Тиждень українсько-російської «дружби»

28 Серпня 2009
25199
28 Серпня 2009
16:39

Тиждень українсько-російської «дружби»

25199
Тиждень українсько-російської «дружби»

10 серпня (понеділок)

 

У понеділок канали бачили найголовнішу тему дня по-різному. Перший канал і «1+1» починали свої випуски з повідомлення про порушення кримінальної справи проти мера Ужгорода. «Інтер» ‑ із вимоги адвоката випустити Міхаеля Зіса із СІЗО(?!). СТБ - із сумнівного скандалу в Одесі, де начебто в економічному університеті витирали ноги об Державний прапор України. Ще цю тему давав «1+1». Новий починав випуск темою подорожчання цукру (її давали й інші канали, крім СТБ). ICTV - зі схожого на замовний сюжету про зустріч Тимошенко з селянами Полтавщини (піарівську тематику, пов'язану з прем'єр-міністром, традиційно також давали «1+1», Новий канал і СТБ, цього разу до них долучився ще й Перший канал). «Україна» визначила темою дня продовження заборони НБУ на видачу депозитів вкладникам проблемних банків (інші канали цю тему не висвітлювали).

 

Усі канали (крім СТБ) подають інформацію про порушення кримінальної справи проти мера Ужгорода. При цьому незбалансовано подають інформацію «1+1» і Новий канал.

 

Ведуча «1+1» Юлія Бориско припускається журналістських висновків і оцінок: «Одне із ключових питань тижня - чи вийде сухим із води міський голова Ужгорода, якому закидають привселюдне побиття агітаторки "Фронту змін". День почався зі скандальної інформації, що прокуратура Закарпатської області скасувала постанову про порушення кримінальної справи за фактом хуліганства за участю Сергія Ратушняка. Але це ще не означає, що чиновникові вдасться уникнути відповідальності...»

 

Крім того, ряд каналів («Інтер», СТБ і Новий) повідомляють про інші напади на агітнамети «Фронту змін», зокрема в Керчі, де начебто постраждала ще одна дівчина. Щоправда, цю інформацію канали подають, покладаючись лише на слова Арсенія Яценюка, жодний мовник не взявся до ладу перевірити цю інформацію на місці. СТБ, як «доказ» нападів на ФЗ, дає інтерв'ю з агітаторами в Києві, які розповідають цілком банальні історії.

 

Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV дають суперечливу інформацію щодо примарного перебування екс-депутата Лозинського в Ізраїлі. Суть повідомлень: ізраїльська поліція каже, що не отримала достатніх документів від української Генпрокуратури. Генпрокуратура це заперечує.

 

Уже згадані вище матеріали про зустріч Юлії Тимошенко з селянами Полтавщини подаються рядом каналів (Перший, «1+1», СТБ, Новий, ICTV) як звіт про робочу поїздку прем'єр-міністра (цілком порожню, з точки зору принципово нової важливої інформації) - тема, яка не заслуговує на окрему увагу загальнонаціональних мовців. Відтак є всі підстави вважати ці матеріали замовними.

 

Більшість каналів (крім СТБ) цього дня звертають увагу на тему різкого подорожчання цукру. В сюжеті Ольги Клюєвої («Інтер»)- власні висновки: «Тем не менее, уже месяц битву за цены на сладкий песок выигрывают посредники. В их карманах оседает примерно треть цены, выставленной на прилавки... Но обвала розничных цен до прошлогоднего уровня ожидать не стоит». Так само - в сюжеті Ольги Чайко (ICTV): «Антимонопольний комітет підозрює змову операторів ринку. Та довести це буде нелегко». Висновок-оцінка - в сюжеті Інни Христич («Україна»): «Народ призывают не покупать дорогой сахар, а подождать, пока он будет стоить 4 гривны 30 копеек, а то и дешевле. Жалобы производителей на убытки отрасли не в счет». «Но когда же на прилавках появится сахар по обещанной цене - министр экономики Богдан Данилишин прямо так и не ответил».

 

Перший канал - у сюжеті Андрія Бориса з приводу виведення Чорноморського флоту з Севастополя - оцінки журналіста («У Москві ж уперто наполягають, що флот має залишитися») і недостовірно викладені висновки («Допоможе вивести флот вступ України до НАТО, вважають експерти. Тоді ця проблема стане не двосторонньою, а міжнародною. Крім того, на думку фахівців, влада в Севастополі має сприяти розвитку туризму та торговельного порту»). Так само недостовірно подає висновки і «1+1» у студійному тексті:  «Експерти кажуть, що в 2017 році російський Чорноморський флот з України не піде. У кращому разі росіяни тільки почнуть збиратися додому. А сам процес триватиме роками. А ось і експертна аргументація. Українські політичні еліти не готові вирішити це питання твердо, а російські ‑ поступитися... еtc».

 

«Інтер», як уже згадувалося, починає випуск з інформації про Міхаеля Зіса. Є підстави вважати цей матеріал замовним: по-перше, він незбалансований (викладається чітко позиція лише однієї сторони конфлікту), по-друге, нічим не виправдане таке високе (перше!) місце матеріалу за версткою. Це точно не може бути темою дня.

 

На каналі ICTV схожий на замовний матеріал Ольги Тамбієвої про «рейдерську атаку» на харківське торгове підприємство «Таргет». Ознака замовності - повністю незбалансований сюжет (представлено лише позицію підприємців, підкріплену позицією голови Держкомітету з питань підприємництва, позицію опонентів не представлено). «Рейдерською атакою» названо перевірки підприємства контролюючими органами, що є явно негативною журналістською оцінкою дій останніх. Крім того, в сюжеті наведено думки однозначно похвальні на адресу Юлії Тимошенко (яку ICTV останніми тижнями заповзято піарить).

 

Журналістські висновки звучать у повідомленні «України» щодо теми знецінення гривні. Там же - недостовірно подані висновки «експертів»: «Национальная валюта дешевеет. Сегодня в столичных обменниках за доллар просят 8 гривен 10 копеек. И впредь он будет дорожать - прогнозируют эксперты. Иностранную валюту выкупают. Только за прошлый месяц население купило 2,5 миллиарда. А в начале осени с долгами предстоит рассчитываться "Нафтогазу". Что тоже ударит по украинской гривне. Ситуацию может улучшить Нацбанк, используя золотовалютные запасы, либо государство - договориться о реструктуризации долгов. Иначе гривна продолжит дешеветь».

 

11 серпняівторок)

 

Безумовною темою №1 вівторка була заява російського президента Медведєва про невдоволення українською владою і ряд інших подій, пов'язаних із цим. Усі канали, крім СТБ, починали свої випуски саме з цієї тематики. СТБ головною темою дня поставив сюжет про те, що українські вояки воюють у віртуальному просторі. «Російська» тема на каналі була лише п'ятою.

 

Висвітлюючи тему різкої заяви російського президента, канали грішать порушеннями стандартів інформаційної журналістики.

 

Оцінки у студійному тексті Першого каналу: «Такої прохолоди у відносинах між Москвою та Києвом ще ніколи не було». Численні оцінки у студійному тексті «1+1»: «Не дружній випад зі спекуляцією на темі дружніх народів дозволив собі щодо України російський президент. Він уперше привселюдно озвучив свого листа до українського колеги. Вийшов нечуваний скандал, а почалося все з банального дипломатичного конфлікту».

 

Оцінки в студійному тексті «Інтера»: «Сенсационное заявление сделал сегодня президент Дмитрий Медведев. По его словам, президент Украины Виктор Ющенко ведет антироссийскую политику... Дело оставалось лишь за указом президента России. Но Кремль преподнес сюрприз». Висновки - в сюжеті Лариси Задорожної: «Но сегодняшняя интонация Медведева дает понять - сотрудничества, возможно, стоит ожидать только после президентских выборов... А какие средства влияния может использовать Киев? В конфликтных ситуациях в дипломатической практике часто принимают зеркальные решения. В данном случае это может быть отзыв посла Константина Грищенко на языке дипломатов "для консультаций". Воспользуется ли им Украина?».

 

Оцінки також у сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Реакцію безпосереднього адресата послання чекали цілий день, проте в Секретаріаті так і не дібрали потрібних слів. Не знайшлося що сказати і в українському Міністерстві закордонних справ».

 

Оцінки - в студійному тексті Нового каналу: «Фактично це ледь не розрив дипломатичних стосунків, хоча Кремль це спростовує. А Київ - як води в рота набрав».

 

Висновки в сюжеті Дмитра Маручка: «Але навіть це не підніме іміджу Вікторові Ющенкові настільки, щоби він переміг на президентських виборах. Незважаючи на те, якою буде його відповідь Медведєву».

 

Оцінки ‑ у студійному тексті ICTV: «Чинна влада України коментувати сьогоднішнє звернення Москви не поспішала. Навіть Міністерство закордонних справ виявилось не готовим до таких подій».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Ольги Калиновської (5 канал): «Добрий сусіда - ліпше лихого діда. Це вже давно не про Україну з Росією. Щодалі, то менше взаємини двох держав нагадують сусідські. А тим паче - братні. Цей винесений із Союзу епітет в українсько-російському випадку вживається майже як лихослів'я».

 

Крім того, всі канали опитали експертів-політологів, але не всі подавали чіткі бекграунди (не було необхідних бекграундів до теми на СТБ, Новому каналі та «Україні»). Лише Перший канал та «Інтер» згадують про важливу в цьому тематичному контексті новину - про подання Медведєвим до Держдуми законопроекту, який передбачає дії російських вояків за кордоном Росії. Лише «Інтер» і СТБ згадують про реакцію на медведєвську заяву віце-президента Європарламенту Марека Сівеца.

 

З інших порушень стандартів цього дня на «1+1» ‑ журналістські висновки в сюжеті Світлани Березівської: «Українська освіта потопає у хащах державного недофінансування. Школи в Україні виживають, як можуть. Напередодні 1 вересня грошей не вистачає на елементарне».

 

Велика кількість журналістських висновків і оцінок - у прямому включенні Омеляна Ощудляка: «Не секрет, що постать Бандери викликає великі контраверсії навіть в Україні... Прикметно, що Міністерство закордонних справ обидвох країн намагалися цю ситуацію не коментувати і у неї не втручатися. Частина польських політиків, натомість, були поміркованішими... Цікаво, що це рішення справді виглядає дуже оригінально, і такий випадок стався вперше».

 

На СТБ - висновки в сюжеті Мар'яни Бухан: «Платити по-старому чи по-новому, виходить, кожен вирішує для себе сам, бо влада каже по-різному».

 

Висновки - в сюжеті Василя Зими (ICTV): «Але ніхто нічого не робить, аби підвищити якість комунальних послуг і забезпечити реальну прозорість системи оплати». Там же - порушення балансу думок у сюжеті Івана Кривого про сміття в Тернополі (лише думки городян і пікетувальників, немає думок представників місцевої влади, яка є основною стороною конфлікту).

 

Оцінки в студійному тексті: «А головну цьогорічну біду - фальшиві довідки про пільги - розв'язали легко і просто». І фактична неточність у студійному тексті: «20 гірників загинули через вибух на шахті на півночі Словаччини... Тіла шістьох гірників уже знайшли. Ще 14 людей, які 10 годин заблоковані під землею, офіційно вважаються загиблими безвісти».

 

На «Україні» ‑ сюжет очевидно рекламного характеру щодо продажу квитків на відкриття «Донбас-Арени».

 

12 серпня (середа)

 

Віра Ульянченко прокоментувала заяви Медведєва - з цієї теми починають свої випуски у середу Перший канал, «Інтер», Новий і «Україна». Тему дають і інші канали.

 

Викрадення бізнесмена у Львові - перша тема середи на «1+1». Її також дають Перший, «Інтер» та «Україна». СТБ починає випуск із оригінального розслідування історії, де на держдопомогу покинутій дитині «Ощадбанк» нарахував лише піввідсотка річних. ICTV вважає темою дня продовження знецінення гривні (саме середи на цю тему подавав матеріал ще «Інтер»). 5 канал, навпаки, темою дня вважає здорожчання бензину (інші мовники середи 12 серпня на бензин уваги не звертали, хоча робили це в інші дні тижня).

 

Україно-російську тему канали розкривали по-різному. Всі повідомляють про те, що президент країни досі не прокоментував різку заяву Медведєва. І всі наводять коментар керівниці Секретаріату президента Віри Ульянченко. Перший канал, «1+1», Новий, ICTV і 5-й наводять, зокрема, подану Секретаріатом статистику, яка спростовує тезу російського президента щодо утисків російської мови в Україні.

 

Перший, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5 канал і «Україна» також наводять реакцію російського МЗС на заяву Ульянченко. ICTV і СТБ про це не повідомляють, відтак - подають тему незбалансовано.

 

СТБ наводить також інформацію про подяку Московського Патріарха Кирила на адресу Ющенка за сприяння його візиту в Україну. ТРК «Україна» при цьому повідомляє, що Патріарх звертався з трохи іншого приводу: «Патриарх предложил вести откровенные беседы, чтобы решить проблемы Украинской православной церкви». ICTV з цього приводу (в студійному тексті) робить ще більш сміливі журналістські висновки: «Його послання витримано м'якше за стилістикою. А по суті є закликом приєднуватися до Росії на основі духовних цінностей».

 

Висновки і оцінки є в матеріалах інших каналів: «Російському президенту за всю Україну відповіла жінка, глава президентського Секретаріату Віра Ульянченко. У своїй заяві вона розбомбила послання Дмитрія Медведєва по всіх пунктах» («1+1»). «Російським президентом офіційні особи України нехтують уже півтори доби» (Новий канал, сюжет Таші Трофімової). «Прямий же адресат, Віктор Ющенко, другий день підбирає слова і ніяк не підбере. Замість нього говорить його партія і його права рука Віра Ульянченко... Як інтерпретує сказане український прем'єр, невідомо. Вона працює і говорити на "медведєвську тему" не хоче. Щотижнева прес-конференція скасована, а сама Тимошенко лише підбирає для Росії потрібні слова» (5 канал, сюжет Ольги Калиновської). ICTV із запізненням на добу дає заяву Марека Сівеца.

 

Лише декілька каналів зверталися по коментарі до експертів (Перший, СТБ, Новий, «Україна»), до українського МЗС (СТБ, 5 канал). Ряд мовників наводять реакцію західних ЗМІ (ICTV, 5-й і «Україна»). Лише Перший канал повідомляє про заклик депутатів НУНС до Верховної Ради щодо ухвалення спільної заяви із приводу інциденту.

 

Всі канали, крім Першого, продовжили цього дня тему скандалу навколо ужгородського мера Сергія Ратушняка. 12 серпня проти нього було порушено кримінальну справу за антисемітизм (при цьому мовники плутаються, одні стверджують, що це «друга» справа, інші - «третя» справа проти Ратушняка). Тільки СТБ подає реакцію МЗС Ізраїлю на висловлювання мера Ужгорода. Лише Новий канал повідомляє про те, що було звільнено з обласної телекомпанії кореспондента, який брав того дня інтерв'ю у мера.

 

Ряд каналів продовжують давати інформацію з приводу купівлі урядом квартир для черговиків. І якщо Перший, «Інтер» та ICTV давали ці матеріали збалансовано (не лише позиція Тимошенко, але й позиція Секретаріату президента, висловлена першим заступником його глави), то «1+1» ‑ незбалансовано (імовірна ознака замовності матеріалу).

 

Щодо інших порушень. Оцінки в студійному тексті на «1+1» на тему відставки голови Держдепартаменту виконання покарань: «Самого Василя Кощинця всі чотири роки супроводжували гучні скандали». Оціночне судження ‑ в сюжеті Андрія Анастасова («Інтер») про українських моряків на заарештованому в Греції судні: «С тех пор хозяин теплохода не выходит на связь и фактически бросил украинцев на произвол судьбы». Оцінки даються і в сюжеті Аліни Мордюк (Новий канал) про табір молодих козачків: «...І стати справжніми козаками, яких в Україні не так уже й багато».

 

Висновки, оцінки і недостовірність у студійному тексті ICTV про знецінення гривні: «Національний банк поводиться теж традиційно. Особливо виправляти ситуацію не поспішає. У липні, правда, він на 60% збільшив свої інтервенції. Однак, навіть влитих мільярда із хвостиком замало. Експерти кажуть: щоб утримати гривню найближчим часом, на ринок має прийти два мільярди. Але НБУ, схоже, не налаштований на такі витрати». На цьому ж каналі - оцінки в іншій підводці: «По три квадратні метри на людину. В таких умовах, як у могилі, живе родина у Луцьку». І висновки - ще в одній: «Харківські науковці довели, що можуть дивувати світ своїми досягненнями. Їм удалося виростити найбільший у світі штучний кристал».

 

Лише Перший канал та «Інтер» розповіли цього дня про смерть дитини під час нескладної операції у Дніпропетровську. Лише «Україна» повідомляє про обвинувачення депутатом Коржом уряду в недозволених Верховною Радою бюджетних витратах на один мільярд доларів. І тільки Новий канал та «Україна» повідомляють про народження в Криму четверні.

 

13 серпня (четвер)

 

Головна тема дня - відповідь Ющенка на лист Медведєва - на всіх каналах, крім СТБ. На каналі СТБ тема №1 - із запізненням, про смерть дитини під час операції у Дніпропетровську (нова інформація в матеріалі - про те, що проти лікаря порушено кримінальну справу, ще про це повідомляє «Інтер»).

 

У висвітленні теми відповіді українського президента російському канали констатують суть відповіді Ющенка по пунктах медведєвських обвинувачень. Також мовники дають інформацію про призначення послом Зурабова (крім Першого каналу). Натомість лише Перший канал звернувся цього дня за коментарями до експертів. І лише Перший звернув увагу на акцію протесту під Посольством РФ і презентацію цього ж дня Російським культурним центром тенденційної кінострічки про війну в Грузії. Щоправда, в сюжеті Наталії Малишко є авторські висновки: «Російські проекти пропагують, перш за все, кремлівське мислення і бачення майбутнього України... Поява «гарячих точок» може остаточно розсварити братні країни». Реакцію офіційного Вашингтону наводять лише «1+1» і 5 канал.

 

У студійному тексті ICTV - фактична помилка: «Президент України, витримавши майже тижневу паузу, відповів...» (насправді пауза була у два дні). Крім того, в тому ж тексті є оцінки: «Звернення українського президента на тлі агресивної риторики його візаві досить інтелігентне».

З інших порушень цього дня у включенні Ірини Павленок щодо браку валюти в обмінках («1+1») - оцінки: «Прогнози, які ми чули сьогодні від експертів, маловтішні». І оцінка у наступному студійному тексті: «Ірина Павленок про нову хвилю валютного неподобства». Коментарі ведучої - у іншій підводці: «Замість об'єднатися, українські церкви розмножуються брунькуванням».

 

Оцінки в студійному тексті «Інтера»: «Журналистов пустили в некогда скандально известный ужасными условиями содержания коммунальный приют для животных в Бородянке, под Киевом».

 

Висновки і оціночні судження - в студійних текстах Нового каналу: «І це зрозуміло, адже офіційно передвиборна кампанія ще не розпочалася». «Прогнози експертів невтішні».

 

Висновки і оцінки - у прямому включенні Наталі Ковачевич («Україна»): «Есть и другие, не очень утешительные обстоятельства». «Я хочу напомнить, что совсем недавно вокруг курса доллара уже был скандал - банкиров обвинили в сговоре. Даже назвали сумму, которую они заработали на скачках курса доллара. Однако, как вы видите, на рост цен на валюту это не повлияло».

 

Оцінки і висновки - в сюжеті Світлани Бородіної («Україна»): «Скандалы здесь - привычное дело. Правоохранители уверены, что в нынешних условиях нечистых на руку кадровых агентств станет еще больше. А потому спасти безработных от махинаторов может только собственная бдительность».

 

«Інтер» та СТБ дають матеріал у розвиток теми звільнення журналіста, який брав інтерв'ю у мера Ужгорода. Лише СТБ подає цікаву тему про зникнення у відділеннях «Ощадбанку» бланків, на яких можна було ставити довільну суму комунального платежу.

 

14 серпня (п'ятниця)

 

У п'ятницю україно-російська тематика продовжує триматися на перших місцях у випусках майже всіх каналів. Перший, Новий канал і ICTV починають свої випуски з реакції Тимошенко на закиди російського президента. «1+1» і СТБ - із реакції Медведєва на вчорашню відповідь Ющенка. Взагалі ніяк не торкнулась цієї тематики «Україна». «Інтер» починав свій випуск із теми продовження зростання курсу долара. «Україна» ‑ з теми розкриття київськими правоохоронцями міжнародної порностудії.

 

Мовники цитують заяву Тимошенко з приводу листа Медведєва і наводять нові заяви президента РФ на зустрічі з Меркель. «1+1» дає оцінки (у студійному тексті): «Російський президент продовжує в тому ж дусі, в тому ж тоні». СТБ (студія): «Тимошенко не дає спокою високий градус». Новий канал (теж студія): «Спочатку дипломатично наголосила: робила і робитиме все можливе для взаємовигідної співпраці між Києвом та Москвою. І пообіцяла чинити так надалі на будь-якій посаді, яку їй довірить народ. А потім натякнула Кремлеві: нема чого пхати носа у чужі справи».

 

Канали напередодні так ретельно стежили за пошуком Лозинського у Ізраїлі, а цього дня, коли виявилося, що того там нема (за даними, оприлюдненими міністром Луценком), про це повідомили лише Перший і «Інтер».

 

Так само і з темою скандалу навколо ужгородського мера Ратушняка, ‑ цього дня він звернувся із заявою до народу, де сказав, що «толерантно ставиться до всіх національностей, які живуть в Україні». Про це повідомив лише Новий канал.

 

Натомість ICTV у студійному тексті про те, що «Фронт змін» просить Генпрокуратуру порушити проти Ратушняка ще одну справу - за перешкоджання діяльності громадської організації, каже таке: «Проти нього прокуратура не застосувала жодного запобіжного заходу. Більше того, він продовжує розповсюджувати антисемітські заклики та образи та наголошує, що це нібито масони хочуть його заарештувати та знищити».

 

З інших порушень стандартів цього дня у студійному тексті «1+1» знову оцінки: «Столична міліція відкрила полювання на студентів-самозванців. Вона шукає пільговиків із підробними довідками. І це справа нелегка». «Трагедій під колесами удвічі менше, ніж до драконівських розцінок». Висновки - в стендапі Валентини Доброти: «Духовне і світське тут перемішалося в неймовірний клубок».

 

Висновки в сюжеті Олени Скобало (ICTV): «Паніка, спекуляції та політичні ігри - ось три причини, через які українська гривня стрімко здає позиції... До всіх бід гривні вона стала ще й заручником політичного протистояння та бездумно гучних заяв сильних світу цього. Олії у вогонь підливав і сам очільник НБУ».

Лише канал СТБ помітив, що Києву цього дня перестали постачати газ на гарячу воду.

 

15 серпня (субота)

 

У суботу основні теми на каналах були різні. Перший і 5 канали починали із заяви Литвина про скликання позачергової сесії парламенту. «1+1» ‑ із акції екологів проти початку сезону полювання. «Інтер» ‑ із історії судна Arctic Sea. ICTV - з загибелі дитини на спортмайданчику у Криму. «Україна» ‑ з перекриття дороги працівниками Лисичанського содового заводу.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         1

10.08   Тимошенко і селяни

 

«1+1»                         2

10.08   Тимошенко і селяни

12.08   Тимошенко роздає житло черговикам

 

«Інтер»                      1

10.08   Міхаель Зіс

 

СТБ                           1

10.08   Тимошенко і селяни

 

Новий канал            1

10.08   Тимошенко і селяни

 

ICTV                          2

10.08   Тимошенко і селяни

10.08   Рейдерська атака на «Таргет»

 

«Україна»                 1

11.08   «Донбас-Арена»

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

Перший канал           5

«1+1»                          16

«Інтер»                       6

СТБ                            6

Новий канал              10

ICTV                          17

5 канал                       3

«Україна»                   7

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Фото - www.politua.su

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25199
Читайте також
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 369
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 250
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
10.08.2009 11:33
«Детектор медіа»
26 933
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду