Передвиборна агітація і політична вакцинація

4 Грудня 2009
35525
4 Грудня 2009
18:27

Передвиборна агітація і політична вакцинація

35525
Туманному інформуванню глядачів сприяли незбалансованість, неякісні бекгрануди та ознаки замовності. Моніторинг теленовин за 23 – 29 листопада 2009 року
Передвиборна агітація і політична вакцинація

 

Передмова

 

З огляду на особливості періоду передвиборчої кампанії - окрему увагу приділяємо кандидатам у Президенти. Для визначення ознак замовності окремих матеріалів, героями яких є кандидати на президентську посаду, ми керуємося нормами Закону «Про вибори Президента України» . Насамперед звертаємо вашу увагу на такі положення:

 

«Включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами забороняється. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така» (стаття 64, пункт 10).

 

Законодавці не пояснили в законі, що відноситься до «агітаційних матеріалів» . Тому доводиться виходити з попередньої практики і здорового глузду. Для потреб цього моніторингу вважатимемо агітаційними матеріали про будь-які передвиборні заходи кандидатів у Президенти, де вони агітують людей голосувати за себе. Це зустрічі з виборцями, мітинги, поїздки по регіонах, роздача подарунків тощо. Також до агітаційних відносяться будь-які передвиборні обіцянки кандидатів у Президенти, в тому числі їхні передвиборні програми. Крім того, агітаційними можна вважати будь-які персональні звинувачення кандидатів на адресу своїх суперників.

 

Якщо повідомлення стосуються посадових осіб, - діє ще одна норма згаданого Закону:

 

«До передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України» (стаття 58, пункт 3).

 

Згідно з цією нормою, доволі чітко визначається, чи є конкретне повідомлення про кандидата-посадовця або його пряма мова у випуску новин суто інформаційним (тобто повідомляється лише про ті дії або заяви, які входять до його посадових повноважень) або ж воно є агітаційним (тобто виходить за межі його посадових повноважень).

 

Наприклад, якщо кандидат-Президент відкриває виставку - це агітаційний матеріал, оскільки відкриття виставок, за Конституцією України, не входить до посадових повноважень Президента.

 

Або, якщо кандидат-Прем'єр звинувачує політичну партію свого опонента на виборах у тому, що партія опонента винна в холодних батареях, оскільки найбільші неплатники серед обленерго належать членам цієї партії, - це агітаційний матеріал, оскільки, за Конституцією України, до посадових повноважень Кабміну і його керівника не входить ведення політичної боротьби.

 

Другою з найважливіших ознак замовності матеріалів є в цьому випадку підкреслене дотримання балансу думок. Відсутність такого балансу в подібних повідомленнях, безумовно, свідчить про замовний характер цих повідомлень.

 

Третя ознака - будь-які позитивні висновки та оцінки на користь певного кандидата в Президенти, або навпаки негативні оцінки проти кандидата, зроблені журналістом -автором матеріалу.

 

23 листопада (понеділок)

 

На перший план у випусках новин виходять політичні події. Всі без винятку канали інформують про презентацію Віктором Ющенком програми дій у разі обрання президентом України. Головною ця тема була на Першому та Новому каналах. Тимошенко провела селекторну нараду, де заборонила облгазам знижувати тиск для населення, а ще пригрозила у разі непроплат від самих облгазів повернути їх у державну власність або звернутися до Генпрокуратури, - першою цю тему подали на «1+1» , давали її всі канали, крім СТБ. Анонсування події, а саме те, що керівник «Нафтогазу» Олег Дубина наступного дня відправиться до Москви, щоб зафіксувати на папері скорочення поставок газу та збільшення ціни на транзит територією України, - головна новина на «Інтері» та 5-му каналі. Так само про неї розповіли всі, крім СТБ. Про поновлення навчання після карантину в більшості областей України першою новиною дають СТБ та ICTV. Дослідили цю тему всі, крім Нового та 5-го каналу. На «Україні» новини починаються з повідомлення про нові вибухи в російському місті Ульянівськ на військовому складі. Про це ж, але наприкінці випусків, розповіли всі, крім СТБ, Нового каналу та ICTV.

 

Про презентацію Ющенком нової програми і його звіт за 5 років роботи канали розповідали незбалансовано, без експертних оцінок, а у деяких випадках з критикою на адресу опонента по виборах - Тимошенко. У підводці Іванни Найди та у прямому включенні Першого каналу (Ірина Маркіна) подаються численні передвиборні обіцянки Ющенка. У прямому включенні «1+1» (Ірина Маркевич) журналістка дає власні оцінки: «Що не вдалося за 10 кроків виконати зовсім, так це обіцянку щодо боєздатності армії. Вона зараз у найганебнішому стані за всі роки незалежності. Однак на заваді цього стоїть уряд» , а також подається пряма мова Ющенка з іншого приводу: «Я хочу вкласти в ці слова велике значення, що вона не переможе. Я не знаю, що ви маєте на увазі. Я маю на увазі кризу, криза моралі, криза духу. Та корупція, той лад, те владарювання, яке у нас сьогодні є» . Балансу думок не дотримано. Цей же коментар був наведений і на каналі «Україна» . У сюжеті Наталії Соколенко на СТБ йдеться: «З тих, кого називали «любими друзями» президента, на сьогоднішнє зібрання прийшли далеко не всі. Свято минуло без кума Ющенка Петра Порошенка, голови «помаранчевої» фракції в парламенті Миколи Мартиненка» . Натомість у прямому включенні Першого каналу (Ірина Маркіна) подається інша інформація: «Хочу сказати, що з чинного уряду тут були присутні міністр закордонних справ Порошенко та міністр культури Вовкун» .

 

Тимошенко провела селекторну нараду з керівниками областей, де говорила про розрахунки за газ, - тема подавалася незбалансовано (не наводиться жодного коментаря від керівників або заступників областей), неточно і неповно. Деякі канали подали інформацію, де Тимошенко звинувачує політичних опонентів, а їхні коментарі з цього приводу відсутні. Наприклад, Леся Яворівська на Новому каналі каже: «За холодні батареї взимку Юлія Тимошенко просить звинувачувати Партію регіонів. І пояснює чому. Найбільші боржники «Нафтогазу» - обленерго, які належать представникам опозиції. Люди платять, але гроші чомусь до «Нафтогазу» не доходять» . На тому ж каналі у сюжеті Таши Трохимової подається з цього ж приводу коментар міністра ЖКГ Кучеренка: «Ось це карта України. Ось тут ви бачите 5 областей України, де сконцентровано 5 мільярдів заборгованості перед державою. Тепер я хочу, щоби ви подивилися на другу карту. Це карта, де на 100% влада на місцях належить одній політичній силі - Партії регіонів» . Експертна оцінка подається недостовірно: «Якщо хтось чогось хоче забрати, тільки через суд, - каже експерт, якого пов'язують із Партією регіонів. Усі гучні заяви прем'єра він вважає передвиборчим піаром» . На ICTV схожа подача теми. У сюжеті Ольги Чайко йдеться про таке: «Найбільші борги - у східних областях, - наголошує Тимошенко. Саме там влада в руках її основного конкурента на виборах» . Думка представників облгазів подається або без посилання на конкретних чиновників, або на такі собі «умовні» організації: «В облгазах дивуються. В одній з газорозподільчих компаній «Фактам» повідомили: борг є, але не такий великий, як каже прем'єр. Так само виправдовуються і в областях. Кіровоградщина, яку сварили найбільше, переконує: у звіти уряду вкралася технічна помилка» .

 

Сума заборгованості обленерго наводиться різна. «За даними Кабміну, вже нинішнього опалювального сезону борг збільшився більш ніж на 1 мільярд гривень» , - у прямому включенні Ігоря Бондаренка на «1+1» . «Набралося вже 8 мільярдів боргу» , - усно в студії ведуча Леся Яворівська (Новий канал). «Ось це карта України. Ось тут ви бачите 5 областей України, де сконцентровано 5 мільярдів заборгованості перед державою» , - пряма мова міністра ЖКГ Кучеренка у сюжеті Таши Трохимової (Новий канал). «Юлія Тимошенко називає цифру в 5 мільярдів гривень і звинувачує у розкраданні грошей приватні облгази» , - усно в студії ведуча Олена Фроляк (ICTV). «Загальна заборгованість теплокомуненерго за «блакитне» паливо всередині країни майже 5 мільярдів гривень... А приватні облгази, які загалом мають борг у 8 мільярдів, якщо не розрахуються, з наступного року втратять ліцензію» , - ці дві цифри подаються в сюжеті Ольги Чайко (ICTV). «За підрахунками прем'єр-міністра, облгази заборгували загалом близько 8 мільярдів гривень» , - усно в студії ведучий Олег Дейнека (5-й канал). «Посчитала: долг облгазов перед «Нефтегазом» - 8 миллиардов гривен, а это уже удар по независимости страны» , в сюжеті Олександра Кочубея («Україна» ).

 

Новий канал і «Україна» , чиї випуски о 19.00, розкривають тему у сюжетах, а от «1+1» , де основний випуск о 19.30, роблять нібито пряме включення, до того ж мова у підводці йде про борги областей, а питання до журналіста ставиться так: «То чи варто українцям чекати збільшення тарифів?", - це ведуча Наталія Мосейчук. Відповідно, все включення стосується теми вибивання боргів, потім чомусь висвітлюються відвідини Юлією Тимошенко однієї з київських шкіл (що вказує на замовність всього матеріалу) і закінчується реченням журналіста: «Мова про підвищення тарифів сьогодні не йшла» . Отже, порушено формальну логіку і стандарт точності.

 

Керівників Чорноморського морського пароплавства підозрюють у відчуженні державного майна - таку інформацію навели «Інтер» та 5-й канал. На «Інтері» новина подавалася неповно, неточно і незбалансовано: «Руководителей компании «Черноморское морское пароходство» подозревают в незаконном отчуждении государственного имущества. По данным правоохранительных органов, свыше 400 миллионов гривен - общая рыночная стоимость отчужденных объектов» . Які саме правоохоронні органи - не вказується, яким чином майно було відчужене - не пояснено, коментаря з цього приводу самих керівників Чорноморського пароплавства нема. Трохи більше інформації навели в усному повідомленні на 5-му каналі, але так само без балансу думок і неповно: «Під час перевірки з'ясувалося, що, намагаючись утриматися від банкрутства, вони через фіктивні фірми отримали 30 мільйонів гривень санаційних коштів» . Які саме органи здійснювали перевірку, не сказано. У коментарі з цього приводу заступник начальника УБОЗ в Одеській області каже, що тільки зараз «Вирішується питання щодо створення слідчої оперативної групи з числа працівників Прокуратури та УБОЗУ» .

 

Тимошенко інспектує київські школи, як вони готові приймати дітей після вимушеного карантину, - тема сюжету Юлії Банкової на Першому каналі та сюжету Тетяни Коваленко на СТБ. Ці матеріали мають ознаки замовних.

 

Литвин поспілкувався з виборцями - такі усні повідомлення навели Перший канал, «Інтер» , Новий канал та «Україна» . Інформація містить передвиборчу агітацію і має ознаки замовної.

 

Янукович не відкидає, що навколо новообраного президента в парламенті сформується новий склад коаліції, - усні повідомлення на «1+1» , «Інтері» , ICTV та «Україні» мають ознаки замовних.

 

Тігіпко обговорював з журналістами ситуацію у ЗМІ, - тема повідомлення на «Інтері» . Матеріал має ознаки замовного.

 

Яценюк каже, що дехто з кандидатів готовий купувати виборцям мобільні телефони, щоб ті дали фотопідтвердження, що поставили в бюлетенях галочку навпроти потрібного прізвища, - усні повідомлення на СТБ, Новому каналі та ICTV. Інформація має ознаки замовної, приклади не наведені, а баланс - відсутній.

 

У сюжеті Лариси Шаман на «Україні» про всиновлення американською сімейною парою української дівчинки - всередині матеріалу піар фонду Ахметова «Развитие Украины» .

 

24 листопада (вівторок)

 

 

У цей день на каналах домінувала одна тема - висновки делегації ВООЗ після епідемії грипу в Україні та їхні рекомендації щодо вакцинації населення. Першою ця новина була на всіх каналах, крім «Інтера» та 5-го каналу. «Інтер» починав випуск з повідомлення про те, що пірати вбили українця, коли намагалися захопити судно «Канкейл Стар» біля берегів Беніну. Також про це повідомили «1+1» та 5-й канал. Останній починав випуск з повідомлення про підписання додаткової угоди між Україною та Росією, згідно з якою Росія не штрафуватиме за недобір газу та погоджується на скорочення поставок наступного року. Також цю інформацію наводять «Інтер» , Перший канал та «Україна» .

 

Про те, що представники ВООЗ зустрілися з першими особами України, - повідомили всі канали. Але подавали це по-різному. Перший канал (сюжет Павла Тирського) навів коментарі і президента України, і прем'єр-міністра Тимошенко. «1+1» (сюжет Марії Васильєвої) у тексті лише побіжно згадали про Президента, а думка прем'єр-міністра наводиться і прямою мовою, і у переказі. Так само подавалась інформація (усно в студії ведуча Ольга Грицик) на «Інтері» , СТБ (усно в студії Тетяна Висоцька), Новому каналі (сюжет Тетяни Трофимової). ICTV (сюжет Олексія Пшемицького) наводить коментарі обох високопосадовців. На 5-му каналі про зустріч Ющенка з делегацією ВООЗ взагалі не згадується, натомість наводиться коментар Тимошенко. «Україна» на початку випуску дає сюжет Юлії Меншакірової, де наводяться коментарі Тимошенко і Ющенка по ситуації з грипом в країні, а наприкінці канал транслює прес-конференцію представників ВООЗ та прем'єр-міністра Тимошенко, де подається практично та сама інформація, що й у сюжеті.

 

Представники ВООЗ пообіцяли виділити безкоштовно для України 5 мільйонів доз від грипу A/H1N1 як гуманітарну допомогу, але за умов: якщо Україна скоротить термін або взагалі відмовиться від клінічних досліджень та не буде висувати претензій до виробників у разі можливих ускладнень після вакцинування. Цю тезу навели - Перший канал, «1+1» , частково СТБ, Новий канал, ICTV. Решта каналів подавали інформацію неповно та неточно. Коментарі експертів дають лише «1+1» (сюжет Марії Васильєвої), Новий канал (сюжет Тетяни Трофимової) та ICTV (сюжет Олексія Пшемицького). На «Україні» (сюжет Юлії Меншакірової) наводяться аргументи противників вакцинації як такої. За їхніми словами, у сучасні вакцини додають шкідливу речовину - ад'юват, яка і викликає ускладнення. Цю позицію коментує і спростовує представник МОЗ України.

 

Побіжно у сюжетах з теми вакцинації згадувався випадок у Краматорську, коли після щеплення помер старшокласник. На «1+1» інформацію подали так: «Юлія Тимошенко називає сумніви щодо потреби щеплень політичною агітацією. А міністр, згадуючи торішній випадок, коли юнак у Донецькій області помер після щеплення проти кору, запевняє - вакцина там була ні до чого» . На ICTV цю тему дають ширше: «Місія також вимагає остаточно поставити всі крапки в історії щодо раптових смертей дітей після вакцинації. Сьогодні представники ВООЗ ще раз повідомили, що жодного зв'язку між щепленнями та смертю у Краматорську дитини рік тому в організації не виявили» . Ну і лише на Новому каналі у бекграунді згадується надзвичайно важливий факт: «5 мільйонів доз пандемічної вакцини ВООЗ готова надати Україні вже у грудні. Але натомість хоче, щоб претензій до виробників, раптом щось трапиться - не було. Кажуть, ті вже й так нажахані торішнім випадком у Краматорську, коли після щеплення від кору помер хлопець. Тоді лунали звинувачення - через вакцину. Вона теж прийшла від ВООЗ як гуманітарна» . Жоден канал не навів бекграунду, що не лише у Краматорську, а й у інших містах України у той же час були госпіталізовані діти з ускладненнями після вакцинації. Наприклад, у Кременчуці Полтавської області хлопець потрапив до реанімації. А нещодавно були випадки з трьома загиблими малюками. Водночас всіма каналами подається коментар прем'єр-міністра Тимошенко, де вона наполягає: «Я думаю, що ми зможемо донести до депутатів інформацію, що Всесвітня організація охорони здоров'я робить набагато ретельнішу перевірку вакцин, яким дає перекваліфікацію щодо безпеки цих вакцин і щодо ефективності цих вакцин, ніж будь-яка національна процедура» .

 

Про те, що Росія підписала додаткову угоду з Україною, де зафіксовано скорочення поставок газу та відмову від штрафних санкцій повідомили «Інтер» , Перший канал та «Україна» в усних повідомленнях. «Інтер» та «Україна» також подали усні інформації, де Янукович піддає критиці ці домовленості і каже, що їх потрібно не коригувати, а переглядати. Новина подається незбалансовано, отже, має ознаки замовної. Газової тематики стосується і сюжет Бориса Іванова на «1+1» . Але це лише на перший погляд. Насправді в матеріалі просто зібрані висловлювання політиків, де знову ж таки критикуються газові домовленості - спочатку Ющенко критикує тарифи за транспортування газу, потім це ж саме робить Янукович, Яценюк пропонує переглянути газові відносини не лише з Росією, а й з Європою, а Литвин запропонував повернути Миколаївській області статус спеціальної економічної зони. З жодної зі згаданих у сюжеті тем немає балансу думок. Усі думки кандидатів у Президенти є радше агітаційними. Сюжет має всі ознаки замовного. Так само усна інформація по заявах Яценюка подавалася на Новому каналі.

 

Ініціативу Кабміну порушити кримінальні справи проти очільників неплатоспроможних областей прокоментував голова Рівненської ОДА Матчук. Така інформація з'явилася лише на «1+1» . Щоправда, на початку інформації (усно в студії Наталія Мосейчук) йдеться про таке: «Не залякаєш - така відповідь кількох губернаторів на погрози уряду» . А насправді наводиться коментар лише одного губернатора.

 

Кандидат на посаду Президента Янукович переконаний, що сценарій 2004 року, коли результати виборів з'ясовувались у суді, не повториться, - усна інформація подавалася на каналі «Інтер». Баланс думок відсутній, ретранслюються передвиборчі обіцянки кандидата. Інформація має ознаки замовної.

 

Про зустріч кандидата на посаду президента Литвина з працівниками Миколаївського суднобудівного заводу та його передвиборчі обіцянки там, - усна інформація з ознаками замовної - на каналах «Інтер» та «Україна» .

 

Кандидат Тігіпко відкрив форум представників роздрібної торгівлі, - усна інформація з ознаками замовної на каналі «Інтер».

 

Спікер Литвин погодився на відкриття позачергової сесії парламенту, де має розглядатися питання про виділення грошей на подолання грипу, і дав оцінки політикам, які цього вимагають, - усні повідомлення на СТБ, Новому каналі та ICTV. Баланс думок у всіх цих повідомленнях відсутній. Повідомлення мають ознаки замовних.

 

Янукович з передвиборчою поїздкою відвідав Черкащину, - замовні сюжети Павлини Василенко на СТБ та Дарки Оліфер на ICTV. У останньому матеріалі є коментарі мешканців Черкас, які прямо агітують за Януковича.

 

Яценюк відвідав Дніпропетровськ, де заявив, що гроші на підвищення соціальних стандартів в Україні є, але вони йдуть на дорогу політичну рекламу і передвиборчі тури, - усна інформація ICTV не має балансу думок, містить передвиборчу агітацію.

 

25 листопада (середа)

 

Усі канали одностайно першою темою обрали повідомлення про засідання Кабміну, де відбувалася нарада - чи приймати безкоштовну вакцину від ВООЗ в обмін на обіцянки, що Україна не буде витрачати час на її додаткову перевірку і у разі нещасних випадків відмовляється від претензій. Лише «1+1» головною обрав цього дня тему про те, що родичі моряків з "Аріани» попрямували до Афін, щоб зустрітись із власником корабля і вимагати від нього рішучих дій. Також про це повідомив «Інтер», але наприкінці випуску.

 

Про вакцинацію проти свинячого грипу канали розповідали по-різному. На тому, що жоден з чиновників - ні міністр охорони здоров'я Князевич, ні головний санітарний лікар Біловол, ні прем'єр-міністр Тимошенко, не хочуть брати на себе відповідальність за спрощення процедури надходження ліків та відмову від претензій у разі нещасних випадків, зосередилися на «Інтері» (сюжет Ольги Клюєвої) та 5-му каналі (сюжет Ольги Кошеленко). Хоча коментарі посадовців з цього ж приводу наводились і на інших каналах: Перший канал (сюжет Павла Тирського) - Біловола і Князевича, "1+1" (сюжет Марії Васильєвої) - Біловола, Новий канал (сюжет Таши Трохимової) - Князевича, «Україна» (сюжет Тетяни Божко) - Князевича і Біловола. А ось слова Тимошенко, що «Прийняти рішення - розпочинати вакцинацію чи ні - можуть тільки високофахові професіонали. Це не питання уряду», - лише «Інтер» та 5-й канал.

 

Жоден з каналів не спробував розібратися, що саме означає формулювання "спрощена процедура реєстрації вакцин"? Її замість півроку мають перевіряти три місяці, два, один чи взагалі - декілька тижнів? Наскільки надійною і безпечною для масової вакцинації буде така вакцина? Для відповіді на ці питання слід було звертатися до фахових експертів, канали цього не зробили. Про те, що нині в Україні вже відбуваються перевірки вакцин повідомили на СТБ (сюжет Ольги Симонович), Новий канал та 5-й канал. Інформація дещо відрізнялась одна від одної. "Вакцина фармацевтичної компанії» Глаксо-Сміт-Кляйн» , якою нині вакцинують канадців, від жовтня проходить реєстрацію в Україні. Щоправда, Центрові імунобіологічних препаратів виробник надав лише супровідні документи, а зі зразками препарату забарився. Фахівці центру вже з інструкції побачили: за українськими законами цей засіб вагітним і дітям протипоказано", «Сьогодні в Україні є зразки лише однієї вакцини. Завершилися лабораторні випробування вакцини «Моногрипол Нео» санкт-петербурзького заводу. Попереду - ще клінічні дослідження на людях» (СТБ). «А це вже повідомлення українського центру імунобіологічних препаратів. Там саме тестують дві вакцини. Вищеназвану - відому ще як "канадська", і зразки російської» (Новий канал). «Центр імунобіологічних препаратів тоді саме розпочав дослідження сироватки російського виробництва» (5-ий канал). Найповнішою була інформація на СТБ. Але навіть там вона не була вичерпною.

 

Про те, що у Канаді відкликають вакцину власного виробництва «Глаксо» у зв'язку з випадками сильної алергії на препарат і що саме цю вакцину можуть запропонувати Україні, - повідомили «1+1», СТБ, Новий канал і ICTV. На «1+1» (усно в студії Наталія Мосейчук та сюжет Марії Васильєвої) всю інформацію подають без жодних посилань на те, звідки її взяли. Наприклад, звідки такі дані: «Симптоми алергії офіційно зафіксовані в 6 людей», або такі: «тамтешня влада відкликала майже 200 тисяч доз препарату». Так само відсутні посилання на джерела інформації на СТБ, і там вона вже інша: «У половині канадських провінцій щеплення припинили... Наразі відомо про одну смерть і шістьох шпитальованих». На Новому каналі посилання є, але інформація так само відрізняється: «Троє вакцинованих - померли. За повідомленням інформагенції Рейтерс, щеплення робили препаратом компанії «Глаксо-Сміт-Кляйн». Виробник заявив, що відкликає 170 тисяч його доз».

 

Бекграунду як по загальній вакцинації в Україні, так і по щепленням від грипу не навів жоден телеканал. Про сподівання прем'єр-міністра Тимошенко, що наступного дня парламент подолає вето Президента на виділення мільярду гривень на подолання грипу та що ці кошти не потрібно друкувати, адже «Це доходи Національного банку, які по закону зобов'язані бути перераховані до державного бюджету. Причому не за законом, який прийнятий, на який накладено вето, а за законом про Національний банк», - повідомляють Перший канал, «1+1», Новий канал, ICTV. Водночас ніхто з них не звернувся по коментарі до представників Нацбанку - а чи справді це так? Інформація подавалася незбалансовано.

 

В сюжеті ICTV - власні висновки та оцінки журналіста: «Тим часом провідні фахівці підтримують ідею прем'єра про масове щеплення українців і про максимальне скорочення терміну реєстрації перевірених у світі вакцин». І далі подається коментар «практикуючого фахівця» - ректора Національного медичного університету Москаленка.

 

Коментар Януковича, що він знає, куди варто витратити мільярд, за який наступного дня збирається голосувати Верховна Рада - на закон про соціальні стандарти, навели «1+1», «Інтер», ICTV та «Україна».

 

Про те, що данські журналісти вважають, що свинячий грип це добре спланована афера, - повідомляють «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал та «Україна». Коментарі з цього приводу від представника українського представництва ВООЗ Поканевича подали лише «1+1» та «Україна». Решта наводили інформацію незбалансовано.

 

Тимошенко урочисто відкрила на базі Інституту екогігієни і токсикології лабораторію по виявленню діоксину, - матеріали з ознаками замовних на Першому каналі, «Інтері», СТБ та ICTV.

 

Янукович у передвиборчому турі побував у Сумській області, - усне повідомлення «Інтера» та сюжет на ICTV мають ознаки замовних.

 

Литвин проводив передвиборчі зустрічі у Херсонській області, - усні повідомлення «Інтера» та Нового каналу мають ознаки замовних.

 

Тігіпко зустрічався з виборцями у Полтавській області, - усні інформації на «Інтері», Новому каналі та ICTV мають ознаки замовних.

 

Яценюк на Дніпропетровщині розповідає, що у суботу відбудеться установчий з'їзд його партії «Фронт змін», - інформація Нового каналу має ознаки замовної.

 

Яценюк каже, що в Україні потрібно створити антикорупційне бюро, яке би розслідувало кримінальні справи держпосадовців, - в усному повідомленні ICTV відсутній баланс, має ознаки замовного.

 

Литвин під час зустрічі з виборцями Херсонщини каже, що ціни на хліб необхідно регулювати ціною на газ, - в усному повідомленні «України» відсутній баланс думок, оскільки критикується діюча влада та її рішення.

 

26 листопада (четвер)

 

Екс-мер Києва Олександр Омельченко збив на смерть пішохода - перша новина на Першому каналі, «1+1» , СТБ, Новому каналі, «Україні». Взагалі не давав цю новину 5-й канал. На «Інтері» першою темою було повідомлення про українця, застреленого російськими прикордонниками. Цю тему давали й інші канали, крім СТБ і 5-го. ICTV і 5-й канал починали свої випуски з повідомлень про те, що парламент не подолав вето Президента на закон про виділення «грипозного» мільярда гривень. Цю тему давали всі канали.

 

Про загибель людини в ДТП за участі Омельченка повідомляють цього дня всі канали, крім 5-го (а це серйозна помилка випускової групи каналу). Попри те, що на реалізацію цієї теми у каналів був цілий день (пригода сталася напередодні увечері, у вівторок канали про це не повідомляли), канали дослідили тему неповноцінно, звертаючи увагу на одні важливі аспекти і повністю ігноруючи інші. Є й традиційні суперечності в подачі різними каналами окремих фактів. Спробуємо розібратися по порядку, які ключові моменти і як висвітлили різні канали (крім ICTV, оскільки, на жаль, «Огляд телеефіру» не зробив розшифровки цього сюжету).

 

Перше і головне. Канали не робили серйозних спроб отримати коментар «з перших вуст» - від головного учасника пригоди - народного депутата Омельченка. Перший канал (сюжет Сергія Никифорова), «Інтер» (сюжет Акіма Галімова) і СТБ (сюжет Ганни Суряднової) нічого про такі свої спроби не повідомляють. Ведуча Наталія Мосейчук («1+1» ) у підводці каже розпливчасто: «Сам він від учора для преси недосяжний» . А в сюжеті Сергія Кудімова: «Після ДТП Олександр Омельченко зник із поля зору, уникаючи контактів із пресою. Де зараз їхній колега, не знають навіть у його парламентській фракції» . На підтвердження - синхрон анонімного (непредставленого глядачам) депутата. Сергій Кутраков на Новому каналі повідомляє, що «сам Олександр Омельченко на зв'язок сьогодні не вийшов. Поговорити з ним не вдалося навіть самому міністрові МВС. Телефон депутата вимкнений, а його помічники говорять про важкий психологічний стан Олександра Омельченка» . Натомість є коментар керівника його фракції Миколи Мартиненка на іншу - суто політичну і самопіарівську тему: «Когось покривати - це не в правилах нашої фракції» . Юлія Меншакірова («Україна» ) повідомляє, що Луценко побачитися з Омельченком не зміг, і наводить синхрон міністра: « Помічник каже, що він в подавленому психологічному стані» .

 

Версію пригоди, розказану самим Омельченком, Перший канал, «1+1» , «Інтер» та СТБ подають зі слів Київського керівника ДАІ Анатолія Сіренка. Новий канал і «Україна» чомусь вже з «третіх вуст» - зі слів міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Тут поки що основні позиції збігаються: начебто їхав Омельченко зі швидкістю 70 кілометрів на годину, пішохід, за словами нардепа, вискочив на дорогу метрів за 40 до «зебри» , Омельченко начебто відразу ж загальмував.

 

Усі канали, крім Нового, дають пряму мову головного очевидця трагедії - чоловіка, який переходив дорогу попереду загиблого. За його словами, по-перше, ДТП сталася саме на пішохідному переході, а, по-друге, машина почала гальмувати вже лише після зіткнення. Свідчення інших очевидців підтверджують ці слова. СТБ знайшли людину, яка бачила подію. Новий канал - очевидця, який чув, а потім бачив, що тіло лежить за 20 метрів від переходу, а капелюх загиблого - на самій «зебрі» .

 

«1+1» , «Інтер» , СТБ і «Україна» дають вечірні кадри, відзняті під час заповнення протоколу про подію. На «Інтері» підкреслюють, що у салоні машини, яка збила людину, є лише Омельченко, а Сіренко заявляє, що в машині був свідок. Про цього ж загадкового свідка каже на «Україні» і Ведуча Олена Кот, щоправда, без жодних посилань на джерело: «Но у ГАИ свои очевидцы. По их показаниям, нардеп сам жертва обстоятельств». Інші канали на цю важливу заяву не звернули уваги.

 

У коментарях правоохоронців є й інші суперечності, але не всі канали звернули на них свою увагу. На заяву Сіренка про те, що швидкість машини була ще меншою, на його думку, 60 км/год, звернули увагу лише журналісти «1+1» і СТБ.

 

Знайти оцінки імовірної швидкості, виходячи з гальмівного шляху машини, спробували, хоч і плутано, лише на Першому каналі: «ДАІшники побачили гальмівний шлях за 40 метрів до переходу. Після аварії автомобіль Омельченка зупинився приблизно в 20 метрах за переходом, тобто депутат проїхав після зіткнення 60 метрів. На такій же відстані, але з іншого боку дороги лежало тіло загиблого. Але далі пан Сіренко суперечить сам собі». Синхрон Сіренка: «При швидкості 60 кілометрів на годину тормозний шлях може бути в залежності від того, яка зцепляємость з дорогою буде 16 метрів 66 сантиметрів. Це згідно розрахунку». Плутанина, виникає, очевидно, ще й тому, що при цьому в сюжеті не згадується, що той же Сіренко «на око зменшив» імовірну швидкість машини нардепа. «Інтер» і СТБ кажуть, з посиланням на того ж Сіренка, просто, що гальмівний шлях був 35-40 метрів. Зрозуміло, що «гола» цифра ні про що не каже глядачу. Інші канали взагалі на цю показову деталь не звернули уваги.

 

І, нарешті, про дивну безпідставну, виходячи з усіх наявних свідчень і фактів, заяву міністра Луценка про те, що людина могла загинути під колесами зустрічних авто, повідомляють «1+1» , «Україна» і Новий канал. Останній - без належного посилання, як версія журналіста. При цьому канали не спромоглися перевірити реальність такої версії, принаймні розпитавши очевидців.

 

Про результати медекспертизи, яка начебто встановила, що Омельченко був тверезий, Перший канал, СТБ і Новий кажуть зі слів Луценка, «1+1» і «Інтер» - зі слів Сіренка, а «Україна» каже без жодних посилань: «медэкспертиза уже установила» . Лише журналіст «Інтера» не полінувався з'їздити до лікарні: «Впрочем, трезвость водителя подтверждают только на словах. В кабинете медосмотров на состояние алкогольного опьянения - депутат действительно был этой ночью. Есть запись в журнале... Но результаты анализов - пока никто не показывает» .

 

Перший канал, «1+1» нічого не кажуть про загиблого («особу загиблого з'ясовують»). « Інтер» каже, без посилань, про «48-летнего жителя Кировоградской области» . «Україна» , також без посилань, про «48-летнего мужчину» , СТБ, без посилань, про «48-літнього пішохода» . Лише журналісти Нового каналу з'ясували особу загиблого і взяли інтерв'ю у його удови.

 

Канали по-різному кажуть про порушення кримінальної справи і про її підслідність. «Україна» про це мовчить. Перший не каже, чи справу порушено, але повідомляє, що вестиме таку справу прокуратура, оскільки один із учасників ДТП - депутат. «1+1» повідомляє, що справу порушила міліція «за фактом загибелі людини». «Інтер» про те, що «уже возбуждено уголовное дело по факту смерти», але не кажуть ким саме. СТБ теж не каже ким, але «за фактом ДТП проти народного депутата Омельченка порушено карну справу». Найбільш докладно про це повідомляє Новий канал: «Наразі міліція порушила справу за фактом загибелі людини. Втім, якщо експертиза таки доведе безпосередню провину депутата, то справу буде передано до Генеральної прокуратури. Оскільки, саме вона займається тими, хто захищений депутатською недоторканістю».

 

Найгірша картина - з необхідними до цієї теми бекграундами.

 

Лише Перший канал і «Україна» згадують про те, що Омельченко є депутатом від блоку «Народна Самооборона» , головою якого є головний міліціонер країни. Лише «1+1» згадує, що для притягнення Омельченка до кримінальної відповідальності знадобиться позбавлення його депутатської недоторканності, щоправда, робить це з журналістськими оцінками («ще одна важлива подробиця»). Лише «Україна» (з посиланням на ВЕБ-сторінку «Народної Самооборони») каже, що Омельченко вже одного разу потрапляв до ДТП, де його зрештою було визнано винним, щоправда, того разу обійшлося без жертв.

 

Ще один важливий для теми бекграунд - про характер самого місця пригоди (пішохідний перехід траси з Кончі-Заспи в селищі Чапаєвка) - Перший канал дає лише емоційними оцінками журналіста з посиланнями на анонімних «місцевих мешканців». «1+1» і СТБ, бодай з журналістськими оцінками в текстах сюжетів, але хоча б здогадалися з цього приводу опитати місцевих мешканців. І лише «Інтер» дає статистику загибелі пішоходів саме на цьому місці.

 

У матеріалах з цієї теми є й інші оцінки. «Швидкість автомобіля на момент пригоди - близько 70 кілометрів» - у підводці Наталії Мосейчук («1+1» ), без жодних посилань. Так само без посилань дає цю інформацію в своїй підводці Тетяна Висоцька (СТБ): «Олександр Омельченко їхав на швидкості 70 при дозволених 80 кілометрах». У сюжеті Сергія Кудімова («1+1» ) - малозрозумілий «експеримент» про те, чи встигла б загальмувати машина за обставин, розказаних Омельченком. Оцінка - в підводці Ольги Грицик («Інтер» ): «Резонансное ДТП». У підводці Лесі Яворівської (Новий канал) немає жодних посилань на джерела інформації, і ще є слова: «За попередньою версією, він перебігав дорогу по пішохідному переходові». Чия це версія, не вказується.

 

Про те, що Верховна Рада не подолала вето Президента на закон про виділення уряду 1 млрд гривень на боротьбу з епідемією, повідомляли цього дня всі канали. Жодний канал не перевірив дуже важливий момент дискусії у цій темі. Президент виступає проти закону, тому що вважає недоцільним фінансувати ці витрати за допомогою додаткової емісії НБУ. Прем'єр стверджує, що в НБУ на виконання цього закону гроші є, посилаючись на якийсь «лист від НБУ». Жодний канал не звернувся з цим питанням безпосередньо до керівництва НБУ. Не кажучи вже про необхідні експертні оцінки.

 

Інші порушення стандартів по цій темі. У сюжеті Наталії Малишко (Перший канал) без балансу подається обвинувачення Юлії Тимошенко на адресу Президента у тому, що його команда хоче скористатися наступною хвилею епідемії грипу, щоб ввести надзвичайний стан і в такий спосіб продовжити перебування Ющенка на посаді.

 

На «1+1» в сюжеті Ірини Павленок і на Новому каналі в сюжеті Ольги Пирожко незбалансовано подано звинувачення «регіоналки» Ганни Герман на адресу Тимошенко у крадіжці грошей, які раніше виділялися на боротьбу зі «свинячим» грипом. В сюжеті Ольги Пирожко є також численні журналістські іронічні оцінки: «Вона прийшла до парламенту за мільярд воювати. Для цього «бютівці» позачергове засідання скликали. Фракція Тимошенко майже у повному складі. А от у інших з явкою проблеми... Тимошенко та її депутати Ющенку не вірять. Думають - просто той їм пакостить... Депутатів лякала статистикою... Набожний Янукович погроз Тимошенко не почув».

 

Оцінки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Регіонали» фактично проігнорували позачергове засідання» . Незбалансоване звинувачення Миколи Азарова на адресу Тимошенко: «Да кто же вам мешал, Юлия Владимировна, наводить порядок все эти два года, пока вы работали премьер-министром. И почему вы вспомнили о проблемах здравоохранения только перед выборами». Втім, так само незбалансовано подано звинувачення Тимошенко на адресу Президента і «регіоналів» у змові, а Президента - в спробі продовжити термін свого президентства за допомогою введення надзвичайного стану. 5-й канал незбалансовано подає лише позицію і пряму мову Тимошенко.

 

Усі канали, крім СТБ і 5-го, подають цього дня повідомлення про надзвичайну пригоду на російсько-українському кордоні, де російські прикордонники розстріляли українця.

 

На Першому каналі, Новому каналі і «Україні» за російських прикордонників коментує події начальник Харківського прикордонного загону. Лише на «Інтері» є пряма мова представника російської сторони (телефоном). На «Україні» в сюжеті Ольги Вдовенко - 2 синхрони некомпетентних у темі людей, місцевих жителів, яких чомусь названо «очевидцями» , хоча обидва кажуть, що нічого про це не знають.

 

«Інтер» , Новий канал, ICTV і «Україна» цього дня повідомляють про те, що матір згвалтованих дітей СБУ взяла під охорону, а та стверджує, що на неї тиснуть слідчі. Канали подають цю інформацію незбалансовано, всі, крім «України» , не дають необхідного бекграунду.

 

«Інтер» , 5-й канал, ICTV і «Україна» цього дня повідомляють про масову акцію протесту в Бахчисараї. Інші канали про це не повідомляли.

 

У прямому включенні Інни Боднар («1+1» ) про стрибок курсу долара - велика кількість недостовірних висновків з посиланнями на анонімних експертів.

 

На «1+1» - сюжет Ігоря Бондаренка, де тему епідемічного мільярда гривень коментують кандидати в Президенти Володимир Литвин, Сергій Тігіпко і Арсеній Яценюк. Сюжет має всі ознаки замовного.

 

«1+1» і ICTV подають звинувачення Юлії Тимошенко на адресу «закону Януковича-Ющенка» про підвищення соцстандартів, що насправді більшість пенсіонерів отримають додатково по 60 копійок, а у багатьох, навпаки, пенсія зменшиться. Балансу думок чи експертної оцінки немає. Матеріал має ознаки замовного.

 

Ще один замовний матеріал на «1+1» , а також на «Інтері» і ICTV - про зустріч кандидата Януковича з іноземними інвесторами і його критику чинного уряду.

 

На «Інтері» має ознаки замовності огляд передвиборчих агітаційних заходів кандидатів у Президенти Віктора Януковича в Одесі, Володимира Литвина в Криму і Сергія Тігіпка в Полтавській області.

 

Має ознаки замовності повідомлення на Новому каналі про коментар Володимира Литвина в Криму з приводу того, що ВР не змогла подолати президентське вето стосовно виділення уряду мільярду гривень на боротьбу з епідемією. Також має ознаки замовності матеріал про Яценюка, який висловився з приводу стану виробництва в країні.

 

Має ознаки замовності матеріал на ICTV із заявою Яценюка про корупцію.

 

Лише «1+1» продовжив цього дня відстежувати тему полонених моряків «Аріани» , зробивши пряме включення Олександра Моторного з Афін, де родичі полонених цього дня спілкувалися з судновлаником «Аріани» . Інші канали цієї теми не помітили.

 

27 листопада (п'ятниця)

 

Першою темою на Першому каналі, «Інтері» , ICTV, 5-му каналі стало відкриття відреставрованого пам'ятника Леніну в столиці з бійкою між комуністами та радикалами. Цю тему розглядали у своїх випусках й інші канали (тут ми не розглядаємо «1+1» , оскільки не маємо розшифровок п'ятничного каналу випуску). Перша тема на СТБ - «Приватбанк» виклав у Інтернеті особисті дані своїх злісних боржників. Інші канали цю важливу тему не помітили. Новий канал починав випуск з повідомлення про те, що «Газпром» не визначився ще з ціною газу для України на наступний рік. Ще про це повідомляє ICTV. На «Україні» стартовою темою випуску була оригінальна тема про вбивство директора агрофірми в Донецькій області.

 

Усі канали приділили увагу відкриттю відреставрованого пам'ятника Леніну в Києві і бійці, яка сталася під час відкриття. Частина каналів не називає кількість людей на двох мітингах. Новий канал і ICTV дають її недостовірно («на око» ). У сюжеті Романа Недзельського («Інтер» ) порушено баланс думок, слово для коментарів надано двом представникам правих сил, від комуністів і від правозахисників коментарів у сюжеті немає. Олег Дейнека (5-й канал) і Олена Кот («Україна» ) в підводках вживають оціночне слово («скандал» ). Оцінки є в сюжеті Інни Христич («Україна» ): «Те, кто собрался у подножья Ильича, в большинстве своём тоже не могут похвастаться высокими доходами... реставрация повреждённого вандалами памятника» . Канали традиційно дають різні цифри зібраних комуністами пожертв на реставрацію пам'ятника: або півмільйона гривень (Новий канал і «Україна» ) або «аж мільйон гривень» (5-й канал).

 

Новий канал, ICTV і «Україна» розповіли також про бійку між комуністами і членами «Пори» біля пам'ятника Леніну в Дніпропетровську. ICTV зробили це незбалансовано. Слово надано лише представнику «Пори» .

 

Лише Перший канал, «Інтер» , ICTV і 5-й канал повідомляють про те, що Центрвиборчком створив окружні виборчі комісії. Тему четвергового ДТП, у якому Омельченко збив на смерть чоловіка, продовжували цього дня лише Перший канал і «Україна» . Перший повідомив, що Омельченко взяв на себе витрати на поховання збитого ним чоловіка (щоправда, з повністю недостовірним посиланням: «Про це народний депутат розповів одному з видань» ). «Україна» також повідомляє про це взагалі без жодного натяку на посилання. Усі інші факти в сюжеті Тетяни Бложко вже розповідалися іншими каналами напередодні. Крім того, «Україна» дає сюжет Максима Савченка про те, що провину високопосадовців у схожих ситуаціях доводять рідко. В ньому розповідають про перебіг судів з двох історій: з мером Димитрова, який збив на смерть жінку, і з міліціонером, який в Макіївці заїхав на джипі в підземний перехід. У сюжеті - журналістські судження та оцінки: «Но когда дело рассматривается почти год, на это уже никто не обращает внимания. То, что оно затянулось, это еще мягко сказано... Среди болезней майора эпилепсии вроде бы нет. Там пока гипертония, аритмия и атеросклероз... Суд каждый раз выпускает Анисимова под залог. На этой неделе свобода стоила 40 тысяч гривен. Расследование, вместо которого, кажется, можно использовать эти кадры, идет до сих пор» .

 

Матеріали Першого каналу, ICTV та «України» про участь Віктора Ющенка у форумі інтелігенції в Харкові мають ознаки замовних.

 

«Інтер» і ICTV наводять недостовірні дані «соціологічних досліджень» на користь кандидата у Президенти Януковича. Ці повідомлення мають ознаку замовних.

 

Перший канал, «Інтер» , Новий канал і «Україна» подають матеріал про передвиборчу поїздку кандидата в Президенти Володимира Литвина до Криму. Матеріали мають ознаки замовності.

 

Про передвиборчу поїздку кандидата в Президенти Януковича до Одеси повідомляють «Інтер» , СТБ, ICTV і «Україна» . Ці матеріали мають ознаки замовності.

 

Перший канал подає матеріал з ознаками замовності про день народження кандидатки у Президенти Тимошенко.

 

Про передвиборчу поїздку кандидата Тігіпка до Кременчука повідомляє «Інтер» .

 

Про поїздку віце-спікера Томенка до Сквири на відкриття дитячого будинку розповідає ICTV. Матеріал має ознаки замовного.

 

28 листопада (субота)

 

Тема вихідного дня була майже одна - вшанування загиблих від Голодомору 32-33 років по всій Україні. Про заходи з цього приводу розповіли всі телеканали. На «1+1» головною темою став вибух на залізниці між Петербургом та Москвою. Про те, що серед постраждалих може бути українець, повідомили Перший канал та ICTV.

 

Вшанування пам'яті загиблих від Голодомору всі канали подавали як під кальку - розповідали про панахиду у Софіївському соборі, де були присутні як Президент Ющенко, так і прем'єр-міністр Тимошенко, про свічки біля пам'ятника жертвам Голодомору у столичному парку Слави, а до цього всього - коментарі свідків або дітей свідків тих подій. Лише ICTV додав до основного матеріалу сюжет Володимира Горковенка, де були наведені думки психолога Маслюка - як саме вплинув на цілу націю Голодомор, та історика Мицика - скільки ще сил необхідно витратити, щоб витіснити з підсвідомості поколінь ті жахи, і що замовчувати факти є великою помилкою.

 

Як завжди, відрізнялися дані про кількість жертв Голодомору, а звідки брали дані - не вказувалося. Хоча можна було б звернутися до тих же істориків чи представників СБУ, що розслідують цю справу і збираються незабаром передати її до суду. Отже, Перший канал вказує: «Голодомор забрав більше життів українців, ніж дві світові війни. За підрахунками різних дослідників, від 2 до 10 мільйонів» . «1+1» подає інформацію дещо по-іншому: «Уже відомі імена двох мільйонів українців. Але жертв було значно більше, - сказав сьогодні Президент України Віктор Ющенко» . «Інтер» : «Историки называют разные цифры - от трех до десяти миллионов человек» . ICTV подає іншу цифру: «Про точну кількість людей, які стали жертвами геноциду історики досі сперечаються. Але з кожним роком жахливих свідчень оприлюднюють дедалі більше. І цифра лише зростає. Нині померлими від Голоду вважають від 7-ми до 10-ти мільйонів людей» . 5-й канал теж наводить свої дані: «Це 76-ті роковини подій, жертвами яких стали від 5-ти до 10-ти мільйонів українців» . Жодного повтору у даних на п'яти каналах і жодного надійного посилання на джерело.

 

Про стрілянину у Сімферополі поблизу будівлі, що належить товариству мисливців та риболовів повідомили «1+1» та 5-й канал (сюжет Юлії Крючкової). В усному повідомленні Олексія Ліхмана («1+1» ) відсутні посилання на джерела інформації. Наводиться точка зору винятково кримського товариства мисливців та риболовів. Новина незбалансована.

 

З'їзд «Нашої України» ухвалив рішення підтримувати на виборах Ющенка - у сюжетах Першого каналу, «1+1» , ICTV та усному повідомленні «Інтера» . Скрізь є фрагменти передвиборчої агітації.

 

Партія «Християнсько-демократичний союз» , що входить до блоку «Наша Україна -Народна самооборона» , підтримає на президентських виборах Тимошенко, - у сюжеті ICTV - незбалансована критика у бік інших політичних сил.

 

На установчому з'їзді партії «Фронт змін» лідером обрано Яценюка. Він обіцяє масове будівництво нових підприємств, розвиток транспортної мережі та відновлення аграрного комплексу, - усна інформація «1+1» включає в себе фрагменти передвиборчої агітації.

 

На з'їзді «Трудова партія України» перетворилася на «Сильну Україну» , а Тігіпко обіцяв вирватись у другий тур, - усне повідомлення на «1+1» та сюжет на ICTV містять передвиборчу агітацію за кандидата.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал - 7:

 

 

23.11 Тимошенко в школі

23.11 Литвин і виборці

25.11 Тимошенко і діоксинова лабораторія

27.11 Ющенко і інтелігенти

27.11 Литвин в Криму

27.11 День народження Тимошенко

28.11 З'їзд «Нашої України»

 

 

«1+1» - 9:

 

23.11 Тимошенко в школі

23.11 Янукович про нову коаліцію

24.11 Кандидати про газ

26.11 Кандидати про грипозний мільярд

26.11 Тимошенко про соцстандарти

26.11 Янукович і іноземні інвестори

28.11 З'їзд «Нашої України»

28.11 « Фронт змін» і обіцянки Яценюка

28.11 «Сильна Україна» і обіцянки Тігіпка 

 

 

«Інтер» - 18:

23.11 Литвин і виборці

23.11 Янукович про нову коаліцію

23.11 Тігіпко і журналісти

24.11 Янукович про газ

24.11 Янукович про вибори і суди

24.11 Литвин в Миколаєві

24.11 Тігіпко і торгівці

25.11 Тимошенко і діоксинова лабораторія

25.11 Янукович у Сумах

25.11 Литвин у Херсоні

25.11 Тігіпко в Полтаві

26.11 Янукович та іноземні інвестори

26.11 Поїздки кандидатів

27.11 Соціологія за Януковича

27.11 Литвин в Криму

27.11 Янукович в Одесі

27.11 Тігіпко в Кременчуці

28.11 З'їзд «Нашої України»

 

 

СТБ - 5:

 

 

23.11 Тимошенко в школі

24.11 Литвин про гроші на грип

24.11 Янукович на Черкащині

25.11 Тимошенко і діоксинова лабораторія

27.11 Янукович в Одесі

 

 

Новий канал - 9:

 

 

23.11 Литвин і виборці

24.11 Яценюк про газ

24.11 Литвин про гроші на грип

25.11 Литвин у Херсоні

25.11 Тігіпко в Полтаві

25.11 Яценюк у Дніпропетровську

26.11 Литвин в Криму

26.11 Яценюк про корупцію

27.11 Литвин в Криму

 

ICTV - 17:

 

 

23.11 Янукович про нову коаліцію

24.11 Литвин про гроші на грип

24.11 Янукович на Черкащині

24.11 Яценюк в Дніпропетровську

25.11 Тимошенко і діоксинова лабораторія

25.11 Янукович у Сумах

25.11 Тігіпко в Полтаві

25.11 Яценюк про корупцію

26.11 Тимошенко про соцстандарти

26.11 Янукович та іноземні інвестори

27.11 Ющенко та інтелігенти

27.11 Соціологія за Януковича

27.11 Янукович в Одесі

27.11 Томенко і дитбудинок

28.11 З'їзд «Нашої України»

28.11 ХДС підтримує Тимошенко

28.11 « Сильна Україна» і обіцянки Тігіпка 

 

 

5 канал - 0 

 

 

«Україна» - 8:

 

 

23.11 Литвин і виборці

23.11 Янукович про нову коаліцію

23.11 Фонд Ахметова

24.11 Янукович про газ

24.11 Литвин в Миколаєві

27.11 Ющенко та інтелігенти

27.11 Литвин в Криму

27.11 Янукович в Одесі

 

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

 

Перший канал - 31

«1+1» - 41

«Інтер» - 27

СТБ - 26

Новий канал - 40

ICTV - 37

5-й канал - 33

«Україна» - 39

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» , який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35525
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 880
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 531
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 251
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Космополит
5262 дн. тому
"Матеріали Першого каналу, ICTV та «України» про участь Віктора Ющенка у форумі інтелігенції в Харкові мають ознаки замовних." Кому на фиг нужен такой мониторинг, если те, кто мониторят, не могут отличить Харьков от Донецка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду