (АвтоЗАЗ);

11.01   Тимошенко на Запоріжжі (Енергодар);

11.01   Янукович в Маріуполі;

11.01   Тігіпко на Луганщині;

11.01   Яценюк обіцяє судитися;

11.01   Азаров пор кризу;

11.01   Литвин про зміни виборчого законодавства;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   Литвин про зміни виборчого законодавства;

12.01   Тимошенко в Луцьку;

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

12.01   8 партій проти Януковича;

12.01   Тігіпко в Харкові;

12.01   Супрун про фальсифікації;

13.01   Тимошенко в Володимирському соборі;

13.01   Литвин в Чернігові;

13.01   Ющенко про реформу медицини;

13.01   Янукович в Сімферополі про сиріт;

13.01   Яценюк про перевибори парламенту;

13.01   Тігіпко про підсумки передвиборчої кампанії;

13.01   Костенко в Харкові;

14.01   Тимошенко п/к;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Литвин на Волині;

15.01   Литвин про різне;

15.01   Яценюк про боротьбу з фальсифікаціями.

 

5 канал                      0 матеріалів.

 

«Україна»                 12 матеріалів

11.01   Ющенко в Чернігові;

11.01   Тимошенко на Запоріжжі;

11.01   Янукович в Маріуполі;

11.01   Литвин про позачергове засідання ВР;

12.01   П/к Ющенка;

12.01   Тимошенко в Луцьку;

12.01   Янукович у Дніпродзержинську;

14.01   Янукович в Харкові;

14.01   Тимошенко про теледебати;

14.01   Бродський про Тимошенко і Саакашвілі;

15.01   Ющенко презентував книгу;

15.01   Янукович на мітингу в Києві.

 

Крім того, були також інші матеріали з грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         34,

«1+1»                         205,

«Інтер»                      127,

СТБ                           44,

Новий канал            94,

ICTV                          102,

5 канал                      37,

«Україна»                 91 матеріал.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.    

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
78316
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 877
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 753
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
06.02.2010 10:14
Вікторія Сюмар
, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
30 271
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 368
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
15.01.2010 13:57
Отар Довженко
1 232 560
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 246
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 933
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lisa
5208 дн. тому
вот это круто. мало кто наверное дочитал до конца, но многое было интересно. Надо было выводы поставить в начало статьи. Тогда бы каждый прочитал бы про свое произведение точно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду