День знань як дзеркало передвиборної кампанії

18 Вересня 2009
23741
18 Вересня 2009
22:02

День знань як дзеркало передвиборної кампанії

23741
Більшість каналів використали свято першого дзвоника для піару тих чи інших політиків. Тиждень 31 серпня – 5 вересня 2009 року.
День знань як дзеркало передвиборної кампанії

31 серпня (понеділок)

 

На початку тижня українські телеканали обрали декілька головних тем. Для Першого каналу та «Інтера» головною стала тема про зіткнення біля Нідерландів двох контейнеровозів, екіпаж одного з яких складався з українців. Про цю катастрофу повідомили також Новий канал, 5 канал та «Україна». Усі, окрім Першого, повідомили про перебування на борту контейнеровоза «Нікіта» 23 українців, тоді як Перший національний назвав іншу кількість людей - 25.

 

Всіх, крім 5-го каналу, зацікавила тема розслідування дитячих смертей після планових щеплень. Головною вона стала для Нового каналу та «України», а «1+1» та СТБ зосередилися на тому, що МОЗ України дозволив цього року приймати дітей до першого класу без довідки про щеплення.

 

Усі канали повідомили про перебіг парламентської погоджувальної ради напередодні відкриття 5-ї сесії. Першою цю новину у своїх випусках поставили СТБ та ICTV.

 

На «1+1» за головну новину вирішили обрати подію в Чорнобилі - там вовки потрапили на територію АЕС і напали на людей. Цю інформацію навів лише «1+1», в матеріалі були некоректні посилання на джерела інформації: «Щойно з неофіційних джерел журналістам ТСН стало відомо: на території АЕС працівникам категорично заборонили виходити на вулицю». Крім того, сюжет складається не з однієї теми, а з двох: «У той час, як на станції працівники відбивалися від скаженого звіра, у міста атомників Славутичі зійшла з колії електричка, якою чорнобильці щодня їдуть на роботу і повертаються додому. На цей раз ніхто не постраждав. Як стало відомо ТСН з неофіційних джерел, у електропоїзда відмовили гальма».

 

Повідомлення про те, що знайдені поблизу села Сухоліси фрагменти черепа належать убитому журналісту Георгію Ґонґадзе, першою новиною подали на 5-му каналі. Окрім них цю інформацію розповів лише Новий канал.

 

Про парламентську погоджувальну раду всі розповідали з тими чи іншими порушеннями журналістських стандартів. У сюжеті Ірини Маркіної на Першому каналі - власні оцінки та інформація без посилань: «Відповідь з боку БЮТ теж не була несподіваною. Популізму стоп, - кажуть тимошенківці. Урядовий посланець у парламенті йти назустріч опозиції не проти, але відразу попереджає: руки геть від грошей МВФ». Далі сам коментар першого віце-прем'єр-міністра України Турчинова стосується іншої теми - «... повинні бути запропоновані бюджетні ресурси для їх покриття». Порушено формальну логіку.

 

В студійному тексті ведучої «1+1» Наталії Мосейчук наводиться оціночне судження без посилання на авторство думки: «Експерти-політологи вже дали характеристику новому робочому оберту парламенту. Сесія трьох "Б- боротьби, блокади і бутафорі». При цьому під час прямого включення журналіста Олександра Загородного коментарі політологів з цього приводу теж відсутні. Водночас у включенні є власні оціночні судження та інформація без посилання на джерела: «Янукович сказав, що він вимагає, аби підняти мінімальну пенсію та мінімальну зарплату майже вдвічі - до 1300 та 1500 гривень відповідно. Після чого у БЮТ це назвали махровим популізмом»; «Вимагай більшого, аби отримати те, що ти хочеш. Очевидно, таким принципом керувалися у Партії регіонів. І після того, як сказали, що 1500 гривень ніхто не дасть мінімальної заробітної плати, БЮТ погодився певно, що завтра погодиться на суму у 900 гривень...».

 

Інформацію нічим не підтверджено, оскільки далі в коментарі Турчинов жодним словом не прохоплюється про згоду: «Це чиста передвиборча риторика, яка не має жодного економічного обґрунтування. Коли Віктор Федорович був присутній в залі погоджувальної ради, я звернувся до нього і попросив, щоб це не був популізм, будь ласка, разом із пропозиціями змін соціальних стандартів, а уряд готовий підвищувати соціальні стандарти, але ж будь ласка, внесіть і зміни до бюджету поточного року».

 

У сюжеті Анни Панової («Інтер») також є власні оцінки: «До утра у оппонентов ещё есть призрачные шансы найти общий язык. Но спикер уже сердцем чует парламентскую осаду». «Інтер» і Перший навели різні коментарі лідера опозиції Януковича про те, звідки взяти гроші на підвищення зарплат. Якщо на Першому йдеться про гроші МВФ, то на «Інтері» - про те, що «... влада не платить підвищену заробітну пенсію, тобто вона зекономила кошти».

 

Новий канал - у сюжеті Ольги Пирожко власні оцінки й коментарі: «Почувши таке, лідер прем'єрчиної фракції занервував», «Пропонує з плеча не рубати, а спочатку все з Тимошенко узгодити». І далі йде коментар лідера фракції БЮТ Кириленка із зовсім іншого приводу.

 

На «Україні» в сюжеті Едуарда Ганішевського - недостовірні факти і власні оцінки: «Еще одно требование регионалов - отмена решения о повышении с 1 сентября цен на газ для населения. О необходимости поднятия стоимости голубого топлива на 20% неоднократно намекал МВФ». Інформаційні агенції повідомляли, що про підвищення цін на газ для населення МВФ не «натякав», а висував це як вимогу для надання кредитів Україні.

 

Суто поточні робочі питання цього дня вирішував уряд, але деякі телеканали дошукувалися в них будь-яких інформаційних приводів. Так, про те, що уряд обіцяє вчасно та якісно підготувати бюджет-2010, повідомив Перший канал. Складається враження, ніби це якийсь подвиг, а не звичайний урядовий обов'язок. Щоправда, в сюжеті Андрія Татарчука оптимістичні слова прем'єрки збалансовано коментарем президента, в якому він зазначає: «Вперше за 15 років на 1 вересня ми не маємо бюджетної резолюції».

 

На Новому каналі ведуча Оксана Гутцайт у короткому усному повідомленні розкрила одразу кілька тем про діяльність уряду - про передані до парламенту законопроекти, серед яких - зняття депутатської недоторканності; про майбутню готовність бюджету і про пільги депутатів, які Тимошенко прагне скасувати. У повідомленні немає балансу думок, а також використано власні оціночні судження: «Серед неприємного для обранців - позбавити себе пільг і недоторканності. Серед складного - бюджет на наступний рік».

 

Тема ж переведення коштів на водопостачання Львова та будівництва інфраструктури для «Євро-2012» (що мало б уже давно відбуватися) набула на телеканалах відтінку надзвичайності. На Першому каналі в усному повідомленні інформацію навели незбалансовано - на критичні оцінки Тимошенко відсутні коментарі або тих урядовців, яких вона ганила, або представників влади Львівщини, до яких гроші не надходили, або принаймні експертів, які б оцінили роботи уряду. Так само не названо причин - чому гроші на «Євро-2012» було виділено, але не переведено. Натомість в усному повідомленні було дано обіцянки, які більше нагадують піар кандидатки в президенти: «Гроші для Львівщини будуть направлені сьогодні до кінця дня, - гарантує прем'єр. А вже завтра керівники області обіцяють розпочати будівництво».

 

Усне повідомлення на «1+1» починається з гасел, які нагадують фразеологію часів Країни Рад: «Львову - воду, львівським селам - гроші». Інформацію так само подано незбалансовано.

 

На ICTV на цю ж тематику зробили сюжет (Марина Петрова). В усному повідомленні до нього - власні оціночні судження ведучої Олени Фроляк: «Керівники області не посоромилися відкрито поскаржитися на це прем'єру під час її приїзду на Львівщину». У сюжеті також оцінки: «Цілий день уряд визволяє мільйони гривень на чемпіонат "Євро-2012" від чиновницької бюрократії», і при цьому відсутність оцінок економістів, або експертів із цього питання, або, принаймні, політиків від опозиції. Щоправда, наведено коментар міського голови Львова Садового, де він каже про «саботаж клерків», але без жодної конкретики.

 

Відсутній інформаційний привід (що дає підстави думати про замовність) у повідомленнях Першого каналу та ICTV про відвідини першокурсників у різних точках України президентом Ющенком, головою парламенту Литвином (лише на Першому) та лідером Партії регіонів Януковичем.

 

Ознаки замовних мають усні повідомлення про те, що за рівнем корупції Україна наздогнала Африку (Тігіпко на Новому каналі), що лідер «Фронту змін» Яценюк на Львівщині відкрив пам'ятник загиблим шахтарям (Новий канал), що колишній голова Нацбанку Тігіпко не бачить підстав для розмов про другу хвилю кризи (ICTV).

 

1 вересня (вівторок)

 

Цього дня канали надали перевагу трьом темам - святкуванню Першого вересня, відкриттю сесії Верховної Ради та зустрічі прем'єр-міністрів України і Росії у Гданську (останнє - всі телеканали, окрім «Інтера»).

 

Усі канали, окрім 5-го, навіть свято першого дзвоника використали для піару тих чи інших політиків. Перший національний у сюжеті (Ольга Скотникова) розповів про відвідини однієї зі шкіл Ющенком, а вишу - Литвином (усне повідомлення); на «1+1» - згадали про Ющенка і Януковича (сюжет Валентини Доброти); «Інтер» (сюжет Алли Матюшок) - про відвідини шкіл Ющенком, Януковичем та Яценюком, а вишу - Литвином; на СТБ згадали про Тимошенко, Януковича і Бойка, а ще - Костогриза від КПУ (але треба віддати належне авторці Тетяні Трикоз, яка дослідила не промови відомих осіб, а вплив на дітей рекламної продукції, яку вони роздають, і до того ж навела відповідні висновки психолога); Новий канал у сюжеті Оксани Котової подавав інформацію про відвідини шкіл Ющенком, Януковичем та Яценюком; ті ж фігуранти - в усних повідомленнях і сюжеті (автори І. Велієва, В. Зима) на ICTV. До того ж, в одному з усних повідомлень наведено інформацію, що абсолютно не стосується теми: «Також колишній спікер Верховної Ради заявив, що бюджет-2010 є тільки на папері, без реального наповнення. Країна виживає завдяки друкарському станку національного банку та допомозі МВФ, - додав Яценюк».

 

Крім усього іншого, до цього звинувачення відсутній баланс думок. «Україна» в сюжеті повідомила про візити Ющенка та Януковича до шкіл, а також навела цитату з листа Тимошенко. У коментарі Януковича - звернення до нинішнього уряду й оцінка його роботи: «Я вважаю, що бюджет уряд, влада повинні приділяти увагу набагато більше навчальним закладам, ніж зараз». Замість коментаря у відповідь - власне судження журналіста, якого не було заявлено: «Будет больше - обещает премьер. Потом. Юлия Тимошенко сегодня в командировке».

 

Розповідаючи про відкриття 5-ї парламентської сесії, журналісти припускались оцінок та коментарів: «Верховна Рада до краю ослаблена і взагалі не адекватна, бо переймається не тим, що потрібно народу. Першого вересня таку незадовільну оцінку парламент дістав від свого керманича» (Перший канал, сюжет Ірини Маркіної - на жодному телеканалі не наведено коментаря Литвина з подібними словами, лише йдеться про «театр абсурду»); «Но уже через несколько минут на смену праздничному настроению пришла жесткая политическая риторика» («Інтер», сюжет Валентини Левицької); «Відпустка так їх розслабила, що не змогли з першого разу навіть ухвалити порядку денного» (СТБ, сюжет Ольги Червакової); «Закон провалився - робота скінчилася, бо у регіоналів через таку невдачу настрій зіпсувався» (Новий канал, сюжет Ольги Пирожко). До того ж, на Новому наведено усне повідомлення з коментарем міністра праці і соціальної політики Денисової, в якому вона розповідає про звернення працівників підприємств: «... що не треба збільшувати, тому що просто це не забезпечено зараз ні розвитком економіки, ні тим рівнем продуктивності праці, який зараз є в державі»; баланс у новині відсутній.

 

«Після перерв і нарад робота пішла. Ненадовго і не туди. Пункт перший  законопроект-вимога «регіоналів» про підняття соціальних стандартів провалюється. Ображені - миттю біля трибуни» (5 канал, сюжет Ольги Снісарчук). Після наведених слів подано коментар-виправдовування народного депутата від БЮТ Кожемякіна: «Вчора ніхто нічого не обіцяв. Ми обіцяли, що розглядаємо цей проект і - будь ласка, голосуємо. Якщо у вас є голоси». Але річ у тім, що авторка ані в своєму тексті, ані в наведених коментарях не повідомила, в чому саме звинувачують БЮТ. Потім взагалі йде інформація, штучно прив'язана до попереднього коментаря: «А все тому, що журналістів забагато у парламенті». І переповідання конфлікту представника КПУ Ткаченка з журналісткою від СТБ. Логіка в сюжеті абсолютно відсутня.

 

На «Україні» в сюжеті Едуарда Ганішевського наведено коментарі Литвина, Януковича і чомусь не представників фракцій, які не взяли участі у голосуванні за збільшення соціальних стандартів, а міністра праці і соціальної політики. Порушено баланс повідомлення і логіку подачі коментарів.

 

Про зустріч Тимошенко і Путіна у Гданську «1+1», ICTV та «Україна» повідомляли в суміші з іншими темами. Плутанина між перебігом церемонії з відзначення 70-річчя початку Другої світової війни і зустрічі двох прем'єрів була на «1+1» (сюжет Марії Васильєвої) й ICTV (студійний текст ведучого Олексія Гнилуші). А от «Україна» (сюжет Станіслава Мірошниченка) до цих двох тем додала третю - від'їзд Тимошенко у Тріполі до Муаммара Каддафі. Оцінки та висновки на «1+1»: «Під час зустрічі Тимошенко отримала від Путіна бажане - обіцянку з наступного року скоротити обсяги постачання російського газу», на Новому каналі: «На тлі останнього загострення українсько-російських відносин прем'єри були дуже люб'язні».

 

Ціни на газ для населення з 1 вересня не підвищилися - цю інформацію навели «Інтер», СТБ, ICTV та «Україна». На ICTV в усному студійному повідомленні Олексій Гнилуша чомусь згадав інформацію, що вже була в цьому ж випуску: «Нагадаємо, Україна та Росія домовилися, що Київ оплачуватиме російський газ за обсягами, які відповідають фактичним поставкам». А на СТБ у підводці до сюжету наведено недостовірні дані: «Нацкомісія з урегулювання електроенергетики ще 9 липня ухвалила нові тарифи. Від сьогодні і до кінця року газ мав би здорожчати аж на 80%. Цими грошима Україна мала би розплатитися за черговий кредит МВФ». На «Інтері» наведено цитату представника МВФ, у якій він зазначає: «Как известно, в сентябре этого года разово повысятся - на 20 процентов - цены на газ для населения». В усному повідомленні Олени Кот, канал «Україна» - оцінки і недостовірна інформація: «В противном случае МВФ угрожает прекратить сотрудничество. Если это случится - в декабре доллар может стоить больше 10 гривен, - предрекают эксперты».

 

Лише «1+1» повідомив про катування людей в одному з райвідділків міліції. В усному повідомленні до прямого включення Наталія Мосейчук усі факти наводила без посилання на джерела інформації. У прямому включенні Сергій Осадчук наводить слова міністра МВС Луценка з цього приводу, але не вказує, чому високопосадовець особисто займається цією справою і з якої нагоди він прибув до Одеси. Вся подія схожа на піарну акцію головного міліціонера країни.

 

Сюжет Тетяни Анкудінової та Андрія Шаповалова на ICTV про рівень комп'ютеризації сільських шкіл має ознаки замовного, оскільки в ньому використано назву спонсора, що надав одній із волинських шкіл комп'ютери (Amel Holding), а в коментарі віце-президента цієї компанії розповідається про види її діяльності.

 

2 вересня (середа)

 

У середу телеканали найбільше зацікавилися зовсім різними темами. Перший та 5 канал за топ-новину обрали заяву представника Секретаріату президента Соколовського, в якій він критикує нещодавні газові домовленості між Тимошенко і Путіним. Цю ж тему було подано й на «1+1». Про те, що уряд продає цукор із Держкомрезерву по 4 гривні, повідомив лише «1+1». У сюжеті відсутній баланс думок - наведено лише коментарі представників Держкомрезерву, а також позитивні думки пересічних людей про те, що з'явився цукор по такій ціні. Автор, Максим Сухенко, не навів причин підвищення цін на цукор, а також не подав коментарів незалежних експертів із цього питання.

 

На «Інтері» першою темою подавали заяву Ющенка щодо парламентської кризи і що її можна вирішити саморозпуском парламенту. Думку президента також навели Перший канал, ICTV та «Україна». В усному повідомленні ICTV ведучий Олексій Гнилуша зазначив факт зустрічі Ющенка з Литвином, але не навів ключових слів президента про те, що наступний «крок в подоланні цієї кризи - це саморозпуск українського парламенту». Інформацію було подано неповно.

 

На «Інтері» та «Україні» наведено слова Ющенка, що «політика у стінах парламенту давно вже формується за його лаштунками. Це інтриги двох політичних сил, по суті, це інтриги двох людей». Баланс до цієї заяви відсутній.

 

На СТБ головну тему дня побачили у знеціненні гривні і прогнозах фінансистів з цього приводу. Більше означеної теми цього дня не торкався ніхто. В Україні бракує безкоштовних ліків «Куросурф» для дітей, які народжуються недоношеними, - така інформація з'явилася лише на Новому каналі.

 

Повідомлення про те, що в селі Боржавське троє чоловіків загинуло, один у лікарні (вони чистили криницю і вдихали отруйні випари) - головна новина на ICTV. Ще про це повідомили на «Інтері». У місті Сніжне закривають одну зі шкіл - батьки підозрюють, що під нею розташований пласт вугілля і на нього хтось претендує, - це перша новина середи на «Україні».

 

Усі телеканали, крім «Інтера», цього дня повідомили про те, що Тимошенко перебуває у Лівії на святкуванні 40-річчя правління країною Муаммара Каддафі. Якщо «Україна» в сюжеті Людмили Барток розповіла про перебіг події та про вектор можливих переговорів української сторони, то решта каналів зосередилися виключно на ініціативах Тимошенко.

 

В усному повідомленні «1+1» порушено баланс думок. Ведуча Наталія Мосейчук інформує: «Попередній уряд цей проект зірвав, а тепер українські авіатори починають віддавати борги, - твердить Тимошенко».

 

На ICTV у прямому включенні з Лівії Тетяни Пруднікової інформацію викладено з власними оціночними судженнями, коментарями та порушенням балансу. Наприклад: «Перша зустріч була досить холодна, можу сказати. Адже нагадаю, що Україна винна Лівії літаки ще за часів минулих урядів. Лівія проплатила за літаки, але тільки от зараз цей уряд ще навесні цього року віддав перший Ан-74. Тож українську делегацію зустріли досить холодно. Зважаючи на те, що не виконані обіцянки. Втім Юлії Тимошенко вдалося все ж таки розтопити лід україно-лівійських відносин, і сьогодні по обіді у неї відбулася друга зустріч з лівійським прем'єром, на якій вони домовилися про співпрацю. І лівійському прем'єру, настільки Юлія Тимошенко змогла його вразити, що він навіть запросив її на розширену зустріч 10 представників лівійських бізнесменів».

 

Лише СТБ й ICTV цього дня навели заяву Януковича про те, що російська мова має бути другою державною. Оцінки, коментарі й незбалансованість - основні порушення у цих повідомленнях. Лідер Партії регіонів вказував, що це його заочна відповідь Тимошенко. А думку прем'єрки з цього приводу не було озвучено. Далі - «Януковичу було видіння. В Одесі він уявив себе за президента, що підписує закон про другу державну мову», - це СТБ; «Як годиться напередодні виборів, свято в столиці гумору не обійшлося без серйозних заяв» - це ICTV.

 

Перший канал подав інформацію про те, що віце-спікер парламенту Томенко пропагував серед школярів здоровий спосіб життя. Новина має ознаки замовного матеріалу.

 

«Інтер» подав сюжет Геннадія Вівденка про зупинку виробництва на заводі «Рівнеазот». Ситуацію викладено однобоко - лише думки представників керівництва заводу, які критикують уряд щодо цінової політики на газ. Коментарі представників Кабміну або економістів-експертів відсутні. У сюжеті - власні оцінки й висновки: «Химики из Ровно открыли двери. Они пытаются объяснить, что такое газовая дискриминация правительства. По воле Кабинета министров этот химический завод сейчас может выполнять роль, скорее, музея, нежели крупнейшего производителя минеральных удобрений... День открытых дверей на предприятии - это, скорее, сигнал о помощи. Один из крупнейших химзаводов страны, который платил многомиллионные налоги государству, умирает. Тем временем, в Кабинете министров продолжают хранить молчание, почему там решили вычеркнуть "Ривнеазот" из "списка живых».

 

Ще один інтерівський сюжет (авторка - Ольга Клюєва), в якому критикуються дії уряду, але не наведено достатньо фактів і коментарів необхідних фахівців - постанова Кабміну про безплатне оформлення актів на присадибні ділянки до кінця поточного року. І в студійному тексті Ірини Юсупової наведено дані без посилань на конкретне джерело інформації: «Правительство пообещало дополнительно выделить Госкомзему 6 миллиардов гривен. Правда, этих денег в структуре пока еще не видели». У коментарі представника Держкомзему, наведеному в сюжеті, відсутні як цифри, так і висновки з цього приводу. У більшості коментарів відсутні титри, а експерт говорить плутано і не по сутні питання.

 

ICTV - сюжет Оксани Ткачової з ознаками замовного про новозбудований стадіон «Донбас Арена» в Донецьку.

 

3 вересня (четвер)

 

Ющенко побоюється, що після виборів новий президент України може узурпувати владу і тому пропонує внести зміни до Конституції, - головна новина дня на Першому каналі, СТБ, ICTV та 5-му каналі. (Цю заяву ще оприлюднено на «1+1».) Не менш важливою стала інформація про різке здешевлення гривні - це перша новина на «Інтері» та Новому каналі (ще цього дня тему розглядали на «1+1», СТБ й «Україні»). Готуючи бюджет-2010 Кабмін пропонує зменшити видатки на утримування парламенту - про це говорили лише на «1+1», ця ж новина стала головною у випуску. А на телеканалі «Україна» головна новина дня - смерть у Криму двох пенсіонерів від удару блискавкою. Більше про це не розповідав ніхто.

 

Усі телеканали подали заяву Ющенка без належного в такому випадку бекґраунду - коли відбулись останні зміни до української Конституції, хто був ініціатором, що змінилося. Також ніхто не навів коментарів експертів: як можуть покращити життя або до чого призвести запропоновані зміни. У сюжетах Ольги Скотникової (Перший канал), Олексія Братущака (5 канал) та усних повідомленнях ведучої Наталії Мосейчук («1+1») й Олексія Гнилуші (ICTV) відсутній баланс думок, оскільки наведено лише слова Ющенка.

 

Прагнення Кабміну зменшити наступного року видатки на Верховну Раду в студійному тексті Наталії Мосейчук та сюжеті Катерини Федорченко («1+1») подано як остаточно вирішене питання: «Депутати з реакцією не забарилися. На їхню думку, законотворчий процес наступного року під питанням»; «Натомість наступного року захисникам волі народної доведеться вчитися економити». Але ж бюджет мають приймати саме депутати, і його ще не прийнято!

 

Також у тексті наведено неповні дані без посилання на джерела інформації: «Народні депутати вже заборгували за бензин, проживання в готелях, авіаперельоти та трансляції засідань парламенту». Скільки грошей заборгували, кому заборгували, звідки взялися ці цифри - у сюжеті не згадується. Водночас інформацію наведено нібито від Кабміну, а хто повідомив про такі зміни у бюджеті, звідки взято інформацію - невідомо.

 

Газ і політики - так умовно можна назвати тему, яку подавали дуже по-різному на каналах цього дня. У сюжеті Ігоря Кримова (Перший канал) - суцільний бекґраунд про візити і зустрічі Тимошенко, єдина нова інформація - «росіяни наступного року більше платитимуть за транзит газу». Щоправда, для балансу наведено коментар Ющенка, в якому він позитивно оцінює усні домовленості про недобір Україною газу та уникнення при цьому штрафних санкцій, але висловлює побажання, щоб усе було зафіксовано на папері.

 

На «1+1» в усному повідомленні Наталії Мосейчук з цієї ж теми баланс думок відсутній. Як і в наступному повідомленні - сюжеті Марії Васильєвої про перебування Тимошенко у Лівії. Повідомлення неоперативне, з власними оцінками та висновками журналістки. Наприклад: «Юлія Тимошенко повернулася із намету Каддафі задоволена. Нехай, чекати зустрічі довелося до пізньої ночі, зате всі нові плани лівійський лідер схвалив. А це означає - з лівійського боку затримок не буде».

 

Лише «Інтер» в усному повідомленні про збільшення ціни транзиту на російський газ до слів Тимошенко додав ще й офіційні дані «Газпрому». Цифри різняться на 10-15%. Водночас, після цієї інформації наведено (нібито для балансу думок) коментар Януковича, але із зовсім іншого приводу - про борги, яких набрався чинний Кабмін. Відповідно, інформація теж як слід не збалансована.

 

СТБ в усному інформаційному повідомленні (ведуча Тетяна Висоцька) щодо підвищення цін на транспортування газу навів лише точку зору Тимошенко.

 

На ICTV в сюжеті Марини Петрової та Володимира Горковенка - оцінки й коментарі, до того ж інформацію подано плутано: «Штрафні санкції "Газпрому" над Україною як дамоклів меч. Їх немає і не буде, - запевняє російський прем'єр. Але вони цілком правочинні. Це за газовими угодами. Така позиція зайвий раз підтверджує - домовленості треба змінювати, - пише у листі до Юлії Тимошенко президент України...».

 

Ціни в «Газпромі» ніхто не перевіряв, так само не наведено бодай найменшого бекґраунду до інформації. На телеканалі «Україна» сюжет Інни Христич нібито про борги, яких набрався чинний уряд, і про критику подібної діяльності від уряду опозиційного. Але раптом посеред сюжету згадуються газові домовленості Тимошенко з Путіним - повний розфокус теми. До того ж інформація стосується не зниження тарифів, а виключно того, що перед Різдвом газове питання більше не турбуватиме українців. У тексті сюжету - власні оцінки й судження: «Господин Таннел даже сделал комплимент украинской экономике, дескать, увидел в ней признаки оздоровления. Премьер восприняла эти слова как должное».

 

«1+1» цього дня подав сюжет Сергія Кудімова про несподіваний (?) приїзд міністра МВС до Житомира і звільнення двох міліціонерів, яких Луценко звинувачує в побитті людини. Добру половину людей, чиї коментарі подано в сюжеті, не представлено, є виключно коментарі Луценка (одним реченням від звинувачених - «Вже за дверима один із них коротко кине - "Хлопця не били"»), також у сюжеті висновки й оцінки: «Поки кишеню приємно гріла отримана зарплата, душу зігрівало ще не закінчене обмивання цієї самої зарплати. Відчувши п'янкий аромат перспективного знайомства, патруль міліції запропонував пройтися у міліційні номери».

 

Новий канал подав схожу на замовну інформацію про те, як Яценюк коментує ситуацію з цінами на пальне і як він економить удома. Потім незбалансовано подано заяву Януковича про те, що «всі дії Кабміну щодо подолання економічної кризи він називає популістською виставою, яка приведе країну до банкрутства». Після цього - незбалансована усна інформація з оцінками: представниця МВФ у розмові з Литвином: «поскаржилася спікерові Верховної Ради. Мовляв, валютному фонду не подобається, що гроші на "Євро-2012" братимуть у Національного банку. МВФ вважає це неприйнятним». У прямій мові Литвина про це не згадується жодним словом. Завершує такий своєрідний парад односторонніх коментарів Тігіпко, який заявляє, що гроші, виділені на медицину, використовують неефективно. Чотири замовних інформації підряд!

 

Практично всі ті ж діючі особи з незбалансованими коментарями з'являються і на ICTV. Янукович про борги уряду, Тігіпко про медицину, екологію та металургію та книгу його авторства, що незабаром надійде у книгарні - усні студійні повідомлення. Також глядачу подано сюжет про критику опозиційним урядом Кабміну. У підводці ведучий Олексій Гнилуша каже: «Не шукати ворогів, а працювати радять нинішньому Кабміну в опозиційному уряді. Нагадаємо, міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова сказала, що на підприємствах, які належать членам Партії регіонів, не виплачують зарплату. На пропозицію назвати конкретні прізвища Денисова нічого не відповіла».

 

Згодом у сюжеті Дарки Оліфер, навпаки, наведено озвучену кілька днів тому заяву про заборгованість зарплат на підприємствах роботодавців з Партії регіонів. Ніяких відмов чи ігнорування запитань журналіста навіть не спостерігається. У тексті цього сюжету - власні оцінки, коментарі та невідомо звідки взяті факти: «За 8 місяців цього року Україна фактично втратила третину своєї промисловості. Регіонали радять уряду не шукати винних, а працювати за принципом "не нашкодь"».

 

4 вересня (п'ятниця)

 

Для більшості каналів цього дня основною темою стало те, що в лікарнях Джанкоя зросла кількість дітей із діагнозом отруєння. Цю інформацію подавали всі канали. На Першому національному головною новиною став черговий стрибок долара. Також про це повідомили «1+1», «Інтер», ICTV та 5 канал. На «Україні» в першу чергу розповіли про рейдерську атаку на коньячний завод «Таврія». Ця новина зацікавила всіх, крім СТБ та 5-го каналу.

 

Повідомляючи про масове отруєння малих дітей у Джанкої, жоден телеканал не зазначив джерел фактичної інформації, зокрема про кількість отруєних. Логічно було б довідатись у місцевих лікарнях, але дані, очевидно, збиралися де завгодно. Тож маємо різнобій у цифрах: ICTV - 126 дітей госпіталізовано, Новий канал, СТБ, «1+1» та «Україна» - 137, «Інтер» і Перший канал - 144, 5 канал - 151 дитина. При цьому канали не зазначають, на яку саме годину наведено дані. Загалом же всі сюжети на цю тему зроблено як під копірку - додаткових питань, як-от - чи вистачає ліків у разі такої масової госпіталізації, у журналістів телеканалів не виникало. На Новому каналі в сюжеті Олега Крючкова подано суперечливу інформацію без посилання на джерело: «За неофіційними даними, отруїлися діти ще 1 вересня».

 

Однотипну інформацію наводили канали і про спробу рейдерського захоплення заводу «Таврія» у Новій Каховці. Різнилася лише зазначена різними каналами кількість тих, хто нападав, і тих, кого госпіталізовано. Посилання на джерела інформації в багатьох випадках відсутні, хіба що на міністра внутрішніх справ Луценка, який дав із цього приводу коментар. Лише на «Інтері» додатково навели слова керівника СБУ Наливайченка. Версії події від директора заводу Сидоренка представили лише «1+1» і ICTV.

 

Про те що президент Ющенко зустрівся з головами сільських рад і розкритикував бюджетну політику нинішнього Кабміну, - сюжет Марини Петрової на ICTV. Баланс думок у сюжеті відсутній, як і думка економістів з цієї теми.

 

Незбалансований і з власними висновками й оцінками наступний сюжет ICTV від Дарки Оліфер. Тут піддали критиці діяльність уряду один із сільських голів Київської області та представник опозиційного уряду Славута. Коментарі прем'єрки або будь-кого від Кабміну відсутні.

 

В усному повідомленні про те, що лідери фракцій домовилися проголосувати у наступний вівторок за підвищення соціальних стандартів, оприлюднене лідером Партії регіонів Януковичем, - так само відсутній баланс думок.

 

5 вересня (субота)

 

Телеканали головну подію суботи бачили нарізно. Зустріч прем'єр-міністра Тимошенко з головами селищних рад - початок випуску на Першому каналі. Ця ж інформація з'явилася на «1+1», «Інтері», ICTVта 5-му каналі. На Охрецькому озері в Македонії затонув туристичний катер - перша новина на «1+1» та 5-му каналі, також про це розповіли «Інтер» та «Україна». Неоперативна інформація про те, як відбувалося захоплення заводу «Таврія», стала першою новиною на «Інтері». Про те, що до лікарень Джанкоя протягом доби продовжували надходити хворі діти, повідомили всі телеканали. Першою ця новина стала для «України». ICTV головною новиною дня обрав те, що телеканал отримав 7 статуеток національної премії «Телетріумф».

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         5 матеріалів

31.08   Кабмін - будні

31.08   Тимошенко - Львів - «Євро-2012»

31.08   Ющенко, Литвин - з першокурсниками

01.09   Ющенко, Литвин - День знань

02.09   Томенко і школярі

 

«1+1»                         1 матеріал

01.09   Ющенко, Янукович - День знань

 

«Інтер»                      1 матеріал

01.09   Ющенко, Янукович - День знань

 

СТБ                           1 матеріал

01.09   Тимошенко, Янукович, Бойко - День знань

 

Новий канал            8 матеріалів

31.08   Кабмін - будні

31.08   Тігіпко про корупцію

31.08   Яценюк на Львівщині

01.09   Ющенко, Янукович, Яценюк - День знань

03.09   Яценюк - заява

03.09   Янукович - заява

03.09   Литвин - заява

03.09   Тігіпко - заява

 

ICTV                          8 матеріалів

31.08   Ющенко і Литвин у першокурсників

31.08   Тігіпко про кризу

01.09   Ющенко, Янукович, Яценюк - День знань

01.09   комп'ютерна фірма Amel

02.09   «Донбас-Арена»

03.09   Янукович - заява

03.09   Тігіпко - заява

04.09   Ющенко - критика Кабміну

 

«Україна»                 1 матеріал

01.09   Ющенко, Янукович - День знань

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           9

«1+1»                          28

«Інтер»                       10

СТБ                            8

Новий канал              9

ICTV                          26

5 канал                       6

«Україна»                   14.

 

Фото - УП

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23741
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 758
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 073
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 104
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 252
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Marta
5338 дн. тому
кто Юща к детям пустил, кто ж так ненавидит детей!!!!???
lith
5340 дн. тому
Отличный разбор. Сразу видно не левой ногой написан, и людьми компетентными. Особенно фрагмент про сюжет в "Викнах". День знаний с Тимошенко, Януковичем и комунистами...Автор которого, как указано, Татьяна Трикоз. На самом деле Татьяна Трикоз это детский психолог, один из интервьируемых...С информацией научитесь работать, а потом уж и про заказной характер задвигайте.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду