Свята і будні кандидатів

16 Січня 2010
32528
16 Січня 2010
08:26

Свята і будні кандидатів

32528
Кандидати вручають ордери на квартири, відвідують дитбудинки, судяться з ЦВК та зустрічають моряків. Моніторинг новин за 4 – 9 січня 2010 року
Свята і будні кандидатів

 

4 січня (понеділок)

 

Перший канал цього дня починав випуск із повідом лення про старт дебатів до президентських виборів. Крім нього, про це ще повідомив лише Новий канал. ICTV й «Україна» починали свої випуски з «прогнозу погоди» від синоптиків, які обіцяли того дня чергове похолодання. «1+1» почав випуск із повідомлень про наслідки негоди, зокрема про знеструмлені населені пункти на Київщині, про знеструмлені будинки в Києві, до яких не можуть дістатися через нечищені дороги аварійники «Київенерго», і про переповнені київські травмпункти. З цієї ж теми - нечищених київських доріг - починав свій випуск і Новий канал. Про це ж повідомляв і ICTV. Характерно, що в цій темі журналісти всіх трьох названих каналів не здогадалися запитатися у КМДА, чому у столиці вже який тиждень поспіль вулиці не чистять від снігу, натомість просто констатували цей факт. Що є порушенням стандартів повноти інформації і балансу думок. А з другого боку - інші канали навіть не згадують цієї теми. «Інтер» і 5 канал починали випуски з повідомлень про те, що моряки з «Аріани» мають шанс зустріти Різдво на батьківщині. Про це повідомляли й решта каналів, крім «України».

 

Канали, крім Нового й «України» (на СТБ цього тижня новини не виходили взагалі!), повідомляли про важливе рішення Центрвиборчкому, за яким для голосування на дому досить подати до виборчої комісії заяву в довільній формі, а жодних підтверджень хвороби не потрібно. Щоправда, на ICTV стверджували, що можна навіть просто зателефонувати до виборчкому. Крім того, лише ICTV і 5 канал повідомляли про інше важливе рішення ЦВК, за яким до списку виборців можна буде потрапити навіть у день голосування без рішення суду. Попри те, що ці два рішення можуть відкрити можливості до масштабних фальсифікацій, канали теми всерйоз не досліджували. Більшість обмежилася усними повідомленнями і формальним коментарем члена ЦВК Михайла Охендовського. Лише 5 канал надав слово Жанні Усенко-Чорній, яка представила думку незгодних із такими рішеннями членів ЦВК. Жоден із каналів не спробував взяти коментарі навіть із такого очевидного питання, в який спосіб дільничні виборчі комісії з 20-ї години вечора напередодні голосування до 7-ї ранку зможуть «перевірити» справжність хвороб усіх, хто подасть заяви для голосування на дому.

 

У висвітленні теми про плани повернення моряків із «Аріани» додому частину фактів канали подавали однаково, частину - по-різному. Перший канал і «1+1» послалися на МЗС, Новий канал і ICTV - на Службу зовнішньої розвідки. 5 канал - на обидві структури. «Інтер» подав інформацію без жодних посилань. За версією Першого каналу, моряків має забрати президентський літак. За версією «1+1» - «спеціальний літак». Новий канал повідомив про «їхній літак», а ICTV - про «рейсовий». Канали по-різному назвали й оманський порт, де перебуває «Аріана» (Салала, Сулала, Салавала). Перший канал сказав про те, що «усі прикордонні і міграційні питання вже розв'язано». А 5-й повідомив таке: «Нині команді "Аріани" оформлюють необхідні документи. На борту цього судна перебувають дипломати і представники консульських служб. Вітчизняне МЗС закликає владу Оману дати дозвіл на приліт літака з Києва і пришвидшити видачу віз на в'їзд у Салавалу супроводжувачів». Нарешті, в бекґраундах усі канали згадали про 7-місячний полон «Аріани», а от «Інтер» нарахував чомусь 9 місяців.

 

З інших порушень вирізняється матеріал «1+1» щодо прогнозів курсу гривні у 2010 році. Тут і ведуча Ілона Довгань, і репортер Марія Васильєва виступають у ролі «фінансових аналітиків», у чому насправді журналісти не є компетентними. Подаючи окремі судження з висновками, журналісти «1+1» недостовірно послали на анонімних «фінансистів», «експертів» і «фахівців». Зокрема, в сюжеті Васильєвої постійно йдуть безпідставні узагальнення: «фінансисти кажуть», «експерти запевняють», «кажуть фахівці». Тим часом у сюжеті синхроном усіх цих «фінансистів», «експертів» і «фахівців» представляє один-єдиний клерк комерційного банку. Ще гірше, коли авторка сюжету робить узагальнення: «Поки ж долар прилип до позначки 8, у ці прогнози українці не надто вірять і віддають перевагу іноземній валюті», на підтвердження чого подано аж 2 бліци. У сюжеті також звучать власні судження журналістки (навіть без анонімних посилань на псевдофахівців): «Лінивий тиждень новорічних свят для фінансових ринків - мертвий сезон. Тільки-но долар випустить зайве повітря, українці гривні самі допоможуть».

 

Лише «Інтер» і «Україна» повідомили про припинення друку бланків закордонних паспортів і водійських посвідчень через борг держави видавцеві цих документів. Про те, що відбувся мітинг робітників Одеської кіностудії проти продажу підприємства, повідомив лише ICTV.

 

Про політичні заяви кандидата Ющенка на Тернопільщині повідомляли з ознаками замовності Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна». Про політичні заяви кандидата Литвина в столичному дитбудинку «Малятко» повідомляли з ознаками замовності «Інтер» і Новий канал. Про те, що кандидат Тігіпко поговорив телефоном із родичами моряків «Аріани», повідомляли з ознаками замовності «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна». Про політичні заяви кандидатки Тимошенко у Сімферополі з ознаками замовності повідомляв канал ICTV. Про політичні заяви кандидата Януковича з приводу соцстандартів повідомляли з ознаками замовності ICTV й «Україна».

 

5 січня (вівторок)

 

Цього дня канали починали свої випуски з різних тем. Перший канал на чільне місце поставив повідомлення про те, що Юлія Тимошенко подає до суду на ЦВК за рішення щодо голосування на дому. Ще цієї теми торкалися «1+1», Новий канал, ICTV (який також починав випуск із неї) й «Україна». Втім, лише сюжет Ігоря Меделяна на Першому каналі був відносно збалансованим і повноцінним. На решті каналів повідомлення з цієї теми мають чіткі ознаки замовності, зокрема, грубі порушення стандарту балансу думок. На ICTVв сюжеті Тетяни Пруднікової баланс було зімітовано: зокрема, наведено синхрон Віктора Януковича «начебто у відповідь», насправді ж - він із іншої теми (також замовної). «Інтер» і 5 канал тему взагалі «не помітили». «1+1» починав випуск із набору повідомлень з ознаками замовності про пересування і передвиборні заяви кандидатів. Характерною тут була підводка Олексія Ліхмана до цієї «кандидатської хроніки»: «Свята святами, а вибори вже не за горами. У невеликий проміжок між Новим роком та Різдвом знову нагадують про себе кандидати в президенти. Святкові усмішки тимчасово відкладено. Лунають переважно гнівні заяви та звинувачення. Без заяв обійшлися тільки вівці, які брали участь в одній із передвиборних акцій».

 

«Інтер» на перше місце у випуску поставив ексклюзивний сюжет Акіма Галімова з Оману, де моряки на «Аріані» розповідають про подробиці свого полону. За темою також продовжували стежити Перший, 5 канал і «Україна». Новий канал починав випуск із матеріалу про те, що столична влада нічого не робить для розчистки Києва від снігу. Інші канали цього «не помічали». 5 канал почав випуск із повідомлення про необхідність 1 мільярду гривень на проведення виборів. Інші канали про це не повідомляли. Про мітинг протесту пенсіонерів у Донецьку найперше повідомляла у своєму випуску «Україна». Схожі мітинги цього дня були в Києві (про що повідомив «Інтер») і в інших містах країни (про що повідомив ICTV). Решта каналів протестів пенсіонерів «не помітили».

 

Низка каналів (Перший, «1+1», ICTV й «Україна») відвідали цього дня прес-конференцію організаторів двох національних екзит-полів і повідомили, що наразі на проведення екзит-полу у фонду «Демініціативи» бракує грошей. А ICTV обіцяв провести власний екзит-пол, який назвав «найточнішим», а також повідомив про свій «великий досвід» у царині соціології (все - в студійному тексті Інни Шевченко), або ж «один з найґрунтовніших» (у сюжеті Ольги Чайко).

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Велика кількість оцінок і висновків - у студійному тексті Олексія Ліхмана і сюжеті Світлани Березівської («1+1») про те, що в Києві зграї собак «полюють» на людей. «Київ нажаханий. Містян лякають зграями злих собак. У Києві дійсно на третину зросла кількість покусаних людей... «ТСН» небезпеку здичавілих собачих зграй відчули на собі і з'ясували - у Києві нині жодного контролю над вуличними тваринами. То хто страшніший для суспільства - вуличні собаки чи чиновники, які просто не переймаються цією проблемою (Ліхман); «Ходити парками та скверами Києва без зброї - небезпечно. Армія вуличних псів оголосила киянам війну... Вони вже бігають зграями і стиль нападів нагадує полювання на людей, а не спонтанну агресивність... Поки ж, комунальна програма неефективна. Зграї собак господарюють у столиці України» (Березівська). Недостовірно подані висновки і велика кількість журналістських оцінок в іншій темі - про непристосованість курортів для інвалідів: «Українські центри відпочинку не роблять ставку на людей з особливими потребами. Такого висновку дійшли експерти...» (Олексій Ліхман); «Лише у 5 зі 100 садиб та готелів у Прикарпатті туристам з особливими потребами буде справді комфортно, - кажуть експерти. Тут рідко побачиш пандуси. Пороги часто-густо зависокі. Сходи застрімкі. Майданчики для паркування автомобілів замаленькі. А кнопки виклику персоналу для багатьох взагалі із розряду фантастики. Оптимізму, - кажуть, - додає тільки те, що це не через скупість господарів, просто непередбачливість» (Алла Пасс). Власні висновки й оцінки - в сюжеті Олександра Моторного про «показуху», яку проводило цього дня Міністерство у справах спорту, сім'ї та молоді на будівництві спорткомплексу «Олімпійський» у Києві: «Насправді тут ще й воріт немає. Але будівельники їх умовно відчинили. Чи то для журналістів, чи то для піару чиновницького... Ці унікальні роботи, про які так важко між святами розповідається молодіжному міністру Павленку - зведення навісу над трибунами оновленого "Олімпійського"».

 

Оцінки, висновки, недостовірність посилань і невиправдані узагальнення маємо на Новому каналі у висвітленні теми про неприбрані дороги столиці. «Київ у снігу та кризі. Мер із зимового Києва аж до Африки подався, а його улюблені столичні бабці ледве човгають нечищеними тротуарами і кажуть, що таких кучугур за все життя не бачили» (студійний текст Лесі Яворівської); «Столичні вулиці наче після стихійного лиха... Кияни обурені. Кажуть, прибирати ніхто і не намагається... Гостей столиці теж дивує кількість снігу на вулицях. Кажуть, такого не бачили ніде у світі... Він має працювати цілодобово, але проблема - керують цим штабом з-за кордону» (сюжет Ксенії Герасимової).

 

Лише «1+1» повідомив про напад і пограбування штабу кандидата Гриценка в Дніпропетровську. Лише «Інтер» повідомив про спростування кандидатами Яценюком, Гриценком, Костенком і Тягнибоком заяви Ющенка щодо переговорів із ними про єдиного кандидата від демсил. Лише «1+1» і ICTV помітили цього дня величезні черги приватних підприємців у податкових. Щоправда, в сюжеті на цю тему Артема Альошина («1+1») є журналістські оцінки і невиправдане узагальнення: «Утім, клієнтів повідомляють про це досить своєрідно... Пришвидшились контролери лише після приїзду знімальної групи, - запевняють бідолашні бізнесмени». Так само - безпідставне узагальнення в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Та всі разом <українські підприємці> обурюються методами роботи українських податківців» - лише на підставі думки двох підприємців. Лише Новий канал повідомив про те, що в Одесі з 1 січня не вивозиться сміття. Лише Перший канал, «Інтер» і 5 канал продовжили відстежувати історію з черговими полоненими моряками-українцями з судна Asian Glory.

 

Про те, що кандидатка Тимошенко роздавала на Вінниччині ключі від квартир із ознаками замовності розповів Перший канал, а про те, що вона там говорила щодо підвищення пенсій, - «Інтер». Про заяви кандидата Ющенка на Львівщині щодо російсько-українських відносин у сфері газу з ознаками замовності подавали матеріали Перший канал, «Інтер», ICTV й «Україна».

 

«1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» подали з ознаками замовності заяви кандидата Януковича про демократію. А «Інтер» - ще й його ж заяву з приводу соцстандартів. Перший канал, «Інтер» і Новий канал подали з ознаками замовності повідомлення щодо заяви кандидата Литвина проти продажу земель сільгосппризначення. А ICTV й «Україна» - про його ж заяви щодо газотранспортного консорціуму. «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» подали з ознаками замовності звинувачення кандидатки Богословської на адресу Тігіпка у зриві переговорів про єдиного кандидата (тут немає балансу думок). Водночас «Інтер», Новий канал і ICTV подали з ознаками замовності заяви кандидата Тігіпка про стан вітчизняного кіно, які він зробив на Одеській кіностудії. Новий канал і ICTV подали з ознаками замовності заяву кандидата Яценюка про те, що він за жодних обставин не зніме своєї кандидатури. А «1+1» дав із ознаками замовності повідомлення про те, як кандидат Противсіх привів під Центрвиборчком баранів.

 

6 січня (середа)

 

Новий канал, 5 канал і «Україна» починали свої випуски цього дня з повернення на батьківщину моряків із «Аріани». «Інтер» давав цю тему другою, а починав випуск зі святкування Різдва. Решта каналів цього дня випусків новин не робили.

 

Розповідаючи про повернення моряків із «Аріани», журналісти не могли втриматися від власних оцінок. «Долгожданное возвращение домой» (Ольга Грицик на «Інтері»); «На Різдво завжди трапляються дива» (Леся Яворівська на Новому каналі); «Розпочнемо випуск з найрезонанснішої події цього дня. До України повернувся багатостраждальний екіпаж корабля "Аріана"» (Олег Дейнека на 5-му).

 

Лише «Інтер» і 5 канал повідомили про те, що Центрвиборчком зареєстрував 300 іноземних спостерігачів на вибори і передав МЗС бюлетені для виборів на закордонних виборчих дільницях. Лише «Інтер» повідомив про те, що у Хмельницькому зникли гроші, призначені на проведення виборів.

 

«Інтер», Новий, 5 канал і «Україна» дали матеріал із ознаками замовності про заяву кандидатки Тимошенко щодо розвитку біотехнологій на відкритті протиракової лабораторії в Києві. «Інтер», 5 канал і «Україна» дали матеріал із ознаками замовності про заяви кандидата Януковича про дітей-сиріт у Білій Церкві. «Інтер», Новий і 5 канали дали матеріал із ознаками замовності про заяву кандидата Литвина на Житомирщині про втручання політиків у справи церкви. «Інтер», Новий і 5 канали повідомили з ознаками замовності про участь кандидата Тігіпка у зустрічі моряків із «Аріани» в Одесі.

 

7 січня (четвер)

 

Цього дня Перший канал, ICTV, 5 канал і «Україна» починали випуски з повідомлень про святкування Різдва. «1+1» - із повідомлення про знеструмлені внаслідок негоди населені пункти. Інші канали також про це повідомляли. «Інтер», СТБ і Новий новин цього дня не робили.

 

Перший канал і ICTV подали з ознаками замовності повідомлення про те, що кандидатка Тимошенко взяла участь у різдвяних літургіях, а кандидат Литвин відсвяткував Різдво у рідному селі на Житомирщині.

 

8 січня (п'ятниця)

 

Перший канал починав випуск із матеріалу про фестиваль пампухів у Львові. Побіжно про це повідомили й інші канали, але всі при цьому подали з ознаками замовності передвиборні заяви кандидата Ющенка під час фестивалю (Перший і «1+1» - про подорослішання української політики, «Інтер» і 5-й - про євроінтеграцію, а ICTV й «Україна» - про народні традиції). «1+1» починав свій випуск із повідомлення про вибух у житловому багатоквартирному будинку в Житомирі. Інші канали про це взагалі не повідомляли. «Інтер», ICTV й «Україна» починали випуски з повідомлень про наслідки негоди в чотирьох областях України, зокрема про те, що без світла лишилися 218 сіл і містечок. Ще про це повідомляли Перший і 5 канали. Останній почав свій випуск із повідомлення про реєстрацію чергових міжнародних спостерігачів Центрвиборчкомом. За цією темою також продовжував стежити Перший канал. Новий канал, як і СТБ, цього дня випуску не робив.

 

Лише «Інтер» цього дня повідомив про те, що суд не задовольнив судового позову Тимошенко проти ЦВК з приводу умов голосування вдома.

 

Судження в підводці Олексія Ліхмана («1+1»): «Свята і трагедії іноді ходять пліч-о-пліч». Фактична неточність - розбіжність у фактах між підводкою Олексія Ліхмана і сюжетом Максима Сухенка («1+1»): «За новорічний тиждень у столиці три жінки вбили своїх чоловіків» (підводка) і «Маємо двох вбитих і один чоловік доставлений до лікарні в тяжкому стані» (синхрон представника МВС у сюжеті).

 

Про заяви кандидата Литвина в Криму з ознаками замовності повідомили Перший (щодо голосування на дому як шляху до фальсифікації виборів), «Інтер» і 5 канал (про українсько-російську дружбу). Про заяву кандидата Януковича щодо реформи судової системи повідомляють з ознаками замовності «1+1», «Інтер», ICTV і 5 канал. Про те, що кандидат Яценюк знімає агітаційні намети, з ознаками замовності повідомив «1+1». При цьому є висновки в підводці до цих матеріалів Олексія Ліхмана: «Бомби інформаційні намагаються закласти кандидати у президенти. Вони похапцем шукають приводів, аби хоч із чимось звернутися до виборців та нагадати про себе». Про заяву кандидата Тігіпка в Одесі в дитбудинку щодо всиновлення дітей повідомив «Інтер». Про урочисте вручення Дніпропетровщині від уряду автівок для швидкої допомоги і про листа академіка Мирослава Поповича, в якому той каже про аморальність риторики Ющенка стосовно Тимошенко, повідомив із ознаками замовності ICTV. І про заяви кандидата Тягнибока в Донецьку щодо розвитку вугільної промисловості повідомив із ознаками замовності 5 канал.

 

9 січня (субота)

 

Перший канал починав цього дня випуск із повідомлення про те, що поліграфкомбінат «Україна» додруковує останні виборчі бюлетені для голосування в першому турі. Про це повідомляли і решта каналів. «1+1» і «Інтер» починали випуски з повідомлення про черговий напад піратів на судно з українцями в екіпажі, цього разу біля берегів Нігерії. Про це також повідомляли цього дня Перший канал і ICTV. ICTV почав свій випуск із повідомлення про ліквідацію наслідків негоди, про що також згадали 5 канал і «Україна». 5 канал починав свій випуск із повідомлення про те, що ЦВК виніс попередження кандидату Ющенку за використання для передвиборної агітації ефіру Першого каналу, наданого для висвітлення його діяльності як глави держави. Ще про це згадали Перший канал і «1+1». «Україна» почала випуск сюжетом про те, що близько тисячі приватних садиб у Луганську виявилися в зоні підтоплення.

 

Перший канал, «1+1» і 5 канал неоперативно подали інформацію про те, що Тимошенко програла суд проти ЦВК (про що «Інтер» повідомляв ще напередодні).

 

З матеріалів, які мали ознаки замовності, цього дня «Інтер» і ICTV повідомили про те, що кандидатка Тимошенко вручала ордери на квартири в Кіровоградській області. «Інтер», ICTV і 5 канал - про заяви кандидата Литвина на Одеській кіностудії щодо заборони подальшого продажу студії і про заяву кандидата Тігіпка про проблеми малого та середнього бізнесу.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають ознаки замовності:

 

Перший канал         8 матеріалів:

04.01           Ющенко на Тернопіллі,

05.01           Тимошенко на Вінниччині,

05.01            Ющенко на Львівщині,

05.01           Литвин проти продажу земель,

07.01            Тимошенко в церкві

07.01            Литвин у рідному селі,

08.01             Ющенко у Львові,

08.01             Литвин у Криму.

 

 

«1+1»                         7 матеріалів:

05.01           Тимошенко про фальсифікації,

05.01           Янукович про демократію,

05.01            Богословська проти Тігіпка,

05.01            Противсіх із баранами,

08.01            Ющенко у Львові,

08.01            Янукович про судову реформу,

08.01            Яценюк знімає агітаційні намети.

 

«Інтер»          21 матеріал:

04.01             Ющенко на Тернопіллі,

04.01             Литвин у дитбудинку «Малятко»,

04.01             Тігіпко поговорив з родичами моряків із «Аріани»,

05.01             Тимошенко на Вінниччині,

05.01              Ющенко на Львівщині,

05.01              Янукович про демократію,

05.01              Янукович про соцстандарти,

05.01              Литвин проти продажу земель,

05.01              Богословська проти Тігіпка,

05.01              Тігіпко в Одесі,

06.01              Янукович в Білій Церкві,

06.01              Тимошенко про біотехнології,

06.01              Литвин на Житомирщині,

06.01               Тігіпко в Одесі,

08.01               Ющенко у Львові,

08.01               Литвин у Криму,

08.01               Янукович про судову реформу,

08.01               Тігіпко в Одесі,

08.01               Тимошенко на Кіровоградщині,

08.01               Литвин в Одесі,

08.01               Тігіпко у Львові.

 

Новий канал    10 матеріалів:

04.01                  Ющенко на Тернопіллі,

04.01                  Литвин в дитбудинку «Малятко»,

04.01                  Тігіпко поговорив з родичами моряків з «Аріани»,

05.01                  Тимошенко про фальсифікації,

05.01                  Литвин проти продажу земель,

05.01                  Тігіпко в Одесі,

05.01                  Яценюк не зніме свою кандидатуру,

06.01                  Тимошенко про біотехнології,

06.01                  Литвин на Житомирщині,

06.01                  Тігіпко в Одесі.

 

ICTV                                      20 матеріалів:

04.01                  Ющенко на Тернопіллі,

04.01                  Тігіпко поговорив з родичами моряків із «Аріани»,

04.01                  Тимошенко в Сімферополі,

04.01                  Янукович про соцстандарти,

05.01                  Тимошенко про фальсифікації,

05.01                  Ющенко на Львівщині,

05.01                  Янукович про демократію,

05.01                  Литвин про газотранспортний консорціум,

05.01                  Богословська проти Тігіпка,

05.01                  Тігіпко в Одесі,

05.01                  Яценюк не зніме своєї кандидатури,

07.01                  Тимошенко в церкві,

07.01                  Литвин у рідному селі,

08.01                  Ющенко у Львові,

08.01                  Янукович про судову реформу,

08.01                  Дніпропетровщина отримала від уряду автівки,

08.01                  Попович проти Ющенка,

08.01                  Тимошенко на Кіровоградщині,

08.01                  Литвин в Одесі,

08.01                  Тігіпко у Львові.

 

5 канал                      10 матеріалів:

06.01                  Янукович у Білій Церкві,

06.01                  Тимошенко про біотехнології,

06.01                  Литвин на Житомирщині,

06.01                  Тігіпко в Одесі,

08.01                  Ющенко у Львові,

08.01                  Литвин у Криму,

08.01                  Янукович про судову реформу,

08.01                  Тягнибок у Донецьку,

08.01                  Литвин в Одесі,

08.01                  Тігіпко у Львові.

 

«Україна»                 12 матеріалів:

04.01                  Ющенко на Тернопіллі,

04.01                  Тігіпко поговорив з родичами моряків з «Аріани»,

04.01                  Янукович про соцстандарти,

05.01                  Тимошенко про фальсифікації,

05.01                  Ющенко на Львівщині,

05.01                  Янукович про демократію,

05.01                  Литвин про газотранспортний консорціум,

05.01                   Богословська проти Тігіпка,

06.01                   Янукович в Білій Церкві,

06.01                   Тимошенко про біотехнології,

06.01                   Литвин на Житомирщині,

08.01                   Ющенко у Львові.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           17,

«1+1»                         60,

«Інтер»                      18,

СТБ                           протягом тижня взагалі не було випусків,

Новий канал              31,

ICTV                             20,

5 канал                       22,

«Україна»                  19 матеріалів.

 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

  

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

 

Фото - www.gart.org.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32528
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 754
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 368
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
15.01.2010 13:57
Отар Довженко
1 232 560
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 246
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 933
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 100
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
КИРИЛЛ
5214 дн. тому
А, ТОНИС в ваши игры не играет!!!!!
Любов Марченко
5215 дн. тому
Ну і ну! 6 січня на Першому національному було аж два випуски "Новин". А за "Телекритикою" виходить, що не було. Як так?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду