Почалося... «Свято, яке завжди з нами» – це вибори

10 Листопада 2009
30158
10 Листопада 2009
08:13

Почалося... «Свято, яке завжди з нами» – це вибори

30158
Висування й реєстрація кандидатів та артеківська тематика –основні в новинах цього тижня. Моніторинг за 19 – 24 жовтня 2009 року
Почалося... «Свято, яке завжди з нами» – це вибори

 

 

19 жовтня (понеділок)

 

Декілька тем цього дня подавались як головні, всі вони стосувалися виключно політичних подій. Повідомлення про рішення Верховної Ради заслухати звіти правоохоронців по справі розбещення дітей та про черговий заїзд в «Артек», незважаючи на скандал, - перша новина Першого, СТБ та Нового каналів. Обидві теми було висвітлено всіма каналами. Про те, що саме з 19 жовтня реклама претендентів на посаду президента України має зникнути, а відновитися лише після їхньої реєстрації у ЦВК, - головна новина «1+1», «Інтера» та «України». Цю новину подали всі без винятку телеканали. Про те, що Конституційний Суд оприлюднить остаточне рішення стосовно нового закону про вибори Президента України 20 жовтня, - перша новина на 5-му каналі. Також повідомили про це «1+1», «Інтер», ICTV. Решта каналів розповіли інформацію про майбутні вибори неповно. Прем'єр-міністр Тимошенко з приватним візитом відвідала Єрусалим, де отримала благословення патріарха єрусалимського Теофіла III та помолилася біля Стіни плачу, - перша новина на ICTV. Про це повідомили всі, крім 5-го каналу й «України». Попри те, що візит був приватний, новину оприлюднювала прес-служба Кабміну, а канали висвітлювали його майже як офіційну поїздку прем'єр-міністра. Виглядають ці матеріали як замовні.

 

Робота парламенту й артеківська справа - обидві теми тісно переплелися цього дня в матеріалах більшості каналів. Але про події, що відбувались у руслі цих тем, канали розповідали по-різному. Перша, і дуже важлива, розбіжність у повідомленнях - які правоохоронні відомства розслідують справу про розбещення малолітніх дітей. ICTV інформував: «Кримінальну справу про розтління дітей в "Артеку" вивчає і контролює Генпрокуратура. Разом з СБУ слідчі продовжують слідство», - усно в студії ведуча Інна Шевченко. «Нині всі документи по справі у Генпрокуратурі», - йшлося вже в сюжеті Ірини Велієвої, при цьому посилання на джерела інформації відсутні.

 

Новий канал (усно в студії ведуча Оксана Гутцайт) також подав інформацію без зазначення джерел: «Справою про розтління дітей в "Артеку" крім МВС зайнялася вже й Генпрокуратура». Потім, вже в сюжеті: «Тим часом, у самому таборі сьогодні тривали обшуки. Приїхала слідча група з двадцяти людей під прикриттям спецпідрозділу "Беркут"». Виникає питання - слідча група яких правоохоронних органів?

 

На «Україні» в сюжеті Едуарда Ганішевського йшлося про таке: «Завтра вызывают глав МВД и Генпрокуратуры, которая забрала это дело». Знову ж таки без посилання - звідки відомо, що справу забрала Генпрокуратура?

 

Так само розказано історію в сюжеті Ірини Павленок на «1+1»: «Справу про розбещення дітей тим часом передали до Генпрокуратури». Хто передав, хто про це повідомив? Відповіді немає. Так само без чітких даних подано інформацію в усному повідомленні (ведуча Наталія Мосейчук) про обшуки в «Артеку»: «Слідчі (міліції чи Генпрокуратури?) у супроводі бійців «Беркута» оглядали кабінети керівників та співробітників "Артеку", яких підозрюють у зґвалтуванні неповнолітніх», - і лише потім із прямого включення Наталії Сафіханової стає зрозумілим: «... Що вони сподівалися знайти і чи знайшли - це в міліції не кажуть».

 

На «Інтері» інформації щодо того, які правоохоронні установи проводять слідчі дії, не подавалося. Був лише коментар керівника СБУ Наливайченка, який зазначив: «Наші оперативно-технічні можливості і досвід слідчих і все, що зараз визначає прокурор, слідчі Генеральної прокуратури. Там повністю задіяні і оперативні співробітники Служби безпеки». Але про передачу справи із МВС до Генпрокуратури тут не повідомлено.

 

Перший канал в усному повідомленні (ведуча Світлана Леонтьєва) подає інформацію дещо інакше: «Матеріали справи вивчають у Генпрокуратурі, а розслідують слідчі МВС». А вже у сюжеті Ігоря Меделяна говориться таке: «Сюди, до Генеральної прокуратури, МВС передало тимчасово матеріали у справі про розбещення дітей. Розслідування на особистому контролі Генпрокурора, - повідомив голова СБУ».

 

На 5-му каналі на цій темі зосередилися (ведучий Ігор Татарчук): «Справу про розбещення неповнолітніх Генпрокуратура зажадала у міліції лише тимчасово. Про це заявила речник СБУ Марина Остапенко. Матеріали взяли з метою нагляду, і документи уже повернули до МВС для подальшого розслідування». Тож вийшла справді детективна історія про тих, хто має розслідувати справу про розбещення дітей в «Артеку».

 

Не менш детективною виглядає інформація про те, куди ходив народний депутат від БЮТ Терьохін давати свідчення. ICTV в усному повідомленні ведучої Інни Шевченко: «... Нашим журналістам, які чергували під стінами Генпрокуратури, так і не вдалося побачити народного обранця». Потім у сюжеті Ірини Велієвої з оцінками: «Нині всі документи по справі у Генпрокуратурі. І сюди ж сьогодні погрожує прийти депутат Сергій Терьохін».

 

Новий канал, сюжет Ольги Пирожко: «Цю справу бютівець називає мерзенною провокацією. Збирається це довести. Для цього з власної ініціативи зібрався на допит в прокуратуру». Яким чином з власної ініціативи можна потрапити на допит, навіть якщо людина є народним депутатом, не повідомляється.

 

«1+1» у сюжеті Ірини Павленок подав таку інформацію: «Сергій Терьохін прямо з погоджувальної Ради пішов у міліцію. Його викликали, як свідка». Джерела цієї інформації не названо.

 

Лише «Інтер» (усно в студії Руслан Сєнічкін) повідомив: «В главном управлении МВД Украины со следователями общался депутат Верховной Рады - Сергей Терехин», потім в сюжеті Максима Кошелєва: «Около трех часов в здании Министерства внутренних дел провел народный депутат Сергей Терехин, отвечая на вопросы следователей. Выходя из главного управления МВД, он не выглядел расстроенным, но комментировать ничего не стал. Говорит, закон не позволяет». Принаймні тут його журналісти так би мовити «впіймали» і більше того - подали з цього приводу пряму мову депутата.

 

Перший канал у сюжеті Ігоря Меделяна: «Народний депутат Сергій Терьохін заявив, йому приховувати нічого, сьогодні він мав свідчити у Генпрокуратурі». Щоправда, в той час, коли вийшов випуск новин (21.00), депутата вже мали б точно допитати і про це так само можна було повідомити з посиланнями на джерела інформації. «Україна» та 5-й канал про допит депутата Терьохіна взагалі не згадували.

 

У Верховній Раді наступного дня знову намагатимуться проголосувати за депутатську недоторканість, - про це повідомили всі, крім 5-го каналу. Про те, що йдеться про проект закону від БЮТ, який вже ухвалили в першому читанні, - повна інформація лише на Першому каналі та «Інтері». Решта - «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV та «Україна» - повідомили, що це просто законопроект від БЮТ. Неповною й неточною є усна інформація на ICTV (ведуча Інна Шевченко), в якій процес коментується без посилання на необхідні правові документи або висновки законодавців: «Втім, у будь-якому випадку, до завершення президентських виборів ліквідувати інститут недоторканності нереально. Адже за Конституцією, на нинішній сесії депутати лише направлять законопроект до Конституційного Суду. А остаточне голосування у 300 голосів має відбутися лише на наступній сесії».

 

Про те, що Партія регіонів висуває свій законопроект, у якому пропонується позбавити недоторканості президента і суддів, повідомили Перший канал, «Інтер», ICTV та «Україна». Усне повідомлення на ICTV сформульовано так: «Лідер Партії регіонів Віктор Янукович підтримує запровадження недоторканності для всіх високопосадовців». А про те, що ця парламентська фракція не збирається голосувати за законопроект від БЮТ, не згадано взагалі - інформацію наведено неповно й неточно. Майже все усне повідомлення стосується позиції виключно Партії регіонів, а коментар Януковича взагалі - необхідності підвищення соціальних стандартів.

 

Лише на «1+1» подано інформацію про те, що: «Окрім слідчої комісії у справі педофілів депутати хочуть створити ще одну - зі старої шафи дістали давні обвинувачення на адресу лідера регіоналів Віктора Януковича у нібито причетності до зґвалтування». Хто саме з бютівців вніс таку пропозицію - не повідомляється. З цього ж приводу наведено думку депутата від ПР Єфремова.

 

Кандидати на посаду президента вже можуть офіційно зареєструватись у ЦВК і лише після цього розпочинати передвиборну агітацію. А остаточні правила, за якими відбуватимуться вибори, Конституційний Суд оприлюднить наступного дня, - дві дотичні теми. Перший канал у сюжеті Юлії Банкової розкрив лише першу з тем, а новину про зміни до закону про вибори президента подано неповно. Наприклад, наведено інформацію щодо внесених змін, але не згадано взагалі, що Конституційний Суд не виніс свого рішення по нових пунктах закону. В сюжеті також подано недостовірну інформацію: «За припущеннями експертів, чверть виборців ще не визначилася, за кого голосуватимуть 17 січня».

 

На СТБ в підводці ведучої Тетяни Висоцької є оцінки й висновки: «За законом, відновити агітацію можна після реєстрації в кандидати в Центрвиборчкомі. Утім, закон порушили всі». Як відомо, чинний Президент України передвиборної агітації не розпочинав, а відтак - закону не порушував.

 

На Новому каналі в сюжеті Оксани Котової так само неповна інформація щодо закону про вибори: «Закон про вибори цьогоріч переписали. Про агітацію - нічого нового не написали». В усному повідомленні ведучої Оксани Гутцайт недостовірно подано соціологічні дані: «... За даними українського Інституту соціальних досліджень, половина українців і досі не визначилася, за кого голосувати».

 

А ось в сюжеті Олега Гулика (ICTV) недостовірно подано вже інші дані, хоча й із посиланням на ті самі джерела інформації: «Майже 80% людей вже знають за кого голосуватимуть, - розповідає голова інституту. Половина з них безповоротно». У підводці до іншого сюжету ICTV подано неточну інформацію: «... Вже кілька місяців білборди та банери з обличчями майбутніх кандидатів заполонили всю Україну. Відсьогодні зняти цю політичну рекламу наполягають у Секретаріаті глави держави». Насправді цього вимагає від кандидатів закон про вибори Президента України, а виконання цих вимог має контролювати ЦВК. У самому сюжеті Олени Скобало - журналістські оцінки й висновки: «Вибори-2010 нагадують радянські магазини. Нові товари в дефіциті, тож купувати доводиться старі бренди. Інколи безнадійно прострочені з гіркуватим або навпаки - занадто солодким присмаком», а також: «А в майбутньому українців чекає чи не найбрудніша кампанія за всю історію країни. Рекламісти очікують тонни компромату».

 

Перший канал усно в студії подав новину про поїздку голови Верховної Ради Литвина до Великої Британії та наводить його слова про те, як розвиватиметься Україна залежно від того, за кого проголосує виборець. Інформація має ознаки замовної.

 

У новині Першого каналу та ICTV про зустріч Тимошенко зі спортсменами параолімпійського та дефолімпійського руху й те, що лише держава може підтримувати на належному рівні ці напрямки спорту, відсутній баланс думок. Коментарі самих спортсменів - чи є у них належна база для тренувань - відсутні. Ці матеріали мають ознаки замовних.

 

На «Інтері» в усному повідомленні про те, що Янукович обіцяє виборцям не допустити переписування історії Другої світової війни, - ознаки замовності.

 

20 жовтня (вівторок)

 

Різні теми було зазначено як топ-новини на українських телеканалах цього дня. Лише СТБ повідомив про те, що безробітна Наталія Пилипенко намагалася першою зареєструватися кандидатом на посаду президента, але у ЦВК їй відмовили, оскільки ще не були готові бланки реєстрації. Це перша тема основного випуску. На Новому каналі головним стало повідомлення про знешкодження у Феодосії потужної глибоководної міни часів Другої світової війни. Про цю подію повідомили всі, крім «1+1». 5-й канал першою в основному випуску поставив новину про те, що шість положень нового Закону про вибори глави держави не відповідають чинній Конституції. Цю інформацію навели всі, крім СТБ та Нового каналу. У парламенті проголосували за закон від регіоналів про позбавлення недоторканості як депутатів, так і президента країни та суддів, а також закон від цієї ж фракції - закон про підвищення соціальних стандартів з 1 листопада. Про це повідомили всі канали, окрім 5-го. Першою новина про ухвалені закони вийшла на «1+1», «Інтері», Першому каналі, ICTV та «Україні». На «1+1» першу тему було поєднано з іще однією - звітом перед депутатами міністра внутрішніх справ Луценка та генпрокурора Медведька у справі про розбещення дітей. Про їхній виступ у парламенті повідомили всі телеканали без винятку.

 

Про голосування за два різних законопроекти щодо депутатської недоторканості більш-менш повну й достовірну інформацію навели лише на СТБ (сюжет Ольги Червакової). Лише тут було зазначено, що «... один законопроект щодо скасування недоторканості вони вже відправляли на розгляд до Конституційного Суду. Пройшло півтора року, висновок суду є, тепер тим самим колом пускають інший законопроект». Також тут було наведено інформацію, що саме представники БЮТ наполягали на знятті недоторканості, оскільки хочуть, щоб ті депутати, які роздмухали скандал із розбещенням дітей, постали перед судом за наклеп. Щоправда, в сюжеті не подано коментарів тих депутатів від БЮТ, які проголосували за законопроект регіоналів, а лише сказано: «Питання відклали в довгу шухляду 390 депутатів - всі фракції». На інших каналах про те, що існує законопроект, який уже має оцінки Конституційного Суду, а отже міг би пришвидшити процедуру зняття недоторканості з депутатів, - або взагалі не згадували, або не наводили повної інформації.

 

Олесь Терещенко в усному повідомленні (Перший канал) дав оцінки й неповну інформацію: «Без імунітету тяжко, особливо, якщо він депутатський. Зі своїм привілеєм народні обранці розстаються неквапливо. Закон про обмеження власної недоторканності депутати сьогодні завалили». Про Конституційний Суд не згадано, а от у сюжеті Наталії Малишко, навпаки, про нього сказано, але скільки депутатів і з яких фракцій за нього не проголосували, і так само - скільки і хто саме проголосував за другий законопроект, який уповільнює процедуру зняття недоторканості, - даних немає: «Закон перший коаліційного авторства, навіть із погодженням Конституційного Суду, не набрав достатньо голосів. Закон другий, опозиційний, парламент підтримав».

 

На «1+1» в усному повідомленні Наталії Мосейчук наведено інформацію неповну, недостовірну і з власними оцінками: «Позитивний результат парламентської роботи цього дня - законопроект про зняття депутатської недоторканності». Як же він може бути позитивним, якщо він, навпаки, відкладає рішення у довгу шухляду? В сюжеті Ірини Павленок про законопроект від БЮТ та НУНС взагалі не згадано, навіть про те, що його виносили на голосування. Натомість розповіли про законопроект від регіоналів: «Скасовували імунітет депутати півдня, але за законом, швидко тут не впоратися. Законопроект відправили на експертизу в Конституційний Суд. Лише після його вердикту можна буде голосувати по суті. Не раніше, ніж на наступній сесії, тобто вже після президентських виборів». У цьому випадку неповна інформація спотворює справжній перебіг подій.

 

Так само неповно і з журналістськими оцінками наведено інформацію на «Інтері»: «Депутаты Верховной Рады Украины сегодня работали эффективно и были на редкость единодушны. 390 голосов "за" - и в первом чтении принят законопроект Виктора Януковича об отмене неприкосновенности: и депутатов, и президента», - усне повідомлення Руслана Сєнічкіна. У сюжеті Валентини Левицької йшлося про таке: «Авторы альтернативного законопроекта считают, что эти изменения сделают главу государства беззащитным перед любым судьей, и предлагают ограничить лишь депутатский иммунитет». Хто є авторами альтернативного законопроекту, чи є по ньому рішення Конституційного Суду, хто за нього не проголосував - вся ця інформація відсутня. Натомість подано коментар представника БЮТ Кириленка, в якому йдеться про «вже готове питання», але навряд чи глядачу з цього стає щось зрозумілим, оскільки в тексті навіть не згадано, що Кириленко є одним із авторів «альтернативного законопроекту».

 

На Новому каналі в усному повідомленні ведучої Лесі Яворівської про бютівський законопроект, розглянутий Конституційним Судом і не проголосований у парламенті, також не повідомлялося. Натомість наведено думку президента Ющенка, що «депутати свідомо затягують процес. Мовляв, могли б спочатку остаточно проголосувати за зняття своєї недоторканності - це питання вже пройшло через Конституційний Суд». Яким чином глядач має тлумачити слова Ющенка, залишається відкритим питанням.

 

На ICTV в усному повідомленні Інни Шевченко наведено недостовірну інформацію. Йдеться про те, що, «відхиливши спочатку відповідні зміни до Конституції, ініційовані НУНСом, парламент підтримав проект закону від Партії регіонів». Вони були ініційовані разом із БЮТ, а про те, що вони вже мають оцінку Конституційного Суду, так само не згадано. В тексті сюжету Володимира Горковенка натомість зазначено, що «В'ячеслав Кириленко у співавторстві з Іваном Кириленком пропонував зробити повністю доторканними лише депутатів». Хто від яких фракцій - не вказано. Як і те, що їхній законопроект вже має оцінки Конституційного Суду. Переважно в сюжеті йдеться про опозиційний варіант недоторканності. Знову ж таки: про те, хто від БЮТ та НУНС підтримав його, - ані слова. І лише в окремому усному повідомленні, в якому наведено заяву Президента України щодо скандалу навколо розбещення дітей і участі в ньому народних депутатів, подано думку Ющенка: «Вже сьогодні двома третинами голосів вони могли би підтримати закон, який вже пройшов процедуру Конституційного Суду». Знову ж таки, глядач має лише здогадуватися, про який саме варіант законопроекту йдеться.

 

На «Україні» в сюжеті наведено інформацію виключно про опозиційний варіант законопроекту, а про коаліційний згадано лише в одному реченні декількома словами: «Документ, в отличии от законопроекта большинства, предусматривает ограничение иммунитета не только депутатов, но и президента с судьями».

 

Звіти Луценка та Медведька у Верховній Раді подавали всі канали. Багатьма наводилась інформація, що для звітування було запрошено й уповноважену з прав людини Карпачову, але чомусь ніхто не розповів, що саме вона сказала. Як відомо, мати постраждалих дітей зверталася до неї по допомогу, але та відповідала відписками. Тим більш цікаво, що ж було у звіті Карпачової. Всі канали, крім «України» й ICTV, повідомили про створення спеціальної слідчої комісії стосовно розбещення дітей і участі в цьому народних депутатів. Лише Перший канал навів інформацію про те, що комісію очолила представниця фракції Компартії Самойлик. Лише 5-й канал повідомив, що до неї увійшли «по одному депутату від кожної фракції». Решта подавали інформацію неповно. Лише «1+1» навів пряму мову матері затриманого по цій справі Полюховича, де вона заявила, що колишня невістка претендує на все його майно. Коментар колишньої дружини Полюховича з цього приводу також подано.

 

Ющенко провів раду з іноземних інвестицій - про це повідомили Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV. Але всі зробили різні акценти на заявах президента. Перший канал подав новину про те, що «інвестиційний клімат в Україні сприятливий». І пряму мову Ющенка, де наведено різноманітні цифри з цього приводу. На «1+1» в усному повідомленні зосередилися на словах президента, в яких він критикує бюджет на 2010 рік. При цьому чіткі цитати слів Ющенка з цього приводу відсутні, а от оцінка його дій присутня: «Сміття з хати глава держави виніс прямо перед іноземними інвесторами». Баланс думок відсутній. «Інтер» навів думку президента виключно з приводу співпраці з МВФ. На ICTV в усному повідомленні спочатку йшлося про успішну співпрацю України з Євросоюзом, а потім увагу було зосереджено на словах Ющенка про «незбалансований державний бюджет». Натомість незбалансовано подано саму новину, оскільки є виключно критична думка одного високопосадовця, тоді як відповідь на критику іншого відсутня.

 

Про те, що прем'єр-міністр Тимошенко відбула з робочою поїздкою до Чернівців, де інспектувала хід ремонту ділянки шляху «Київ - Чоп», повідомили Перший канал, «1+1» та ICTV. Про те, що Тимошенко обіцяє, що «трасу "Київ - Чоп" повністю відремонтують до "Євро-2012"», навели інформацію лише на «1+1». Інші канали просто повідомили про хід робочого візиту, без обіцянок прем'єр-міністра.

 

Новина про те, що з нового року може почати діяти антикорупційний закон, з'явилася лише на «1+1» (сюжет Валентини Доброти). Серед іншого сказано: «Щоб запрацював закон, треба ще розробити кілька правових актів». Але в сюжеті не вказано чітку назву закону, необхідний бекґраунд - коли і як приймався закон, хто має розробляти й примати правові акти.

 

На «Інтері» під час прямого включення з лондонським бюро інформаційної служби (журналіст Дмитро Анопченко) було обговорено новину про реструктуризацію боргів «Нафтогазу». Серед іншого подано таку думку: «Тем временем, финансовые эксперты несколько удивлены условиями, которые Киев предложил кредиторам». На підтвердження журналістського узагальнення наведено коментар лише одного експерта Джонатана Хекслі, який заявляє: «Долги "Нефтегаза" переложили на бюджет вашей страны. В условиях кризиса это небезопасно». І хоча кореспондент каже, що «другие оценки по поводу ситуации с долгами "Нефтегаза" будут даны уже завтра во время авторитетнейшей в деловом мире международной конференции под названием "Энергоносители и деньги"», цього дня новину подано незбалансовано.

 

В усному повідомленні «Інтера», що Туреччина погодилася на будівництво російсько-італійського газогону «Південний потік», відсутні посилання на джерела інформації.

 

В усному повідомленні ICTV про те, що на черговій сесії депутати Донецької міськради вирішили, що сучасні підручники з історії шкідливі, й тому хочуть запровадити з нового навчального року «урок історичної правди», відсутній бекґраунд та правова інформація, чи взагалі може міська рада приймати подібні рішення щодо навчального процесу. Також ідеться про таке: «Натомість правоохоронці вже заявили, що підстав для оскарження рішення міської ради не бачать». До чого тут правоохоронні органи, і якщо вони дали оцінку - то які саме правоохорононці, у повідомленні не сказано.

 

21 жовтня (середа)

 

Передвиборна тематика тримає перші позиції. ЦВК приймає документи на реєстрацію в кандидатів на посаду Президента України - це перша тема на «1+1» та 5-му каналі. Інформацію з цього приводу навели й решта телеканалів. Так само всі розповіли про те, що Тимошенко звернулася до Ющенка, щоби той не ветував закону про соцстандарти. Головною ця тема стала на Першому каналі. Адвокат постраждалих у справі про розбещення дітей Андрій Циганков спростував заяву міністра МВС Луценка про вимагання грошей в одного зі звинувачених депутатів, - перша тема на Новому каналі та ICTV. Заяву оприлюднили також «Інтер», Перший та 5-й канали. У Тернополі школярів відправили на карантин за тиждень до початку канікул, оскільки різко зросла захворюваність на ГРЗ, - основна тема на «Інтері». Також про це повідомили Перший і 5-й канали та ICTV. Двоє одеських семикласників побилися, а згодом батько одного з них прийшов до школи і побив як школяра, так і трьох учителів - головна новина на СТБ. Цю історію подали всі, крім Першого й 5-го каналів. Саме цієї ночі можна було побачити унікальний зорепад - заявочна тема «України». Інші канали про це не розповідали.

 

По-різному телеканали розповіли про те, хто з політиків здав документи в ЦВК для реєстрації кандидатом на посаду Президента України і кого лише висунули для балотування. Всі канали повідомили про те, що Гриценко і Яценюк принесли необхідні папери та суму до ЦВК. Про те, що першим приніс документи Олег Рябоконь, повідомили всі, крім «Інтера», СТБ й Нового каналу. Симоненко також здав необхідні дані в ЦВК - інформацію подали всі, крім Першого каналу, «Інтера» й ICTV. Про те, що Литвин іде в президенти і що його висування відбулося на з'їзді Народної партії, повідомили всі телеканали без винятку.

 

На «Україні» (сюжет Едуарда Ганішевського) всі передвиборні теми включили в один матеріал - спочатку йдеться про висування Литвина, потім про тих, хто подав документи до ЦВК, тут же про поправки, які необхідно внести парламенту до Закону про вибори Президента, потім без будь-якого логічного переходу - про виборчі системи Європи (про те, що в Києві відбувся міжнародний форум «За майбутнє демократії», не згадано жодним словом), і тут же - про те, що на Банковій не збираються (хто саме - не зазначається) опиратися новому Закону про вибори, а вже насамкінець - про Симоненка, який також здав свої документи до ЦВК. У сюжеті без посилання на джерела інформації є таке: «В некоторых европейских странах избирательный процесс становится менее демократическим. Политики используют его как инструмент манипулирования. В результате все меньше европейцев соглашаются участвовать в волеизъявлении».

 

Тимошенко просить Ющенка не ветувати закону про соцстандарти - про це повідомили всі канали, але акценти було зроблено на різних аспектах теми. Збалансовано інформацію подавали «Інтер» (усно в студії Руслан Сєнічкін), де були заявлені коментарі як Тимошенко, так і Януковича. Щоправда, позицію Президента України або його представників не було оприлюднено. Так само збалансовану (коментарі Тимошенко і Азарова) і до того ж із висновками експерта інформацію наводили на ICTV (сюжет Тетяни Пруднікової). На «Україні» (усно в студії Олена Кот) до коментарів Тимошенко і Януковича додали слова представника президента у парламенті Попова.

 

Виключно думку Тимошенко, що грошей на підвищення соцстандартів у Кабміні немає, подали Новий (усно в студії Оксана Гутцайт) та 5-й канали (усно в студії Ігор Татарчук). Перший канал (сюжет Павла Тирського) новину навів також незбалансовано - до слів Тимошенко додано лише думку двох профспілкових лідерів, та й то неповну. Посеред сюжету згадується прізвище Василя Хари і лише згодом у титрах з'ясовується, що він «голова Федерації профспілок України». У тексті слова профспілкового лідера наведено довільно, без чіткого цитування і з висновками: «Василь Хара каже: на підняття гроші є, проте використовують їх не правильно. Втім, якщо доведеться увімкнути друкарські верстати і роздати людям мільярди гривень, пропонує Кабміну самому боротись із зростанням цін». Потім подано пряму мову голови Конфедерації вільних профспілок України Волинця. Чим відрізняється одна організація від іншої - у сюжеті не пояснено.

 

На «1+1» (сюжет Інни Боднар) так само наведено коментарі лише Тимошенко і представників двох профспілок, чим вони відрізняються - не зазначено А ще чомусь наведено слова міністра закордонних справ Порошенка з приводу того, чи може він з'їсти кілограм цукру. Ті ж дійові особи - й на СТБ (сюжет Тетяни Коваленко). Щоправда, лише тут (на відміну від двох попередніх каналів) є чіткий коментар голови Федерації профспілок України, який вказує на чіткі вимоги: «Я бы съел килограмм сахара, потому что Юлия Владимировна, наверное, не знает, что каждая четвертая семья не ест мяса. Ничего не хочу понимать. 1 миллиард 600 людям зарплату не выплатили - они отработали, они выпустили продукцию, им не дали миллиард 600 как это понимать?».

 

На Новому каналі - незбалансоване усне повідомлення, в якому Тігіпко критикує проект бюджету-2010. Повідомлення має ознаки замовного.

 

22 жовтня (четвер)

 

У четвер Перший канал, ICTV й «Україна» починали свої випуски з повідомлень про смерть пораненої дівчинки на Донеччині. Також про це повідомляли «1+1» та «Інтер». Інші канали за розвитком теми не стежили. «1+1», Новий і 5 канали основною темою дня обрали повідомлення про те, що парламент відклав жорсткі норми контролю за продажем домашніх харчових продуктів. Ще про це повідомили Перший канал і ICTV. «Інтер» починав свій випуск із продовження артеківської тематики - з повідомлення про те, що Ющенко вимагає від Генпрокуратури прискорити розслідування. СТБ починав випуск із матеріалу, в якому було змішано декілька різних тем: депутати ухвалили в першому читанні законопроект щодо протидії дитячій порнографії, Ющенко звинувачує депутатів у педофілії і звіт з наради щодо всиновлення у Харкові.

 

Артеківську й дотичні до неї теми цього дня не розвивали ніяк Перший, Новий і 5-й канали. Всі інші канали давали різну інформацію з цієї, а також із дотичних тем. Так, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» повідомили про заяву Ющенка в Харкові з вимогою до Генпрокуратури прискорити розслідування педофільської справи (попри те, що ГПУ цієї справи не розслідує) і назвав депутатів педофілами (попри те, що їхню вину слідством, а тим більше судом, ще не встановлено). Зрозуміло, що цю інформацію канали подали критично незбалансовано (немає ні коментарів ГПУ, ні коментарів звинувачених президентом депутатів).

 

«1+1», «Інтер», СТБ та «Україна» подали інформацію про те, що парламент ухвалив у першому читанні законопроект про посилення відповідальності за дитячу порнографію. Цю тему канали розкрили побіжно, лише «Інтер» та «Україна» взяли коментар у представника інтернет-провайдера, який критикує нові положення як неможливі для практичного виконання.

 

Лише «Інтер» та ICTV повідомили про те, що БЮТ виключив зі своїх лав нардепа Григорія Омельченка за його публічні заяви щодо справи «Артека». При цьому ICTV дав новину незбалансовано. Канал повідомив ще кілька новин, які мають відношення до теми «Артека»: про кримінальну справу щодо адвоката матері потерпілих дітей за нібито шантаж одного з обвинувачених у педофілії нардепів Руслана Богдана. Про це канал дав інформацію з посиланням на міністра Луценка; про те, що інший адвокат постраждалих заявляє, ніби МВС має намір його затримати (без балансу думок); а також про заяву матері постраждалих дітей, яка сказала, що не давала адвокату Монтян жодних повноважень виступати від її імені. Крім того, лише ICTV повідомив про рішення Верховної Ради щодо перепідпорядкування дитячих таборів «Артек» і «Молода гвардія» Кабміну.

 

Всі канали, крім СТБ й «України», повідомили про те, що парламент відтермінував заборону торгівлі домашніми м'ясними і молочними продуктами. Основним речником по темі є нардеп-регіонал Микола Присяжнюк, автор законопроекту. Глибоко тему жоден канал не досліджував. Досить зазначити, що до селян, які торгують своєю продукцією, звернулися лише на Новому каналі (сюжет Ольги Пирожко) і на 5-му (сюжет Ольги Снісарчук). «Знахідкою» для журналістів став один із противників прийнятого закону, бютівець Олег Ляшко, який нещодавно, за його ж твердженням, отруївся яйцями з базару. «Високофахові» настанови, як вибирати на базарі яйця і як їх правильно вживати, дає нардеп-регіонал Ярослав Сухий (однаковий синхрон на тих-таки 5-му й Новому). В матеріалах із цієї теми є журналістські оцінки й висновки. «Селян пожаліли парламентарі» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук). «Сегодня депутаты дружно проголосовали» («Інтер», сюжет Валентини Левицької). «Ті, хто звик купувати м'ясо і молоко у бабці на базарі, можуть розслабитися» (Новий канал, студійний текст Оксани Гутцайт) і «На впровадження світових стандартів в українських селах народні депутати взялися ще 5 років. Бо теж сало люблять» (Новий, сюжет Ольги Пирожко). «З такою сотівською нормою селянам було б геть не солодко» і «комуністи за вступ у СОТ досі ображаються» (5 канал, сюжет Ольги Снісарчук).

 

Про одеський мітинг родичів полонених сомалійськими піратами моряків з «Аріани» цього дня повідомили тільки Перший канал, «Інтер», Новий, 5-й канал та «Україна».

 

Так само не всі канали повідомили про розвиток ще однієї резонансної історії: цього дня померла жінка, яку на автівці збив мер міста Димитрів. Про це йдеться лише у випусках Першого каналу, «1+1», «Інтера», Нового й «України».

 

Матеріали про те, що Тимошенко закликала міліцію провокувати чиновників штучними хабарами, дали Перший канал, СТБ, Новий та «Україна». Лише журналісти СТБ (сюжет Мар'яни Бухан) глибше розібралися в темі й повідомили, в тому числі з коментарями фахових юристів, що подібна практика сама по собі є незаконною. Отже, інші канали подали цю тему з ознаками замовності (просто як піар прем'єр-міністра).

 

Перший канал, «1+1», Новий канал та ICTV повідомили про намір ДАІ підвищувати відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані, і нагадали про те, що з наступного понеділка діятиме нова норма допустимої кількості алкоголю «на видиху». Про нові пробні алкотестери з Німеччини при цьому повідомили «1+1» і Новий канал. Не обійшлося без журналістських оцінок. «З Німеччини з привітом, або пляшка пива - не кримінал» (студійний текст Наталії Мосейчук, «1+1»). «Наступний тиждень стане для українських водіїв геть тяжким... До речі, відтепер інспектори за півхвилини просто на місці зможуть визначити...» (студійний текст Оксани Гутцайт, Новий канал).

 

Виборча тематика цього дня зводилася до заяв ЦВК, озвучених заступницею голови Жанною Усенко-Чорною про те, що брак законодавства не позначиться на виборах і що ЦВК ретельно перевірятиме законність грошових застав кандидатів. Про це повідомили всі канали, крім СТБ, Нового і 5-го.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал та ICTV повідомили про висування об'єднанням «Свобода» в кандидати свого лідера Олега Тягнибока. Що ж до повідомлень і сюжетів про висування у кандидати Юлії Тимошенко якимись малозрозумілими «всеукраїнськими народними зборами представників громадських організацій» (про це повідомили Перший, «1+1», Новий канал і ICTV) - усі ці матеріали без належних пояснень більш нагадують замовні.

 

Велика кількість журналістських суджень та оцінок - у сюжеті Артема Альошина («1+1») про те, що Донецький господарчий суд «пробачив» будівельній фірмі кредит у 20 млн доларів: «Вітчизняні служителі Феміди і далі дивують. Цього разу один із суддів ввів у ступор банкірів і надихнув тих, хто не хоче або не може платити по кредитах. Однак його рішення може поставити на коліна весь банківський сектор країни»; «Проте, він вперто не брав слухавку». «Тим часом, у банківському середовищі захлинаються від обурення».

 

Численні оцінки - в студійних текстах Руслана Сенічкіна («Інтер»): «Американский автопром не выдерживает удара финансового кризиса. В сентябре продажи автомобилей в США - снова катастрофически упали»; «Не менее красочное зрелищное шоу можно было увидеть и в Киеве».

 

Так само численні оцінки, висновки й недостовірні факти (жодним чином не підтверджені посиланнями на компетентні джерела) - у матеріалах ICTV про слабке освітлення вулиць в Україні. «Але незважаючи на те, що винаходу вже сотня з гаком років, на більшості українських вулиць він залишається розкішшю. Причина, - кажуть фахівці, - у тому, що вітчизняна енергосистема руйнується. Її майже не ремонтують з радянських часів. Психологи ж зазначають: темрява породжує страхи і депресію, і робить українців невпевненими у собі» (студійний текст Інни Шевченко); «Вуличний ліхтар, що горить, - на більшості українських вулиць залишається розкішшю»; «До того ж вітчизняна енергосистема невпинно старіє. За 18 років Україна трохи розбудувала гідроенергетику. Проте основні потужності - теплоелектростанції - зношені на 90%. Вони руйнуються, витрачають більше палива, ніж за радянських часів. Жодна ТЕС капітально не ремонтована. Ще кілька років без інвестицій, і можливості енергосистеми не задовольнять зростаючого попиту»; «Людина, яка тривалий час перебуває в напрузі або страху, швидше перетворюється на маріонетку. Тож варто не здаватися темряві і купити корисний витвір американця Едісона на свій поверх або під'їзд. Будьте певні: у держави є гроші на заміну поламаних вуличних ліхтарів. Варто боротися за своє світло» (сюжет Олени Астахової).

 

Лише Перший канал повідомив цього дня про те, що депутати вирішили не розглядати змін до Конституції (чотири законопроекти).

 

Лише «1+1» та «Україна» повідомили, що в Миколаєві внаслідок ДТП постраждало четверо дітей. Лише СТБ повідомив про те, що Сандею Аделаджі, пасторові церкви «Посольство Боже», правоохоронці висунули офіційне обвинувачення в шахрайстві.

 

«1+1» і Новий канал повідомили про те, що знижені тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві почнуть діяти не з листопада, а з січня. Щоправда, канали не спромоглися глибше дослідити цю тему. Як з'ясувалося наступного дня, це була помилкова інформація.

 

Матеріал про участь Ющенка в нараді в Харкові на Першому каналі має ознаки замовності. Так само ймовірно замовними є матеріали на «1+1» та ICTV про селекторну нараду Тимошенко з губернаторами і на Новому каналі про заяви Тимошенко щодо видачі земельних актів.

 

23 жовтня (п'ятниця)

 

У п'ятницю Перший канал, «Інтер» та «Україна» починали свої випуски з «Аріани» - про те, що пірати погрожують смертю українським морякам, а родичі продовжують акції протесту, закидаючи українській владі млявість у справі порятунку їхніх рідних. Про це повідомляли й інші канали, крім СТБ й Нового. «1+1» починав випуск із теми протесту феміністок під парламентом на вимогу ухвалення закону проти користування секс-послугами. Ця тема зацікавила також СТБ, Новий канал та «Україну». Цигарки в Україні знову подорожчають - це була перша тема на СТБ, при цьому її було подано неоперативно (про це було відомо ще напередодні). ЦВК зареєстрував чотирьох перших кандидатів - тема №1 на Новому каналі й ICTV. Решта каналів, крім 5-го, також повідомили про це. На 5-му каналі першою темою випуску були переговори міністрів закордонних справ України й Росії в Москві. Тему висвітлювали й інші канали, крім СТБ і Нового.

 

Усі канали, крім 5-го, повідомили про реєстрацію Центрвиборчкомом перших чотирьох кандидатів на президентську посаду (Олег Рябоконь, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк і Петро Симоненко). Всі, крім Першого каналу, згадали також про те, що цього ж дня подали документи на реєстрацію Сергій Тігіпко, Інна Богословська і Володимир Литвин. При цьому окремі канали зробили особливий наголос на конкретних кандидатах. «1+1» відверто «промотував» Сергія Тігіпка: «Сергій Тігіпко прийшов під ЦВК усміхненим і з власними грошима для застави». СТБ й ICTV надали перевагу Яценюку, Богословській і Тігіпку. Новий канал - Яценюку і Тігіпку. Так можуть виявлятися елементи замовності.

 

Окремою темою цього дня всі канали без винятку подавали новину про з'їзд Партії регіонів, який висунув кандидатом у президенти свого лідера Віктора Януковича. Перший канал, «Інтер», ICTV подали новину зважено. В повідомленнях інших каналів були висновки й оцінки. «Регіонали зекономили дійсно на з'їзді. Він відбувався без спецефектів, фанфар і салютів, як зазвичай. Проте, вони впевнені у перемозі свого лідера. З найцікавішого, Віктор Янукович обіцяє підвищення подальше соціальних стандартів»; «Від цього регіонали вирішили не відмовлятися, від святкувань. Оскільки, сьогодні у них таки свято» (пряме включення Маргарити Ситник на «1+1»). Крім того, тут же маємо недостовірність посилань на думки: «Регіонали кажуть, що готові навіть брататися з нашоукраїнцями навіть після президентських виборів. Проте, про це говорити нині зарано».

 

Крім того, «1+1» подав інформацію неточно: «Як повідомила Ганна Герман, делегатів цього року приїхало настільки багато, що журналістам немає місця». Інші канали дали іншу інтерпретацію - тому, що забагато самих журналістів. Для порівняння - синхрон самої Герман, який наведено на Першому каналі: «Сьогодні акредитовано 350 видань, медіа, плюс камери з усього світу. Треба було або відмовляти більшості з них, або зробити так, щоб всім було добре».

 

Оцінка - в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «З'їзд Партії регіонів відбувся без сюрпризів». Оцінки - в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Власне, все почалося з його величезної промови, яка тривала півгодини... Після завершення з'їзду відбудеться грандіозний концерт». Оцінки - в студійному тексті Ігоря Татарчука (5 канал): «Захід відбувався у незвичному форматі. За висловом депутата-регіонала Ганни Герман, у заощадливому режимі... Присутні в залі лише члени Партії регіонів - навіть журналістам відвели окрему кімнату, і вони спостерігали за дійством по телевізору».

 

Численні журналістські висновки - у прямому включенні Інни Христич («Україна»): «Что касается такой мощной поддержки звездного десанта - она безусловно важна для Партии регионов, однако не является приоритетной. И еще интересная деталь. Анна Герман от Партии регионов сообщила нам, что этот съезд проходит в условиях некой экономии... К слову, всего на это мероприятия аккредитовано около 360 украинских и зарубежных журналистов». Крім того, «Україною» незбалансовано подано синхрон Януковича, в якому він конкретно звинувачує уряд і свою головну конкурентку.

 

Всі канали, крім СТБ й Нового, подали цього дня інформацію про переговори між міністрами закордонних справ України та РФ у Москві. Всі канали висвітлили тему надзвичайно поверхово. Жодних спроб розібратися в реальних результатах цих переговорів, тобто опитати компетентних експертів, ніхто не зробив. Цитуються лише офіційні заяви двох міністрів, порожні з точки зору розуміння глибинних процесів. Крім того, на «1+1» і ICTV звучали недолугі журналістські оцінки й безпідставні висновки.

 

«Москва - це друге місто після країни Білорусії, куди спрямував дипломатичні зусилля новопризначений Петро Порошенко. За кількістю заяв видається, що зусилля ці не марні... Інна Боднар про візит ввічливості міністра Порошенка до Москви» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»). «Звичайно, що сторони не оминули і проблемних питань... Ще одна тема, яка начебто зненацька з'явилася на порядку денному... До речі, цю інформацію розповсюдила саме профспілка моряків Російської Федерації» (пряме включення Інни Боднар на «1+1»).

 

«У Росії відбулася чергова спроба позбавити російсько-український діалог історичних, ідеологічних та гуманітарних образ» (студійний текст Інни Шевченко на ICTV). «Прикладом для політизації мають стати чи не найболючіші двосторонні проблеми - делемітація кордонів в Азово-Керченській акваторії та Чорноморський флот... Тут нібито підхід простий» (сюжет Андрія Дзюбенка на ICTV).

 

У висвітленні спроби депутатів фракції НУНС змінити лідера звучать журналістські оцінки в студії «1+1»: «Прикметно, що саме під ці прогнози і обвинувачення, у НУНСі зріє черговий заколот». І в сюжеті Анни Панової на «Інтері»: «Работа в сессионном зале, похоже, вошла в спокойное русло. Зато кулуары гудят как улей... В парламентском закулисье зреет кадровая рокировка... С громкими заявлениями насчет будущего коалиции сам Вячеслав Кириленко не спешит». При цьому в сюжеті йдуть постійні розмиті посилання на кшталт «в кулуарах уже давно поговаривали». Так само посилаються і на ICTV: «А у парламенті сьогодні ходили чутки про зміну керівництва НУНС». Про те, що зібрано вже підписи (38 - за даними Першого каналу і «1+1», і 37 - за даними «Інтера» й ICTV) за відставку Мартиненка, канали повідомили переважно без чітких посилань, зі словами «начебто», «нібито».

 

Артеківську тему цього дня продовжували розвивати лише три канали. «Інтер» і 5-й повідомили про заяву заступника Генпрокурора Віктора Пшонки, який сказав, що Генпрокуратура контролює хід слідства і поки що не має до нього претензій. Лише ICTV повідомив цього дня, по-перше, про заяву заступника спікера парламенту Томенка, який запропонував президенту пояснити його четвергові звинувачення народних депутатів. По-друге, про заяву адвоката головного підозрюваного, що його підзахисний у небезпеці. В останньому повідомленні є звинувачення адвоката на адресу слідства, що слідство чинить на підозрюваного тиск. Цю заяву подано незбалансовано, без коментарів МВС.

 

Незрозумілим є на Новому каналі усне повідомлення з синхроном політтехнолога Віктора Небоженка про те, які ще ймовірні скандали чекають на Україну під час виборів. Схоже на елемент політтехнології. При цьому думку одного політтехнолога в підводці ведуча Оксана Гутцайт абсолютно невиправдано узагальнює, що є грубим порушенням стандарту достовірності: «До президентських виборів країна переживе ще кілька гучних скандалів. Про це одностайно заявляють і політологи, і соціологи. Упевнені, будуть і нові інтимні компромати, і кримінал і навіть атаки на адміністративні будівлі». Матеріал має ознаки замовності.

 

Оцінки - в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Шантаж ліками».

 

Про те, що в Конго заарештовано судно з українцями в екіпажі, повідомив лише 5 канал.

 

Лише «1+1» повідомив цього дня про ДТП на Луганщині, в якому загинуло шестеро людей, у тому числі новонароджене немовля.

 

Новий канал у п'ятницю повідомив, із посиланням на заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, що старі комунальні тарифи повернуться-таки з листопада. Помилкове повідомлення попереднього дня було тому, що інформацію без перевірки канал взяв на інтернет-сторінці. Цікаво, що при цьому «1+1» такої ж помилки не виправив!

 

Лише ICTV повідомив, що всі обов'язки перед вкладниками з «Укрпромбанку» перейдуть до «Родовід-банку».

 

Лише ICTV повідомив про остаточну заборону валютних кредитів. Щоправда, в сюжеті Віталія Ковача є журналістські оцінки й судження: «Валютний рай закінчився»; «Та поки на банківському ринку штиль. Кредитний долар поза законом. А кредитна гривня кусається відсотками. Сидіти на грошах, які не працюють, дороге задоволення». А також недостовірні посилання: «Банки, - прогнозують експерти, - будуть змушені шукати компромісу із споживачами та економікою».

 

Попри те, що більшість каналів у перші дні тижня розповідала про 7-річну дівчинку з Донецька, яку відбили в собак і яка згодом померла від численних поранень, лише «Інтер», ICTV й «Україна» повідомили про те, що причиною нещасного випадку все ж таки були саме собаки.

 

Лише 5 канал продовжив відстежувати страйк луцьких тролейбусників, який триває вже 11 днів.

 

24 жовтня (субота)

 

У суботу Перший канал і «Україна» починали свої випуски зі з'їзду партії «Батьківщина» на Майдані. Про це повідомляли й інші канали. «1+1» починав із повідомлення про аварійну посадку літака в Москві. З-поміж інших каналів про це повідомив лише Перший. «Інтер» та ICTV почали із застарілої вже інформації про те, що Генпрокуратура «контролює» розслідування артеківської справи. Інші канали про це повідомляли напередодні. Більше схожа на новину інформація, подана «Інтером» і ICTV, про те, що до гендиректора табору, який перебуває в лікарні, приставили двох охоронців. Про це ще повідомив «1+1». «Інтер» процитував прес-секретаря директора, яка стверджує, що охоронці охороняють директора, ICTV ж, із посиланням на того-таки прес-секретаря, заявив: «Яка функція двох міліціонерів у штатському, що чергують біля дверей, - захищати від нападу чи запобігти втечі - прес-секретар директора не знає». «Інтер» при цьому, схоже, цікавився цим питанням у правоохоронців, оскільки повідомив, що «в МВД эти сведения не подтверждают и не опровергают». ICTV ж до правоохоронців не звертався. «1+1» стверджував, що директорові «Артека» принесли відповідну постанову МВС прямо до лікарняної палати.

 

«Народний з'їзд» партії «Батьківщина» по висуванню Юлії Тимошенко кандидатом у президенти висвітлювали цього дня всі канали. «Інтер» та «Україна» - дуже коротко, неповно й побіжно. Перший, «1+1» і ICTV - прямими включеннями з Майдану, де в момент випусків тривала ця подія. У повідомленнях каналів критично відрізняється кількість людей, які зібралися на Майдані. «Можна говорити про те, що їх точно більше ста тисяч», - це враження Павла Тирського (Перший канал). І ще він повідомив із посиланням на Олександра Турчинова, «що зібралося близько 200 тисяч». Юліана Саух («1+1») у прямому включенні сказала, що «на Майдані зараз зібралося близько 200 тисяч людей», без жодних достовірних посилань. «Інтер» узагалі «дипломатично» змовчав про кількість людей. ICTV повідомив про «кілька десятків тисяч» (студійний текст Ілони Довгань). Олена Кот («Україна») говорила про «несколько тысяч человек».

 

Крім того, у прямому включенні на Першому були повністю недостовірні посилання: «І відомо, що вже сьогодні почнеться юридичне оформлення документів... Не виключено, що ці документи Юлія Тимошенко до ЦВК передасть вже завтра». Такі самі недостовірні посилання й на «1+1»: «Передбачається, що учасники з'їду висунуть кандидатуру Юлії Тимошенко на пост президента» (в студійному тексті) і «У будинках біля Майдану, наскільки ми знаємо, працюють снайпери... Юлія Тимошенко має вийти до своїх шанувальників, наскільки ми знаємо, близько 8-ї години» (пряме включення Юліани Саух). У цьому ж включенні - журналістські міркування: «А тим не менше, Майдан викликає стійке відчуття дежавю п'ятирічної давнини»; «Шоу варте уваги численних глядачів».

 

Численні журналістські міркування й оцінки - і в прямому включенні Тетяни Прудникової (ICTV): «Але я точно можу сказати, що їх тут практично стільки ж, скільки було на Майдані тут ще 2004 року»; «Також хочу сказати, що дев'ятий з'їзд він достатньо особливий»; «Але традиційно всі норми проведення з'їзду партія "Батьківщина" виконала»; «Зараз, в ці хвилини, як і традиційно, на кожних з'їздах, тривають виступи кандидатів».

 

«Україна» в студійному тексті без уточнень дала таке: «Первый вице-премьер Александр Турчинов раскритиковал оппозицию и ее лидера Виктора Януковича».

 

Усі канали подали також інформацію про висування з'їздом УНП Юрія Костенка. Цікаво, як журналістські міркування призводять до принципово різної подачі одного й того ж самого факту, що львівська організація УНП голосувала за кандидатуру Ющенка. «Партія продемонструвала справжню демократію, бо думки розділилися», - це студійний текст Світлани Леонтьєвої на Першому каналі. «Впрочем, единства среди активистов партии не было», - це студійний текст Руслана Сенічкіна на «Інтері».

 

«1+1» подав абсолютно недостовірну інформацію про те, що СБУ начебто планує перевірити банківські рахунки голови Вищого адміністративного суду України. Посилання на джерело інформації звучить так: «Таку інформацію розповсюдило одне з українських друкованих видань, посилаючись на власні джерела».

 

Ведуча ICTV Інна Шевченко у повідомленні про переведення часу на зимовий дала недостовірні посилання на «підрахунки експертів» та анонімних «лікарів». І в бекґраунді додала: «До речі, в українському парламенті ще з весни зареєстрований законопроект, яким Партія регіонів пропонує заборонити зміну часу на Україні». Це може бути замовним моментом.

 

«Інтер» незбалансовано подав чергові звинувачення Віктора Януковича на адресу уряду. Це може бути замовним матеріалом.

 

«Україна» неоперативно подала звіт зі з'їзду Партії регіонів, який напередодні висунув Віктора Януковича кандидатом у президенти. В підводці Олени Кот - оцінка: «Съезд провели скромно». В сюжеті Інни Христич - також оцінка: «Чего не скажешь о символике». Крім того, невиправдане узагальнення в синхроні делегата зі Львова: «Зараз Західна Україна досить змінила ставлення до Партії регіонів», яке нічим не збалансовано.

 

Лише «1+1» повідомив про те, що на Полтавщині міліціонер збив на смерть перехожого і втік із місця події.

 

Перший канал дав сюжет із ознаками замовності про «футбольну» поїздку Володимира Литвина до Луцька і його передвиборні заяви там. ICTV дав матеріал із ознаками замовності про передвиборні заяви Сергія Тігіпка на Дніпропетровщині.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         7 матеріалів

19.10   Тимошенко в Єрусалимі,

19.10   Литвин в Великій Британії,

19.10   Тимошенко і параолімпійці,

22.10   Тимошенко про провокацію хабарів,

22.10   «Народні збори» за Тимошенко,

22.10   Ющенко в Харкові,

24.10   Литвин у Луцьку.

 

«1+1»                         4 матеріали

19.10   Тимошенко в Єрусалимі,

22.10   «Народні збори» за Тимошенко,

22.10   Нарада Тимошенко з губернаторами,

23.10   Тігіпко здав документи до ЦВК.

 

«Інтер»                      3 матеріали

19.10   Тимошенко в Єрусалимі,

19.10   Янукович про Другу світову,

24.10   Янукович звинувачує уряд.

 

СТБ                           2 матеріали

19.10 Тимошенко в Єрусалимі,

23.10   кандидати подають документи до ЦВК.

 

Новий канал            7 матеріалів

19.10   Тимошенко в Єрусалимі,

20.10   Тігіпко про бюджет,

22.10   Тимошенко про провокацію хабарів,

22.10   «Народні збори» за Тимошенко,

22.10   Тимошенко про земельні акти,

23.10   кандидати подають документи до ЦВК,

23.10   Небоженко про провокації.

 

ICTV                          7 матеріалів

19.10   Тимошенко в Єрусалимі,

19.10   Тимошенко і параолімпійці,

22.10   «Народні збори» за Тимошенко,

22.10   Нарада Тимошенко з губернаторами,

23.10   кандидати подають документи до ЦВК,

24.10   Партія регіонів про зимовий час,

24.10   Тігіпко у Дніпропетровську.

 

5 канал                      0 матеріалів.

 

«Україна»                 1 матеріал

22.10   Тимошенко про провокацію хабарів.

 

Крім того, були й інші грубі порушення стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         23,

«1+1»                         54,

«Інтер»                      30,

СТБ                           21,

Новий канал            31,

ICTV                          57,

5 канал                      20,

«Україна»                 27 матеріалів.

 

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - gdb.rferl.org

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30158
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 531
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 251
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 462
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Меделян
5286 дн. тому
Знову щодо понеділка. Про Терьохіна: оригінал тексту в ефірі 21.00. - "сьогодні він МАВ свідчити у Генпрокуратурі". Телекритика: "сьогодні він МАЄ свідчити у Генпрокуратурі". Про допит, щоправда, інформації більше не довідалися, у ГПУ нас відсилали увесь день. Люди, Телекритику поважаю, але...мийте вуха з милом.
Меделян
5286 дн. тому
Шановні! Цитую оригінал тексту сюжету, що вийшов на Першому: "Сюди - до Генеральної прокуратури МВС передало тимчасово матеріали у справі про розбещення дітей. " ТимчасовО, а не тимчасовІ !!! Телекритико, будьте уважнішими!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду