Підрахунки голосів і говорильня про коаліцію

23 Лютого 2010
68405
23 Лютого 2010
09:05

Підрахунки голосів і говорильня про коаліцію

68405
Виборчу тематику канали висвітлювали хаотично, допускаючи оціночні судження, власні висновки та безпідставні узагальнення. Моніторинг за 8 – 13 лютого 2010 року
Підрахунки голосів і говорильня про коаліцію

 

8 лютого (понеділок)

 

 

Цього дня всі канали починали випуски з теми підрахунку голосів Центрвиборчкомом (не оцінюється 5 канал, оскільки нема розшифровки його випуску). Цю тему майже всі канали (крім СТБ) висвітлювали переважно оперативно, в формі прямих включень з ЦВК. Загалом канали подають схожу інформацію і думки членів ЦВК, але в цих матеріалах були і порушення стандартів.

 

Так, зокрема, численні власні оцінки й недостовірні посилання в прямому включенні Олександра Загородного на «1+1»: «Розрив насправді вже зростає... Але попри все, підрахунок триває, практично в автоматичному режимі... Ось такі нещасливі цифри для Юлії Тимошенко. Я хочу сказати, що підрахунок зараз триває і проблема виникла за Кримом та Луганською областю. Тут повідомляють, що там підрахунок йде дуже повільно. І нібито, є такі думки, що це робиться навмисно... І сьогодні тут у ЦВК сподіваються, що вийдуть на підрахунок голосів на таку гарну цифру 99,99% голосів виборців». І ще чомусь Загородний настирливо повторює таку власну думку: «це означає, що розрив між ними вже більше 3%, хоча насправді це вже немає ніякого значення» і «хоча насправді всі ці цифри вже очевидно не мають ніякого значення». А в наступному студійному тексті Наталія Мосейчук («1+1») чомусь повідомляє таке: «Це був Олександр Загородний, якому пообіцяли, що вже завтра-післязавтра країна почує остаточний результат виборів». З самого включення абсолютно не зрозуміло, хто таке обіцяв Загородному. Більше того, з-поміж усіх коментарів членів ЦВК цього дня такої обіцянки точно не було!

 

Власні оцінки є в прямому включенні Таші Трофимової (Новий канал): «На цей час, як-то кажуть, є дві новини, приємна і не дуже. З приємних - це те, що до Центрвиборчкому почали поступати протоколи з мокрими печатками... Ну, і власне з менш приємних новин, це те, що на цьому табло зараз і досі немає цифри 100... Ці регіони вважаються найбільш лояльними до кандидата в президенти Віктора Януковича».

 

Ведуча ICTV Олена Фроляк робить власну оцінку виборам, каже без посилань таке: «Пройшли вони демократично і з дотриманням міжнародних стандартів». Крім того, вона ж оцінює й хід підрахунку голосів: «Порівняно з першим туром, електронний підрахунок голосів цього разу йде оперативніше». У прямому включенні Тетяни Прудникової (ICTV) є недостовірне посилання: «... Дві дільниці, одна на Луганщині, інша в Криму, досі не надають інформацію. Деякі члени ЦВК запевняють, що це робиться спеціально».

 

На «Україні» в прямому включенні Інни Христич майже всі посилання на думки членів ЦВК є неконкретними, а отже, недостатньо достовірними: «В Центризбиркоме констатируют, что выборы Президента состоялись... Вместе с тем, в Центризбиркоме признают, что есть определенные проблемы с передачей электронных данных... В Центризбиркоме не берутся прогнозировать, и в то же время здесь гарантируют, что имя нового Президента мы узнаем не позднее, чем через 10 дней с момента голосования, как того требует закон... И поскольку разрыв между Виктором Януковичем и Юлией Тимошенко составляет чуть более 3 %, в Центризбиркоме не исключают возможности судебных тяжб, которые может затеять проигравшая сторона. Так что инаугурация нового Президента может быть перенесена по срокам - так прогнозируют в Центризбиркоме».

 

Решту інформації, пов'язаної з виборами, канали подають цього дня надзвичайно плутано, змішуючи докупи різні теми. Чимало каналів не виявили достатнього професіоналізму, ігноруючи важливі моменти. Так, до прикладу, більшість кореспондентів повідомляють із ЦВК про те, що туди не надійшли електронні протоколи з Криму і Луганської області. Лише «Україна» додає, що така ж ситуація з Одещиною. Різною мірою спробували розібратися в тому, чому це відбувається, лише на «1+1», «Інтері», Новому каналі й «Україні». Лише кореспонденти «1+1» і «України» спромоглися побувати в окружкомах - відповідно Криму й Одеси - і показати, що там відбувається насправді.

 

При висвітленні цієї теми журналісти не втримуються від власних висновків і оцінок. Мосейчук на «1+1» каже таке: «Ну, і далі ми спробуємо розібратися чому Крим пасе задніх в підрахунку голосів... Там не квапляться з підрахунком голосів». Наталія Сафіханова («1+1»): «Засідання перетворилося на суцільний конфлікт... У представників дільничних комісій також не витримують нерви».

 

У студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал) чуємо таке: «Інтригу залишають і на Кримському півострові. Там голоси рахують дуже повільно... Члени виборчих дільниць просто не можуть здати свої бюлетені в окружкоми... Схожі справи на Луганщині».

 

Оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Электронные протоколы медленно принимали и считали не только в Крыму и Луганской области. В Одессе половина окружкомов до самого утра не принимали протоколы с участков». Оцінки і висновки в репортажі на «Україні» (авторство репортажу не зазначено): «Однако в окружной комиссии 136 оказались не готовы принимать протоколы... Причем решить что-либо не мог. Голосование провалилось, потому как в комиссии одинаковое количество представителей обоих кандидатов. Лишь сегодня утром окружком приступил к подсчету голосов одесситов... Хуже всех считает голоса Раздольницкий район».

 

Лише «Інтер» при цьому повідомляє, що в Криму прокуратура завела 6 кримінальних справ про перешкоджання роботі виборчої комісії.

 

Про перші реакції учасників другого туру напопередні підсумки виборів канали повідомляли по-різному і фрагментарно.

 

Так, другорядну інформацію про те, що Янукович і його соратники впевнені у перемозі, подали Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна». А от більш важливі моменти повідомляють поодинокі канали. Про те, що прихильники Януковича закликають Тимошенко визнати результати виборів, - лише Перший, «1+1» і ICTV. Про те, що регіонали готові співпрацювати з БЮТ, але звати їх до коаліції не будуть, - лише Перший канал і Новий. У висвітленні цих тем - велика кількість порушень стандартів.

 

Оцінки в сюжеті Катерини Бессарабової (Перший канал): «Втім розслаблятися біло-блакитні не збираються». В студійному тексті Мосейчук («1+1»): «Але ще кілька днів прем'єр може почуватися в безпеці». Оцінка і висновок в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «В отличие от оппонентов, в штабе Партии регионов сегодня охотно общались с прессой. В своей победе здесь не сомневаются. Об этом свидетельствуют поступающие данные из Центризбиркома».

 

Оцінки в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Янукович взагалі взяв тайм-аут (тут ще й неточність, оскільки ці слова суперечать тому, що в наступному сюжеті є синхрон Януковича). Хоча після післявиборної ночі в штабах на коментарі не скупилися. Різниця була лише в настроях. В одних мало не танцювали від радості, в інших намагалися приховати розчарування». Численні оцінки в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «У Януковича навпаки. Повна зала партійців, зірок і преси. Емоцій не стримують... На сцену виходить неквапом... Вона зникає так само войовничо, він цілує артистів і теж іде геть... У штабі опонента VIP-обличчями аж кишить. Є й ті, чию появу тут ще кілька років тому і уявити важко. ... Не приховує задоволення і Рінат Ахметов».

 

Оцінки в сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Разрыв во 2 туре небольшой, а взаимных претензий достаточно... Олимпийское спокойствие царит лишь в штабе Януковича».

 

Низка каналів (Перший, «1+1», СТБ і «Україна») повідомляють про мітинг прихильників Януковича під ЦВК. Тут традиційно канали називають різну кількість мітингувальників, оскільки не звертаються до всіх необхідних джерел (і до організаторів, і до правоохоронців). «Організатори кажуть, зараз їх 10 тисяч» (Перший канал) і «єдине що відомо: Партія регіонів вже привезла до Києва близько 7 тисяч люду» (Мосейчук на «1+1»). «Якщо вчора під ЦВК їх було 200, то сьогодні тисячі півтори» (Юлія Дячук на «1+1»). І мітинг починався о 7-й ранку, за словами журналістів Першого каналу, і о 9-й - за словами журналістів «1+1». Перший і «1+1» повідомляють про те, що на Київ їдуть ще прихильники Януковича, зокрема з Криму, при цьому посилаються на джерело інформації коректно.

 

Оцінки і недостовірне посилання у сюжеті на цю тему Сергія Никифорова (Перший канал): «Але на сцену уваги мало. Люди збилися в маленькі групки, головна задача - не змерзнути... Але розслаблені вони лише на перший погляд, насправді мають чітку мету, кажуть «регіонали».

 

І велика кількість оцінок у сюжеті Юлії Дячук («1+1»): «Відгомін помаранчевого періоду не тільки у словах. Цей чоловік у промовистій шапці приніс сюди прапор 5-річної давності... Якщо говорити про претензії, а надто не політичні, то їх точно не буде у власника ось цього тютюнового кіоску. За цигарками біля ЦВК черга стабільна. Тут слухають полум'яні промови і водночас жують бутерброди. Правда цього пікету - 13-градусний мороз... Вихід із метро "Печерська" сьогодні не найзручніший... А тим, хто у цих наметах, тепло, але тісно. Сюди запускають найактивніших, задубілих найдужче. Там не дуже приємно пахне і людей, як оселедців у діжці».

 

Стосовно реакцій на попередні результати виборів з боку Тимошенко та її соратників канали подавали інформацію по-різному. Крім того, звісно, що Тимошенко двічі відкладала свою прес-конференцію. Від того, що «у БЮТ сьогодні від гучних заяв утрималися» (Перший канал), «в центральном штабе Юлии Тимошенко сегодня хранили молчание» («Інтер»), «штаб Тимошенко с прессой не встречается» («Україна») до «але відверто говорять, що до переходу в опозицію там готові» («1+1») чи «поки однопартійці в ейфорії та преса покидали штаб Януковича, біло-сердешні здаватися не збиралися. Опівночі до знудьгованих журналістів виходить на диво задоволений Турчинов. Про десяті відсотка - замовчали. Мовляв, як без інтриги» (Новий канал).

 

І інші порушення у висвітленні цієї теми. Висновок і недостовірне посилання в студійному тексті Терещенка на Першому каналі: «Про те, що Прем'єр поки визначається із подальшими діями, свідчить і той факт, що заплановану на сьогодні прес-конференцію лідера БЮТ перенесли на вівторок... А сьогодні ввечері, за даними джерел, відбудеться нарада біло-червоної фракції». Недостовірне посилання в сюжеті Катерини Бессарабової там же: «Ще один з лідерів БЮТ сьогодні заявив, команда готова працювати у владі і в опозиції».

 

Численні оцінки в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «У штабах кандидатів усе, як три тижні тому. Щоправда, у біло-сердешних стіл дещо поскромнішав. Замість делікатесів тут запахло поразкою... Турчинов в емоціях скупіший. Привіти не передає. Сама Тимошенко з'являється через годину. Хода войовнича. Емоцій мінімум... Настрій у штабі Тимошенко після промови лідерки не покращується. Де не де виринають соратники. Але й ті небагатослівні... Розворушила журналістів поява у штабі новоспеченого російського посла Михайла Зурабова».

 

Власне міркування в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «До речі, двічі сьогодні відкладалася прес-конференція Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко».

 

Усі канали подають висновки спостерігачів, а деякі - і реакцію закордонної преси. Попри те, що думки різних спостерігачів за виборами в цілому збігалися, тут усі канали без винятку грішать суцільними узагальненнями («спостерігачі вважають», «українським святом демократії цілком задоволений світ», «переконані наглядачі» тощо). Це доволі неконкретна і некоректна (з точки зору стандарту достовірності) подача інформації. Схожим чином журналісти роблять і узагальнення в оглядах закордонної преси. Окремі порушення такі. Велика кількість власних висновків і непідтвердженої конкретними джерелами інформації - в прямому включенні з США Зореслава Байдюка (Перший канал): «Однак можна сміливо очікувати, що на відміну від 2 туру 2004 року уряд Сполучених Штатів цього разу визнає переможця виборів в Україні, адже, як згадувалося в вашій програмі, міжнародні спостерігачі говорять про демократичність процесу виборів, і не зафіксували серйозних порушень. А саме це є найважливішим для американських урядовців. Нагадаю, уряд США ніколи не підтримує будь-якого кандидата на виборах у будь-якій країні, лише виступає за чесні вибори. Стосовно очікувань, то останні пару років стосунки США із Україною хоч і не псувалися, але і не рухалися. Через політичну кризу в Києві просто не було з ким говорити. Тож у Вашингтоні в першу чергу очікують узгодженої позиції українського керівництва у вирішенні не лише зовнішніх, а й внутрішніх питань». Оцінка-узагальнення в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Ці вибори в центрі уваги світової преси».

 

В сюжеті на «1+1» (авторство не зазначено) - узагальнення з оцінками і висновки: «За вчорашній іспит на дотримання демократії міжнародні спостерігачі ставлять українцям досить високу оцінку... Зафіксовані порушення можуть стати приводом для визнання виборів недійсними на деяких дільницях. Але на вибори загалом це ніяк не вплине. Імовірним протестам та оскарженням спостерігачі не здивуються».

 

В студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Зачет Украине поставили международные наблюдатели». «Украинские выборы - на главных страницах мировой прессы. Ведущие журналисты и политологи дают разные оценки результатам голосования в стране. Впрочем, все они сходятся в одном - Украина смогла провести честные и открытые выборы». Оцінки в сюжеті Алли Щоличевої («Інтер»): «В галантности не уступают и контролеры от СНГ... На критику не поскупились только украинские наблюдатели». Оцінки і висновки сюжеті Ірини Юсупової («Інтер»): «В Москве пристально следят за ходом голосования. Но в отличие от 2004-го года политики и эксперты очень осторожны в прогнозах и комментариях... Статус русского языка, соглашение по черноморскому флоту, перспективы дальнейшего сотрудничества Киева и НАТО - уже понятно, что решения именно этих вопросов будут ждать в Москве». В сюжеті Тетяни Логунової («Інтер»): «В сегодняших газетах - не анализ второго тура президентских выборов в Украине, а сухой фактаж. А немецкие политики говорят - Европе важно не кто избран, а как». У сюжеті Ірини Тимчишин («Інтер»): «Обозреватели сходятся во мнении - фактором, который решил исход этих выборов, стала экономика, а не политика. От нового президента Украины британцы ожидают маленького экономического чуда... Вердикт британских журналистов: за пять лет действующему президенту так и не удалось объединить страну... В плюс уходящей власти Лондон ставит проведение прозрачных и демократических выборов. А аналитики пытаются спрогнозировать будущий вектор внешней политики Украины».

 

В студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Це був справжній демократичний вибір. Так відреагувала Європа на другий тур голосування».

 

Частина каналів також цього дня переймалися варіантами можливої коаліції в парламенті. Тут були недостовірні посилання у Максима Урлапова (Перший канал): «Такого варіанту політексперти не відкидають, кажуть відрив між двома кандидатами дуже маленький, тому переможець потребуватиме підтримки свого суперника, тож може утворитися коаліція між БЮТ та Партією регіонів». Безпідставне узагальнення і висновок в студійному тексті Володимира Андрієвського («Інтер»): «Результаты выборов еще официально не оглашены, а Верховная Рада уже готовится к переформатированию коалиции. По крайней мере, эта тема была сегодня главной в кулуарах парламента». Оцінки і висновки в сюжеті Ольги Клюєвої («Інтер»): «То, что официальные результаты выборов президента еще неизвестны, депутатов, похоже, не смущает... Новые гибриды большинства пока только в прогнозах. Настоящие коалиционные страсти еще впереди». Безпідставні узагальнення і оцінки у студійному тексті Гутцайт (Новий канал): «Результатів виборів президента з нетерпінням чекають у Верховній Раді. Міркують, як перемога того чи іншого кандидата вплине на роботу депутатів». Узагальнення й оцінки, а також висновок у сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Пока суд да дело, в парламенте уже говорят о создании нового большинства. Вариантов несколько. Либо существующая, пусть и номинально, но все-таки коалиция берется за ум и прекращает выяснять отношения, либо Партия регионов в конечном итоге договорится с "Нашей Украиной". Не исключают депутаты и Союза БЮТ с регионалами... Значит это, что вся пленарная неделя пройдет не только в их ожидании, но и в новых выяснениях отношений».

 

Загалом виборчу тематику цього дня канали висвітлювали надзвичайно хаотично і несистемно - змішуючи докупи різні теми, розносячи одну й ту саму тему в різні сюжети і студії, помічаючи менш важливі речі і не помічаючи більш важливих речей. Так, наприклад, лише Перший канал і «Інтер» повідомляють цього дня про заяву Генпрокуратури стосовно того, що не було зафіксовано жодного порушення, яке могло би вплинути на результати виборів. Лише СТБ помітив, що регіонали порушили «передвиборну тишу», адже по місту в суботу і неділю висіли рекламні щити з головним слоганом кандидата Януковича. Лише Новий канал розповідає про те, що переважно в східних і південних областях виборці отримували напередодні голосування телефонні дзвінки з порадами, як заповнювати бюлетень. Лише «Україна» повідомляє про те, що в Донецьку не всі члени ДВК і спостерігачі від БЮТ отримали гроші за свою роботу. Усі ці теми, так чи інакше, були важливими для повноцінної подачі виборчої тематики.

 

Але цього дня була ще одна подієва тема, яку висвітлювали всі, крім СТБ, - вибух у житловому будинку в місті Орджонікідзе на Дніпропетровщині. Тут канали традиційно кожен по-своєму і переважно без надійних посилань дають фактичні дані - про кількість постраждалих, кількість мешканців будинку взагалі, про час вибуху, про вік найбільш постраждалої жінки, про кількість зруйнованих квартир тощо.

 

Більшість каналів називають лише попередні версії причини вибуху (витік газу в системі індивіуального опалення). Найбільш докладно про це розповідає Наталія Гусак на «Україні», з посиланням на жінку, в квартирі якої і був центр вибуху (щоправда, Гусак називає його помилково «епіцентром»). Попри те, що це є лише попередня версія, на «1+1» про неї говорять категорично як про єдину, а Мосейчук («1+1») - як про доведений факт. А от на «Інтері» в сюжеті Наталії Грищенко - інше: «Версий случившегося - несколько. Наиболее вероятная - утечка газа». Гусак на «Україні» суперечить сама собі, спочатку каже: «Что касается причин взрыва - здесь рассматривается пока одна версия». А потім: «В специально созданной комиссии не исключают, что была утечка газа».

 

Є також критична суперечність щодо подальшої долі будинку. Олена Усенко на «1+1» каже: «Понівечений будинок зруйнують, адже відновленню він не підлягає». Гусак на «Україні» каже: «В городе уже приняли решение снести 3 подъезд, поскольку он фактически полностью разрушен. 2 уцелевших обследуют и скорее всего люди останутся в них жить». В обох випадках нема чітких посилань на компетентне джерело.

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. У студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал) є недостовірні посилання і безпідставні узагальнення: «Підтримку Прем'єра експерти називають вартою поваги, особливо на тлі кризи, відповідальною за наслідки якої народ традиційно вважає владу. На думку політологів, багато нових виборців Юлії Тимошенко голосували не стільки за неї, як проти Віктора Януковича». Так само в наступному сюжеті Олександра Романюка, плюс там є власні оцінки журналіста: «Результати, констатують соціологи, очікувані, кандидати перемогли в тих регіонах, які їм пророкували. Фактично, повторилася ситуація 2004, каже соціолог Микола Чурилов, тільки герої дещо змінилися. Однак не обійшлося і без сюрпризів... Додались голоси за інших демократичних кандидатів, які переважно перейшли до Тимошенко, кажуть соціологи. За Тимошенко краще голосували у селах, за Януковича у містах, щодо географії, то повний розгром опоненту лідер біло-сердечних задала на Івано-Франківщині, Львівщині, Тернопільщині та Волині... Справжній рекорд у лідера регіоналів на Донеччині».

 

У сюжеті Тетяни Гураль (Перший канал) не дотримано балансу думок: є закиди тимошенківців на адресу регіоналів стосовно порушень під час голосування, не надано слово у відповідь регіоналам.

 

Надзвичайно велика кількість грубих порушень у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Вибори без вибору. В такому стані ранок неділі 7 лютого зустріли жителі цілого села. Воно розташоване на Сході країни і до нього прокладений якісний асфальт, дітям є де бавитися, гірок та гойдалок хоч греблю гати. Втім, тепер вони почуваються осиротілими. Це односельчани нинішнього гаранта Віктора Ющенка» (оцінки і безпідставні узагальнення, від того, що вони є односельчанами чинного президента, зовсім не обов'язково всі ці люди підтримують лише його). «Ну, і далі про те, як чиновники обдурили киян. Платіжки за січень з пониженою квартплатою, які влада Києва обіцяла за неприбрані від снігу подвір'я, розчарували жителів столиці. Перерахунок зробили лише тим, хто письмово пожалівся на бездіяльність комунальних служб. Та й то, він був мізерним. А погода і далі лютує, люди й далі падають і ламають собі руки й ноги. У пацієнтів травмпункту вривається терпець. Вони подають на мера до суду» (власні висновки, оцінки, голослівні обвинувачення і безпідставні узагальнення). «Принаймні так стверджують податківці. Юристи заперечують - не поспішайте» (недостовірність та безпідставні узагальнення). «Обережно, посуд! Від тарілок та пателень виявляється можна захворіти... Тож фахівці не радять купувати продукцію без маркування» (висновки і недостовірність посилань, безпідставне узагальнення). «Спечіть млинці і забудьте про фігуру. Але священики нагадують і про релігійний зміст свята» (заклик - це є власне міркування плюс недостовірне посилання). «Ну і сьогодні в українських меломанів та фанатів із зарубіжжя свято. В Києві виступає легендарна британська група «Депеш мод». Для молоді 80-х та 90-х років минулого століття цей колектив став частиною життя, якою залишається і понині. В Палаці спорту, де має відбутися історичний концерт, на зірок чатує Дмитро Фурдак... Розкажіть молодому поколінню, чим такі особливі "Депеш мод" і чи зробить вимоглива київська публіка аншлаг сьогодні?» (тут є численні оцінки і безпідставне узагальнення). «Хороші та красиві люди йдуть від нас. Не стало відомої російської акторки Анни Самохіної» (оцінки). «Мелодії для іншого покоління. Музика для "золотої молоді" підкорювала цими вихідними столицю... Барвиха - це підмосковне містечко, де в одній загальноосвітній школі разом вчаться діти і московських багатіїв, і простих смертних» (оцінки, до того ж навіть у сюжеті музикант спростовує оцінку ведучої таким синхроном: «Мы не разделяем на "золотую молодежь", не "золотую". Нам главное, чтобы был у людей хороший музыкальный вкус»).

 

Надзвичайно плутано і неповноцінно розповідає у прямому включенні про інцидент на виборчій дільниці у Львові Омелян Ощудляк («1+1»). По-перше, неконкретно, не зрозуміло, хто і що робив, журналіст називає сторони конфлікту «одна сторона конфлікту», «представники іншого виборчого штабу» тощо. Журналіст без задовільних причин не зібрав коментарів сторін: «Представники іншого виборчого штабу, які сьогодні відпочивають після важкої ночі, не знайшли часу для коментарів, але таки розповіли свою версію подій кільком інформагенціям». «Міліція теж утримується від коментарів. Міліціонери лише повідомили, що вже передали справу до прокуратури». Коментаря від прокуратури також нема. Натомість є власна оцінка: «Ситуація суперечлива бодай через те, що її погодились коментувати лише одна сторона конфлікту».

 

Грубі оцінки і невиправдані узагальнення в сюжеті Оксани Солодовник («1+1»): «Це раніше на вибори ходили, як на свято. Нині як на випробування. У Хоружівці сумно... Ну, а результати її опонента в селі називають, не інакше, як сенсаційними До останнього моменту Хоружівка тримала інтригу. Вже зараз можна говорити про новий всеукраїнський рекорд з підтримки Віктора Януковича».

 

Численні оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Христини Тимчук («1+1»): «Стандартна, як для цьогорічної зими ситуація - йдеш-йдеш, отямився - гіпс... Нещасний випадок стався з донькою Наталії біля будинку... Невтішний діагноз лікарів - перелом стопи... Окрім травм фізичних, у дитини ще одна, не менш болісна... Тим, що тут регулярно ламають руки та ноги, вже нікого не здивуєш... А на питання навіщо виконувати роботу за комунальників - відповідають із сарказмом... І шанси відшкодувати матеріальні та моральні збитки у неї є, - кажуть юристи. Хоча за останні два роки державний реєстр судових рішень зафіксував лише дві такі справи. Проте, обидві зі щасливим кінцем... Найскладніше в таких справах визначити відповідача, - кажуть юристи».

 

Традиційно повністю недостовірний і збудований на власних міркуваннях і оцінках журналіста - сюжет Артема Альошина («1+1»): «Україна поступово переймає європейський досвід. В перших рядах вітчизняні податківці... А чим ми гірші за Францію чи Німеччину - вирішила Верховна Рада і постановила, що з невиплачених боргів треба платити податки. Митарі виструнчилися і нагадали - якщо вам пробачили позику до 2007-го року - гайда до нас... А це, до речі, 15% від суми списаної заборгованості. Скільки в Україні таких "везунчиків" - податківці не кажуть. Мовляв, дані почнуть збирати за кілька днів. Економісти припускають, що йдеться про кілька мільярдів гривень... Однак цьогоріч під пильну увагу митарів насамперед потрапить бізнес. Бо до 2007-го борги пробачали переважно підприємствам - запевняють аналітики... У податковій, щоправда, заспокоюють... Якщо ж вам цьогоріч прийде «лист щастя» від податкової... А проте митарі налаштовані працювати. Діра в бюджеті зобов'язує. За невиконання закону вони можуть оштрафувати, щоправда, не суттєво».

 

Власні оцінки, висновки і недостовірні посилання в сюжеті Ірини Падалко («1+1»): «Проблеми можуть виникнути із найкращим посудом, якщо за ним неправильно доглядати... Але пригорання їжі - це не найстрашніше. Якщо тефлоновий посуд залишити порожнім на вогні - покриття випаровується і виділяє речовини, які можуть викликати рак, - застерігають фахівці... Небезпечний посуд визначити на дотик майже нереально. Тож фахівці радять вимагати від продавця сертифікат відповідності та дозвіл МОЗу. Це і є основна гарантія».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в сюжеті Маргарити Ситник («1+1»): «На морозі вони розходяться миттєво... Найпопулярніші - зі згущиком... Найбільше святу радіють діти. Традиційні розваги цього тижня їм до душі. А дорослі тішаться нагуляному недитячому апетиту... А поки що гуляй Масляна і тішся шлунок млинцями».

 

Суцільні недостовірні посилання й оцінки в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Імпозантний американський дідусь з білозубою усмішкою переконував... Але найголовніше вразив публіку наказом голодувати... Для схуднення тривалі голодування неефективні. Кілограми повертаються із лишком. Так запевняють дієтологи. Гастроентерологи ж взагалі проти відмови від їжі... За оцінками фахівців гастроентерологів, третина їхніх пацієнтів - це жертви дієт».

 

Численні оцінки, висновки і безпідставні узагальнення у прямому включенні Дмитра Фурдака («1+1»): «Я думаю, що якщо тільки подивитися на той натовп, який за мною, можна вже відповісти ствердно на твоє запитання про аншлаг. Адже у Києві у цьому Палаці спорту вже виступало багато дуже відомих колективів... Але такого, щоб зараз на годиннику вже початок дев'ятої, але ми бачимо тисячі фанатів, які зібралися тут і намагаються потрапити на концерт, ми опитали всього кілька людей і вже побачили величезну географію різних міст... Тобто за цих фанатів можна не хвилюватися... Ну а від самих "Депеш мод" можна очікувати потужного звуку, потужного світла. Оскільки вони привезли із собою кілька фур із сценою, із технікою, із апаратурою. Отже, на жаль, вони ще не вийшли на сцену».

 

Власні оцінки в сюжеті Соломії Вітвицької («1+1»): «Прихильники "Барвихи" щоденно наспівують мелодію та слова, хоча часом навіть не знають назви гурту, авторів до серіального гімну... Чи слухає їх золота молодь у повсякденному житті можливо та не обов'язково... У кіно крім навчання і гульок розгоряються справжні пристрасті... Зображають веселе життя підмосковних школярів молоді свіжі і не дуже досвідчені актори».

 

Дві оцінки у студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «В Великобритании назревает скандал». «Сегодня ночью скончалась одна из самых ярких актрис советского кино - Анна Самохина».

 

Оцінки і недостовірне посилання в студійних текстах Тетяни Висоцької (СТБ): «На майданах окрім ЦВК все спокійно. Не яток, не збіговищ. Перехожих навіть не цікавить відео з переможцем на великому екрані. Продавці сувенірів із державними символами зазначають: смаки зазнають змін». «Шанувальники всіх поколінь легендарної групи "Депеш мод" штурмували сьогодні столичний Палац спорту».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в підводках Оксани Гутцайт (Новий канал): «У Львові інша морока, там чимало людей знову опинилися поза списками. Поточнені під час першого туру переліки виправили не повністю. Хоча більшість знову пропущених виборців надали дільничним комісіям всі належні документи і ксерокопії. Сподівалися, раз вдалося проголосувати в першому турі - у другому в списки їх внесуть обов'язково. Втім, прогадали. Свого права в суді вирішили не відстоювати. Просто розвернулися і пішли». «148 тисяч засуджених, 145 тисяч душевнохворих і ченці, яких ніхто не рахує - електорат чималий».

 

Суцільні безпідставні узагальнення і численні оцінки в сюжеті Ірини Скосар (Новий канал): «За кого свій голос віддавати - вказівок чи рекомендацій засудженим ніхто не давав, - б'є себе в груди керівник колонії. Утім, у процесі малювання хрестика в бюлетені, думки в засуджених точно в одному руслі... Кому ще 5-8, а кому і всі 10 років свободи не бачити. Тому, як буде там за парканом не всім і цікаво. А от своє життя, яке тут, кажуть ув'язнені, далеко не цукор, підсолодити таки мріють... Керівник колонії цей факт тлумачить за Фрейдом... Ченці від держави відокремлені, та за її добробут моляться. Утім розуміють, самих лише молитов для змін замало. Тому на вибори ходять справно. Про політичні пристрасті від мирян дізнаються. Вибір роблять із думкою про них же. Але й про себе не забувають...Щоправда, звідки такий ентузіазм - таємниця».

 

Оцінки, висновки і безпідставне узагальнення в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Великі надії на поствиборчі зміни у малого та середнього бізнесу. Майбутньому президенту дістанеться важка спадщина. І починати доведеться з економіки». «Блюз живий. Легенда цього музичного жанру Кріс Рі сьогодні дає концерт у столичному палаці "Україна"».

 

Незбалансована подача інформації про ліквідацію конвертаційного центру в Запоріжжі - у студійному тексті Олени Кот («Україна») - тут подаються лише думки правоохоронців. Слова підозрюваним чи їхнім адвокатам не надається. У неї ж в студійних текстах є оцінки: «В украинском концертном бизнесе такого еще не было. Мировые звезды выступают в один день в Киеве. На самом деле аншлаг наблюдается на обоих концертах». «Масленица - самый веселый и сытный народный праздник».

 

Лише Перший канал повідомив про те, що прикордонник на Волині розстріляв двох автозаправників. Лише «1+1» повідомляє про те, що в платіжках за комунпослуги за січень перерахунок за неприбрані дороги і тротуари в Києві був суто символічним.

 

Новий канал подає матеріал з ознаками замовності про оцінку попередніх результатів виборів, яку дає екс-президент Кучма.

 

9 лютого (вівторок)

 

 

Більшість каналів (крім «1+1», СТБ і «України», які дають цю новину не першою) починають цього дня свої випуски з повідомлень про продовження підрахунку голосів Центрвиборчкомом. «1+1» починає випуск з повідомлення про загибель 7 людей в автокатастрофі на Харківщині. Про це повідомляють і інші канали, крім «Інтера», Нового й «України». СТБ починає випуск з повідомлення про сутичку в столичній книгарні «Сяйво». Ще про це повідомляли Перший канал, «1+1» і «Україна». Остання починала свій випуск з повідомлення про те, що Тимошенко не має наміру визнавати перемогу Януковича (про це повідомляли й усі інші канали, крім ICTV).

 

Отже, канали продовжують (знову, як і в понеділок, хаотично і безсистемно, переплутуючи теми) висвітлювати результати виборів і події, з ними пов'язані. Всі канали повідомляють про підрахунок голосів Центрвиборчкомом. Переважно канали роблять це прямими включеннями з Центрвиборчкому (крім Першого і СТБ). Тут, якщо порівнювати повідомлення всіх каналів, - хаос у цифрах результатів на момент випусків. Інколи навіть у межах одного матеріалу. Наприклад, Олександр Загородний («1+1») каже, що не надіслали до ЦВК електронних протоколів чи то чотири, чи то п'ять окружних комісій. На ICTV - у підводці шість, у включенні - п'ять. СТБ, Новий канал і «Україна» у повідомленнях на цю тему не називають головних цифр - скільки відсотків голосів набрав кожний із кандидатів. Іншу важливу цифру - скільки людей проголосувало проти обох кандидатів - не називають «1+1», Новий канал, 5 канал і «Україна».

 

«1+1», СТБ і «Україна» забули повідомити ще одну важливу цифру - а саме, що вже 70 протоколів з мокрими печатками отримала ЦВК. Але найцікавіша колізія - це чому один кримський і чотири львівських окружкоми досі не надали ЦВК електронних протоколів. Попри те, що більшість каналів згадують цей факт, кажуть, що справжніх причин не знає навіть і ЦВК, лише будують припущення, - жодний з каналів не спромігся відправити до цих окружкомів своїх кореспондентів, щоб з'ясувати достеменно, що там відбувається! А щодо припущень, тут декілька каналів ретранслюють думку, почуту від членів ЦВК (не завжди з посиланнями), що, мовляв, кількість членів ОВК від Януковича і від Тимошенко однакова, тому й не можуть домовитися. Характерно, що за версією «1+1» і СТБ, «однакова кількість» означає «вісім проти восьми». А за версією ICTV - «сім проти семи».

 

Крім того, в цій темі оцінка є в студійному тексті Терещенка (Перший канал): «Там голоси у комісіях розділилися порівну і ситуація патова». Оцінки і недостовірність посилань - у прямому включенні Олександра Загородного («1+1»): «Бачите, на жаль, я не можу вас потішити 100%-м результатом... Вже навіть члени ЦВК розійшлися додому... 5-а дільниця - Луганської області - яку так звинувачували, що вони, мовляв, нібито хочуть затягнути вибори, відзвітувала».

 

Фактичної неточності припускається Андрієвський на «Інтері»: «в Центризбиркоме продолжают подсчет электронных протоколов» - рахують не самі протоколи, а голоси за їхньою допомогою. Висновок у прямому включенні Анастасії Даугулє («Інтер»): «Таким образом, это означает, что где-то еще день, может быть, даже два дня здесь, в Центральной избирательной комиссии будут принимать членов комиссий уже с протоколами с мокрыми печатями».

 

Власні висновки, оцінки в прямому включенні Таші Трофимової (Новий канал): «Ви сильно здивуєтесь, але електронного підсумку голосування ще немає, хоча у ЦВК обіцяли. Дивіться самі, залишилася ще дрібничка, якихось там дві сотих - 5 дільниць... Зрозуміло, якщо зміняться ці дві сотих, якщо вони колись там з'являться 100% опрацьованих протоколів - це результат кардинально не змінить... Луганськ вже закрився повністю, то ж там проблем нема».

 

Висновок у студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Не вистачає документів з 6 дільниць, і ця затримка уже викликає чимало підозр». Оцінка і недостовірна подача інформації у прямому включенні Тетяни Прудникової (ICTV): «Вся проблема стосується саме визнання бюлетенів дійсними або ні... І якщо ще є така інформація, що в Луганську, можливо, комісія до кінця дня дійде згоди, то перспективи врегулювання ситуації у Львівській області - під великим питанням». Лише Прудникова повідомляє ще одну цікаву і важливу цифру, про яку всі інші канали забули - це кількість зіпсованих бюлетенів і думку члена ЦКВ Охендовського, що ця кількість (1,19%) є найнижчою за всі роки. Щоправда, з цього чомусь Прудникова робить нелогічний висновок: «Тож Михайло Охендовський вважає, що зараз підстав оскаржувати результати виборів в суді немає».

 

Недостовірність посилання у включенні Ганни Мірошниченко (5 канал): «Один із членів ЦВК дослівно сказав: сьогодні до опівночі - так точно» (тут нічого не заважало назвати цього члена ЦВК). І у неї ж - порушення логіки: «І буквально кілька годин тому була інформація про те, що такий 100% підрахунок затримують 5 дільниць, зокрема одна в Криму, інша в Луганській області і 4 на Львівщині» (загалом не п'ять, а шість).

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «На каких избирательных участках существует проблемы с подсчетом». Оцінки, висновки і недостовірні посилання у прямому включенні Наталії Ковачевич («Україна»): «Сейчас даже нет полной картины по электронному голосованию. 15 минут назад нам сообщили, что информацию задерживают на 5 участках - 1 в Крыму и 4 во Львове. Задержку объясняют тем, что члены этих комиссий не могут достичь консенсуса. Возможно, эти представители сейчас еще спорят. В любом случае - это 0,2 %... В любом случае, это процесс не одного дня».

 

Всі канали, крім ICTV, повідомляють про намір Тимошенко оскаржувати результати виборів на окремих дільницях у судах і про реакцію на це прихильників Януковича. «1+1» подає тему незбалансовано (лише думка Януковича в інтерв'ю каналу СNN). Оцінки є в сюжеті Валентини Левицької («Інтер»): «В первый после выборов рабочий день в парламенте было спокойно: эпицентр политической борьбы переместился из сессионного зала в кабинеты юристов и лидеров фракций». Оцінки в сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «Сумні бютівці й радісні «регіонали». Люди Тимошенко не втрачають надії». Оцінки в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «У сесійній залі депутати емоційно дискутують. На трибуні - суперечка виборча... Щоправда, й самі «біло-блакитні» з бідністю боролися нині кволо... У фракції Януковича нині інший клопіт». Оцінка в підводці Олени Кот («Україна»): «В Украине становится традицией судиться за результаты выборов президента». І в сюжеті Наталії Кравченко: «С утра, правда, дальше громких заявлений дело не шло... В Комитете избирателей Украины реагируют спокойнее».

 

Перший, «1+1», «Інтер», СТБ і Новий канал повідомляють про перші привітання Януковичу від президента РФ Медведєва, Патріарха Кирила. Ці ж канали повідомляють і про оцінку другого туру, яку дали США. Оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Нового українського президента ще офіційно не оголосили, але найпрудкіші політики вже наввипередки вітають Віктора Януковича. Першим не витримав соціаліст Олександр Мороз, разом з усією Соцпартією... Яку - не проминув нагадати Мороз - він і його партія намагалися здолати у 2006-2007 роках». «Формулювання поздоровлення дуже обережне та делікатне».

 

З-поміж інших новин, пов'язаних із виборами, лише Перший канал і «Інтер» повідомляють, що демократичність нинішніх виборів похвалили США і Росія. Лише «Інтер» - про те, що з проведенням чесних виборів українців привітав голова Європарламенту, лише ICTV - про те, що в Криму за результатами голосування було порушено 6 кримінальних справ.

 

У вівторок канали продовжували робити сюжети про прогнози нової коаліції у парламенті. Тут можна зазначити, що журналісти в цій темі насправді часто подають власні вигадки, прикриваючи їх псевдопосиланнями на якісь там «кулуарні переговори». Наприклад, - ще й з оцінками - у студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Партія регіонів уже взялася за цю справу, яка у випадку успіху призведе до зміни прем'єра... Але поки фракція монолітна. На тлі оптимізму регіоналів, політологи прогнозують, що нова коаліція все-таки буде оголошена вже після інавгурації президента, щоб кандидатуру нового прем'єра подав саме він, а не чинний глава держави Віктор Ющенко». Зрозуміло, що всі ці міркування нічим не підтверджені. Або у сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «Із депутатами регіонали домовляються про нову коаліцію. Скласти їм компанію, за задумом, мають Блок Литвина та більшість обранців "Нашої України - Народної самооборони". Комуністи, які в таке об'єднання не підуть із ідеологічних міркувань, дали згоди за потреби підносити патрони під час голосування. Регіонали розраховують, що у депутатів спрацює інстинкт» - звідки журналіст усе це взяв, невідомо, жодних посилань на будь-яке джерело. Тим більше, що далі він каже таке: «А от нашоукраїнці вперто заперечують будь-які переговори із регіоналами». Тут є на підтвердження один-єдиний синхрон депутата. Все інше - з посиланням: «Не на камеру депутати визнають». У цьому ж сюжеті - оцінки і власні висновки: «Команда Януковича тим часом активно здобуває іншу перемогу - у парламенті... Поки десь там у кулуарах ділять шкуру ще невбитого коаліційного ведмедя, бютівці тішаться... Як досвідчені політичні синоптики, народні депутати тримають ніс за вітром. Доки він остаточно не змінив свій напрямок, різких рухів парламент не робитиме». Власні міркування і в підводці Мосейчук: «Вибори минули, почалися торги. Мета номер один - створити нову більшість, яка б запропонувала кандидатуру нового прем'єра, а відтак і нової урядової команди загалом».

 

Велика кількість сюжетів на цю тему будується на абсолютній недостовірності. Журналісти кажуть: регіонали сказали таке, бютівці кажуть таке, а литвинівці - таке. В кращому разі при цьому вони дають думку одного депутата від кожної сили. В ситуації, коли створення коаліції по суті є неможливим без «перекупання» окремих депутатів, подібні узагальнення стають критично недостовірними.

 

Оцінки і недостовірність у сюжеті Валентини Левицької («Інтер»): «О подробностях переговоров в кулуарах - ни слова, только версии. Например, что сохранить за собой спикерское кресло Владимир Литвин сможет, если войдет в новую коалицию... Также осторожно комментируют свои политические перспективы и коммунисты... Впрочем, как поговаривают во фракции Партии регионов, состав новой коалиции может быть озвучен уже в конце этой недели».

 

Оцінка і висновок у сюжеті Ольги Червакової (СТБ): «В перший пленарний день після виборів парламент завмер у передчутті нової коаліції... Але перемовини точно будуть, адже без Блока Литвина, комуністів та без осколків «помаранчевої» фракції створити арифметичну більшість Януковичу не вдасться». Недостовірність у сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «А ще шепочуться про таємні перемови Партії регіонів та депутатів із НУНС. Про це чули комуністи. Кажуть - якщо таке було, нову коаліцію створять швидко».

 

Безпідставне узагальнення і оцінка в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «у Верховній Раді точаться жваві дискусії про переформатування коаліції під нового президента. За словами нашого парламентського кореспондента Володимира Горковенка народні депутати швидше погодяться на розвал старої коаліції ніж на розпуск всієї Верховної Ради і нові парламентські вибори». Оцінки, висновки, недостовірність у сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Нова коаліція. Про неї активно говорять у парламенті. Але нова більшість нагадує привида: про неї усі говорять, але поки що ніхто не бачив... «Регіонали» почувалися досить впевнено. Їх не злякали заяви бютівців про оскарження результатів виборів у судах... Не піде фракція, підуть депутати... Зрештою, ухвалити якесь рішення у цій фракції завжди було важко. Надто демократична».

 

Оцінка в студійному тексті Ігоря Татарчука (5 канал): «У Раді також готуються до створення нової коаліції. Про це активно заговорили народні депутати. Поки що за межами залу». Оцінки в сюжеті Ольги Сніцарчук (5 канал): «Перша не надто сподівана, коаліція регіоналів і бютівців. Друга - реалістична, коаліція регіоналів, комуністів, литвинівців та нунсівців. Третя - традиційна, та, що й існує формально досі... Регіонали про нові коаліційні обриси говорять обережно... За ранок нашепотілися, на іншу частину дня сил працювати в залі забракло».

 

Узагальнення в підводці Олени Кот («Україна»): «Депутаты Верховной Рады сессионному залу предпочитали кулуары». Оцінки в сюжеті Наталії Кравченко («Україна»): «Более или менее откровенно говорят о возможности создания новой коалиции коммунисты... Осторожные заявления о новой коалиции прозвучали от Блока Литвина и Единого Центра».

 

Крім політичної тематики цього дня були і декілька надзвичайних пригод. Зокрема, всі канали (крім «Інтера», Нового і «України») повідомляють про ДТП на Харківщині, в якому загинуло семеро людей. Загиблі були священнослужителями, які на мікроавтобусі їхали з Чернівців до Святогірської Лаври на Донеччині.

 

Про вибух у Луганську в багатоповерхівці, внаслідок якої загинула одна людина, повідомляють усі, крім СТБ, Нового каналу і ICTV. Тут канали нарізно називають версії пригоди. Про те, що це могло бути самогубством, кажуть Перший канал, «Інтер» і «Україна». При цьому достеменно не відомо, що було причиною вибуху, але це не заважає Мосейчук («1+1») безапеляційно заявляти: «Триває канонада в українських містах, причиною якої є побутовий газ». На «Інтері» про це кажуть надзвичайно суперечливо. Андрієвський у підводці: «Взрыв газа в Луганске». В сюжеті Руслана Міщенка - думки різні: «Как говорят спасатели, взорвался газ на девятом этаже». «В Горпромнадзоре ... причину взрыва пока не называют», далі синхрон представника Держпромнагляду, в якому він каже: «По характеру взрыва взрыв непонятен. Обычно в таких случаях взрыв происходит наиболее сильный и эпицентр взрыва - там, где утечка газа. Там наибольшая загазованность помещения. Он должен был взорваться в кухне. Кухня не обгорела». А ще далі: «Специалисты предполагают, что виновник трагедии - погибший владелец квартиры, где произошел взрыв. Он открыл газ на кухне, чтобы свести счеты с жизнью». Ігор Татарчук на 5-му каналі підкреслює: «Експерти із Держгірпромнагляду сумніваються, що причиною вибуху був побутовий газ. У зруйнованій квартирі він був перекритий, і вибух стався у спальній, де немає джерела газу».

 

Крім того, в матеріалах на цю тему є інші порушення. Оцінки в студійному тексті Андрієвського («Інтер»): «Трагедия произошла на девятом этаже многоквартирного дома... Накануне подобная трагедия произошла в Орджоникидзе Днепропетровской области». Там же він каже про вибух у Орджонікідзе: «Прокуратура возбудила уголовное дело по факту умышленного уничтожения чужого имущества». Тут, імовірно, фактична помилка, оскільки інші канали напередодні казали про порушення кримінальної справи «за фактом вибуху». Тим більше, що основною версією був витік газу з системи опалення, що навряд чи може кваліфікуватися як «зумисна» дія. Оцінка в студійному тексті Ігоря Татарчука (5 канал): «Трагедія сталася о пів на другу ночі в квартирі на 9 поверсі».

 

Ще цього дня Перший канал, «1+1», СТБ і «Україна» повідомляють про спробу захоплення столичної книгарні «Сяйво». Оцінки в студійному тексті Мосейчук: «Битва за знання вже неактуальна. Б'ються в сучасному світі за квадратні метри. А якщо метри в центрі української столиці, бої особливо запеклі». І в сюжеті Марії Васильєвої («1+1»): «Класика рейдерської атаки - люди у чорному, свідки кажуть їх було з півсотні, вриваються у магазин... Спроби відібрати коштовну нерухомість тривають уже 7 років, - розповідає директорка магазину... Це виявилося проблемою. Бо нові власники до суду не ходять. Можливо, вони уже перепродали нерухомість другим чи третім покупцям... Утім сьогоднішня ніч - доказ того, як мало у них залишилося засобів для захисту, тим паче, кажуть, що за фірмами «ікс» та «ігрек», які фігурують у справі, стоять люди із так званої молодої команди столичного мера».

 

Інші порушення цього дня були такі. Недостовірне посилання і висновки без посилань на будь-кого в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Поки Віктор Янукович закликає опонента визнати його перемогу, експерти міркують про ймовірні дії Юлії Тимошенко. На їхню думку, мета лідера БЮТ уже не президентство, а ефективний перехід в опозицію. Спроба довести в судах якомога більше фактів фальсифікацій на загальний результат виборів не вплине, однак може поставити під сумнів чистоту перемоги лідера опозиції».

 

Різноманітні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «На ринку українських сувенірів - дежавю. Модні раніше політичні обличчя на матрьошках нині іноземні туристи вже не хочуть везти з України на згадку» (оцінки і безпідставні узагальнення). «Серед чергових геніальних ідей столичної влади - повітряний трамвайчик» (оцінка). «Кримська погода робить кульбіти з мінуса в плюс... Синоптики втішних прогнозів не дають» (оцінки і недостовірне посилання). «Всі в сад. Особливо ті, хто втомився від зими і політики. В Національному ботанічному саду нарешті розквітли азалії. ... Але всі вони надзвичайно вродливі і бажані, особливо перед днем закоханих, тому що подаровані одного разу ці квіти житимуть із закоханими все життя» (оцінки і висновки). «Готуємося до Дня Валентина. В чому зустріти, що приготувати - дві традиційні проблеми об'єднала і вирішила українська дизайнерка» (оцінки).

 

Оцінки і безпідставні узагальнення, недостовірність посилань у сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «На головній туристичній променаді України - Андріївському узвозі - констатують: кінець попиту на українські політичні сувеніри. Платити гроші за владні обличчя України сьогодні не хочуть ні самі українці, ні іноземні туристи... Навіть серп і молот в іноземних туристів нині так само актуальний український сувенір, як нинішній герб».

 

Недостовірні посилання і висновок у сюжеті Олени Мацюцької («1+1»): «Досвід у них є, - кажуть в Київській адміністрації. Країни ці гористі, а отже і канатних доріг там збудовано чимало. Утім цілком ймовірно, що у Києві таку підвісну магістраль назвуть повітряним трамваєм через ескіз вагончика... Канатка, - переконують чиновники, - збереже паркову зону».

 

Оцінки і висновки в сюжеті Ігоря Бондаренка («1+1»): «Голодую» - на чолі, відчай у очах. Надія Романів у районну адміністрацію ходить як на роботу... Тут відвідувачі навіть ручку на дверях зламали, проте достукатися у прийомний день нереально... Головний спеціаліст на місці, проте ні сном, ні духом... Коло замкнулося. Бабцю знову послали, звідки починався кабінетний вояж... Ввечері бабця шкутильгає додому, щоб зранку знову розпочати чергове коло ходіння по муках».

 

Оцінки, недостовірні посилання в сюжеті Ірини Степанової («1+1»): «У "Житловику-3" ТСН, очевидно, не раді. ... Чому не злили воду, питання відкрите... Зверху заливає, знизу підмиває. Затоплена квартира - не єдина проблема цього будинку. Люди кажуть - каналізація прогнила у всьому районі».

 

Оцінки, висновки, недостовірні посилання в сюжеті Ольги пахар («1+1»): «Недуга навчанню - не завада... Родина Іванових приїхала аж з Одещини. Утім за кілька років мандрувати заради освіти дітей з особливими потребами не доведеться... Чи готові педагоги до такої праці? Чи знайдуться гроші на ставки для асистентів, сурдоперекладачів? Чи не чинитимуть опору батьки здорових дітей? Аби з'ясувати це, психологи і педагоги конференцію всеукраїнську скликали. Остерігаються надмірного завзяття чиновників, щоби інклюзивне навчання не запровадили поспіхом і без грошей».

 

Порушення в студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Сегодня ночью на 81-м году жизни скончался Герой Украины, известный авиаконструктор Федор Муравченко» (оцінка). «132 миллиона гривен - на такую сумму в прошлом году кредитные союзы обманули своих вкладчиков» (факт наведено без жодного джерела інформації). «Дети и интернет - эта проблема становится всё острее. ... Между тем, в Украине пока практически не осознают реальных угроз, которые несёт всемирная сеть для детей» (оцінки і висновки). «Культовая британская группа Depeche Mode впервые в Украине. Легендарные музыканты дали единственный концерт. Все желающие с трудом поместились в столичном Дворце спорта. ... И вот, наконец, Украина дождалась Depeche Mode в полном составе» (оцінки).

 

Недостовірні посилання й оцінки в сюжеті Василя Островського («Інтер»): «Но вскоре поняли, что это - финансовая мышеловка... А начиналось все благополучно... Подтвердить факт мошенничества очень сложно, - говорят юристы».

 

Оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «До України приїхав славетний балет "Сухішвілі". Ансамбль зі світовим ім'ям танцюватиме у 23 містах України». «Зірка радянських кіно, театру та естради Олександр Ширвіндт гратиме у Києві Мольєра. ... Вистава вже майже рік з успіхом йде на московській сцені. Нарешті доїхала і до рідного міста самого Михайла Афанасійовича». «Російські чукчі переспівали самого Фредді Меркурі. І не аби що, а знамениту "Ми чемпіони"».

 

Оцінки в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «За 65 років ці запальні рухи підкорили увесь світ... Важлива роль у шоу - костюми "Сухішвілі". Вони завжди були візитівкою балету. А після гастролей ансамблю у Франції грузинські мотиви з'явилися навіть в колекції кутюр'є Ів Сен Лорана».

 

Оцінки в сюжеті Сергія Гаранського (Новий канал): «У цей конфлікт вплітаються пристрасті - людські і театральні. Вкінці Мольєр помирає. Олександр Ширвіндт у цій ролі виглядає на диво органічно» (тут ще й порушено логіку викладу).

 

Численні порушення в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Десятки дорожніх аварій в Україні цього року спровокувала погода і особливо відсутність реакції на її витівки комунальних служб» (висновок і оцінки). «Комунальники посипають тротуари, але це рятує не надовго. Фахівці радять без крайньої потреби на вулицю не виходити» (оцінка-висновок і недостовірне посилання). «Правда, у канадському Ванкувері, який готується до олімпіади, досі немає снігу, однак на сході континенту у Сполучених Штатах - сурова зима» (власні міркування). «Українці не захищені від зараженої крові, оскільки донорської крові в державі лише половина від необхідного. Щороку нею користуються до чверті мільйона українців. На жаль, з перелитою кров'ю пацієнт може отримати вірусні і бактеріологічні інфекції, а це непередбачувані наслідки для хворого. Окрім браку крові, в Україні морально застарілі методи контролю її якості і збереження. Державна медицина не має на це грошей, тому безпека переливання життєво необхідної сполуки - справа пацієнта і розміру його гаманця» (оцінки, висновки і фактична інформація без жодних посилань на надійне джерело). «Однак радянська стоматологія з бормашиною і незручним кріслом для пацієнта давно пішла у небуття, сучасна стоматологія настільки високотехнологічна і розвинена, що лікування стає суцільним задоволенням» (власні висновки). «Мережа - сучасний наркотик, - запевняють психологи» (недостовірне посилання). «Заборонена у 30-х роках минулого століття, п‘єса Булгакова "Кабала святош", нині з успіхом іде в Росії, причому ставить її кілька театрів» (оцінка і висновок).

 

Велика кількість фактів без жодних зазначень джерел і численні оцінки в сюжеті Олени Астахової (ICTV): «Якщо готуєтеся до операції, заздалегідь потурбуйтеся про якість донорської крові. Бо разом із нею можна отримати і нові інфекції, хоча служба крові скільки може пильнує за донорами... Але ці аналізи не дають повної картини інфікування крові. Зокрема донор може бути прихованим носієм гепатиту, який одразу розквітне буйним цвітом в організмі того, кому кров переллють. Таке переливання може стати фатальним і для літніх людей і особливо для онкохворих дітей з нульовим імунітетом. Тож аби зберегти дитину, батьки змушені перевіряти кожного донора якіснішими аналізами. Звичайно, у приватних лабораторіях і за власний кошт... На жаль, не близький. Бо в кращому випадку лабораторії запрацюють наприкінці року».

 

Фактична неточність у студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Эпицентр находился в квартире на 2-м этаже». Епіцентр вибуху в будь-якому разі знаходиться на земній поверхні.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють цього дня про те, що харківський і дніпропетровський губернатори написали заяви про відставку за власним бажанням. Так само лише Перший канал і «1+1» повідомили про те, що співак Олег Скрипка став кавалером французького національного ордену «За заслуги». Лише «1+1» і 5 канал повідомляють про дорожню аварію маршрутки в Кривому Розі, внаслідок чого постраждало восьмеро людей. Лише «1+1» розповів історію про те, що у Вишгороді в місцевій адміністрації вже 5-й день голодує 70-річна бабуся, якій чиновники не оформлюють акту на землю. Лише СТБ повідомляє, що столична адміністрація виділила 1,5 млн грн. на гіпс для травмпунктів. Лише 5 канал і «Україна» повідомляють, що за висновком слідства причиною вибуху в житловому будинку в Орджонікідзе став несправний газовий котел. При цьому про сам вибух напередодні повідомляли всі канали, крім СТБ. Лише ICTV і «Україна» помітили цього дня великий страйк водіїв маршруток у Дніпропетровську. І лише «Україна» повідомила про знеструмлення центральних вулиць Херсону, внаслідок чого без світла залишилися не лише житлові будинки, але й пологовий будинок.

 

10 лютого (середа)

 

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал і «Україна» починають випуски середи з повідомлень про підсумок виборів за електронними протоколами. Про це повідомляють і інші канали. «1+1», СТБ і ICTV першою темою поставили повідомлення про пожежу у Луганській обласній дитячій лікарні, внаслідок якої отримало важкі опіки немовля. Про це повідомляють і інші канали, крім Нового (розшифровок 5-го каналу нема, отже він в огляді за середу не розглядається).

 

Отже, про попередній підсумок виборів канали повідомляли з такими порушеннями. Оцінка в студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал): «Центрвиборчком має нарешті 100% електронних протоколів результатів голосування і понад 2 третини усіх протоколів з мокрими печатками».

 

Порушення логіки й оцінка в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Центрвиборчком оприлюднив остаточні, хоч і попередні, результати виборів президента України. Остання сота відсотка, звісно, жодних несподіванок не принесла». І в неї ж - надзвичайно грубе порушення, пов'язане з абсолютно безпідставним узагальненням. Мосейчук каже: «В ЦВК Олександру Загородному розповіли, що справжній результат українського вибору відомий лише Господу Богу». Це повністю не відповідає дійсності, оскільки в сюжеті голова ЦВК Шаповал каже такі слова стосовно подій на конкретній кримській виборчій дільниці, а Мосейчук узагальнює ці слова на вибори в усій країні!

 

Оцінки і висновки в сюжеті Загородного: «Ефектний вихід Володимира Шаповала... Дійсно, остання сота у підрахунку на результат відчутно не вплинула... Але зазвичай попередні результати від остаточних практично не відрізняються».

 

Фактична неточність у студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «12 мільйонів 481 тисяча 268 голосів. Саме стільки людей обрало Януковича за президента. Тобто 48,95% виборців». Насправді ж йдеться про 48,95% виборців, які проголосували! Отже, якщо брати всіх українських виборців, то за Януковича проголосувало лише близько 35%.

 

Оцінка в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «ЦВК нарешті підбила попередні електронні підсумки виборів».

 

Усі канали повідомляють цього дня про заяву Турчинова щодо системних фальсифікацій у другому турі. Більш докладно роблять це Перший, «1+1», «Інтер» і СТБ. Матеріали подаються більш-менш збалансованою.

 

З виборчої тематики лише окремі канали помітили цього дня важливі теми. Про те, що прихильники Януковича зайняли «стратегічні позиції» вже не лише під ЦВК, але й під Вищим адмінсудом, повідомили лише Перший канал і «Україна». Лише Перший канал повідомляє з посиланням на регіонала Колесникова, що вони виграли вже сімнадцять судових засідань за позовами штабу Тимошенко. Про те, що Європарламент чекає від новообраного президента України збалансованої політики, повідомляють лише Перший канал і «Інтер». Лише «Інтер» повідомляє думку глави Конституційного Суду, що оскарження виборів не приведе до змін їхнього результату. Лише «1+1» і «Інтер» повідомляють про заяву НАТО, що альянс не змінить своєї політики щодо України після обрання нового президента. Лише «1+1» і СТБ повідомляють, що в Запоріжжі перед другим туром голосування поширювалися листівки про «епідемію козячого грипу».

 

Усі канали цього дня подають матеріали щодо ухвалення закону про регламент роботи парламенту. Тут порушення стандартів такі. Оцінки в студійному тексті Леонтьєвої (Перший канал): «Поняття коаліції сьогодні знову активно обговорювали у парламенті. Депутати врешті ухвалили закон про регламент, де зафіксована норма про 226 голосів». Оцінки, власні висновки і недостовірні посилання в сюжеті Наталії Малишко (Перший канал): «Коаліціада стартувала, переговори тривають, а результату немає. Картбланш для створення нової більшості сьогодні тримали «регіони»... Найбільш імовірний формат коаліції - регіони, комуністи і Литвин. Утім для офіційного союзу їм не вистачає 7 голосів. За кулуарною інформацією, долучитися до нової більшості мають бажання окремі депутати із НУНС... Тож депутатам залишається або піти на вибори або ухвалити політичне рішення і домовитися про нову коаліцію».

 

Власні висновки в студійному тексті Мосейчук («1+1»): «Вже наступного тижня уряд Тимошенко увійде в історію... Дехто з обранців вже лаштується перейти вулицю Грушевського і сісти в Кабміні». Численні недостовірні посилання і висновки в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Уряд Януковича поки що в парламенті. Утім, депутати і не тільки з Партії регіонів, тільки й чекають на зелене світло, щоб перейти з одного боку вулиці Грушевського на інший - в Кабмін... Кажуть, за цей жарт Миколу Азарова розпікали однопартійці... І Колесников і Азаров, - подейкують в кулуарах, - серед претендентів. Утім, не лише вони... Нашоукраїнці, без яких коаліції не створити, нібито кажуть про Єханурова чи Яценюка... Іще одна можливість - бунт у фракції Тимошенко, - кажуть регіонали. Сам він утримався на позиції - "ні вашим, ні нашим". Зараз, заявляють оглядачі, його політичні акції впали».

 

Оцінки в сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер»): «В парламенте они вовсю ведут переговоры - о создании нового большинства... Литвиновцы, как и нашеукраинцы, о переговорах, касающих новой коалиции, говорят сдержанно... Этой коалиции - считанные дни».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в підводці Оксани Гутцайт (Новий канал): «На заяву ЦВК миттєво відреагували в штабах кандидатів. У Януковича святкують, в Тимошенко йдуть воювати до судів. А у Верховній Раді тепер не знають, що робити з більшістю». Численні недостовірні посилання в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «Мовчанка Тимошенко депутатів схвилювала. У парламентській залі то тут, то там перемовляються депутати коаліції. Вони хвилюються, що буде з більшістю, коли Януковича офіційно визнають ліпшим. Фракцію НУНС називають найімовірнішим учасником коаліції з Партією регіонів... Який із цих шляхів обрати, фракція вирішить після слова Тимошенко... А тим часом шукають заміни. Не відкидають, що то може бути хтось не з Партії регіонів».

 

Недостовірне посилання в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Регіонали одразу натякнули, що коаліція потрапила у пастку».

 

Висновок у студійному тексті Олени Кот («Україна»): «БЮТ и Партия регионов сегодня узаконили нормы создания коалиции. При этом интересы у парламентариев разные». Висновки і недостовірні посилання в сюжеті Едуарда Ганішевського («Україна»): «Как бы там ни было, однако оставлять Тимошенко во главе правительства Партия регионов не намерена. Говорят, что уже совсем скоро проголосуют за отставку Кабмина. Причем новым составом коалиции, тем более, что принцип ее создания сегодня узаконили... Кивают и на нашеукраинцев».

 

Більшість каналів, крім Нового, цього дня повідомляли про надзвичайну пригоду - в Луганській обласній дитячій лікарні в інкубаторі для новонароджених мало не згоріло немовля. Тут порушення такі. Недостовірність у студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал): «За попередніми даними, сталося коротке замикання, постраждало півторамісячне маля». Тут не сказано, чиї саме ці дані. Власний висновок - узагальнення в сюжеті Лілії Прокопенко (Перший канал): «Що пожежа могла виникнути саме від цього обладнання, лікарі не могли й уявити».

 

Оцінки в студійному тексті Мосечук («1+1»): «Від неминучої загибелі немовля врятували медсестра. Вона вихопила дитину просто з полум'я». Оцінки, недостовірність інформації, власні висновки в сюжеті Олени Черняєвої («1+1»): «Крім того, дитина має важкі вроджені патології через які власне вона і була в інкубаторі. Це ускладнює лікування... Життя немовлятам врятувала оперативність лікарів... Медики розводять руками. Кювези нові, виробництва поважної японської фірми із світовим іменем і до сьогодні одні з найнадійніших».

 

Грубе порушення - власний висновок з обвинуваченням - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Отже, насамперед у "Фактах" чергова професійна недбалість медиків».

 

Інші порушення стандартів цього дня. Власний висновок у студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал): «Черговий випадок недбальства столичних ЖЕКів». В історії з хлопчиком, який провалився у відкритий люк, журналісти так достеменно і не з'ясували, хто насправді є відповідальним за цей люк - ЖЕК, «Водоканал», «Київенерго» чи дорожньо-експлуатаційна дільниця, а ведуча звинувачує конкретно ЖЕКи. У неї ж - в іншій підводці є недостовірні посилання і оцінки: «Як твердять екологи, у тварин немає сіна для підстилок, вони мерзнуть на снігу... Підгодовують тварин лише співчутливі місцеві жителі, тому екологи просять національні зоопарки негайно забрати тварин. А від правоохоронців вимагають порушити кримінальну справу за жорстоке поводження зі звірами».

 

Недостовірні посилання і власні висновки в сюжеті Юлії Банкової (Перший канал): «У найближчі кілька тижнів більшість створена не буде, - кажуть експерти» (у сюжеті зібрано думки трьох політологів, якби авторка принаймні сказала «кажуть опитані нами експерти» - вона б дотримала стандарту). «Хто про що з ким домовляється, зараз таємниця... На думку експертів, нова коаліція повинна формуватися за нового президента, інакше логіки мало... Після інавгурації діяти будуть миттєво, створити коаліцію, подати кандидатуру прем'єра і швидко за нього проголосувати. Експерти кажуть, поспіх потрібен, бо нунсівці - партнери не надійні, вони мають звичку відкликати свої голоси. Передбачають, більшість, у складі якої буде НУНС ризикує закінчити, як її попередниця».

 

Оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Олександра Романюка (Перший канал): «Перелякана жінка навіть рятувальників викликала не одразу... В "Київенерго", на чиєму балансі знаходиться більшість колекторів, від проблемної діри відреклися... Юристи додають, виграти таку справу не легко,але можна. Головне, знати на кого і як скаржитися... На щастя, з маленьким нині все добре, хлопчик пішов до садочку і згадує про інцидент, як про незвичайну, але страшну пригоду».

 

Надзвичайно велика кількість грубих порушень стандартів інформаційної журналістики в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Виявилося, трагедія не багатьох спонукана до пильності. В лікарнях все по старому, балони стоять в приміщеннях. Попри ризик для людей, персонал медзакладів належним чином не дотримується технологічних вимог» (власні безапеляційні висновки і оцінки). «Чергова жертва люка і знову в столиці. ... Малюк відбувся переляком. Але випадок із ним вже четвертий від початку року. І в цих історіях поки що немає відповідальних» (оцінки і висновок. Крім того, тут грубо порушено логіку викладу: виходить, що четвертий випадок стався з одним і тим самим малюком). «За хліб-сіль 4 місяці в буцегарні проведе чернігівська бабуся. Вона побила свого двомісячного онука. ...Хлопчик відмовлявся їсти борщ, приготовлений 53-річною пенсіонеркою» (грубе порушення точності і логіки викладу, при чому тут «хліб-сіль»?). «Курячий, свинячий, і нарешті козячий. В Запоріжжі паніка через новий штам грипу. Інформацію про нього поширив Форум працівників охорони здоров'я. За словами представників організації, смертельно небезпечне захворювання має вкрай високий ступінь смертності - до 5% від кількості інфікованих. Поки люди намагаються осмислити нову загрозу - у справу втрутилися міліція. Правоохоронці вважають, що в такий спосіб хтось навмисно намагається посіяти в регіоні паніку. ... Чи справді все аж так серйозно (оцінки, недостовірні посилання, не зрозуміло, що це за Форум). «Яків Носков із Запоріжжя. В місті паніка через козячий грип. Правоохоронці і медики заявляють, що в неіснуючої інфекції політична природа» (оцінка і недостовірне посилання. Характерно, що в останніх підводці-відводці Мосейчук вперто повторює, що «в місті паніка», хоча навіть у включенні кореспондента було сказано, що «...про грип у місті зараз навіть не згадують»). «Цей давній інженерний прорахунок зробив нестерпним життя кількох сотень людей» (оцінки). «Тож нинішня руйнація, імовірно, врятувала не одне життя» (власний висновок). «І тепер раптовий сплеск активності» (оцінка). «Прогрес дістався сфери інтимних почуттів. Вчені виявили, що коханих не тільки можна, а й варто підбирати за аналізом ДНК. В інтернеті навіть пропонують клієнтам підшукати, за даними такого аналізу найкращого партнера. Відтак, традиційним свахам загрожує безробіття» (недостовірність і оцінки). «Вихователі спокійно за всім стежили і раділи запалу, з яким дітлахи творили справжню снігову казку» (оцінка і безпідставне узагальнення). «Не все втрачено. Люди залишаються людьми. Випадки ці зараз такі поодинокі, що коли й трапляються, ми вважаємо за потрібне про них розповісти» (власні міркування). «Досить цінний натяк, як для подій, котрі відбуваються в країні у пост виборчий період. Ось такі справи» (власні міркування).

 

Численні власні висновки в сюжеті Бориса Іванова («1+1»): «Який огляд - такі й висновки... Управління з благоустрою киває на "Водоканал". Мовляв, каналізація - то їхня парафія. Тим часом, це мінімум четвертий нещасний випадок у столиці від початку року. .. Скрута примушує красти кришки люків не лише в промислових регіонах... Винних немає. Єдина порада - дивитися під ноги... Поки відповідальні особи шукають крайніх - біля того ж таки будинку теж ледь прикритий гнилими дошками каналізаційний люк чекає на свою жертву».

 

Оцінка і недостовірне посилання в сюжеті Алли Скорик («1+1»): «Дитині ще пощастило. За висновками експертів, травми спричинили нетривалий розлад здоров'я».

 

Численні грубі порушення - власні сумнівні висновки, оцінки, критична недостовірність посилань - у прямому включенні Якова Носкова («1+1»): «Найімовірніше, новий вірус сміливо можна називати не козячим грипом, а звичайною качкою. Насправді, кілька днів у Запоріжжі активно роздавали листівки з попередженням про це небезпечні захворювання. Повідомлялося, що новий штам SM/B2D2, тобто козячий грип, є вкрай небезпечним. Від цієї хвороби у світі, мовляв. Померло вже 5 тисяч людей. І вірус дістався України. Більше того, в Запорізьких лікарнях начебто перебуває вже 170 осіб з підозрою на страшну недугу. Однак, невдовзі виявилося, що це абсолютна вигадка... Силовики припускають - у такий спосіб хтось хотів вплинути на явку виборців. Запорізькі медики запевняють - мало того, що штаму з такою назвою просто не існує, саме зараження у такий спосіб неможливе... За даними медиків, показник захворюваності на грип та ГРВі сьогодні нижче епідпорогу у 2,5 рази».

 

Оцінки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в сюжеті Олени Шворак («1+1»): «У пошуках допомоги люди ходять по замкненому колу - від комунального підприємства, що обслуговує будинок до чиновників селищної ради. Комунальники твердять - раді допомогти, проте бракує грошей та ініціативи, яку мала б виявляти місцева влада... У селищній раді відвідувачам не раді... На допомогу місцевих чиновників тут більше не сподіваються».

 

Оцінки, недостовірне посилання і судження-порада в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Одна пляма - не біда, а дві - вже загроза, якщо зустрінуться... Порада лікарів парадоксальна... Хочете захиститися від сонячних бурь - дотримуйтесь нормального режиму і рухайтесь».

 

Власні висновки і оцінки в сюжеті Юліани Саух («1+1»): «Нині людство настільки зледачіло, що прогрес проник навіть в таку чарівну сферу життя, як почуття... Ідеальний супутник життя лише за 100 доларів. ...добираєте собі пару на будь-якому сайті знайомств, де є група таких же шанувальників наукового прогресу, як ви... Звісно, здоровіша вагітність - здоровіша дитина... Та навіть на Заході, де всі ноу-хау в царині знайомств йдуть на ура - генетично модифіковані амури масової популярності поки що не мають».

 

Оцінка в сюжеті Омеляна Ощудляка («1+1»): «Такі історії - не рідкість».

 

Численні порушення і студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Сегодня же стало известно - соответствующее постановление уже подписано между правительством и НБУ. Но когда начнутся выплаты до сих пор не ясно» (недостовірне посилання). «Земельные махинации или нагнетание страха. Два столичных рынка уже на ближайшей сессии Киевсовета могут стать причиной спора между депутатами. Пока атмосфера накаляется только на самом рынке» (оцінки). «В Москву прибыла "группа мудрецов" НАТО» (якщо це усталений фразеологізм, то він потребував обов'язкового бекґраунду, а в такому вигляді став просто оцінкою самого ведучого). «Легендарный авиаконструктор» (оцінка). «Но это не всегда оправдано - уверены отечественные педагоги» (недостовірність і безпідставне узагальнення). «Они героически преодолевают все трудности: опасную полосу препятствий, палящее солнце, усталость» (оцінки).

 

Оцінки, недостовірність посилань і безпідставні узагальнення в сюжеті Надії Павлик-Вачкової («Інтер»): «Спортивная звезда на Житнем рынке столицы - в роли оппозиционного депутата Киевсовета. Торговцы охвачены паникой ... Но торговцы уже видят логическую цепочку - приватизация, затем - продажа и смена собственника...Это, считают предприниматели, веский аргумент, чтобы опасаться земельных махинаций. Ситуацию подогревает и оппозиция горсовета... В Киевской администрации к рынкам уже приценились».

 

Порушення в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Жодного значення не має політична належність порушника, котрого зупинили працівники Державтоінспекції» (власне міркування, яке, до того ж, не має жодного стосунку до теми, про яку йдеться). «Небезпечно та нелегко нині у Греції». «Не солодко й у Туреччині, що правда, там нині не сніг, а вода» (оцінки). «В Одесі книжки теж люблять, але нині переймаються хижаками» (безпідставне узагальнення).

 

Власні оцінки і висновок у сюжеті Сергія Кутракова (Новий канал): «11-та ранку, одна з найнебезпечніших доріг столиці - проспект Перемоги. Патруль, який чергує тут сьогодні - зразково-показовий: окрім рації, палиці та кулькової ручки в автоінспекторів на озброєнні ще й касовий апарат... Щодня 10 машин із маячками працюють, немов безготівкова каса в супермаркеті - раз карткою - і готово: на сумлінні та рахунку порушника відразу легшає... Втім, тих хто не порушує - це стосується мало».

 

Численні порушення в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Приємна новина у миколаївських корабелів. Вони беруться за амбітний проект» (оцінки). «Увага всієї Європи прикута до Греції» (безпідставне узагальнення). «Україна сьогодні прощалася з видатним інженером ХХ сторіччя. На 81-му році з життя пішов геніальний конструктор авіадвигунів». «Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження геніального поета і письменника Бориса Пастернака. Володар Нобелівської премії з літератури, заборонений в Радянському Союзі понад 30 років, був фантастично талановитим». «У Лос-Анджелесі готуються до вручення найпрестижнішої голлівудської кінопремії "Оскар". Зокрема, до губернаторського балу, який вже традиційно завершує вечір нагород» (оцінки).

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Легенды футбола в гипсе». Оцінки і висновок у сюжеті Дарини Кошеленко («Україна»): «Раньше расположению 7-й школы завидовали, сегодня близость моря стала для учебного заведения фатальной. Волны методично подмывают берег... К поселку Приморский, судя по всему, относятся только дети... На то, чтобы кардинально решить проблему - нужны десятки миллионов гривен. И найти эти деньги надо немедленно, поскольку скорость разрушения берега предсказать не берется никто».

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють, що в Києві дворічний хлопчик упав у відкритий люк. Лише Перший канал повідомляє, що під Сєвєродонецьком у приватному пересувному зоопарку покинули напризволяще звірів. Лише Перший канал і СТБ повідомляють про те, що на Київському водосховищі ламають кригу, щоб риба не задихнулася. Лише «1+1» повідомляє про підсумки перевірки Держгірпромнаглядом лікарень. Це при тому, що про вибух у Луганській лікарні з численними жертвами, який і став причиною цієї перевірки, повідомляли всі канали. Лише «Інтер» і СТБ помітили цього дня, що попри закінчення терміну мораторію, вкладники банку «Надра» так і не почали отримувати свої гроші. І лише ICTV повідомив, що Чорноморський суднобудівний завод отримав велике замовлення - на будівництво корвету.

 

Цього дня низка каналів подавали відеозвернення Януковича до народу. Більшість каналів подавали його коректно, в загальному контексті і з належним балансом думок. «1+1» і «Інтер» прямо у новинних випусках навели його повністю і без балансу, що є ознакою замовності цього матеріалу.

 

11 лютого (четвер)

 

Тимошенко провела засідання уряду - з такого повідомлення розпочалися випуски новин на «1+1», Новому каналі, ICTV та «Україні». Про цю подію розповіли всі, крім 5-го каналу, хоча це була перша публічна поява Тимошенко після президентських перегонів. Коментарі політиків та політологів щодо можливої відставки уряду на початку випуску новин подали Перший канал та «Україна». На «Україні» сюжет містив одразу декілька тем, а загалом цю тему подавали на всіх каналах, крім СТБ та 5-го. Статистику ЦВК про отримані протоколи з мокрими печатками наводять першою темою випусків «Інтер» та 5 канал. Також інформація про це наводилася на Першому, ICTV та «Україні». На околиці Сєвєродонецька гинуть тварини пересувного зоопарку - головна тема випуску на СТБ. Сюжети по цій темі зробили всі, крім Нового каналу, ICTV та 5-го каналу.

 

Про проведення Тимошенко урядового засідання канали інформували з певними розбіжностями. Прем'єр-міністр серед іншого розкритикувала голосування Партії регіонів за власний закон про підвищення соцстандартів (було віддано лише 2 голоси). Перший канал навів коментар-відповідь з цього приводу депутатки від ПР Герман. На «1+1» (сюжет Марії Васильєвої) та ICTV (сюжет Тетяни Прудникової) баланс думок до цієї заяви Тимошенко відсутній. На «Інтері» в усному повідомленні ведучого Володимира Андрієвського взагалі не згадується заява Тимошенко, відповідно і відсутні відповіді регіоналів з цього приводу. Інформація подавалася неповно. На СТБ (сюжет Наталії Соколенко) подається пряма мова регіонала Папієва: «Основне заперечення було у заступника міністра фінансів уряду Тимошенко, який закликав народних депутатів України поспіхом не голосувати його в другому читанні і в цілому...». На Новому каналі (ведуча Оксана Гутцайт) інформація наводиться без будь-яких посилань на того, хто це сказав: «Кажуть, обіцяне виконають. А закон про соціальні стандарти просто «сирий». Його завернули профспілки з поправками». На «Україні» подається коментар регіонала Єфремова: «Были замечания Министерства финансов, профсоюзов и Союза работодателей».

 

Інформація про засідання Кабміну подавалася з оцінками та висновками на багатьох каналах. «Юлія Тимошенко витримала триденну мовчанку і сьогодні нарешті з'явилася перед громадськістю», - каже ведуча Світлана Леонтєва на Першому. «Після триденного відлюдництва вона нарешті вийшла на публіку, але - жодного натяку на тактику та стратегію» - ведуча Наталія Мосейчук. «Усмішок поменшало. Обличчя міністрів переважно задумливі. Репортерська галерка з нетерпінням чекає появи прем'єра», «Цього дня вона вдала, ніби ніяких виборів і не було», «Згадавши про вибір українців, Тимошенко уже не приховує гіркоти», - у сюжеті Васильєвої на «1+1». «Тимошенко регіоналів носом тицьнула, а вони відповісти не забарилися», «Від шпильок навзаєм не обійшлося», - ведуча Оксана Гутцайт на Новому каналі. «Загалом, урядовці демонстрували робочий настрій і впевненість», - ведуча Олена Фроляк та «Міністри ж зібралися на роботу в доброму гуморі і запевняли, що у всіх - робочий настрій», - у сюжеті Прудникової на ICTV. Прикметно, що своїми оцінками журналісти різних каналів змальовують для глядача принципово різну картину події.

 

Про вірогідність відставки чинного уряду вустами політиків та політологів наводили інформацію всі канали, крім СТБ та 5-го каналу. На Першому каналі в сюжеті Ірини Маркіної подається недостовірна інформація, оскільки відсутні точні посилання на джерела кожного повідомлення про наміри: «Уряд Юлії Тимошенко існуватиме доти, поки в парламенті діє чинна коаліція, - заявляють у БЮТі. Тож полегшувати життя партійцям Віктора Януковича біло-червоні не мають наміру... У швидке народження нової коаліції в БЮТі не вірять. Аргументів вистачає. Мовляв, комуністи не об'єднаються з нашоукраїнцями, руйнувати нинішню більшість не ризикують і в Блоці Литвина. Якщо нова коаліція не з'явиться і доведеться піти на дострокові вибори, спікер разом із соратниками взагалі може опинитися за межами парламенту. Самі литвинівці стверджують - на переговори «регіонали» їх поки що не запрошували... Разом зі збереженням коаліції, - кажуть соратники Литвина, - частина фракції НУНС запропонувала змінити прем'єра... Така омріяна відставка Тимошенко може стати бумерангом для Партії регіонів, - попереджають в БЮТ».

 

Оцінки і власні висновки у студійному тексті Наталії Мосейчук на «1+1»: «Поки що те, що ще напередодні багато хто вважав справою вирішеною - відставка уряду Тимошенко, сьогодні такою швидкою вже не видається». На Новому каналі новина подається усно в студії (ведуча Гутцайт) і з частковим порушенням балансу думок, оскільки з приводу відставки Тимошенко подаються два коментаря представників Партії регіонів (Колесников та Герман) і одним реченням переказується позиція представника від БЮТ Турчинова. Оцінки у студійному тексті Олени Фроляк на ICTV: «Він (Турчинов) також сумнівається у створенні нової коаліції Партії регіонів, "Нашої України - Народної самооборони" та комуністів. Натомість регіонали зберігають спокій...». Безпідставні узагальнення і висновки у сюжеті Володимира Горковенка на ICTV: «Юлія Тимошенко не буде прем'єром. Так вважають і бютівці, і регіонали... Доведеться йти на дочасні вибори. Але до них регіонали не готові. Не готові і бютівці. Тому Юлія Тимошенко сама не піде».

 

Перший, «Інтер», ICTV, 5 канал та «Україна» навели дані від ЦВК про отримані протоколи. Тут інформація також наводилася з розбіжностями. Про те, що не вистачає «двох протоколів з мокрими печатками» говорили на Першому каналі (без посилань на джерела інформації), на 5-му каналі, «Інтері» та на «Україні». А от на ICTV (усно в студії ведуча Фроляк) інші дані: «Центральній виборчій комісії не вистачає трьох протоколів з мокрими печатками до оприлюднення офіційних даних голосування».

 

Представники БЮТ заявляють про бажання перерахувати голоси виборців, - про це повідомили Перший канал, «Інтер», ICTV та «Україна». Всі канали новину подавали без посилань на джерела інформації, в кращому випадку зі словами «представники БЮТ». Хто ці представники, що конкретно вони заявили і на яких підставах - не повідомив жоден канал. Наприклад: «бютівці і далі вимагають перерахунку голосів», - усно в студії ведуча Леонтьєва на Першому каналі; «Не згодні з цим твердженням у штабі Юлії Тимошенко. Її довірені особи в регіонах демонструють газети, оголошення і диски з відео, які, на їхню думку, підтверджують порушення... Бютівці вимагатимуть перерахунку голосів. На їхню думку, це дасть змогу виявити усі порушенні та фальсифікації... Повідомили про них і ЦВК. Якщо там інформацію проігнорують, то дії Центрвиборчкому теж розглядатимуть судді, - заявили у виборчому штабі Тимошенко», - все це у сюжеті Юлії Банкової на Першому каналі. «И, тем не менее, БЮТ повторяет о своем желании пересчитать голоса», - усно в студії ведучий Андрієвський на «Інтері»; «Тим часом Блок Юлії Тимошенко не залишив своїх намірів одночасно перерахувати голоси на Донбасі та Львівщині, а то і по всій Україні», - усно в студії ведуча Фроляк на ICTV; «Параллельный пересчет - предложение от команды Тимошенко», - усно в студії ведуча Кот на «Україні»; «В избирательном штабе Юлии Тимошенко уверены: фальсификаций найдется больше», - у сюжеті Наталії Ковачевич на «Україні».

 

Також каналами порушується баланс думок при розкритті цієї теми. На Першому каналі у сюжеті подається лише позиція від БЮТ і коментарі від представників цієї партії. У матеріалі є також пряма мова голови правління КВУ Черненка, але його коментар у такій ситуації не може розглядатись як відповідь на заяви від БЮТ про перерахування голосів. На «Україні» у сюжеті по цій же темі подається коментар голови Львівського представництва ПР Писарчука, а от протилежна думка наводиться так: «В Донецком областном штабе Тимошенко нам сообщили, что пересчета голосов не проводили». Це лише імітація балансу думок.

 

На 5-му каналі (усно в студії ведучий Татарчук) подається думка голови КВУ Черненка про те, що «підстав для оскарження виборів президента України в цілому немає, а щоб оскаржувати результати на окремих дільницях - уже минув термін давності». Але з якого приводу наводиться цей коментар і які партії бажають перерахувати голоси - не повідомляється. Інформація наводиться неповно і неточно.

 

«1+1», «Інтер» та 5 канал повідомили про те, що банк «Надра» почав видавати людям депозитні вклади. При цьому посилання (на прес-службу банку) при подачі інформації було лише на 5-му каналі. На «1+1» у студійному тексті Наталії Мосейчук джерела повідомлення не зазначаються, є оцінки: «"Надра-банк" таки почав повертати людям гроші. Однак лише незначними частинами - не більше 3 тисяч гривень в одні руки. Причому в лютому гроші віддадуть лише тим, хто мав отримати чергові 20% депозиту ще в грудні. Січневі виплати перенесли на березень». Так само, з порушенням стандарту достовірності інформації, подається новина у сюжеті Артема Альошина на «1+1»: «Сьогодні "Надра-банк" мав би урочисто повертати депозити. Початок роздачі грошей анонсували на другу половину дня». Складається враження, що їх таки не видають, аж тут наводиться коментар вкладника і з'являється інформація про 3 тисячі гривень. Про що журналіст робить власні висновки: «3 тисячі - це в гривнях, що є незначною частиною 20% депозиту, які банк мав сплатити Олександрові ще в січні, адже зобов'язався щоквартально повертати п'яту частину внеску». Інформація суперечить одна одній. Без посилань на джерела наводяться дані у сюжеті Геннадія Вівденка на «Інтері»: «После обеда в четверг начали возвращение части вкладов тем, кто стоял в очереди на получение денег в декабре и феврале. В марте обещают выплаты вкладчикам, записанным на январь».

 

Ще одна тема, що також стосується банку, - це призупинення урядового рішення про передачу активів і пасивів «Надр» до «Родоводу». У сюжеті на «1+1» інформація знову ж таки подається без посилань на те, звідки її взято, і з власними висновками та узагальненнями журналіста: «...У владних кабінетах вирували пристрасті. Кабмін несподівано передумав рятувати "Надра", мовляв, не дамо "Родовід-банку" 7,5 мільярдів гривень, щоб той повернув надрівські депозити, адже багатостраждальній фінустанові знайшли покупця». Коментар в. о. міністра фінансів Уманського, що подається одразу після цього тексту, стосується виключно можливої кандидатури покупця, а не стану фінустанови. Зазначається лише, що: «...у "Надрах" коментарів уникають».

 

На «Інтері» у сюжеті про рішення уряду повідомляється зі слів Тимошенко та Уманського, але наприкінці матеріалу автор неправомірно узагальнює інформацію та робить власні висновки і оцінки: «Внезапную перемену неофициально объясняют планами одного из потенциальных покупателей проблемного банка. По информации одной из украинских газет, он готов финансово оздоровить "Надра" и внести 6 миллиардов гривен. Тогда не потребовались бы деньги налогоплательщиков на возврат вкладов через "Родовид", как предусматривалось ранее. В НБУ и самом проблемном финучреждении хранят молчание. Но с каждым днем вариант, приемлемый с "Укрпромом", в случае с банком "Надра" становится маловероятен. Это означает, что время разблокирования вкладов затягивается на неопределенный срок». До речі, на «1+1» про невідомого інвестора повідомили все ж таки більш достовірно: «А от видання "Комерсант-Україна" прізвище озвучило - Дмитро Фірташ».

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Згідно з указом президента, в Києві має з'явитися вулиця на честь Степана Бандери. Яку вулицю чи провулок принесуть в жертву, поки що не відомо» (висновки й оцінки). «Далі говоримо на актуальну для всіх без винятку тему - споживацьку. Половина харчів на полицях супермаркетів підлягають вилученню» (безпідставне узагальнення). «Партія регіонів планує повернути російську мову в школи та діловодство, принаймні, в деяких регіонах. Законопроект регіоналів передбачає, що рішення про це ухвалюватимуть обласні ради» (відсутні посилання, точна інформація - що це за законопроект, баланс новини порушено, оскільки подається коментар лише представника від Партії регіонів). «В Португалії заробітчани воюють за українську мову» (оцінка).

 

Неповна і неточна інформація, з власними оцінками - в сюжеті Валентини Доброти на «1+1»: «Фактично від цих людей залежать назви вулиць Києва. Звернення киянина про перейменування вулиці Дарвіна на вулицю Шостого дня творіння - саме тоді нібито Бог створив людину - заганяє членів комісії в глухий кут» (зрозуміти, що це за комісія, можна лише з титрів, які подаються до коментарів. У журналістському тексті назва комісії відсутня), «На засіданні - гаряче... На засіданні вулицю Колективізації перейменовують на Франца Миклошича... Яка вулиця столиці носитиме ім'я Бандери, поки що не відомо. В кулуарах називають чи то Воровського, чи то Урицького». Закінчується матеріал власними висновками  та необґрунтованими узагальненнями: «Деякі вулиці і справді варто було би перейменувати. І при заміні табличок з іменами червоних генералів треба керуватися не політичною доцільністю, а вагомістю особи».

 

У сюжеті про можливу реформу освіти Маргарита Ситник на «1+1» припускається власник оцінок, висновків і узагальнень: «Здивовані і трохи розгублені. Так школярі зустрічають новину про можливе повернення до 10-річки», «От тільки до жодної з цих новацій школи не готові. Ростити фахівців за 11 або 12 років поки що не можуть».

 

Без посилання на джерела інформації наводиться Володимиром Андрієвським на «Інтері» новина про те, що Януковича вітають іноземні політики. Оцінки та безпідставні узагальнення в іншій підводці: «Украине угрожают сильные наводнения. Практически во всех городах - тонны снега, который никто не убирает. И при резком потеплении потопа не избежать».

 

Оцінки, недостовірне посилання та безпідставні узагальнення - в сюжеті Світлани Тараканової на «Інтері»: «А нынешняя снежная зима для пенсионерки стала настоящим бедствием... Последствия действительно могут быть серьезными, - утверждают городские власти... За уборку снега власти взялись основательно... Своими силами справиться с таким количеством снега черкасским коммунальным службам не под силу. В город прибыла техника из районов и даже из Киева... Местные жители не столь оптимистичны».

 

Відсутність посилань на джерела інформації та оцінки - у студійному тексті Олени Фроляк на ICTV: «Після виборів, схоже, розморозився процес з видачею закордонних паспортів. Десяткам тисяч українців після нового року у відповідних закладах заявили - документів немає через відсутність фінансування. Аргументи не вельми переконливі, оскільки за виготовлення паспортів платять самі люди. З 4 січня по 8 лютого лінії з виробництва закордонних паспортів, посвідчень водіїв і техталонів стояли, а черги зростали. Система виробництва бланків закордонних паспортів в Україні дуже заплутана, тут свої монополісти і свої правила, людям немає часу цим займатися, особливо тим, кого поїздки за кордон рятують від безробіття та безгрошів‘я».

 

Так само недостовірні посилання (або взагалі їхня відсутність) - у сюжеті Олени Астахової на ICTV: «Черга на видачу закордонних паспортів потроху скорочується, а на техталони, водійські посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів - стоятиме далі. Виробник полікарбонатної стрічки - консорціум ЄДАПС не відвантажував продукції з 4 січня до 8 лютого», «Паспорти не друкували через борги на 150 мільйонів гривень, - запевняють чиновники. Звідки виник борг, коли паспорти і посвідчення оформляють лише при повній передоплаті громадян - не пояснюють». Оцінки і висновки: «У МВС змінюється керівництво, тож обнадійливих новин ми звідти не отримали».

 

Лише на «1+1» розповіли, що кияни, які впали у каналізаційні люки, вже готують судові позови. Лише СТБ та Новий канал повідомили, що від цього дня вступив у силу закон, яким забороняється пити слабоалкогольні спиртні напої у громадських місцях. Лише на СТБ з'вилась інформація, що у київських дитсадках не вистачає харчів, а м'яса і риби немає взагалі. Лише на «Україні» проінформували, що розпочався судовий процес над власником компанії «Еліта-Центр» Волконським.

 

ICTV цього дня подає сюжет з ознаками замовності про установчий конгрес громадської організації «Кияни - передусім».

 

12 лютого (п'ятниця)

 

 

У п'ятницю всі канали починали свої випуски з різноманітних повідомлень про наслідки негоди: знеструмлені населені пункти, снігові замети на дорогах, закриття аеропортів і запізнення потягів тощо. (Далі 5 канал не розглядається, оскільки нема розшифровки випуску.)

 

Канали переважно дають кілька загальних цифр і фрагментарну картину по країні. В загальних цифрах - різнобій. Перший канал повідомляє про хуртовини і снігові замети в 11 областях і про майже 200 знеструмлених населених пунктів. «1+1» - про «понад 400 пунктів у 10 областях» і про те, що «автошляхи непроїзні в 13 регіонах». «Інтер» - про «более 200 населенных пунктов в 10 областях страны». Новий канал: «Понад 200 міст і сіл сидять без електрики». «Без света остались 2 сотни населенных пунктов. Снежные заносы осложнили движение на автомобильных дорогах в 11 областях» («Україна»). Втім, усі канали цю інформацію подають без жодних посилань, тому не зрозуміло, чи можна взагалі комусь із них довіряти.

 

Журналісти різних каналів шукали снігоприбиральну техніку на дорогах Києва. Ігор Меделян на Першому каналі каже: «У "Київавтодорі" повідомили, таких машин на вулиці виїхало 3 сотні, прибирати сніг обіцяють усі вихідні цілодобово». Світлана Леонтьєва в студії: «Снігоприбиральну техніку у місті бачили, але здебільшого на головних магістралях столиці». Алла Хоцянівська на «1+1» каже: «за весь день побачив лише один трактор, що сніг прибирав. Ото й і все. ТСН прибиральну техніку також шукала - знайшла. Одразу кілька машин рухалися у напрямку Банкової. Біля Софії Київської також вулицю сіллю посипали». Володимир Андрієвський на «Інтері»: «Снегоуборочная техника не успевала расчищать улицы, а на некоторых направлениях - она вообще не появилась». Тетяна Висоцька на СТБ на дотичну тему каже: «Київський мер звернувся до містян із проханням не тільки не їздити містом, а й не ходити. Адже столиця не має можливості прибирати все, що падає». На Новому кажуть таке: «У "Київавтодорі" переконують - не все так погано на столичних вулицях. Їх прибирає аж три сотні машин. Але побачити цю спецтехніку нашим кореспондентам за день так і не вдалося».

 

В матеріалах на теми негоди - велика кількість порушень стандартів інформаційної журналістики, насамперед - оцінки і власні висновки журналістів. Дуже промовистими є порівняння таких оціночних суджень: «Україну паралізувала негода» (Світлана Леонтьєва на Першому каналі). «Февральские снегопады практически парализовали Украину» (Володимир Андрієвський на «Інтері»). «Аврал сьогодні майже по всій країні» (Тетяна Висоцька на СТБ). «Україна в сніговому полоні» (Оксана Гутцайт на Новому). «Сьогодні по всій Україні сніжить» (Олена Фроляк на ICTV). І «Пол-Украины накрыла метель» (Олена Кот на «Україні»).

 

Дуже показовим є порівняння інших оцінок. Так на «1+1» два репортера один і той самий факт оцінюють діаметрально протилежно: «Проте, у Гідрометцентрі заспокоюють - негода протримається лише до понеділка» (Алла Хоцянівська) і «Прогноз синоптиків на найближчий час невтішний. Опади обіцяють ще три дні» (Ольга Параскун)! Останню оцінку «підтверджує» й «Україна»: «В Укргидрометцентре утешительных прогнозов не дают - на Украину движется новый циклон. Погода будет усложняться» (сюжет без зазначеного автора).

 

Інші оцінки в студійному тексті Леонтьєвої (Перший канал): «Проїхати автошляхами практично неможливо», і Ігоря Меделяна (Перший канал): «Водії терпляче чекають і звично критикують владу».

 

Численні оцінки, а також власні висновки, безпідставні узагальнення - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Зима знову перейшла в тотальний наступ на всіх фронтах. Країна знову при свічках». «Обласний центр паралізований». «В самому регіоні багато хто проведе вихідні без телевізора, бо електрики там немає». «Ну, і Київ лиха доля так само не обійшла. На дорогах страшенні тисняви. Снігоприбиральних машин катастрофічно не вистачає. Патова ситуація у дворах - ні в'їхати, ні виїхати... Двірники ж альтруїзмом не зіпсовані... Дороги в полоні безгосподарності і негоди». «Хто першим реагує на сніжок в столиці - то це мости. Переправи паралізує вже від перших сніжинок. Їх пропускна можливість знижується. Як правило, весь потік машин на них стоїть нерухомим вантажем годинами. Найменший вітерець - мости перетворюються на гойдалки. От тоді то й згадують, що майже всі вони глибокі пенсіонери».

 

Оцінки в сюжеті Ольги Параскун («1+1»): «На трасах ситуація також дуже складна... Звісно ж, водіїв просять утриматися від поїздок». Оцінки і безпідставні узагальнення - в сюжеті Алли Хоцянівської («1+1»): «Затори практично в усіх напрямках - від центру і до околиць. Ні пройти, ні проїхати. Водії звично скаржаться». Недостовірні посилання, оцінки і висновки - в сюжеті Максима Сухенка («1+1»): «Київ захлинається в автомобільних потоках... Затором у кілька годин посеред Дніпра жителів столиці давно не здивуєш. Інженери-будівельники попереджають - через таке шалене навантаження мостів може поменшати... Мапа головного інженера Києва "Автодору" з першого погляду викликає тривогу... Напівпримарний "міст Кирпи" сьогодні будують лише залізничники... Аналітики розповідають - розумним плануванням затори на мостах можна зменшити вже сьогодні».

 

Оцінки і недостовірні посилання - в студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер»): «Впрочем, и о нынешнем циклоне - метеорологи предупреждали. Но снег не только в регионах, но и в столице стал настоящей неожиданностью для коммунальных служб. Сегодня на киевских дорогах - огромные пробки, количество ДТП резко возросло. Город буквально остановился... Городские власти успокаивают - завтра ситуация изменится».

 

Оцінки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Від снігу страждає столиця. Тут традиційно ніхто нічого не прибирає... Рухатися практично неможливо». Оцінки і висновки в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Зима ніяк не мириться із завершенням своїх повноважень. Щодня її прощальні акорди стають сильнішими. Снігопади дедалі настирнішими, а вітри різкішими». «Київ цієї зими зовсім не нагадував європейську столицю... Як наслідок, перманентні аварії і, звісно, травмовані люди». Власне судження в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Самый надежный транспорт - поезд, однако погода внесла свои коррективы и в железнодорожное расписание».

 

Про те, що ЦВК отримала всі протоколи з окружних комісій повідомляють всі, крім СТБ, Нового каналу і «України». Попри те, що за темою ці канали також стежили в попередні дні звітного тижня. В цій темі є оцінка в студійному тексті Леонтьєвої (Перший канал): «Водночас ЦВК не поспішає оголошувати остаточні результати виборів». І є неточність в студійному тексті Мосейчук («1+1»): «Центрвиборчком отримав всі 225 так званих «мокрих протоколів».

 

Лише Перший канал, СТБ, ICTV і «Україна» повідомляють про те, що парламент цього дня оголосив місто Калуш зоною надзвичайної екологічної ситуації. Інші канали, попри важливість теми і те, що вони також висвітлювали її раніше, про це у п'ятницю не повідомили.

 

Інші порушення стандартів цього дня. У матеріалі про початок слухання справи екс-мера міста Димитрів, який збив на смерть жінку на авто, Перший канал (у студійному тексті Світлани Леонтьєвої і в сюжеті Володимира Мельника) припускається неточності: Анісімова називають то мером, то колишнім мером. У студійних текстах Леонтьєвої є також висновки і оцінки: «Тобто, в Україні потрібну для отримання візи страховку вже не купиш». «Прапор України в олімпійському селищі Ванкувера піднімали традиційно у парі з американським. Але досить незвично, як для зимових ігор - під дощем. Втім у самому Ванкувері сніг і не потрібен, головне, що він є у горах, адже саме там виступатиме переважна більшість українських спортсменів». Немає конкретики в наступній підводці: «До парламенту України подали законопроект про повернення до 10-річної системи освіти. Його обіцяють розглянути уже наступного тижня».

 

У сюжеті Максима Урлапова (Перший канал) є безпідставні узагальнення, висновки і оцінки: «Люди у черзі до консульства Чехії про нововведення ще не знають... Нові візові парадокси 2010 року... Ні умови страхування, ні суму покриття не перевіриш, адже страховий поліс укладається у Чехії, найчастіше роботодавцем... Натомість експерти кажуть, вимога оформляти лише чеські страхові поліси - це порушення норм Світової організації торгівлі... А ще у цій країні уже давно склалося негативне ставлення до українських заробітчан, кажуть експерти. Нагадують, як Чехія зажадала від українців пред'являти для оформлення візи довідки про відсутність СНІДу та інших інфекцій». Крім того, нема жодного достовірного посилання в подачі такої інформації: «За рівнем відмов консульство Чехії на першому місці серед консульств усіх європейських країн».

 

Оцінки, власні висновки, недостовірні посилання, і безпідставні узагальнення в сюжеті Катерини Бессарабової (Перший канал): «Така жага до знань, як в першокласниці Олександри сучасним випускникам і не снилася... І навіть думка про ще два їх лякає... Не радує така перспектива й тих, хто таки навчатиметься 12 років. Учні переконані, 10-річку потрібно повернути. Адже по-перше, не всі батьки можуть так довго утримувати дітей, по-друге, вони не хочуть вчитися, бо хочуть одружитися... У Міносвіти переконують, так званий шлюбний вік - не привід скасовувати 12-річну освіту... Погоджується з Міністерством і чимало педагогів... 12-річна освіта має безперечні плюси: наприклад і 12-бальна система оцінювання, і незалежне тестування. Але стільки років за партою - це занадто, твердять інші... А от у Академії педагогічних наук переконані, 10-річку повертати не можна... Окрім того, повернення освіти до минулого загрожує вчителям значними скороченнями, додають в Академії педнаук. І тому ще раз переконують, вік живи, вік навчайся. Але краще робити це якнайдовше за шкільними партами».

 

Неконкретно і невизначено подається новина в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Черга на житло нарешті може зрушити з мертвої точки. Для українців побудують доступне житло». Так само - в наступному сюжеті Сергія Кудімова, крім того, в ньому немає балансу думок (зокрема, не представлено думку розробників законопроекту), немає повноти інформації (незрозуміло, коли саме і в якому читанні має розглядатися законопроект, який до того ж автор постійно називає «законом»), натомість є велика кількість власних оцінок, висновків журналіста і недостовірних посилань: «В квартирі, де екскурсія закінчується ледь почавшись тісно навіть Марусі. Підтягнувшись, морська свинка жадібно ковтає повітря за межами клітки. Чотирьом іншим мешканцям, щоб дихати вільно - таких зусиль замало... Але якщо лікарі дають надію - чиновники неофіційно винесли свій вирок... Для тих, кому набридло чекати на милостиню від чиновників, - влада хоче запропонувати інший варіант... Мати суму на руках буцімто не обов'язково... Щоб не більше, як 500% - будівельникам обіцяють поступки... Якщо станеться диво і закон таки запрацює - він може стати тим локомотивом, який витягне з кризи будівельну галузь, - кажуть експерти. Однак, у нинішньому вигляді, документ - це одні парадні двері і купа лазівок... Якщо закон ухвалять - сім'ї Москальових від цього ні холодно, ні жарко. Грошей тут ледве вистачає лише на найнеобхідніше. Про кредит годі й казати, навіть пільговий».

 

В інших студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1») - численні й різноманітні грубі порушення. «У паузі, що несподівано виникла між політичними баталіями, народні депутати вирішили захистити культурну спадщину... А щоб "нові українці", які час від часу зазіхають на культурні пам'ятки, не змогли перехитрувати заборону, в законі докладно описали кожен камінь. Приватизувати не можна не тільки головний палац, де відбувалася Ялтинська конференція з 45-го року, а навіть левів біля парадного входу... До списку непродажних об'єктів додали і інші Кримські перлини» (оцінки і безпідставні узагальнення). «Ініціатива Партії регіонів про повернення російської мови в школи та діловодства збурила хвилю обговорення. Міносвіти не бачить сенсу таких новацій. Мовляв, російськомовних шкіл і так багато. В Академії педнаук передрікають смерть української мови в школах. Чи не призведе задумана політиками демократія до тотальної русифікації?» (оцінки і недостовірні посилання). «Мера-п'яницю почали судити, але він все одно на свободі» (оцінки і неточність - він уже екс-мер). «Вітчизняні і закордонні медики прогнозують її після 20 лютого. Пояснення просте - морозна погода підкосила вірус... Боротьба із грипом, сезонним та каліфорнійським проста - отримати імунітет можна двома способами... Втім важкі ускладнення та летальні випадки ніхто не скасовує... Від штаму AH1/N1 вакцину ще не зареєстрували, втім є сезонна. Її рекомендують (хто?) вводити людям здоровим після консультацій з лікарем... Але медики звітують: цього разу вони напоготові» (оцінки, власні міркування і недостовірні посилання). «Планувалася присутність президента та прем'єра країни» (недостовірність і неповнота інформації - ким планувалася?). «І про те, що дива трапляються, але не серед українського політикуму. Радість його не об'єднує» (власні висновки).

 

Безпідставні узагальнення, недостовірність посилань і оцінки - в сюжеті Маргарити Ситник («1+1»): «Однокласники його підтримують... Там, де простіше російською, - у Дніпропетровську, мовне питання розділило учнів... Але всі говорять: і так вже пристосувалися... У Міністерстві освіти дивуються - де ж новації, як у нас і так вибір є... Проблеми будуть, якщо регіонали здійснять свої наміри - переконані вчителі».

 

Власні висновки, численні оцінки у прямому включенні Ольги Пахар («1+1»): «Мабуть, таки об'єднали. Тому що ні Ющенко, ні Тимошенко сьогодні на церемонії не було... Церемонія була надзвичайно емоційною. Неймовірно елегантною та урочистою... І всерйоз розраховують обійти таких грандів зимових видів спорту, як фіни, шведи та норвежці. Розраховують на медалі всерйоз... Відмовляються робити це категорично, аби не наврочити. Так що будемо сподіватися і чекати».

 

В студійних текстах Володимира Андрієвського («Інтер») є недостовірне посилання: «В редакцию "Интера" поступил сигнал СОС», - а також оцінка: «Даже спустя годы конструкция - как новая». Оцінка і недостовірне посилання є в сюжеті Ірини Ісаченко («Інтер»): «После резонансной аварии депутаты отправили Юрия Анисимова в отставку...Вполне успешно - уверяют местные чиновники».

 

На СТБ в матеріалі про переговори щодо коаліції, представник БЮТ розповідає про те, що йому жалілися депутати від НУНСу, начебто регіонали їм пропонують гроші і посади за участь у коаліції, натомість нема коментаря від самих нунсівців.

 

Чимало порушень у студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Негода - не єдине, що турбує українців. Лякає їх і ймовірність другої хвилі грипу. Імунологи пророкують її вже з наступного тижня... Імунологи кажуть: під час першої хвилі перехворіли лише 5 мільйонів українців... Щоб вберегтися - рекомендують вакцинацію. Щоправда, ефект від щеплення буде за два тижня. А поки лікарі радять не панікувати і не спустошувати аптек. Вони переконані - політичної істерії під час другої хвилі не буде. А медики до зустрічі з недугою готові» (тут є численні недостовірні посилання, безпідставне узагальнення й оцінки ведучої). «Сидіти 10 чи 12 років за партою - нині дилема для всіє країни. У Верховній Раді з'явився свіженький законопроект про повернення до десятирічки. Однак, чи дійдуть у депутатів руки до твого закону і чи вистачить голосів - питання. А у школах тим часом питань без відповідей ще більше» (оцінки, безпідставні узагальнення і власні висновки).

 

Повністю незбалансовано подає дискусійну тему про 10- чи 12-річну освіту Ірина Скосар (Новий канал): «Вони сьогодні у 9-му. Однак, перспектива просидіти за партою ще 3 роки не гріє нікого... Та академіки Академії педагогічних наук школярів із їхніми гормонами все одно у малі діти записують. Кажуть, шкода викидати сімнадцятирічних за шкільне подвір'я - їх же вулиця з'їсть. І додають - це не по-європейському... Той хто кашу заварив, подавши законопроект про 10-річку у парламент, не за Радянський Союз і не проти Європи... Таємних тестів не треба. Учителі вже сьогодні і на камеру - руками і ногами за 10 класів. Бо своїх учнів занадто добре знають... Академіки в шкільному сексі проблеми не бачать. 10-річка для них - суцільне освітянське безробіття і витрати. Знову - нові підручники... Прибічники ж реформи заспокоюють, звільнення освітянам не загрожує». Характерно, що в матеріалі на цю тему на Першому каналі думки вчителів і учнів подано більш збалансовано, а тут - категоричне порушення балансу.

 

Оцінки і недостовірне посилання - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Українська валюта стійко витримала виборчі шторми і навіть трохи зміцнилася після другого туру голосування. Однак експерти добре пам'ятаючи валютну лихоманку 2004-го, коли долар за одну ніч подорожчав на 70 копійок, не виключають, що українці знову почнуть скуповувати валюту».

 

Є недостовірні посилання в сюжеті Анжели Слободян («Україна»): «Как выяснилось, на техническом этаже прорвало трубу теплоподачи... В мэрии обещают разобраться. Говорят, ситуация типичная».

 

13 лютого (субота)

 

 

Новини цього дня розпочиналися з різних тем. Перший канал почав випуск зі звернення Тимошенко до українців. На інших каналах ця новина відсутня, оскільки їх основні випуски виходили в ефір ще до звернення. «1+1» та 5 канал почали випуски з розповідей про сильні снігопади у багатьох областях України. Про це повідомляли й інші канали, не помітили складних погодних умов лише на Першому каналі. «Інтер» у першу чергу повідомив про те, що до ЦВК вже надійшли всі протоколи. Цю новину навели всі без винятку канали, що мають новини в суботу. Також всі, крім «Інтера», разом із цією інформацією повідомили про скарги, що надійшли від представників Тимошенко до ЦВК. ICTV та «Україна» розпочали випуски з інформації про відкриття Олімпійських ігор у Ванкувері.

 

Про ускладнення погодних умов в усних студійних повідомленнях всі телеканали розповідали без жодних посилань на достовірні джерела інформації. Відповідно - дані подавалися суперечливі. На «1+1» ведучий Олексій Ліхман повідомляє про те, що «понад півтисячі населених пунктів у 9 областях України на цю хвилину перебувають без світла». На ICTV йдеться про 10 областей. До того ж, ведучий Лук'ян Сельський робить посилання нібито на власних кореспондентів, хоча вся ця інформація швидше відповідає зведенням від МЧС: «Якраз надійшла оперативна інформація від наших кореспондентів. На цей момент півтисячі населених пунктів в 10 областях України знеструмлено». На 5-му каналі усно в студії Ігор Татарчук також інформує про те, що «снігова стихія лишила без світла мешканців майже 500 населених пунктів у 10 областях України». На «Україні» (ведуча Олена Кот) ще інша інтерпретація: «500 населенных пунктов остались без света из-за непогоды. Электроснабжение восстанавливают в половине областей Украины». В Україні 25 областей.

 

На ICTV в іншому студійному повідомленні ведучий припускається оцінок, власних висновків та безпідставних узагальнень: «Погода і справді насміхається над людьми. У той час, коли Ванкуверу життєво необхідна справжня зима, Європа снігом просто-таки завалена. Українці і досі ходять поміж велетенських насипів на узбіччях доріг, а водіям непереливки від вкритого льодом асфальту. І ось гідний приклад для наслідування. У Черкасах оголосили велику толоку. Закупати багато снігоприбиральної техніки для міста дорого і недоцільно, тож тамтешня влада пішла іншим шляхом - самим черкащанам пропонує попоратися біля своїх домівок і за це навіть готова оплачувати таку роботу». До того ж слово «толока» означає безоплатну роботу. Отже, у інформаційному повідомленні одне речення прямо суперечить наступному.

 

Про розгляд скарг від Тимошенко у ЦВК канали розповідали не досить достовірно, оскільки в усних повідомленнях використовуються дуже умовні посилання: «На початку сьогоднішнього засідання частина членів ЦВК запропонувала взагалі не розглядати скарги від Юлії Тимошенко, оскільки ще раніше з'ясували - їх склали з порушеннями» (усно в студії Олесь Терещенко, Перший канал). «У проекті постанови ЦВК, який представили журналістам, зазначено, що більшість скарг бютівцям повернули без розгляду як неналежно оформлені, а решту залишили без задоволення. Вже надвечір стало відомо про 12 нових скарг і що засідання відклали на завтра» (усно в студії Ліхман, «1+1»). «Таким образом, - заявили в ЦИК, - последний день оглашения официальных результатов - шестнадцатое февраля» (усно в студії Андрієвський, «Інтер»). «У ЦВК заявляють, що близько 50 скарг оформлені неналежним чином» (усно в студії Ігор Татарчук, 5 канал).

 

Інші порушення стандартів новин. На Першому каналі оцінки у студійних текстах ведучого Терещенка: «Юлія Тимошенко не здається і оскаржуватиме результати виборів президента». «Олімпійська трагедія». Інформація подається неповно і неточно: «Сьогодні Віктор Янукович приймав керівника адміністрації російського президента. Говорили про надолужування втраченого у відносинах між двома країнами» (ім'я керівника залишається невідомим, посилання на джерела інформації - відсутні). «Грошей на ремонт у київських чиновників немає, мовляв, криза».

 

У сюжеті Олени Царенко (Перший канал) лише з титрів можна зрозуміти, про яку конкретно київську поліклініку йдеться. Посилання на джерела інформації відсутні: «Медики кажуть: усі ремонтні роботи вони роблять за гроші батьків та спонсорів. Зі столичного бюджету торік на це не виділили ані копійки. Лише на технічну експертизу треба 100 тисяч гривень». «Запитати у самих будівельників, чому будівля в такому стані, не вдалося - двері будівельної організації не відчинили».

 

На «1+1» оцінки та висновки у студійних текстах Олексія Ліхмана: «Справжню боротьбу за виживання вже кілька тижнів ведуть жителі селища Кочубеївка на Харківщині». «Велика пожежа у столиці... Полум'я майже миттєво охопило 500 квадратних метрів».

 

На «Інтері» інформація про зустріч голови адміністрації президента Росії Наришкіна з Януковичем подається без посилань на будь-які джерела. Оцінки і висновки - у студійних текстах Володимира Андрієвського: «Тяжёлую зиму, в прямом смысле, не пережила школа в селе Берестя Ривненской области». «Вниманию дачников! Этой зимой в Украине число грабежей на дачных участках возросло вдвое... Если раньше преступники выносили самое ценное, то сейчас не брезгуют буквально ничем». «Саночная трасса в Вистлере считается одной из самых опасных в мире». «Купить можно даже форму украинской команды. Правда, стоит она достаточно дорого».

 

У сюжеті Геннадія Стамбули на «Інтері» - власні висновки, узагальнення, оцінки і недостовірна подача даних: «А воры не брезгуют ничем - уносят все, что плохо и даже хорошо лежит... Преступники оснащены неплохо - в их арсенале ножницы по металлу и даже мотопилы... И след преступников уже давно простыл... Местные бомжи и пьяницы - нынешние «джентльмены удачи». Зачастую именно они и грабят домики. А так дачи побогаче атакуют профессиональные воры... Обезопасить свой дом можно - всё зависит от возможностей кошелька... Здесь идут в ногу со временем - после серии грабежей решили установить видеонаблюдение».

 

Оцінки та висновки - у студійних текстах Лук'яна Сельського на ICTV: «Головна подія у світі - це 21-і зимові Олімпійські ігри у Ванкувері. Отже, о 3-й ночі за київським часом у Канаді прогриміла урочиста церемонія відкриття... Відкриття Олімпіади пройшло із присмаком суму». «Тож закон, який відкине українську освіту на десятки років назад, колегія Міністерства освіти закликає не приймати». «В передчутті довгожданого свята усіх закоханих - Святого Валентина - ми чимало випуску присвятили саме романтиці. Її черпаємо дуже часто із книг. Українці дедалі більше прагнуть читати саме українські історії про своїх земляків і їхні любовні перипетії. Ситуації знайомі за місцем і часом, тож читаємо наче про себе. Тенденція читати своє наповнює оптимізмом експертів, позаяк саме масова література є підґрунтям для серйозного українського прориву у світовій літературі».

 

На ICTV дають цього дня усне повідомлення з ознаками замовності про те, що у селі Шевченкове громада знову почепила на стіну місцевої школи меморіальну дошку, де зазначено, що її побудовано за сприяння Леоніда Кучми.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         0 матеріалів

 

«1+1»                         1 матеріал

10.02   Звернення Януковича.

 

«Інтер»                      1 матеріал

10.02   Звернення Януковича.

 

СТБ                           0 метріалів

 

Новий канал            1 матеріал

08.02   Кучма про результат виборів.

 

ICTV                          2 матеріали

11.02   «Кияни - передусім»,

13.02   Меморіальна дошка Кучми.

 

5 канал                      0 матеріалів

 

«Україна»                 0 матеріалів

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         178,

«1+1»                         498,

«Інтер»                      177,

СТБ                            63,

Новий канал            210,

ICTV                          167,

5 канал                      54,

«Україна»                 114 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
68405
Читайте також
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 925
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 488
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 757
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 531
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 249
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kumednyk
5181 дн. тому
інтерньюз-нетворку: ви моніторите новини за допомогою якоїсь хитромудрої софтини? Чи посадили обдовбаних тінейджерів з методичкою в зубах? В методичці написано: прикметник - порушення! Прислівник - оціночне судження, порівняння - на електростілець! Бо поряд із цілком слушними зауваженнями - 80% - повна паранойя, яка ігнорує журналізм як такий. Маячня, одним словом. Ганьба за якість моніторингу і ознаки дебільності аналізу.
Борменталь
5181 дн. тому
Упс. Ещё один пустопорожний опус. Под девизом: "Экспертом можешь ты не быть, но "замочить" "плюсы" обязан". Телекритика блюдёт реноме мелкопакстной девы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду