Примхи погоди і пригоди мандрівників

4 Січня 2010
28655
4 Січня 2010
11:09

Примхи погоди і пригоди мандрівників

28655
Цифру загиблих від холодів канали знову дали кожен на свій розсуд. Моніторинг за 21 – 26 грудня 2009 року
Примхи погоди і пригоди мандрівників

21 грудня (понеділок)

 

Тема наслідків погодних перепадів була першою на всіх каналах у понеділок. Кількість загиблих від переохолодження подали тільки декілька каналів - насправді, це завжди ключова цифра при повідомленнях про стихійні лиха. Перший канал, «Інтер» і ICTV (з посиланням на МОЗ) сказали про 27 загиблих. «Майже 30 людей», - повідомили на «1+1». Про 32 загиблих говорив 5 канал, але без посилання на джерело інформації.

 

«1+1» розповів окрему історію про те, що під вагою снігу майже обвалився дах одного з найбільших супермаркетів Миколаєва. Людей встигли евакуювати. Інші канали про цю історію не розповідали.

 

Як завжди, подаючи драматичну тему, журналісти не могли втриматися від власних оцінок і висновків. «До перемир'я на погодному фронті в Україні далеко. Щоправда, наразі можна сказати, що ситуація стабілізувалася на залізниці, в портах та повітряних воротах країни. На решті території негода стійко тримає перевагу над людьми... Мороз збирає сумний врожай... Столиця потроху приходить до тями. Після заметілі останніх днів їздити стало легше. Цього дня водії навіть побачили, що комунальники таки існують в природі. Шляхи чистили, втім неретельно. Сподіваючись, очевидно, на допомогу обіцяної синоптиками відлиги» (Наталія Мосейчук на «1+1»).

 

«Из-за колебания температуры обстановка на дорогах стремительно ухудшается... Главная проблема здесь теперь - обледенение линий электропередач... Количество людей, пострадавших из-за гололеда, уже довольно значительно... На дорогах разбросали около 500 тонн смеси соли и песка, но этого оказалось мало» (Алла Матюшок на «Інтері»).

 

«Засніжена Україна потроху оживає. Потяги - нарешті поїхали, літаки - полетіли. Буксують ще автомобілі та більше трьох сотень населених пунктів - сидять в темноті. Усе через сніг, дощ, і ожеледь» (Леся Яворівська на Новому каналі); «Для киян проблема снігових заметів найактуальніше постала сьогодні вранці... Тому дістатися до роботи було архіскладно» (Інна Шевченко на ICTV); «В Луганську вже поступово розгрібають замети після найбільшого за останні півстоліття снігопаду. Сьогодні в місті нарешті запрацював електротранспорт. Але обласний центр досі живе неначе в стані облоги» (Олег Дейнека на 5-му каналі); «Потепление, которому не рады. На смену снегопаду пришел гололед. Травмпункты переполнены. Коммунальщики по-прежнему не справляются... В город на воде превращается Луганск» (Олена Кот на «Україні»).

 

Лише Перший канал, «1+1», СТБ і «Україна» повідомили цього дня про зухвале вбивство юнака спортсменом-дзюдоїстом у Запоріжжі. Всі канали назвали вбивцю «відомим спортсменом», що є безумовною оцінкою. Наталія Мосейчук («1+1») говорила про «трагічний випадок». Яків Носков («1+1») дав недостовірні посилання: «Водночас у спортивних колах розповідають». Олена Кот («Україна») говорила про «трагедию».

 

Інші порушення стандартів цього дня такі. Традиційно велика кількість оцінок, висновків і узагальнень - у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Європа, яка до морозів ще більше непризвичаєна, бідує. Повітряні судна на приколі, залізницю паралізувало, автомобільне сполучення завмерло. Люта холоднеча зморозила 2 десятки людей»; «Мовно-виробничий конфлікт в самому розпалі в Павлограді на Дніпропетровщині... Суперечка набула настільки принципового значення, що справжні українці або пішли самі, або були звільнені»; «Найсвітліша голова світового тенісу - дітям».

 

Її колеги також грішили оцінками та висновками: «Раніше цих людей об'єднувала спільна робота, тепер - спільна проблема. Два тижні тому через ідеологічні суперечки із вищим керівництвом вони пішли з дуже успішної компанії» (Олена Усенко); «Спілкуватися з пресою поза прес-конференцією Анна відмовилася, поводилася доволі суворо. Однак на прес-конференції була як завжди чарівною і усміхненою» (Ярослава Шумик). Крім того, на «1+1» незбалансовано подано матеріал щодо чергових слухань у справі «Еліта-Центру».

 

Власні висновки, повна недостовірність і нічим не виправдані узагальнення - в інформації ICTV про стан банківської системи. «Українські банки у найближче минуле дивляться з оптимізмом. Наступного року очікують на чергове пожвавлення. Та за два роки разом з економікою сподіваються відновити галузь» (в підводці Інни Шевченко); «Згодом ця проблема зачепила фактично весь світ, не оминувши і України... Та криза підрізала крила спільного банківського споживчого польоту... Ще один інструмент - мораторій на дострокове повернення депозитів. Попри критику такого кроку НБУ, і банкіри, і експерти кажуть: без мораторію банки б з кризою не впоралися... Відтепер і самі банки стали обачнішими, і отримати кредит уже не так просто... Та значне зростання у банківській системі почнеться лише тоді, коли одужає економіка. Тоді ж повернеться і взаємна довіра установ і клієнтів» (в сюжеті Олексія Пшемиського).

 

Надзвичайно велика кількість оцінок і власних журналістських висновків на ICTV в матеріалі про українсько-румунські відносини з огляду на обрання в Румунії нового президента: «Крім того українсько-румунські відносини затьмарювали досить скандальні сварки навколо судноплавства у дельті Дунаю. І загалом контекст взаємин і досі псують взаємні підозри на історичних теренах - хто від кого які землі коли відірвав у ході Другої Світової» (в підводці Інни Шевченко); «Київ та Бухарест мають великий багаж суперечок та взаємних підозр, що не заважає румунській політичній еліті активно підтримувати вступ України до Євросоюзу. Правда, при цьому історія взаємин самих румунів з Брюсселем може виявитися неабиякою перешкодою на шляху української євроінтеграції... Але в жодному з цих випадків румуни не погрожували бодай загальмувати українські діалоги в Брюсселі, бо навчилися мислити стратегічно... Такий реалізм дав нове життя мрії про велику Румунію з поверненням до її складу Молдови та частини України... Правда, за іронією, цьому заважає сам досвід румунської євроінтеграції. І Румунія, і Болгарія, разом вступивши до ЄС, стали найкорумпованішими країнами об'єднаної Європи. При цьому навіть постійні погрози єврочиновників застосувати санкції не допомагають... Відтак, із сумного досвіду румунів та болгар ЄС ставитиме жорсткіші вимоги до кожного наступного претендента» (в сюжеті Андрія Дзюбенка).

 

І в першому, і в другому випадку не зрозуміло, звідки (від яких компетентних експертів) усе це так точно знають журналісти, що дозволяють собі казати про все це безапеляційним тоном від власного імені!

 

Велика кількість власних висновків, оцінок і недостовірних посилань є в сюжеті Світлани Бородіної на «Україні»: «Здесь в буквальном смысле падает потолок. В уборной и ванной - глобальная антисанитария... Юристы говорят, все законно. Просто законодательная база, регулирующая отношения между муниципалитетом и очередниками утверждалась несколько десятилетий назад. Не удивительно, что сегодня урегулировать все вопросы эти законы не могут... А вот здесь людям следует быть предельно осторожными. Юристы советуют: прежде, чем на что-либо соглашаться и подписывать, лучше получить правовую консультацию... Чиновники также убеждают: получить жилье незаконно нереально. Говорят, механизм очереди прозрачный... Вот и выходит, что осчастливить эту детвору новой квартирой можно только отобрав у них эти 2 комнатушки».

 

На «Україні» ведуча Олена Кот також говорила повну нісенітницю, купившись на можливість довільно оцінювати: «Голливуд приходит в себя после известия о смерти юной звезды Бриттани Мерфи. Актрисе было 32 года». 32 роки - це вже в будь-якому випадку не «юність».

 

Тільки «1+1» повідомив цього дня про те, що в Запоріжжі було навмисно спалено офіс Партії регіонів.

 

Перший канал, «1+1» і 5 канал дали з ознаками замовності повідомлення про зустріч Ющенка з президентом Європарламенту. Перший канал, «1+1», Новий канал і ICTV - про зустріч Януковича з президентом Європарламенту. Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV - з ознаками замовності про Тимошенко на Тернопільщині, де вона заявила про своє бажання подебатувати з Януковичем.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV з ознаками замовності розповідали про Литвина в Харкові, де він говорив про міліцію і кадри. Додатково до цього ICTV дав матеріал про те, як Ющенко вручав премії. «Інтер» - матеріали про заяву Литвина щодо спостерігачів і про те, як Янукович розповідав журналістам, як він допоможе дітям. І ще - про Тігіпка, який щось каже про відродження машинобудування. СТБ, Новий і ICTV дали замовний матеріал про заяви Яценюка щодо промвиробництва. А «1+1» дав узагалі незрозумілий матеріал про Яценюка - повністю порожній з точки зору будь-якого змісту: «А лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк сьогодні ділився досвідом, що треба робити, щоби тебе поважали... СИНХРОН: "Тебе поважають тільки тоді, коли ти скалишся"».

 

На Першому каналі - сюжет з ознаками замовного про гірськолижний курорт «Буковель».

 

22 грудня (вівторок)

 

Цього дня у каналів було різне бачення головної теми. Перший на чільне місце у випуску поставив повідомлення про рішення апеляційного суду, яке підтвердило вирок Файнгольду (син кримського депутата який на смерть збив на машині мотоциклістку). Ще про це повідомив «Інтер». Інші канали, попри те, що стежили за темою, про це у вівторок не згадали. «1+1» починає випуск із повідомлення про те, що в 22 населених пунктах досі немає світла, відімкнутого внаслідок негоди. «Інтер» головною темою випуску поставив повідомлення про те, що в Донецькій області продовжує зростати кількість хворих на грип і ГРВІ. Тут незрозумілою є вибірковість, оскільки саме в цей день ситуація в Донецькій області незначно відрізнялася від ситуації у багатьох інших областях, де було також перевищено епідемічний поріг - на цей день таких областей 21.

 

СТБ починає випуск із пікету інтернет-користувачів під парламентом проти введення податку на інтернет (навіть у самому матеріалі сказано, що незрозуміло, чому ця подія сталася саме цього дня, адже цей законопроект Терьохіна лежить в Раді давно і ніхто його зараз розглядати не збирається). Новий канал почав випуск із малоцікавого звіту про те, що відбувалося в парламенті. Реально найважливіше з того, що там було, - продовження мораторію на продаж землі, але в сюжеті Нового про це не згадано. Схожі сюжети - звіт про день парламенту - робили цього дня «1+1», «Інтер» і ICTV, але вони хоча б не ставили їх на чільні місця у випусках.

 

ICTV почав свій вівторковий випуск із теми відкриття першого блоку Дністровської ГАЕС. Так чи інакше про цю подію побіжно згадали й усі інші канали, крім СТБ і Нового, але згадали з єдиною метою: піару кандидатки у президенти Юлії Тимошенко, яка, зрозуміло, очолила урочисте відкриття і говорила на ньому заяви суто передвиборного характеру.

 

5-й канал розпочав основний випуск із повідомлення про те, що Україна в січні з 4-денним запізненням розрахується за російський газ. Теж не зовсім зрозумілий вибір основної теми випуску - нічого в цьому цікавого немає, просто так між собою домовилися «Нафтогаз» і «Газпром» з огляду на святкові дні в січні. Інші канали цієї теми не згадали взагалі, що є цілком логічним. «Україна» почала випуск із повідомлень про чергові жертви негоди. Ще про це згадали «1+1», «Інтер», ICTV і 5 канал.

 

Канали традиційно дали розбіжні і недостовірні (непідкріплені компетентними джерелами) цифри кількості загиблих від холодів. «Інтер» і ICTV повідомили, що загинуло 45 людей. 5-й канал казав про «близько 4 десятків життів». А «Україна» - що «жертвами переохлаждения в Украине, по последним данным, стали 32 человека».

 

Інші порушення стандартів такі. Оцінки в студійному тексті Іванни Найди (Перший канал): «Транспортний хаос виснажує  Європу. Завірюха тримає в напруженні Захід і Південь Старого світу».

 

Численні власні оцінки і висновки, безпідставні узагальнення - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Тим часом саме в плюсовій температурі і відлизі ховається слизька небезпека. На суцільну ковзанку перетворюються центральні, південні та східні області країни. Особливо складно доводиться водіям та пішоходам на Одещині... Медики працюють, не покладаючи рук. Передусім тому, що їм не допомагають комунальники... Світлано, вітаю, як багато таких, хто не звик слизько жити?»; «Власники крамниць - в шоці»; «Негода суттєво обмежила можливості людей в пересуванні. Натомість таксисти, хоч і виконують ваші забаганки, але за захмарні ціни»; «Європейці вже майже втратили надію зустріти Різдво в тиші та спокої. Їм хоча б дістатися до своїх осель. Морози та заметілі спричинили справжній транспортний колапс»; «Політичний пінг-понг».

 

Оцінки і недостовірні посилання - в прямому включенні Світлани Федчун («1+1»): «Упевнено рухатися неможливо жодною вулицею міста. Навіть у центрі тротуари як скло... Донецькі комунальники стверджують - від початку негоди на дороги міста висипали понад 3 тонни солі та граншлаку... Медики кажуть, що всі шпиталізовані хворі нині у стабільному стані». Оцінки і висновки в сюжеті Григорія Жигалова («1+1»): «Вислів "як сніг на голову" придумали, напевно, у місті. Оскільки в селі ніякий сніг ні на яку голову, здається, проблемою не буде. І якщо українську міста вже котрий день через негоду живуть, як в надзвичайному стані, то в селі - цілковита тиша і спокій... Села на Київщині, здається, вимерли».

 

Оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Передсвяткова лихоманка чи передвиборний стрес?.. Коаліціянт-перебіжчик Юрій Бут сьогодні в центрі уваги... Утім, "за" висловилися регіонали. Кажуть, бюджету немає, все решта від лукавого».

 

Оцінки в студійному тексті Руслана Сенічкіна («Інтер»): «В Донецкой области стремительно растет количество больных гриппом и ОРВИ»; «Скандал в Литве».

 

Оцінки і недостовірні посилання - в студійних текстах Лесі Яворівської (Новий канал): «Президент таки підписав ухвалені парламентом зміни до бюджету, а тоді з головою поринув у святкування Дня дипломата»; «Європа у кризі. Ні, цього разу не в економічній. В Австрії, Фінляндії та Німеччині мінус 33. Транспортне сполучення по всьому континенту практично паралізоване»; «Фахівці кажуть: такого не очікували. Хоча підкреслюють - тішитися зарано». Оцінки - в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «У Верховній Раді уже атмосфера новорічна... Пропозиція провалилася. Утім коаліції нерви розхитала».

 

Оцінки в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Негода спричинила хаос на автодорогах, залізницях та в аеропортах»; «Президент Віктор Ющенко таки дозволив виділити гроші на боротьбу з грипом в Україні»; «Українці - кращі з кращих». Оцінки і висновки в сюжеті Ольги Снісарчук (5 канал): «Парламентарі раптом усвідомили марність своєї роботи. Висновок: замість плідно запрацювати, захотіли достроково рушити на новорічні канікули... Усе довкола не сприяє праці... Ініціатива депутата Юрія Бута, "відщепенця" від коаліції».

 

Оцінки і невиправдані узагальнення - в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Инициатива обложить пошлиной пользователей всемирной паутины, зарегистрированная в Раде, взбунтовала общественность»; «Бюджет, которого нет. Поправки, которых больше тысячи, в Кабмине рассматривать не торопятся. И так сойдет, говорят в Блоке Тимошенко, лишь бы принять до Нового года. В оппозиции забеспокоились. Говорят, дело пахнет выборами». Незбалансованим був сюжет Наталії Кравченко («Україна»), в якому звинувачення регіоналів на адресу бютівців у майбутніх фальсифікаціях чітко озвучено, надано слово з цього приводу нардепу Єфремову, а коментарів у відповідь немає.

 

Лише Перший канал повідомив цього дня, що парламент залишив поза увагою зміни до закону про вибори президента з зауваженнями Конституційного суду. Лише Перший, Новий канал і ICTV повідомили цього дня, що Ющенко підписав закон про надання 608 млн грн. на боротьбу з грипом. Раніше тему ретельно відстежували й решта каналів, а от про це не повідомили. Новий канал єдиний, хто дав цікаву статистику - про те, що 2009 року в незалежній Україні народилася рекордна кількість дітей. Лише «1+1» і 5 канал повідомили, що ЦВК заявив про зрив графіку друку виборчих бюлетенів. І лише Новий канал і «Україна» повідомили про те, що в Криму люди перекрили трасу Сімферополь - Севастополь, протестуючи проти «державного шахрайства», завдяки якому в них через суд позабирали законні землі.

 

Цей день був рекордним на матеріали з ознаками замовності.

 

Зокрема, Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5 канал і «Україна» подали матеріал про відвідини кандидатом Ющенком Київського інституту міжнародних відносин. «Інтер», крім того, подав заяву Ющенка щодо фінансування виборів.

 

Перший канал, «1+1», Новий канал подали матеріал із ознаками замовності про відвідини кандидатом Литвином Харкова, а «Інтер», ICTV і «Україна» - про відвідини ним же Запоріжжя. Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» подали з ознакам замовності матеріал про Тимошенко на Дністровській ГАЕС. Перший і Новий канали розповіли про те, що криза забрала у Тимошенко можливість бігати вранці, а СТБ і ICTV - про те, що Тимошенко склала собі рейтинг подій року. «Інтер» піарить Тимошенко на більш серйозній темі - заяві про те, начебто ЄС може надати Україні фінансову допомогу.

 

«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» подали матеріали з ознаками замовних про відвідини Януковичем дитбудинку на Луганщині. А «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV - про відвідини Тігіпком кондитерської фабрики у Донецьку. І ще «Інтер» дав матеріал з ознаками замовного про висловлювання Януковича щодо бюджету.

 

23 грудня (середа)

 

У середу канали починали свої випуски з різних тем. Перший канал - із історії в Лондоні, де пасажирів, які мали летіти до Києва, вигнали з літака. З-поміж інших каналів про це повідомили лише на «1+1». Починали ж випуск на «1+1», а також на 5-му каналі і на ICTV з наслідків кількаденної негоди в Україні. В той чи інший спосіб цієї ж теми торкалися «Інтер» і «Україна», інші канали в середу про цю тему забули. «Інтер» почав свій випуск повідомленням про те, що МВФ уже не дасть Україні цього року чергового траншу кредиту. Ще про це повідомив «1+1». Новий канал починав із повідомлення про те, що парламент пішов дочасно на канікули. Це була «найпопулярніша» тема дня, лише про неї повідомляли всі, без винятку, канали. СТБ починав свій випуск із матеріалу про протест підприємців у Запоріжжі проти обмежень на торгівлю алкоголем і тютюном поблизу дитячих закладів. Інші канали про це не повідомляли. «Україна» почала випуск із повідомлення про «надзвичайну ситуацію» з грипом в Донецькій області. Інші канали про це не повідомляли.

 

Найзгадуваніша каналами тема дня - парламент дочасно пішов на канікули. Цю тему висвітлювали всі канали. Журналістська оцінка була в сюжеті Наталії Малишко (Перший канал): «Традиційно посперечавшись, депутати завершили сезон-2009». Власні висновки, оцінки і недостовірні посилання - в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Нам свята не треба - роботу давай. От тільки цей жарт не про український парламент... Продавці на новорічному ярмарку в кулуарах лишилися невтішними... Депутати в залі невпинно сперечалися... Політичне напруження, - кажуть депутати, - навряд чи зменшиться».

 

СТБ використав тему для піару кандидата в президенти Арсенія Яценюка (єдиний, хоч і далеко не найкомпетентніший, коментатор по конфліктній темі). Оцінки і висновки - в підводці Лесі Яворівської (Новий канал): «Напрацювалися. У депутатів уже почалося свято. Вони його самі влаштували. Взяли і зробили собі канікули, скасувавши засідання. Офіційно це називатимуть - роботою в округах... Набридло працювати у парламенті регіоналам, комуністам, частині нунсівців. Литвинівці, які ще вчора називали опозицію, що вимагала скасувати засідання "ледарями". А переспали з цим ніч і сьогодні вже проголосували "за"».

 

Висновки й оцінки - в підводці Інни Шевченко (ICTV): «Українські депутати вчорашні жарти сьогодні перетворили на факти. І таки зробили собі достроковий відпочинок... Хоча напередодні тих, хто пропонував роз'їхатися по округах, називали ледарями, тепер литвинівці заявляють, що їхня політсила проти використання трибуни як передвиборчого майданчика».

 

Висновки, оцінки і невиправдані узагальнення - в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Зачем делать в этом году то, что можно отложить на следующий - решили депутаты. И сделали себе внеочередной отпуск. Когда вся страна будет работать, парламентарий отдохнет». І в сюжеті Едуарда Ганішевського: «Бюджет-2010 и новая редакция закона о выборах президента могут подождать. Народные избранники решили расслабиться до 19 января. За продление каникул голосовали дружно твердым большинством».

 

Всі канали, крім СТБ і 5-го, висвітлювали тему урядового рішення, за яким вкладників банку «Надра» переведуть до державного «Родовід-банку». Низка каналів (Перший, Новий канал, ICTV, «Україна») скористалися цією темою для піару кандидатки в президенти Тимошенко. Інші подали новину збалансовано.

 

Лише частина каналів фрагментарно продовжувала стежити за різкими погодними змінами, коли на зміну морозам і снігу прийшла велика відлига й ожеледиця. Найбільшу увагу приділив цій тематиці «1+1», розповівши і про стан на дорогах, і про відлигу на сході країни, і про ожеледицю на Тернопільщині, і про відлигу в Одесі, і про те, що столична каналізація не готова до відлиги. Щоправда, не уникли журналістських оцінок, зокрема в студійних текстах Наталії Мосейчук: «Отже, плюсовий наступ по всій Україні. Очевидно, що з дня на день остаточна перемога буде за ним. В повітрі - нежить, на землі - ковзанка, в голові - тиск». Висновки й оцінки і велика кількість даних без посилань - у сюжеті Мирослава Отковича: «Якщо нині люди місять сніг, то вже завтра можуть ковзати по льоду. Каналізація столиці потопу не переживе... Люди вправно ковзають по льоду. Екстремали-відчайдухи ходять на підборах... Баба Саша обачніша - життя навчило... Товстий шар снігу під ногами - це насправді не апокаліпсис. В останні дні в Києві випали лише 14 міліметрів опадів, тоді як норма грудня втричі більша... Варто дослухатися слів професіонала».

 

Без посилання на джерела подав Перший канал (студійний текст Андрія Сміяна) інформацію про вирубування хвойних дерев в Україні: «Щороку в Україні вирубують майже 3 мільйони хвойних дерев. З них 2 мільйони вирізають браконьєри». Незбалансовано подано інформацію в сюжеті Ірини Драбок (Перший канал): «Окрім екологів, на базари навідується і міліція і вона, - кажуть продавщиці ялинок, - на добу затримує тих, хто не дає хабара» - на це звинувачення немає думки у відповідь від міліції. Оцінки в студійних текстах Андрія Сміяна: «Сніговий хаос, що вже другий тиждень тримає у полоні Європу, не минає. Новою жертвою негоди стала Німеччина. Сніг паралізував роботу дрезденського аеропорту. Не краще і в інших містах країни. Скрутне становище як і раніше у Великій Британії, Італії, Іспанії і Франції... Сніг - не єдине лихо, що дошкуляє європейцям».

 

Численні оцінки і висновки, судження-поради і недостовірність інформації - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Найпопулярніші напрямки - західні, бо там гірськолижні курорти, і Крим... По всій Європі грудневі сніги завдають великого клопоту комунальникам і величезних затримок мандрівникам напередодні католицького Різдва»; «Президент - за позачергову сесію парламенту. Відтак відпустка парламенту може протривати недовго. Щоправда гарант опікується грішми на вибори, адже їх має виділити саме Верховна Рада. А вже потім її потрібно розігнати брудною мітлою»; «Питання що як ніколи актуальне взимку - справність газового обладнання. Не лінуйтеся і зверніть увагу на своє, бодай чого б не вийшло»; «Йдеться переважно про тих, хто опинився в заручниках снігової нельотної погоди, а також тих, хто грішить на обіцяні, але не надані послуги авіакомпаній, як от клієнти Wizz Air, 200 з яких застрягли в кількох європейських аеропортах. Натомість іноземці в таких ситуаціях знають, що робити»; «За даними українських екологів, щороку в Україні вирубують мільйон ялинок офіційно і ще півтора мільйони знищують у хижий спосіб».

 

Висновок у сюжеті Олександра Моторного («1+1»): «Таким чином, у найвідповідальніший момент ніхто з кандидатів не поставить результатів під сумнів». Оцінки в сюжеті Григорія Жигалова («1+1»): «Проблеми не тільки у Wizz Air. В аеропортах - як на східному базар... Не тільки українці виявилися неготовими до сюрпризів погоди і авралу авіаперевізників... хаос панує і в престижних авіавокзалах Європи... Щоби розвантажити європейський транспортний колапс, авіакомпанії і аеропорти подвоїли кількість персоналу». Недостовірні дані та узагальнення - в сюжеті Олександра Шилка («1+1»): «З одного боку, неформальні базари ліпші офіційних, адже продавці привозять ялинки штучно і обирають найкрасивіші. З іншого, перевіряльники застерігають: якщо в продавця немає документів, ялинка може бути з радіацією. Екологи закликають купувати ялинки штучні, мовляв, так робить вже третина киян. Та прихильників традиційних ялинок все ж таки більше».

 

Оцінки в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «Новый год с размахом! Российские чиновники решили не экономить и тратят на новогодние корпоративы, сувениры и подарки миллиарды рублей. Такая щедрость уже вызвала несколько громких скандалов. Самые неожиданные новогодние сюрпризы попали в прессу»; «Авиакатастрофа со счастливым концом... На Ямайке в аэропорту Кингстона при посадке разбился лайнер "Американских авиалиний". Все пассажиры и экипаж остались живы, только у некоторых - незначительные травмы». Останнє ще й неточно, оскільки в більшості повідомлень згадувалося про 4 пасажирів із тяжкими травмами.

 

Недостовірність посилань - у сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Проте, як свідчить практика, на велику групу людей такі помічники впливати не можуть, - кажуть фахівці... Не потрапити на такі гачки, кажуть фахівці, значно складніше».

 

Власні висновки й оцінки - в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Вражає те, що під час кризи деякі з цих фінустанов замість рятувати ситуацію, різними шахрайськими методами лише примножили власні капітали»; «Білорусь - країна, яка лякає світ своїм недемократичним режимом, але дивує злагодженим устроєм життя, впевнена, що саме завдяки національному укладу своєї економіки фінансову скруту переживає легше за інших»; «В Європі напередодні різдвяних свят - транспортний хаос»; «Різдвяне диво на острові вічного літа. На Ямайці ніхто не загинув під час невдалої посадки лайнера авіакомпанії American Airlines, хоча легкі травми дістали майже 100 людей» (тут ще й так само неточність). Крім того, недостовірною і неповною є подача соціологічних досліджень Київського міжнародного інституту соціології (брак критично важливих даних). І ще є недостовірність посилань: «За статистикою, найбільше туристів у Європі на різдвяні свята прямують до бельгійського міста Брюссель. І не дивно, бо з ділового міста воно перетворюється на справжню казку».

 

Власні висновки й оцінки, недостовірна подача інформації - в сюжеті Олени Астахової на ICTV: «Банківське шахрайство в Україні майже безкарне. Відповідають не фінансисти, що нажилися на кризі, а держава. Коли торік люди почали забирати депозити, керівники окремих фінустанов лише пришвидшили вимивання грошей. Найчастіше це робилося так. Банк надавав багатомільйонні позики кільком компаніям, які точно не мали чим віддавати. Потім гроші миттєво переказували іншим компаніям, начебто віддаючи борги. Так помахом сотні мільйонів розійшлися світом... Зловживання вражають... Аби було чим повертати гроші людям, уряд випустив облігації на 5,6 мільярдів гривень, які мусить викуповувати Нацбанк. Переважно він це робить, друкуючи гроші».

 

Власні оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Доверить банку все свои деньги навсегда под проценты сегодня - фантастика. На деле - реальная история Украины».

 

На «Інтері» неповно і без належного рівня достовірності подано соцопитування Київського міжнародного інституту соціології. Не зазначено низку обов'язкових даних, зокрема, таких важливих, як терміни, спосіб опитування, кількість опитаних і кого вони репрезентують.

 

Лише 5 канал повідомив про те, що ЦВК вимагає від уряду перевести на його рахунки належні гроші на проведення передвиборної кампанії. Лише «Україна» повідомила цього дня, що розслідування вбивства таращанського прокурора Мрука завершено і про аварію теплоцентралі в Одесі, внаслідок чого 5 центральних вулиць міста залишилися без опалення.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV подали інформацію з ознаками замовності про відвідини кандидатом Ющенком Криму, де той зустрічався з інтелігенцією. Перший канал і СТБ подали інформацію з ознаками замовної про відвідини кандидатом Литвином Донецька. «Інтер» і ICTV дали інформацію щодо заяви Литвина про Єдиний економічний простір, а Новий канал і Україна - інформацію щодо заяви Литвина про позаблоковість України. «1+1», «Інтер» і Новий канал повідомили з ознаками замовності про зустріч кандидата Януковича з міністром закордонних справ Угорщини. «Інтер» - про зустріч Януковича з керівником місії Міжпарламентської асамблеї СНД, а ICTV - про обіцянку Януковича запровадити безвізовий режим із Європою вже в 2012 році. «Інтер», Новий канал і ICTV повідомили з ознаками замовності про заяви кандидата Тігіпка в Донецькій області. «1+1», СТБ, Новий канал і ICTV - про заяву кандидата Яценюка щодо парламенту. «Інтер» і «Україна» дали з ознаками замовності повідомлення про заяву кандидата Бродського про те, начебто керівник парламентської фракції БЮТ просив американський суд про помилування Павла Лазаренка.

 

24 грудня (четвер)

 

Випуски четверга Перший канал, «1+1» і СТБ починали з заяви президента Чечні Рамзана Кадирова проти суверенітету України і Грузії. Згадували цю тему й інші канали. Взагалі проігнорував цю важливу тему «Інтер». Свій випуск «Інтер» починав із повідомлення про те, що в Україні від холодів загинуло близько 60 людей, щоправда без посилань на джерело інформації. Про це також повідомила «Україна», яка називає цифру 66, так само без посилань. І ще повідомив «1+1», хоча й назвав іншу цифру - 82 загиблих, але з посиланням на МОЗ. Новий канал почав випуск із інформації про те, що СБУ розсекречує архівні матеріали КДБ. Крім Нового, про це ще повідомили у четвер «Інтер», СТБ і 5 канал. ICTV почав свій випуск із повідомлення про святкування в Європі. 5 канал - з роковин вибуху житлового будинку в Євпаторії. Про що також згадали Перший, «1+1», ICTV і «Україна». Перша тема випуску на «Україні» - загибель людей від чадного газу, що, на думку журналістів каналу, є тенденцією.

 

У висвітленні каналами заяви Кадирова помітно істотний «пробіл». Реакцію офіційного Кремля всі дали абстрактно, повідомляючи похапцем і лаконічно, що Кремль «відхрестився (відмежувався)» від цієї заяви. Найближчим до балансу думок був матеріал Першого каналу, з якого можна зрозуміти, що подібного формулювання не було в цитованих каналом словах міністра закордонних справ Росії Лаврова - цей єдиний офіційний коментар не містить подібних категоричних тверджень, як і просто тверджень «по суті» самої заяви, загальні дипломатичні штампи. Отже, решта каналів видали бажане за дійсне, це було неточне (не відповідне сказаному) формулювання. Тим більше, що жоден канал, крім Першого, не загострив уваги на важливому факті: ані Мєдвєдєв, ані Путін ніяк не коментували заяву Кадирова. Натомість СТБ й «Україна» дали заспокійливий коментар голови СБУ Наливайченка.

 

Загалом тему більш якісно дослідили Перший канал (сюжет Сергія Никифорова) і «1+1» (сюжет Мирослава Отковича), решта каналів дали її поверхово, не звернувшись по повноцінні коментарі до кадрових дипломатів, не кажучи вже про експертів. Повноцінний бекґраунд про Кадирова і його відносини з Кремлем також дали тільки Перший канал і «1+1».

 

Оцінки і висновки, недостовірні посилання - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «"Зелений" поліз на барикади. І, здається, буде відстрілюватися до останнього патрона. Бо традиційного зниження його курсу напередодні новорічних свят непомітно. Долар вперто чіпляється за позначку 8»; «Хто не ризикує - той не виграє, - кредо всіх, хто бере участь в перегонах»; «Це сьогодні підтвердили українські посадовці, фактично визнавши, що 24 українці залишаються у скрутному становищі із єдиною різницею - без піратів на борту». Оцінки в сюжеті Сніжани Шевчук («1+1»): «Транспортна магістраль в'їзду в Україну звично динамічна. Шлях до Європи незвично порожній. А інформація про блокування руху через величезні черги на митному переході "Ягодин - Дорогуцьк" суттєво перебільшена».

 

Висновки і недостовірні посилання в сюжеті Олександра Шилка («1+1»): «Хід думок цієї жінки розділяють експерти. До вибору нової влади долар може зрости в ціні. Бо інвестори побоюються вкладати валюту в політичну нестабільну Україну... Відповідно, після виборів президентських і, можливо, перевиборів парламенту, коли все стабілізується, долар знову знизиться в ціні».

 

Висновки, оцінки і недостовірність посилань - в сюжеті Олени Усенко («1+1»): «Ні те, ні інше для більшості селян не вихід. Адже виливається у фантастичні для них гроші... Вихід із цього замкненого кола люди не бачать. А тим, хто міг би його показати - байдуже».

 

Безпідставне узагальнення і оцінка - в сюжеті Григорія Жигалова («1+1»): «Подальші неприємності з балкером «Аріана» експерти передрікали задовго до звільнення. Відомий російський аналітик з питань морських перевезень Михайло Войтенко зазначає...».

 

Оцінка в сюжеті Максима Сухенка («1+1»): «Це - українське посольство в Іраку, найнебезпечнішій країні, де працюють наші дипломати».

 

Оцінка і висновок в студійних текстах Руслана Сенічкіна («Інтер»): «Печальная статистика... Спектакли так долго не живут».

 

Оцінка в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Драматичний поворот в історії затриманого у Демократичній Республіці Конго теплохода з українцями на борту...». На цьому каналі також незбалансовано подано інформацію про передачу встановлення тарифів на ЖКГ уряду. Подано лише урядову позицію в непростій і конфліктній темі.

 

Оцінки, безпідставні узагальнення, недостовірні посилання в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Украинцы гибнут, пытаясь согреться. Трагические сводки приходят ежедневно... Мы привыкли к теплым зимам и потеряли бдительность, говорят медики... Зато проблемы начинаются уже при въезде в город». І в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Скоро Новый год, в повестке дня вопросы в основном спорные, страсти намечаются непраздничные».

 

Лише Перший канал і «Інтер» повідомили цього дня про те, що Центрвиборчком одержав гроші на проведення передвиборної кампанії. Лише Перший канал повідомив про те, що ЦВК запровадила нову процедуру голосування не за місцем проживання, яка замінить скасовані відкріплювальні талони. Лише «1+1» повідомив, що розпочато друк виборчих бюлетенів. Лише «Інтер» і ICTV повідомили про те, що на Закарпатті лікарі вперше провели операцію на відкритому серці. І лише СТБ повідомив, що цього дня було відтерміновано на 3 місяці введення в дію закону про боротьбу з корупцією.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV дали новину з ознаками замовної про те, як кандидат Ющенко відкриває в Дніпропетровську поліклініку. Перший, «1+1», Новий канал і ICTV - про заяву кандидата Литвина у Вінниці з приводу бюджету, а «Інтер» і 5-й - його ж заяву там же з приводу наукового потенціалу країни. Кандидат Янукович у Переяславі-Хмельницькому заявив про спільну історію України і Росії, про що повідомили з ознаками замовності Перший канал, «1+1» і «Інтер», а також про фінансування виборів, - про що повідомили Новий канал, ICTV і 5 канал. Крім того, «Інтер», СТБ і ICTV повідомили про зустріч цього ж кандидата з журналістами, де він пообіцяв створити суспільне мовлення. Матеріал із ознаками замовності про заяви кандидатки Тимошенко на Прикарпатті з приводу голосування в 2-му турі дав «Інтер». Він же й ICTV повідомили про заяви кандидата Тігіпка на Кіровоградщині про екологію. Перший і «1+1» повідомили про пікет кандидата Противсіх під російським посольством. СТБ, Новий канал і ICTV - про заяву кандидата Яценюка з приводу пільговиків.

 

25 грудня (п'ятниця)

 

Перший канал почав свій випуск із повідомлення про святкування католицького Різдва. «1+1» і «Україна» - з повідомлень про те, що чемпіон із дзюдо, який застрелив юнака в Запоріжжі, здався правоохоронцям. Ще про це повідомив лише Перший канал. «Інтер» і ICTV почали випуски з повідомлення про пасажирів рейсу Київ - Нью-Йорк, які провели в Борисполі вже дві доби. Ще про це повідомив тільки Перший канал. СТБ почав випуск з повідомлення про те, що Папу Римського збили з ніг під час меси. Новий канал почав випуск із повідомлення про рейтинг подій року, складений політологами. Ще ця тема зацікавила ICTV. 5 канал повідомив першою новиною, що Центрвиборчком отримав гроші на вибори. Про це в п'ятницю говорив і СТБ. Варто пригадати, що таку новину «Інтер» і Перший канал повідомляли ще напередодні. Разом із тим, цього дня «Інтер» повідомив із посиланням на члена ЦВК Михайла Охендовського, що гроші, обіцяні напередодні Держказначейством, насправді на рахунок ЦВК так і не прийшли!

 

Про ситуацію з пасажирами рейсу Київ - Нью-Йорк канали повідомили з різними фактичними подробицями. Так, Перший канал говорив про 300 пасажирів, «Інтер» - про «около шестисот», ICTV - про 250. Жоден канал не зміг добитися від компанії «Аеросвіт» притомних коментарів, були тільки дуже формальні пояснення в матеріалах «Інтера» та ICTV. В матеріалах ICTV - власні журналістські оцінки: «250 пасажирів злощасного рейсу» (студійний текст Інни Шевченко), «Ледь не половина пасажирів злощасного рейсу... Тепер усе пропало. Але знущання над людьми на цьому не закінчилося» (сюжет Олени Астахової).

 

Про прихід із каяттям чемпіона з дзюдо, який застрелив у Запоріжжі юнака, канали повідомили дуже скупо, без подробиць, які журналісти могли би з'ясувати. При цьому є власні оцінки: «На дзюдоїста та його друзів чинили неабиякий моральний тиск» (пряме включення Якова Носкова на «1+1»), «Бесславный путь олимпийца» (студійний текст Олени Кот на «Україні»).

 

Велика кількість порушень стандартів - у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Далі - жорстока історія про катів в погонах. На Київщині міліціонери затримали двох селян. Внаслідок традиційної процедури встановлення особи один із них зазнав черепно-мозкової травми, в іншого відмовили ноги і зник зір. Приголомшує те, що ті, хто зробили з людей м`ясо, і досі при погонах та на волі» (оцінки й упереджені висновки); «Білоруси штурмують Україну. Північні сусіди вирішили, що там добре, де їх немає, от і вже з десяток років приїжджають до Чернігова по новорічні покупки. Алла Скорик - про дружбу народів, особливо коли йдеться про економію та базар» (оцінки, безпідставні узагальнення і висновки); «Яке бажання загадає чинний глава уряду, перебуваючи в товаристві двох тезок, - не секрет. А от чи виконають чоловіки хоча б цю забаганку Леді Ю - це питання»; «Результат їхньої роботи оцінити легко: за п'ять років нікому не вдалося напасти на українських дипломатів» (висновки); «На честь відомого міністра транспорту, якого у свій час навіть пророчили в кандидати в президенти», «Слобожанські ліси - на плаху. 70 гектарів діброви фактично відібрали в держави підприємці. Щоб дістати у власність ласий шматок поруч із лісом, навіть підробили судове рішення»; «Сенсацію про високу радіоактивність ялинки на Майдані Незалежності рознесли деякі столичні газети... Щойно почувши цю новину, ТСН вирішила перевірити сенсаційні факти» (оцінки); «Споживацький торнадо. Він цими днями лютує у крамницях та на базарах. Але змітаючи з полиць продукти, не забувайте дивитися на термін придатності. Бо от столичні захисники споживацького права вийшли на ринкові стежки перевірити якість харчів і створили справжнє стихійне лихо для продавців» (оцінки, поради і висновки); «Фахівці кажуть: на ялинці у квартирі не має бути жодних ватних чи паперових прикрас, а встановлювати зелену красуню треба якнайдалі від опалювальних пристроїв» (недостовірність посилань).

 

Численні оцінки і власні висновки в прямому включенні Бориса Іванова («1+1»): «Ласкаво просимо до гангстерського Києва, бо це вже другий випадок пограбування саме ювелірної крамниці за останній тиждень... І, на щастя, минулося без жертв. Проте є постраждалий, це охоронець цієї крамниці. І, знову ж таки, на щастя, крім нього та двох продавців на той час, а це був день, в магазині нікого не було. Як на мене, це не дивно, і ви бачите, де розташований цей магазин... Закритий цей магазин продовольчими кіосками, тож його майже не видно, не можна побачити з вулиці. Хоча це досить таке людне місце. Ви бачите, праворуч знаходиться Мостицький ринок, досить жваве перехрестя, утім жоден з людей, які були нами опитані, нічого не могли повідомити, ніяких подробиць. Між тим, буквально серед білого дня п'ятеро людей увірвались до цієї крамниці, вдарили охоронця у висок, і поки двоє з них тримали охоронця, щоб той не міг скористатись тривожною кнопкою, троє погрожуючи нібито пістолетом вичистили вітрини, і також спокійно вони покинули цю крамницю, розчинились у натовпі».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Олександра Моторного («1+1»): «Перевіряльники чеканять крок. Контрольно закупалися без преси. Про порушення з недоліками - наче в рупор... Перші на шляху перевіряльницької хвилі - солодощі, на себе прийняли удар. Пожертвували собою, аби решта встигнула зачинитися. Вона одним оком спілкуватися, іншим товаришам допомагає від прискіпливого ока перевіряльників сховатися... На горіхи перепадає журналістам».

 

Оцінка, висновок і недостовірне посилання - в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «Агітуючи за Януковича, Нестір Шуфрич дійшов до нестями. Сьогодні у Харкові він закликав голосувати за свого лідера в одній з місцевих музичних шкіл і знепритомнів просто на сцені... За неофіційною інформацією, регіонал отруївся».

 

Висновки і безпідставне узагальнення - в підводці Лесі Яворівської (Новий канал): «2009-й рік запам`ятається українцям спортивними досягненнями - футбольними перемогами. Більше згадати буде нічого. Політики та економісти увесь рік байдикували. Результат? Немає результату. Такі підсумки року підбили у трьох столичних дослідних центрах та інститутах».

 

Оцінка в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Прикрий інцидент стався під час традиційної месси у ніч на Різдво». Численні оцінки й «експертні» висновки без жодних надійних посилань - в сюжеті Наталії Мороз (ICTV): «Цей рік точно увійде в історію під назвою «криза». Початок року - все на межі. Заводи зупиняються, людей масово звільняють, долар стрибає, гроші з депозитів не віддають, населення в паніці... Фінансовий сектор лихоманило як ніколи... Такого ще не було. Мораторій НБУ на заборону дострокового зняття депозитів, непрозора рекапіталізація банків та запровадження тимчасових адміністрацій ще більше озлобило людей. Довіру до банків вдалося частково повернути вже влітку... Непереливки цього року прийшлося і імпортерам. Через зростання курсу ціни космічно злетіли, а продажі впали... Більшість галузей української економіки поводилися подібно до світових. Але не харчова... Криза для економіки стала шоковою терапією. Бізнесмени навчилися передбачати ризики, оптимізувати виробництво, боротися за кожного клієнта і просто виживати. А ще вони кажуть, що не такий страшний чорт, як його малюють. І цей новий рік зустрічають з більшим оптимізмом, ніж 2009-й. Вони впевнені: якщо вистояли в скруту, надалі вже точно все буде добре».

 

Всі ці оцінки і висновки оформлено в журналістському тексті без посилань, попри те, що журналістка їх, найімовірніше, почула від тих експертів, із якими спілкувалася (і синхрони яких є в сюжеті!). Тож критичною, з точки зору дотримання стандартів якості, була втрата посилань на справжнє авторство всіх цих думок.

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Небывалый размах контрабанды. Из Прикарпатья елки уже вывозят грузовиками».

 

Лише Перший канал повідомив цього дня про заяву Комітету виборців України щодо загрози зриву виборів. І лише Перший продовжив стежити за темою агресивної заяви Кадирова, давши у п'ятницю реакцію РНБОУ на цю заяву. Лише «Інтер» повідомив, що газорозподільчі мережі указом президента наказано залишити у власності облгазів. Лише «Інтер» і «Україна» повідомили, що один із керівників «Еліта-Центру», засуджений по справі, подав апеляцію. Лише «Інтер» і ICTV повідомили цього дня, що спільний українсько-російський літак Ан-148 здійснив свій перший рейс. І лише «Україна» повідомила, що Тимошенко отримала від ЦВК перше попередження за використання службового становища в цілях передвиборної агітації.

 

Перший канал і «1+1» повідомили з ознаками замовності про передвиборні заяви кандидата Ющенка під час відвідин ним Першого каналу. Перший, «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV дали матеріали з ознаками замовності про заяви кандидата Литвина у Хмельницькому про підтримку малого та середнього бізнесу. «1+1» та «Інтер» так само повідомили про зустріч кандидата Януковича з керівниками громадських організацій з черговими звинуваченнями на адресу уряду. А Новий канал, ICTV й «Україна» - про те, як кандидат Янукович на зустрічі з дітьми був Дідом Морозом. «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV повідомили з ознаками замовності про відвідини кандидатом Тігіпком Черкас, де він каже про ціни на газ.

 

26 грудня (субота)

 

У суботу Перший канал, «1+1», 5 канал і «Україна» почали свої випуски з повідомлень про підвищення рівня річок Закарпаття і підтоплення населених пунктів. Ще про це розповів ICTV, на відміну від «Інтера». Останній почав випуск із повідомлення про те, що на «Аріану» доставили харчі, воду і пальне. Про це повідомили й інші канали, крім ICTV й «України». Обидві теми однозначно були важливими для висвітлення. ICTV почав випуск із повідомлення про пасажирів рейсу Київ - Нью-Йорк, які вже третю добу сидять у Борисполі. З-поміж решти каналів про це повідомив лише «Інтер». Перший канал, який повідомляв про це напередодні, «забув» відстежити розвиток теми. Інші канали так і не звернули на неї уваги.

 

Про повінь на Закарпатті більш повно - з прямим включенням із місця події - повідомив «1+1», решта каналів обмежилися короткими повідомленнями. Щоправда, всі канали розповіли про близько 200 затоплених житлових будинків, ICTV - про «сотні садиб і десятки будинків», а «1+1» - лише про «десятки будинків». Посилань на джерела цієї інформації канали не навели. ICTV дав недостовірний прогноз: «Фахівці кажуть: вода прибуватиме ще два дні».

 

Канали повідомили про доставку на «Аріану» палива, їжі й води, переважно з посиланням на МЗС. Лише ICTV вдалося зв'язатися телефоном із капітаном судна, але при цьому в повідомленні каналу немає належного бекґраунду.

 

Лише «Інтер» і ICTV цього дня продовжували стежити за долею пасажирів рейсу Нью-Йорк, які й надалі перебували в аеропорту «Бориспіль». При цьому у каналів так само розбігалася інформація щодо кількості цих пасажирів: «около 600» на «Інтері» і «понад 500» на ICTV. На ICTV рейс і надалі називали «злощасним» (сюжет Олексія Пшемиського).

 

У студійних текстах Олексія Ліхмана («1+1») - численні оцінки і висновки: «Трагедії майже одночасно сталися у трьох різних районах області. Всі люди живі і нині перебувають у лікарнях... Але не грипом єдиним страшна зима... З Нового року полегшиться нелегка доля покупця... Але його нинішній репортаж з Іраку вражає іншим. Страшніше за вибухи і постійну загрозу життю, є жахлива прірва між бідними і багатими у цій країні... Продовжуємо тему нелегкого життя наших заробітчан за кордоном... Донбаські шахти, відомі трагічними випадками численної загибелі людей, перетворюють на туристичну Мекку».

 

Оцінка і недостовірне посилання - в прямому включенні Ольги Параскун («1+1»): «Дивний збіг, але люди отруїлися майже одночасно у трьох різних віддалених один від одного районах Миколаївщини... Кажуть: те, що трагедії відбулися майже одночасно, може бути пов'язано із тим, що останні дві доби на Миколаївщині був дуже низький атмосферний тиск». Висновки в сюжеті Олени Шворак («1+1»): «Щоправда, інші чоловіки наслідувати приклад Романа не квапляться. Тож він залишається радше винятком із правил».

 

Висновки й оцінки - в студійних текстах Олега Дейнеки (5 канал): «Увагу світових засобів інформації зараз прикуто до Парижу... Ескалація насильства на Близькому Сході».

 

Оцінки і недостовірність посилань - у студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Старые песни о газе. Россия сомневается в платежеспособности Украины в будущем году... На молебен через металоискатель. Прихожане Киева сегодня столкнулись с неожиданной проблемой». І оцінки в сюжеті Дмитра Кочергіна («Україна»): «Теперь ДК не в лучшем состоянии... Забава не для слабонервных».

 

Перший канал і «Інтер» подали з ознаками замовності матеріал про відкриття Ющенком на Полтавщині козацького меморіального комплексу. А ICTV повідомив, що президенту «було важко дістатися» туди. Перший канал - про те, що Тимошенко роздавала акти на землю мешканцям Канівського району. Про заяви кандидатки Тимошенко на Черкащині проти брудних технологій на виборах повідомив із ознаками замовності «Інтер», а про її ж заяви там же стосовно розрахунків за газ - ICTV. 5 канал - про її заяви там же стосовно видобутку нафти і газу в Україні.

 

«Інтер» подав передвиборні заяви Януковича під час відвідин каналу. «Інтер» і ICTV - про заяви Литвина у Хмельницькому стосовно того, що політики зайняті не роботою, а виборами. «Інтер», ICTV і 5 канал - про зустріч Тігіпка з ветеранами-афганцями. 5 канал - про заяву в Чернівцях кандидата Тягнибока проти подвійного громадянства.

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         19 матеріалів

21.12   Ющенко і Європарламент;

21.12   Янукович і Європарламент;

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

21.12   Курорт «Буковель»;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Литвин в Харкові;

22.12   Тимошенко на Дністровській ГАЕС;

22.12   ранок Тимошенко;

23.12   Ющенко в Криму з інтелігенцією;

23.12   Литвин у Донецьку;

23.12   Тимошенко і депозити «Надра-банку»;

24.12   Ющенко в Дніпропетровську;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Янукович у Переяславі;

24.12   Противсіх пікетує посольство РФ;

25.12   Ющенко і Перший канал;

25.12   Литвин у Хмельницькому;

26.12   Тимошенко і земельні акти;

26.12   Ющенко на Полтавщині;

 

«1+1»                         18 матеріалів

21.12   Ющенко і Європарламент;

21.12   Янукович і Європарламент;

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

21.12   Литвин в Харкові про міліцію;

21.12   Яценюк ні про що;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Литвин в Харкові;

22.12   Тимошенко на Дністровській ГАЕС;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Тігіпко на кондфабриці в Донецьку;

23.12   Янукович і угорський міністр;

23.12   Яценюк про парламент;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Янукович в Переяславі;

24.12   Противсіх пікетує посольство РФ;

25.12   Ющенко і Перший канал;

25.12   Янукович з громадськими організаціями;

25.12   Тігіпко в Черкасах;

 

«Інтер»                      32 матеріали

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

21.12   Литвин в Харкові про міліцію;

21.12   Янукович з журналістами про дітей;

21.12   Литвин про спостерігачів;

21.12   Тігіпко про відродження машинобудування;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Тимошенко на Дністровській ГАЕС;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Тігіпко на кондфабриці в Донецьку;

22.12   Литвин в Запоріжжі;

22.12   Тимошенко про допомогу ЄС;

22.12   Янукович про бюджет;

23.12   Ющенко в Криму з інтелігенцією;

23.12   Янукович і угорський міністр;

23.12   Бродський про Кириленка;

23.12   Литвин про ЄЕП;

23.12   Янукович і Міжпарламентська асамблея СНД;

23.12   Тігіпко на Донеччині;

24.12   Ющенко в Дніпропетровську;

24.12   Янукович в Переяславі;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Янукович про суспільне мовлення;

24.12   Тимошенко на Прикарпатті;

24.12   Тігіпко на Кіровоградщині;

25.12   Литвин у Хмельницькому;

25.12   Янукович з громадськими організаціями;

25.12   Тігіпко в Черкасах;

26.12   Ющенко на Полтавщині;

26.12   Янукович на «Інтері»;

26.12   Тимошенко на Черкащині;

26.12   Литвин у Хмельницькому;

26.12   Тігіпко і афганці;

 

СТБ                           10 матеріалів

21.12   Яценюк про промвиробництво;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Тігіпко на кондфабриці в Донецьку;

22.12   Тимошенко про рейтинг подій року;

23.12   Литвин у Донецьку;

23.12   Яценюк про парламент;

24.12   Янукович про суспільне мовлення;

24.12   Яценюк про пільговиків;

25.12   Литвин у Хмельницькому;

 

Новий канал            21 матеріал

21.12   Янукович і Європарламент;

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

21.12   Литвин в Харкові про міліцію;

21.12   Яценюк про промвиробництво;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Литвин у Харкові;

22.12   ранок Тимошенко;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Тігіпко на кондфабриці в Донецьку;

23.12   Ющенко в Криму з інтелігенцією;

23.12   Яценюк про парламент;

23.12   Тігіпко на Донеччині;

23.12   Литвин про позаблоковість України;

23.12   Янукович і угорський міністр;

23.12   Тимошенко і депозити «Надра-банку»;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Яценюк про пільговиків;

24.12   Янукович в Переяславі;

25.12   Литвин у Хмельницькому;

25.12   Тігіпко в Черкасах;

25.12   Янукович - Дід Мороз;

 

ICTV                          30 матеріалів

21.12   Янукович і Європарламент;

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

21.12   Литвин в Харкові про міліцію;

21.12   Яценюк про промвиробництво;

21.12   Ющенко вручив премії;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Тимошенко на Дністровській ГАЕС;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Тігіпко на кондфабриці в Донецьку;

22.12   Литвин в Запоріжжі;

22.12   Тимошенко про рейтинг подій року;

23.12   Ющенко в Криму з інтелігенцією;

23.12   Яценюк про парламент;

23.12   Литвин про ЄЕП;

23.12   Тігіпко на Донеччині;

23.12   Янукович і безвізовий режим;

23.12   Тимошенко і депозити «Надра-банку»;

24.12   Ющенко в Дніпропетровську;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Янукович про суспільне мовлення;

24.12   Тігіпко на Кіровоградщині;

24.12   Яценюк про пільговиків;

24.12   Янукович в Переяславі;

25.12   Литвин у Хмельницькому;

25.12   Тігіпко в Черкасах;

25.12   Янукович - Дід Мороз;

26.12   Ющенко на Полтавщині;

26.12   Тимошенко на Черкащині;

26.12   Литвин у Хмельницькому;

26.12   Тігіпко і афганці;

 

5 канал                      7 матеріалів

21.12   Ющенко і Європарламент;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

24.12   Литвин у Вінниці;

24.12   Янукович в Переяславі;

26.12   Тимошенко на Черкащині;

26.12   Тігіпко і афганці;

26.12   Тягнибок у Чернівцях;

 

«Україна»                 9 матеріалів

21.12   Тимошенко на Тернопільщині про дебати з Януковичем;

22.12   Ющенко і майбутні дипломати;

22.12   Тимошенко на Дністровській ГАЕС;

22.12   Янукович в Луганському дитбудинку;

22.12   Литвин в Запоріжжі;

23.12   Бродський про Кириленка;

23.12   Литвин про позаблоковість України;

23.12   Тимошенко і депозити «Надра-банку»;

25.12   Янукович - Дід Мороз.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         33;

«1+1»                         215;

«Інтер»                      51;

СТБ                           35;

Новий канал            52;

ICTV                          113;

5 канал                      45;

«Україна»                 82 матеріали.

 

Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» здійснюється у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28655
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 879
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 755
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 070
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 369
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 530
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 248
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 935
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду