Чутки і здогадки журналістів перемагають здоровий глузд

15 Жовтня 2009
17496
15 Жовтня 2009
10:53

Чутки і здогадки журналістів перемагають здоровий глузд

17496
… І так практично на всіх каналах. Моніторинг новин за 28 вересня – 3 жовтня 2009 року
Чутки і здогадки журналістів перемагають здоровий глузд

Моніторинг новин за 28 вересня - 3 жовтня 2009 року.

 

28 вересня (понеділок)

 

У понеділок Перший канал, «1+1», «Інтер» і «Україна» починали свої випуски з повідомлень про вбивство районного прокурора на Київщині. Про це повідомляли й решта каналів, крім ICTV. СТБ почав випуск зі страйку пілотів «Аеросвіту». З-поміж інших цю тему помітили тільки Перший канал і «1+1». Решта її проігнорували. Новий канал почав свій основний випуск із повідомлення про страйк трамвайників і тролейбусників у Харкові. Про це повідомили й інші канали, крім ICTV (у прес-службі ICTV уточнили, що інформація про  вбивство районного прокурора на Київщині та страйк трамвайників і тролейбусників у Харкові, подавалась в цей же день у випуску «Надзвичайних новин», які виходять одразу після вечірнього випуску «Фактів». - Ред.). ICTV й 5 канал почали випуски цього дня з повідомлення про те, що в житомирській школі діти отруїлися невідомим газом. Ще цю тему помітили Перший, «1+1» і «Інтер».

 

У висвітленні каналами теми убивства таращанського прокурора - чимало інформації на рівні здогадок, із посиланнями на недостовірні джерела або взагалі без посилань. «Інтернет-видання повідомляє, що поранений встиг викликати «швидку» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук). «Містечко Тараща - то одне велике село, - кажуть місцеві мешканці. Чутки тут розповсюджуються зі швидкістю світла. Одна проблема - на центральних вулицях, коли темніє, то таки світла зовсім немає... Місцеві мешканці кажуть: вчора пізно ввечері до одноповерхової споруди тутешньої районної прокуратури міг зайти будь-хто абсолютно без перешкод. Настільки безперешкодно, що недільного вечора просто у кабінеті очільника районної прокуратури Сергія Мрука з'явився невідомий. Люди кажуть: із рушницею в руках» («1+1», сюжет Олександра Моторного, тут є ще й журналістський висновок).

 

«По предварительной информации, неизвестный стрелял из ружья, и ранил Сергея Мрука в грудь... Местные жители предполагают, что Сергей Мрук убит из-за конфликта с землей, однако получить более точную информацию пока не удается. Известно, что возбуждено уголовное дело» («Інтер», сюжет Геннадія Стамбули).

 

«Сьогодні стало відомо про ще один резонансний інцидент» (5 канал, студійний текст Олега Дейнеки). Крім того, на відміну від всіх інших каналів, які кажуть про 33-річного прокурора, на 5-му повідомляють, що Мруку було 32 роки.

 

«Беспрецедентное убийство прокурора. Прямо на рабочем месте. Сегодня стало известно о трагедии, которая разыгралась накануне вечером в Таращанском районе Киевской области» («Україна», студійний текст Олени Кот).

 

У матеріалах про отруєння житомирських школярів невідомим газом канали традиційно повідомили про різну кількість постраждалих: 44 дитини - Перший і 5 канали, 47 - «1+1» і «Інтер», 43 - ICTV.

 

Про страйк харківських водіїв електротранспорту канали розповіли теж по-різному. Навели різні дані щодо державного боргу підприємству: 160 млн гривень («Україна»), 170 млн («Інтер»), 200 млн (5 канал). «Інтер», Новий, 5 канал і «Україна» назвали винуватцем ситуації уряд, але ніхто з них не звернувся до урядовців по коментар. Іншу і не підтверджену компетентними джерелами версію озвучив СТБ (у студійному тексті Сергія Попова): «Щоправда, заяви міської влади та водіїв щодо мети страйку різняться. Транспортники підозрюють, що харківські очільники використали їх для звинувачень у бік уряду. Очільники ж запевняють, що просто намагалися змісити Кабінет міністрів розрахуватися за пільговиків». Є відмінності в деталях. Так, усі канали сказали про те, що цього дня страйк був попереджувальним, безстроковий водії обіцяють оголосити з наступного понеділка, а Перший канал розповів, що водії страйкуватимуть і далі, поки не задовольнять їхніх вимог. «1+1» стверджував (пряме включення Юлії Боревич), що «хоча трамваї і тролейбуси складають майже третину всього міського транспорту у Харкові, сьогодні день минув все ж таки без особливих транспортних колапсів. Річ у тому, що про протест та акцію протесту було відомо заздалегідь». А 5 канал натомість заявив, що «про акцію протесту ніби попереджали напередодні. Утім, чимало харків'ян зранку марно чекали на трамваї і тролейбуси». І ще журналістський висновок - у сюжеті Ольги Вдовенко («Україна»): «Сегодня предупредительная акция протеста. Если в ближайшее время государство не выплатит компенсации, бессрочная забастовка гарантирована».

 

Більшість каналів (усі, крім 5-го) цього дня дали різну інформацію ЦВК з приводу майбутніх виборів. Перший і Новий канали повідомили про ухвалений Центрвиборчкомом календарний план кампанії. «1+1», СТБ і «Україна» - про те, що немає грошей на зарплати для членів виборчих комісій. Обидві новини повідомили також «Інтер» і ICTV.

 

«1+1» у висвітленні теми руйнації будинку на «Либідській» припустився журналістських оцінок і суджень: «При смерті - будинок-сталінка, котрий сиплеться на очах і загрожує поховати під собою мешканців. Чиновникам байдуже» (підводка Наталії Мосейчук). І в сюжеті Юліани Саух: «Маяки, які відвалюються через розширення тріщин, говорять самі за себе. Судячи з останніх записів на папірцях, контролери тут не дуже прискіпливі... У житлово-експлуатаційному об'єднанні зберігають олімпійський спокій... Цікаво, що в "Київметробуді" інформація протилежна і набагато старіша... Тут винними також не почуваються...».

 

Також журналістські висновки - в студійному тексті Мосейчук («1+1») про сімейних лікарів: «Сімейних лікарів в Україні косить криза. Матеріальні труднощі особливо загальмували розвиток сільської сімейної амбулаторії».

 

Журналістські висновки є в підводці Ірини Юсупової («Інтер») до матеріалу про розгляд у Константинополі питання про приєднання УАПЦ: «В письме речь идет о присоединении УАПЦ ко Вселенскому патриархату, как субъекта автономии. Если это произойдет, то Украина потеряет практически все шансы создать единую поместную православную церковь».

 

Оцінки і висновки - в підводці Олени Фроляк (ICTV): «Підняти українську економіку точно можуть українські черноземи. Поки вони заростають бур'яном або в кращому випадку рапсом, цивілізований світ шикується в чергу за екологічно чистою та органічною їжею. Україна, яка може нагодувати природними харчами не лише себе, має зізнатися, що 40% її продуктів містять трансгенні компоненти або ГМО». Як і в наступному сюжеті Олени Скобало: «Із трансгенними харчами у нас як із сексом в СРСР. Офіційно їх не існує, насправді ж лежать на кожному прилавку»; «Держава умила руки. Чіткої відповіді - бути ГМО чи ні - ніде не прописано, як і відповідальності за незаконне вирощування трансгенних продуктів. От виробники і не встояли перед перевагами біоінженерії»; «Україні краще робити ставку на модну нині органічну їжу. Держава із такої кількості чернозему може дозволити собі експериментувати з ГМО в лабораторіях, а не на полях».

 

На ICTV - кілька матеріалів, які мають ознаки замовних: Яценюк на Західній Україні, Тігіпко у Броварах, Тимошенко і Ющенко палко вболівають за Віталія Кличка.

 

Про страйк пілотів «Аеросвіту», внаслідок якого було відмінено велику кількість рейсів, повідомили цього дня лише Перший канал, «1+1» і СТБ. Інші канали цієї важливої теми не помітили.

 

Лише СТБ подав важливу тему: приватним підприємцям вдалося через суд відмінити постанову Кабміну про додаткові пенсійні внески.

 

Лише «Україна» подала цього дня тему страйку працівників столичних ЖЕКів, яким уже кілька місяців не платять зарплати. Також «Україна» випередила всі канали з повідомленням про знахідку в Дніпропетровську кількох тон викинутого хлібу. Інші канали подавали цю тему лише у вівторок.

 

Лише 5 канал повідомив про те, що Київський окружний адмінсуд скасував 16 кадрових призначень президента, в тому числі призначення губернаторів Київщини і Кіровоградщини.

 

29 вересня (вівторок)

 

У вівторок всі канали, крім СТБ, починали свої випуски з повідомлень про приватизацію Одеського припортового заводу. СТБ почав свій випуск із продовження історії з інцидентом між кореспонденткою каналу Черваковою і нардепом-комуністом Ткаченком.

 

Всі канали цього дня висвітлювали приватизаційний аукціон із продажу Одеського припортового заводу. Суто репортажну частину (сам хід аукціону) канали давали приблизно однаково. Лише цифри стартової ціни були різними: Перший, «1+1», «Інтер» та СТБ називали 4 млрд гривень, Новий канал, ICTV, 5 канал і «Україна» - 4 млрд 100 млн.

 

Відчутні розбіжності виявилися в коментарях. Більшість каналів даkb синхронами реакції в. о. голови ФДМУ Парфененка, представника «Нортіми» (компанії - переможця конкурсу) Новикова, прем'єр-міністра Тимошенко і синхронами або цитатою - президента Ющенка. З-поміж безпосередніх учасників події був ще коментар бізнесмена Коломойського на «1+1», «із яким пов'язують» (як про це кажуть деякі канали) фірму «Нортіма». Низка каналів - це «Інтер», СТБ, ICTV й «Україна» - дали слово лідеру опозиції Януковичу; ICTV і Новий канал - кандидату в президенти Яценюку. Опозиціонери зробили політичні заяви з критикою в бік уряду. Їхні коментарі не є критично важливим для висвітлення цієї події, крім того, не маємо балансу думок із відповіддю представників уряду чи прем'єрки на ці звинувачення, отже маємо ознаки замовності.

 

Тема, безумовно, непроста для висвітлення. Вона потребувала серйозних бекґраундів та експертних оцінок. До відносно повноцінних бекґраундів наблизилися лише «Інтер», Новий і 5 канал. Решта давали бекґраунди або дуже поверхово й неповно, або взагалі не давали. Експертні оцінки спробували представити лише СТБ (коментар юриста), Новий канал (Рябченко, колишній керівник парламентської комісії з приватизації, і Бондар, колишній голова ФДМУ) та ICTV (Бондар). Лише Новий і 5 канал дали слово працівникам самого заводу.

 

В матеріалах на цю тему більшість каналів не уникла журналістських оцінок і висновків.

 

Перший: «Невдалий аукціон» (студійний текст Андрія Сміяна); «Голова комісії залишився незламним» (сюжет Ігоря Кримова).

 

«1+1»: «Скандалом завершився конкурс із продажу Одеського припортового заводу. Аукціон відбувся, попри судові заборони. Пікантність ситуації придає той факт, що самі ж організатори і скасували результати торгів»; «Статус цього хімічного гіганта важко переоцінити» (студійний текст Наталії Мосейчук); «Проте і цього разу ласий шматок держвласності проплив повз всіх претендентів. Ще година до початку історичної події, а навколо вже вирують пристрасті»; «Далі відбувається дивне - конкурсна комісія голосує за затвердження результатів торгів, але голосів бракує»; «...тепер вирішуватиме непередбачувана українська Феміда» (сюжет Марії Васильєвої).

 

«Інтер»: «Неожиданно там сочли, что продешевили - и Одесский припортовый стоит гораздо больше» (студійний текст Ірини Юсупової); «Продавать стратегическое предприятие обещают красиво - в прямом эфире, как 4 года назад "Криворожсталь"» (сюжет Валентини Левицької).

 

«Проте найцікавіше відбувалося після трансляції» (студійний текст Сергія Попова, СТБ).

 

Новий канал: «А далі було цікавіше...»; «Хто з ким домовився, ніхто не казав. Лише натяки. Напівпереможець змову категорично відкидає. І теж натякає» (сюжет Олени Котової). Ще в сюжеті є недостовірне посилання на думку: «Держава сама винна - кажуть експерти».

 

ICTV: «Одеський припортовий завод, який став головним і скандальним українським товаром, а також великою надією для державного бюджету, сьогодні залишився у державній власності» (текст ведучої Олени Фроляк); «Росіяни хоч і програли, вийшли задоволені, але чому - не пояснили» (сюжет Тетяни Пруднікової).

 

Ще цього дня всі канали висвітлювали події в кримському парламенті, де було сформовано нову більшість і сталася бійка. Перший, «Інтер» подавали матеріал незбалансовано.

 

Низка каналів (Перший, «1+1», «Інтер», СТБ і 5 канал) дали цього дня неоперативно, із запізненням на добу, інформацію про звалище хліба в Дніпропетровську.

 

Численні висновки - в підводках Олени Фроляк (ICTV): «Велике агропромислове підприємство європейського рівня презентували сьогодні на Донеччині. Його потужності вже за 7-8 років зможуть занести в історію часи імпорту м'яса Україною. Головна цінність об'єкту - технології, професіоналізм персоналу і повний цикл виробництва - тваринницький комплекс, корбікормовий завод і м'ясокомбінат, який за добу виробляє 160 тонн готової продукції. Для України, яка врятуватися від крити може лише завдяки чорнозему і продукту села - цей комплекс видатна інвестиція в майбутнє і розвиток»; «Відкриття тваринної ферми з повним циклом виробництва - справжня подія для України, яка за останні роки вирізала поголів'я корів свиней, примудрившись купувати в селян молоко дешевше ніж з заводу»; Немає посилань на джерела фактичної (статистичної) інформації - в сюжеті Оксани Ткачової (ICTV).

 

Два матеріали на ICTV мають ознаки замовності: про обіцянки Тимошенко створити сприятливий клімат на українських ринках і про відвідини Януковичем Хмельницького.

 

Лише «Інтер» цього дня продовжив відстежувати розвиток теми з отруєнням дітей у житомирській школі. І лише «Інтер» повідомив про напад в Одесі на журналістів, внаслідок чого було поранено оператора.

 

30 вересня (середа)

 

У середу Перший канал, «1+1» і СТБ починали свої випуски з висвітлення прес-конференції президента Ющенка. Цю тему давали й усі інші канали. «Інтер» першою темою поставив повідомлення про те, що «Нафтогаз» не розрахувався із зовнішнім боргом. Ще про це повідомляли цього дня «1+1», Новий і 5 канал. Інші канали теми не помітили. На Новому першою темою був День усиновлення, про який розповідали й усі інші канали, крім Першого й «Інтера». ICTV починав випуск із повідомлення про смерть космонавта Поповича, про що також повідомляли Перший, «1+1», «Інтер» і «Україна». 5 канал першою темою поставив повідомлення про те, що Генпрокуратура не отримала доручення від Ющенка покарати винних у приватизації ОПЗ. «Україна» також починала випуск із цієї проблематики. Ще «1+1» навів думку міністра юстиції України. Решта каналів тему приватизації ОПЗ цього дня зачіпали лише цитуючи думки президента з прес-конференції.

 

Отже, більшість каналів подали як новину прес-конференцію президента Ющенка або окремі заяви з неї (крім каналу «Україна»). 5 канал обмежився заявою щодо приватизації Одеського припортового заводу. На інших каналах озвучено такі основні тези президента: «він упевнений у перемозі на виборах» - про це розповіли всі; «Ющенко доручив Генпрокуратурі розібратися в законності реклами кандидатів до старту виборів» - повідомили Перший канал, «Інтер» і СТБ; «Змін до Конституції до виборів не буде» - Перший, «1+1», СТБ й ICTV; «Ющенко заветує бюджет, якщо в ньому не буде збільшено фінансування Збройних Сил» - Перший та ICTV.

 

Перший канал у сюжеті Ольги Скотникової повністю недостовірно (без жодних посилань на авторитетні соціологічні дослідження, і навіть без посилань на того, хто озвучив цю інформацію) подав твердження, що 62% населення України виступають за зміни у Конституції. «1+1» в сюжеті Сергія Кудімова подав низку журналістських висновків та оцінок: «Найімовірніше, у такому форматі Віктор Ющенко як президент спілкується із пресою востаннє»; «Що саме малося на увазі, президент загадково промовчав».

 

«1+1», «Інтер», Новий і 5 канал дали цього дня інформацію про те, що «Нафтогаз України» не зміг вчасно розрахуватися з зовнішнім боргом у півмільярда доларів. Інші канали цю важливу тему середи проігнорували.

 

Перший канал, «1+1», СТБ, ICTV і 5 канал подали незбалансовано (з ознаками замовності) заяву Тимошенко про підвищення на 50% зарплати бібліотекарям. СТБ при цьому повідомив, що йдеться не про підвищення зарплати, а про одноразову матеріальну допомогу (попри пряму мову Тимошенко на інших каналах).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і Новий канал повідомили, що новим послом США в Україні стане Джон Теффт. Канали навели короткий бекґраунд (список попередніх робіт дипломата), але жоден із них не звернувся по коментарі ні до американської, ні до української сторони. Так само ніхто не зацікавився думками експертів із цього приводу. Втім, решта чотири канали взагалі проігнорували цю тему.

 

Низка каналів повідомили про смерть першого українця-космонавта Павла Поповича. При цьому канали по-різному назвали вік померлого: Перший канал і ICTV стверджують, що він не дожив 5 днів до 80-ліття, «1+1» і «Україна» - до 79-ліття.

 

5 канал і «Україна» цього дня продовжували відстежувати тему вбивства таращанського прокурора Мрука. Повідомили, що в цьому злочині правоохоронці підозрюють друга родини загиблого. 5 канал при цьому послався на газету «Сегодня», яка в свою чергу наводила інформацію недостовірно («з посиланням на власне джерело» - невідомий навіть віддалено характер цього джерела). «Україна» послалася на УНІАН, який в свою чергу послався на «неофіційні джерела» (недостатній рівень достовірності). Щоправда, «Україна», яка стверджує навіть, що цей гіпотетичний підозрюваний зник, зробила спробу підтвердити інформацію, звертаючись до слідства і колег вбитого (жодних підтверджень не отримали), а 5 канал навіть цього не робив.

 

У матеріалі «1+1» про роботу відмінених судом призначенців голів обл- та райадміністрацій - висновки та оцінки: «Отже, кадрова війна триває» (студійний текст Наталії Мосейчук); «Він прославився в Ніжині гучним земельним скандалом»; «Він і новою табличкою не встиг намилуватися, як Кабмін через суд його роботу призупинив». «А поки що нехай так працюють. Що робити, як прем'єр не погоджується із президентськими кандидатурами? А тут і опалювальний сезон, і бюджет, і криза» (сюжет Маргарити Ситник).

 

Велика кількість журналістських висновків і невиправданих узагальнень з недостовірними посиланнями («припускають економісти», «фахівці прогнозують» тощо) - і в матеріалі «1+1» про здешевшання долара. Як у студійному тексті, наприклад: «Головні причини - різке зменшення попиту на долар та щедрі інтервенції Нацбанку»; так і в сюжеті Артема Альошина: «Водночас повернення курсової гойдалки у листопаді цілком можливе». Подібні експертні висновки подаються журналістами взагалі без жодних посилань на компетентних людей.

 

У матеріалі «1+1» про звинувачення СБУ на адресу дніпропетровських посадовців у розкраданні грошей, виділених на утилізацію пестицидів, - Наталія Мосейчук у студії та Олена Усенко у телемості повністю підтримали сторону звинувачення, не зробивши спроби дослухатися до думки обвинуваченої сторони. Наприклад: «Утилізація хімічної отрути з метою особистого збагачення. Дніпропетровські посадовці зробили вибір на користь останнього і фактично повністю розікрали гроші, які були виділені з бюджету на утилізацію пестицидів, у яких закінчився термін придатності» (студійний текст Наталії Мосейчук). Так само незбалансовано, щоправда, без власних висновків і оцінок, подав цю ж тему канал «Україна».

 

Новий канал із запізненням на дві доби дав новину про хлібне звалище у Дніпропетровську.

 

Перший канал та «Інтер» із запізненням на два дні дали інформацію про те, що Центрвиборчком затвердив календарний план виборів.

 

Новий канал і ICTV подали матеріали з ознаками замовності про виступ Яценюка перед освітянами Тернопільщини. А ICTV - ще два аналогічних матеріали: про Тігіпка в Сумах і про зустріч головного українського комуніста Симоненка з лідером ЛДПР Жириновським.

 

1 жовтня (четвер)

У четвер Перший і 5 канал починали випуски з матеріалів про те, що курс долара знову пішов угору, після того як останніми днями стабільно падав (інші канали про це у четвер не розповідали). «1+1», СТБ і ICTV починали свої випуски з землетрусу в Індонезії, де загинуло понад тисячу людей. Про це повідомляли й інші, крім 5-го каналу. «Інтер» почав випуск із повідомлення про те, що правоохоронці затримали підозрюваних у вбивстві таращанського прокурора. Ще про це повідомляли Перший канал, «1+1», СТБ і «Україна». Решта каналів новини не помітила. Новий канал почав випуск із повідомлення про те, що дешеве вино зникне услід за дешевою горілкою; «Україна» - з повідомлення про те, що екс-директора шахти «Червонолиманська» звинувачено у викраденні бюджетних грошей. Дві останні теми були оригінальними.

 

У справі про вбивство таращанського прокурора канали повідомили про трьох підозрюваних - помічника прокурора, його брата і знайомого. Перший канал і СТБ сказали про неприязнь помічника до свого начальника як причину вбивства. При цьому достовірних посилань на джерела такої інформації не було. «1+1», «Інтер» і «Україна» сказали, що про мотиви вбивства слідчі поки що нічого не розповідають.

 

Інформацію про зустріч Тимошенко з учителями канали подали по-різному. Перший, «1+1», Новий канал, ICTV й «Україна» повідомили про обіцянку прем'єрки допомогти школам стати самостійними суб'єктами господарювання, щоб мати власні фонди для благочинних внесків батьків. Про її ж ініціативу заборонити в школах проведення щеплень і надання медичних послуг, крім невідкладних, повідомили Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV. Про підвищення зарплати вчителям на 20% повідомили тільки Перший канал, «1+1» і Новий канал. Щоправда, всі канали дали ці новини неповноцінно і незбалансовано - лише заяви прем'єрки. СТБ і 5 канал про це взагалі нічого не повідомляли.

 

Нарізно подали канали й інформацію з Міжнародного економічного форуму в Трускавці. Перший, Новий канал і ICTV висвітлювали проведення форуму як такого. «Інтер» і 5 канал обмежилися критикою Ющенка на адресу уряду, який різко збільшив дефіцит бюджету і державного боргу за останні 7 місяців. Інші канали про це не повідомляли. Крім того, лише 5 канал цього дня повідомив, що протягом серпня бюджет недобрав понад мільярд запланованих гривень.

 

Велика кількість порушень журналістських стандартів - висновки, що містять заклики до певних дій, власні висновки і недостовірність посилань - у матеріалах «1+1» про підвищення цін. «Здорожчав навіть найдешевший продукт харчування - каша. А все через молоко, що підскочить у ціні відсотків на 10. Ті, хто вживає не цей цнотливий продукт, а спиртне, теж готуйтесь - витрачатимете на задоволення на чверть більше. Словом, ноги в руки і хутко проводити маркетологічне дослідження, де дешевше» (студійний текст Наталії Мосейчук); «Від аналітиків команда "на старт". У жовтні вони очікують лише здорожчання харчів»; «Тож зігріватися краще природнім шляхом у теплих краях»; «Путівки до найдешевших Туреччини та Єгипту в жовтні традиційно ще дешевшають. Тож у кого лишиться решта з попередніх закупів - можуть скинути стрес». Останні цитати - з сюжету Юліани Саух. Висновки - в підводці Мосейчук до іншої теми: «Священики-педофіли - виявляється, це вже явище».

 

Лише «Інтер» і 5 канал повідомили про те, що європейські кредитори погодилися на реструктуризацію боргів «Нафтогазу». Інші канали, навіть ті, хто стежив за темою напередодні, цього дня теми не помітили. Щоправда, в сюжеті Геннадія Вівденка («Інтер») на цю тему є журналістські висновки й оцінки, не підтверджені компетентною думкою конкретних експертів: «Отказ "Нефтегаза" платить по своим долгам сослужит недобрую службу для всей страны - занимать за рубежом будет тяжелее и дороже. Но спасти самую большую национальную компанию Украины удалось. В "Нефтегазе Украины" утверждают, что сделали только треть работы, то есть договорились о реструктуризации на сумму в полмиллиарда долларов. Теперь будут делать тоже самое, но с кредитной задолженностью на миллиард. Правда, эта задача уже будет попроще».

 

Лише Перший канал повідомив цього дня про те, що мінімальна заробітна плата планово зросла на 20 гривень. Інші канали цього не помітили. Лише Перший канал і «Інтер» повідомили про те, що у Вінниці обірвався ліфт із трьома людьми. Лише Новий канал помітив, що цього дня почалася армійська демобілізація. Лише «Україна» продовжувала стежити за долею пасажирів у Львівському аеропорту, яких фірма «Авіаніка» вже тиждень не може відправити. «Інтер» - єдиний із каналів цього дня більш детально висвітлив призначення нового американського посла, зокрема опитавши українських дипломатів і експертів.

 

Лише «Інтер» і «Україна» повідомили цього дня про те, що Конституційний Суд заборонив уряду продавати шахти. Щоправда, «Україна» скористалася цим повідомленням як інформаційним приводом для подачі незбалансованого матеріалу про відвідини кандидатом у президенти Януковичем Макіївки. Про цей візит так само незбалансовано, хоч і в іншому інформаційному контексті - стосовно прийняття закону про соцстандарти, - згадали у своїх випусках «Інтер» і ICTV. Всі ці матеріали мають ознаки замовності.

 

Матеріали, які мають ознаки замовних, були цього дня ще на декількох каналах. На Першому - недостовірне повідомлення про звернення західноукраїнських «науковців, журналістів, артистів і громадських діячів» до Ющенка, Яценюка і Гриценка зняти свої кандидатури на користь Тимошенко. Недостатньо достовірним (лише з посиланням на думку політолога Карасьова) було оприлюднення 9-відсоткового рейтингу Ющенка (без зазначення всіх належних даних щодо конкретного соцопитування).

 

Новий канал і ICTV дали незбалансовані повідомлення про Яценюка на Рівненщині. ICTV дав так само незбалансоване повідомлення про висловлювання іншого кандидата, Тігіпка.

 

2 жовтня (п'ятниця)

 

У п'ятницю всі канали розпочали свої випуски з повідомлення про розстріл директора меблевого магазину і двох його охоронців на Київській окружній дорозі. Усі канали, висвітлюючи цю тему, грішили численними емоційними оцінками. Канали, як зазвичай, подали інформацію надзвичайно суперечливо, найбільші розбіжності - в деталях: скількох убито, поранено, скільки було кілерів і чи вдалося когось затримати тощо. При цьому посилань на джерела кожної фактичної інформації канали не давали.

 

Низка каналів цього дня повідомили про ДТП на Одещині, в якому прес-секретар Одеської облдержадміністрації збив на смерть молоду дівчину. Тут канали розповіли приблизно схожу історію, але при цьому по-різному вказують вік загиблої: Перший, «1+1» і Новий канал повідомили, що їй було 22 роки, 5 канал і «Україна» - 23 роки. Джерела факту канали, звісно, не зазначили. При цьому в повідомленнях Нового, 5-го каналу і «України» були журналістські оцінки.

 

Перший канал, «1+1», Новий та ICTV продовжували висвітлювати цього дня тему Міжнародного економічного форуму в Трускавці. Головною дієвою особою цього дня була Тимошенко. «1+1» і Новий канал подали матеріал незбалансовано, що може свідчити про його замовний характер.

 

Про те, що Тимошенко у Львові перевірила, як готують об'єкти до «Євро-2012», і пообіцяла кабмінівську допомогу грошима, згадали «1+1», «Інтер» і ICTV. Оцінки звучали у підводці Лесі Яворівської (Новий канал): «Чиновникам треба пропонувати хабарі. Як не дивно - це метод боротьби з корупцією. Прем'єр закликає взяти приклад з сусідів-поляків...», у сюжеті Тетяни Пруднікової (ICTV): «Україна - клондайк для інвесторів. Але на шляху інвестицій стоїть величезна кількість різноманітних заборон». Крім того, в сюжеті останньої - безпідставне узагальнення: «Після двох днів спілкування на форумі учасники сповнені оптимізму. Вони переконані, що наступного року ніяка криза не завадить грошам зайти в Україну».

 

Усі канали, крім СТБ та Нового, помітили цього дня важливу тему - між представниками Української православної церкви Московського і Київського патріархатів відбулися перші з часів розколу переговори про можливості об'єднання. ICTV, на відміну від інших каналів, неправильно дав у бекґраунді «вперше за майже 10 років із часів розколу»; «Україна» дала: «впервые за 20 лет». Насправді - за сімнадцять (розкол церков стався 1992 року).

 

Низка каналів дали матеріали з ознаками замовних про дії кандидатів у президенти цього дня у зв'язку з днем учителя. Ющенко в Глухові (Перший канал, «1+1», «Україна»), Янукович на Чернігівщині («Інтер», ICTV і «Україна»), президент і прем'єр привітали учителів із їхнім днем (ICTV). На СТБ замість «кандидатського руху» Павлина Василенко з'ясовувала у вчителів та учнів їхні сподівання на майбутнє. Вийшла справді цікава картина. Без жодних ознак замовності.

 

Перший канал дав матеріал Катерини Бесарабової про те, що комунальні служби України заборгували тепловикам 4 мільярди гривень, а тому опалювальний сезон може своєчасно не початися. «Інтер» подав цю тему повідомленням про те, що президент написав листа до прем'єр-міністра з цього приводу. Щоправда, про розмір боргу не повідомлялося. Інші канали цією темою на звітному тижні не цікавилися взагалі.

 

Недостовірними посиланнями грішить матеріал «1+1» про технічний дефолт «Нафтогазу» (даний із запізненням на день, щоправда, крім «Інтера» й 5-го каналу на той час про це більше ніхто не повідомив узагалі). В підводці Наталії Мосейчук є посилання на «аналітиків, близьких до опозиції». В сюжеті Артема Альошина - на «експертів, наближених до опозиції» (залишається лише здогадуватися, кого в цих випадках мають на увазі журналісти «1+1») і просто на «фахівців», які щось «кажуть».

 

Лише «1+1» повідомив цього дня про вирок, винесений харківським судом колишньому меру міста Балаклея за хабар в 1 млн 700 тис. гривень. Лише «Інтер» повідомив про те, що цього дня було зупинено Одеський нафтопереробний завод.

 

3 жовтня (субота)

 

Усі канали, які мають випуски новин у суботу, першою темою цього дня ставили продовження теми потрійного вбивства на окружній дорозі. Попри те, що всі канали посилалися на правоохоронців, вони знову розповіли розбіжні версії того, що відбулося.

 

Перший канал, «1+1» і ICTV дали незбалансовані матеріали про відвідини Тимошенко села на Івано-Франківщині, де будують протиповеневу дамбу. Ці матеріали мають ознаки замовних. У сюжеті Павла Тирського (Перший канал) - оцінки: «Вона працює - навіть у суботу. Прем'єр-міністр особисто приймає зданий участок дамби...».

 

«Інтер» незбалансовано подав матеріал про те, що ціни на газ для населення Кабмін підвищувати не буде. В студійному тексті Ірини Юсупової - різкі звинувачення на адресу уряду: «В Секретариате президента такую практику, которая поставила "Нафтогаз" на грань банкротства, неоднократно называли ошибочной. Но переубедить правительство - не смогли». Коментаря у відповідь немає. Наведений синхрон Тимошенко - з іншого питання. Це імітація балансу думок, тож є ознаки замовності матеріалу.

 

Лише «1+1» і «Україна» дали інформацію про чергове ДТП в Одесі за участі сина депутата міськради. В бекґраунді до повідомлення про це «Україна» (ведуча - Олена Кот) припустилася журналістських оцінок: «Дело Петросяна даже взял под личный контроль глава МВД. Неделю назад Юрий Луценко признался в своем бессилии...».

 

Перший канал незбалансовано подав заяви президента Ющенка на Харківщині зі звинуваченнями на адресу уряду. Є ознаки замовності матеріалу.

 

«1+1» подав незбалансований сюжет Жана Новосельцева про начебто побиття двох хлопців охоронцями колонії в Березані. Ще в одному сюжеті каналу (автор - Наталія Зотова) розповідалося про те, як банк оформлював липові кредити, а потім вибивав їх повернення з людей. У сюжеті без причин не згадано назви цього банку, що є можливою ознакою замовності.

 

«Інтер», ICTV і «Україна» незбалансовано дали різні за змістом політичні заяви Януковича в Одесі. Ці матеріали мають ознаки замовності.

 

Лише «1+1» і «Україна» повідомили цього дня про висування з'їздом Компартії Симоненка кандидатом у президенти.

 

«Україна» цього дня неоперативно дала повідомлення про те, що МОК довірив проведення олімпіади Бразилії.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         7 матеріалів

30.09   Тимошенко і бібліотекарі;

01.10   Тимошенко і вчителі;

01.10   лист до Ющенка, Яценюка і Гриценка;

01.10   9% рейтингу Ющенка;

02.10   Ющенко в Глухові;

03.10   Тимошенко на Івано-Франківщині;

03.10   Ющенко на Харківщині.

 

«1+1»                         6 матеріалів

30.09   Тимошенко і бібліотекарі;

01.10   Тимошенко і вчителі;

02.10   Тимошенко в Трускавці;

02.10   Ющенко в Глухові;

03.10   Тимошенко на Івано-Франківщині;

03.10   борги за несправжні кредити.

 

«Інтер»                      6 матеріалів

29.09   Янукович про ОПЗ;

01.10   Ющенко в Трускавці;

01.10   Янукович в Макіївці;

02.10   Янукович на Чернігівщині;

03.10   ціни на газ - критика Кабміну;

03.10   Янукович в Одесі.

 

СТБ                           2 матеріали

29.09   Янукович про ОПЗ;

30.09   Тимошенко і бібліотекарі.

 

Новий канал            5 матеріалів

29.09   Яценюк про ОПЗ;

30.09   Яценюк на Тернопільщині;

01.10   Тимошенко і вчителі;

01.10   Яценюк на Рівненщині;

02.10   Тимошенко в Трускавці.

 

ICTV                          19 матеріалів

28.09   Яценюк на Західній Україні;

28.09   Тігіпко у Броварах;

28.09   Тимошенко і Ющенко вболівали за Кличка;

29.09   Тимошенко про ринки;

29.09   Янукович в Хмельницькому;

29.09   Янукович про ОПЗ;

29.09   Яценюк про ОПЗ;

30.09   Тимошенко і бібліотекарі;

30.09   Яценюк на Тернопільщині;

30.09   Тігіпко в Сумах;

30.09   Симоненко і Жириновський;

01.10   Тимошенко і вчителі;

01.10   Янукович в Макіївці;

01.10   Яценюк на Рівненщині;

01.10   Тігіпко - заяви;

02.10   Ющенко і Тимошенко вітають учителів;

02.10   Янукович на Чернігівщині;

03.10   Тимошенко на Івано-Франківщині;

03.10   Янукович в Одесі.

 

5 канал                      2 матеріали

30.09   Тимошенко і бібліотекарі;

01.10   Ющенко в Трускавці.

 

«Україна»                 6 матеріалів

29.09   Янукович про ОПЗ;

01.10   Тимошенко і вчителі;

01.10   Янукович в Макіївці;

02.10   Ющенко в Глухові;

02.10   Янукович на Чернігівщині;

03.10   Янукович в Одесі.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         18,

«1+1»                         56,

«Інтер»                      16,

СТБ                           17,

Новий канал            18,

ICTV                          33,

5 канал                      15,

«Україна»                 22 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

 

Ілюстрація - http://www.membrana.ru/

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17496
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 754
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 368
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 250
09.10.2009 09:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
65 403
25.09.2009 15:10
Отар Довженко
28 268
18.09.2009 07:29
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
85 360
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
акціонери ВАТ надвірнянський лісокомбінат
5307 дн. тому
Вам плюють в душу,Ви спочатку захищаєтесь, а тепер у кущі...%% Підтримуєм бабкайожку
акціонери ВАТ надвірнянський лісокомбінат
5307 дн. тому
Дуже дивно пропали наші коментарі по Цуприку. Видно такі Ви самі???
ньюсрум
5308 дн. тому
О, после комента исправились
Влад
5308 дн. тому
Не могу верить этому мониторингу. В первых же строках - неправда. Об убийстве таращанского прокурара я впервые услыхал именно от ICTV. Стогний об этом сказал в репортаже с места событий. Имело ли смысл дальше читать и тратить время на некачественный мониторинг?
Бабкайожка
5308 дн. тому
Така риса, як професійна гордість, в українських журналістів відсутня повністю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду