Відібрані телечастоти, протести проти тестів, загадкова атомна допомога і газові претензії Фірташа

22 Червня 2010
22174
22 Червня 2010
13:22

Відібрані телечастоти, протести проти тестів, загадкова атомна допомога і газові претензії Фірташа

22174
Телеканали «не помітили» 11 газових мільярдів. Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури у випусках новин телеканалів 7 – 12 червня
Відібрані телечастоти, протести проти тестів, загадкова атомна допомога і газові претензії Фірташа


7 червня (понеділок)


У понеділок Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV подають з ознаками замовності (неповнота, брак балансу думок) повідомлення про те, що уряд виділив 10 мільйонів гривень на подолання наслідків негоди на Львівщині.

 

«Інтер» і ICTV подають замовні повідомлення про поїздку президента Януковича до Греції. Ознакою замовності є те, що в цих повідомленнях немає жодного суспільно значущого факту. Порожня офіційна хроніка. Власне, ось усе, що повідомляється: «Президент Украины сегодня в Стамбуле. Виктор Янукович участвует в двухдневном саммите по взаимодействию и мерам доверия в Азии. В Турцию Виктор Янукович полетел прямо из Греции. Вчера в Афинах он встретился с лидером этой страны. Глава украинского государства заявил, что Киев заинтересован в расширении торгово-экономического сотрудничества с Грецией» («Інтер»).

 

«1+1», СТБ, Новий канал і «Україна» повідомляють з ознаками замовності (брак повноти інформації та балансу думок) про відкриття в Харкові клумби з логотипом «Євро-2012». Ці матеріали просто промотують віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

 

«Інтер» з ознаками замовності (брак належних бекґраундів, власні журналістські оцінки і критичний брак балансу думок) повідомляє про те, що «в Украине разгорается скандал вокруг препарата "Тамифлю"».

 

8 червня (вівторок)


У вівторок канали повідомляють про позбавлення судом 5-го каналу і ТВі частот на мовлення. Цю суспільно важливу тему повністю оминули увагою «1+1» і СТБ, що може мати цензурні причини.

 

Перший канал висвітлює тему коротким усним повідомленням, у якому хоч і викладено основні складові конфлікту, втім критично бракує повноцінних бекґраундів і аргументації позицій сторін конфлікту, а це могло диктуватися цензурними обмеженнями. Крім того, канал замовчує заяви Юлії Тимошенко з приводу конфлікту.

 

«Інтер», один із каналів медіагрупи, яка, власне, й була позивачем у суді, подає інформацію критично незбалансовано, надаючи широку трибуну для аргументації представникам і прихильникам своєї медіагрупи й імітуючи баланс думок, озвучуючи неосновні думки представників 5-го каналу і ТВі. В сюжеті на цю тему звучить відверто неправдива інформація: «Судебная тяжба длилась около пяти месяцев... В холдинге сразу решили отказаться от этих частот, посчитав, что конкурс Нацсовет провел с нарушениями». В той же час конкурс Нацрада провела 27 січня, а холдинг «Інтер медіа груп» відмовився від частот і подав до суду в квітні. Канал повністю замовчує звинувачення представників 5-го і ТВі на адресу глави СБУ і власника групи каналів «Інтер» Валерія Хорошковського в корупції. Також замовчано вимогу каналів до президента відсторонити Хорошковського від керування СБУ й від участі у Вищій раді юстиції до розв'язання конфлікту.

 

Безпідставно коментатором на користь «Інтер медіа груп» у сюжеті виступає Інна Богословська, «народный депутат и юрист..., которая хорошо помнит, как проходил конкурс» (саме так пояснено її «компетентність» у темі). Вона звинувачує керівництво обох каналів, позбавлених ліцензій, у тому, що ті лише намагаються додатковими ліцензіями підвищити вартість власних каналів, а коли їм цього не дають зробити, апелюють до утисків свободи слова. Слова у відповідь на такі звинувачення представникам обох каналів не надано. Загалом весь сюжет має яскраво виражений замовний характер.

 

Більш збалансовано і повноцінно тему висвітлювали Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна».

 

У вівторок Перший канал, «1+1» і «Інтер» з ознаками замовності (протокольність інформації, брак бекґраундів і експертних оцінок, власні висновки й оцінки журналістів) розповідають про участь президента Януковича в саміті із взаємодії та порозуміння в Азії, що проходив цього дня у Стамбулі.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV повідомляють про ухвалення урядом проекту Бюджетного кодексу з ознаками замовності (брак балансу думок - усе коментує лише прем'єр-міністр Микола Азаров, брак фактичної інформації по суті ухваленого документу, відсутність будь-яких бекґраундів та експертних оцінок).

 

«Інтер» і «1+1» з такими ж ознаками замовності повідомляють про намір уряду виділяти безкоштовно землю компаніям - будівникам житла. Тему, що, безумовно, потребувала різноманітних кваліфікованих коментарів і бекґраундів, використано лише для піару уряду й особисто Азарова.

 

«1+1», Новий канал і ICTV відкриття в Києві клумби з логотипом «Євро-2012» використали для промоції віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

 

Жоден із каналів цього дня «не помітив», що прем'єр-міністр на нараді з питань погашення заборгованості з виплати зарплати в Києві констатував зростання заборгованості з виплати заробітних плат у державній і комунальній сферах. За повідомленням агентства «Інтерфакс-Україна», «"За три місяці, що ми працюємо, заборгованість скоротилася приблизно на 200 млн", - наголосив М.Азаров, проте додав, що скорочення відбулося на підприємствах недержавної форми власності. На підприємствах державної форми власності, за його словами, заборгованість за цей період збільшилася на 40 млн грн». Тема, безумовно, соціально важлива, але не вигідна для влади, отже її замовчання каналами мало цензурний характер.

 

Лише Перший канал повідомляє цього дня про рішення Стокгольмського суду, що зобов'язав «Нафтогаз України» віддати компанії Дмитра Фірташа «РосУкрЕнерго» 11 млрд кубометрів газу. Канал подає тему неповно. Втім, інші канали цю надважливу тему взагалі проігнорували, що напевне викликано цензурними обмеженнями.

 

9 червня (середа)


У середу Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал повідомляють про прес-конференцію американської юридичної компанії «Траут Кечеріс», що на замовлення уряду розслідує діяльність попереднього складу Кабміну. Реальної події чи принципово нової інформації в цих повідомленнях немає, акцент канали роблять на те, що у розслідуванні аудитори «обіцяють бути неупередженими». Крім того, не всі канали дотримують балансу думок. «1+1» і «Інтер» повністю замовчують зустрічні коментарі представників БЮТ. Перший канал, ICTV і 5-й канал згадують, що БЮТ вважає це тиском на опозицію. Перший канал і 5-й канал згадують, що БЮТ занепокоєний і тим, що і уряд, і американські юристи відмовляються назвати вартість аудиту. Ще дві тези БЮТ - про небезпеку доступу іноземної фірми до державних документів і про те, що українське законодавство не передбачає залучення приватних фірм до подібних розслідувань, - не озвучує жоден із каналів. Отже, справжнього балансу думок нема в повідомленнях жодного з каналів. Лише 5-й канал звертався до заступника міністра фінансів зі спробою довідатися про вартість аудиту, хоч і не отримав відповіді по суті: чиновник заявив, що ця інформація є «комерційною таємницею» (подібна відповідь державного чиновника вже сама по собі заслуговує журналістського розслідування, чого зроблено не було).

 

Крім того, вже не вперше виникає питання в компетентності представників американської фірми, яке потребувало журналістського дослідження і відповідних бекґраундів. Натомість про цю компетентність канали стверджують з посиланням на самих же американців. А зустрічні заперечення цієї компетентності Перший, ICTV і 5-й канал подають лише зі слів представників БЮТ.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV в однаковому форматі (усне повідомлення з синхроном Януковича) і з ознаками замовності (брак балансу думок, брак важливих бекґраундів) повідомляють про зустріч президента з представниками МВФ. При цьому канали замовчують те, що представник МВФ цього ж дня висловив занепокоєння швидким зростанням зовнішнього боргу України (40% ВВП). Про це повідомив лише 5-й канал.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й канал некритично, з акцентацією на позитивах (які до кінця не роз'яснено), без справжнього балансу думок і критично неповно розповідають про ухвалення урядом проекту Податкового кодексу. Всі ці повідомлення мають ознаки замовності.

 

Новий канал і 5-й канал промотують віце-прем'єра Колеснікова в повідомленнях про відкриття «футбольних» клумб у Львові та Донецьку.

 

Лише Перший канал, «1+1» і СТБ повідомляють цього дня про урядові реакції на рішення Стокгольмського суду, що напередодні зобов'язав «Нафтогаз України» віддати компанії Дмитра Фірташа «РосУкрЕнерго» 11 млрд кубометрів газу. Інші канали продовжують обходити тему мовчанням. Зі згаданих трьох каналів лише «1+1» і СТБ згадують важливі бекґраунди, зокрема про близькі дружні стосунки Фірташа з нинішнім міністром палива та енергетики Бойком, дають заяву Тимошенко, яка каже, що український уряд навіть не намагався захищатися на цьому суді. Загалом ця тема, безумовно, потребувала ретельного розслідування, чого жоден із каналів не зробив.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності (брак балансу і бекґраундів, експертних оцінок, критична неповнота фактів) повідомляють про підписання міжурядової угоди про участь «Росатому» в добудові двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Журналісти вдаються також до власних оцінок: «Мало того, росіяни вже подейкують про об'єднання атомних промисловостей. Українська сторона обережніша в бажаннях. Кооперація має відповідати національним інтересам» («1+1»). «Россия поможет Украине достроить третий и четвертый энергоблоки на Хмельницкой атомной электростанции» («Інтер»). Справжніх подробиць угоди жоден канал не з'ясував, непевно йдеться про те, що російська «допомога» - це просто гроші в кредит. Причому канали не з'ясовували до кінця умов цього кредиту, і не намагалися з'ясувати, наскільки ці умови є вигідними й взагалі прийнятними для України.

 

На «1+1» з ознаками замовності (неповнота інформації, брак балансу думок) подано думку міністра освіти Дмитра Табачника, який пропонує повернутися до 11-річного терміну шкільного навчання.

 

«Інтер» цього дня повідомляє про протести, пов'язані з тим, що тести з англійської мови виявилися набагато складнішими за шкільну програму. Хоча сюжет збудовано переважно на емоційних синхронах про враження окремих абітурієнтів.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що двох захисників харківського парку Горького засуджено до 15 діб адмінарешту. Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Канали взагалі не повідомляють про думку віце-прем'єра Колеснікова, що він не вбачає криміналу в діях міської влади Львова, яка витратила не за призначенням 7 млн грн, що призначалися на будівництво стадіону до «Євро-2012». (Напередодні повідомлялося, що в МВС порушено з цього приводу кримінальну справу, Колесніков висловив дивну думку, що все буде скасовано за його особистим дорученням міністрові внутрішніх справ.)

 

Канали проігнорували цього дня інформацію про те, що близько 100 громадських організацій підписали звернення до Верховної Ради, щоби проект закону про мирні збори не виносили на голосування 17 червня, оскільки він суттєво обмежує конституційні свободи громадян України.

 

10 червня (четвер)


Темою дня у четвер стали протести випускників проти тестів із англійської, що були, на думку учасників, набагато важчими за шкільну програму. Цього дня тему, заявлену напередодні «Інтером», висвітлювали вже всі канали, крім СТБ. У цілому всі канали подавали тему лише умовно збалансовано (зокрема віддаючи безумовну кількісну і емоційну перевагу протестувальникам), не уникали оцінок (зокрема, майже всі називали подію «скандалом») і жоден із каналів не досяг необхідної мінімально повноти розкриття теми. Зокрема, ніхто не подав реальної картини протестів по країні. Перший і 5-й розповідають виключно про мітинг у Києві, «1+1» каже «містами України», «Інтер» - «сразу в нескольких украинских городах», Новий канал - про Київ, Донецьк і Дніпропетровськ, ICTV - лише про Дніпропетровськ, «Україна» згадує Донецьк «и в других городах».

 

Канали були неконкретними, загальна теза «тести занадто складні і не відповідають шкільній програмі» явно потребувала конкретизації. Так, майже всі канали згадують «інтуїтивність» відповідей, коли треба вгадувати, а не демонструвати конкретне знання, Перший, «1+1», «Інтер», 5-й канал і «Україна» кажуть про те, що не було однозначності, окремі питання тестів мали по декілька «правильних» варіантів відповіді, «Інтер», 5-й канал і «Україна» - про велику кількість неактивної лексики в завданнях, Перший канал - про неадаптованість текстів.

 

Жоден із каналів не наводить жодного реального конкретного прикладу з тестів, хоча нічого не заважало журналістам продемонструвати суть претензій абітурієнтів на конкретних прикладах, взятих із тестових зошитів. Новий канал і «Україна» начебто дають по одному прикладу, але знову-таки неконкретно, лише в емоційних синхронах учасників протесту, з яких важко зрозуміти, що було насправді в наведених за приклад тестових завданнях.

 

До недотримання каналами справжнього балансу думок слід віднести й те, що журналісти не взяли у протестувальників жодного коментаря у відповідь на звинувачення в замовності акцій протесту, що їх озвучив керівник Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Нарешті, викликає серйозні питання дуже вузьке коло коментаторів, коли ми бачимо на різних каналах синхрони одних і тих самих мітингувальників (з доволі великої кількості людей). Жоден із каналів не зробив критично необхідного для розкриття теми - не звернувся по думку незалежних експертів, які могли б фахово оцінити рівень складності тестових завдань і їхньої відповідності чи невідповідності шкільній програмі.

 

Загалом усі наведені порушення стандартів інформаційної журналістики можуть свідчити про замовний характер матеріалів на цю тему.

 

З інших тем четверга Перший канал, «1+1» і «Інтер» подають з ознаками замовності (неповнота, критичний брак балансу думок, експертних оцінок і бекґраундів) повідомлення про відвідини Хмельницької АЕС міністром палива та енергетики Юрієм Бойком. З озвученням деяких подробиць підписаної напередодні міжурядової угоди з РФ про кредит на добудову двох блоків на Хмельницькій АЕС. Канали надають широку трибуну міністру. Не намагаючись взяти думки опонентів чи тим більше експертів.

 

Канали тенденційно добирають синхрони працівників станції, лише щоб підтвердити журналістські висновки-узагальнення: «Звістку про те, що в них з'явиться ще два блоки, тут всі зустріли однаково» («1+1»). «Возобновления строительства третьего и четвертого блоков с нетерпением ожидают в Хмельницкой области» («Інтер»).

 

Кредит із не з'ясованими до кінця умовами (які уряд, з незрозумілих причин, просто замовчує) канали подають як якусь «допомогу Росії»: «гроші... пообіцяла Росія» («1+1»), «профинансирует российское правительство» («Інтер»).

 

І нарешті всі канали, висвітлюючи цю тему, не розповідають про те, що, за експертними оцінками (наприклад, на думку експерта з енергетичних питань Богдана Соколовського, цитованого «Українською правдою»), по-перше, за цими домовленостями Росія поставить Україні реактори за завищеними втричі цінами (порівняно з цінами на реактори неросійських виробників), а по-друге, що йдеться про принципово новий тип реактора, який ще жодного разу не експлуатувався на практиці, тобто Росія зможе експериментувати з новим типом реактора на українській території коштом українських платників податків!

 

«Інтер» і ICTV повідомляють про «листа ввічливості», якого американський президент Барак Обама написав Віктору Януковичу. Тут нема жодної конкретики, яка б становила суспільну цінність. Отже, не було жодної потреби повідомляти про це в підсумкових випусках.

 

Перший канал подає замовне повідомлення про зустріч прем'єра Миколи Азарова з послом Австрії: «Кабінет міністрів береться до реформ у медицині та сподівається на допомогу кращих європейських експертів. Про це йшлося на зустрічі...» - повністю порожнє за змістом повідомлення, яке є лише черговою рекламою уряду і його керівника.

 

«1+1» дає замовний сюжет, який рекламує Вищу раду юстиції й особисто її керівника Володимира Колесніченка. В сюжеті Колесніченко надана широка трибуна, щоб пояснити необхідність масового звільнення суддів начебто за корумпованість. Жодного балансу думок, власні висновки і оцінки журналістів на користь «правильної політики» ВРЮ.

 

Ще один замовний матеріал на «1+1» - заява міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, що «хліб не здорожчає, якщо не здорожчає пальне». Немає балансу думок, немає думок експертів, немає бекґраундів, зокрема, варто було хоча б згадати про підвищення акцизу на пальне, що само по собі позбавляє заяву міністра будь-якого сенсу.

 

«Інтер» рекламує міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова: «В милиции объявили войну коррупции на всех фронтах». Некритична подача журналістами порожніх декларацій чиновників є лише рекламою останніх. Новий канал з цієї ж прес-конференції Могильова взяв іншу «новину» - що «міністр внутрішніх справ - за повернення витверезників».

 

ICTV дає замовний сюжет про поїздку першого віце-прем'єра Андрія Клюєва до Харкова. Зміст матеріалу добре передає перше ж його речення: «Уряд сьогодні на Харківщині переймається розвитком області і всієї України». Тому що ніякої справжньої, важливої для глядача новини в матеріалі не міститься.

 

ICTV і 5-й канал дають з ознаками замовності повідомлення про заяви «опозиціонера» Арсенія Яценюка на захист свободи слова.

 

ICTV дає відверто рекламний сюжет про переваги «Укрсиббанку».

 

Слід зазначити, що цього дня лише на СТБ було зроблено вдалу спробу глибоко проаналізувати законопроект про проведення мирних заходів, проти якого активно протестують громадські організації. «Україна» дала коротке повідомлення про голодування проти ухвали цього закону трьох активістів під парламентом. Решта каналів продовжує ігнорувати цю тему.

 

Лише СТБ і 5-й канал повідомляють про доволі масштабні акції протестів студентів проти свавілля міліції (пов'язані з колишньою загибеллю студента в Шевченківському райвідділі МВС). Йдеться про «кількасот» протестувальників. У ході цих акцій була серйозна загроза сутичок студентів із беркутівцями. Всі інші канали замовчали цю серйозну тему. Таке замовчання має безумовну ознаку цензури.

 

Лише 5-й канал повідомив про звернення організації «Репортери без кордонів» до Януковича з приводу ситуації з частотами самого ж 5-го каналу і ТВі.

 

Лише 5-й канал повідомив про те, що попри стурбованість МВФ стрімким збільшенням новою українською владою запозичень з-за кордону, Кабмін бере в Росії ще 2 млрд доларів кредиту для погашення бюджетного дефіциту. За словами тіньового міністра Андрія Сенченка, які наводить у повідомленні 5-й канал, уряд при цьому намагався приховати інформацію про цей кредит.

 

Канали, крім «1+1», не відстежують страйку електротранспортників у Миколаєві, який триває вже 10-й день, бо тим так і не виплачують борги з зарплати більш як за півроку.

Замовчання всіх перерахованих тем іншими каналами має замовний (чи цензурний) характер.

 

11 червня (п'ятниця)

 

У п'ятницю Перший канал і ICTV повідомляють з ознаками замовності (незбалансованість, протокольність і неповнота повідомлень) про зустріч президента Януковича з міністром закордонних справ Грузії. Реальної новини тут нема, є лише зайвий піар президента.

 

«Інтер», ICTV і 5-й канал широко (розлогими сюжетами) висвітлюють участь спікера парламенту Володимира Литвина в конференції голів парламентів на Кіпрі. По суті, канали надають Литвину трибуну для заяв про те, що в українському парламенті всіляко застережено права опозиції. Зрозуміло, що подібні заяви критично потребували балансу думок, - очевидно, що нинішній опозиції є що розповісти з цього приводу.

 

Принагідно згадані канали також повідомляють, що голова ВР відправив назад до Генпрокуратури подання про позбавлення нардепів-нунсівців Парубія та Гримчака депутатської недоторканності. У цій частині канали знов-таки надають Литвинові слово для звинувачень на адресу опозиціонерів у тероризмі (!). При цьому, зрозуміло, балансу думок також нема. Усі ці сюжети є замовними.

 

Про новини у справі Гримчака та Парубія повідомляє ще СТБ. Тут порушення інше - критична неповнота інформації, адже канал не пояснює, що причиною повернення представлення до Генпрокуратури є лише неналежне оформлення супровідних документів. Отже, неправомірним є журналістське твердження: «Юрія Гримчака та Андрія Парубія, членів фракції "Наша Україна - Народна самооборона»"не притягнуть до карної відповідальності». Цей момент також може мати замовний характер.

 

Натомість лише СТБ повідомляє цього дня, що іншого активного учасника бійки в парламенті під час ратифікації харківських угод від регіоналів, Дмитра Саламатіна, призначено гендиректором «Укрспецекпорту». Інші канали цього не повідомляють, тим більше з таким бекґраундом.

 

«1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності (критична неповнота інформації, брак балансу думок і бекґраундів, журналістські оцінки) повідомляють про те, що нова влада «активно» шукає в своїх лавах фальшиводипломників. І вже «чи то 7, чи то 8» знайшли. Хто це такі - невідомо. Все це подається зі слів міністра освіти Дмитра Табачника, який цього дня влаштовував для мас-медіа «показуху» - як тепер «неможливо» буде потрапити в держслужбовці без справжнього диплому.

 

«1+1» дає з ознаками замовності (брак балансу думок і критична неповнота для розкриття теми) повідомляє про «зачистки» від кіосків, які масово робить столична влада. В матеріалі до ладу навіть не пояснено, якими є правові підстави цих дій.

 

На «Інтері» - замовний сюжет про робочу поїздку аграрних очільників країни на Одещину. Весь сюжет використано як піар аграрного віце-прем'єра Віктора Слаути і аграрного міністра Миколи Присяжнюка.

 

ICTV і 5-й канал дають з ознаками замовності самопіарні заяви Арсенія Яценюка.

 

Журналісти ICTV цього дня знайшли закордонні сайти, з яких нібито українські укладачі тестів брали інформацію. Начебто перший тест українці взяли з іспитів для американських вишів, а другий - із програми підготовки іноземців для докторських програм в університеті Каліфорнії. Балансу думок до цієї інформації немає.

 

У п'ятницю «1+1» долучився до СТБ, спробувавши дослідити законопроект про мирні зібрання громадян. Інші канали продовжують ігнорувати цю важливу для суспільства тему. А Новий канал спробував дослідити, до чого призведе ініційоване міністром Табачником закриття сільських шкіл.

 

Лише Перший канал (хоч і дуже неповно) повідомляє цього дня, що суд не позбавив звання Героя України Олексія Береста (одного з радянських солдатів, хто в 1945 році підняв прапор Перемоги над Рейхстагом). На це президентське рішення ще Ющенка позивався донецький студент. Підстава позову була така сама, за якою суд раніше позбавив звання Героя Степана Бандеру і Романа Шухевича (що вони «не були громадянами України»). Свого часу рішення судів по Бандері і Шухевичу широко висвітлювалися каналами, відтак замовчання суду по Бересту має всі ознаки цензури.

 

Лише СТБ повідомляє і досліджує тему, що міська влада Києва має намір перейменувати частину вулиці Мазепи на Лаврську на прохання глави РПЦ Кирила. Інші канали тему замовчують.

 

Лише 5-й канал повідомляє дві важливих інформації у розвиток резонансних тем попередніх днів: що Янукович поспілкувався з головою СБУ Валерієм Хорошковським і той пообіцяв «не зазіхати» на частоти, які було відібрано судом у 5-го каналу і ТВі. Й інформація про те, що посол РФ в Україні Михайло Зурабов підтвердив, що український уряд позичає під 6,7% річних на півроку в путінського «Внешторгбанка» 2 млрд доларів на покриття бюджетного дефіциту.

 

12 червня (субота)


Перший канал, «Інтер» і «Україна» повідомляють у суботу про стрілянину, яку зчинив біля сміттєзвалища Одеси заступник мера міста. Інші канали про це не повідомляють, попри брак подієвих тем у суботу. Це могло мати цензурний характер.

 

На Першому каналі - сюжет з ознаками замовності, де незбалансовано, з журналістськими оцінками й тенденційною підбіркою фактів та думок обґрунтовується необхідність і якісність урядової пенсійної реформи.

 

«Інтер», неоперативно повідомляючи про відкриття авіасполучення між Львовом і Донецьком, використовує тему для піару віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

 

У суботу жоден із каналів не повідомляє про те, що СБУ порушила кримінальну справу в зв'язку з заподіянням Україні збитків внаслідок рішення Стокгольмського суду, який зобов'язав державну компанію «Нафтогаз України» повернути 11 млрд кубометрів газу компанії Фірташа «РосУкрЕнерго». Таке замовчання є безумовною ознакою цензури. Взагалі протягом тижня жоден із каналів навіть мінімально не спробував дослідити цю надзвичайно суспільно важливу тему.

 

Канали «не помітили» скандальної заяви міністра ЖКГ Олександра Попова, цитованої агенцією «Інтерфакс-Україна». Попов висловив думку, що внаслідок останніх кадрових перестановок кадровий потенціал органів влади значно погіршується. Ще одну його ж заяву, що уряд має намір ввести додатковий податок на бензин, також не було помічено каналами у суботу. А це - соціально значуща тема, що стосується кожного. Замовчання каналами цих заяв має однозначно цензурний характер.

 

* * *

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів (або замовчань важливих тем) з ознаками замовності (цензури):

 

«Інтер»                       48,

ICTV                          43,

«1+1»                          37,

Перший канал           33,

Новий канал              28,

5-й канал                   24,

«Україна»                   24,

СТБ                            18 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

 

Ілюстрація - softall.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22174
Читайте також
14.06.2010 17:27
«Телекритика»
33 314
04.06.2010 10:28
«Телекритика»
32 674
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 827
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 755
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду