Поміж двома турами

1 Лютого 2010
64367
1 Лютого 2010
08:23

Поміж двома турами

64367
Величезна кількість оцінок, висновків і безпідставних узагальнень на всіх каналах. Моніторинг за 18 – 23 січня 2010 року
Поміж двома турами

18 січня (понеділок)

 

У понеділок всі канали починали випуски з теми вибуху в луганській лікарні. З точки зору оперативності, цю надзвичайну пригоду найкраще висвітлював «1+1», який робив прямі включення з місця події двічі протягом випуску. Пряме включення робив і канал «Україна». Інші канали висвітлювали подію неоперативно, адже розбір завалів і пошук людей тривав під час ефіру основних випусків всіх каналів.

 

З точки зору точності й достовірності подачі інформації - більшість каналів подавали її некоректно. Розбігалися цифри по загиблих, по тих, кого шукають. При цьому більшість цифр було подано без жодних надійних посилань на джерела інформації. «По последним данным, количество жертв трагедии возросло до 7 человек. Сколько еще людей могут оставаться под руинами, точно неизвестно. По неофициальной информации, есть еще 2 погибших, но их тела достать пока не могут», - повідомляє Ольга Грицик на «Інтері». «На данный момент известно о 7 погибших», - там же в сюжеті Наталії Сливінської. Сергій Попов на СТБ сказав взагалі без посилань: «7 людей загинуло». Оксана Гутцайт і Олена Новікова на Новому каналі також без жодних посилань повідомили про сімох загиблих. «За останніми даними, під завалами загинуло уже 7 людей», - сказала Олена Фроляк на ICTV.

 

«Официально сообщается о 4 погибших», - суперечить їм Олена Кот на «Україні». «Моя колега, яка перебуває на місці подій, Олена Черняєва, уточнила кількість загиблих у представників МінНС, і ті переконують, що їх четверо», - більш достовірна інформація у Наталії Мосейчук на «1+1». А наприкінці випуску в прямому включенні Олена Черняєва повідомила про п'яту жертву. Плутанину з цифрами найкраще пояснив Олег Дейнека на 5-му каналі: «Від 4 до 7 жертв - такі різні дані щодо загиблих внаслідок вибуху у луганській міській лікарні наводять рятувальники і місцева влада. МНСники пояснюють меншу цифру тим, що корегуватимуть дані лише після того, як діставатимуть тіла і поранених з-під уламків».

 

Більша плутанина на каналах - з імовірною кількістю людей, які залишаються під завалами. «Рятувальники припускають: під завалами залишаються щонайменше 4 людей» («1+1» у прямому включенні); «7-8 человек» (в синхроні голови облМНС на «Інтері»); «За останніми повідомленнями, там ще можуть перебувати від 6 до 8 людей» і «містом ширяться чутки: під завалом до десятка хворих», а також «у неї (у Тимошенко) є інформація - в завалах жива жінка. Разом із нею ще понад 6 непритомних» (СТБ); «Під завалами шпиталю у Луганську ще залишаються люди» (Олена Новікова на Новому каналі); «За словами луганських чиновників, всього в епіцентрі вибуху могло бути 22 людей» (Олена Фроляк на ICTV, тут ще й неточність, оскільки епіцентр - це проекція центру вибуху на земну поверхню). «Під завалами можуть перебувати від 8 до 12 осіб» (5 канал); «Неизвестной остается судьба 6 человек» («Україна» в підводці) і «Неизвестна судьба 14 пациентов и 8 медиков» («Україна» в сюжеті).

 

І з загальною кількістю людей, які перебували в лікарні в момент вибуху: «близько 2,5 сотень людей» («1+1»), «более двухсот больных» («Інтер»), «на мить трагедії в лікарні перебувало понад три сотні людей» (Новий канал); «щонайменше 200 людей» (ICTV); «в момент взрыва в больнице находилось около 250 больных и 50 медиков» («Україна»).

 

Крім того, канали нарізно вказували час самого вибуху: «близько 9-ї ранку» («1+1»), «утро, около 9-ти часов» («Інтер»); «о пів на дев'яту» (СТБ); «о 8-й ранку» (Новий канал); «о 9-й ранку» (ICTV).

 

Безпосередніх очевидців вибуху (тих, хто перебував у лікарні) здогадалися опитати лише журналісти «Інтера» й «України». Інші канали опитували в кращому разі людей, які живуть по сусідству з лікарнею.

 

Про причини вибуху канали також повідомляли без надійних посилань (більшість чомусь говорили «за попередніми даними», не уточнюючи, чиї ці дані, або так «згодом встановили», не кажучи, хто саме встановив), або ж із сумнівними. Зокрема, це питання не є в компетенції прем'єр-міністра.

 

Журналісти не втрималися від власних оцінок. «Звістка облетіла місто миттєво. Під стінами лікарні зібралися налякані родичі пацієнтів. Із будівлі люди виходять приголомшені», «...новини невтішні» (Олена Черняєва на «1+1»); «Що змінилося на місці трагедії, чи є ще надії в рятувальників?» (Наталія Мосейчук на «1+1»); «Все подробности этой трагедии - в репортаже наших корреспондентов» (Ольга Грицик на «Інтері»); «Трагедія у Луганську» (Оксана Гутцайт на Новому каналі); «Інтерес до останніх зведень з Центрвиборчкому сьогодні перебила луганська трагедія» (Олена Фроляк на ICTV); «Трагічна статистика вибуху в луганській лікарні номер 7. Місце, де мають рятувати життя, сьогодні їх забрало» (Андрій Шаповалов на ICTV); «По обіді на місце трагедії прибувають міністри» (Галина Трохова на 5-му каналі); «Спустя 6 часов после трагедии спасательная операция продолжается» («Україна», автора сюжету не представлено); «На месте трагедии» (Олена Кот на «Україні»); «Добраться до нее было не так просто» (Марія Іванова на «Україні»).

 

Усі канали повідомили про проміжні результати підрахунку голосів Центрвиборчкомом. Оперативно, в режимі прямих включень із ЦВК, висвітлювали тему «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна». Канали подавали більш-менш коректно дані, але не обійшлися без власних оцінок і висновків.

 

«Електоральні симпатії до переможців перегонів в різних регіонах не принесли особливих несподіванок... На півдні країни симпатії вже традиційно віддають за «біло-блакитного» кандидата. Там - аншлаг». (Наталія Мосейчук на «1+1»); «На самом деле, ста процентов на табло нет...  Впрочем, остается последний рывок... Виктор Янукович уверенно удерживает лидерство... Уже ясно, что цифры существенно не изменятся, и что второй тур неизбежен... В любом случае, чтобы установить окончательные итоги голосования, недостаточно электронных данных... Самым шустрым оказался округ Кременчуга Полтавской области» (Анна Панова на «Інтері»); «Лідера перегонів Януковича традиційно підтримали у східних регіонах та на півдні, а також на Закарпатті» (Сергій Попов на СТБ); «Несподівано рано до ЦВК вже прибули перші» (Оксана Гутцайт на Новому каналі); «Дійсно, Центрвиборчком із стадії віртуального підрахунку голосів переходить у стадію реальну, тобто вже починає опрацьовувати протоколи з «мокрими» печатками» (Таша Трофимова на Новому каналі); «А це значить, що невдовзі ЦВК зможе оприлюднити офіційні результати голосування» (Олена Фроляк на TV); «Цифри останнім часом змінюються дуже мляво в Центрвиборчкомі. Втім, перше місце впевнено утримує Віктор Янукович... Хочу сказати, що хоч цифри змінюються і повільно, але є деяка тенденція... Як я вже зауважила, це було неочікувано» (Тетяна Прудникова на IСTV); «Сенсации не произошло» (Інна Христич на «Україні»); «На востоке Украины, как и ожидалось, с большим отрывом лидирует Виктор Янукович» (Олена Кот на «Україні»).

 

Безпідставне узагальнення в тексті Олени Фроляк на TV: «Українці вчора обирали президента держави і практично всю ніч стежили, як їхній голос змінює країну».

 

«1+1», «Інтер» і ICTV звітували про екзит-поли. Дані екзит-полів наводилися недостовірно і неповноцінно, бракувало багатьох обов'язкових даних. «1+1», крім того, зробив окремий сюжет (авторка - Марія Васильєва) про те, що дані Національного екзит-полу відрізняються від даних екзит-полів, замовлених телеканалами. Тут є оцінки і висновки журналістів. «Найгучніший скандал вчорашніх виборів. Суттєві відмінності в результатах екзит-полів» (Наталія Мосейчук). «У центрі скандалу знову соціологія... Махлювати з результатами при такій кількості конкурентів безглуздо, - кажуть соціологи. Все ж буде видно, як на долонях. Їхні колеги різницею в результатах також здивовані. Мовляв, люди проголосували цілком прогнозовано, як свідчили опитування, проведені напередодні нового року... Чи була помилка, автори скандального екзит-полу обіцяють з'ясувати за участю фахівців з інших фірм... Проте плямою на мундирі її не вважатимуть. Мовляв, попри розходження в цифрах, національний екзит-пол так само як і решта, засвідчив головне» (Марія Васильєва).

 

Всі канали повідомляли про висновки іноземних спостерігачів стосовно першого туру виборів. Канали трохи по-різному озвучили рекомендації спостерігачів стосовно змін закону про вибори між двома турами. Одні сказали, що це радять усі, «Інтер» - що це порада спостерігачів від СНД. СТБ натомість повідомив, що «єдині вони і в іншому - виборче законодавство України потребує вдосконалення». А на 5-му Роман Сухов говорив в контексті, але без жодних посилань: «Виборче законодавство ще можна було б удосконалити».

 

Величезна кількість оцінок, висновків і безпідставних узагальнень на всіх каналах. «Суцільний позитив ллється з вуст міжнародних спостерігачів на адресу українських виборів. Демократично, прозоро, вільно - це епітети волевиявленню зі Сходу від російських спостерігачів та із Заходу. А головне - цивілізовано. Щоправда, що приховувати, від цивілізації на виборах подекуди лише телефонний зв'язок, навіть не мобільний» (Наталія Мосейчук на «1+1»); «Фактично всі іноземні місії визнали це волевиявлення демократичним. Стільки компліментів на адресу своєї демократичності Україна давно не чула... Причому пір'ячко на писку в обох... Міною сповільненої дії нині є і невизначена легітимність члена Центрвиборчкому Анатолія Писаренка» (Юліана Саух на «1+1»).

 

«Несмотря на ряд незначительных нарушений, международные наблюдатели в один голос заявляют - прогресс налицо. Они очень высоко оценили уровень проведения нынешних выборов. Впрочем, некоторые рекомендации украинским властям все же высказали» (Ольга Грицик на «Інтері»); «На пресс-конференции наблюдателей ОБСЕ - ажиотаж. Но громких заявлений здесь так и не прозвучало. Заграничные «стражи демократии» признались, что для них это были скучные выборы, то есть спокойные и честные... Тем не менее, и украинские, и международные наблюдатели признали, это никак не повлияет на общий результат» (Алла Щоличева на «Інтері»); «Не переписувати виборчого законодавства між турами президентських виборів радять українським законотворцям і міжнародні спостерігачі, хоча в іншому вони одностайні: перший тур був чесним і демократичним. Правда, традиційні проблеми таки були - "мертві душі" у списках, помилки у прізвищах чи їх відсутність. Найбільша проблема - низька явка виборців і пов'язане з цим масове включення у списки за рішенням дільничних комісії безпосередньо у день голосування». «Чесні, прозорі і відповідають міжнародним стандартам - такі епітети звучать з вуст міжнародних спостерігачів, які працювали на виборах президента України. Самі фахівці кажуть: якщо на голосуванні їм було сумно, значить процес пройшов демократично» (Олена Фроляк на ICTV).

 

«Україна вкотре наступила на звичні граблі. Списки виборців і цього разу - найбільший головний біль і комісій, і виборців... Були і інші, вже традиційні проблеми... Аби порушення першого туру не стало репетицією зриву другого, українці мусять завчасно перевірити себе в списках. Спостерігачі за перегонами радять кандидатам не починати судової тяганини... І хоча без скарг не обійдеться, на остаточний результат вони не вплинуть» (Олена Скобало на ICTV). «Таких компліментів від євроспостерігачів Україна ще не чула. Перший тур президентських виборів вони однозначно назвали кроком вперед порівняно з минулими. Спостерігачі запевняють: голосування в Україні відбулося за євростандартом. Нудно, але якісно... Спостерігачі радять не змінювати між турами виборчий закон і хочуть побачити такі саме нудні та якісні вибори і 7 лютого» (Володимир Горковенко на ICTV); «Перший тур виборів в Україні пройшов демократично і практично без порушень. Саме такий висновок зробили геть не всі іноземні спостерігачі, які приїхали на президентські вибори до України» (Олег Дейнека на 5-му каналі). «Попри те, що вибори в Україні відбулися без значних порушень, геть усі міжнародні спостерігачі розслаблятися не рекомендують. Головні порушення прогнозують підчас другого туру голосування» (Роман Сухов на 5-му каналі); «Пессимистические прогнозы не оправдались. Многочисленные международные наблюдатели, комментируя первый тур голосования на выборах президента Украины, отмечают: по сравнению с 2004 годом было скучно. Процессом в целом довольны, однако как всегда, есть нюансы» (Олена Кот на «Україні»). «Однако их там не склонны драматизировать... Но как говорится, всегда есть нюансы. И многие вещи, например, международных наблюдателей, откровенно удивили... Эксперты уверены: навести порядок в списках избирателей ко 2 туру - это работа над ошибками, которую нужно выполнить. ... Впрочем, не исключают иностранные аналитики и иных сюрпризов, а именно - использование наблюдателей для срыва работы неудобных комиссий» (Наталія Ковачевич там же).

 

У висвітленні цієї теми цікавий синхрон навів Володимир Горковенко в сюжеті на ICTV. Голова місії МПА СНД заявив, що вони не бачили жодного соціолога, попри велику кількість екзит-полів. А в сюжеті Романа Схова на 5-му каналі він же заявив, що вони бачили у Львові фальшивих спостерігачів, які начебто представляли їхню організацію.

 

Низка телеканалів (крім «Інтера») висвітлювали мітинг прихильників Януковича під ЦВК. Велика кількість оцінок і висновків у включенні Олександра Моторного («1+1»): «Але характерна ознака цього року, що хлопці, кожен майже має на собі сині шарфи з написом "Віктор Янукович", але хлопці не ховають свої обличчя, як це було в 2004-му... Але одного моменту ми почули тут цікаву мелодію... Але ще один цікавий момент, який свідчить, що симпатики регіоналів, так би мовити, застовбили місця тут... Але що характерно, на них наклеєна така собі табличка, яка сповіщає, що це санітарна зона, але на білому фоні на цій табличці намальоване червоне серце. Щоб це означало, чи просто випадковість, чи така собі іронія від регіоналів, наразі важко сказати... За великим рахунком, ситуація не змінилася». Оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук: «Вона абсолютно аполітична ця людина»; «Про всяк випадок. Прихильники Віктора Януковича окупували ключові місця для протестів».

 

«1+1», «Інтер», Новий канал і «Україна» цього дня повідомляли про суперечки між парламентарями щодо змін до виборчого закону. Невиправдані узагальнення в сюжеті Ольги Клюєвої («Інтер»): «Депутаты все-таки намерены поменять правила игры во время игры. Несмотря на то, что президентская гонка вышла на финишную прямую, изменения в закон о выборах президента, а также состав Центральной избирательной комиссии - главные вопросы последней пленарной недели пятой сессии парламента».

 

Всі канали повідомляли про те, що в БЮТі скаржаться на фальсифікації в першому турі, але подавати до суду на його результат не будуть.

 

Лише «1+1», «Інтер» і СТБ дають заяву консула Грузинського посольства щодо спостерігачів із Грузії. Щоправда, на «Інтері» є оцінки в студійному тексті Ольги Грицик: «Граждане Грузии, чьё поведение доставило много беспокойства властям Донецка накануне и в день выборов, сегодня организованно покинули город, но пообещали вернуться к 7 февраля».

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. Численні і різноманітні порушення у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Що це за нова мода в політиків на готелі, і куди вони збирають валізи?»; «Що це за дивний вибір штабу. Чого ви поміняли "Зоряний" на готель "Інтерконтиненталь"? Взагалі що це за мода така пішла на готелі?» (власні оціночні судження); «А все ж таки цікаво. Журналістам цікаво», «...Неприємний такий інцидент стався» (оцінки); «Чи це надто гарний аргумент для того, щоби ви не затівали судових справ?» (оцінки); «Знаєте, ефірний час надто дорогий для того, щоби давати обтічні відповіді, пане Олександре. Розраховуйте» (судження, взагалі інтерв'ю у студії з Олександром Лавриновичем Мосейчук вела вкрай некоректно); «Другий готель столиці - "Хаят" - цієї ночі теж був політично заангажований. В око журналістів впали не лише розкішні апартаменти, прес-клуб, а й наїдки та напої. Тут, здається, готувалися нагодувати весь світ» (оцінки і висновок); «Та і взагалі, чи можливо це, адже армія виборців не постійна і їхні симпатії часом залежать від найменшого вітерця» (оцінки і висновок); «Далі говоримо про полювання на мозок електорату. Із найпопулярніших форм передвиборчої агітації в 2010-му зі значним відривом перемогла зовнішня реклама, - стверджують експерти» (недостовірна інформація з висновками без чітких посилань на джерело думки); «Ще один виборчий скандал. Програти вибори і не розплатитися з членами виборчих дільниць - саме так вчинили з ними, - вважають ті, хто працював для Віктора Ющенка» (оцінка і недостовірність); «Пірати отримали рекордний гріш, а двоє українців повертаються додому» (оцінка).

 

Численні оцінки і висновки в сюжеті Олександра Загородного («1+1»): «Усміхнене обличчя, майже президентська хода. Віктор Янукович ефектно виходить до журналістів вже після оголошення екзит-полів. Свій виступ починає з погоди. Ну про що ще говорити кандидату, який майже виграв вибори?.. Щоправда, веселого святкування у штабі Віктора Януковича не вийшло. Виграна битва, але не війна... Здавалося б, така впевнена перемога у першому турі, такий солідний відрив від найближчих переслідувачів. Але тут у Партії регіонів немає такої безмежної радості, бо знають: Юлія Тимошенко за свою перемогу боротиметься до останнього. Та і в українській політичній традиції перемога у першому турі ще зовсім не означає, що ця людина стане президентом». Оцінка в сюжеті Олени Усенко («1+1»): «Опікуватися проблемою має місцева влада...».

 

Численні оцінки, висновки, безпідставні узагальнення і недостовірна подача фактів та думок - у сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Усе за найвищим розрядом, навіть їжа... Але головна страва - результат голосування... Експерти кажуть: ціна не встановлена у вигляді набраних голосів... Молоді, активні, прагматичні, з незаплямованою біографією і з динамічним рейтингом. Арсенію Яценюку та Сергію Тігіпкові часом давали шанси навіть прорватися у другий тур... Про цих двох кандидатів подейкували як про технічних. Яценюк нібито мав відкусити голоси у Тимошенко, щоб у другому турі співпрацювати з Януковичем, а Тігіпко - у Януковича, щоб потім поділитися з Тимошенко. Брехня, - відповідали молоді та альтернативні. Ми самі по собі... Політзнавці погоджуються: на цих виборах кандидатам не до техніки... Виборці Яценюка, - прогнозують політологи, - у другому турі радше підтримають все-таки Тимошенко, хоча не всі - занадто вже вона активно боролася з колишніми партнерами... Тігіпко, за прогнозами, теж схилиться до прем'єра... Виборці Ющенка і Тягнибока навряд чи голосуватимуть за Януковича, а от "литвинівці" поділяться десь порівну, - прогнозують фахівці... Закликати "голосуй як я" - взагалі марна справа. Соціологи порахували: хіба три зі 100 прихильників слухняно проголосують... Передати голоси - ще попотіти, - кажуть експерти. Тому ціна політичних союзів на другий тур залежатиме не так від кількості голосів, набраних кандидатами-середняками, як від того, скількох виборців вони насправді зможуть переорієнтувати. А це вже питання технології».

 

Такі ж численні порушення і в сюжеті Юліани Саух («1+1»): «Ти їх з дверей, а вони у кватирку. Давно знайомі обличчя кандидатів, лозунги, що за кілька виборчих кампаній вже набили оскомину, тож нинішні президентські змагання перетворилися радше на битву політтехнологів... Найбільш суперечливою фахівці одноголосно називають кампанію Арсенія Яценюка. Графічне зображення ліберала на мілітаристському тлі рейтинг кандидата лише знизило, натомість збурило інтернет-спільноту... Не менш прискіпливу увагу та іронію викликала піар-кампанія Тимошенко... Розрахований цей фонтан креативу передусім на молодь... Кардинально іншою була піар-кампанія найбільшого конкурента Тимошенко. Піар Януковича простий, як то кажуть, як три копійки... Лозунги всеохопні... Досить вдалою експерти називають і кампанію Сергія Тігіпка. Ходи примітивні, але образ сильного президента виявився на часі. Та й з кандидатом пощастило - фізично привабливий, красномовний... Вже чинний спікер брав звичною невибагливою самовпевненістю... Для тих, хто має сумнів, сплески креативу на кшталт хлопчик-провидець передрік, що країну об'єднає лише Литвин. За творчий підхід 12-ка всім, але фахівці, в тому числі ті, що творили образи нинішніх кандидатів, зізнаються: пряма реклама працює на 4-5%... Піарники із зауваженнями погоджуються, але кажуть: вони як лікарі... Невеличке соцопитування ТСН показало: 10 з 10 виборців старань політтехнологів геть не оцінили... Найкраще працює найважче - особисте спілкування. І працювати з виборцями треба руками. Передвиборчі залицяння бажаного ефекту вже не дають. Спроби задовольнити електорат у телефонному контакті провалилися. Додзвонитися неможливо, а на тому кінці дроту замість обіцяного політика - дівчатка і хлопчики із завченими фразами. І як і раніше, професійні українські піарники активно працювали з такою випробуваною технологією як підкуп, але вже не менше професійно нею користуються і виборці».

 

Оцінки в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «После вчерашнего напряженного дня сегодня в большинстве штабов кандидатов в президенты - выходной. Не расслабляются только в штабах лидеров гонки - Виктора Януковича и Юлии Тимошенко. В обоих тщательно следят за процессом подсчета голосов». Оцінки в сюжеті Руслана Ярмолюка («Інтер»): «В штабах кандидатов царит затишье. После напряженного дня голосования работают только два - БЮТ и Партии регионов». Безпідставне узагальнення в сюжеті Лариси Задорожної («Інтер»): «Британцы считают, проведение прозрачных и демократических выборов - это главное достижение Украины за последние пять лет».

 

Численні оцінки, висновки і безпідставне узагальнення в сюжеті Наталії Соколенко (СТБ): «Президент, що його обрав Майдан, президент реформатор, президент-євроінтегратор. Сьогодні експерти підсумовують Ющенківську п`ятирічку... "Мистецький арсенал" - один з масштабних проектів, що ним особисто переймався президент Ющенко. У величезному комплексі за 5 років встигли відреставрувати лише одне крило... Велику справу затьмарила лише сума, в яку він обійшовся Україні - 133 мільйони гривень... Що далі робитиме Ющенко, де житиме його родина та багато інших запитань і завтра, ймовірно, залишаться, без відповіді».

 

Численні оцінки і висновки в сюжеті Олени Данько (Новий канал): «Віктор Ющенко оригінальним не був. Попри невтішні прогнози, президент бюлетеня кидав упевнено, що це його лебедина пісня - і чути не хотів... Старі і малі Литвини бюлетені кидали жваво... Життя після голосування вирувало в штабах Тимошенко і Януковича, вирувало помпезно. Місця дислокації - два найдорожчих готелі столиці. Різнилися тільки фуршети. У Януковича журналістів пригощали канапками, в Тимошенко гуляли на повну... До ситих і не дуже журналістів лідери перегонів кожен у своєму штабі вийшли радісні... Непримиренних супротивників об'єднувало лиш одне - вони хочуть домовлятися з тими, хто розташувався за ними. Мовляв, приймуть будь-які пропозиції, особливо Тігіпкові. Його політична бронза стала несподіванкою, але той ділитися не хоче».

 

Неправомірні узагальнення в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Світова преса оцінює шанси Януковича і Тимошенко на перемогу в другому турі і називає ключем до цього переговори з іншими кандидатами. Газети зазначають, що голосування пройшло демократично, однак наголошують, що новий президент має подолати економічні негаразди...».

 

Лише «1+1» повідомив цього дня важливі новини про те, що з людьми, які працювали на кандидата Ющенка, не розплатилися, про те, що в місті Калуш Івано-Франківської області водночас із виборами відбувся референдум щодо надання місту статусу території надзвичайної екологічної ситуації, про те, що в Запоріжжі одна дитина загинула і ще 6 шпиталізовано внаслідок харчового отруєння, і про те, що 16 членів дільничної комісії в Красноперекопську потрапили до лікарні внаслідок отруєння невідомим газом.

 

Лише «1+1», «Інтер» і ICTV повідомили про те, що сомалійські пірати залишили судно «Маран Центаурус» із двома українцями на борту. Лише «Інтер» повідомив, що в Білоцерківському районі на Київщині підсумки першого туру виборів може бути визнано недійсними, оскільки виборчі комісії не мали кворуму. Лише Новий канал повідомив, що явка на виборах була найнижчою за останні 10 років.

 

З матеріалів, які мають ознаки замовності, 5 канал дав матеріал про те, що, на думку депутата від Партії регіонів Бориса Колесникова, відрив Януковича від Тимошенко в другому турі може зрости до 18%. Це начебто з посиланням на якісь невідомі «дані соціологічних досліджень». Новий канал і ICTV дали з ознаками замовності заяву Януковича про його готовність співпрацювати з кандидатами, які не пройшли до другого туру.

 

(Примітка: випуск Першого каналу не оцінюється за браком розшифровок.)

 

 

19 січня (вівторок)

У вівторок Перший і 5 канали починали випуски з повідомлень про проміжні підсумки підрахунку голосів ЦВК з електронних протоколів, про що також повідомляли й усі інші канали. «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» починали випуски з різних аспектів наслідків вибуху лікарні в Луганську. Цю тему не оминули й Перший і 5 канал.

 

Про результати опрацювання Центрвиборчкомом 100% електронних протоколів повідомили всі канали. Є певні висновки і оцінки в прямому включенні Олександра Моторного («1+1»): «Повного морального і юридичного права вигукнути «нарешті» ми поки що не маємо... Приз за пікантність сьогоднішньої доби отримає вітчизняна система виконання покарань. Виявляється, що думка вітчизняних в'язнів пішла у розріз зі статистично загальнодержавною». Оцінки - у включенні Валентини Левицької («Інтер»): «Но уже можно сказать с уверенностью, что эти данные вряд ли повлияют на расстановку сил в первой пятерке... Сергей Тигипко уверенно держит 3-е место, у него 13%». І оцінки у включенні Наталії Ковачевич («Україна»): «И хочется отметить, что очень долго не было последних сотых доли процентов».

 

Канали продовжують стежити за розвитком подій у Луганську після вибуху в лікарні. Зокрема, цього дня канали повідомили про 8 загиблих і про те, що затримано заступника головного лікаря, котрого підозрюють у службовому недбальстві, яке і призвело до вибуху. Є розбіжна інформація: всі канали повідомили про те, що завали почала розбирати важка техніка, бо надії знайти живих більше немає, а Новий канал - що людей продовжують шукати. Всі канали повідомили, що лікарню відбудовуватимуть, а «Україна», що «по словам министра, правительственная комиссия должна выяснить причины трагедии и определить судьбу больницы. Если решат здание не восстанавливать, то персонал трудоустроит другие учреждения».

 

Ольга Черняєва на «1+1» не уникла оцінки. «Комісія також хоче вислухати пояснення директора підприємства "Донбасагросервіс", яке заправляло злощасний балон». Олег Притикін на «Україні» суперечить сам собі: «Под завалами остаются не менее 8 человек... Без вести пропавшими считают 2 пациентов и 5 сотрудников больницы». Неправильно вжила термін: «Они не находились в момент взрыва в его эпицентре». І дала недостовірне посилання і власні висновки: «Но эксперты не знают, почему это случилось. Допускают, что виновен кто-то из работников больницы. Вообще кислородные баллоны нельзя держать в помещении. Это само по себе является грубым нарушением».

 

Більшість каналів, крім СТБ і 5-го, повідомили про те, що парламент не змінюватиме закону про вибори (його навіть не було внесено до порядку денного), і про те, що парламент звільнив члена ЦВК Писаренка. Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» повідомили про те, що Верховна Рада подолала вето президента на заборону продажу земель сільгосппризначення. Власні висновки в підводці Наталії Мосейчук («1+1»): «ЦВК під ковпаком парламенту. 8 синіх проти 6 сердечних. Над комісією віє вітер змін». В сюжеті Ірини Павленок («1+1») - безпідставні узагальнення: «Депутати кажуть: домовитися ще складніше ніж зазвичай... Міняти чи ні - депутати не визначилися».

 

«Україна» цього дня повідомила про оприлюднення депутатом-регіоналом Сівковичем роздруківок начебто телефонної розмови Тимошенко з Саакашвілі, яка нібито підтверджує намір Тимошенко зірвати вибори. Тут не обійшлося без журналістських оцінок. «Сегодня скандал вокруг приезда грузинских представителей получил продолжение в парламенте. Якобы появились новые свидетельства о намерениях Юлии Тимошенко сорвать президентские выборы» (Олена Кот в студії); «А тем временем в парламенте назрел еще один скандал. Но даже такой грандиозный скандал не помешал депутатам все вместе, хоть и со второй попытки, но преодолеть вето президента на продолжения моратория на продажу земли до 1 января 2012 года. "За" проголосовали 366 депутатов» (Наталія Кравченко в сюжеті).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» повідомиди, що в Україні з'явиться посол Росії. Тут журналісти грішать оцінками. «В Україні нарешті з'явиться посол Росії» (студійний текст Іванни Найди на Першому); «Попри водохресні морози, Москва відтанула і шле до Києва посла... Після політично-дипломатичного конфузу на попередніх виборах коли, нагадаю, Володимир Путін поспішив привітати з перемогою Віктора Януковича, поки що Кремль утримувався від відвертої підтримки будь-кого з фаворитів наших президентських перегонів» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»). Висновок і оцінка в студійному тексті Інни Шевченко на ICTV: «Результати першого туру голосування на виборах президента України вплинули на рішення глави Кремля. Посол Росії в Україні Михайло Зурабов нарешті почне виконувати свої обов'язки».

 

Інші порушення стандартів цього дня такі. Оцінка в студійному тексті Іванни Найди (Перший канал): «Складна місія британського принца Вільяма». Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»). «Цього року в столиці Водохреще відсвяткували особливо широко. Кияни масово стрибали в ополонки. Сильні світу цього теж не відмахнулися від цього ритуалу» (оцінки); «Цього дня з'явилася інформація, що Тимошенко готова запропонувати Сергію Тігіпку прем'єрську посаду та половину уряду. Мовляв, за це третій номер перегонів має закликати своїх виборців голосувати за прем'єра нинішнього. Ніби таку пропозицію Тігіпко озвучить вже найближчими днями» (абсолютно недостовірна інформація без будь-яких якісних посилань, тим більше, що далі сама ж Мосейчук каже: «В штабі кандидата №3 заявили: надходження такої пропозиції нам не підтвердили» - отже, суперечить сама собі). «Мало того, свою біду калушани можуть розділити з молдаванами. І тоді екологічне лихо перетвориться на міжнародний скандал» (оцінки). «А тим часом суперечки Ющенка і Тимошенко не припиняються. За інерцією, навіть першого туру, і навіть за їх відсутності» (оцінки). «Водохреще дало гарний привід Кримчанам помолитися за вдалий курортний сезон. Традиційно в цей день у всіх храмах півострова просять у Бога благодаті і влітку» (оцінки). «Така гостра конкуренція на поховальному ринку приголомшила і містян і владу» (оцінки). «Сидяча робота, малорухливий спосіб життя, вечори перед телевізором і переїзди на авто. Все це шкодить здоров'ю. Передусім потерпає хребет» (власні висновки, ведуча «виступає в ролі» експерта). «Виставка метра» (оцінка). «Масштабний проект задумали усупереч кризі... Тепер подивитися буде на що» (оцінки).

 

Численні висновки без надійних посилань, безпідставні узагальнення в сюжеті Алли Пасс («1+1»): «Експерти припускають - якщо ці дамби прорве - хвиля россолів змете не своєму шляху не тільки всі хімічні підприємства, а й частину міста... Тепер фахівці кажуть: очевидно хтось помилився» (всі «експерти» і «фахівці» в цьому сюжеті - це міський голова Калуша). «Екологічна безпека міста коштує 3,5 мільярди гривень - підрахували фахівці - величезні кошти для Калуша. Багаторічні оббивання соличних порогів досі так нічим і не закінчилися - кажуть місцеві чиновники. Відтак, референдум про визнання Калуша територією надзвичайної екологічної ситуації - остання надія містян... Що тішить калушан - мовляв, референдум відбувся вчасно...». І в кінці - власний висновок журналістки: «От, якщо президенти справді затвердить результати референдуму, то вже цього року мали би знайтися гроші на вирішення екологічних проблем міста».

 

Оцінка, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в сюжеті Світлани Павук («1+1»): «10 сіл, проблема одна - міське сміття... Чиновники обіцяють - полігон тимчасовий до поки сміттєпереробний завод не зведуть. Селяни віри не ймуть і не розуміють чому майбутнє звалище серед поля поблизу їхніх сіл. Люди певні - його можна облаштувати в неробочому кар'єрі». При цьому в сюжеті немає балансу думок - лише думки селян, жодного коментаря відповідальних чиновників. Висновок і оцінка в сюжеті Олени Шворак («1+1»): «Але хоч як не крути - це все-таки змагання за клієнта. Хто першим забере тіло - той зазвичай його і ховає... До військових дій долучилась і міська влада на боці комунального підприємства».

 

Власні висновки і недостовірні посилання з безпідставними узагальненнями - в сюжеті Олени Мацюцьки («1+1»): «Тривалий застій крові у попереку і органах малого тазу - такі наслідки тотального сидіння на роботі і вдома. Лікарі такий спосіб життя українців вже називають катастрофою... До того ж лікарі підтверджують: жваві люди щасливіші». Недостовірні посилання - безпідставні узагальнення в сюжеті Олени Кузнєцової («1+1»): «Нітрати із криниці найчастіше потрапляють з поверхневих чи ґрунтових вод, - кажуть екологи... Очистити криничну воду від нітратів ні кип'ятінням, ні сучасними фільтрами не можливо, - кажуть фахівці... Щоб хоч якось зменшити вміст нітратів чи інших забруднювачів, фахівці радять принаймні раз на рік чистити і дезінфікувати криниці».

 

Оцінки і висновок у прямому включенні Омеляна Ощудляка («1+1»): «Зараз у селі Гусаків загальна ейфорія... І цікаве його правило - що нижче яблуко, то нижче воно коштує... І якщо ви думаєте, що це так легко взяти і почепити яблука на ялинку, то ви дуже помиляєтеся». Оцінки і висновки в сюжеті Христини Тимчук («1+1»): «Закручений сюжет не відпустить глядача, а в акторів просто не можна не закохатися... Саундрек до серіалу написав популярний український співак Віталій Козловський. Проект на загал називають найпатріотичнішим в історії сучасного вітчизняного кіновиробництва... Результат масштабного експерименту глядачі "1+1" оцінять вже найближчого понеділка».

 

Оцінка в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «Небывалое наводнение на Ближнем Востоке». Оцінка в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «Команда потенційних кандидатів у президенти поринула в несподівану дискусію...».

 

Оцінки й висновки в студійних текстах Оксани Гутцайт (Новий канал): «Гора Клементія у Криму унікальна»; «Не ті вже політики, ще торік у кожній водойми сиділо по чиновникові. А тепер в ополонку ніхто й не стрибне. А кажуть, йорданська вода всі гріхи змиває. Видно, не нагрішили за рік українські можновладці»; «Справжнє Водохреще в Ізраїлі». Оцінки і висновки, недостовірні посилання в сюжеті Оксани Котової (Новий канал): «На Водохреща на українців нападає масовий психоз!.. Кажуть - скупався потайки... Той їм розказав сумну історію... Через це, мабуть, цьогоріч купався лише другий ешелон політичного бомонду... Юлія Тимошенко сьогодні залягла на дно політичного життя».

 

Оцінка в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Спортивний скандал розгорівся в українському Миколаєві» (тут, схоже, також збиткова інформація - «на слуху» нема жодних «неукраїнських» Миколаєвів). Численні оцінки, висновки і недостовірні посилання в сюжеті Наталії Мороз (ICTV): «У цьому переконані політологи, соціологи та юристи. Інформацію ж про можливий зрив роздмухують ті, у кого здають нерви. Хоча спроби такі можливі. Бо диму без вогню не буває... Але це більше, ніж підігрівання і без того напруженої ситуації... Чимало сумних прогнозів і щодо вкрай низької явки виборців. Мовляв, тоді моральна легітимність новообраного президента буде підмоченою. Втім, перший тур показав: попри розчарування владою, люди на дільниці таки прийшли. А за традицією останніх років, на другий тур йдуть активніше. Бо ігнорування виборів означає, що своє майбутнє ми віддаємо у чужі руки».

 

Висновки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Время не терпит. Второй тур выборов президента Украины 7 февраля. Но проверить себя в списках нужно уже сейчас». Висновки й оцінки в сюжеті Світлани Бородіної («Україна»): «Знание законов помогло, но не намного... Важно: списки избирателей для повторного голосования будут закрыты 28 января... Но стоит следить за новостями. Ведь в Украине все может измениться в полночь».

 

Лише «1+1» повідомив цього дня про те, що Конституційний Суд не задовольнив скарги Ющенка на право Кабміну торгувати військовим майном. І про те, що в Харкові водій збив на переході двох пішоходів. Лише Новий канал повідомив про заяву «Київатодору», що Київ добре прибирають від снігу.

 

З повідомлень, які мали ознаки замовності, були такі. «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» повідомили про те, що Янукович відвідав богослужіння в Лаврі і того ж дня відкрив на Буковині басейн для дітей-сиріт. «1+1», «Інтер», Новий канал і «Україна» повідомили про те, що Ющенко побував на Водохреща на Дніпрі. Перший канал і «Інтер» повідомили з ознаками замовності про заяву Януковича щодо участі України в будівництві «Північного потоку». А ICTV - про прогнози віце-прем'єра Немирі стосовно зовнішньої політики президента Тимошенко.

 

20 січня (середа)

 

У середу Перший і 5-й канали починали випуски з повідомлень про переговори переможців першого туру виборів з іншими кандидатами. За цією темою стежили й інші канали. «1+1» починав із повідомлень про черговий землетрус на Гаїті. Про це ще повідомляли Перший канал, «Інтер» і ICTV. «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» першою темою поставили жалобу в Луганську.

 

Усі канали цього дня значну увагу приділили переговорам учасників другого туру виборів з іншими кандидатами про підтримку. Щоправда, до експертних оцінок вдалися хіба що на Першому каналі. Натомість у цих матеріалах було чимало порушень стандартів інформаційного мовлення.

 

«Переможці обіцяють переможеним золоті гори в обмін на електорат. Найактивніше змагаються за виборців Сергія Тігіпка» (оцінки в студійному тексті Іванни Найди на Першому каналі). «Не пасе задніх і кандидат у президенти Віктор Янукович... Спрогнозувати, кому з двох учасників другого туру дістануться голоси Тігіпка та Яценюка, нині досить важко, - кажуть соціологи... Соціологи додають: навіть якщо хтось із кандидатів другого ешелону таки публічно підтримає когось із першого, це ще не запорука того, що його виборців з ним погодяться» (оцінки і безпідставне узагальнення в сюжеті Марії Бессарабової там же).

 

Оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Заради підтримки Сергія Тігіпка леді Ю готова кинути до його ніг прем'єрську посаду. Але той не ведеться. Принаймні поки що». І в сюжеті Марії Васильєвої там же: «Юлія Тимошенко готова дорого заплатити за свою підтримку у другому турі. Царську пропозицію отримав Сергій Тігіпко. Його Тимошенко спокушає своєю сьогоднішньою посадою - прем'єрським кріслом... Але ж і ставки високі... Але він вперто повторює, що не підтримає нікого... Натомість Тігіпко приміряється взяти менш круту висоту - позмагатися за крісло голови Києва на найближчих виборах».

 

Оцінки в сюжеті Наталії Соколенко (СТБ): «Сергій Тігіпко - найбажаніший гість у вищих кабінетах... З обома фіналістами президентських виборів Тігіпко має власну непросту історію взаємин... Раптовий відступ Тігіпка викликав бурю в «біло-блакитних» і лавину в`їдливих жартів услід. Не менш саркастичними були і коментарі «помаранчевих». Та незважаючи на старі образи, Янукович знову кличе Тігіпка у свою команду... Сам Сергій Тігіпко коментує своє цікаве нинішнє становище з усмішкою, що ані на хвилину не сходить з його задоволеного обличчя». Оцінки в сюжеті Ольги Пирожко на Новому каналі: «Ось їхній найбажаніший кандидат...  Кандидати думають: двійку переможців поступово їхніх виборців задобрює. Хороші ідеї екс-конкурентів обіцяють перейняти, а Сергієві Тігіпку взагалі запасний варіант готують». Оцінка в сюжеті Марини Петрової (ICTV): «Тут у нього традиційно велика підтримка».

 

Оцінки і недостовірне посилання з безпідставним узагальненням у сюжеті Ольги Кошеленко на 5-му: «Відповідати Віктору Ющенку у його потенційних наступників немає часу. Актуальніші переговори з більш рейтинговими кандидатами... Хрестик в графі "проти всіх" - це додатковий голос на користь Віктора Януковича, - наголошують експерти». Оцінки в студійному тексті Олени Кот на «Україні»: «Золотая акция Сергея Тигипко. Экс-кандидату в президенты поступают заманчивые предложения. Нынешний премьер даже готова уступить Тигипко свое место». І оцінки з висновками - в сюжеті Юлії Меншакірової на цьому ж каналі: «Фавориты президентской гонки Юлия Тимошенко и Виктор Янукович разыгрывают козырную карту 1 тура выборов - Сергея Тигипко. Политический момент, когда третий не лишний, настал... Но козырный туз никак не хочет идти на руки. Ни нашим, ни вашим. Такую позицию занял сам Сергей Тигипко».

 

Категорична розбіжність між «1+1», де в сюжеті Марії Васильєвої про пропозицію прем'єрства сказано так: «Такий куш на кону вперше. Ніколи раніше кандидат, що програв у першому турі, не отримував настільки щедрих пропозицій за один лише заклик до своїх виборців», і в сюжеті Руслана Ярмолюка на «Інтері»: «Сергею Тигипко она обещает кресло премьера. И это - уже не в первый раз... Однако Сергей Тигипко от заманчивого предложения отказался. И это - уже не в первый раз».

 

Цього дня вже Перший канал, «1+1», СТБ і ICTV почали розгортати тему «касетного скандалу», про яку напередодні повідомляла «Україна».

 

Лише журналісти Першого каналу і СТБ зацікавилися важливим моментом, - звідки регіонал Колесніченко взяв аудіозапис. У підсумку повідомляли таке: «Регіони заявляють, що плівку отримали від журналістів» (Перший канал), «Як стало можливим прослуховування посадових осіб - досі залишається невідомим. Спочатку регіонали казали, що розмову писали фахівці, тепер кажуть - невідомо хто писав» (СТБ). Інші канали цим важливим аспектом теми не цікавилися взагалі.

 

Є інші порушення. Всі канали дружно позначили тему як «новий касетний скандал». А ведуча «України» до того ж назвала «запись нашумевшего разговора». В сюжеті Наталії Малишко на Першому - безпідставні узагальнення і недостовірність: «Оприлюднення записів політологи вважають інформаційною війною, яка врешті-решт особливого впливу на рейтинги жодного з кандидатів не матиме. А зміст розмови називають пустим... Політологи кажуть: що спостерігачів більше, то краще». Таке ж саме в сюжеті Едуарда Ганішевського на «Україні»: «Грузинские наблюдатели негативно зарекомендовали себя еще на выборах 2007 года, - говорят политики... Как бы там ни было, вопрос о регистрации наблюдателей из Грузии будет на слуху у политиков еще как минимум, до 2 тура президентских выборов».

 

Всі канали повідомили цього дня про день жалоби у Луганську і про остаточну кількість загиблих від вибуху у лікарні - 16 людей. У сюжеті Лілії Прокопенко (Перший канал) неточність: «Саме там був епіцентр вибуху» (тут правильно казати про «центр» або ж про сам «вибух»). Оцінка в сюжеті Олени Черняєвої («1+1»): «А причина, найвірогідніше, злощасний людський чинник». Оцінка в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «Все аварийно-спасательные работы на месте трагедии уже завершили». Оцінки в сюжеті Акіма Галімова на цьому ж каналі: «Но результаты сложно назвать утешительными: шестнадцать погибших и всего шесть спасенных». Оцінки і недостовірність посилань в сюжеті Андрія Шаповалова на ICTV: «Трагедія у лікарні забрала 16 життів...  Тепер працівники Держгірпромнагляду перевіряють усі лікарні області щодо безпеки кисневого обладнання. Результати невтішні: кожна четверта має проблеми... Фахівці припускають: однією з опосередкованих причин могла стати епідемія грипу».

 

Олена Черняєва («1+1») у своєму сюжеті повідомила про факти порушень із використанням кисню в інших лікарнях, які вже виявлено перевіркою. Але при цьому розкрила дуже важливий аспект: що лікарі змушені йти на такі порушення, щоби рятувати людські життя. Саме законодавство ставить їх перед такою дилемою: чи нести кримінальну відповідальність за порушення техніки безпеки, чи за ненадання медичної допомоги. Побіжно про це згадали на ICTV. Інші канали цього аспекту в своїх матеріалах не помітили.

 

Інші порушення стандартів у середу. Оцінки в сюжеті Ірини Маркіної (Перший канал): «Віктор Ющенко виходить до журналістів зосередженим і впевненим у собі».

 

Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Прийшла біда - відчиняй ворота. Це про Гаїті» (висновок). «Мріємо про бебі-бум, а проблемних вагітностей в Україні більшає» (висновок і недостовірна інформація). «Вона народила 5-х, але жодному не може дати лад. Тільки синці та крововиливи від матусі в малих. Словом, вони - заручники у неньки» (власні висновки й оцінки). «Країна - в очікуванні чергового стрибка цін. Особливо кусатиметься олія. За 20 днів нового року на 20% здорожчали молочні продукти, твердий сир - ще більше. Що буде далі, експерти вголос не говорять. Пошепки радять запасатися саме олією» (висновки, недостовірність інформації, безпідставні узагальнення). «Шоколадний будинок - один із найзагадковіших маєтків столиці» (оцінка).

 

Численні безпідставні узагальнення, недостовірна інформація без надійних посилань і оцінки в - сюжеті Інни Боднар («1+1»): «У столичному супермаркеті - тепло та комфортно. Мороз по шкірі хіба від цін. Особливо око тішать цінники на зелень... Ціни на овочі, - кажуть експерти, - у новому році підігріли морози...У магазинах кажуть: це все не стільки морози, як кон'юнктура. Що буде за рік, експерти не прогнозують... Але кажуть: здорожчати може олія».

 

Численні оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Лариси Задорожної («Інтер»): «Беспрецедентный случай в российской дипломатии. Михаил Зурабов - 56-летний чиновник с солидным стажем... С верительными грамотами вышел казус... Сегодня стало известно, завтра Михаил Зурабов будет встречаться со своим шефом».

 

Оцінка в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «З будівництвом нового пасажирського терміналу справа гірша - бракує грошей». Оцінки в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Гроші для матерів-героїнь зайвими ніколи не будуть. От лише отримати їх дуже складно. Жінки, які не працюють на офіційні установи, не можуть навіть отримати цей статус. Бюрократична тяганина розтягується на багато місяців». Також оцінки і безпідставні узагальнення в сюжеті Олени Скобало (ICTV): «Отримати звання матері-героїні в Україні нелегко. Багатодітні жінки кажуть: їм і легше, і швидше народити ще одне немовля, ніж зібрати всі необхідні довідки... Жінки чиновникам не вірять. Запевняють: українська бюрократія - випробування не для слабких духом. Фантазія художників безмежна».

 

Лише Перший канал повідомив про те, що Янукович не хоче дебатувати в ефірі з Тимошенко. Лише «1+1» повідомив, що в Запоріжжі бунтують представники виборчого штабу кандидатки Богословської, яким не було виплачено грошей за роботу. Лише «Інтер» повідомляє про те, що Держказначейство заборгувало комунпідприємствам Чернівецької області 57 мільйонів гривень. Лише «Україна» подала дві теми: про те, що НБУ не дає Кабміну гроші, отримані в позику від МВФ, і про те, що на Донбасі новонароджених виписують з пологових будинків без обов'язкового щеплення проти туберкульозу. Всі ці теми, безумовно, мали висвітлюватися всіма каналами. Лише 5-й канал повідомив про те, що Україна посіла останнє місце серед європейських країн в рейтингу економічних свобод.

 

Перший канал, «1+1», Новий і ICTV подали з ознаками замовності матеріали про те, що Ющенко не збирається зникати з політичного життя. «1+1» дав із ознаками замовності матеріали про те, що Янукович запропонував створити громадську раду, і про те, що Янукович відвідав з Харківщину. СТБ подав сюжет із ознаками замовності про благочинну акцію дочки Тимошенко. ICTV подав матеріал про те, що Тимошенко подякувала всім, хто підтримав її на виборах

 

21 січня (четвер)

 

Цього дня канали розпочинали свої випуски по-різному. Перший канал - з рішення парламенту, яке обмежило продаж слабоалкогольних напоїв неповнолітнім і куріння у громадських місцях. Ще про це повідомили «1+1», Новий канал, ICTV й «Україна». «1+1», «Інтер» і ICTV розпочали випуски з негоди. Про це розповіли всі канали, крім СТБ. СТБ почав випуск повідомленням про те, що розпочалося вивезення з України ракетного палива. Про це повідомляли всі, крім ICTV і 5-го каналу. Новий канал почав випуск із повідомлення про те, що до ЦВК надходять останні протоколи з мокрими печатками. Про це також повідомили Перший канал, ICTV і 5-й. 5-й канал найперше повідомив про внесення Ющенком на розгляд парламенту нової кандидатури члена ЦВК. Про це повідомили й решта каналів, крім «Інтера», Нового й «України». «Україна» ж почала випуск із оригінального матеріалу про те, що в Дніпропетровську затримують соціальні виплати.

 

Отже, про обмеження парламентом продажу слабоалкогольних напоїв неповнолітнім і паління в громадських місцях повідомили Перший канал, «1+1», Новий, ICTV й «Україна». Безпідставне узагальнення в студійному тексті Андрія Сміяна (Перший канал): «Ідею законотворців уже схвалили наркологи, за їхніми даними, хмільний напій нині регулярно вживає чи не половина старшокласників». Так само плюс недостовірні посилання - в сюжеті Ігоря Меделяна: «Звична картина для багатьох міст... За даними маркетингових досліджень українського ринку пива, за останні 5 років споживання хмільного напою зросло удвічі». Оцінки в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Також сьогодні Верховна Рада розширила територію здорового способу життя». Оцінка і безпідставне узагальнення в сюжеті Андрія Кузакова («Україна»): «Мотив депутатов прост - Украина относится к лидерам среди детского алкоголизма».

 

Про те, що Верховна Рада цього дня заборонила банкам та іншим позичальникам піднімати відсотки по чинних договорах і вимагати дострокового погашення кредиту, повідомили «1+1» (але дуже побіжно), «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна». Неточність у сюжеті Василя Островського («Інтер»): «Закон приняли едва ли ни единогласно - 370 за» (до «майже одноголосно» не дотягує за наявності 450 народних депутатів).

 

Перший канал, «1+1», СТБ, ICTV, 5-й і «Україна» також повідомили про те, що парламент не підтримав президентського висуванця Карпунцова на посаду члена ЦВК. Тут висновки й оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Віктор Ющенко продовжив стратегію, оголошену ним напередодні - бути ні за кого. Відтак, насолив він сьогодні і "синім" і "сердечним"». І оцінка в студійному тексті Олега Дейнеки (5-й канал): «Увагу українського політикуму і засобів масової інформації сьогодні було прикуто до парламенту».

 

Більшість каналів, крім ICTV і 5-го, повідомили про те, що з України почали вивозити залишки ракетного палива - меланж. Тут є оцінки й висновки в сюжеті Алли Пасс («1+1»): «Летючий, агресивний та високотоксичний компонент ракетного палива на основі азотної кислоти меланж у Ценживі вже півстоліття... Експерти застерігають - це хімічна бомба вповільненої дії. Як свідчать дослідження - із часом стінки резервуарів, де зберігається меланж, тоншають. Є ризик його потрапляння на зовні. А довкола села. Івано-Франківськ всього за 4 кілометри... Однак, вивезення меланжу із Ценжива ще не означає остаточного вирішення цього питання. Оскільки, за словами експертів, ще потрібно буде знищити резервуари, де зберігався цей меланж та рекультивувати тутешній ґрунт».

 

Оцінки в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «Неподалеку от села Ценжев хранится более двух тысяч тонн этого опасного и очень токсичного вещества... Воинский склад расположен всего в нескольких километрах от Ивано-Франковска - поэтому меры безопасности беспрецедентные. Перед началом операции - тренировка и строгий инструктаж».

 

Оцінки й недостовірні посилання в сюжеті Вероніки Ігнатівської (Новий канал): «Вивезти смертельно небезпечну отруту керівництво області мріяло два десятиріччя. Адже в разі аварії декілька сотень кілометрів довкола складів стали би зоною смерті... Знайти гроші і повністю очистити область від смертельної отрути в ОБСЄ обіцяють до травня».

 

Оцінки й недостовірні посилання в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Первую партию этого опасного вещества сегодня забрали из Прикарпатья. Смесь азотной кислоты с примесями раньше использовали для старта ракет. Сейчас это угроза для общества. Об этом журналистам заявили военные».

 

Інші порушення стандартів. Оцінки в студійному тексті Андрія Сміяна (Перший канал): «Знамениту вивіску «Праця робить вільним» повернули до музею»; «Невдале сватання». Безпідставне узагальнення в сюжеті Людмили Вакарчук: «Рішення урядовців схвалюють і приймальні комісії, але водночас кажуть, чверть місць для пільговиків - то занадто».

 

Численні порушення в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Починаємо з погоди, бо саме вона в найближчі кілька діб буде новиною, що цікавитиме всіх без винятку українців... Медики радять із морозами не жартувати і наводять переконливу статистику... Одещина, навчена попередніми холодами і морозами, готується зустріти потужний антициклон» (оцінки і висновки); «Холод - не тітка. Цей урок добре засвоїли діти на Дніпропетровщині» (висновки); «Скандал в Харкові... Дякую, Андрію. Андрій Барташов про інцидент у Харкові. Висновок історії, очевидно, має бути таким - свої б'ються - чужі не заважайте» (оцінки і висновок); «І переляком відбулися жителі столиці» (оцінка); «Нульовий відсоток - тільки в мишоловці. І скільки не повторюй про безкоштовний сир - українці вперто наступають на ті самі граблі. Криза змушує громадян вестися на так звані безвідсоткові кредити. Особливо під час купівлі побутової техніки. Однак, на нульовій позиці можна переплатити і 25%» (висновки, оцінки і безпідставні узагальнення); «А що робити? Тривалі новорічні свята не пішли на користь простому українцеві. Скільки випили спиртних напоїв за три тижні нового року - статистики ще не підрахували, а от наркологи знають напевно - виходити із затяжних запоїв не всі вміють. Новорічна феєрія скінчилася, а організм вимагає продовження банкету» (оцінки, недостовірність і безпідставні узагальнення); «Втім, для малюка, - героя наступної історії, - його майбутнє значно важливіше. Отже, шукаємо неньку» (висновки); «Ну і далі говоримо про виховання. Придивіться до своїх дітей пильніше. Дізнайтеся, чи не виховує їх хтось окрім вас по-новому?» (міркування - «корисні» поради); «В 30-градусний мороз лікарі радять навіть свого носа на вулицю не показувати» (недостовірність і безпідставне узагальнення); «Містяни так і роблять. А от на селі лікарям вірити просто ніколи, тому здоровіші» (безпідставне узагальнення і висновок).

 

Оцінки в сюжеті Ольги Павловської («1+1»): «Кожна літера в зошиті - подвиг першокласників. Вдається попотіти лише шкільному опалювачу. Він чимдуж намагається обігріти школу. Але марно».

 

Велика кількість оцінок, висновків і нічим не підтвердженої інформації в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «Однак, це не те класичне виплачування, коли людина підписує договір із магазином і платить йому рівними частинами... Тому в мережах пропонують оформити так званий безвідсотковий кредит... Натомість, кожен із цих кредитів має купу прихованих комісій. Раніше їх було обмаль. Однак під час кризи вони суттєво зросли. І нині реальний щомісячний платіж може на чверть перевищувати обіцяний у рекламі... Щоправда, не всі торговельні мережі відверто обманюють покупців. У декого вистачає порядності відразу попереджати про підводні течії безвідсоткового кредитування. Якщо ж вам не пощастило - все у ваших руках. Уважно читайте кредитний договір».

 

Оцінки, висновки, недостовірні посилання і безпідставні узагальнення в сюжеті Алли Скорик («1+1»): «Позаду Водохреща, скінчились улюблені новорічні свята. Змиритися із цим декому не до снаги. Медики пояснюють - якщо правильно не вийти із запою - через 3-4 дні після затяжної гулянки стається біла гарячка... Лікарі кажуть: важливо вчасно побороти похмілля... Про народні засоби боротьби з похміллям не радять забувати лікарі».

 

Висновок в сюжеті Григорія Жигалова («1+1»): «У міліції сподіваються, що батьки дівчини таки знайдуться і повернуть її додому. Хоча досвід підказує інше. Минулого року на тому ж самому місті сталася дуже подібна історія. Тоді малюк залишився сиротою». Оцінки в сюжеті Оксани Солодовник («1+1»): «На щастя, обійшлося, Максим виявився міцним горішком».

 

«Експертні» висновки без жодних посилань, а також недостовірні посилання і безпідставні узагальнення - в сюжеті Алли Хоцянівської («1+1»): «Там де тонко, там і рветься. При морозі організм починає працювати в посиленому режимі. І це навантаження може загострити хронічні захворювання серця, шлунково-кишкового тракту. Тому мороз особливо страшний для літніх людей... У селах морозів не бояться. Люди кажуть: за роботою немає часу ані мерзнути, ані хворіти. Тут радять навпаки на вулицю виходити». Оцінки й висновки в сюжеті Ірини Падалко («1+1»): «Але це не найстрашніше... А талон цьому доказ. Та нерідко він не є ним».

 

Велика кількість оцінок у студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «Следующая история шокирует». «Эти экзамены особенно показательны для первокурсников. Ведь последняя вступительная кампания сопровождалась скандалами из-за того, что практически все бюджетные места в лучших университетах страны заняли льготники»; «Разница принципиальная - ведь противопаводковые работы финансируются из госбюджета, а на противооползневые программы денег уже три года не выделяют».

 

Оцінки й недостовірність інформації в сюжеті Тетяни Даценко («Інтер»): «Многие преподаватели считают: такой тип студента - самый худший. Они не понимают главного - кем станут после получения диплома... Но ни школьная медаль, ни блестящие результаты внешнего тестирования ей не помогли. Её место в престижном вузе отдали льготнику... Льготники - ещё одна серьёзная проблема, не дающая в этом году покоя специалистам из центра оценивания качества образования. Как выяснилось, молодые люди, поступающие в университеты по медсправке, не владеют даже элементарными знаниями... Правда, на некоторый компромисс Минобразования всё же пошло... Поступить и в этом году будет не просто... В условиях жесткой конкуренции абитуриентам-2010 необходимо вооружиться либо основательными знаниями либо справкой дающей право на льготы, но в получении заветного диплома эта справка уже не поможет».

 

Оцінки в сюжеті Марини Коваль («Інтер»): «Новый год семье Попша принёс неприятный сюрприз... Денег нет даже на то, чтобы провести исследования».

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «А в Донецкой области сегодня началось небывалое судебное слушание».

 

Лише Перший канал і ICTV повідомили цього дня про численні порушення у використанні кисневих балонів лікарнями, виявлені перевірками МНС. Лише Перший канал дав заяву посла Грузії в Україні про те, що представники Грузії, що приїздили до Донецька перед виборами, були спостерігачами і їх було лише триста. З огляду на те, що більшість каналів відстежували тему раніше, вони мали б і цю інформацію обов'язково подати в ефір. Лише Перший канал і «Інтер» повідомили про те, що Міносвіти дозволило вишам самостійно визначати кількість пільговиків. Лише «Інтер» повідомив про те, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом виготовлення дублікату печатки Вищого адмінсуду. Так само за розвитком історії стежили всі канали, отже, мали давати й цю інформацію. Лише «1+1» і «Інтер» повідомили про тримісячне немовля, покинуте матір'ю на Київському залізничному вокзалі. Лише «1+1» повідомив про напад на Київську міськадміністрацію.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV дали повідомлення з ознаками замовності про заяви Тимошенко в Кривому Розі стосовно підвищення зарплати працівникам колишньої «Криворіжсталі». «1+1» - про її ж заяви в Дніпропетровську стосовно підвищення зарплати вчителям і працівникам культури. Перший канал і ICTV дали замовний матеріал про те, що Національна академія наук підтримує кандидатуру Тимошенко. «Україна» - про те, що Тимошенко обіцяє подолати вето президента на проект бюджету-2010.

 

Перший канал і ICTV дали повідомлення з ознаками замовності про заяву Януковича в Миколаєві щодо газотранспортного консорціуму. «1+1» і Новий канал - про його заяву щодо об'єднання довкола вирішення головних проблем у країні. «Інтер» і «Україна» - про його ж заяву, що він розуміє, чому Тимошенко тягне з бюджетом. «Інтер» недостовірно і з ознаками замовності подав дані соцопитування, за яким Янукович у другому турі набере 59% голосів.

 

«1+1», СТБ, Новий канал і ICTV подали повідомлення з ознаками замовності про нову виставку в Арт-центрі Пінчука.

 

22 січня (п'ятниця)

 

У п'ятницю Перший канал, «1+1» і СТБ починали з повідомлень про святкування Дня Соборності України і про присвоєння Бандері звання Героя. Про це повідомляли всі канали. «Інтер» починав випуск із повідомлення про те, що за два тижні країну накриє друга хвиля грипу. Ще про це повідомляли «1+1», ICTV і 5-й канал. Новий канал почав випуск із повідомлень про те, що негода паралізувала рух у семи областях країни. Про це повідомили всі інші, крім СТБ і 5-го каналу. ICTV почав випуск із оригінального матеріалу про 11-річного хлопчика, який врятував із крижаної води малюка. 5-й канал почав випуск повідомленням про те, що парламент пішов на канікули. Про це також повідомляли всі канали. (Розшифровок випуску «України» за цей день немає.)

 

Висвітлюючи святкування Дня соборності, канали, по-перше, принагідно використовували тему для реалізації замовних матеріалів політиків, а по-друге, окремо виділяли тему нагородження Ющенком Степана Бандери званням Героя України. Недостовірні посилання з безпідставними узагальненнями - в студійному тексті Андрія Сміяна (Перший канал): «Політологи називають Степана Бандеру героєм і антигероєм водночас. Переконують: оцінювати його діяльність мають історики. І прогнозують, що сьогоднішній указ президента політики використають у передвиборній боротьбі». Оцінки в сюжеті Ольги Скотникової (Перший канал): «Емоційний вибух в Національній опері - така реакція на сенсацію від Віктора Ющенка».

 

Численні оцінки і висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Сенсація дня сьогоднішнього - надання Степану Бандері звання героя України... Очевидно, Віктор Ющенко хотів поставити історичну крапку в цьому питанні, натомість - збурив обговорення з новою хвилею. Суперечлива постать знову розвела українців по різні боки. Відтак, правда лишилася посередині»; «Все ж таки привід для указу президента щодо Бандери був і чималий - День соборності».

 

Оцінки, висновки і безпідставні узагальнення в сюжеті Маргарити Ситник («1+1»): «Краще пізно, ніж ніколи. В останні президентські дні Віктор Ющенко наважився на те, на що чухалися руки всі 5 років свого перебування на Банковій - Степані Бандері надав звання героя України... Поки дискусія розгортається в суспільстві, російські політологи вважають: указ Ющенка може скасувати новий президент, тим паче підстава є, мовляв, він надав звання героя України не громадянину України, як того вимагає закон... Навіть затяті опоненти Бандери - комуністи - ще не оговталися... Хоча за таке, мовляв, сусідки Польща та Росія, що не надто люблять Бандеру, не похвалять, але і дуже гніватися на президента, що йде, не будуть». Висновок і оцінка в сюжеті Олександра Загородного («1+1»): «Саме через політичні перипетії українська влада сьогоднішнє свято відзначає нарізно... Знакова подія відбулася сьогодні у Львові на Личаківському цвинтарі».

 

Оцінки в сюжеті Олександри Мітіної (СТБ): «День Соборності в столиці розпочався звично... Тимошенко мріє про минуле... Янукович виходить під марш "Гаврилівка". З трибуни про Соборність - ані слова. Журналістам - про нагородження Бандери - підкреслено стримано... Свого обурення щодо поповнення в лавах героїв України не приховував хіба що головний комуніст Петро Симоненко і не шкодував ані емоцій, ані слів».

 

Оцінки в сюжеті Оксани Котової (Новий канал): «У своїх цьогорічних роздумах про соборність крапку поставив Президент... Захід і Південь України теж святкували соборність...теж в театрах - тільки з Тимошенко і Януковичем. Там було без нагород».

 

Усі канали цього дня повідомили, що парламент пішов на канікули. Оцінку в студійному тексті дав Андрій Сміян (Перший канал): «Скандалом закінчився і останній робочий день».

 

Численні оцінки й безпідставні узагальнення в підводці Наталії Мосейчук («1+1»): «Парламент цього дня розійшовся без особливої надії допрацювати до кінця 5-річного терміну. Депутатам ввижаються ротації. Обранці підозрюють, що на їхні місця мітять інші. Олії у вогонь підлили політики, які після першого туру виборів і непоганих результатів заговорили про хрестовий похід до Верховної Ради своїми командами».

 

Цілий сюжет Ірини Павленок («1+1») побудовано на недостовірних безпідставних узагальненнях: «Останнє засідання перед канікулами, зі скандалом... У Тимошенко образилися... На канікули депутати розходяться у сумнівах - бути чи не бути старій Раді за нового президента. На перевибори депутатам не хочеться, а за місце у цій залі їм доведеться боротися з рейтинговими учасниками президентських перегонів. Шанси отримати фракцію мають Тігіпко та Яценюк. Про плани стати парламентарем уже заявив президент Ющенко. З іншого боку, і Тимошенко, і Янукович обіцяють: Раду не чіпатимуть. У Тимошенко - більшість. Хай номінальна, але є. У її команді розраховують: якщо вона стане президентом, коаліція зміцниться одразу... У Януковича теж заявили: переобиратися не поспішають. Там теж очікують, що під крило до нового президента збіжаться депутати і буде нова коаліція... Януковичу, - відповідають у таборі БЮТ, - підтягнути депутатів буде складніше... Частина, що проти Тимошенко, до Януковича поки що не поспішає... У фракції Литвина толерантніші... Щоб розпустити Раду, потрібен законний привід. Його юристам нового президента, - кажуть депутати, - ще треба буде пошукати».

 

Численні висновки й оцінки, недостовірні посилання в сюжеті Ольги Клюєвої («Інтер»): «А в кулуарах уже обсуждают возможность появления новых политических гибридов после седьмого февраля. Депутаты гадают, что вероятнее - новая коалиция или новый парламент... Пятая сессия прошла под знаком президентской кампании. Начало шестой может превратиться в предвыборную площадку для второго тура. Ведь после каникул депутаты соберутся всего за пять дней до решающего голосования».

 

Оцінки і висновки з недостовірними посиланнями в підводці Сергія Попова (СТБ): «Одначе, канікули суворого режиму. Депутатів попередили: відпочинок будь-якої миті може перервати позачергове зібрання. Відрізнятиметься воно або дубль-яке інше засідання тепер тверезим підходом».

 

Оцінка в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Наступне засідання - після виборів. Саме через них у сесійній залі скандал зчинився».

 

На суцільних власних висновках, безпідставних узагальненнях і оцінках побудовано сюжет Ольги Пирожко (Новий канал): «Фракція БЮТ образилася. Здійснити найзаповітніші їхні бажання сесійна зала не допомогла: переписувати закон про вибори президента депутати не захотіли, розбиратися з резиденцією Януковича - теж. Тоді тимошенківці свої картки зібрали і дверима гримнули... Бютівці пішли журналістам скаржитися. Часу на корекцію документу у них уже фактично немає. Бідкаються - швидше за все і другий тур президентських виборів за старим законом відбуватиметься... Що бютівцю - лихо, регіоналу - радість. Вони хочуть виборів за старим законом... Депутати шепочуться про іншу більшість, яку нібито «регіонали» та нашоукраїнці створити хочуть. У фракції Тимошенко у ці чутки не вірять. Кажуть - то неможливо. Решта радять спершу результату виборів дочекатися... Литвин депутатів лякає - Верховна Рада під загрозою... Депутати думками уже на виборах президента».

 

Канали (крім Першого і «1+1») повідомили, що ЦВК цього дня отримала всі протоколи.

 

У висвітленні теми негоди - висновки й оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Проти лому немає прийомів або всі на боротьбу з кучугурами. В столиці на підмогу двірникам кинули урядників, студентів, адміністративних порушників і навіть пообіцяли пісок та технічну сіль». Висновки й оцінки в сюжеті Валентини Доброти («1+1»): «Київ перетворився на суцільну ковзанку. В голові лише одне - як би втриматися на ногах... Пісок та сіль - дефіцит, та й з інвентарем - проблема... Студенти цього вишу ініціативу міського голови не вітають... Правопорушники під постійним наглядом, тож сачкувати не доводиться».

 

Оцінки в підводці Ольги Грицик («Інтер»): «В Крым пришла настоящая зима. Из-за снега, гололеда и морозов тысячи жителей полуострова остались без света. На автодорогах - огромные заторы. Аварийные и коммунальные службы вторые сутки занимаются ликвидацией последствий стихии, но синоптики дают неутешительный прогноз - в ближайшее время на полуострове ожидают похолодание и снегопады».

 

Ще «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал повідомляли цього дня про прогноз МОЗ щодо другої хвилі грипу. Тут «корисні поради» від Мосейчук («1+1»): «Отже, вже за два тижні українців накриє друга хвиля грипу, саме на вибори. Тож тепліше вдягайтеся і частіше мийте руки». Оцінки й висновки в сюжеті Інни Боднар на тому ж каналі: «У Всесвітній організації охорони здоров'я не такі оптимістичні... Цифри, оприлюднені Мінохорони здоров'я, свідчать самі за себе... От тільки в масках - жодного медика. Тішить той факт, що... Маски можна придбати без проблем. Щоправда, перед другою хвилею епідемії грипу лікарі не стільки акцентують на масках, скільки просять частіше мити руки і більше провітрювати кімнати».

 

Оцінка в студійному тексті Андрія Сміяна (Перший канал): «У Криму роздають унікальну гору Клементьєва».

 

На «1+1» незбалансовано подано матеріал про звинувачення регіоналами Кабміну і БЮТ у спробі захоплення влади на поліграфкомбінаті «Україна» для друку неврахованих бюлетенів. Немає коментаря іншої сторони з цього приводу (синхрон заступника міністра фінансів лише «імітує» баланс, оскільки він коментує зовсім іншу тему).

 

Оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення відправити легендарну "Альфу", елітний спецназ СБУ до Аденської затоки боротися із піратами». Оцінки в сюжеті Максима Сухенка («1+1»): «Бійцям такого рівня відбитися від малолітніх піратів - за іграшки. Секрет у тому, щоб вчасно їх помітити... Лишилося найскладніше: переконати депутатів та урядовців, що Україні варто захищати своїх громадян».

 

Недостовірність подачі інформації в сюжеті Алли Пасс («1+1»): «Насправді їх удвічі більше, - припускають фахівці. І вважають: безпритульні здатні заподіяти комунальникам шкоду, просто так, на зло... Міліція такої самої думки. За словами правоохоронців, фігурантами справ безхатьки стають раз на місяць, зазвичай, коли йдеться про дрібні крадіжки... Щоправда, це не завсідники притулку. Вони на обліку і намагаються стати на шлях істинний». Останнє - взагалі некоректно, оскільки далеко не всі безхатьки обов'язково є порушниками закону.

 

Велика кількість оцінок і власних висновків у студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «І так дорогі харчі, як завжди, у свята ще подорожчали на 10-20%. Але настали будні, а цінники не змінилися»; «Унікальну операцію провели дніпропетровські лікарі... Дніпропетровські ж лікарі перейняли закордонний досвід і успішно ризикнули»; «Для поляків тремтіння землі - неприємна новина. Поштовхи силою у 4,5 бали добре налякали мешканців міста у центральній частині країни... На щастя, вони не були настільки руйнівними як під час першого землетрусу»; «Дивовижні експонати зібрані і в Одесі».

 

Велика кількість недостовірних посилань, безпідставних узагальнень і оцінок у сюжеті Тетяни Анкудінової (ICTV): «Невтішні прогнози стосуються всіх груп продуктів... М'ясо та молоко - бо в Україні вже не перший рік вони у дефіциті. Овочі - бо дорожчають енергоносії і селянам не вигідно їх вирощувати. Крупи і олія - тому що торік не дуже вродили. Цукор - свій закінчується, почали завозити дорожчий імпортний. Людей особливо вражає ціна на твердий сир. Вона з доброго дива підскочила за тиждень вдвічі. Експерти пояснюють це тим, що сироварам вигідніше експортувати свою продукцію, тому в Україні вони теж наблизили свої ціни до світових... Міцність гривні цього року напряму на ціну харчів не впливає... Хоча за прогнозами фінансистів, ціни все одно не знижуватимуться... Не підвищення ціни можливе лише за умови погіршення якості того чи іншого продукту - хліба чи сиру, наприклад. Експерти ж попереджають, що цей рік нам готує значні продовольчі випробування. Хоча при мудрій державній політиці і за доброго наступного врожаю ціни таки можна приборкати».

 

«1+1» і «Інтер» повідомили про те, що військове містечко Макарів-1 залишилося без тепла. Лише Перший і 5-й канали повідомили про те, що Грузія остаточно вийшла з СНД. Лише «1+1» повідомив про те, що спецпідрозділ «Альфа» дбатиме про безпеку другого туру виборів. І про те, що РНБОУ ухвалила рішення відправити альфівців боротися з сомалійськими піратами. Лише «Інтер» повідомив про остаточні підсумки Національного екзит-полу. Лише СТБ повідомив про те, що РІА «Новости» надрукувало неправдиву інформацію щодо висловлювання Ющенка.

 

У п'ятницю була найбільша цього тижня кількість матеріалів з ознаками замовності. Так, Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV дали матеріали про заяви Тимошенко на святкуванні Дня соборності у Львові. Перший канал, «1+1», СТБ і Новий дали такі матеріали про заяву Ющенка, що він сприйме будь-який результат виборів. Перший канал, крім того, дав матеріал про те, що «Наша Україна» закликала своїх виборців не підтримувати жодного кандидата в другому турі. Про заяви Януковича в Херсоні з приводу Дня соборності повідомили з ознаками замовності «1+1», «Інтер» і ICTV. СТБ - про його ж заяву щодо відновлення економіки України. ICTV - про заяву Януковича щодо оперативності ЦВК і впевненості у перемозі.

 

«Інтер», СТБ і ICTV дали матеріали з ознаками замовності щодо заяви Партії регіонів стосовно зміни керівництва поліграфкомбінату «Україна», який друкує виборчі бюлетені. Перший канал і «Інтер» - про заяву Тігіпка стосовно того, що він може погодитися на прем'єрство після другого туру виборів. «Інтер» - про недостовірне соцопитування щодо переваг виборців у другому турі виборів.

 

23 січня (субота)

 

У суботу Перший канал і «Україна» починали випуски з теми негоди. «1+1» - з оригінального матеріалу про нещасний випадок у Запоріжжі - де несправний ліфт убив вагітну. Інші канали про це не повідомляли. «Інтер» - з акції протесту моряків Українського Дунайського пароплавства. Інші канали про це не повідомляли. ICTV починав випуск із матеріалу з ознаками замовності про те, що Тимошенко на Київщині роздавала акти власності на землю. Про це так само з ознаками замовності повідомляли Перший канал і «Інтер». 5 канал починав випуск із повідомлення про те, що ЦВК зробила суворішими умови реєстрації іноземних спостерігачів. Інші канали про це не повідомляли.

 

Численні оцінки, висновки і недостовірна подача інформації - в студійних текстах Олексія Ліхмана («1+1»): «Трагедія у Запоріжжі... Нещасний випадок стався просто серед білого дня. Потерпілу затиснуло дверима підйомника і буквально розчавило поміж поверхами. Обставини трагедії зараз з'ясовує слідство»; «Обрані від ожеледі не потерпають. Поки жителі столиці ледь не на чотирьох пересуваються містом, сильні світу цього примх зими на собі не відчувають... Їхнє гнівне подання на слизькі і крижані київські шляхи та тротуари надійшло до міськадміністрації»; «Програвши боротьбу із зимою, Київрада знову відзначилася успіхами у боротьбі із зеленими зонами. Просто в серці міста дозволила звести ресторан із паркінгом»; «Американська мрія в українських засіках. Єдина онука відомого художника Миколи Глущенка, яка вже давно живе в США, пішла судовою війною на Київський архівний музей»; «Гарна новина для батьків. Пірсинг уже не в моді. Мало того, - зазначають дитячі психологи, світити дірками у тілі вже стає ознакою несмаку і пояснюють причину - екзотична краса принесла не лише компліменти, але й проблеми».

 

Оцінки в сюжеті Якова Носкова («1+1»): «Трагедія трапилася в елітному будинку на набережній. Водночас з'ясувалося, що в момент трагедії у ліфтерці на горі був монтер, який тестував технічні можливості другого ліфта». Численні оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Наталії Волосацької («1+1»): «На місці трагедії досі лежить електроопора... Лікарі нарікають: до переломів кінцівок додалися ще й такі випадки. Правоохоронці кажуть: все через неприбрані дороги... Інспектори ДАІ кажуть: погано очищені від снігу і траси державного значення, і міські дороги. Натомість у львівській ратуші запевняють: роблять все, що можуть».

 

Оцінки і недостовірні посилання в сюжеті Світлани Березівської («1+1»): «Дошкільнята з бабусями цією дорогою немов пінгвіни йдуть щодня. Водночас сюди не ризикують заїжджати навіть джипи... До елітного столичного передмістя під'їхати жодної проблеми... Самі ж комунальники, які нині в Києві дороги чистять, обурені. Вони переконані: ламати кригу потрібно технікою, а не людськими руками в лютий мороз... Це заїзд до елітного котеджного містечка, де оселя Анатолія Голубченка». Оцінка в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «Від частих візитів мерівська охорона сердита».

 

Оцінки і недостовірне посилання в сюжеті Соломії Вітвицької («1+1»): «Популярний і в Україні, і за кордоном. Останнім часом його роботи на світових аукціонах стрімко дорожчають. ... Розвідник, спортсмен і плодовитий митець залишив близько 10 тисяч полотен... Архівісти ж сумніваються».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «Готовы взбунтоваться и украинские матери, которые недополучают помощь по уходу за ребенком. Обычно им выплачивают по сто тридцать гривен в месяц, хотя по закону размер пособия не должен быть ниже прожиточного минимума»; «Мотив простой - ряд положений предвыборной программы лидера Партии регионов совпадает с позицией левых».

 

Оцінки і висновки в студійних текстах Інни Шевченко (ICTV): «Сьогодні світ відзначає річницю, яка стала початком нової надії для мільйонів хворих людей... Щоправда, чимало хворих нарікають на погану якість і надають перевагу іноземним препаратам»; «Суворі реалії життя не заважають українцям мати почуття гумору. На відміну від європейців, які панікують від найменших проблем, наша нація завжди знайде з чого посміятися».

 

Оцінка в сюжеті Василя Зими (ICTV): «Окрім того, критично низька обізнаність людей у тому, що таке діабет і як з ним жити». Численні оцінки і висновки в сюжеті Марини Петрової (ICTV): «В масовій культурі політики як удома. Опанували її настільки, що анекдотами та ляльками вже не здивуєш. А от взуттям, здається, ще можна... У донецького дизайнера все з підтекстом... Переозвучити на потреби дня радянські кінохіти тепер прагне мало не кожен студент. Це вже окремий жанр - відеоарт. Без нього і КВК якийсь не сучасний... А от один з основоположників жанру Дмитро Чекалкін тепер серйозний. Політичної сатири стало багато. Такої, щоб зачіпала, не дуже». Оцінки в сюжеті Тетяни Кришихи (ICTV): «Опера «Черевички» міцно увійшла в репертуари багатьох театрів. І до нині досить популярна... Аби більше глядачів відчули неперевершену красу музики Чайковського, "Черевички" обіцяють повторити вже в лютому».

 

Оцінки в студійних текстах Олега Дейнеки (5 канал): «Перед першим туром виборів в Україні президента спалахнув скандал довкола приїзду більше двох тисяч громадян Грузії в якості спостерігачів»; «В епіцентрі іншого міжнародного скандалу може опинитися Україна через масове знищення бродячих тварин»; «Все це після нещодавнього небаченого потепління в Криму до плюс 16-ти».

 

Оцінки в сюжеті Максима Савченка («Україна»): «Фронтовые «стоять до последнего» здесь и актуальны, и буквальны... Судебная бюрократия, неразбериха в законах... Работники пенсионного фонда тоже в замешательстве... Зинаида Дмитриевна подумывает о том, чтобы оставить изматывающие судебные разбирательства».

 

Лише Перший канал повідомлив про визначення ЦВК часу дебатів між переможцями першого туру виборів.

 

Перший канал, «Інтер» і ICTV повідомили з ознаками замовності про те, що Тимошенко на Київщині роздавала акти на землю. «Інтер» повідомив з ознаками замовності про заяву Януковича щодо підтримки середнього і малого бізнесу. ICTV - про його заяву щодо впевненості у власній перемозі. ICTV також дає замовний сюжет про нову експозицію в Арт-центрі Пінчука.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         10 матеріалів

19.01   Янукович про «Північний потік»;

20.01   Ющенко не йде з політичного життя;

21.01   Тимошенко в Кривому Розі;

21.01   НАНУ за Тимошенко;

21.01   Янукович про газотранспортний консорціум;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Ющенко сприйме результат виборів;

22.01   «Наша Україна» про другий тур;

22.01   Тігіпко про прем'єрство;

23.01   Тимошенко роздає акти на землю.

 

«1+1»                         11 матеріалів

19.01   Янукович у Лаврі й на Буковині;

19.01   Ющенко на Дніпрі;

20.01   Ющенко не йде з політичного життя;

20.01   Янукович на Харківщині;

20.01   Янукович про громадську раду;

21.01   Тимошенко про зарплати вчителям;

21.01   Янукович про об'єднання для вирішення проблем;

21.01   Арт-центр Пінчука;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Ющенко сприйме результат виборів;

22.01   Янукович у Херсоні.

 

«Інтер»                      13 матеріалів

19.01   Янукович про «Північний потік»;

19.01   Янукович у Лаврі й на Буковині;

19.01   Ющенко на Дніпрі;

21.01   Тимошенко в Кривому Розі;

21.01   Янукович про бюджет;

21.01   Янукович у 2-му турі;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Тігіпко про прем'єрство;

22.01   Янукович у Херсоні;

22.01   Партія регіонів про поліграфкомбінат;

22.01   Соцопитування про 2-й тур;

23.01   Тимошенко роздає акти на землю;

23.01   Янукович про малий і середній бізнес.

 

СТБ                           9 матеріалів

19.01   Янукович в Лаврі і на Буковині;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Тимошенко у Львові;

20.01   Дочка Тимошенко;

21.01   Арт-центр Пінчука;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Ющенко сприйме результат виборів;

22.01   Янукович у Херсоні;

22.01   Партія регіонів про поліграфкомбінат.

 

Новий канал            9 матеріалів

18.01   Янукович про співпрацю з кандидатами;

19.01   Янукович у Лаврі й на Буковині;

19.01   Ющенко на Дніпрі;

20.01   Ющенко не йде з політичного життя;

21.01   Тимошенко в Кривому Розі;

21.01   Янукович про об'єднання для вирішення проблем;

21.01   Арт-центр Пінчука;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Ющенко сприйме результат виборів.

 

ICTV                          17 матеріалів

18.01   Янукович про співпрацю з кандидатами;

19.01   Янукович у Лаврі й на Буковині;

19.01   Ющенко на Дніпрі;

19.01   Немиря про зовнішню політику Тимошенко;

20.01   Ющенко не йде з політичного життя;

20.01   Тимошенко дякує виборцям;

21.01   Тимошенко в Кривому Розі;

21.01   НАНУ за Тимошенко;

21.01   Янукович про газотранспортний консорціум;

21.01   Арт-центр Пінчука;

22.01   Тимошенко у Львові;

22.01   Янукович у Херсоні;

22.01   Партія регіонів про поліграфкомбінат;

22.01   Янукович про перемогу;

23.01   Тимошенко роздає акти на землю;

23.01   Янукович про перемогу;

23.01   Арт-центр Пінчука.

 

5 канал                      1 матеріал

18.01   Колесников про відрив Януковича в 2-му турі.

 

«Україна»                 4 матеріали

19.01   Янукович у Лаврі й на Буковині;

19.01   Ющенко на Дніпрі;

21.01   Янукович про бюджет;

21.01   Тимошенко про бюджет.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         75,

«1+1»                         507 (це абсолютний рекорд за порушеннями!),

«Інтер»                      110,

СТБ                           84,

Новий канал            116,

ICTV                          167,

5 канал                      68,

«Україна»                 99 матеріалів.

 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.    

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
64367
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 877
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 753
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
06.02.2010 10:14
Вікторія Сюмар
, Роман Головенко, для «Детектор медіа»
30 271
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 316
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 246
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 933
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду