Сенсаційні заяви, неприємні сюрпризи та газові апетити

28 Вересня 2009
47504
28 Вересня 2009
09:23

Сенсаційні заяви, неприємні сюрпризи та газові апетити

47504
Сенсаційні заяви, неприємні сюрпризи та газові апетити

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Пояснення критеріїв оцінки ви зможете знайти тут.

 

7 вересня (понеділок)

 

В понеділок канали в якості головних обрали різні теми. Україна може припинити закачування російського газу - перша тема на Першому каналі. Цю тему давали «1+1» і «Інтер». Починав свій випуск «1+1» з теми підвищення цін на бензин (інші канали цього дня не торкалися цієї теми, загалом вона універсальна, адже ціни на бензин протягом останніх місяців зростають постійно). «Інтер» головною темою дня взяв смерть 5-місячної дитини на Волині після щеплення. Інші канали про це в понеділок не розповідали. СТБ почав випуск із причин масового захворювання дітей у Джанкої (ще до теми зверталися цього дня Перший канал, «Інтер» та ICTV). Новий канал першою темою розповідав про те, що автомобілі в Україні ще більше подорожчають (інші канали про це не повідомляли). ICTV і 5 канал почали свої основні випуски з повідомлень про те, що Росія не змінюватиме умов продажу газу Україні (ще на тему звернули увагу Перший канал, «Інтер» та СТБ). «Україна» починала випуск сюжетом про пікетування Верховної Ради Криму. Про це ще повідомляли цього дня Перший і Новий канали.

 

Газову тему на всіх каналах (Перший, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV і 5 канал) цього дня було подано дуже неповноцінно. Жодних зрозумілих пояснень колізії - чому російський президент обговорював із главою «Газпрому» прохання українського уряду заплатити наперед за транзит газу, а Тимошенко при цьому стверджує, що подібного прохання не було. Незрозумілі пояснення й тези про підвищення наступного року ціни на транзит газу. Незрозуміло було пояснено й розбіжності у цифрах щодо кількості газу для власних потреб і для транзиту в Європу. Незрозуміла заява про те, що Росія не штрафуватиме Україну за 20% недобору газу, хоча в контракті про це не йдеться. Очевидно, що в усіх матеріалах каналів із цього приводу для повноцінного балансу думок і повноти інформації бракує чітких експертних пояснень та оцінок.

 

Крім того, в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») - оцінки: «Голова уряду назвала газові запаси країни помпезно - інститут національного резерву газу. Мовляв, такої кількості раніше не запасали». В сюжеті Тетяни Прудникової (ICTV) - власні висновки: «Сьогоднішня заява Дмитра Медведєва може свідчити про прихований конфлікт російського президента з власним прем'єром, або принаймні про різне бачення газових домовленостей з Україною». А в сюжеті Ольги Кошеленко (5 канал) - оцінки: «Газові апетити України зменшуються, якщо у до кризовий період країна споживала понад 50 мільярдів кубометрів російського палива, цьогоріч не змогла вибрати повністю 40 замовлених мільярдів. Наступного року заявка буде ще скромнішою».

 

Тема, яку цього дня висвітлювати всі канали, - можливі причини падіння гривні. При цьому ключові новини в цій тематиці канали подали дуже вибірково. Лише Перший, «1+1», «Інтер» і ICTV розповіли про те, що НБУ витратить на інтервенції близько 1 млрд доларів і проводитиме їх у формі валютних аукціонів. Лише «1+1» і СТБ повідомили про те, що НБУ має намір заборонити надання валютних кредитів.

 

Перший, «1+1», ICTV і «Україна» незбалансовано подали звинувачення лідера фракції НУНС Мартиненка на адресу президента в обвалі гривні.

 

У студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») - недостовірні анонімні посилання на думки, що дорівнює власному журналістському висновку: «Валютних кредитів не буде. Національний банк збирається заборонити їх заради порятунку гривні. Мовляв, попит на валюту зменшиться і це сприятиме зміцненню вітчизняної грошової одиниці. У майбутньому, - додають фінансисти. А зараз це може призвести до зникнення валютних депозитів та підвищення кредитних ставок».

 

Ще в студійному тексті - висновки ведучої: «Чи накладе головою головний банкір країни Володимир Стельмах - головна інтрига останніх днів, адже температура навколо нього особисто і його установи підвищується». Висновки - в сюжеті Артема Альошина на цьому каналі: «Майже півроку Національний банк вів боротьбу з надлишком гривні на ринку, стримуючи таким чином інфляцію. Тепер дійшла черга і до долара. Ажіотажний попит з боку банкірів і населення на американську валюту підштовхує регулятора до різких дій». Чимало думок подано без конкретних посилань: «лякають банкіри», «стверджують економісти». Оцінки також є у прямому включенні Інни Боднар: «До речі, хто такі спекулянти пан Стельмах дуже оригінально пояснює». Хоча нічого оригінального у словах Стельмаха немає.

 

Оцінки - в студійному тексті Інни Шевченко на ICTV: «Доленосні для української гривні заяви зробив сьогодні Національний банк». На «Україні» недостовірно подано думки з посиланнями на «фінансових експертів».

 

У висвітленні теми зростання цін на бензин - оцінки й висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Новий день і нові вершини. Понеділок ознаменувався неприємним сюрпризом. Ціни на бензин перетнули попередні позначки і посіли нові - вищі позиції. Зазначу, що бензинова атака - друга за кілька днів після валютної. Обидва удари влучають в цілі - гаманець українця. Хто стоїться за бензиновим нападом ми спитаємо Максима Сухенка. А ще Максиме, вітаю. Як далеко зайде бензинова гарячка цього разу? Що кажуть експерти?». Або: «Експерти кажуть: біда сама не ходить, росте долар. Зростає в ціні і бензин». Крім того, в самому прямому включенні Максима Сухенка - недостовірні посилання на думки анонімних «експертів», усе включення складається переважно з власних висновків журналіста.

 

Майже всі канали (крім 5-го) розповіли про рішення спікера Литвина позбавити депутатів зарплат за ті дні, коли роботу Ради буде блоковано. В сюжеті Сергія Кудімова («1+1») - висновки та оцінки, наприклад: «Щоб не виглядати головним ворогом соціально-незахищених українців, коаліція пішла у контрнаступ - зарплати та пенсії підвищимо хоч завтра». Оцінки - в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «Спікерська ініціатива розбурхала депутатську фантазію. У фракції Тимошенко пропонують гроші взагалі не платити... Усе заощаджене коаліціянти хочуть бідним віддати. Опозиція з цих слів сміється». Оцінки й висновки - й у студійному тексті Ілони Свердун на «Україні»: «Глава парламента сегодня сыпал угрозами в адрес коллег. Владимир Литвин заявил, что лишит депутатов зарплаты за дни блокады Верховной Рады. Блокадная осень может сэкономить государству десятки миллионов гривен. Но громкому заявлению воплотиться в жизнь не суждено».

 

У сюжеті Максима Урлапова (Перший канал) - недостовірні посилання: «експерти кажуть».

 

У прямому включенні Юліани Саух («1+1») із Польщі, де перебував того дня з візитом Ющенко, - журналістські оцінки й висновки: «З усією передбаченою протоколом помпезністю, почесною вартою, червоними доріжками і фанфарами. Щоправда, суворого протоколу у демократичній Польщі дотримують не всі. Наприклад, деякі пані з дипломатичного корпусу були одягнені, очевидно, не за офіційним дрес-кодом. Утім, значущості зустрічі це не зменшило. І після спілкування віч-на-віч обидва президенти відзначили, що Україна і Польща - приклад стосунків для Європи. Щоправда в обох заявах вчувався натяк, що дружать наші країни не лише між собою. Але й проти третьої, чи третіх сторін».

 

Журналістські висновки й оцінки - в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «Міжнародна конференція "Успішна прокурорська діяльність" проходить на тлі, м'яко кажучи, не зовсім успішної діяльності вітчизняної прокуратури.  Жодна гучна кримінальна справа до кінця так і не доведена. З іншого боку, приймати такі збори для України, яка лише четвертий рік є членом міжнародної асоціації, справді престижно. Та й показати є що: від самих тільки машин, на яких з'їхалися прокурори, очі розбігаються як на дорогому автосалоні».

 

В студійному тексті Мосейчук і в прямому включенні Якова Носкова («1+1») - недостовірна інформація: «За неофіційною інформацією, посадовець вирушив на відпочинок після гучного застілля»; «Згідно з протоколом медичного огляду встановлено, що посадовець за кермом був цілком тверезим. При цьому відомо, що напередодні ввечері майже весь керівний склад прокуратури області святкував присвоєння нового звання одному із очільників відомства. Подейкують, що урочистості тривали в одному із заміських ресторанів аж до самого ранку. Але офіційного підтвердження цьому, звісно, немає. Так само невідомо, чи був на святкуванні заступник прокурора, і якщо був - коли саме він пішов звідти».

 

Оцінки є в студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Вигадливі депутати вже придумали нове мито. Ще більше за попереднє». Недостовірна інформація в сюжеті Сергія Кутракова: «країною вже повзуть чутки - невдовзі машини здорожчають іще».

 

Оцінки є в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «А дії скандально відомого мера Ужгорода Сергія Ратушняка характеризуватимуть дві експертизи, повідомляють сьогодні у прокуратурі».

 

На Новому каналі - замовний матеріал із коментарем Яценюка, в якому він звинувачує НБУ й уряд у падінні курсу гривні. Балансу в матеріалі немає, причин для такого коментаря саме від Яценюка також немає. На ICTV - так само замовний матеріал про те, що «Яценюк спілкувався з киянами». Також немає балансу, немає новини, натомість є оцінки типу «дискусія була жвавою».

 

8 вересня (вівторок)

 

У вівторок на каналах було дві головних теми дня. Заява міністра внутрішніх справ Луценка про зловживання посадовців Нацбанку і Секретаріату президента стала темою №1 на Першому каналі, «1+1», Новому каналі і «Україні». Ще про це згадували СТБ і ICTV, а «Інтер» і 5 канал теми взагалі не помітили. Парламент не було розблоковано - з цієї теми стартували випуски «Інтера», СТБ, ICTV і 5-го каналу. Про це повідомляли й усі інші канали.

 

У подачі теми звинувачень міністра внутрішніх справ на адресу НБУ і Секретаріату канали припускалися таких порушень. У студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал) були оцінки: «На міжбанку спокійніше, у Нацбанку - гарячіше... Водночас бойовий настрій НБУ зіпсувала сенсаційна заява міністра внутрішніх справ». У сюжеті Андрія Татарчука дотримано баланс думок, зокрема є реакції і Секретаріату, і представника НБУ, але є й недостовірні посилання й узагальнення: «Експерти ж твердять: у падіння гривні винні усі гілки влади, причому уряд у цьому процесі не пасе задніх»; «Не останню роль у знеціненні національної валюти відіграє реакція населення, - кажуть фахівці. Адже українці після будь-яких заяв політиків одразу купують валюту, не зважаючи на коливання курсу».

 

«1+1» і СТБ подано лише синхрон самого Луценка і двома словами - реакцію прес-служби президента. Слово представникам НБУ не надано. Порушено баланс думок. Новий канал для дотримання балансу повідомив: «У самому Нацбанку на звинувачення МВС поки що не відреагували». З чого не зрозуміло, чи зверталися журналісти каналу до «головного обвинуваченого» по коментар, чи просто пасивно чекали реакції в «Інтерфаксі».

 

Геть незбалансовано подано новину на ICTV. Лише заява Луценка. Ані реакції Секретаріату, ані реакції НБУ не наведено взагалі.

 

У студійному тексті Ілони Свердун («Україна») - оцінка: «Сенсационное заявление министра внутренних дел». У сюжеті Едуарда Ганішевського відсутність реакції Нацбанку пояснюється міркуваннями самого журналіста: «Молчат и в Нацбанке. Мол, есть дела и поважнее, чем огрызаться на политические заявления - гривну спасают. Центробанк согласно плану борьбы за усиление национальной валюты готовы выделить миллиард долларов». У сюжеті недоречно наведено коментар лідера Партії регіонів Януковича - в цій темі він не є ані чіткою стороною конфлікту, ані експертом. Тож його поява в темі має ознаку замовності. Крім того, в сюжеті є висновки з посиланнями на анонімних «експертів».

 

У темі продовження блокування парламенту канали припускалися наступних порушень. У підводці Олеся Терещенка (Перший канал) звучали оцінки: «Закони, які покращать настрій МВФ, ухвалювати поки нікому... З минулої сесії нічого не змінилося... Даєш більші соціальні стандарти - цим гаслом регіонали тримають оборону навколо президії. Відповідь коаліції така ж стара: грошей немає... Роздратований безрезультатною погоджувальною радою, спікер вирішив покарати колег гривнею».

 

Висновки з недостовірними посиланнями - в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Займатися доброчинністю проти своєї волі народні обранці можуть ще довго. У парламентських кулуарах майже на 100% впевнені, що ця Рада не працюватиме аж до президентських виборів. Песимізму додалося після сьогоднішніх переговорів».

 

Недостовірні посилання на джерело думки - в сюжеті Ганни Панової («Інтер»): «Политический сериал "Рада в блокаде" вполне устраивает и БЮТ, и Партию регионов, - поговаривают в кулуарах». При тому, що в синхроні цю думку озвучено цілком конкретним нардепом Кириленком.

 

Висновок - у студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Спікерський гнів спровокував ще один день депутатського байдикування». Оцінки - в сюжеті Ольги Червакової: «Потім прийшов екс-голова Інтерполу Кирило Куликов, і стало все набагато цікавіше». «Поки тривали підрахунки, депутати показали свою працьовитість чужоземцям. Делегація з Канади побачила парламентарів в усій красі».

 

Оцінки - в підводці Лесі Яворівської (Новий канал): «У депутатів день пройшов дарма. Грошей за нього вони не отримають. У парламенті все як завжди - засідання не відкрили, регіонали роботу заблокували».

 

Оцінки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Депутати тупцюють на місці, причому у глухому куті. Черговий раунд переговорів закінчився із нульовим результатом». Оцінки в підводці Олега Дейнеки (5 канал): «...щоправда, вимоги "біло-блакитних" тепер м'якші». Оцінки - в сюжеті Ольги Сніцарчук: «Лідери, тим часом, ведуть годинні бесіди. З душею, але без результату... Рядовим і так не нудно... Яскраве враження гарантоване».

 

З інших тем. Власні судження - в сюжеті Олександра Загородного («1+1»): «Очевидно, цієї зими українці ще більше економитимуть дорогий газ. Якщо кілька років тому фраза «нарубаю дров і напалю в грубці» сприймалася багатьма як жарт, то цього року може бути не до жартів... Та не така страшна вже та зима з її морозами. Я вам скажу, нам би вибори пережити, а з зимою ми якось розберемося. В лісах ще багато є дров».

 

Категоричні висновки і незбалансованість - у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Останніми роками побільшало випадків, коли затриманих, особливо на території дільниць, ноги не тримають. Вони падають і забиваються на смерть. Принаймні, так пишуть у своїх поясненнях охоронці закону. Ми розповімо історію, в якій міліціонери - брехуни і кати. Вони побили 51-річного жителя села Попружне, що на Київщині, а смерть селянина видали за епілептичний напад». Незбалансованим є й наступний сюжет Бориса Іванова, в ньому не надано слова обвинуваченим міліціонерам. Оцінки й у підводці Мосейчук і до наступного сюжету: «На Сумщині сучасні інквізитори в погонах вже затримані і можуть сісти надовго».

 

Висновки Мосейчук ще в одній підводці: «Тим часом сертифікаційних центрів, які б перевіряли переобладнані на газову систему автомобілів, в Україні немає. Це і призводить до нещасних випадків, подібних до того, що стався в лютому». Висновки - і в наступному сюжеті Олени Черняєвої: «Власники маршруток прагнуть економії. Газ дешевше, ніж бензин, тож перевезення пасажирів дає більший зиск. І підвищує ризик».

 

Оцінки в студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Черговою жертвою став мер Сімферополя Геннадій Бабенко. Міський очільник нібито понавиписував сам собі премій "за зразкове виконання обов'язків" на 168 тисяч гривень... Мер Сімферополя Геннадій Бабенко звинувачення Москаля прокоментувати не зміг. За словами його прес-секретаря, він терміново поїхав до Києва. Може костюм купувати».

 

На Першому каналі, «1+1», ICTV - матеріали з ознаками замовних про гарячу лінію Юлії Тимошенко з підприємцями (незбалансований позитив про прем'єрку). На СТБ - сюжет із ознаками замовного про антирекламу Юлії Тимошенко на білбордах. На ICTV - сюжет із ознаками замовного про Януковича в Житомирі.

 

На СТБ, Новому каналі й ICTV цього дня розміщено відверто замовні сюжети про інтернет 4-го покоління, які рекламують послуги фірми «Українські новітні технології». Лише Перший канал повідомив про рішення Верховного суду, за яким ніхто не відповідатиме за загибель Євгена Кушнарьова.

 

9 вересня (середа)

 

У середу канали знову надали перевагу різним темам у якості основних. Перший канал починав із висвітлення подій у парламенті. Про це повідомляли й усі інші канали, крім СТБ. «1+1» почав свій випуск із повідомлення про продовження знецінення гривні й заяви президента про те, що гривня стала заручницею прийдешніх виборів. При цьому «Інтер», навпаки, почав свій випуск із повідомлення про зміцнення гривні на міжбанківському ринку і відносну її стабілізацію на готівковому. (Тут якийсь із двох каналів помиляється.) А про заяву Ющенка згадав ще й ICTV.

 

СТБ і Новий канал почали свої випуски з теми весільного бума, пов'язаного з датою 09.09.09. ICTV - з мітингу профспілок під Кабміном. Про останню подію розповіли всі, крім 5-го каналу. Останній починав випуск із повідомлення про те, що нову редакцію закону про вибори президента підписав спікер парламенту. (Ще про цю важливу подію повідомили Перший канал, «1+1» і ICTV.) «Україна» відкрила свій основний випуск повідомленням про жінку, збиту машиною міліцейського патруля на Донеччині. (Знову-таки про це повідомили, крім «України», лише Перший, «1+1» і «Інтер».)

 

Події в парламенті, які висвітлювалися каналами, важко назвати конкретною новиною. Суть новини розмита, щось на кшталт «депутати знову сварилися, потім майже порозумілися, але не до кінця». Описано доволі тривалий процес без реальних зрушень. При цьому Перший і ICTV схильні давати оцінки процесу більш позитивно («майже домовилися, домовлялися, вели переговори»), інші канали - більш негативно («не домовилися, не з'явилися на погоджувальну раду»).

 

Мабуть, саме тому найважче було подавати цю інформацію Першому каналу, який ще й обрав її головною новиною дня. У студійному тексті Світлани Леонтьєвої все побудовано на дуже приблизних формулюваннях, близьких до оцінок: «У Верховній Раді ніби знову близькі до порозуміння. БЮТ і Партія регіонів майже домовилися щодо закону про підвищення мінімальних зарплат та пенсій. Вже навіть вирішили, звідки грошей братимуть на збільшення видатків. Якщо до завтрашнього ранку не пересваряться, обіцяють ухвалити закон». Так само є оцінки й висновки і в сюжеті Наталії Малишко: «Політичні пристрасті вирують і у кулуарах... Нарада триває зранку, тому й не прийшли до спікера».

 

Оцінки - в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Відтак між спікером та його правою рукою пробігла «чорна кішка». Володимир Литвин образився і запропонував співрозмовникам шукати собі іншого голову Верховної Ради. Тим часом у Верховній Раді з'явилися біло-сині плакати про не підвищені соцстандарти, а депутати пішли в кулуари шукати телеоб'єктиви». В нарізці синхронів, які доповнюють усне повідомлення, - порушення балансу думок не на користь Партії регіонів.

 

В сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер») є оцінка: «Вот спикер демонстративно перед телекамерами пытается попасть на свое рабочее место». Висновки в студійному тексті Лесі Яворівської на Новому каналі: «Рішення спікера не платити депутатам за прогули, судячи з усього, тих не лякає. Тепер нардепи не просто на засідання не ходять, а й на погоджувальну раду».

 

Оцінки й висновки на ICTV - у студійному тексті Інни Шевченко: «Народні обранці намагаються знайти компроміс у спірному питанні соціальних стандартів. І хоч засідання Верховної Ради сьогодні так і не відбулося, Партія регіонів сіла за стіл переговорів з Блоком Юлії Тимошенко». І в сюжеті Володимира Горковенка: «Тим часом, пристрасті та емоції вирували за межами залу... Володимир Литвин обурився... Телефонна терапія від Литвина обурила Лавриновича... Терапія від Литвина об'єднала бютівців і регіоналів. Шоу продовжилося в кулуарах... Крок вперед депутати ще не зробили,але вже почали тупцювати на місці... Від їхнього рішення залежить, щоб терапія від депутатів не стала шоком для населення».

 

5 канал обмежився незбалансованою подачею президентського звинувачення на адресу депутатів у цинізмі.

 

Оцінки звучали у студійному тексті Олександра Мозгового («Україна»): «Обстановка в Верховной Раде не меняется, а накаляется». І в сюжеті Едуарда Ганішевського: «Спикер даже прессу позвал - безрезультатно»; «Междоусобица лидеров фракций передалась и рядовым депутатам - те в очередной раз доказали, как любая дискуссия заканчивается спором, переходящим на личности».

 

Про мітинг профспілок проти боргів по зарплаті повідомляли всі канали, крім 5-го. Перший у сюжеті Максима Урлапова подав інформацію коректно і збалансовано. Оцінки в підводці до сюжету на «1+1» - «Дещо призабута традиція пікетувати Кабмін повертається». Оцінки і висновки в сюжеті Юліани Саух: «Картоплю викопали. Із річкового вокзалу до центру столиці почали стікатися регіональні мітингувальники. В Україні почалася передвиборна осінь»; «Щоправда щойно повиходивши з автобусів, мети візиту мітингувальники для себе окреслити ще не встигли. Ярослав з Житомира встиг підготувати дипломатичне пояснення»; «На Майдані весело, як завжди перед виборами» тощо. В цілому в сюжеті синхрони мітингувальників підібрано тенденційно, з метою довести версію Юлії Тимошенко, що акцію протесту було організовано й проплачено Партією регіонів. Зокрема, стверджувалося, що пікетувальникам платять по 35-40 гривень, «тож до зими парк між парламентом і урядом, схоже, не порожнітиме». Водночас, інші канали знайшли серед пікетувальників представників конкретних великих підприємств, які цілком чітко висловили свою неполітичну позицію.

 

Телеканал «Україна» подавав тему незбалансовано - позицію урядовців не було представлено.

 

Інформацію про кількість мітингувальників коректно і збалансовано (тобто і зі слів організаторів акції, і за даними міліції) подали Перший канал і СТБ (щоправда останні так подали цю інформацію лише в сюжеті, а в підводці обмежилися лише даними правоохоронців). «Інтер» і Новий канал повідомили без посилань (можливо, за даними міліції?) про 2 тисячі учасників. ICTV і «Україна» повідомили цифру «на око» - «кілька тисяч». «1+1» про кількість пікетувальників не сказав взагалі нічого. Не співпадає і названа каналами кількість підприємств, представники яких були на мітингу. «Понад сотню підприємств», - каже ICTV, «більш ніж 150» - Перший і «Інтер», 160 - «1+1». Інші канали про кількість підприємств взагалі не згадували.

 

З-поміж інших тем цього дня. Перший канал незбалансовано подав звинувачення Ющенка на адресу уряду щодо зволікання з рекапіталізацією банку «Надра» та «Укрпромбанку». Від уряду цієї заяви ніхто не прокоментував.

 

У прямому включенні Ігоря Бондаренка («1+1») - суцільні висновки журналіста щодо причин продовження знецінення гривні і курсових прогнозів. Журналіст, таким чином, зіграв роль експерта валютного ринку.

 

Чіткі й однозначні оцінки прозвучали у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») під час прямого включення зі Львова, де суд відпустив під заставу винуватця ДТП з чотирма загиблими: «Далі ще одна історія, що не дає скривдженим підстав сподіватися на справедливість... Наталка Волосацька про показову лояльність української Феміди до підозрюваних у вбивстві».

 

На «Інтері» - висновки й оцінки у висвітленні теми кіберказино, які замінили собою справжні. В студійному тексті Руслана Сенічкіна: «После запрета игорного бизнеса, гигантская империя азартных игр переместилась в интернет-пространство, практически недосягаемое для властей и милиции. С помощью виртуального "блэк джека" можно также легко опустошать карманы игроков, чем и воспользовались оставшиеся не у дел воротилы этого бизнеса». І в сюжеті Анастасії Даугулє: «Прибыльное место пусто не бывает. Оправившись после разгрома, владельцы игорного бизнеса нашли выход. Виртуальный. По всей стране идет смена вывесок... Самый деликатный момент - финансовый... Самый спорный момент - законность такого бизнеса...».

 

На СТБ - численні оцінки у висвітленні теми весілля дочки представника Партії регіонів. У студійному тексті Тетяни Висоцької: «Сьогодні Донецьк чекав на найгучніше весілля сезону - Януковича-молодшого». І в сюжеті Наталії Соколенко: «Наймасштабніше весілля 9.09.09, принаймні в Україні, відбувається ось за цією брамою... Залу прикрашав відомий російський декоратор... Таке масштабне свято дозволив собі влаштувати народний депутат України, член фракції партії регіонів Юрій Іванющенко... Гучна вечірка зараз триває».

 

На «Україні» - незбалансований сюжет про суд зі звинувачення президента Ющенка у пропаганді вживання алкоголю. В сюжеті принагідно (і також незбалансовано) в тому ж контексті згадано прем'єрку Тимошенко і міністра внутрішніх справ Луценка.

 

На Першому каналі сюжет Павла Тирського про те, як уряд взявся допомагати малому та середньому бізнесу, має ознаки замовності (немає справжнього балансу думок, однозначний позитив на користь уряду і прем'єр-міністра). Має ознаки замовності і наступний матеріал - про те, що «уряд знайшов гроші для джанкойських дітей, що отруїлися кефіром» (саме в таких формулюваннях, насправді, це звичайний урядовий обов'язок, для чого Кабмін має резервний фонд).

 

На СТБ - матеріал із ознаками замовності про інтернет 4-го покоління (реклама фірми «Українські новітні технології»).

 

На Новому каналі і на ICTV - чергові заяви кандидата в президента Сергія Тігіпка. Матеріали мають ознаки заможності - бракує балансу думок, немає новини як такої. Крім того, у випуску ICTV - ще один замовний матеріал про захід Фонду Кучми.

 

З важливих тем, поданих не всіма каналами. Лише Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5 канал повідомили своїм глядачам про ухвалення в першому читанні Держдумою Росії закону про можливість дій армії за межами країни задля захисту своїх громадян.

 

Лише СТБ, ICTV і 5 канал повідомили цього дня про те, що прокуратура почала займатися інцидентом між репортером «Вікон» Ольгою Черваковою й депутатом-комуністом Олександром Ткаченком, а також про рішення парламентського комітету в цій справі.

 

10 вересня (четвер)

 

Цього дня, як і в попередні дні, на різних телеканалах за головні правили різні теми. Про пожежу на Запорізькому автомобільному заводі повідомили всі, крім СТБ. На початку випусків ця новина з'явилася на Першому каналі, «Інтері» та ICTV. Новий стадіон «Донбас-Арена» нібито почав руйнуватися - невідомо звідки взяті чутки перевіряли лише на СТБ і в якості головної новини. У Херсоні знайшли вбитими у власній квартирі художника Бережного та його дружину - головне повідомлення на 5-му каналі. Про це також розповіли на Першому каналі. У школах Джанкоя замість уроків проводять медичні огляди - основна новина для Нового каналу та «України» (інформацію також навели Перший канал, ICTV та 5 канал). Усі телеканали, без винятку, цікавив курс долара станом на цей день та всі події, що тим чи іншим чином впливають на його коливання. Про те, що відбулася рада Нацбанку України, на якій мали затвердити основні принципи грошово-кредитної політики на 2010 рік, - першою темою випуску розповіли на «1+1». Також цієї теми торкались «Інтер», СТБ, 5 канал. Про заяву міністра внутрішніх справ Луценка про намір допитати першого заступника голови НБУ - повідомили Перший канал, «1+1», ICTV, 5 канал та «Україна».

 

Тепер докладніше про теми навколо курсу гривні. Канали подавали їх доволі хаотично. Пряму мову міністра Луценка дав лише «1+1». Дослівно керівник МВС сказав таке: «Сьогодні буде підписана повістка слідчим головного слідчого управління МВС України до першого заступника голови Нацбанку України. Якщо це сприятиме подальшій нормалізації курсу гривні, я буду дуже радий. Але ще більше буду радий, коли я отримаю об'єктивну інформацію - хто відповідає за безконтрольність над колосальними фінансовими шахрайствами, які сотні мільйонів грабують серед білого дня».

 

Інші канали сказали про виклик на допит як про доконаний факт, хоча повістку на цей момент ще навіть не було підписано. При цьому канали чітко не послалися на джерела такої інформації. «Заява з наслідками. Міліція викликала на допит першого заступника голови Нацбанку» (Перший канал, усне повідомлення ведучого Андрія Сміяна). «Повістку на допит отримав перший заступник голови Національного банку Анатолій Шаповалов» (ICTV, усне повідомлення ведучої Інни Шевченко), «Першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова викликають на допит у МВС» (5 канал, усне повідомлення ведучого Ігоря Татарчука); «Резонансную повестку сегодня подписали в главном следственном управлении МВД Украины» («Україна», усне повідомлення ведучої Ілони Свердун).

 

З-поміж усіх каналів лише «Україна» повідомила про спробу довідатися точку зору самого Шаповалова: «На просьбы о комментарии от самого Шаповалова в его приемной отвечают: «Он занят, на совещании». Решта каналів подали новину незбалансовано. На ICTV в усному повідомленні сказано так: «Реакції з боку Національного банку ще немає, але голова ради НБУ Петро Порошенко вважає, що будь-які слідчі дії щодо керівників Нацбанку потрібно проводити не публічно». У кого саме намагалися дізнатись про цю реакцію журналісти - не зазначено. Окрім того, неповно й неточно наведено слова Порошенка, який насправді сказав: «Необхідність і обов'язок посадовця відповідним чином реагувати, давати всю необхідну інформацію, яку потрібно. Зі свого боку я звичайно вважаю, що, скажімо, не вітаю, що ці процеси носять якийсь публічний характер». Прямою мовою цей коментар голови ради НБУ подано лише на Першому каналі (сюжет Андрія Татарчука), інші канали по-різному інтерпретували слова Порошенка: «За словами пана Порошенка, це не є сенсація. І публічно обговорювати немає сенсу. Мовляв, коментувати треба вже конкретне судове рішення, якщо воно, звісно, буде» («1+1», пряме включення журналіста Артема Альошина); «А глава наблюдательного совета НБУ Петр Порошенко сегодня заявил: действия МВД вполне законны, вот только предавать их огласке не стоило» («Україна», усне повідомлення).

 

Крім того, на «Інтері» в сюжеті Геннадія Вівденка йдеться про безготівковий курс долара, але там відсутній бекґраунд - необхідне пояснення, яким чином він впливає на готівку. У сюжеті Тетяни Коваленко (СТБ) наведено цифри і факти без посилань на джерела: «Остання гра з курсом, за неофіційною інформацією, дозволила заробити майже 10 мільйонів гривень. За весь рік - більше, ніж 10 мільярдів». В усному повідомленні ICTV є посилання на невідомих експертів із оцінками ситуації: «До речі, експерти констатують, що чутки про можливу відставку голови НБУ Володимира Стельмаха допомогли гривню стабілізувати». Схоже на Першому каналі (сюжет Андрія Татарчука) - «Експерти припускають: у головному фінансовому інституті країни можуть бути зацікавлені люди, які мають доступ до банківської таємниці». В усному повідомленні «1+1» (ведуча Наталія Мосейчук) - більше схоже на передвиборну агітацію: «Ще одна гучна заява міністра - він остаточно визначився зі своїми уподобаннями щодо кандидатів в президенти і став на бік Юлії Тимошенко».

 

Коментарі й оцінки колишнього заступника НБУ Яременка щодо дій Нацбанку, валютних махінацій та коливання курсу долара, навели лише Перший канал та СТБ. Коментарі та оцінки члена президії громадського об'єднання захисту ошуканих вкладників Віктора Чайки (який проводив прес-конференцію разом із Яременком) навели лише на ICTV.

 

Тимошенко обіцяє покращення роботи шахтарів і модернізацію добування вугілля - в усному повідомленні Першого каналу (ведучий Андрій Сміян) відсутній баланс думок і експертні зауваження, а також необхідний бекґраунд.

 

Уряд допоміг у фінансуванні проведення «Євробачення» в Україні, Перший канал, сюжет Людмили Вакарчук. Інформацію подано незбалансовано (коментарі лише прем'єр-міністра та президента Національної телекомпанії України), бекґраунд про попередні конкурси і витратам на їхнє проведення відсутній.

 

Реакція керівника МВС Луценка на декілька сюжетів «1+1» про те, що міліціонери під час затримання б'ють людей - тема сюжету Олександра Загородного. Наведено лише коментар Луценка і його обіцянки звільняти людей у погонах у разі доведення їхньої вини. Ані слів постраждалих, ані слів звинувачуваних (названо село, де вони мешкають), а тим паче коментарів представників МВС минулої каденції (нинішній міністр оцінює їхню роботу - «У минулі роки керівництво міністерства хизувалося, що розкриває ледь не 95% злочинів. Такі показники смішили весь світ») немає.

 

В усних повідомленнях ICTV (ведуча Інна Шевченко) про відкритий лист Ющенка до Тимошенко з приводу майбутнього бюджету та про наміри Тимошенко покращити роботу шахтарям відсутній баланс думок.

 

В усних повідомленнях 5-го каналу (ведучий Ігор Татарчук) та «України» (ведуча Ілона Свердун) про те, що головний міліціонер Криму Москаль ініціює перегляд справ, порушених проти Віталія Файнгольда, сина сімферопольського депутата, - відсутній баланс думок.

 

В усному повідомленні СТБ до сюжету про співаків, які агітуватимуть за Тимошенко, -інформація рекламного змісту про перебіг заходу: «В Україні загальна мобілізація артистів на підтримку кандидатів у президенти. Перший агітпотяг сформований. І вже парує. Під «біло-сердешними» прапорами. Відправлення 12-го вересня, в Києві, з Майдану Незалежності». У сюжеті Даші Трохимової - оцінки й агітація: «Вершки з вітчизняного музичного олімпу зняла Юлія Тимошенко. Відтепер ці зірки світитимуть винятково за і для керівниці уряду»; «Інакшої кандидатури я на сьогоднішній день від демократичних сил, з якими ми були колись, не бачу» (коментар співака Пономарьова); «Тож від суботи музична агітбригада активно курсуватиме країною. Тур розпочнеться з Києва». Так само ознаки рекламного мають усне повідомлення і сюжет Наталії Мороз (ICTV) про цю ж подію.

 

Сюжет Юлії Іванченко (СТБ) і Тетяни Анкудінової (ICTV) про інтернет нового покоління (фірма «Українські новітні технології») - рекламного характеру.

 

11 вересня (п'ятниця)

 

Різні теми цього дня були топ-новинами українських телеканалів. На Вінниччині до лікарні з отруєнням потрапило 9 дітей - це головна тема на ICTV. Про це розповіли й 5 канал та «Україна». Заступник НБУ Савченко подав у відставку - цю новину повідомили всі, крім 5-го каналу, а головною вона стала для Першого каналу, «Інтера», СТБ, Нового каналу та «України». Про засідання РНБО в першу чергу розповіли на «1+1» (також цю тему було подано Першим каналом, «Інтером», СТБ та ICTV). Ющенко в інтерв'ю газеті «Файненшл Таймз» заявив, що український уряд намагається виконати держбюджет цього року за рахунок друкування нових грошей, - перша новина 5-го каналу (згадка про це інтерв'ю є на «Інтері» та ICTV).

 

Усі канали (крім «Інтера») цитували або дали прямою мовою заяву колишнього заступника голови НБУ Савченка: «Як банкір, я звертаюсь до банкіра - не треба це робити, Національний банк, центральний банк сам знає, як краще робити. Не треба, щоб хлопчики-дівчатка з Секретаріату приймали рішення чи носили рішення на Інститутську». На ці прямі обвинувачення на адресу президента і його Секретаріату не було балансуючих коментарів на «1+1», СТБ, Новому каналі та «Україні». У якості балансу Перший канал подав заяву першого заступника секретаря РНБОУ Степана Гавриша: «З Банкової відповів перший заступник секретаря Радбезу Степан Гавриш. Втручання президента України в діяльність Нацбанку заперечив, звинувачення Савченка назвав безпідставними, а от його рішення звільнитись оцінив двояко» (сюжет Ігоря Кримова). В усному повідомленні ICTV (ведуча Інна Шевченко) - інша інтерпретація слів Гавриша: «У Раді нацбезпеки та оборони України відставку заступника голови НБУ вважають втручанням у роботу Центробанку політичних сил, а не Президента. (...) Він повідомив, що РНБО сьогодні не розглядали цього питання». У самому сюжеті Тетяни Прудникової йшлося про таке: «В Секретаріаті президента рішення заступника голови НБУ про звільнення не підтримують. А звинувачення у махінаціях на валютному ринку Степан Гавриш назвав провокацією».

 

Бекґраунд до події наводили три канали. На «Україні» в усному повідомленні ведучої Олени Кот вказувалося: «Когда в парламенте по инициативе БЮТ рассматривалась отставка Владимира Стельмаха, Савченко предлагали в качестве исполняющего обязанности главы НБУ». У сюжеті СТБ (Осман Пашаєв) наведено такі дані: «Член наглядової ради НБУ Василь Горбаль має третій варіант. Уже кілька місяців заступник був у неласці, через те, що БЮТ його бачив головою Нацбанку. Всіх важливих обов'язків його позбавили. Чекали як за власним бажанням піде - пішов гучно». А от в усному повідомленні з цієї ж теми на ICTV ведуча Інна Шевченко подала такий бекґраунд: «Нагадаю, конфлікт навколо НБУ загострився на початку вересня. Зокрема міністр внутрішніх справ Юрій Луценко спочатку звинуватив керівництво Нацбанку у причетності до кримінальних злочинів. А вчора першого заступника голови Національного банку Анатолія Шаповалова викликали на допит до МВС».

 

Колишній заступник голови НБУ Савченко також заявив: «Велика проблема - це сталі валютні спекуляції. І, на жаль, відбуваються вони, на жаль, за участю Національного банку». Коментар-відповідь на цю тему навели лише на «Інтері» (сюжет Геннадія Вівденка). Решта каналів або взагалі не подали коментарів від представників НБУ (незбалансована подача інформації), або давали їх так: «Серіал навколо НБУ має продовжитись у понеділок, тоді до міліції на допит викликаний перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Із ним Перший національний намагався зв'язатися з 12 дня. Прес-служба НБУ весь час відповідала, пан Шаповалов на нараді. О пів на п'яту слухавку вже не брали» (Перший канал, сюжет Ігоря Кримова); «На заяву про відставку співробітника, НБУ ніяк не відреагував. Керівник прес-служби у відрядженні, а у приймальні першого заступника голови фінустанови Анатолія Шаповалова, у коментарі відмовили» (Новий канал, усне повідомлення, ведуча Оксана Гутцайт); «А звинувачення у махінаціях на валютному ринку Степан Гавриш назвав провокацією... Загалом сьогодні на РНБОУ ситуацію з валютним курсом не обговорювали. Корупцією у Нацбанку має займатися прокуратура, - вважає Степан Гавриш» (ICTV, сюжет Тетяни Прудникової про засідання РНБОУ); «Сам Анатолий Шаповалов сегодня не нашел времени для встреч с журналистами, хотя в его приемной сообщили, что он на работе - проводит совещание» («Україна», сюжет Інни Христич).

 

Тему про засідання РНБОУ і заяви та оцінки Президента України з приводу роботи уряду й окремо міністра Луценка було подано всіма каналами незбалансовано, оскільки відсутні коментарі тих, на чию адресу лунали звинувачення.

 

Так само незбалансовано три канали (5 канал, «Інтер» та ICTV) подали інформацію про інтерв'ю Ющенка газеті «Файненшіал Таймз», у якому президент критикує виконання бюджету нинішнього року і тиск уряду на НБУ.

 

На Першому каналі в сюжеті Павла Тирського про те, що Тимошенко зібрала працівників Держкомзему зі всієї України і розповіла їм, як вони відтепер мають працювати за новими правилами, - відсутні експертні оцінки та коментарі людей, які вже в нових умовах намагаються приватизувати землю.

 

В усному повідомленні Першого каналу (ведуча Світлана Леонтьєва) про засідання парламенту наведено коментарі Литвина та Януковича, а від БЮТ - жодного, хоча у їхній бік лунають звернення.

 

Усно в студії «1+1» (ведуча Наталія Мосейчук) та в сюжеті (Сергій Кудімов) про курсові коливання гривні наведено дані без посилання на джерела інформації та з журналістськими коментарями: «Поміж тим, на руках українців - десятки мільярдів. Але гроші, які б змогли вдихнути життя у вітчизняну економіку, припадають пилом. В умовах кризи люди просто бояться робити зайві рухи» (усно в студії); «Акції український підприємств впали в ціні. Але криза колись закінчиться і індекси знову поповзуть до гори. Купити за дешево цінні папери зараз, щоб вигідно продати, якщо не завтра, то принаймні після завтра. Найпривабливіші акції так званих "блакитних фішок» (сюжет).

 

Сюжет Дарки Оліфер (ICTV) про перебування Януковича у Кривому Розі - незбалансований, має оціночні судження та коментарі.

 

Сюжет Олександри Мітіної (СТБ) про концерт українських співаків, під час якого вони агітуватимуть за Тимошенко, має ознаки замовного.

 

Сюжет Ольги Чайко (ICTV) нібито про економічний форум у польській Криніце, а насправді йшлося переважно про організаторів приїзду української делегації - фонду «Єдиний світ» та його керівника Едуарда Прутніка.

 

12 вересня (субота)

 

Головною темою суботи на більшості каналів було представлення проекту бюджету-2010. Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5 канал починали свої випуски з цієї теми (нагадаємо, що СТБ і Новий канал у суботу новин не роблять). «Україна» починала свій випуск із приїзду Елтона Джона до Макіївки (цю тему давали й усі інші канали, але не першою).

 

Про проект бюджету канали розповідали суто репортажно, жоден не звернувся до експертної оцінки. Тому було просто названо основні параметри, в кращому разі з поясненнями урядовців (так, «Інтер» дав думку в. о. міністра фінансів Уманського і міністра економіки Данилишина, ICTV дав думку Уманського). Не всі канали озвучили «критичні» думки щодо законопроекту. Так Перший канал, «1+1» і 5 канал подали новину взагалі незбалансовано. «Інтер», ICTV і 5 канал дали критичний коментар представника Секретаріату президента Романа Жуковського, який стосується одного конкретного аспекту - перерозподілу коштів для регіонів. «Інтер», ICTV й «Україна» повідомили про заяву лідера Партії регіонів, що вони не підтримають бюджетного законопроекту, якщо не буде попередньо прийнято проекту закону про підвищення соціальних стандартів. Суто політична заява, натомість не озвучено жодної критики опозицією положень бюджетного законопроекту «по суті». Отже, баланс думок дотримано лише умовно.

 

Лише Перший канал, «Інтер», ICTV і 5 канал подали заяву Тимошенко, що уряд працюватиме саме за представленим бюджетом, навіть якщо його не буде ухвалено парламентом. Але немає реакцій принаймні опозиції на таку серйозну заяву.

 

Є оцінки в сюжеті Геннадія Вівденка («Інтер»): «Кабинет министров представил государственную смету на следующий год, в которой эта борьба предполагается нешуточной... Юлия Тимошенко становится на позицию «лучше синица в руках, чем журавль в небе... Если же депутаты правительственный педантизм не поймут и голосовать за этот бюджет не будут... Документ, состоящий из сотен страниц, ещё сыровт...».

 

«Інтер», ICTV й «Україна» подали цього дня звинувачення Януковича на адресу влади у підготовці зриву президентських виборів. Цю думку не збалансовано жодним чином на жодному з трьох каналів.

 

Оцінки в студійному тексті «1+1»: «Несподівані компліменти на адресу України пролунали від голови «Газпрому» Олексія Міллера».

 

Лише «1+1» і 5 канал повідомили про подробиці п'ятничної стрілянини в Голосіївському парку, зокрема про те, що серед учасників пригоди був брат народного депутата від Партії регіонів.

 

На каналі ICTV два матеріали з ознаками замовності: про заяви Тігіпка на Чернігівщині і про четверту генерацію інтернету (фірма «Українські новітні технології»).

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         3 матеріали

08.09   Тимошенко - «гаряча лінія» з підприємцями;

09.09   Кабмін допомагає підприємцям;

09.09   Кабмін знайшов гроші для джанкойських дітей.

 

«1+1»                         1 матеріал

08.09   Тимошенко - «гаряча лінія» з підприємцями.

 

СТБ                           6 матеріалів

08.09   антиреклама Тимошенко;

08.09   «Українські новітні технології»;

09.09   «Українські новітні технології»;

10.09   співаки за Тимошенко;

10.09   «Українські новітні технології»;

11.09   співаки за Тимошенко.

 

Новий канал            3 матеріали

07.09   Яценюк про знецінення гривні;

08.09   «Українські новітні технології»;

09.09   Тігіпко в Вінниці.

 

ICTV                          11 матеріалів

07.09   Яценюк зустрівся з киянами;

08.09   «Українські новітні технології»;

08.09   Тимошенко - «гаряча лінія» з підприємцями;

08.09   Янукович в Житомирі;

09.09   Тігіпко в Вінниці;

09.90   Захід Фонду Кучми;

10.09   «Українські новітні технології»;

11.09   Янукович в Кривому Розі;

11.09   «Єдиний світ Едуарда Прутніка;

12.09   Тігіпко на Чернігівщині;

12.09   «Українські новітні технології».

 

«Україна»                 1 матеріал

08.09   синхрон Януковича у темі обвинувачень Луценком НБУ і СП.

 

Крім того, були матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           25,

«1+1»                          50,

«Інтер»                       9,

СТБ                            9,

Новий канал              13,

ICTV                          21,

5 канал                       14,

«Україна»                   15 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Критерії

 

Фото - www.alldesign.biz

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47504
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 754
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 368
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
26.08.2009 19:09
Институт массовой информации
23 613
10.08.2009 11:33
«Детектор медіа»
26 933
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
oper
5325 дн. тому
блин сколько бреда.... БЗСХ - это оказываетсяуже заказуха, т.к. нет "ответной мысли противоположной стороны"???... а просто дать как факт что политик такое заявил нельзя? это же не сюжет... ну и куча непонятных оценок....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду