Атиповий грип і цілком типова «епідемія» журналістських помилок

17 Листопада 2009
36797
17 Листопада 2009
18:32

Атиповий грип і цілком типова «епідемія» журналістських помилок

36797
Штучна сенсаційність теми могла б зникнути навіть на рівні статистики, але жоден канал її не наводить і жодний не вдається до пошуку компетентних експертних оцінок
Атиповий грип і цілком типова «епідемія» журналістських помилок

 

26 жовтня (понеділок)

Тиждень розпочався з різних тем у новинах. Ющенко з сім'єю відвідав рідне село Хоружівку і заявив, що буде балотуватись на посаду президента як самовисуванець, - про це повідомили всі канали, а головною ця тема була на Першому та 5-му каналі. У Криму МВС викрили терористичну організацію, яка серед іншого готувала замах на лідера кримських татар Джемільова, - перша новина на «1+1», Новому каналі та «Україні». Також про це розповіли Перший канал та ICTV. П'ятнадцять громадян України, які нині мешкають на території Палестини, хочуть повернутись додому, але кордони східної країни закрито, - про це була перша новина на «Інтері». Інші канали про це взагалі е повідомляли. Депутат Писаренко від БЮТ пропонує викреслити з виборчого бюлетеня графу - «не підтримую жодного кандидата», - така перша новина на СТБ, крім них про це не повідомив ніхто. Багатодітна сім'я на Закарпатті отримала два роки тому ордер на квартиру-«привид» від Президента Ющенка, - головна тема в новинах ICTV. Схожу історію розповіли також на «Інтері».

 

Про викриття терористичної організації у Криму телеканали розповідали з розбіжностями і численними порушеннями. Найперше - скільки саме затриманих. Перший канал повідомляє про те, що «затримали двох підозрюваних». «1+1» інформує також про двох. На Новому каналі в студійному тексті Лесі Яворівської кількість затриманих не вказується, однак наводяться дані без посилань на будь-які джерела інформації, крім того, підозрюваних називають «терористами»: «їх розшукають спецслужби світу. Вони у списках найнебезпечніших терористів сучасності. А в Україні їм дають громадянство. У Криму викрили терористів із осередків «Аль-Каїди», та ще: «Плани терористів провалилися, але більшість із них від правоохоронців втекли». Вже в сюжеті Олега Крючкова в прямій мові міністра МВС Луценка він їх поки терористами не називає, а лише: «Є достатньо резонансна подія по затриманню представників імовірно терористичної організації».

 

У підводці каналу ICTV (ведуча Олена Фроляк) одні дані: «Під час спільної зі Службою безпеки операції, затримано двох підозрюваних», а у сюжеті Ірини Велієвої інші: «П'ятьох з них затримали в Криму».

 

У сюжеті Дарини Кошеленко («Україна») також ця цифра і некоректні визначення підозрюваних: «5 бандитов задержаны. Еще несколько десятков ударились в бега». Посилання на джерела інформації відсутні. Цікаво, що у цьому ж сюжеті наводиться коментар керівника МВС Луценка, де він зазначає: «Были задержаны трое деятелей, один из которых был инструктором школы по выживанию...».

 

Інші розбіжності в тому, хто саме проводить розслідування. Перший канал (усно в студії Андрій Сміян) подає інформацію так: «Міліція і спецслужби запобігли замаху на лідера меджлісу кримських татар Мустафу Джемілєва». «1+1» (усно в студії Наталія Мосейчук) без конкретики: «В Криму попередили екстремістський замах на лідера кримських татар Джемільова. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко». У прямому включенні НаталіїСафіханової працівники СБУ також не згадуються.

 

В сюжеті Олега Крючкова (Новий канал) інформація подається незбалансовано і неповно, оскільки від високопосадовців лунають звинувачення у бік СБУ, а жодного коментаря представників цієї служби не наводиться. У тексті сюжету: «СБУ спочатку теж працювало з МВС і розвідкою, тим паче терористи - це саме їхні «підопічні», та згодом робота не заладилася», у прямій мові Луценка: «Через зрив попередніх домовленостей з СБУ про нерозголошення цієї інформації, прес-служба СБУ виступила з повідомленнями. Наші засідки, після такої заяви прес-служби СБУ стали м'яко кажучи непотрібними». Потім у тексті журналіста власні узагальнення та висновки: «У результаті сварок спецслужб, лідери терористів уникли арешту і пішли в підпілля».

 

В студійному повідомленні Олени Фроляк (ICTV) йдеться про спільні дії двох правоохоронних відомств: «Під час спільної зі Службою безпеки операції, затримано двох підозрюваних». А у підводці до сюжету Дарини Кошеленко на каналі «Україна» вже інше: «МВД обвиняет СБУ в срыве операции». І вже у самому матеріалі без відповіді з боку СБУ: «Спугнула ваххабитов пресс-служба СБУ, которая преждевременно, по мнению милиции, обнародовала секретную информацию».

 

Баланс думок порушено і в інших аспектах теми. Так Новий канал у своєму сюжеті також наводить коментар керівника кримської міліції Москаля, де він прямо звинувачує Президента Ющенка: «В 2006 году Президент своим указом принимает в гражданство Украины руководителя международной террористической организации». Загалом же весь сюжет побудований на власних висновках та узагальненнях журналіста. Наприклад, перераховується зброя, знайдена під час обшуків, а потім: «...це не Чечня, Афганістан чи Ірак. Це Крим осені 2009 року. В Україну прийшов Джихад». Або таке: «Ісламський тероризм дістався України. Щоправда робить тут лише свої перші кроки. Для протидії йому потрібні не підкилимові ігри генералів, а справді професійні спецслужби». Також у сюжеті подається коментар заступника голови республіканського комітету зі справ релігій Айдера Букатова, який описує діяльність терористичної організації. Не пояснена компетентність саме цієї людини в такому питанні.

 

Лише телеканалом «Україна» (сюжет Дарини Кошеленко) подається інформація: «Органы внутренних дел давно знали об оживлении в Крыму радикально настроенных приверженцев ислама. Однако толчком к арестам стал подвиг простых крымских охотников, самостоятельно задержавших 3 вооруженных бандитов. Братья Боровичи даже не подозревали, насколько серьезных преступников они обезвредили, спасая соседскую корову, они предотвратили джихад». Лише на початку тексту згадуються правоохоронні органи, решта інформації - не зрозуміло звідки взята. Коментар, що йде за цим, не протитрований. Вже згаданий на Новому каналі Айдер Букатов тут має інше визначення: «Единственный в Крыму знаток ислама Ардер Булатов к заявлениям правоохранителей относится скептически». Хто сказав, що він - єдиний знаток ісламу в Криму? І чому журналісти оцінюють його коментар, замість безсторонньої подачі?

 

Інформація про багатодітну сім'ю, якій було вручено ордер на будинок, де вже мешкала інша родина, - у випусках «Інтера» та ICTV також відрізняються. Якщо на «Інтері» йде розповідь лише про Яремчуків, то на ICTV до їхньої історії додається родина Москальчуків. Жоден канал не дає пояснень - чому родини мовчали два роки, а тепер, напередодні президентських виборів, їхні історії раптом стали інформаційним приводом зі звинуваченнями у бік Ющенка: «Многодетная семья в Закарпатской области получила ордер лично от Президента Украины. Но, как оказалось, по этому адресу уже проживали другие люди. Местные чиновники говорят, что случайно допустили ошибку в ведомости и обещают все исправить» - повідомляє усно в студії ведуча Ірина Юсупова («Інтер»). «Два роки тому дві багатодітні сім'ї в урочистій атмосфері отримали з рук президента ордери на новий будинок. Глава держави подарував кожній родині свідоцтво на право власності нерухомим майном. Однак люди раділи недовго. Новосілля не справили і досі. Нових помешкань у природі не існує. За вказаною в документі адресою будинків немає. Люди мовчали, ні на кого не нарікали і ні з ким не судилися. Дивувалися лише одному - як країна дожила до того, що Президент в руки дає фальшиві документи на майно, якого немає», - повідомляє усно в студії ведуча Олена Фроляк (ICTV). Коментарі самого Ющенка або хоча б його представників - відсутні. А факти у підводці розбігаються з фактами у сюжеті - якщо у підводці йдеться про будинки, яких «у природі не існує», то у сюжеті інше: «За документами, родина мала би жити за адресою села Лазещина, будинок 130. Але тут споконвіку мешкає родина Анастасії Тиміцької. Господиня шокована. Про нового власника чує вперше». Знову ж таки, якщо родина Яремчуків все з'ясувала ще два роки тому, то невже людина, до будинку якої вони ледь не вселились, чує про це вперше?

 

Загалом, історія сім'ї Яремчуків на двох каналах має різну інтерпретацію. Якщо на «Інтері» (сюжет Марини Коваль) у тексті наводиться така інформація: «Сегодня сельский голова, который подписал бумагу, признается: в спешке допустили много ошибок. И оправдывается: чтобы переселить Яремчуков в новый дом, не хватило ни времени - два месяца, ни выделенных денег - всего 75 тысяч гривен. Поэтому решили - средства использовать на завершение строительства, начатого самими Яремчуками», а потім: «Президент уехал, а многодетной семье выделили только пятьдесят тысяч гривен на стройматериалы - чеки показывают Яремчуки». То на ICTV (сюжет Оксани Кваснишин) інакше: «Районні чиновники запевняють: переїхати в іншу оселю у сусідньому селі родина не захотіла. Тоді Яремчукам начебто перерахували 70 тисяч на зведення власного будинку». Далі: «Втім, усе це далеке від правди, - нарікають люди. Після обману нового житла їм не пропонували, а з обіцяної суми дали трохи більше половини». У сюжеті використовується оцінкова лексика: «Яремчукам місцеві чиновники дали липові документи, підставивши тим самим президента. Насправді сім'ї тільки допомогли приватизувати їхні 30 метрів». Одразу після першого сюжету про обдурені родини, у випуску ICTV подається інформація про те, що Ющенко збирається балотуватись на другий президентський термін.

 

Віце-спікер Верховної Ради Томенко заявив, що протокол засідання фракції про відкликання Мартиненка з посади голови «НУ-НС» сфальсифіковано, - про це повідомляють Перший канал, Новий канал, ICTV та 5-й канал. Всі канали подали новину незбалансовано, без коментарів тих, на чию адресу пролунали звинувачення Томенка. Перший канал всю інформацію (усно в студії ведучий Андрій Сміян) подавав без посилання на джерела інформації і лише наприкінці додавалась пряма мова Томенка.

 

Неоперативну інформацію, яка була озвучена Генпрокуратурою ще минулого тижня, про те, що у справі про розбещення дітей є лише один підозрюваний - їхній батько, цього дня навели Перший канал, «1+1», Новий канал та ICTV. «Інтер» подав усну інформацію лише про те, що генеральному директору «Артеку» Новожилову погрожували вбивством по телефону. Інформація наводилась з посилання на Луценка. Вся новина Першого каналу подається з таким посиланням: «про це повідомили у Генеральній прокуратурі». Але без уточнень - прес-служба чи якась офіційна особа від Генпрокуратури. А серед іншого у інформації йдеться: «Ані народних депутатів, ані політиків серед підозрюваних немає». Так само подається тема на Новому каналі та ICTV. «1+1» з цього приводу наводить коментар керівника прес-служби Генпрокуратури Бойченка.

 

МВФ висунув вимогу Україні - для отримання наступного траншу кредиту необхідно відмовитись від зростання зарплат та пенсій, - новина на «1+1». Сама інформація подається з посиланням на організацію, не сказано, хто це сказав конкретно. У сюжеті (автор - Артем Альошин) робляться необґрунтовані узагальнення та висновки: «Піднявши зарплати та пенсії, парламент ускладнив відносини між Україною та Міжнародним валютним фондом. Доля чергової позики, а це близько 4 мільярдів доларів, тепер в руках президента. З рішенням гарант не поспішає». «Тобто не підтримав політичного конкурента - Тимошенко, і водночас не завдав удару по бюджету. Бо якщо Україна пролетить повз 4-го траншу МВФ, виникнуть проблеми зі сплатою зовнішніх боргів та соціальними виплатами, - переконані економісти». З останнього пункту подається думка навіть не декількох економістів, а лише одного.

 

Тимчасову слідчу комісію щодо рейдерства на Одещині збираються створити у Верховній Раді, - усне повідомлення ICTV подає інформацію стосовно боротьби за одеський ринок «Нове місто», але при цьому наводиться думка виключно однієї сторони. Лунають звинувачення у бік посадовців від МВС, але коментарі від представників цього відомства - відсутні.

 

Відбулось засідання міжпарламентського комітету «ЄС - Україна», де виступав спікер парламенту Литвин, - в усному повідомленні ICTV подаються необґрунтовані судження без балансу думок: «Володимир Литвин, якого сьогодні Центрвиборчком зареєстрував кандидатом в президенти, був відвертий. На його думку, все залежатиме від того, хто стане главою держави, і чи змиряться з його перемогою конкуренти».

 

Народний рух вирішив на виборах підтримати кандидатуру Тимошенко, - в усній інформації Нового каналу оцінки, висновки і відсутність джерел інформації: «Народний рух України, який завжди вважали пропрезидентською політичною силою, ухвалив рішення підтримувати Юлію Тимошенко».

 

Янукович відвідав з приватним візитом гору Афон, що у Греції, де його благословили, - інформація з ознаками замовної на Першому каналі.

 

Україна з Китаєм підписали контракт на забезпечення бездротовим і необмеженим Інтернетом всю Україну, - в усній інформації СТБ повідомляється назва китайської компанії з якою підписано документ. Новина має ознаки замовної.

 

Кандидат на посаду президента Тігіпко вважає, що реформи в галузі освіти, проведені за останні 5 років, себе не виправдали, - усне повідомлення Нового каналу не збалансоване, має ознаки замовного.

 

Народний рух України на своєму з'їзді вирішив підтримувати на президентських виборах прем'єр-міністра України Тимошенко, - в усному повідомленні ICTV агітація і заклики голосувати за певного кандидата: «Зробити аналогічний крок партійці закликають і інші демократичні сили, згуртувавшись на цих виборах навколо чинного прем'єр-міністра». Інформація має ознаки замовної.

 

27 жовтня (вівторок)

 

Цього дня телеканали звернули увагу на дві теми - на Тернопільщині померло семеро людей від невідомого вірусу та Президент Ющенко подав документи до ЦВК. Про першу розповіли всі, крім ICTV та «України», про другу повідомили всі канали без винятку.

 

Про невідому вірусну хворобу канали подавали інформацію, посилаючись на представників обласного управління охорони здоров'я і дані не відрізнялися. Чого не скажеш про подання Ющенком документів до ЦВК. Журналісти телеканалів побачили дуже різну кількість людей, які прийшли підтримати свого кандидата. «Підтримати його біля Центрвиборчкому зібралося 5 тисяч людей з різних областей» (Перший канал, усно в студії Андрій Сміян). «...Віктор Ющенко приніс особисто під козацький марш і оплески майже 2-х тисяч своїх прихильників» («1+1», усно в студії Наталія Мосейчук). «Поблизу ЦВК зібралося кілька сотень його прихильників» (Новий канал, усно в студії Леся Яворівські та у сюжеті Оксани Котової). «На площі зібралося до 5 тисяч його прихильників» (ICTV, усно в студії Олена Фроляк). «Ющенко хоть и идет в президенты как самовыдвиженец, но «Наша Украина» все равно при нем. По крайней мере, тысяча его сторонников и однопартийцев на площади перед Центризбиркомом - лишь тому подтверждение» («Україна», сюжет Наталії Кравченко). В останньому матеріалі є необґрунтовані висновки і узагальнення.

 

Критичні оцінки першого терміну роботи Ющенка на посаді Президента від Кравчука, першого Президента України, незбалансовано подають Новий канал, ICTV та канал «Україна».

 

У сюжеті Олени Астахової (ICTV) про виконання державних програм, що були ухвалені за часи незалежності, відсутні посилання на джерела інформації та робляться власні висновки і узагальнення. Наприклад. «Аби не боятися повеней на Закарпатті, треба укріпити береги річок та посадити ліс. Є такі державні програми.(хто їх затверджував не вказується - повнота інформації відсутня) Проте грошей, які отримують з держбюджету закарпатські лісівники цього року навіть на зарплату не вистачить. Її матиме кожен 10-й працівник. На відновлення та догляд за лісом, обробку грунту з державної скарбниці не буде не копійки. (джерела інформації не вказуються) Лише власні - від продажу лісу та пиломатеріалів. (власні висновки журналістки). Або ще: «За часів незалежності України ухвалили майже півтисячі державних програм. І витратили 150 мільярдів гривень. Куди? Ніхто не знає», - звідки взято цифри, хто ухвалював ці програми, у сюжеті не вказується.

 

В Україні прийшов зв'язок нового покоління Інтернет 4G, - усна інформація на Новому каналі і ICTV має ознаки замовної.

 

28 жовтня (середа)

 

Цього дня всі без винятку канали першою темою обрали масові захворювання на ГРЗ у Західній Україні. Так само всі канали, хоча й не головною новиною, повідомили про отримання Януковичем посвідчення кандидата у президенти України.

 

Про масові захворювання у Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях канали наводили інформацію без посилання на джерела інформації. Відтак, вона відрізнялась між собою. Наприклад. «Івано-Франківська область - у трійці лідерів за захворюваннями на грип та ГРВІ. До лікарів вже звернулося 9,5 тисяч прикарпатців» (Перший канал, сюжет Сергія Нікіфорова). «Загалом на Прикарпатті на гострі респіраторні вірусні інфекції на сьогодні хворіють 15 тисяч людей» («1+1», усно в студії ведуча Наталія Мосейчук). Загальну кількість померлих канали називають приблизно однаково. При цьому посилання на Міністерство охорони здоров'я роблять Перший канал (усно в студії Андрій Сміян), «1+1», (усно в студії Наталія Мосейчук) та «Україна» (усно в студії Олена Кот). У решти каналів - джерела інформації не вказуються.

 

Канал «Інтер» подає такі дані (усно в студії Ірина Юсупова): «В Украине за последние две недели от острых респираторных инфекций умерли более 20 человек. По данным Министерства здравоохранения, 10 человек скончались в Тернопольской области, 6 - в Ивано-Франковской и 4 - во Львовской. Как сообщают корреспонденты «Интера», сегодня стало известно, что также в Черновцах от пневмонии умерла 24-летняя женщина». А звідки «стало известно» - не зазначається.

 

Канал ICTV наводить таку інформацію (усно в студії Олена Фроляк): «У жовтні у трьох західних областях за попереднім діагнозом «пневмонія» померло 22 людей. Зараз у важкому стані ще понад 30. Всього госпіталізовано 90». Джерела взагалі не вказуються. У прямому включенні Наталії Волосацької зі Львова («1+1») повідомляється: «Відомо, що на Львівщині уже занедужали на гострі респіраторні вірусні інфекції 5,5 тисяч людей, на грип - понад 600. 6 людей зараз у реанімації львівської туберкульозної лікарні з діагнозом «пневмонія». Посилань на джерело інформації немає.

 

У текстах з цієї теми журналісти повсякчас використовують власні оцінки та висновки. Наприклад. «В облозі смертоносної застуди лишається Тернопіль» («1+1», усно в студії ведуча Наталія Мосейчук), там же: «Геть легковажність - закликає міністр охорони здоров'я Василь Князевич. Пневмонію, яка косить людей в західних регіонах, він назвав вірусною».

 

Канал ICTV , усно в студії ведуча Олена Фроляк: «Отже, поки ми відстежували міжнародну географію свинячого грипу та його чорну статистику, в Україну непомітно прийшла епідемія смертельної пневмонії», або ще: «Стражі здоров'я настійливо просять всіх українців за найменших ознак хвороби негайно викликати «швидку». До речі, на той момент офіційних підтверджень, що це свинячий грип - не було. Але ICTV подає про це інформацію не з того, що підтверджень немає, а навпаки: «У Міністерстві охорони здоров'я на 100% не можуть виключити штаму каліфорнійського грипу AH1N1».

 

Загалом же, про діагностування саме цього грипу також наводились різні дані. «А в Тернополе медики зафиксировали первый случай гриппа типа «А». Разновидность этого вируса может поражать людей, животных и птиц» - повідомляє усно в студії ведуча Ірина Юсупова («Інтер»). Але ж повна назва свинячого вірусу - AH1N1, тоді чому ми горимо про тип «А», а маємо на увазі інший вірус? Далі, в сюжеті Інни Білецької йдеться: «Первое официальное подтверждение заболевания гриппом «А» получили из инфекционного отделения Тернопольской детской городской больницы», - якщо подається така інформація, то чому не вказується, що грип «А» - щорічний вірус на території України? Далі: «Но медики не считают его окончательным, ведь анализы годовалой пациентке делали с помощью быстрых тестов». Що означає поняття «быстрые тесты» у сюжеті не пояснюється. Згодом у сюжеті йдеться: «Больных сейчас лечат препаратами от свиного гриппа. Пока запасов хватает, - утверждают в управлении. В городе работает специальная комиссия. По данным столичных вирусологов, в Тернополе уже подтвердили несколько случав гриппа». Отже, виникає логічне запитання - якщо лікують препаратами від свинячого грипу, отже, хворим діагностували цей вид грипу? Але ж офіційних підтверджень такого на цей момент ще не було. То для чого тоді підводити спільну базу під два різних віруси - «А» і «AH1N1»?

 

В усній інформації ICTV йдеться взагалі про підтверджені (невідомо ким, оскільки посилання на джерела - відсутні) випадки свинячого грипу: «Навіть у разі свинячого грипу, а в Україні офіційно підтверджено два випадки недуги, можна вилікувати людину і при вчасному реагуванні».

 

29 жовтня (четвер)

 

У четвер всі основні теми випусків були пов'язані з епідемією грипу, хоча канали звертали увагу на різні аспекти цієї великої теми.

 

Так, наприклад, Перший канал і Новий канал починають з повідомлення про те, що вслід за Тернопільщиною і Івано-франківциною епідемію оголошено у Львівській області. «1+1» - з повідомлення про те, що в Закарпатті від грипу ще ніхто не вмирав (як спростування інформації з Інтернету). «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал і «Україна» починають зі статистики померлих і хворих.

 

У статистиці епідемії грипу та ГРВІ канали традиційно наводять різні цифри (30 померлих чи 35 в усій країні?). Точність цифр є сумнівною, оскільки при цьому чітко не наводяться ні посилання на джерела інформації, ні час, на який є чинними конкретні дані. При цьому лише «1+1» наводить інформацію про те, що нинішня ситуація з захворюваннями на грип та ГРВІ не є нічим винятковою, більше того, кількість хворих є найменшою для кінця жовтня за останніх 10 років!

 

Усі канали, крім ICTV, повідомляють, що чинний президент Ющенко цього дня зареєстрований Центрвиборчкомом як претендент на майбутніх виборах. При цьому лише «1+1» і СТБ згадують про задекларовані Ющенком і іншим претендентом - лідером опозиції Януковичем - статки. Лише «1+1» зачіпає цікаву тему про те, що з попередніх виборів, якщо вірити деклараціям цих кандидатів, що вони їх подавали до ЦВК, їхні статки за останні 5 років значно зросли - в сотню разів! Але, зрештою, канал обмежився лише констатацією, спроб дослідити цю тему зроблено не було. Так само нез'ясованим залишився той факт, що за декларацією у Януковича з 5 млн. гривень, - 1,5 млн. якоїсь дивної «допомоги».

 

Більшість каналів (усі, крім СТБ і «України») подають цього дня інформацію про київські акції протесту родичів полонених моряків на «Аріані». На Новому каналі цю тему чомусь коментує кандидат у президенти Сергій Тігіпко - цей фрагмент має явні ознаки замовності.

 

Перший і «1+1» повідомляють про потужний мітинг під КМДА, щоправда, наводять різну кількість мітингувальників: 300 людей - Перший канал, 200 - «1+1». Надійних посилань на джерело цієї інформації канали не дають.

 

«Інтер» подає незбалансовано заяву в.о.міністра фінансів Уманського про те, що уряд не виконуватиме закон про підвищення соцстандартів, якщо його підпише президент. Так само незбалансовано Новий канал з цього приводу подає думку віце-спікера Томенка.

 

Ряд каналів - СТБ, Новий, ICTV і «Україна» - повідомляють про те, що справу екс-заступника глави СБУ Кислинського буде передано до Генпрокуратури, оскільки Управління Держслужби цього дня підтвердило фальшування Кислинським диплому про вищу освіту. Щоправда, всі канали подають цю інформацію незбалансовано.

 

ICTV подає два матеріали з ознаками замовності: Тимошенко провела засідання ради директорів шкіл при Кабміні, і Томенко презентував львівським студентам зібрання українських Конституцій.

 

30 жовтня (п'ятниця)

 

Цього дня всі канали починають свої випуски з «сенсаційного» повідомлення про «епідемію» свинячого грипу в Україні. Штучна сенсаційність теми могла б зникнути навіть на рівні звичайної статистики, але жоден канал її не наводить і жодний не вдається до пошуку компетентних експертних оцінок.

 

Цікаво виглядають окремі повідомлення і сюжети. Цікаво виглядає власне «оперативна» статистика». Наприклад, передивившись всі випуски новин на 8-ми основних українських каналах, неможливо було точно знати, скільки людей на 30 жовтня реально захворіли на той грип, який медіа вже давно називають «свинячим», скільки людей померло від його ускладнень. Невідомо, в який спосіб було з'ясовано, що саме стільки людей захворіло чи померло саме від цього грипу. Переважну частину матеріалів складають не компетентні думки фахівців (насамперед, лікарів і науковців), а «компетентні» думки і відвертий самопіар на темі грипу ряду політиків, більшість з яких є за сумісництвом кандидатами в президенти.

 

Якщо взяти лише дві ключових цифри, а саме: 1) кількість підтверджених випадків хвороби саме на «свинячий грип» (до цього визначення на каналах вже починають з'являтися інші синоніми - «каліфорнійський», «високопатологічний» тощо), 2) кількість померлих саме від цієї недуги, - тут окремі канали подають як мінімум неточну інформацію, оскільки цифри принципово відрізняються. Не кожний канал дає при цьому (звичне вже давно явище!) посилання на джерело інформації.

 

Так, Перший канал (студійний текст Іванни Найди) повідомляє з посиланням на міністра охорони здоров'я, про те, що «в Україні лабораторно підтверджено 11 випадків захворювання на свинячий грип. Із них 4 закінчилися смертю». Новий канал повідомляє таку ж інформацію з тим же посиланням: «У Міністерства охорони здоров'я така статистика: 4-ро українців померли від штаму грипу А/H1N1. Іще сімох з таким діагнозом лікують». Але ні Перший, ні Новий не вказують, якими саме лабораторіями ці дані підтверджені, адже раніше всі канали повідомляли про те, що точні результати може дати лише лабораторія в Лондоні, куди було відправлено матеріали.

 

Наталія Мосейчук («1+1») без жодних посилань подає вкрай заплутану інформацію: «Ворога вже знають на ім'я - це вірус АH1N1. Його здобич - 11 осіб. Це офіційно. 33 померли...». Зрозуміти це неможливо. Чи то 11 померли. Чи з 11 - 33?! У наступному сюжеті Юлії Дячук з посиланням на міністра охорони здоров'я Князевича - вже геть інші обставини і цифри: «Він першим офіційно назвав його ім'я - вірус АH1N1. Він же свинячий, він же «каліфорнійський» грип. За словами міністра охорони здоров'я, станом на 10 годину ранку в Україні померли 30 людей. Але казати, що їх усіх убив саме цей вірус, поки що зарано».

 

Ірина Юсупова на «Інтері» подає також без посилань на джерела таку «версію подій»: «В Украине - эпидемия свиного гриппа. Ей присвоена третья, наивысшая степень. (незрозуміло чого?) ... Количество заболевших гриппом и ОРВИ уже превысило 80 тысяч человек, 2,5 тысячи госпитализированы. По последним данным, умерли 33 человека». Незрозуміло від якого саме штамму. Щоправда, далі у випуску та ж ведуча каже: «В украинских лабораториях подтвердили 11 случаев заражения вирусом А/H1N1. Но умер только один человек. Об этом сегодня сообщил министр здравоохранения Василий Князевич». Про цифру в 11 померлих «Інтер» пояснює, що «за последние дни в Тернопольской области от острых респираторных инфекций умерли 11 человек».

 

Про «третій рівень загрози» стає більш зрозумілим з повідомлення Сергія Попова (СТБ): «третій, найвищий рівень загрози - так наразі охарактеризувала ситуацію Тимошенко». З того ж повідомлення можна довідатися, зокрема, і про те, що в Україні досі не можуть лабораторно визначати саме цю «пандемічну» хворобу: «За словами прем`єра, Україна невдовзі зможе визначати, хто занедужав на свинячий грип, а хто став жертвою іншої хвороби. Для цього закуплять 17 спеціальних лабораторій для виявлення вірусу грипу А/H1N1». Отже, незрозуміло, як саме визначав Князевич саме цей «свинячий» грип. І незрозуміло, чому той же Попов далі у випуску каже, що «З 33-х смертей - 11, це підтвердили аналізи, спричинив саме свинячий грип». Хто проводив ці аналізи, ведучий СТБ замовчує.

 

ICTV в студійному тексті (ведуча Олена Фроляк) повідомляє інші цифри: «Сьогодні Україна офіційно визнала наявність в державі епідемії високопатологічного грипу А/H1N1. Його ще називають свинячим або каліфорнійським. На Заході України буквально за останній тиждень хвороба забрала 37 життів». Посилань на джерела цієї «статистики» нема.

 

З посиланням на Князевича 5-й канал повідомляє (студійний текст ведучого Ігоря Татарчука): «6 людей на Західній Україні померли саме від цього вірусу. Чи став каліфорнійський грип причиною смерті і ще 31 людини - поки що невідомо, бо лабораторні дослідження тривають. 7 осіб, які на даний момент лікуються, отримали підтвердження, що підхопили вірус А/H1N1». Далі при цьому повідомляється: «Загалом, відомо, що у різних областях померло 37 людей, які мали симптоми грипу А/H1N1». Звідки відомо, не повідомляється.

 

Ведуча «України» Олена Кот без посилань, проте з власними оцінками, каже таке: «Худшее подтвердилось. Свиной грипп в Украине. В Тернополе и Львове от него уже умерли 11 человек. Еще 19 в тяжелом состоянии. Из них большинство - беременные женщины».

 

Цього ж дня канали дають і іншу суперечливу і, найчастіше, нічим достовірно не підтверджену, інформацію.

 

Наприклад, про те, скільки грошей виділив Кабмін на боротьбу зі «смертельною недугою» - чи то 500 млн. гривень чи 100. Або про те, що, виявляється, «внутреннее передвижение между областями, где введен карантин - ограничено» (Олена Кот, «Україна»), «Є інформація, що на кордонах цих областей стоять міліцейські карантинні блок-пости. Вони не випускають машини з карантинної зони без поважних причин» (Оксана Гутцайт, Новий канал). «Україна» повідомляє, що «воздушные ворота страны тоже под контролем. Раньше во время осмотра пограничники и таможенники искали наркотики, оружие, золото. Теперь у них задача посложнее - нужно не пропустить еще и вирус гриппа». «1+1» каже про те, що «Кордони, незважаючи на карантин, також відкриті».

 

Канали розповідають про те, що в аптеках уже неможливо придбати протигрипозні препарати і марлеві пов'язки. Канали грішать безпрецедентними журналістськими висновками, оцінками, узагальненнями, нічим не виправданими, не підтвердженими, подеколи взагалі відвертими чутками! Все це не має нічого близького до інформування, а спрямовано лише на роздмухування панічних настроїв глядачів. Найпромовистіші приклади такі.

 

«В області, якій грип завдав нищівного удару, прем'єр зібрала керівників західних областей України. Яких ще екстразаходів планують вжити...» (студійний текст Наталії Мосейчук, «1+1»). «Люди налякані і майже більшість з них не виходить з дому без спеціальної марлевої пов'язки чи маски навіть для будівельників. Я і свою зняла лише на час ефіру. Люди налякані» (пряме включення Марії Васильєвої, «1+1»). «Свинячий грип суттєво відрізняється від сезонних інфекцій, - заявляють лікарі. Масово хворіє і помирає передусім молодь» (студійний текст Наталії Мосейчук).

 

«Во Львове, Тернополе, Ивано-Франковске - острая нехватка противовирусных медикаментов. А то, что есть, дорожает. Некоторых лекарств не купить вообще ни за какие деньги. Но лекарств не хватает и в самом Киеве. После известия о свином гриппе, в аптеках буквально разметают всё, что может помочь предотвратить инфекцию. В остром дефиците - даже повязки. Марлевые повязки - такой вроде бы простой предмет - в Украине выпускают всего несколько предприятий. Львиная доля повязок - импортные, в основном китайские. Такого резко возросшего спроса на изделие не ожидали ни в аптеках, ни в Минздраве. Запасов не было, склады - пустые. Повязку спрашивает каждый второй посетитель... Остается главный вопрос - где брать дефицитные повязки?» (сюжет Анастасії Даугулє, «Інтер»). «Каждый третий житель Тернополя выходит на улицу в марлевой маске. Остальным защитных повязок не хватает. Их до сих пор не завезли в аптеки» (студійний текст Ірини Юсупової, «Інтер»).

«Каліфорнійський грип косить українців. Через велику кількість захворювань у 9 західних регіонах вже введено жорсткий карантин. Втім, темпи поширювання епідемії настільки стрімкі, що за своє здоров'я почали побоюватися навіть у Кабінеті міністрів» (сюжет Сергія Кутракова, Новий канал).

 

«Продуктивно реагувати влада почала, коли вже кількість смертей перевищила вже другий десяток. Проте нині вже не важливо, чи це на місцях замовчували факти фатальних епідемій, чи це люди запізно зверталися по допомогу, чи медичні чиновники такі недалекоглядні. На піку епідемії у нас немає своєї вакцини, оперативної діагностики, а в аптеках не вистачило банального вітаміну С». «Ще раз наголошую, свинячий грип в Україні вражає насамперед молоде працездатне населення. Вік більшості хворих сягає від 20 до 50 років. Друга особливість вірусу - швидке розповсюдження територією. І третє - миттєвий перебіг від початку і до розвитку нетипової пневмонії. Сьогодні міністр охорони здоров'я, який повернувся з Тернополя, заявив, що в Україні епідемія каліфорнійського грипу збіглася із сезонними інфекціями. Не виключено, що вона дуже швидко пошириться на всю Україну, тому очікується значна кількість хворих у короткий проміжок часу із важким перебігом хвороби» (студійний текст Олени Фроляк, ICTV). «Сьогодні вранці міністр охорони здоров'я таки підтвердив сумні прогнози. На Західній Україні лютує каліфорнійський або свинячий грип. Він вбиває насамперед молодих і працездатних. Не щадить вагітних жінок та навіть дітей. Він блискавично поширюється територією і швидко уражає своїх жертв. З огляду на загрозливу ситуацію, зранку в уряді - спецзасідання» (сюжет Тетяни Прудникової, ICTV). «В обласному центрі - паніка... У поліклініках - ажіотаж... Медики кажуть, що працюють з останніх сил. Подекуди захворіла вже ледь не половина персоналу» (сюжет Оксани Кваснишин, ICTV).

 

«Передвижение из области в область ограничат. А тут еще и слухи, якобы в Ивано-Франковске минувшей ночью на улице проводили дезинфекцию воздуха» (сюжет Юлії Меншакірової, «Україна»).

 

І, нарешті, майже всі канали у зв'язку з темою «свинячого грипу» дають широку трибуну кандидатам у президенти та іншим політикам, які відверто (використовуючи займані посади або, можливо, і замовляючи каналам згадування про себе) піаряться на цій темі.

 

Так можна чітко визначити згадки, які мають всі ознаки замовності, про Тимошенко (Перший канал - двічі, «1+1» - чотири рази, «Інтер», Новий канал, ICTV - двічі, 5 канал), про Ющенка (Перший канал, Новий канал, ICTV, 5 канал, «Україна»), про Януковича («1+1», «Інтер», СТБ - двічі, Новий канал, ICTV - двічі, «Україна» - двічі), про Литвина («1+1» - двічі) про Богатирьову (Перший канал, «1+1»), про Черновецького («Інтер», Новий канал), про Тігіпка (ICTV, ). Усі ці численні розумування політиків - на тлі критичного браку кваліфікованих коментарів компетентних експертів - лікарів та медиків-науковців!

 

Ще одна тема п'ятниці, яку згадують всі канали, - Ющенко підписав закон про підвищення соціальних стандартів. Наче зважено подає тему Перший канал. Є коментар Президента, є коментар від уряду (перший віце-прем'єр Турчинов). Але в повідомленні є слова: «З уряду вже відповіли Президентові: закон виконуватимуть, хоча раніше просили його ветувати через брак коштів».

 

Зовсім інакше розповідає про це «1+1». У сюжеті Інни Боднар, з коментарів прем'єр-міністра та міністра економіки зрозуміло, що грошей у бюджеті на виконання цього закону нема. Підсумок кажуть в сюжеті міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова («Ми не можемо виконувати цей закон. Тому що у нас коштів немає. Будемо звертатися до Конституційного суду») і в.о.міністра фінансів Ігор Уманський («Я буду пропонувати уряду його не виконувати. Підставу будемо шукати»).

 

«Інтер» подає тему незбалансовано - представлена лише думка Президента, у урядовців коментарів не запитували. Журналісти СТБ знайшли «баланс» у бекграунді («Довкола цього документу точилося чимало суперечок. Спочатку в парламенті під час довготривалого розгляду, потім вже за його стінами. Уряд вимагав від Банкової вето. Проти виступив і Міжнародний валютний фонд») і в повідомленні про те, що «та й у президентському Секретаріаті досі немає єдиного погляду з цього питання. Зокрема, перший заступник Олександр Шлапак сьогодні заявив журналістам, що радив Ющенкові ветувати закон». Щоправда, синхрон Шлапака жодним чином не підтверджує цю позицію.

 

Новий канал також не звертався по коментарі до урядовців, натомість дав експертну оцінку Ігоря Бураковського з Інституту економічних та політичних досліджень, який в синхроні все перевів до політичної площини («Це суто політична заява, яка абсолютно суперечить економічній логіці поведінці, так би мовити, під час боротьби з кризою. І за великим рахунком це можна назвати, як свого роду кризовий популізм. І я розцінюю це, перш за все, як участь президента Ющенка у передвиборчій кампанії»). До цього синхрону Новий канал зробив ще й безпідставне узагальнення без жодних пояснень економічної суті висновку («Економісти ж твердять: українська економіка такого навантаження не витримає»).

 

ICTV також припускається невиправданих узагальнень: «Експерти називають економічною авантюрою підписання президентом закону про підвищення соціальних стандартів, яка може призвести до масового безробіття... Фахівці наголошують: у всьому світі в часи скрути уряди скорочують всі видатки, а не збільшують їх заради виборчого популізму. І нагадують: ще до підписання президентом закону Міжнародний валютний фонд радив Україні не робити цього...». На підтвердження всіх цих узагальнень подається думка єдиного експерта - академіка НАНУ Валерія Гейця. Незбалансовано подають тему і на 5 каналі.

 

31 жовтня (субота)

 

У суботу випуски новин на всіх каналах переважно складались із тем, пов'язаних з грипом. Але першими інформаційними повідомленнями стали - Ющенко прибув до Львова, де зібрав керівників областей, де оголошено епідемію грипу, та Тимошенко провела з цього ж приводу селекторну нараду з керівниками обладміністрацій. Тож усі цифри, які наводились каналами цього дня, спирались переважно на заяви Президента та Прем'єр-міністра України, а не на дані Міністерства охорони здоров'я. Наприклад. «48 людей стали жертвами епідемій грипу в Україні, більше 150 тисяч захворіли. Такі дані навів президент сьогодні у Львові» (Перший канал, усно в студії ведуча Іванна Найда). «Грип вже забрав життя 48 українців на Заході України, повідомив Віктор Ющенко, перебуваючи з робочою поїздкою у Львові. На гострі респіраторні інфекції вражено понад 150 тисяч людей. Поки Міністерство охорони здоров`я підтверджує загибель тільки 13-х хворих через каліфорнійський вірус грипу» (усно в студії Віталій Ковач, ICTV).

 

Без посиланання на будь-які джерела інформації дані про загиблих наводить на «1+1» ведучий Віталій Гайдукевич: «Епідемія погіршилася. Померли вже 48 людей. В областях, де впровадили карантин, кількість звернень до лікарів за кілька днів зросла в 4-5 разів». На «Інтері» ведуча Ірина Юсупова повідомляє: «В Украине подтверждено уже 13 случаев заболевания гриппом A/H1N1. Премьер-министр Юлия Тимошенко пообещала, что лаборатории для выявления опасного штамма появятся в Украине уже до конца этого года. (...)На сегодняшний день гриппом и ОРВИ заболели уже 150 тысяч человек. Жертвами эпидемии стали не менее 48 человек».

 

5-й канал, усно в студії ведучий Ігор Татарчук: «48 людей померло, 150 тисяч хворих. Темпи розвитку епідемії за останні дні зросли у 5 разів. На Львівщині жертвами недуги стали 19 людей, серед них - 1 дитина. 13 людей померло на Тернопільщині, 8 - на Івано-Франківщині, 5 - у Чернівецькій області і 2 на Рівненщині. І ще 1 чоловік загинув на Закарпатті. Крім того, як повідомили кореспонденти 5-го каналу, іще однією жертвою епідемії стала 40-річна жінка на Одещині. Вона звернулася до медиків, коли вже була у критичному стані». Тут взагалі - жодного посилання на джерела інформації.

 

Так само без посилання на джерела інформації наводяться дані на «Україні» (усно в студії ведуча Олена Кот): «Данные к этой минуте: заболевших ОРВИ в Украине - 154 тысячи человек, половина - дети. Быстрее всего вирус распространяется во Львовской области». У сюжеті теж посилання відсутні, а дані наводяться як зведення з фронтів, щоправда, невідомо - яке міністерство чи відомство їх оприлюднює (сюжет Максима Савченка): «На момент начала заседания в Украине от гриппа и пневмонии умерли 48 человек, среди них - 2 детей». «Если перед совещанием с Президентом во Львовской области умерло 15 человек, то на эту минуту там уже 19 жертв, в том числе - двое медиков. Данные заболевших и погибших в 9 регионах, где объявлен карантин, меняются каждый час».

 

Окрім Ющенка і Тимошенко, які в різних куточках країни закликали не політизувати епідемію грипу, а дослухатися до лікарів, телеканали у цей день навели коментарі: міністра закордонних справ Порошенка, який розповів, що нам скоро допоможуть Євросоюз, НАТО і ВОЗ, віце-прем'єр-міністра Турчинова, який закликав легку промисловість чим швидше шити марлеві пов'язки, а ще - виконувачу обов'язків голови Антимонопольного комітету Мельниченку, де він закликав аптекарів знизити ціни на медпрепарати, оскільки незабаром усіх їх перевірять. Також надавалось слово деяким керівникам облдержадміністрацій (на різних каналах різним), представникам Збройних сил України, які казали, що у будь-який момент готові допомогти мирному населенню, та представникам від освіти, які повідомили, що вирішено студентів не виганяти додому із гуртожитків, оскільки важко купити квитки у будь-який напрямок країни.

 

Більш компетентних думок обмаль. Коментар головного санітарного лікаря України Біловола з приводу розповсюдження грипу, але без зазначення будь-яких цифр і тим більше - діагнозів штамів грипу, а також про необхідність проведення щеплень - подали «1+1», «Інтер», «Україна». Без чіткого цитування слів Біловола у тексті сюжету Олександра Шилка («1+1») наводиться така інформація: «За словами Олекандра Біловола, у медиків є інформація, що грип проходить мутацію. І подекуди може містити відразу три види - звичайний, пташиний і так званий «свинячий», або каліфорнійський. А1H1/N1». Але чому тоді не дати пряму мову з цього приводу самого Біловола. Натомість у сюжеті подається такий коментар чиновника: «В Україні розпочався активний епідеміологічний процес. Аналіз дає нам підстави прогнозувати швидке поширення цієї інфекції на всій території України».

 

Натомість, синхрони лікарів подавали: ICTV, сюжет Олесі Комарницької, коментар Наталії Виноград, завідувачки кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького; 5-ий канал, коментар тієї ж Наталії Виноград та ще Фелікса Лібермана, фельдшера швидкої допомоги. Останній лунав так: «Я не вважаю, що цей грип відрізняється від будь-якого грипу. А те, що він якось особливо якийсь небезпечний - мені здається, що це вже панічні настрої».

 

У сюжеті Олесі Комарницької на ICTV наприкінці тексту наводяться симптоми захворювання у дітей: «Варто зазначити, що у дітей ознаки хвороби інші, тому зверніть увагу на малюків, які надміру збуджені і відмовляються пити воду або сонливі і кволі, скаржаться на головний біль і тривалий час не просяться до туалету чи плачуть без сліз» та поради: «Дотримання простих правил допоможе вберегти здоров`я, тому уникайте людних місць та контакту із хворими, частіше мийте руки, провітрюйте приміщення і робіть в ньому вологе прибирання» і т.д. Посилань на компетентні джерела, звідки взяті перелік симптомів і які лікарі давали такі поради - нема.

 

У сюжеті Валентини Левицької на «Інтері» подається така інформація: «Остановить эпидемию можно с помощью вакцинации, - настаивают главный санитарный врач Украины и министр здравоохранения. Насколько безопасны и эффективны прививки именно сейчас, - на следующей неделе должны сказать ученые». Питання - чи не пізно вони дадуть свої висновки і чому на цей день головний санітарний лікар не може дати пояснення - під час епідемії чи справді допоможе вакцинація чи це вже пізно - не були задані, і відповідь для глядачів також не оприлюднена.

 

На «1+1» в усній інформації Віталія Гайдукевича - власні оцінки, неповна інформація та невиправдані узагальнення: «До Києва не дійшло. По хворобах, або до людей, що від хвороби слід берегтися до того, як з носа потече. Сьогодні по дорозі на роботу я особисто не помітив жодної людини з пов'язкою. Колеги кажуть: бачили, але ж одиниці. Навіть в магазинах і аптеках робітники не дотримуються маскового режиму. Мало того, кілька політичних партій проігнорували рішення уряду і провели сьогодні свої з'їзди. Лише справді доки грип не вдарить, столиця не перехреститься». Підводка до сюжету Алли Пасс повністю суперечить інформації, яку наведено в сюжеті: «Івано-Франківськ в епідемічній облозі. Вулиці напівпорожні, ринки закриті на три дні. Влада просить людей не збиратися великими компаніями, і утриматися від весіль. Навіть священиків просять запровадити якісь обмеження підчас служби. Але життя бере своє». Натомість, у сюжеті йдеться, що всі весілля, заплановані на 31 жовтня, ніхто не відмінив, служби в церквах проводяться, а ринки працюють.

 

ICTV та 5-й канал навели усні повідомлення про те, що Тимошенко у цей день відвідала Чернігівщину, де вручила ключі від нових квартир 107 сім`ям та подарувала маммограф Чернігівському онкоцентру. А також обіцяла забезпечити таким обладнанням усі районні та обласні лікарні. Інформація має ознаки замовної.

 

Партія регіонів ініціювала збір грошей для допомоги лікарням і на боротьбу з епідемією. Перші десятки тисяч гривень вже надійшли на поточний рахунок, - таку інформацію оприлюднили «Інтер» та ICTV. Інформація має ознаки замовної.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         5

26.10   Янукович на Афоні

30.10   Тимошенко про грип (2)

30.10   Ющенко про грип

30.10   Богатирьова про грип

 

 

«1+1»                         8

30.10   Тимошенко про грип (4)

30.10   Янукович про грип

30.10   Литвин про грип (2)

30.10   Богатирьова про грип

 

 

«Інтер»                      4

30.10   Тимошенко про грип

30.10   Янукович про грип

30.10   Черновецький про грип

31.10   Партія регіонів збирає гроші на грип

 

 

СТБ                           3

26.10   Інтернет 4G

30.10   Янукович про грип (2)

 

Новий канал            6

26.10   Тігіпко про освіту

28.10   Тігіпко про «Аріану»

30.10   Тимошенко про грип

30.10   Ющенко про грип

30.10   Янукович про грип

30.10   Черновецький про грип

 

ICTV                          12

26.10   НРУ за Тимошенко

27.10   Інтернет 4G

29.10   Тимошенко і директори шкіл

29.10   Томенко у Львові

30.10   Тимошенко про грип (2)

30.10   Ющенко про грип

30.10   Янукович про грип (2)

30.10   Тігіпко про грип

31.10   Тимошенко на Чернігівщині

31.10   Партія регіонів збирає гроші на грип

 

5 канал                      4

30.10   Тимошенко про грип (2)

30.10   Ющенко про грип

31.10   Тимошенко на Чернігівщині

 

 

«Україна»                 3

30.10   Ющенко про грип

30.10   Янукович про грип (2)

 

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         13

«1+1»                         24

«Інтер»                      42

СТБ                           13

Новий канал            29

ICTV                          57

5 канал                      12

«Україна»                 22

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

  

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - english.vietnamnet.vn

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36797
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 880
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 532
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вася
5266 дн. тому
согласен, журналисты лишь говорящие головы и мнение своё "имеют" ежедневно как им скажут)) болтуны...
Атиповый бред
5278 дн. тому
Самый большой наш (журналистский) грех оказывается в том, что следующий за текстом синхрон не совпадает с текстом! Но, помилуйте, НЕЛЬЗЯ синхроны пересказывать в авторском тексте! Иначе весь сюжет будет из сплошных цитат или вообще превратится в стенограмму заявлений, пресс-конференций, интервью. Может лучше, следуя советам «Телекритики», просто нарезать куски синхронов встык, да и выдать так в эфир. Зато никаких оценок, личного мнения, и не надо через слово ссылаться на источник информации!!!
Золушок
5279 дн. тому
Да нет журналистов в Украине. Грантоеды и говорящие головы одни.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду