Російські серіали в українському ефірі – дослідження

Російські серіали в українському ефірі – дослідження

8 Вересня 2015
7604
8 Вересня 2015
19:15

Російські серіали в українському ефірі – дослідження

7604
Якою є структура ефіру топ-10 українських телеканалів та серіали якого виробництва переважали на цих каналах у 2014 році. Медіаконсалтингова компанія Media Resources Management презентувала результати власного дослідження
Російські серіали в українському ефірі – дослідження
Російські серіали в українському ефірі – дослідження

У 2014 році топ-10 українських телеканалів показали понад 27 тис. годин серіалів, з яких 66% - російського виробництва, 5% - українського, а 6% - спільного російсько-українського виробництва. Про це свідчить дослідження структури українського телеефіру за 2014 рік, проведене медіаконсалтинговою компанією Media Resources Management (MRM). Результати дослідження презентував аналітик MRM Артем Вакалюк на медіафорумі Kiev Media Week 7 вересня.

 

MRM проаналізувала телевізійний ефір 10 українських каналів: «Інтер», «Україна», «1+1», СТБ, ICTV, Нового каналу, НТН, ТЕТ, «2+2» і К1. До уваги бралися всі 24 години мовлення на добу щодня протягом 2014 року - тобто всі слоти, усі види контенту (у тому числі й реклама), як прем'єрні, так і повторні покази.

 

У середньому кожен загальнонаціональний телеканал має 8760 годин мовлення на рік. Обсяг може варіюватися залежно від профілактичних робіт чи форсмажорних обставин.

 

Аналітик MRM Артем Вакалюк

 

MRM у своєму дослідженні розділила контент на дев'ять категорій:

- серіали - ігрові телефільми, що мають чотири і більше серій;

- кіно- і телефільми - ігрові фільми, що мають одну-три серії; це зазвичай американські блокбастери і радянське кіно;

- шоу - телевізійні програми різних жанрів, у тому числі ток-шоу, політичні шоу, а також скетчкоми;

- документальні проекти - документальний кінопоказ і документальні телепроекти;

- новини;

- анімація;

- реклама;

- анонси;

- інше - трансляції (у тому числі спортивні), міжпрограмні заставки, короткометражні фільми тощо.

 

Як показало дослідження, абсолютною домінантою українського телеефіру є шоу та серіали.

 

Тут і далі - клікніть для збільшення

 

Переважна більшість шоу (85%) - вітчизняного виробництва. Російські шоу становлять близько 13%, уточнив Артем Вакалюк (ця цифра не відображена на графіку).

 

 

На відміну від шоу, українських серіалів (або вироблених у копродукції з Україною) - украй мало (5% і 6%, відповідно). Має місце засилля іноземного контенту, здебільшого - російського (66%). До копродакшну MRM зараховувала проекти, зняті або двома і більше російськими й українськими компаніями, або російсько-українською компанією Star Media.

 

 

У структурі ефіру каналу «Інтер», як і в більшості загальнонаціональних телеканалів, переважають серіали (34%). На відміну від інших каналів, в «Інтера» досить висока частка документальних проектів (6%) і трансляцій (2% категорії «Інше»).

 

 

Дві третини серіалів, які показував у 2014 році «Інтер» - російського виробництва.

 

 

Структура ефіру каналу «Україна» трохи подібна до структури «Інтера», але тут ще більше серіалів (47%).

 

 

Російських серіалів на «Україні» у 2014 році було більше, ніж на «Інтері» - аж 81%.

 

 

У структурі ефіру каналу «1+1» приблизно рівно поділені всі основні категорії: серіали (23%), шоу (23%), кіно- і телефільми (16%), реклама (17%), новини (13%).

 

 

Третина серіального продукту на «1+1» у 2014 році була російського виробництва. Але більше російських на каналі було турецьких серіалів - 35%. Також на «1+1», на відміну від інших каналів, були показані серіали з Греції та Великої Британії.

 

 

Телеканал СТБ є абсолютним лідером за обсягами трансляції шоу, які становлять 45% його ефіру.

 

 

Серіалів на СТБ небагато (16%), при цьому майже порівну представлені російські (37%) та американські (32%).

 

 

На каналі ICTV, на відміну від інших, більше кінопоказу (22%).

 

 

Три чверті серіалів, що показував у 2014 році ICTV, - російського виробництва. Вочевидь, ICTV чи не найбільше постраждав від заборони частини російського кіносеріального продукту, адже серіали на цьому каналі мали специфічну тематику, яка підпала під заборону. Крім Росії, України та США на ICTV була представлена серіальна продукція Туреччини та Великої Британії.

 

 

На Новому каналі, як показало дослідження, взагалі немає новин.

 

 

 

Новий канал - абсолютний лідер (у відносних показниках) із трансляції російських серіалів (87%). У 2014 році тут був лише 1% українських серіалів і 3% копродакшну з Україною.

 

 

Телеканал НТН є лідером із трансляції серіального продукту (53% ефірного часу).

 

 

Майже три чверті серіалів на каналі НТН у 2014 році - російського виробництва, майже одна п'ята - американського.

 

 

На телеканалі ТЕТ немає новин і небагато (16%), порівняно з іншими каналами, серіалів. ТЕТ робить ставку на шоу (38%) та анімацію (24%).

 

 

Три чверті серіалів на ТЕТ - російські, українського виробництва взагалі немає (нагадаємо, що скетчкоми було віднесено до категорії шоу). Також на серіальній мапі представлені такі країни, як США (12%), Туреччина (7%), Нова Зеландія (6%) та Канада (1%).

 

 

«2+2» - єдиний з топ-10, де велику частку ефіру займають трансляції (здебільшого спортивні), багато кінопоказу.

 

 

Дві третини серіалів на «2+2» - російського виробництва. Суттєвими є частки серіального контенту зі США (11%), Німеччини, СРСР (по 5%).

 

 

У структурі каналу К1немає новин і порівну представлені шоу та серіали (по 31%).

 

 

К1 - єдиний з топ-10 каналів, де понад половина серіалів - американського виробництва. Третина - російського. На відміну від інших каналів на К1 також у 2014 році були представлені аргентинські серіали (7%).

 

 

Артем Вакалюк акцентував, що дослідження охоплювало 2014 рік, тобто ще до початку дії заборони на частину російського кіносеріального контенту. Як вона позначилася на структурі українського телеефіру - MRM обіцяє проаналізувати згодом.

 

Фото - Facebook Kiev Media Week, слайди з презентації надані компанією MRM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду