Напередодні вирішального двобою

16 Лютого 2010
78459
16 Лютого 2010
12:35

Напередодні вирішального двобою

78459
… канали дотрималися «передвиборної тиші», не даючи у випусках замовних матеріалів про кандидатів у президенти. Моніторинг за 1 – 6 лютого 2010 року
Напередодні вирішального двобою

1 лютого (понеділок)

 

 

У понеділок Перший канал починав свій випуск з повідомлення про те, що Янукович не прийшов на передвиборні дебати з Тимошенко. Про це також згадали СТБ і Новий канал. «1+1» почав випуск з повідомлення про дорожню аварію в Маріуполі, в якій загинули п'ятеро людей. Інші канали про це не повідомляли. «Інтер», СТБ і Новий канал починали випуски з повідомлення про повернення в Україну моряків, яких мало не засудили до ув'язнення в Конго. Про це повідомляли й інші канали, крім ICTV (5 канал за понеділок не оцінюється, оскільки нема розшифровки його випуску). ICTV ж починав свій випуск із сюжету про ожеледь у деяких містах України. «Україна» почала випуск із повідомлення про судове рішення у Криму проти правоохоронців, які помилково скалічили гранатою людину. Про це також повідомили Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV. Інші канали цієї важливої теми не помітили.

 

Про повернення моряків із Конго канали зробили загалом схожі репортажі. Є істотні розбіжності в окремих фактах. Так, наприклад, канали по-різному оцінили тривалість перебування моряків у конголезькій в'язниці. Перший канал сказав про 4 місяці. «1+1», СТБ і Новий канал - про 3 місяці (щоправда, згодом на СТБ у сюжеті Ольги Симонович були слова «позаду 101 день в'язниці»), а Новий - в сюжеті Христини Шкудор про «100 днів терору, життя в страху в африканській в'язниці». «Інтер» - про «более трех месяцев», «Україна» в сюжеті Наталії Ковачевич: «в порту Демократической Республики Конго судно задержали на ночь, и оно осталось на 101 день».

 

Є розбіжності в хроніці подальших подій. Так, Катерина Бессарабова (Перший канал) каже: «Першим за підозрою у вбивстві громадян Конго заарештували капітана судна», про наступні арешти моряків - уточнень нема. Григорій Жигалов («1+1») каже, що першими до в'язниці кинули капітана, його помічника і матроса. Про наступні арешти також не згадується. Олена Гнесь («Інтер») каже про арешт «капитана, стюарда і матроса» і далі: «Через два месяца местные власти арестовали еще пятерых моряков, в том числе и старпома». За версією Ольги Симонович (СТБ), усіх моряків затримали одночасно: «Привезли до Конго вантаж рису з В'єтнаму і очікували на дозвільну документацію, коли вісьмох членів екіпажу затримали». Новий канал і «Україна» про подробиці арештів не згадують взагалі.

 

У чому звинувачували моряків? Тут також канали дають різні версії. «Мовляв, члени екіпажу побили і викинули за борт 4 конголезців, один з яких буцімто загинув» (Бессарабова на Першому). «Їх звинувачували у вбивстві конголезців-нелегалів, які нібито пробралися на їхнє судно» (Наталія Мосейчук на «1+1»). «...Їх звинувачують у тому, що вони побили і викинули за облавок чотирьох конголезців, які їхали на судні "зайцями"» (Симонович на СТБ). «Потрапили за грати вони за звинуваченням у вбивстві конголезця» (Леся Яворівська на Новому каналі). «... Там их обвинили в убийстве и избиении местных жителей» (Ковачевич на «Україні»).

 

Більш докладну картину дає Олена Гнесь на «Інтері»: «Сначала моряков обвиняли в том, что они выбросили за борт четверых конголезцев, в результате чего один из них утонул. Потом оказалось, что человек умер еще на борту от побоев и сердечного приступа и в море бросили уже бездыханное тело. Вскоре появились новые подробности: у человека были связаны руки, и в горло воткнут нож. Всё это многократно пересказывали на телеканалах, подогревая гнев местных жителей... Версии обвинения менялись много раз. Окончательная - уже на суде - звучала так: моряки выбросили за борт семерых конголезцев, из них утонули четверо, а не один человек, как говорили ранее». Певно, саме з цієї складної історії й виникла плутанина на інших каналах. Щоправда, докладно розповівши про історію змін у обвинуваченнях, Гнесь порушує два інших стандарти: по-перше, не зазначає, хто саме розповів їй цю історію (недостовірність), а по-друге, дає власне оціночне судження: «подогревая гнев местных жителей».

 

Цього дня журналісти мали першу, протягом усього розвитку історії, нагоду як слід розпитати моряків про їхню версію події, що стала приводом для їх ув'язнення. Але ніхто з тележурналістів цього не зробив. Про це в сюжетах або нема нічого, або говориться надзвичайно побіжно і заплутано. «Эти кадры сняли сами моряки: к судну, стоящему на рейде в порту, подплывает лодка. Мужчины выкрикивают угрозы. И так много раз» («Інтер»). «У жовтні на їхній корабель, пришвартований у конголезькому порту пробралися четверо озброєних місцевих мешканців. Після перестрілки один із бандитів загинув. У його смерті звинуватили українських моряків» (Новий канал). «За что отбывали срок - не знают» (Олена Кот на «Україні»). Це все з приводу версії самих моряків.

 

Прикметно, що на цьому розбіжності між каналами не закінчуються. Порівняйте таку інформацію: «Суд відбувався у присутності посла України в Республіці Конго» (Бессарабова на Першому). «Щоб визволити моряків із африканської в'язниці, в Конго із сусіднього Габону приїхав посол України» (Шкудор на Новому). «В Киншасу приезжал заместитель украинского министра, там почти постоянно находился посол из соседней республики - Габона. У Украины нет своего диппредставительства в Республике Конго. Но после этого случая МИД пообещал открыть там посольство» (Гнесь на «Інтері»). «А украинские дипломаты в скором времени <поедут> в Республику Конго - открывать там консульство» (Ковачевич на «Україні»). А ще Перший канал повідомляє таке: «Тепер Міністерство закордонних справ ініціюватиме зміни до вітчизняного законодавства, щоб передбачити в ньому захист моряків за кордоном». Необхідних для повноти матеріалу подробиць тут нема, а інші канали про це не кажуть взагалі нічого.

 

Власні висновки й оцінки журналістів у висвітленні цієї теми також призводять до критичних розбіжностей. Так, наприклад, Жигалов («1+1») стверджує таке: «Для матроса Валерія Сергеєва цей рейд став першим в житті і більше він в море, напевно, не піде». Симонович (СТБ) погоджується з цим: «Для маріупільця Валерія Сергеєва цей рейс був першим. Після пережитого вагається, чи не останній». Повністю їм суперечить Шкудор (Новий канал): «Утім, жодного з них страхи перед полоном і ґратами не зупинять і вони знову готуються піти у море». Та ж Шкудор каже: «Жахи тюремного життя моряки згадують неохоче». При цьому в сюжетах інших каналів майже всі численні синхрони моряків присвячені винятково детальному опису їхнього тюремного життя в Конго!

 

Григорій Жигалов на «1+1» дає власну оцінку: «Історія від самого початку виявилася провокацією». Насправді, на інших каналах ми бачимо синхрони справжнього автора цієї оцінки - міністра закордонних справ Порошенка (ось його синхрони: «Ми це сприйняли просто як факт можливої провокації... З самого першого разу ми це сприйняли, як факт можливої провокації проти українських громадян»).

 

Інші власні судження журналістів у цій темі були такі: «А поки що міністр взяв під особистий контроль питання виплати грошей за лихо-рейс для моряків Island of luck» (Бессарабова на Першому). «І це саме той випадок, про який говорять «з корабля на бал»...Екіпаж судна Island of Luck, до речі, у перекладі "Острів везіння"... Валерій із самого початку скандалу потрапив до в'язниці... А от результат визволення, і головне - виправдання українських моряків конголезьким судом виявився аж надто несподіваним» (Жигалов на «1+1»). «Но жизням восьми моряков судна Island of Luck угрожала не меньшая опасность» (Гнесь на «Інтері»). «Моряки почуваються космонавтами... Після таких закидів в'язниця стала для підозрюваних пеклом» (Симонович на СТБ). «Натомість, в Україні за моряків хвилювалися рідні. І майже штурмом брали МЗС» (Шкудор на Новому). «На судне с оптимистическим названием "Остров удачи" везли в Африку рис» (Кот на «Україні»). «Никто из них и представить не мог, что судно с романтическим названием "Остров удачи" привезет в преисподнюю... Сегодня экипаж судна называют не иначе как пленниками правосудия... В МИДе эмоций не скрывают» (Ковачевич на «Україні»).

 

Перший канал, «1+1», СТБ, ICTV і «Україна» повідомляють про судовий вирок кримським правоохоронцям, які скалічили гранатою людину, помилково взявши штурмом не той будинок. Канали заплуталися в цифрах: по вироку суду і по розміру матеріальної компенсації постраждалим. «5 років умовно» - каже Перший канал. «5 років умовно з 3-річним випробувальним терміном» - уточнюють «1+1» і «Україна». «Проте 5 років позбавлення волі суд замінив на 3 роки умовно» - це каже Інна Шевченко на ICTV.

 

Щодо суми компенсації Перший канал повідомляє, що постраждалі просили 10 мільйонів гривень, а отримали 70 тисяч. На «1+1» називають, відповідно, 10,5 мільйонів і 95 тисяч. На ICTV - 10,5 мільйонів і 94 тисячі. На «Україні» - 10,5 мільйонів і 70 тисяч. Сергій Попов на СТБ взагалі каже, що компенсація: «виявилась удвадцятеро меншою за ту, якої вони вимагали». Ця «арифметика» жодним чином не співвідноситься з будь-якими абсолютними цифрами, що їх називали інші канали.

 

Тетяна Гураль (Перший канал) каже: «Сьогоднішній вирок - умовне покарання - адвокат підсудних вважає справедливим». Це не відповідає дійсності, оскільки зі слів того ж адвоката на інших каналах ми чуємо, що цей вирок засуджені оскаржуватимуть у Верховному Суді.

 

Наталія Мосейчук («1+1») починає підводку так: «Залізничний райсуд Сімферополя поставив крапку у справі помилкового штурму "Беркутом" будинку в селищі Мирне». Ці слова ведучої не відповідають дійсності, тим більше, що, навіть і за словами кримського власкора каналу Наталії Сафіханової, «сьогоднішній вирок усі учасники - і потерпілі, і підсудні - збираються оскаржувати». Крім того, сама ж ведуча в кінці підводки запитує у власкора: «Чи це крапка в цій справі, і чи покарають правоохоронців, і чи вони згодні з таким вироком?». Тобто, Мосейчук в одній підводці суперечить сама собі.

 

Сергій Попов на СТБ дає оцінку: «Заступників керівників симферопольської міліції та кримського штабу «Беркуту» визнали винними у фатальній помилці». Взагалі цю тему СТБ подає похапцем, неповноцінно і, до того ж, без належного балансу думок - повідомлення про судове рішення і думка позивачів, при цьому нема думки засуджених чи їхніх адвокатів.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» повідомляють про плани регіоналів скликати позачергове засідання парламенту для ухвали поправок до закону про вибори. Власні оцінки дає Мосейчук на «1+1»: «До виборів нашвидкуруч або останні приготування до дня "ікс"».

 

Перший канал, «Інтер», ICTV і «Україна» повідомляють про роз'яснення Центрвиборчкомом процедури голосування вдома. Зокрема, про те, що медична довідка для цього не потрібна. Оцінка в сюжеті Інни Христич («Україна»): «Вообще подобные случаи не редкость».

 

Україна і Молдова узгодили демаркацію кордону під час візиту до Києва прем'єр-міністра Молдови - про це повідомляють Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна». Недостовірне посилання в сюжеті Михайла Прудника (Перший канал): «Визначення чітких меж між Україною та Молдовою допоможе вирішити низку наболілих проблем, - кажуть експерти». «1+1» і «Інтер» подають матеріал без належного балансу думок - виключно думки з цього приводу української прем'єрки Тимошенко.

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Численні грубі порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Причому все це відбувалося за кілька метрів від міського управління міліції, де вони працювали... Чи спіймали злочинців в погонах, і на якій справі вони попалилися (висновки й оцінки). «Причини та обставини трагедії розслідує комісія теруправління Держгірпромнагляду» (оцінка). «Поки нагорі ділять владу і крісла, в країні з колишньою славою житниці і годувальниці меншає стратегічного продукту - сала. Дійшло до того, що почали купувати його за кордоном. Обсяги поки що незначні, але тенденція невтішна» (висновки і оцінки). «Тим часом доля інших кредиторів фінансового «Титаніка» - в густому тумані» (оцінки). «Все геніальне просте. І шахрайство теж... Схема привласнення коштів до банальності проста» (оцінки і власні міркування). «Трагедія на Хмельниччині» (оцінка).

 

Чергова подача «1+1» на теми секс-індустрії є майже повністю власними міркуваннями журналістів - ведучої та авторки сюжету. Навіть те, що можна вважати інформацією, найчастіше подається без жодних посилань, а отже, також цілком може бути просто вигадками журналістів «1+1». Так, Наталія Мосейчук у підводці каже: «7% рабинь до тіньової секс-індустрії Європейського Союзу постачає Україна. Це одна із сировинних баз для работоргівців. Що глибша криза, то більше вербувальників відправляють на терена нашої держави. На відверті пропозиції стати секс-верстатом пристають тисячі українок. І лише десята частина нелегальних повій за кордоном працюють примусово». Всі ці дані і висновки не підтверджено жодним авторитетним джерелом, відтак їх автором є сама ведуча. Крім того, остання цифра суперечить тому, що в сюжеті каже в синхроні справді компетентна людина («Беремо 100% жінок, які є в проституції. З них до 5% - це жінки, які там є недобровільно. Тобто яких заставили силою» - синхрон представника організації «Анти-Сутенер»).

 

Так само з самих журналістських міркувань, оцінок і недостовірних даних складається наступний сюжет Ірини Маркевич: «Вони проникли у самісінькі нетрі таємного ринку живого товару... Спроб було більше, але вони не супермени... Ці пригоди на грані фолу потім стають екшн-шоу... Переїхала до нього жити і зробила страшенну помилку - перевезла з України 3-річну доньку. Саме албанці контролюють експорт живого товару на теренах Європи. Про це Олена довідалася надто пізно». «Новим власником тіло українки приносило 3 тисячі доларів на тиждень. Зваблива білявка слов'янської зовнішності - елітний товар... Проте і цифри не дають достовірної картини експлуатації українок за кордоном, бо живий товар плине на експорт значно жвавішим потоком і географія поставок має промислові масштаби... Трафік підживлює всесвітня мережа... Це навіть не завуальовані пастки. Просто пряма пропозиція стати верстатом закордонної секс-індустрії... Для работоргівців Україна - справжня сировинна база. Що глибша криза, то більше на її терена відряджають вербувальників». (Прикметно, що один і той самий дослівний висновок як свій власний кажуть і ведуча, і авторка сюжету.)

 

Оцінки в прямому включенні Оксани Солодовник («1+1»): «Зловмисників затримали... Відомо, що на оперативній службі вони працюють порівняно недавно - 6 і 4 років». Оцінка і недостовірне безпідставне узагальнення в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «Тільки ціна у нього неадекватна... Воно, - запевняють експерти, - крім як в ковбаси нікуди не потрапить». Висновки і оцінки в сюжеті Марії Васильєвої («1+1»): «Він практично повторив долю іншого гіганта - банку «Україна»... Вкладники, вони ж потенційні виборці, лишилися задоволені... Решті позичальників таке щастя не світить». Оцінки і недостовірне безпідставне узагальнення в сюжеті Олени Кузнєцової («1+1»): «За попередніми даними слідства, крутійка ошукала 20 клієнтів банку на суму понад 50 тисяч гривень. Щоби не стати жертвою банківських шахраїв, експерти радять зберігати усі квитанції... Шахрайці за незаконні банківські операції доведеться відповідати за двома статтями кримінального кодексу. Їй світить від 3 до 8 років позбавлення волі».

 

Численні оцінки і висновок у сюжеті Олександра Загородного («1+1»): «Бідні турки. Лопатами, ломами і тракторами роботяги вгризаються в українську промерзлу землю. Вони вже і так вибилися з графіка, а тут ще і така люта зима... Турецька фірма не випадково виграла тендер на спорудження терміналу... Поки що тут грязюка і кілька десятків оптимістично налаштованих будівельників... Тут роботи йдуть краще... Усі ці грандіозні плани - заради омріяного "Євро-2012"... Ви вірите? Я, наприклад, уже починаю вірити - будують же не українці, а турки».

 

Численні оцінки і висновки в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Час звітувати перед ЮНЕСКО настав, а звітувати нічим... У результаті де 7 господинь, там хата неметена... А кому докоряти за недолугий ремонт, експерти і не доберуть... Нарадами не зарадили... Відтак звіт, який сьогодні отримала ЮНЕСКО, це фактично перелік планів та декларація добрих намірів... Але найголовніше - це удар по іміджу держави, котра не здатна зберегти свої святині».

 

Оцінки є в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «В Украине стремительно дорожает сахар». «Репутация автопроизводителя № 1 в мире - под угрозой». Оцінки, висновок і безпідставне узагальнення в сюжеті Валентини Левицької («Інтер»): «К новым ценам на сахар трудно привыкнуть. Возмущённые покупатели гадают - с чего бы это традиционный украинский продукт подорожал на треть, да ещё и не в сезон... На странное поведение сахарных цен обратил внимание Антимонопольный комитет и начал собственное расследование... Впрочем, увеличение зарубежных поставок хоть и ликвидирует дефицит, но вряд ли повлияет на цены».

 

Оцінки і недостовірне посилання в сюжеті Олени Гайван (СТБ): «Подейкують, що волинську реліквію обрано для інавгурації президентів невипадково. Адже перший голова держави Леонід Кравчук родом саме з Волині... Не обходиться і без конфузів».

 

Оцінка і висновок в студійних текстах Лесі Яворівської (Новий канал): «Зараз це диво техніки гроші бере, чек видає, а куди пускає кошти - не каже». «Пішоходи, дивіться під ноги - навколо безліч відкритих люків». Оцінки і висновки в сюжеті Олега Крючкова (Новий канал): «Село Запрудне під Алуштою - справжня паранормальна Мекка для українських можновладців... Історії про домовиків - вигадки, кажуть одні, інші аби не сваритися з нечистою силою - у них вірять. Та щось містичне з ними таки пов'язане». Численні оцінки і безпідставне узагальнення в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «Ще два роки тому у Водяниках було тихо і спокійно. Допоки в село не прийшли туристи. Відтоді жити стало весело, жити стало добре... Місцеві туристів люблять... Готельний бізнес процвітає. Помешкання селян нарозхват... У Водяниках весни не бояться. Тут - грандіозні плани».

 

Численні оцінки і безпідставне узагальнення в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Українці знову страждають від погодних негараздів та недбалості місцевих влад... Зокрема, ожеледиця дошкуляє мешканцям Черкащини і навіть киянам. А в окремих регіонах додає проблем мокрий сніг». Оцінки в сюжеті Олексія Пшемиського (ICTV): «Найкращим транспортним засобом для жителів Черкас сьогодні могли б стати ковзани... Не краща ситуація і в столиці України. Після дощу та плюсової температури вночі вулиці Києва нагадували то ковзанки, то величезні калюжі». Оцінка і безпідставне узагальнення в сюжеті Олени Скобало (ICTV): «Удар по гаманцю, втрачений час і зіпсовані нерви. Сплата штрафу від ДАІ для українців - нелегке випробування».

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомили цього дня про те, що в Сєверодонецьку 5 чоловік загинули від чадного газу в багатоквартирному будинку. Лише Перший канал, «1+1» і «Інтер» повідомляють про призначення нового тренера національної футбольної збірної. Лише «Інтер» повідомляє про те, що концерн «Тойота» відкликає майже 8 мільйонів своїх автівок, виявивши проблеми з гальмуванням. Лише Новий канал повідомляє про те, що платіжні термінали «Ібокс» перестали переказувати заплачені людьми гроші. Усі ці чотири теми є безумовно цікавими і важливими для найширшої глядацької аудиторії. Лише ICTV і «Україна» продовжують стежити за ситуацією в Родинському на Донеччині, де за два дні було масове відключення житлових будинків від тепла. Не обійшлося, щоправда, без оцінок: «Кабель полагодили, втім стара теплосистема постраждала і тріщить по швах» (Інна Шевченко на ICTV). «Для жителей города Родинское Донецкой области теперь каждый прогноз погоды может стать приговором» (Олена Кот на «Україна»).

 

«1+1», Новий канал і ICTV дають цього дня матеріали з ознаками замовності про народження в Януковича третього онука. ICTV, крім того, окремо дає матеріал про спростування Януковичем в Одесі підтримки Тимошенко європейськими лідерами. «Інтер» дає матеріал з ознаками замовності про звичайну робочу поїздку Януковича до Одеси.

 

2 лютого (вівторок)

 

 

Перший канал і «Україна» починали цього дня випуски з заяви СБУ про затримання російських шпигунів. Про це повідомляли й усі інші канали (тут не розглядаються «Інтер» і 5 канал, оскільки нема розшифровок випусків). «1+1» першою темою поставив у випуск повідомлення про те, що в Луганську в лікарні виявили хробаків у воді з крану. Про це ще повідомляє ICTV. СТБ починає випуск зі звіту про поїздку Ющенка до міста Калуша, зони екологічного лиха. Про це також повідомляють Перший канал, «1+1» і ICTV. У всіх цих повідомленнях є елементи замовності. Новий канал першим матеріалом випуску поставив звіт про відкриття чергової сесії парламенту, про що також повідомляють Перший канал, «1+1» і ICTV. ICTV починає свій випуск з повідомлення про те, що в Києві через аварію теплотраси без опалення і гарячої води залишилася велика кількість багатоквартирних будинків на Оболоні. Про це повідомляють усі канали, крім Нового, щоправда, канали називають різну кількість будинків.

 

Про затримання Службою безпеки України офіцерів російського ФСБ повідомляють усі канали. І всі називають їх «шпигунами» - це безумовна оцінка, на яку мають право в своїх коментарях контррозвідники, але не журналісти. Тим більше, що звинувачення у шпигунській діяльності ще навіть не доведено судовим вироком. Є й інші оцінки в журналістських текстах. «Дипломатичний скандал» (Олесь Терещенко на Першому каналі). «...Шпигунський скандал з Росією розгорівся на Одещині» (Олександр Романюк на Першому). «Шпигунський скандал в Україні» (Мосейчук на «1+1»). «Не бракує адреналіну і в працівників СБУ... Шпигуни ледь не закатували українського громадянина» (Гутцайт на Новому). «Между Украиной и Россией назревает крупный шпионский скандал» (Олена Кот на «Україна»).

 

Всі канали кажуть про затримання 5 офіцерів, а Новий чомусь про «аж 6-х» (тут ще й оцінка). Заплутано подає історію Романюк на Першому каналі. Спочатку він каже: «Керівник шпигунської операції втік, щойно відчув небезпеку», потім, без жодних пояснень: «Координувати операцію мав полковник ФСБ, який спеціально прибув із Москви. Він за ґратами».

 

Ще одна суперечність: Перший канал каже про «перший в історії шпигунський скандал з Росією», а «1+1» - про «черговий шпигунський скандал в Україні. І знову дійові особи - офіцери Федеральної служби безпеки Російської Федерації». За стандартом повноти інформації в таких випадках обов'язковим є бекґраунд про всі попередні подібні випадки. «1+1» такого бекґраунду не дає.

 

Усі канали повідомляють про те, що ФСБ підтвердила затримання своїх офіцерів, але лише «Україна» зазначила при цьому джерело цієї інформації (російський «Інтерфакс» із посиланням на ЦГЗ ФСБ).

 

Про відкриття чергової сесії парламенту, про призначення нового члена ЦВК і призначення на середу позачергової сесії для розгляду поправок до виборчого закону повідомили цього дня лише Перший канал, «1+1», Новий канал і ICTV. Решта каналів про це не повідомляє. Тут маємо численні порушення стандартів.

 

Оцінки в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Депутати попрацювали близько години, традиційно посперечавшись на початку...». І в сюжеті Наталії Малишко (Перший канал): «У парламенті свято, урочисто відкрили шосту сесію 6 скликання... Відгукнувшись на заклик плідно попрацювати, депутати більшістю голосів призначили нового члена ЦВК... Тим часом у кулуарах активно обговорювали події завтрашні».

 

На «1+1» численні оцінки і безпідставне узагальнення в підводці Наталії Мосейчук: «Даєш прийдешнім виборам інший закон про них. Із таким гаслом на вустах парламентська офіційна меншість і формальна більшість повернулися з канікул. БЮТ невтомно повторює: біло-блакитні готують фальсифікації, регіонали тим часом поспіхом шукають союзників. В Раді з новою силою заговорили про посади і крісла в обмін на голосування за доленосний закон». А в сюжеті Ірини Павленок («1+1»), крім оцінок, ще й створено цілий «діалог» з анонімних думок без належних посилань: «Гімн, гучні заяви та передвиборні суперечки... Питання в тому, - кажуть депутати, - чи зможе новий президент співпрацювати з нинішнім складом парламенту... У БЮТі в коаліційних планах бачать своє. Кажуть, регіонали так впевнені в результаті виборів бо готуються до фальсифікацій. Для цього, мовляв, регіонали хочуть змінити закон про вибори президента. Задля цього збирають позачергове засідання Ради... Кажуть, аби убеспечити цими змінами виборця, щоб в день голосування ніхто не змін заблокувати роботу комісій. Так можна далеко зайти, - відповідають у БЮТ. На одній дільниці, мовляв, голосування проводитимуть кілька комісій».

 

Безпідставні узагальнення є в підводці Оксани Гутцайт на Новому: «Депутати сьогодні відкрили нову сесію Верховної Ради і вже налаштувалися на те, що спокійно попрацювати не вдасться. А все через вибори. Парламентські фракції допомагають своїм лідерам стати президентом. Нині гуртом призначили нового члена ЦВК. (насправді лише 327 голосів) А завтра збираються виправити закон про вибори». І безпідставні узагальнення й оцінки в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «Сесію Верховної Ради, що розпочинається сьогодні, самі народні депутати називають знаковою... Решта претензій БЮТ - земні, а не містичні... До виборів ще п'ять днів, а депутати і про майбутнє міркують. Опозиція мріє про нову коаліцію та Уряд. У колишній більшості тим часом можливі втрати рахують».

 

Перший канал, СТБ, ICTV і «Україна» повідомляють про те, що 7 вулиць столиці на Оболоні залишилися з учорашнього вечора без гарячої води і тепла. Інші канали про це не повідомляють. Оцінка є в сюжеті Ірини Драбок (Перший канал): «У столичному мікрорайоні Оболонь ще відучора гаряче, щоправда не в будинках». Оцінки, висновок і безпідставне узагальнення в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «ЧП столичного масштаба. Коммунальщикам ни сна, ни покоя... Пока жители обесточенной территории оптимизма не теряют... Но о продолжении истории думают с тревогой. До завтра бетонные стены уж точно остынут». Крім того, цей сюжет завершується словами: «Впрочем, в Киевэнерго всех успокоили и пообещали, что уже к выходу этого материала в эфир батареи снова станут горячими». Журналісти «України» не спромоглися довідатися, чи дотримало Київенерго цієї обіцянки (тут мало б бути пряме включення). Як відомо, з ефіру Першого каналу, випуск якого виходить на дві години пізніше, тепло жителям Оболоні до вечора так і не подали.

 

В інших матеріалах дня такі порушення стандартів інформаційної журналістики. У студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «І починаємо з «мокрого» скандалу в Луганську» (оцінка). «Столиця в буквальному сенсі плавала напередодні. Цього дня черга Дніпропетровська. Там по коліна в воді опинилися приватні садиби в спальному масиві міста. Така доля, - прогнозують водогосподарники, - чекатиме всі міста України, де зливники застарілі і давно не прочищалися. Отже, готуймося до високої води на прикладі інших» (тут і оцінка, і невиправданий у новинах заклик, і ще є безпідставне узагальнення - з сюжету стає зрозумілим, що це підтоплення сталося лише внаслідок особливості одного кварталу приватної забудови, у якій нема зливника). «І вчимося на чужих помилках. Факт масового політичного шахрайства в Сумах... Найгірше те, що кожен вже встиг переказати на його рахунок по 60 гривень» (знову заклик і оцінки). «Клин клином вибивають - вирішили кілька депутатів і зареєстрували законопроект про повернення віз для іноземців» (це просто власна вигадка). «Тарифи гнуться, але не здаються» (оцінка).

 

Чергова подача з серіалу про секс-індустрію, так само - суцільні висновки, оцінки, вигадки журналістів. «Янголи-охоронці грішних тіл... Від 100 гривень до 100 доларів з кожної повії - це заробіток сутенерів. Вони організовують, контролюють і переймаються безпекою цього бізнесу. Проте, часи "кришування" інтим-послуг криміналітетом минули - скаржаться секс-працівниці. Переважно на їхній роботі заробляють правоохоронці» (підводка Мосейчук).

 

Сюжет Ігоря Бондаренка: «Після торгівлі наркотиками та зброєю - секс-індустрія найвигідніший бізнес в світі. Мільярдні доларові потоки намагаються контролювати чимало охочих. Організувати та запустити машину сексуальних утіх в Україні нескладно. Оголошення з пропозицією високого заробітку - безпрограшний варіант для підбору персоналу... Проте, якщо процес неможливо зупинити - потрібно його очолити. Секс-працівниці розповідають - часи "кришування" секс-бізнесу рекетом давно минули. Переважно на їх роботі наживаються люди в погонах... Проте, викриття перевертнів поодинокі... Самі повії з міліцією воліють домовлятися. Так надійніше. Правоохоронці закривають очі на секс-кубла і охороняють від «наїздів» бандитів. А поскаржитися на міліційні податки українські гейші відверто бояться, як і їхнього свавілля. Розповідають, київські міліціонери особливо жорстокі... Громадські організації захисту секс-працівників розповідають сотні прикладів беззаконня українських охоронців закону. До суду доходять поодинокі випадки. Правозахисники радять шукати причини в 6-7-значних сумах, що фігурують у секс-індустрії».

 

І наостанок - ще й відводка Мосейчук: «Після скасування візового режиму, Україна чекала в гості чемних бабусь, а дістала хтивих дідусів. Інтимні тури для літніх європейців, шалені вихідні для турків і арабів. Коли Україна стала центром секс-туризму?». Звідки все це беруть журналісти «1+1», невідомо. Відтак, усе це є їхніми власними міркуваннями, нічим не підтвердженими.

 

Суцільні безпідставні узагальнення і недостовірні посилання - в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «Така доля, - впевнені водогосподарники, - нині чекає на всі міста України, де зливники старі та бездоглядні. Територіальні або локальні підтоплення, - кажуть фахівці, - вина не природи, а місцевої влади... У Києві в таких височенних білих парканах сотні вулиць. Синоптики вже сьогодні прогнозують - із такою кількістю талого снігу застарілі зливостоки можуть просто не справитися. (але ж синоптики не є фахівцями у питаннях зливостоків!)... Все тому, - твердять колишні господарники міста, - що каналізаційна мережа міста Києва подекуди без капітального ремонту по 50 років». На підтвердження останньої думки чомусь наводиться синхрон Івана Плачкова, фахового енергетика. «Заметілі на півдні та в центрі, і опади з морозом на решті України. А це значить - кучугури снігу ще виростуть вгору» (власний висновок журналістки).

 

Оцінки і висновки в сюжеті Оксани Солодовник («1+1»): «Яскраве оголошення, приваблива пропозиція. За кілька днів, дозволеними для агітації - реальна можливість легко заробити тисячу гривень... Одноденні банківські рахунки, картки та телефонні номери. Це те, що дозволяє аферистам замітати сліди. Утім, аби не потрапити на гачок чергового хитрого Мартина варто хоча б іноді піддавати сумніву те, що пишуть на стовпах та парканах».

 

Власні висновки і недостовірне посилання в сюжеті Олексія Душки («1+1»): «Пред'явіть перепустку, в'їзд обмежений. Можливо Україна скоро себе поведе так із іноземцями... Але розмови про візи - то лише поки розмови... Та краще, кажуть люди, і для українців, і для іноземців скасувати візи».

 

Власні висновки і недостовірні посилання в сюжеті Олени Усенко («1+1»): «Придніпровська залізниця - клондайк для крадіїв... Охоронці кажуть: щодня зустрічаються з 2-3 спробами обібрати вагони... Зазвичай злодії діють великим угрупуваннями... Впоратися з ними голіруч охоронцям не до снаги... Зміни в правилах захищають залізничну охорону від цього юридичного парадоксу. Таким чином, урівнюють її зі співробітниками міліції щодо питань застосування зброї. Проте, - запевняють залізничники, - це не означає, що тепер вони стрілятимуть при першій ліпшій нагоді».

 

Оцінка в сюжеті Олександра Шилка («1+1»): «Так, це не сенсація». До того ж у цьому сюжеті нема балансу думок: численні коментарі головлікаря і хворих, які в цій темі представляють спільний інтерес, нема коментарів від Міністерства охорони здоров'я. Оцінка в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Горе-матусі 24 роки». Власні висновки й оцінки, безпідставні узагальнення в сюжеті Мирослава Отковича («1+1»): «В Україні дефіцит спільних героїв ... Значна частина українців досі не вірять у власну історію. На одних постатях міцно сидить роба бандита, на інших кітель героя. Моду диктують іноземні кутюр'є, тоді, як незалежна держава потребує власних героїв. Хай і наперекір сусідам... У кожної сторони своя правда. Зрозуміло одне - указ можна скасувати, проігнорувати чи забути. Тоді, як справжніх героїв будуть пам'ятати завжди».

 

Безпідставні узагальнення, оцінки і недостовірна подача інформації в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «І поки посадовці роблять гучні політичні заяви, пересічних громадян більше турбує їхній щоденний побут». «Що ближче до виборів то більше різних чуток про можливий зрив голосування. Команди обох кандидатів наввипередки розкривають таємні плани конкурентів».

 

Оцінки і недостовірна подача інформації в сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Безсонні ночі, зіпсовані нерви. Члени виборчих комісій згадують жахи першого туру... Справжню колекцію прогнозів і чуток щодо зриву виборів назбирали в СБУ. Кажуть, уже перевірили кожну базу відпочинку на Київщині - шукали бойовиків, зброю, вибухівку. Не знайшли. План знеструмлення ЦВК теж, заспокоюють, - не пройде». У цьому ж сюжеті - абсолютно безпідставне узагальнення: «На самих дільницях так глобально не переймаються. У приміщеннях - плюс 5, вбиральні не працюють. І це - в столиці. Ось, кажуть, де саботаж» (журналістка знайшла одну таку дільницю, а узагальнила на всі)!

 

Численні оцінки і висновки в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Причина - скандал у місцевій лікарні номер 9». «Єдина проблема - недостатнє фінансування апарату ЦВК». «На залізниці радіють. Нововведення зменшить кількість крадіжок та убезпечить працівників служби охорони. Нападників завжди вистачає». «Взагалі це диво техніки з'явилося в Америці ще 1895-го року». «Мистецтво скульптури стає ближчим до людини. На відміну від радянських часів, коли пам'ятники прикрашали площі та вулиці, нині настають часи розквіту інтер'єрної скульптури».

 

Численні недостовірні посилання і оцінки в сюжеті Ольги Ніколайчик (ICTV): «Війну крадіям оголосили залізничники. Їм дозволили стріляти в тих, хто грабує вантажні перевезення... Придніпровська залізниця скаржиться: у старому законодавстві не було зрозуміло, коли охоронець може стріляти у людину, а не в повітря... До постанови Кабміну єдиною надійною зброєю для охоронців була собака. Проте залізничники зізнаються: траплялися випадки, коли зброя б точно допомогла. Тепер, - кажуть охоронці, - їхня служба спокійніша. Але застосовуватимуть зброю вони лише в найнебезпечніших випадках... Єдине, що непокоїть тепер охоронців - аби й крадії не змінили поведінки та не озброїлися».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Обошлось, к счастью, без пострадавших. Ответственность за произошедшее, почему снег не был убран, вероятно, ляжет на владельца частной стоянки». «Заработать на бюджете, оставив при этом школы без тепла, а больницы и гимназии без ремонтов. К таким махинациям все чаще прибегают украинские чиновники различных рангов. Действуют по давно известным классическим схемам».

 

Оцінка в сюжеті Андрія Кузакова («Україна»): «Для большинства автолюбителей водить машину стало дорогим удовольствием». Крім того, сюжет не збалансовано - автор каже, що «торговцы горючим объяснить причину подорожания отказались». Насправді ж не було великою проблемою знайти коментар від торгівців бензином.

 

Оцінка в сюжеті Марії Іванової («Україна»): «Милиция появилась неожиданно». Оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Наталії Гусак («Україна»): «Украденное тепло у школьников Холодеевки, едва не украденные спортзалы днепропетровских учеников, - все это - результат работы чиновников. В милиции отмечают: бюджетные деньги давно здесь становятся лакомым куском... При этом говорят - в последнее время такие случаи участились». При цьому в сюжеті - критичні порушення балансу думок. Подаються численні звинувачення правоохоронців на адресу конкретних чиновників - і жодного коментаря у відповідь.

 

Лише Перший канал повідомляє про відімкнення через негоду світла в 101 населеному пункті на Півдні. І про те, що Центрвиборчком почав доставляти в регіони виборчі бюлетені для другого туру. Перший, «1+1» і ICTV повідомляють про те, що охоронцям залізниці дозволили застосовувати вогнепальну зброю проти крадіїв. Інші канали про це не повідомляють. Лише «1+1» повідомляє, що КМДА дозволила киянам через загальні збори визначати, за які послуги з утримання будинків їм платити. І лише «1+1» повідомляє, що знайдено матір дівчинки, яку було залишено на залізничному вокзалі Києва. Лише СТБ повідомляє про судовий процес, який затіяли нащадки художника Глущенка, щоб забрати у держархіву велику кількість його картин.

 

Лише СТБ і «Україна» повідомляють цього дня про те, що депутати-регіонали намагалися звільнити Луценка з посади в. о. міністра за судовим рішенням. Лише ICTV повідомляє про те, що сомалійські пірати висунули умови звільнення судна «Ейшн глорі», де серед заручників є 10 українців. І лише ICTV й «Україна» згадують про те, що Антимонопольний комітет за завищення ціни зробив попередження торгівцям бензином.

 

Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV дають цього дня матеріали з ознаками замовності про поїздку Ющенка до Калуша. Перший, СТБ, Новий і ICTV - про заяви Тимошенко з приводу переходу до контрактної армії, які вона зробила в Тернополі. Перший канал дає з ознаками замовності заяву Януковича щодо зміни закону про мови. «1+1», Новий канал і ICTV - про заклики Януковича до прихильників, які він зробив у Єнакієвому, а СТБ - про його ж обіцянку виконати закон про соцстандарти.

 

3 лютого (середа)

 

 

Усі канали, крім «1+1» і ICTV, починають випуски у середу з теми ухвалення парламентом змін до закону про вибори президента («1+1» і ICTV також дають цю тему, але не першою). «1+1» чомусь починає випуск з сюжету про подію вчорашнього дня - затримання російських ефесбешників Службою безпеки України (не повідомляючи нічого нового по суті). ICTV першою темою випуску поставив погрози уряду притягти до кримінальної відповідальності торгівців, які необґрунтовано підвищили ціни на цукор. Про це повідомляють і інші канали, крім СТБ, Нового і 5-го.

 

Про зміни до виборчого законодавства всі канали розповідали не досить достовірно, оскільки журналісти використовували дуже умовні посилання («регіонали вважають», «бютівці запідозрили» тощо). Недостовірне посилання - воно ж безпідставне узагальнення в сюжеті Ірини Маркіної (Перший канал): «Поправка може загнати країну в глухий кут, - вважають експерти». Оцінки і власні міркування в підводці Мосейчук («1+1»): «Змова чи необхідність? У страшних муках та бійках народжується в Раді закон про вибори президента з поправками. День розпочався зі штовханини і так само емоційно закінчився. Регіоналам таки вдалося проштовхнути норму про роботу дільничних комісій без наявності кворуму... Інтрига лишається в наступному - як швидко президента Ющенко підпише зміни до закону про вибори». Оцінка в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Регіонали терпляче чекають».

 

Оцінки в підводці Ольги Грицик («Інтер»): «Правда, сам процесс внесения изменений выдался непростым». Оцінки в сюжеті Ганни Панової («Інтер»): «Регионалы сыграли на опережение - взяли в кольцо спикерскую ложу, чтобы не досталась бютовцам. Те попытались оттеснить оппонентов, но не тут-то было. Впрочем, полноценной драки не вышло... Бютовцы не торопятся. Добавляют правки одну за другой. Впрочем, сами за них не голосуют».

 

Оцінки в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Це - кульмінація сьогоднішніх законодавчих змагань за закон про вибори президента... Найзавзятішому законотворцеві регіонал Сухий приніс пластикову склянку води. Всі поправки провалюються. Біло-блакитні глузують у кулуарах. Загальний настрій депутатів читається на їхніх обличчях. Ось бютівці зосереджено вирішують, що робити. А це регіонали безтурботно всміхаються. А це - депутати з "Нашої України". Вони за весь день не вирізнилися нічим... Інцидент на завершення - коли всі розійшлися, бютівці пішли мститися». І недостовірність посилань: «Посадовці канцелярії кажуть, рішення можна чекати наприкінці тижня... Але у кулуарах припускають, що рішення голови держави навряд чи суперечитиме парламентській ухвалі його рідного брата».

 

Оцінка в студійному тексті Олега Дейнеки (5 канал): «Найголовніша політична подія дня». І в сюжеті Ольги Сніцарчук (5 канал): «Робота хилить у сон... Попри незвично довгу роботу, розходитися не поспішають. Хтось із БЮТу кидає гострим слівцем у нунсівців». Оцінки в сюжеті Наталії Кравченко («Україна»): «Нервы сдали у бютовцев. Обидевшись на голосовавших за нашеукраинцев».

 

Лише ICTV і 5 канал розповідають про прикметну деталь події: регіонали голосували за нашоукраїнців у їхньому секторі сесійної зали.

 

Канали (крім СТБ, Нового і 5-го) повідомляють про урядові погрози торгівцям за необґрунтоване підвищення цін на цукор.

 

У сюжеті на цю тему Артема Альошина («1+1») - суцільні власні міркування і факти без достовірних посилань на джерела: «Вільне ціноутворення дає можливість виробникам та торговельним мережам власноруч встановлювати ціни на продукти. Утім спокуса перегнути палицю, накрутивши ціни на цінниках, надто велика. Тому на деякі харчі ціни регулює держава. Утім не всі торгівці дотримуються встановлених правил гри... На так звані "соціальні продукти" цінове накручування не може перевищувати 15%.

 

Торгівців, посередників та навіть виробників штрафують, причому на досить вагомі суми. Кишені особливо ненажерливих торік загалом схудли майже на 300 мільйонів гривень. Але кількість порушень не зменшується. Продавці вперто бідкаються, що через кризу тримати ціни стає дедалі важче ... Тому щороку ситуація повторюється. Торгівці порушують, їх штрафують і так по колу. Експерти бачать вихід не в посиленні контролю і залякування кримінальними справами... Тобто під час стрибків цін або дефіциту товарів держава має купувати продукти і викидати їх на ринок, збиваючи попит чи ціни».

 

Оцінки в підводці Інни Шевченко (ICTV): «Особливо на стратегічному солодкому продукті». Оцінки в сюжеті Тетяни Пруднікової (ICTV): «Пояснення просте - такої вартості вимагають посередники... Поки ж торгівля йде жваво... В уряді налаштовані серйозно». Оцінки в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Ценники удивляют... Продавцы и сами в шоке - кивают на поставщиков... Не анархия, но найти крайних непросто».

 

Усі канали, крім Нового і ICTV, повідомляють цього дня про урочисті проводи олімпійців до Ванкувера. Численні власні міркування у прямому включенні Ярослави Шумик («1+1»): «Збірна України у Ванкувер їде за найкращим результатом. Так кажуть і самі спортсмени, і фахівці. Та от чи означатимуть це медалі, покажуть лише самі змагання... До речі, саме традиції виступів на зимових олімпіадах, насправді, набагато скромніші. За 18 років незалежності наші спортсмени здобули лише 5 медалей... Заїзд в олімпійське селище, до речі, офіційно розпочнеться уже завтра... Нам радісно, що нашим спортсменам там буде тепло... Тож пропоную вже вболівати за наших».

 

Власні висновки в підводці Сергія Попова (СТБ): «Щоправда, на золото збірна не надто розраховує. Тому головне - участь». Оцінки в сюжеті Дмитра Литвиненка (СТБ): «Його присутність на олімпіаді в Канаді не забаганка, а обов`язок... Вихід на сніг платний, трактор, що мав рівняти пагорби, зламався, але тут все одно аншлаги».

 

Висновки у сюжеті Романа Сухана (5 канал): «Володі Кравчуку підтримка потрібна більше за інших... Найспритніші наші спортсмени - у біатлоні, фігурному катанні, санному спорті та фрістайлі». Недостовірна подача інформації у включенні Світлани Бородіної («Україна»): «Также стало известно, что в этом году увеличено вознаграждение украинским спортсменам за медали олимпиады 2010».

 

Інші порушення стандартів цього дня. Оцінки в студійних текстах Андрія Сміяна (Перший канал): «Трагедія на зерносховищі». «Нині справжній детектив розгортається довкола його творчої спадщини». Оцінка в сюжеті Євгена Павленка (Перший канал): «Раптово фракція комуністів винесла на розгляд питання про недовіру губернатору». Оцінка в сюжеті Людмили Вакарчук (Перший канал): «Медики про цей винахід говорять неохоче». Оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Надії Стешенко-Григор'євої (Перший канал): «Всі ці картини належать пензлю видатного художника Миколи Глущенка... Науковці спантеличені, адже практично всі документи і цінності, що зберігаються в державних архівах та музеях, передавалися свого часу саме в такий спосіб - через держакти... Так кажуть працівники архіву і додають - вони в це не вірять... Музейники впевнені: якщо онука Глущенка таки виграє суд, це може стати початком масового відтоку шедеврів і з музеїв, і з країни».

 

Численні грубі порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Шпигунські ігри чи підривна робота проти України?» (тут геть неправомірні оцінки, адже в наступному сюжеті навіть речник СБУ каже: «Мова не йде про якісь шпигунські ігри»!) «Пікантність ситуації в тому, що цього разу на теренах України працювали офіцери ФСБ та ще й при повному параді з документами в кишенях» (оцінки). «Мало того, Тбілісі відкликає всіх грузинів» (оцінка). «Хто не встиг, той запізнився... Теоретично, - кажуть експерти, - можна звертатися до суду. На практиці, - зізнаються в ЦВК, - встигне мало хто». «Допоможіть, грабує міліція... Посвідчення, - кажуть правоохоронці, - як такого не було в цього хлопця» (власні міркування і недостовірні посилання). «Хід вимушений, - кажуть чиновники» (недостовірне посилання). «Бог велів ділитися. Цей заповіт згадала Ангела Меркель і пішла хрестовим походом на приховані у швейцарських банках статки німецьких товстосумів» (оцінки, власне міркування і повна недостовірність).

 

«1+1» подає взагалі матеріал, який не має жодного стосунку до новин - про «полювання на чупакабру на Чернігівщині». Взагалі-то новини призначені не для ретрансляції пліток і чуток.

 

Черговий матеріал з серіалу про секс-індустрію на «1+1» зроблено за такою ж схемою, як і попередні: левова частка журналістських вигадок, мінімум реальних достовірних фактів і компетентних думок. Студія Мосейчук: «Інтимні вихідні або тур за дешевим тілом. Після скасування візового режиму до України хлинули навали європейців, турків та арабів. Краєвиди їх не цікавлять. Вони штурмують нічні клуби і готелі». Сюжет Ірини Маркевич: «Короткі підсумки після епатажної акції - жіночий рух провокаційно протестує проти секс-туризму... Хлопці впевнилися - краса і справді страшна сила. Тому вечірній маршрут буде таким, щоб не тільки подивитися, але і... Особливий попит на українських дівчат у турків та арабів. Клуби відвідують великими компаніями і поводяться як господарі життя... Нахабність подекуди сягає апогею... У клубі кажуть - суто для спілкування, але позначки на дверях красномовні - спілкування може бути максимально тісним. Клуби - це вотчина молодих і незаможніх іноземців. Секс-вихідні в Україні собі можуть дозволити закордонні будівельники, сантехніки, мийники машин. Поважна публіка маршрут планує заздалегідь... Увесь пакет пропонують при готелях. Першими зорієнтувалися у традиційно курортних регіонах... Все для плотських утіх. У готелях вже немає мертвих сезонів. Іноземці їдуть до України у секс-тури за дешевим тілом... Той, хто в Україні провів не одні інтимні вихідні, свій відпочинок планує сам. Інтернет - їхній провідник на теренах української секс-індустрії... У мережі таке розмаїття послуг, що іноземців закликають їхати навіть сімейними парами. Мовляв, нові інтимні враження для подружжя - тільки плюс... Плюс 2005-го скасували візовий режим - ідеально для секс-туриста. Наприклад, гостей з-за кордону у 2004-му було близько 8 мільйонів. У 2009-му - це вже 23 мільйони. Кількість саме секс-гостей невідома, але вона зростає разом із загальним потоком... Іноземці, які сповна реалізували свої фантазії, про Україну вдома розповідають як про новий західноєвропейський Таїланд».

 

Неточність, численні оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «За місяць від нового року - це вже другий скандал саме з російськими шпигунами...» (далі речниця СБУ Марина Остапенко спростовує слова авторки сюжету, каже дослівно таке: «Ми раніше не затримували на території України представників, скажемо так, російських спецслужб»). «Контррозвідник із досвідом Олександр Скіпальський взагалі вражений тим, що спецслужбісти мали в кишені офіцерські посвідчення. Через протистояння в українській владі та відсутність контррозвідувального режиму російські офіцери взагалі втратили пильність... Збір інформації однієї країни на користь іншої - штатна ситуація. Так працюють в усьому світі. Різниця - у методах збирання... Кремль у коментарях дивується, що факт затримання їхніх службовців розголошено».

 

Оцінки, висновки і безпідставні узагальнення в сюжеті Олександра Моторного («1+1»): «Утім далеко не всім поталанило в житті бути депутатами. Далеко не всі українці мають змогу витрачати час також на стрімку недільну подорож до власної виборчої дільниці... Екс-депутат Сейму Польщі, а нині політолог Піскорський остаточно розвіяв завісу демократичного оптимізму в головах вітчизняних виборців».

 

Неточність, висновки і повністю безпідставне узагальнення в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «Без вуличних протестів після другого туру виборів не минутися, - запевняє в останні дні свого перебування на чолі міліції Луценко» (звідки відомо про те, чи останні це дні?). «Ніби на підтвердження його слів, за 3 дні до волевиявлення майже одночасно мітингувальні сцени зводять у Києві обидві сили-конкурентки... Водночас усі політологи впевнені: вуличні акції жодних плюсів політикам у цих виборах не принесуть» (тут авторка сюжету хоче запевнити глядачів, що вона особисто запитала про це у всіх політологів взагалі!).

 

Оцінки в сюжеті Сергія Осадчука («1+1»): «Двоє злочинців сьогодні близько 4-ї ранку розібрали підвіконня у камері слідчого ізолятора і витягнули грати. Це було не важко, оскільки споруді 115 років... Злочинець був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство та збройні пограбування».

 

Численні оцінки в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «Вместе с первым туром президентских выборов здесь даже провели референдум по этому вопросу... Наследие, оставшееся после калийного производства, стало миной замедленного действия. В лучшем случае, уже через несколько лет Калуш может остаться без питьевой воды, в худшем - с лица Земли сметет целый микрорайон». «С января венгры следят за этим особенно тщательно, ввели даже электронный подсчет». «Буквально час назад в одном из спальных районов Киева совершено разбойное нападение на универмаг... Грабители открыли огонь из пистолета, по предварительной информации, резиновыми пулями» (тут ще й недостовірне посилання). «Жители военного городка Макаров-1 всё-таки дождались тепла».

 

Численні оцінки, висновки і інформація без посилання на джерела - в сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер»): «На 400 гектарах земли, словно огромная воронка от метеорита, зияет карьер. За этим внешне красивым и спокойным пейзажем таится экологическая катастрофа. Здесь в Домбровском карьере всего в нескольких километрах от Калуша почти 40 лет добывали калийную соль... А пока соляной раствор и здесь медленно, но уверено подкрадывается к водоносным горизонтам, с которых город черпает питьевую воду... Врачи бьют в колокола, ведь по числу онкобольных Калуш опережает всю область. Детальные исследования не проводились, но врачи считают, всему виной - опасное соседство... По предварительным подсчетам, Калушу на решение этих проблем нужно 3,5 миллиарда гривен. Если вовремя не провести необходимые работы, вскоре на месте города останется большая груда соли».

 

Недостовірне посилання в сюжеті Марини Коваль («Інтер»): «Украинские пограничники объясняют: сроки пребывания по ту сторону границы указаны в международном соглашении между правительствами двух государств».

 

Численні оцінки і недостовірність посилань - в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Рекордні сніги, які цієї зими завалили усю Україну, починають потроху танути і несуть нове лихо... Екологи попереджають: якщо не поновити дренажну систему, регіон очікує катастрофа». «Туристи, увага, на іспанських Канарах найпотужніша за останні 20 років повінь». «Ай-бокси більше не діють, хоча інші термінали працюють на ура». «Вчені пояснюють: альбінос - це генетична мутація, такий птах може бути один на сто тисяч». «У це важко повірити, але це правда». «В Одесі відкрилася унікальна виставка порцеляни... Саме там, до слова, на мануфактурі Мейсен і виготовили унікальний посуд».

 

Безпідставні узагальнення, оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Кіри Славіної (Новий канал): «Мешканці 26 сіл і містечок Херсонщини у розпачі... Тутешнім мешканцям не пощастило з географією... Не пощастило місцевому люду і з господарством. Стокові, колекторні та каналізаційні системи несправні. Щоби відремонтувати їх, потрібні гроші. А грошей немає... Єдина надія на насосні станції, які відкачуватимуть воду. Вони працюють, але пуття мало... Утім, допомагає це мало. При цьому гідрологи попереджають: щойно потеплішає і розтане сніг, рівень води може різко піднятись».

 

Оцінки, висновки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Водночас рівень довіри до банків, який був критичний від початку світової скрути, поступово відновлюється. Українці дедалі охочіше кладуть свої гроші на депозити... Проте експерти зазначають, що однієї довіри для повноцінної роботи банківського сектору замало». «З'ясувалося, що у будинку була забита вентиляція, хоча комунальники твердять, що незадовго до трагедії робили перевірку і все працювало... Однак фахівці з промбезпеки кажуть: така проблема існує майже у всього старого центру». «Та й загроза масового відключення будинків від тепла ще не минула... Комунальники ж нарікають на енергетиків». «Об'єкти, створені природою, бувають воістину унікальними, особливо якщо їх приправлено елементами східної філософії... 5 колишніх островів утворили тут спокійну і навіть медитативну атмосферу». «З масштабною і сучасною постановкою шекспірівського «Гамлета» в Україну прибув московський художній театр імені Чехова... Не дивно, що прес-конференція таких розкручених зірок спричинила справжній ажіотаж в одному зі столичних готелів».

 

Висновки, недостовірні посилання і невиправдані узагальнення в сюжеті Олексія Пшемиського (ICTV): «Та аби відновити повноцінну роботу фінустанов, лише довіри мало, треба, щоб запрацював реальний сектор економіки... Саме неповернення кредитів стало чи не головною бідою для банків. Невчасно чи взагалі не повертає позичене кожен п‘ятий клієнт. Українським установам долати ці проблеми допомагає рекапіталізація від уряду... Утім, нині банкіри перш за все очікуватимуть на результати виборів, - кажуть експерти. Адже від них залежатиме і співпраця з МВФ, яка є одним з головних сигналів для іноземців, чи можна вкладати в країну гроші».

 

Оцінки і недостовірна подача інформації в сюжеті Андрія Шаповалова (ICTV): «Тихий ризик. Жителі Сіверодонецька дихають чадним газом і можуть отруїтися будь-якої миті, адже у деяких будинках морози настільки пошкодили системи вентиляції, що вони не виводять чаду. Ситуація не змінилася і після останньої трагедії».

 

Лише Перший канал цього дня повідомляє про те, що депутати Дніпропетровської облради висловили недовіру голові облдержадміністрації, лише Перший і «Інтер» - про висловлення недовіри голові Харківської облдержадміністрації депутатами. Теми, безумовно, важливі й мали би знайти місце у випусках усіх каналів.

 

«1+1» і ICTV неоперативно повідомляють про поламку платіжних терміналів «Ай-бокс», про що Новий канал повідомляв ще у понеділок. Втім, інші канали взагалі цю тему не помітили.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що грузинських спостерігачів на другому турі виборів не буде. І про те, що у Вінниці введено комендантську годину для підлітків. Обидві теми є доволі важливими, але інші канали їх не помітили. Лише «Інтер» повідомляє про те, що у Черкасах адмінсуд визнав Держказначейство винним у невиплатах бюджетних грошей, а Донецька облрада виграла суд проти Кабміну. Теми однозначно важливі, інші канали їх не помітили. Щоправда, обидві теми «Інтер» подає незбалансовано, - наводяться коментарі позивачів, нема коментарів відповідачів. Про розбійний напад на ювелірний відділ Шевченківського універмагу в Києві також повідомив цього дня лише «Інтер». І лише «Інтер» повідомив про ввімкнення тепла в будинках міста Макарів-1. Раніше про відімкнення тепла інші канали повідомляли. Лише Новий канал і ICTV повідомляють цього дня про підтоплення 2,5 тисяч будинків на Херсонщині. ICTV і 5 канал продовжили стежити за ситуацією в Родинському, зокрема, повідомивши, що двотижневим холодом у квартирах його мешканців зайнялася прокуратура. Лише «Україна» повідомляє про велику аварію на трасі Харків - Сімферополь, у якій загинуло п'ятеро людей, і про пожежу в костелі XIV століття на Львівщині.

 

Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV дають цього дня матеріали з ознаками замовності про заяви Тимошенко щодо розвитку молодіжної політики, які вона зробила в Харкові. «Інтер», Новий і ICTV - про заяви Кучми з приводу розвитку ситуації після виборів. «Інтер» і СТБ дають замовні матеріали про передвиборні заяви Януковича на зустрічі з шахтарями в Луганській області. На «Інтері» з ознаками замовності - також заява Януковича з приводу закону про вибори. На відміну від інших каналів, у цьому повідомленні немає навіть мінімального балансу думок.

 

4 лютого (четвер)

 

 

У четвер Перший канал, «Інтер», Новий та ICTV починали випуски з повідомлень про те, що Ющенко підписав зміни до закону про вибори президента. Цю новину навели всі канали (5 канал не оцінюється цього дня за браком розшифровки випуску). На СТБ новини розпочалися з повідомлення про те, що у містечках під Києвом санаторії заселяються підозрілими людьми, яких звозять автобусами. Цю ж інформацію було розслідувано на Першому та «1+1». Погіршення погоди у Центрі України стало головною новиною на «1+1», на інших каналах про це взагалі не згадувалось. У неробочій шахті Луганщини загинули люди - перша новина на «Україні». Цієї теми не оминули Перший канал, «1+1», «Інтер» та ICTV.

 

Ющенко підписав зміни до закону про проведення цих виборів, - про це повідомили всі канали. Щоправда, на СТБ новину згадують про це побіжно, одним реченням: «Зранку вона ще не знала, що Ющенко підпише закон і завтра він набере чинності». Інформація подавалася неповно. Заяви Тимошенко та Януковича з приводу проведення нових Майданів навели всі канали. У випуску ICTV було частково порушено баланс думок - подано дві думки регіоналів (Януковича та Азарова) у відповідь на заяву Тимошенко.

 

Перший канал, «1+1» та СТБ повідомили про людей спортивного вигляду, які масово на автобусах прибувають до санаторіїв під Києвом. Новину подано без посилання на джерела інформації. Лише на СТБ (усно в студії ведучий Сергій Попов) зазначалось: «Штаб Тимошенко має намір звозити своїх прихильників зі Львова до Києва автобусами, - сповістили це регіонали (...) Напередодні Юрій Луценко заявив, що на Київщину звозять переважно людей міцної статури, і запідозрив підготовку силових акцій. СБУ інформацію перевірила і нічого протизаконного не знайшла». Хто від СБУ коментував події - не зазначено. Натомість на Першому каналі у сюжеті Ігоря Меделяна інша версія: «Олександр Савченко (заступник міністра внутрішніх справ України) каже, у день виборів столицю охоронятимуть міліціонери з Києва та області. Підмогу хотіли розселити в санаторіях поблизу столиці та з'ясували, місця вже замовлено». Потім подається коментар Савченка: «Ким вони замовлені, нам сьогодні тяжко сказати. Одні кажуть, що це та партія, чи інша партія».

 

На всіх трьох каналах дані наводилися без посилань на джерела інформації. «В оздоровницях під Києвом немає місць» (Іванна Найда на Першому каналі); «Це санаторій "Пролісок" у П'ятихатках. Тут міліцію селити відмовилися. Директора на місці немає, а його співробітники кажуть, вільних місць через край. А от у селищі Ворзель немов початок сезону, щодня людей привозять автобусами. У санаторії "Енергія" сьогодні чергове заселення, близько 70 осіб» (Ігор Меделян на Першому каналі); «Номери для відпочинку спортсменам, - кажуть правоохоронці, - замовили щонайменше у трьох районах Київщини - в Обухівському, Броварському та Києво-Святошинському. Віч-на-віч перші з другими поки що не зустрічалися. Але, що то за люди, у МВС розуміють» (Олександр Моторний на «1+1»).

 

Оцінки і висновки. «Приймають гостей з Донецька, поводяться хворі вельми агресивно, від камери ховаються, вимагають документів» (Ігор Меделян на Першому каналі). «За кілька днів до другого туру голосування з таборів непримиренних опонентів почали лунати закиди. Суперники до столиці підтягують майстрів зі спорту та супутніх атакувально-оборонних дисциплін. Словом, бойовиків. ТСН вирушила в ліси під Києвом, щоб знайти тих утаємничених та глибоко законспірованих людей і декого таки відшукала» (Наталія Мосейчук на «1+1»). «Просто серед невеличких містечок на Київщині, в Богом забутих оздоровчих закладах нині активно спортсмени збираються. Їхні тренери навіть не намагаються приховувати - намічається велике змагання» (Олександр Моторний на «1+1»).

 

У неробочій шахті на Луганщині загинули люди, - про це повідомили всі, окрім СТБ та Нового каналу. Дані наведено без достовірних посилань, кількість загиблих людей різна. «На шахті "Запорізька", що на Луганщині, з-під завалів дістали тіла всіх гірників. Внаслідок вибуху там загинули четверо шахтарів. За попередньою версією, на глибині майже кілометр вибухнув метан» (Іванна Найда на Першому каналі). «Вибух стався близько першої ночі, під землею було 5 людей. Двом вдалося вибратися з-під завалів. Один чоловік з місця аварії зник, другий помер по дорозі в лікарню», «Шахту «Запорізька» закрили 11 років тому. Про те, що тут велися роботи, місцева влада знала», «У деяких інтернет-виданнях з'явилася інформація, що хлопці залізли в шахту по брухт, родичі загиблих це спростовують» (Лілія Прокопенко на Першому каналі).

 

«Четверо людей загинуло у вибої неробочої шахти. Тіла трьох із них підняли на поверхню близько 17-ї години. Попередня причина смерті - отруєння метаном. Четвертому вдалося самостійно вибратися на поверхню. Він помер дорогою до лікарні» (Наталія Мосейчук на «1+1»). «Про трагедію міліцію повідомив мешканець Красного Луча. Сьогодні вранці до нього в машину сіли двоє чоловіків і попросили відвезти до лікарні третього. Дорогою до лікарні він помер, але встиг розповісти, що працював на копанці, що там стався вибух, і що там залишилося троє його товаришів. Щоправда, пізніше гірничі рятувальники спростували інформацію щодо вибуху, але тіла загиблих таки знайшли», «З огляду на те, що шахта працювала нелегально, достовірної інформації щодо того, як загиблі опинилися під землею, поки що немає. Люди загинули у вибої колишньої копальні Запорізька. Вибій цей вважається законсервованим. Ім'я підприємця, який мав дозвіл на його відновлення, правоохоронці наразі не розголошують» (Олена Черняєва на «1+1»).

 

«В результате взрыва на одной из шахт в Луганской области погибли четыре человека» (Ольга Грицик на «Інтері»). «Авария произошла сегодня ночью на закрытой шахте "Запорожская". Частный предприниматель получил разрешение на восстановление одной из горных выработок (від кого дозвіл? хто цей підприємець? - Авт.) Эти работы и привели к трагедии», «В результате взрыва у Дмитрия Назарова погиб брат» (Руслан Міщенко на «Інтері»).

 

«Вибух на колишній шахті на Луганщині. Один загиблий, трьох людей ще шукають. Трагедія сталася у селищі Запоріжжя. За попередніми даними, п'ятеро місцевих жителів самовільно спустилися у занедбану шахту по брухт» (на ICTV).

 

«Выброс метана на Луганской шахте. Четверо горняков погибли. Шахтеры-нелегалы сделали копанку в бывшем угольном стволе закрытой шахты "Запорожская" поблизости Красного Луча» (Олена Кот на «Україні»). «Ночью в копанке произошел выброс метана», «За месяц работы здесь можно получить 4 тысячи гривен. Для района - огромные деньги. Сразу же после аварии кто-то стал забирать оборудование», «Бывшую шахту взяло в аренду одно из частных предприятий. (Чому не названо ім'я підприємця? - Авт.) Но кто организовал нелегальный промысел - неизвестно. Разрешения на добычу угля у предпринимателей не было, - сообщил глава поселка Запорожье», «Спасательные работы велись целый день. К вечеру подняли на поверхность тела всех 4 погибших» (сюжет без зазначення автора на «Україні»). До того ж, решта каналів подавали пряму мову голови селищної ради Запоріжжя Білоглазова, де він зазначав: «Щодо цієї ділянки землі укладено договір оренди на 10 років. Є документація на будівництво нетипової шахти. На розробку надр ліцензія є і на видобуток».

 

Оцінки та безпідставні узагальнення. «О том, что стало причиной трагедии, начальник горноспасательного отряда говорит неохотно», «Свое расследование пообещали провести и в Госгорпромнадзоре Луганской области» (Руслан Міщенко на «Інтері»). «Нелегальная шахта - единственное место работы в округе» (сюжет без зазначення автора на «Україні»).

 

В Одесі скоєно замах на директора комунального бюро з поховання. Про це повідомили «1+1», «Інтер», Новий канал та «Україна». Канали наводять різні дані про вибуховий пристрій та місце його встановлення, деякі без достовірних посилань. «...Коли підходив до будинку - спрацював саморобний пристрій, який скерували дистанційно» (Наталія Мосейчук на «1+1»). «Вибуховий пристрій був прикріплений до газової труби. Рятувальники кажуть: якби трубу розірвало - вибух був би потужнішим і чоловік навряд чи б вижив» (у прямому включенні Сергія Осадчука на «1+1»). «В милиции говорят - сработало самодельное устройство, оно было прикреплено к силовому кабелю» (Андрій Анастасов на «Інтері»). «Там рядом газовая труба - хорошо, что ее не задело, иначе бы у нас тут весь двор взлетел на воздух» (у сюжеті Анастасова на «Інтері» з коментаря очевидиці).

 

На «1+1» й «Україні» у прямому включенні та сюжеті наведено пряму мову керівниці прес-служби Одеського міського управління міліції Хмельницької, де йдеться, що «предварительно известно, что там было около 100-200 грамм тротила». А ось у сюжеті Андрія Анастасова на «Інтері» подаються дані без достовірних посилань: «Мощность составляла двести грамм в тротиловом эквиваленте».

 

Недостовірні дані наводяться й на інших каналах. «Він зазнав чисельних поранень осколками бомби», «За кілька хвилин на місці вже працювали правоохоронці, оскільки за два метри від будинку міститься райвідділ» (у прямому включенні Сергія Осадчука на «1+1»). «Директор предприятия Николай Пеструев получил серьезные травмы - сейчас за его жизнь борются врачи» (Ольга Грицик на «Інтері»). «В больницу журналистов не пустили, сообщили только - пациента уже прооперировали. Его состояние - тяжелое, но стабильное. Какие именно травмы получил пострадавший - информация противоречивая. Одни очевидцы утверждают, что чиновник был ранен в область живота, другие - в лицо» (сюжет Андрія Анастасова на «Інтері»). «Серйозно постраждав директор підприємства» (на Новому каналі). «Врачи делают все возможное, чтобы спасти жизнь 50-летнему директору похоронного бюро. У Николая Пеструева множественные проникающие ранения и его оперируют» (сюжет Сніжани Мереуци на «Україні»).

 

Ведучі та журналісти не утрималися від власних оцінок та узагальнень. «На той світ без черги. В Одесі невідомі намагалися підірвати директора комунального бюро з поховання Миколу Пиструєва» (Наталія Мосейчук на «1+1»). «Сегодня в центре Одессы прогремел мощный взрыв. Самодельная бомба сработала у дверей муниципального похоронного бюро» (Ольга Грицик на «Інтері»). «Под непонятной вывеской работает структура, которая следит за порядком на кладбищах и предоставляет ритуальные услуги» (сюжет Андрія Анастасова на «Інтері»). «Мощное взрывное устройство сработало в центре Одессы» (Олена Кот на «Україні»). «Взрыв такой мощности в центре оживленного города мог унести множество жизней. Случайные прохожие не пострадали лишь потому, что все произошло рано утром» (сюжет Сніжани Мереуци на «Україні»).

 

У Дніпропетровську 17-річний студент стріляв по перехожих. Повідомили про цю подію «1+1», Новий канал, ICTV та «Україна». На всіх каналах йдеться про десятьох постраждалих і лише на Новому каналі повідомляється про вісьмох людей. Усне повідомлення на «1+1» (ведуча Наталія Мосейчук) подано без посилань на джерела інформації. У сюжеті Наталії Гусак на «Україні» - численні оцінки, висновки та невиправдані узагальнення: «Чтобы стать живой мишенью для молодого стрелка - достаточно было пройти возле этого дома. Ему было все равно - мужчина или женщина - стрелял без разбора», «Правоохранители говорят, студент снимал квартиру», «Психологи объясняют: как правило, такими действиями молодые люди пытаются самоутвердиться в жизни».

 

Конституційний Суд України оголосив незаконною постанову Кабміну про те, що вчителі у робочий час мають спілкуватись державною мовою. Повідомили про це «1+1», «Інтер», СТБ та «Україна». Власні оцінки, висновки та узагальнення у матеріалах на «1+1». «Конституційний Суд України визнав незаконним рішенням Кабміну Тимошенко, яке зобов'язувало викладачів шкіл в робочий час спілкуватися винятково солов'їною... А під час перерви - розгул демократії, хоч мовами всіх народів світу» (Наталія Мосейчук). «В Україні ревно бережуть традицію демократії». «Водночас, приклад справді демократичних держав свідчить про інше. Так, приміром, у Франції, Данії чи в Німеччині державна мова суворо захищена законом. Тоді як після рішення Конституційного Суду на захист української мови одним нормативним актом стало менше». «Питання мови - це передусім політика». «Таким чином, люди насправді обирають не кандидатів, кожен прагне утвердити власний світогляд. Інколи навіть ціною держави».

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Висновки та оцінки, наведення неточних даних у сюжеті Наталії Малишко (Перший канал): «Президент проводив нараду в Нацбанку і особисто прокоментувати ухваленого закону не зміг. Цю місію доручив речниці».

 

Оціночні судження та власні висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Чому не здається наш гордий варяг? Президента не розчулили жіночі волання, Ющенко підписав скандальний закон про вибори президента», «Ну, і новий закон підігріває ситуацію довкола виборів». Оцінки і висновки в сюжеті Олексія Душки («1+1»): «Аж до весни з політичними мітингами на головну площу країни ні ногою. Та це ще не гарантія, що Майдан не займуть. Є ще депутати, яким закон не писаний. Вони ж не доторканні... Менш спритним «регіоналам» дісталася Михайлівська площа».

 

Оцінки в сюжеті Валентини Левицької («Інтер»): «Изменения к закону о выборах президента действующий глава государства подписал, не мешкая. Виктор Ющенко согласился, что в прежней редакции были нормы, позволяющие сорвать голосование на отдельных участках». «В первом туре выборов с такой проблемой столкнулись в Киевской области: несколько кандидатов в президенты отозвали своих представителей из 22-х комиссий».

 

Оцінки в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «Центральна виборча комісія сьогодні розвіяла занепокоєність Ганни Герман. Просто вже пізно сходити з перегонів... Бажання піти активістка «регіонального» руху відчула між рядків промови суперниці Януковича». Оцінка в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Янукович із батьківщини Тимошенко - Дніпропетровщини, випромінює впевненість - нового Майдану не буде».

 

Висновок у студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Це коней на переправі не міняють, а закони під час виборів можна». Оцінка і недостовірне посилання в сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Від середини січня регіонали застовпили за собою усі стратегічні місця. Утім, кажуть, не задля, а проти революцій».

 

Оцінка в сюжеті Юлії Меншакірової («Україна»): «В Партии регионов, которая инициировала внесение изменений в закон о выборах, заявление премьера о возможном новом Майдане не смутило».

 

Про Всесвітній день боротьби з раком і українську статистику цього захворювання навели Перший канал, «Інтер», СТБICTV та «Україна». В усних повідомленнях на Першому каналі (Іванна Найда), «Інтері» (Ольга Грицик) та «Україні» (Олена Кот), дані подаються без посилання на джерела інформації.

 

Заяву представників ПАРЄ, що зміни до виборчого закону краще не застосовувати під час цих голосувань, навели лише Перший, Новий канал та ICTV. А заяву трьох депутатів від НУНС, що вони не голосували за зміни до закону, але їх порахували, навів лише Новий канал. І це серйозне порушення іншими каналами стандартів повноти подачі інформації. Лише Перший канал та «Інтер» повідомили про наказ президента Ющенка звільнити з посади голову Дніпропетровської області Бондаря.

 

З повідомлень, які мали ознаки замовності, були такі. «Інтер» повідомив про передвиборну обіцянку Януковича підвищити соцстандарти і про заяву Тимошенко, що в другому турі за неї проголосує більше людей. ICTV повідомив про передвиборну поїздку Януковича Дніпропетровщиною. На «Україні» у сюжеті про захворюваність на рак в Україні наводиться з ознаками замовності інформація про діяльність Фонду Ахметова «Розвиток України».

 

5 лютого (п'ятниця)

 

 

У п'ятницю Перший канал починає випуск з повідомлення про останній день агітації перед другим туром виборів. Ще про це згадують «Інтер», СТБ і «Україна». «1+1», «Інтер» і «Україна» першою темою своїх випусків поставили повідомлення про вибух і пожежу в одному з найбільших торговельних центрів Вінниці. Про це також повідомляють Перший канал, Новий і ICTV. Про це взагалі не повідомляє СТБ (розшифровок 5-го каналу за цей день нема). СТБ починає випуск з оригінальної теми про підготовку портрета в кабінет майбутнього президента. Новий канал починає випуск з повідомлення про те, що, за рішенням РНБОУ, ЦВК під час другого туру виборів охоронятимуть внутрішні війська. Про це згадують у своїх випусках й інші канали, крім «Інтера» та СТБ. ICTV починає випуск з повідомлення про введення в дію нової редакції закону про вибори президента (текст закону опубліковано в «Голосі України»). Про це ще повідомляють «Інтер» і Новий канал.

 

Про введення в дію рішення РНБОУ, за яким ЦВК під час другого туру охоронятимуть внутрішні війська, розповідають з різними подробицями. «На цій нараді Президент вкотре доручив внутрішнім військам посилити охорону Центральної виборчої комісії» - повідомляє Перший канал. Також повідомляється, що Служба держохорони «цілодобово охоронятиме членів Центральної виборчої комісії». «1+1» дає більш детально суть президентського указу: «Внутрішні війська здійснюватимуть охорону Центральної виборчої комісії по периметру. Служба безпеки має стежити за тим, щоб ніхто не втручався в сервер, через який передають дані про підрахунок голосів. Допомагати їм буде Управління державної охорони. Вони мають організувати перепускний режим до будівлі Центрвиборчкому».

 

На Новому каналі - трохи інакше: «війська оточать будівлю по периметру, а Державна служба охорони посилить пропускний режим усередині і триматиме ЦВК під цілодобовою охороно. СБУ, тим часом пильнуватиме, щоб не з'явилося бува якихось транзитних серверів, і щоб дані з окружних комісій надходили до ЦВК достовірними». На ICTV додають, що «про інформаційну безпеку ЦВК дбатимуть СБУ та Держслужба спецзв'язку». На «Україні» кажуть інакше: «Особое внимание Центризбиркому, его милиция оцепит по периметру... А чтобы не допустить искажение данных, которые будут поступать в ЦИК, госслужба охраны ужесточит пропускную систему в избирательных комиссиях».

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють, що внутрішні війська в суботу не охоронятимуть ЦВК, оскільки в указі президента не зазначено точної дати початку охорони. «Інтер» наголошує, що на нараду з силовиками Ющенко не запрошував Луценка, а давав доручення главі СБУ і командувачу Внутрішніх військ.

 

Усі канали розповідають цього дня про паралельні мітинги двох кандидатів: Тимошенко - на Софійському майдані, Януковича - на Михайлівському. Лише Перший канал, «1+1» і «Інтер» логічно вдалися до прямих включень з місця цих подій. Інші канали були менш оперативними. Жодний з каналів не наводить достовірних даних про кількість мітингувальників на кожному з мітингів. Хіба що журналісти намагаються визначити її «на око».

 

Оцінки в сюжеті Ігоря Кримова (Перший канал): «Буря перед затишшям - 2 багатолюдні мітинги, та ще і на сусідніх столичних майданах... Їх близьке сусідство з опонентами здебільшого не нервувало, хоча гарячі голови були на обох майданах». Оцінки і висновки в прямому включенні Сергія Никифорова (Перший канал): «Але на початку ситуація виглядала дуже небезпечною. Лише подивіться, за моєю спиною Софійський майдан... І ситуація могла розвиватися як завгодно. Але по іронії саме між цими двома точками знаходиться київська міліція... Скоріше за все, сподівання Володимира Поліщука таки справдяться. Все виглядає дуже спокійно».

 

Власні міркування, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в підводках Наталії Мосейчук («1+1»): «Багато говорили про радикальні настрої серед мітингувальників». «Мітинги та те, до чого вони врешті-решт можуть призвести, непокоять не лише правоохоронні структури, а і священників та архітекторів. Тому що від майданів, гучномовців, танців та скандувань можуть постраждати унікальні пам'ятки архітектури. Площі відомих в Україні і світі святинь непридатні для такої підвищеної активності електорату. В Софії Київській в ці години пильно стережуть тисячолітні фрески, аби ті не повідпадали».

 

Величезна кількість оцінок, висновків у прямому включенні Максима Сухенка («1+1»): «Маю сказати, що на Михайлівській площі, яка сьогодні перетворилася на «біло-блакитний» Майдан, дуже голосно, дуже людно. І останні півгодини тут дуже весело. Народ почав збиратися ще з 6-ї години. За нашими підрахунками, тут десь близько 5-6 тисяч прихильників Партії регіонів та її лідера Віктора Федоровича Януковича... Вочевидь, спеціально почали концерт з виступу невеличкого, досить перспективного молодого приємного хлопчини зі Львова. І лише о 7-й годині на сцену з'явився Віктор Янукович. Причому що перше кидається у вічі, про те, що в цьому досить велелюдному натовпі чомусь не так багато жінок... Незважаючи на те, що народу тут таки досить багато, і ми знаємо, тут зовсім поруч зібралися прихильники іншого кандидата в президенти, тут на майдані все відбувається досить спокійно. Ми, до речі, знайшли цих хлопців спортивних кремезної статури, які, їх дуже просто шукати, вони не йдуть у натовп. Вони стоять трохи далі від натовпу і досить щільним кільцем оточують Михайлівську площу. Хоча стоять досить щільно, вони не заважають людям заходити або виходити. Радше за все то така додаткова охорона цього велелюдного натовпу».

 

Оцінки у включенні Ольги Кашпор («1+1»): «І в цьому сенсі Юлія Тимошенко не зрадила традицій... Хочу зазначити, що предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет прибув на урочистий захід особисто».

 

Власні висновки, оцінки в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «Проте якщо для політичних сцен це красиво, до для древніх храмів і тихих молитов протипоказано... У розпачі щодня дивляться на політичні майдани з оглядового майданчика древньої дзвіниці... Водночас із церковними планами свої графіки політики ніколи не узгоджували, відтак у храмі звикають до дискомфорту і сподіваються, і моляться лише за одне».

 

Оцінки і висновки в прямому включенні Валентини Левицької («Інтер»): «Но народ еще не разошелся, было очень много людей - несколько тысяч человек. Перед ними выступали известные артисты как эстрадные исполнители, так и оперные, такие как: Таисия Повалий, Владимир Гришко, а известный юмористический дуэт Моисеенко и Данилец даже исполнили политические частушки на тему предстоящих выборов. Ну и, конечно же, перед собравшимися выступил и сам кандидат в президенты Виктор Янукович». Безпідставне узагальнення в сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер»): «Люди готовы терпеть неудобство, тесноту и холод».

 

Оцінки в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «Історичний центр Києва сьогодні розривався від політичного репертуару. На відстані кількох сотень метрів Тимошенко та Янукович проводжали на вибір... В "Інтерконтиненталь", "Хаяті" у ціну за всі можливі послуги сьогодні були передбачені і послуги за особливості українських виборів». Оцінка в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Причому на відстані кількасот метрів один від одного».

 

Про пожежу великого супермаркету в Вінниці повідомляють всі канали, крім СТБ. Канали кажуть по-різному про версії причин пожежі. «На думку рятувальників, це не навмисний підпал, а нещасний випадок» - це каже Перший канал. Це підтверджує, з наведенням слів очевидця початку пожежі, «Інтер». Натомість журналісти «1+1» вибудовують власну, нічим не підтверджену версію, з власними ж оцінками: «Підозрілим в цій історії є те, що магазин, з'явившись на ринку, одразу побив конкуренцію менших крамниць. Відтак версія розборів конкурентів - найвиразніша».

 

За даними різних каналів, у пожежі постраждало двоє людей, один з них отримав сильні опіки і перебуває в лікарні. Про кількість згорілих автівок канали кажуть різне: одинадцять (Перший і «Інтер»), «щонайменше двадцять» (Новий канал), дванадцять (ІCTV). Канали традиційно грішать недостовірними посиланнями: «за попередньою версією» (ІCTV), «по предварительным данным» («Україна») тощо. Є оцінки: «Похід до магазину з прикрими наслідками» (студійний текст Іванни Найди на Першому). «Установить причину трагедии пока не удалось... Но причиной тому стал не чей-то злой умысел, а простая человеческая глупость» (сюжет Олексія Кермана на «Інтері»).

 

Інші порушення стандартів були такі. Оцінка, недостовірно подана інформація (без надійного посилання) і безпідставне узагальнення в сюжеті Мирослава Шевчука (Перший канал): «Перейти з одного берега на інший нині не проблема... І хоча прикмета поки що не віщує повені, більше десятка будинків у селі Їжівці річка все одно може підтопити... Селяни кажуть: торік на цьому місці були проектанти».

 

Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «За попередньою інформацією, тойота спалахнула через технічну несправність». «Збитки від ймовірної весняної повені страховики оцінюють в сотні мільйонів або навіть кілька мільярдів гривень. Причому компенсувати їх в повному обсязі страхові навряд чи зможуть, - переконують фахівці. І запевняють: без повернення обов'язкового страхування проблему з місця не зрушити» (недостовірні посилання). «Більш-менш розібравшись із засніженими та обледенілими дорогами, івано-франківські комунальники зустрілися з новою проблемою - бурульками». «Дивом всі люди залишилися живими і неушкодженими. Правоохоронцям навіть не довелося застосовувати зброю» (оцінки). «Довкола цієї ідеї вже киплять пристрасті - де будувати і скільки це буде коштувати. А головне - чи не буде як завжди, коли старі парковки заборонять, а нових не зведуть?» (оцінка і висновок). «Мобільні телефони, звичайно, значно спрощують життя багатьох, але не всіх. Декотрим шкодять - тим, у кого мобільні вишки під самим боком. В Україні не поспішають доводити шкідливість їх випромінювання... Документи, що мали б регламентувати шкідливість випромінювання, застарілі, а змінювати їх в Міністерстві охорони здоров'я не поспішають. Чому? Про це ТСН запитало в офіційному запиті міністерству. Наразі звідти тиша» (оцінки, безпідставні узагальнення, крім того, ведуча не каже, коли саме ТСН надсилав до міністерства листа, чи сплив термін відповіді на цей офіційний запит, - відтак, невідомо, чи є взагалі підстави висловлювати останнє іронічне речення).

 

Сюжет Артема Альошина («1+1») - це не інформаційний сюжет, а суцільні міркування журналіста, майже без жодних достовірних посилань на компетентних людей: «Екологи лякають - потужній повені бути. Метеорологи навпаки заспокоюють - нічого страшного не відбудеться. Проте танення снігу все рівно очікують з острахом, чи не передусім, страхові компанії... Страховики підрахували - якщо повінь буде масштабною, доведеться відшкодувати збитки на сотні мільйонів гривень. Однак у страхових компаній хронічно бракує грошей. Вони вже заборгували клієнтам близько мільярда гривень. Тому очікувати від них щедрості не варто, - певні експерти... Причому не завжди затягуватимуть час та шукатимуть зачіпки для відмови. Умови страхування від повені суворі самі собою. Наприклад, за пошкоджене авто після гідроудару гроші не повернуть. Страхування будівлі поняття теж умовне і не всі клієнти про це знають... Після липневого паводку 2008-го отримала від страхової аж тисячу гривень та і то з боєм... Єдиний вихід із цієї ситуації - повернення до обов'язкового державного страхування. За рахунок обсягу, страхування від повені перестало би бути збитковим і компанії краще би розраховувалися з клієнтами... Утім, влада з рішенням не квапиться, надалі покриваючи збитки з державної кишені».

 

Оцінка в сюжеті Алли Пасс («1+1»): «У ЖЕО номер 2 бурульки особливо пильнують». Оцінки, висновки і недостовірні посилання в сюжеті Юліани Саух («1+1»), попри те, що і тема, і сам сюжет - доволі цікаві: «Та що говорити про простих людей, якщо столичним чиновникам в очі кажуть - навіть демонтаж станції за приписом прокурора для операторів зв'язку не проблема (Взагалі не зрозуміло, хто саме «кажуть». - Авт.)... Але при цьому законність існування решти визначити годі».

 

Оцінки в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «До второго тура выборов осталось чуть больше суток, счёт пошел практически на часы». «Удивительное спасение». «Наш корреспондент Вениамин Трубачев выяснил - услуга оказалась сомнительной». Висновок у сюжеті Веніаміна Трубачова («Інтер»): «Получается, деньги уплачены, а куда их перевели, неизвестно - документального подтверждения нет». Оцінки і прогноз без жодних достовірних посилань дає Ірина Тимчишин («Інтер»): «Хотя в первом туре - 17 января - в заграничном округе наблюдалась очень низкая явка, украинцы Туманного Альбиона голосовали активно... Но по прогнозам, на выборы людей придет гораздо больше».

 

Власні висновки і оцінки в сюжеті Анастасії Даугулє («Інтер»): «Выборы на полувоенном положении... Виктор Ющенко подчеркнул, что изменения к закону о выборах подписал, не колеблясь, считая их нормальным демократическим инструментарием. Таким образом, президент проигнорировал публичное обращение к нему Юлии Тимошенко... Суть новых норм закона о выборах, за которые бились в Киеве, в небольших комиссиях на местах до конца еще не осознали... Представители и Тимошенко, и Януковича работают корректно и слаженно... На местах не успевают следить за ходом мысли законодателей - далеко не все знают, что с сегодняшнего дня понятия "кворум" в комиссиях просто не существует... Нет единства и относительно некоторых спорных моментов прошлого тура, например, голосования на дому без медицинских справок».

 

Оцінки в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «На підозрілі масштабні заміни у складі виборчих комісій, зміни у виборчому законодавстві звернули увагу і міжнародні спостерігачі з місії ОБСЄ... Регіонали не менш бурхливо заперечили».

 

Висновки і оцінки, недостовірно подана інформація в студійних текстах Лесі Яворівської (Новий канал): «Дожилися - Україна сало везе з-за кордону. Торік стратегічного продукту завезли на 40 відсотків більше, ніж позаторік». «Таку інформацію останній тиждень повідомляли майже всі вітчизняні ЗМІ». «Підприємливе Міносвіти все вже придумали...». «До речі, експонати Анатолій Святенко використовує для навчання курсантів єдиного в Україні факультету ДАІ».

 

Недостовірне посилання і оцінка в сюжеті Сергія Файчука (Новий канал): «Вони знадобляться для молодого, здорового, а головне - ходячого електорату... Люди кажуть: винна погода». Численні оцінки і висновки - в сюжеті Сергія Гаранського (Новий канал): «На українських ринках - сала хоч греблю гати, поголів'я свиней зростає, а тваринництво у страшний кризовий рік дало приріст продукції у 10%. І на тлі цього позитиву - загадкове збільшення імпорту сала. Аж на 40 відсотків... Причина одна - українське сало у промислових масштабах поки що невигідно виробляти... От і купують вітчизняні м'ясопереробні заводи для своїх ковбас привізне сальце. Звідси і зростання імпорту... Але статистика за два місяці цього року більш втішна».

 

Оцінки, висновки і недостовірність посилань у сюжеті Христини Шкудор (Новий канал): «Урядовці вигадали новий курс - основи підприємництва - і впевнені з ним з-за шкільної парти виходитимуть акули бізнесу... Утім, якщо в обласних центрах такий предмет як економіка у школах здебільшого є, то у селах ситуація кардинально інша... Хоча й у селі бізнес дітей зацікавити міг би... Утім, наскільки якісним буде викладання - питання відкрите».

 

Численні оцінки, висновки і недостовірність посилань у сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Тепер прогресу навіть на макетах не видно... Екскурсію у сьогодення ми вирішили наблизити до наболілого. Поєднати приємне з корисним... Питання - чи збільшать - наразі не стоїть. Рахують, наскільки та коли. Ось тільки підрахунки у керівництва одні, у робочих геть інші... Друге за популярністю питання у народу щодо перспектив метро у спальні райони... Не ходить, і навряд чи найближчим часом ходитиме, кажуть працівники».

 

Оцінки в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Нетипове захоплення балкера "Аріелла" вийшло у сомалійських піратів». «На екскурсію у метро. Київський метрополітен влаштовує цікаву історичну подорож усім, хто бажає знати як 50 років тому виникла підземка». «Країна цікава і вражає своїми національними особливостями. Чого тільки варта риболовля». «Наша газотранспортна система справилася із таким навантаженням, - тішиться керівництво "Нафтогазу" і обіцяє без перебоїв завершити опалювальний сезон, адже цього року зробили безпрецедентний запас». «Найбільше проблем - на Донбасі». Недостовірне посилання в сюжеті Оксани Худицької (ICTV): «Юристи впевнені: у другому турі буде ще більше невдоволених списками виборців, ніж у першому».

 

Сюжет про місто Калуш Оксани Кваснишин на ICTV не містить жодної принципово нової інформації, про все це докладно розповідали всі інші канали ще за тиждень-два. Натомість тут велика кількість журналістських оцінок, недостовірних посилань, даних без посилань взагалі, безпідставних узагальнень: «Екологічна катастрофа нечуваного масштабу загрожує 120-тисячному Калушу і довколишнім селам. Але якщо нині біді не зарадити, постраждати можуть мінімум 10 мільйонів людей. (звідки дані?) Налякані місцеві жителі з нетерпінням чекають спеціального рішення Ради нацбезпеки. У самому місті лише і мови, що про екологічне лихо... Екологи хапаються за голови, адже поруч - річка Сівка та Дністер, який впадає в Чорне море. Міжнародний скандал неминучий... Селяни і не підозрюють, що ходять по "мінному" полю... Калуш - лідер на Прикарпатті з онкозахворювань. Через канцерогени, які потрапляють у повітря, на рак тут хворіє критично багато людей».

 

Власний висновок у сюжеті Світлани Бородіної («Україна»): «Во втором туре выборов важен каждый голос».

 

Цього дня лише Перший канал повідомляє, що всі основні адміністративні будівлі столиці виявилися під «охороною» прихильників Януковича, про негативну реакцію лідера Європейської народної партії на зміни виборчого закону в Україні, про звільнення з посади харківського губернатора. Лише Перший канал, «1+1» і «Україна» повідомляють, що колишній голова Дніпропетровської ОДА оскаржив у суді рішення президента про своє звільнення. Лише Перший канал і Новий канал повідомляють про те, що БЮТ просить Конституційний Суд дати висновок щодо конституційності змін до виборчого законодавства. Лише Перший канал, СТБ і ICTV повідомляють про те, що в ОБСЄ розкритикували зміни виборчого закону.

 

Лише Перший канал і ICTV повідомляють про те, що уряд почав створення мережі державних аптек при відділеннях «Укрпошти». Лише «1+1» повідомляє про велику пожежу на автостоянці в Києві. Лише «1+1» і «Україна» повідомляють про те, що на Одещині банда крадіїв автомобільних шин захопила в заручники і поранила працівників міліції. Лише «Інтер» повідомляє про затримання СБУ озброєного громадянина Грузії на Майдані і про те, що президент Польщі засудив присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Лише «Інтер» і ICTV повідомляють, що данські військові відбили у сомалійських піратів захоплене судно з українськими моряками. Лише ICTV повідомляє про те, що знайдено тіла трьох загиблих шахтарів після вчорашньої аварії на закритій шахті «Запорізька». Напередодні майже всі канали повідомляли про аварію, а про долю трьох загиблих шахтарів напередодні достеменно повідомила лише «Україна».

 

З матеріалів з ознаками замовності цього дня лише «Інтер» і ICTV незбалансовано подають інформацію про зустріч Януковича з російським послом.

 

6 лютого (субота)

 

 

У суботу «1+1» починав випуск з повідомлення про презентацію фільму «Ми з майбутнього - 2». «Інтер» - з сюжету про те, що авіабудівники добилися істотних пільг. ICTV - з негоди в Криму, де на трасі застрягли з півсотні машин. Про це повідомляли й інші канали (щоправда, тут не розглядаються випуски Першого каналу і «України» - нема розшифровок, а СТБ і Новий канал у суботу випусків не роблять). 5 канал почав з повідомлення про ймовірне порушення одним з кандидатів «передвиборної тиші» (білборди з основним передвиборним гаслом Януковича залишилися). Інші канали цього не помітили. Щоправда, ведучий 5-го Ігор Татарчук каже: «Чи буде розцінювати ЦВК це, як порушення, поки що невідомо». Протягом дня цілком можна було журналістам каналу поцікавитися цим у членів ЦВК.

 

З інших порушень інформаційних стандартів цього дня були такі. Численні оцінки в студійних текстах Олексія Ліхмана («1+1»): «Нові бої на фронті російсько-українських відносин. У Києві презентували останню інформаційну бомбу - фільм "Ми з майбутнього - 2"... Допрем'єрний показ скандальної картини був напівутаємниченим». «Примара техногенної катастрофи зависла над Житомиром». «Передвиборчий клопіт». Оцінки в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «Інформаційна війна України з Росією виходить на широкий екран... Побачивши, що ТСН знімає крамолу, автори фільму камеру затуляють спиною». Недостовірне посилання в сюжеті Олени Кузнєцової («1+1»): «Фахівці кажуть: якщо дамбу прорве, хвиля докотися аж до Дніпра». Недостовірно - без будь-яких посилань на джерела - подається фактична інформація в сюжеті Бориса Іванова («1+1»): «Тривалість життя українців на 12-14 років менша, ніж у європейців. Причому на Сході України живуть на 4-5 років менше, ніж на Заході, або у Центрі». У цьому ж сюжеті: «Усе через те, що звертаються запізно, - кажуть лікарі».

 

Оцінки в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «Украинские авиастроители - на седьмом небе. Они добились от парламента беспрецедентных льгот». «История, которая шокировала жителей Луганской области». Висновки в сюжеті Алли Щеличевої («Інтер»): «Благодаря льготам они станут дешевле, а значит - более конкурентными... Больше заказов - значит больше работы. А, соответственно, и рабочих мест для молодых специалистов. И снова доходы в казну». І в неї ж - фактична невідповідність - журналістка каже: «Цифры растут в геометрической прогрессии». На підтвердження своєї думки вона дає синхрон генконструктора АНТК, який каже: «Если 35 самолетов в казну пойдет - 155 миллионов, а если 100 самолетов - то уже 465 миллионов». Звісно, цій «прогресії» дуже далеко до геометричної.

 

Оцінка і безпідставне узагальнення в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Україна завмерла в очікуванні вирішального двобою». Недостовірність в студійному тексті Ігоря Татарчука (5 канал): «Аби позов задовольнили і вам дозволили голосувати не за місцем реєстрації, експерти радять до суду йти не з порожніми руками».

 

Лише ICTV і 5 канал озвучили цього дня думку заступника голови ЦВК Магери, що результати виборів визначатимуться через суд. Лише «1+1», «Інтер» і 5 канал повідомляють про те, що в Київському морі задихається риба.

 

Цього дня канали дотрималися «передвиборної тиші», не даючи у випусках замовних матеріалів про кандидатів у президенти, втім, ICTV дає цього дня з ознаками замовності матеріал про поради екс-президента Кучми майбутньому главі держави.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         4 матеріали

02.02   Ющенко в Калуші;

02.02   Тимошенко в Тернополі;

02.02   Янукович у Єнакієвому;

03.02   Тимошенко в Харкові.

 

«1+1»                         3 матеріали

01.02   Янукович в Одесі;

02.02   Ющенко в Калуші;

02.02   Янукович у Єнакієвому.

 

«Інтер»                      8 матеріалів

01.02   Янукович в Одесі;

03.02   Тимошенко в Харкові;

03.02   Янукович на Луганщині;

03.02   Янукович про зміни до закону;

03.02   Кучма дає прогноз ситуації;

04.02   Янукович про соцстандарти;

04.02   Тимошенко про другий тур;

05.02   Янукович і посол РФ.

 

СТБ                           4 матеріали

02.02   Ющенко в Калуші;

02.02   Тимошенко в Тернополі;

03.02   Тимошенко в Харкові;

03.02   Янукович на Луганщині.

 

Новий канал            6 матеріалів

01.02   Янукович в Одесі;

01.02   третій онук Януковича;

02.02   Тимошенко в Тернополі;

02.02   Янукович у Єнакієвому;

03.02   Тимошенко в Харкові;

03.02   Кучма дає прогноз ситуації.

 

ICTV                          8 матеріалів

02.02   Ющенко в Калуші;

02.02   Тимошенко в Тернополі;

02.02   Янукович у Єнакієвому;

03.02   Тимошенко в Харкові;

03.02   Кучма дає прогноз ситуації;

04.02   Янукович на Дніпропетровщині;

05.02   Янукович і посол РФ;

06.02   Кучма - поради.

 

5 канал                      0 матеріалів.

 

«Україна»                 1 матеріал

04.02   Фонд «Розвиток України».

 

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         81,

«1+1»                         473,

«Інтер»                      129,

СТБ                           81,

Новий канал            137,

ICTV                          138,

5 канал                      29,

«Україна»                 89 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
78459
Читайте також
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 925
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 488
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 532
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 249
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду