СНІД, висока дипломатія і парламентська економіка

13 Грудня 2009
33196
13 Грудня 2009
21:04

СНІД, висока дипломатія і парламентська економіка

33196
Статистика СНІДу, як і статистика грипу – в кожного каналу своя. Моніторинг за 30 листопада – 5 грудня 2009 року
СНІД, висока дипломатія і парламентська економіка

30 листопада (понеділок)

 

Тиждень розпочався з різної тематики на каналах. Тема про щеплення в Україні від грипу А1/H1N1 та про тестування вакцини, яку для нас безкоштовно передає ВООЗ, продовжує лідирувати у випусках новин. Головною ця тема була на Новому та 5-му каналах, повідомлення з цього приводу були також на Першому каналі, «1+1» та «Інтері». Сомалійські пірати взяли у полон ще один грецький танкер, де серед членів екіпажу є двоє українців. Цю інформацію навели всі, крім ICTV, першою вона була на «Інтері» та Першому каналі. Українець, який постраждав під час катастрофи Невського експресу, одужує - головна новина на «Україні». Також про це розповіли Перший канал, «Інтер», СТБ та 5-й канал. На Львівщині пограбували будинки двох працівників митної служби, - таке повідомлення з'явилося лише на «1+1» і на початку випуску новин. В Умані закривають туберкульозний диспансер через брак коштів, - головна інформація на СТБ, а ICTV почали випуск новин з розповіді про скрутний стан Львівської обласної дитячої лікарні.

 

Про захоплення грецького танкера з двома українцями всі канали наводили однакові цифри - принаймні кількість членів екіпажу (а їх 28) в усіх співпадала. А от звідки прямувало вантажне судно - канали розповідали з розбіжностями. «1+1» (усно в студії Наталія Мосейчук) інформує: «Цього разу жертвою сомалійців став танкер, який перевозив нафту з Саудівської Аравії до Сполучених Штатів». Такий же маршрут називається і на СТБ. «Інтер» (усно в студії Руслан Сенічкін) має іншу інформацію: «Сегодня корсары напали на греческий нефтяной танкер «Маран Центаурус». Судно следовало из Кувейта в США». Інші канали не уточнюють курс руху грецького танкера. Серед усіх посилання на джерела інформації наводяться лише на Першому каналі.

 

У Міністерстві охорони здоров'я відбулася колегія, де вирішувалося питання, чи проводити клінічні дослідження вакцини, що надійде до України від ВООЗ, і як саме реєструвати ліки - по скороченій процедурі чи повній. Про саме засідання колегії в усних повідомленнях згадали лише «1+1» та 5-й канал. Решта наводили інформацію без посилання на джерело. Про те, що головний санітарний лікар України Біловол виступає за повне обстеження і реєстрацію вакцини, і що у цьому питанні його думка протилежна думці керівника українського МОЗ Князевича, - повідомили «1+1» та «Інтер». Канали навели думки обох чиновників. На Першому каналі (усно в студії Світлана Леонтьєва) про суперечку не згадувалося взагалі, коментар Князевича відсутній, а пряма мова Біловола стосувалася лише того, що вакцини «...повинні пройти процедуру реєстрації в нашій країні». Інформація наводилася неповно та неточно. Все усне повідомлення базувалося на даних, які були відомі ще минулого тижня - ВООЗ прогнозує другу хвилю грипу, хоче письмової відмови від претензій і тому подібне. Так само подавалася ця інформація і на Новому каналі (усно в студії Оксана Гутцайт). Щоправда, тут, як і в усній новині 5-го каналу (ведучий Ігор Татарчук) ще й порушено баланс думок, оскільки подається виключно коментар міністра охорони здоров'я Князевича.

 

Про те, що від початку епідемії грипу в Україні померла 431 людина, - повідомив 5-й канал. Інформація наводилася без посилання на джерела та без уточнення - скільки саме українців загинуло виключно після постгрипозних ускладнень.

 

Родина вагітної жінки, яка померла у реанімації Кіровограда від грипу, вважає, що лікувати її почали запізно і лише у цьому причина загибелі, - сюжет з цього приводу зробили лише на «1+1» (автор - Олена Шворак). Розслідування про те, чи справді люди гинули від грипу, а чи з інших причин, не проводив жоден канал.

 

Тимошенко на зустрічі з шахтарями пообіцяла, що уряд з першого березня 2010 року введе 30% надбавку до першого тарифного розряду, - така інформація з'явилася в матеріалах всіх каналів, крім СТБ і 5-го каналу. На Першому каналі (усно в студії Світлана Леонтьєва та сюжет Павла Тирського) лунали передвиборчі обіцянки кандидата на посаду президента та агітація.

 

Передвиборча поїздка Президента Ющенка до Білої Церкви та зустріч зі студентами аграрного університету, - в усній інформації Першого каналу є ознаки замовності.

 

У прямому включенні на «1+1» з Чернігова про вибух на одному з чернігівських заводів, - подається неточна, неповна інформація, з оцінками та висновками ведучої: «Бойовик на колишньому консервному заводі на Чернігівщині. Сьогодні вночі там стався вибух у цеху та загорівся склад підприємства, що розташований у Щорському районі. Правоохоронці повідомили, що попередньо четверо зловмисників у масках та камуфляжній формі зв'язали трьох співробітників фірми і попередили про вибухівку». Лише наприкінці включення Алли Скорик з'являється інша інформація: «Нібито зловмисники склали змочені соляркою брикети і підпалили. Потім відкрили газовий вентиль та вибігли з приміщення. На складах всі тюки з брикетом були також облиті соляркою, але не загорілися». Виникає питання - а мова ж йшла про консервний завод? Далі журналістка каже таке: «Керівництво підприємства відмовилося давати коментарі на камеру. Кажуть, не мають ніяких підозр, кому потрібно було знищити виробництво брикету». Питання, де сталася подія - на консервному заводі, в цеху заводу, його складах чи фірмі, що на території консервного заводу випускає брикети, залишилося незрозумілим. Про причини вибуху журналістка наводить таку інформацію: «...виробниче приміщення спалахнуло, найвірогідніше, через витік газу, говорять експерти». Експерти звідки - з МНС, пожежної служби, міліції?

 

В усній інформації «1+1», де йдеться про зустріч прем'єр-міністра з шахтарями, - передвиборчі обіцянки та агітація одного з директорів шахт за Тимошенко.

 

Два законопроекти про правила поведінки службовців чекають свого часу в парламенті, - ні в усній інформації до сюжету на «1+1», ні в самому сюжеті (автор - Ірина Маркевич) не вказується, хто з депутатів, або представники яких фракцій підготували ці два законопроекти. Попри це у тексті йдеться: «Для сумління українських чиновників написали закон на 60 сторінок про протидію корупції». А крім в'єтнамців, які є керівниками місцевих фірм і які розповіли про життя чиновників у цій країні, подається пряма мова першого заступника керівника головного управління Державної служби України Ткача. Сюжет має ознаки замовного.

 

В усних інформаціях «Інтера» розповідалося про те, що кандидат на посаду президента Янукович домовився про взаємопідтримку з ветеранськими організаціями, а інший кандидат - Тимошенко - зустрілася з шахтарями і пообіцяла збільшення зарплат, а Литвин вважає, що закон про соцстандарти необхідно виконувати, а Тігіпко підписав меморандум про співробітництво з екологами.  Усі ці матеріали мають ознаки замовних.

 

Має ознаки замовності і матеріал СТБ про зустріч кандидата Ющенка зі студентами у Білій Церкві.

 

На Новому каналі усна інформація та сюжет на ICTV, про те, що Тимошенко обіцяє шахтарям навесні збільшити зарплатню втричі, мають ознаки замовних. В усній інформації ICTV, де Ющенко висловлює критичні оцінки по бюджетному питанню, кадровій політиці Кабміну та корупції в його роботі, відсутній баланс думок.

 

Янукович підписав меморандум про співпрацю з ветеранськими організаціями та критикує чинну владу, - усна інформація ICTV має ознаки замовної. Яценюк на Донеччині також критикує чинну владу і роздає передвиборчі обіцянки, - усна інформація ICTV має ознаки замовної. Так само усне повідомлення про те, що Тігіпко підписав меморандум про співробітництво з екологами, має ознаки замовного.

 

На каналі «Україна» у сюжеті Наталії Кравченко про план роботи Верховної Ради на наступний тиждень спочатку незбалансовано подається пряма мова Ющенка, де він звинувачує у кулуарних домовленостях по Конституції Януковича і Тимошенко, а потім не по цій темі - відповідь Януковича, де він наводить без посилань цифри про рівень недовіри українського народу до чинної влади. До того ж подається коментар ще одного кандидата на посаду президента - Тігіпка, де він закликає звертатись у такому разі до Генпрокуратури. Але ж звинувачення лунають не у його бік, а на адресу інших кандидатів!

 

Про передвиборчі обіцянки щодо майбутніх доплат шахтарям від Тимошенко - усна інформація каналу «Україна». Вона також має ознаки замовної.

 

1 грудня (вівторок)

 

Цього дня канали починали випуски з різних тем. Перший канал - зі святкування 18-ї річниці референдуму про незалежність України. Про цю дату згадали ще «Інтер», ICTV і «Україна». «1+1» починав випуск з пожежі в маршрутці на Московському мосту в Києві. Ще про це повідомив канал СТБ. «Інтер» вважав головною темою дня обговорення парламентом поправок до Закону про вибори Президента. Ще цією темою переймався канал ICTV. СТБ починає свій випуск з постановочного сюжету з ознаками замовного про те, як журналіст Осман Пашаєв дарував Президенту Ющенку кошеня. Новий канал починав випуск з сюжету про день СНІДУ. Це була єдина тема дня, якій чомусь всі канали приділили посилену увагу. ICTV починає випуск з сюжету про відвідини Юлією Тимошенко Львівщини. Сюжет має ознаки замовності. Так само подають цю тему всі інші канали, крім 5-го. 5-й канал і «Україна» починали свої випуски з теми припинення відкачування води з недобудованого Донецького метро, що загрожує місту техногенною катастрофою. Про це розповідали й інші канали, крім СТБ та ICTV.

 

Про будні парламенту цього дня розповідала частина каналів. Перший канал, «Інтер» і ICTV повідомляють про нерезультативне обговорення поправок до виборчого законодавства. При цьому на «Інтері» в тексті студійного повідомлення Руслана Сенічкіна є безпідставне узагальнення: «Однако сами депутаты уверены - шансов принять законопроект фактически нет». Новий канал, ICTV і «Україна» акцентують увагу на рішенні парламенту заслухати міністра праці та представників Пенсійного фонду з приводу виконання урядом закону про підвищення соцстандартів. Лише Перший та «Інтер» згадали про те, що парламент не зміг подолати президентське вето на закон про бюджетний кодекс. Щоправда, «Інтер» подає цю тему незбалансовано - лише думка кандидата в президенти Януковича зі звинуваченнями на адресу уряду. Цей матеріал має ознаки замовного.

 

Всі канали активно висвітлювали тему дня СНІДу. Журналісти більшості каналів порушували стандарти достовірності, наводячи статистику та інші фактичні дані без жодних посилань на джерела інформації. Деякі зіставні цифри, зрозуміло, також відрізнялися. «Щодня в Україні 7 людей помирають від СНІДу, понад півсотні - інфікуються» (Перший канал, студійний текст Світлани Леонтьєвої). «Експерти підрахували, якщо тенденція збережеться, то вже наступного року щодесята смерть в Україні буде смертю від СНІДу» (сюжет Григорія Жигала на «1+1»). «60 миллионов человек заразившихся, почти половина из них умерли за 20 лет с начала эпидемии вируса. Около полумиллиона граждан Украины ВИЧ-инфицированы. Ежегодно в стране умирает в среднем около 20 тысяч, ежедневно - 7 человек... На самом деле, больных в четыре раза больше, - говорят специалисты» («Інтер», студійний текст Руслана Сенічкіна). «Щодня - півсотні нових хворих і 7 смертей» (Новий канал, студійний текст Лесі Яворівської). «У нас хвороба охопила вже понад 1,5% населення, - кажуть експерти. У Міністерстві охорони здоров'я цифри трохи менші - 340 тисяч ВІЛ-позитивних» (ICTV, студійний текст Олени Фроляк). «В Украине от СПИДа каждый день умирает 7 человек. Темпы распространения эпидемии в нашей стране самые быстрые в Восточной Европе. Сегодня во всем мире говорят об угрозе теперь уже чумы 21 века» («Україна», студійний текст Олени Кот).

 

Численні висновки і оцінки в журналістських текстах. «Україна і досі в лідерах за кількістю хворих у Східній Європі» (Перший канал, студійний текст Світлани Леонтьєвої). «В Україні день минає непоміченим, не рахуючи червоних стрічок-символів у кутках телеекранів. Сильні світу цього глобальну проблему проігнорували - країна у виборах» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук). «Крапля у морі - така акція нічого не змінить, з одного боку. А з іншого - крапля камінь точить» (сюжет Григорія Жигала на «1+1»). «Із такою страхітливою статистикою... От тільки згадують і про цифри, і про самих хворих, на жаль, лише раз на рік - в день Всесвітньої боротьби зі СНІДом» (Новий канал, студійний текст Лесі Яворівської). «Президент та лідер опозиції захід узагалі проігнорували... Не дивуються державній байдужості й міжнародні борці зі СНІДом» (Новий канал, сюжет Олени Данько). «І Україна тут, на жаль, в лідерах» (ICTV, студійний текст Олени Фроляк). «На непрозорість медичних схем скаржаться і лікарі. Кажуть: почуваються як на пороховій діжці - постійно бояться, що не вистачить препаратів. Західних медиків дивують запаси на складах українських лікарень. Однак у нас краще застрахуватися, - вважають вітчизняні фахівці... Якщо влада не схаменеться, держава вже за кілька років пройде точку неповернення» (ICTV, сюжет Олени Скобало). У цьому ж сюжеті немає балансу думок, оскільки звучать численні прямі обвинувачення на адресу МОЗ, а коментарів представників міністерства немає. «Печальное лидерство» («Україна», студійний текст Олени Кот). «Но таких тестов в областных центрах по СПИДу не так уж и много, как всегда не хватает денег... По заболеванию СПИДом Украина остается лидером в Восточной Европе» («Україна», сюжет Ілони Свердун).

 

Тему загрози техногенної катастрофи в Донецьку, де через борги по зарплаті метробудівці перестали відкачувати підземну воду, висвітлювали цього дня всі канали, крім СТБ і ICTV. На Першому каналі - оцінкові судження без посилань на кваліфікованих фахівців є у підводці Світлани Леонтьєвої: «Недобудоване метро у Донецьку буквально за кілька днів можуть затопити підземні води». В сюжеті Тараса Москалюка є недостовірні посилання: «геологи попереджають». І порушено баланс думок: звучать звинувачення на адресу Міністерства транспорту, але немає коментарів від його представників.

 

Власні оцінки і висновки, а також недостовірність посилань є в підводці Наталії Мосейчук на «1+1»: «Донецьк - на межі техногенної катастрофи. Місто захлинається ґрунтовими водами... Геологи кажуть: за місяць вода вийде на поверхню. Відтак, про метро в Донецьку можна буде забути. Чи все так безпросвітно, ми спитаємо у Світлани Федчун». Є журналістські висновки в наступному прямому включенні: «Ситуація вирішиться лише тоді, коли місцева та центральна влада знайдуть спільну мову і таки вирішать, чи потрібне метро Донецьку і хто його фінансуватиме». Крім того, немає балансу думок.

 

Критичний журналістський висновок у студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Донецьк відсьогодні цілеспрямовано затоплюють».

 

Канали кажуть про різні терміни імовірної катастрофи. «Уже к весне» («Інтер»), «вже за місяць» (Новий канал), «Через 2 недели, максимум - месяц вода зальет весь этот тоннель, а потом и остальные. Начнутся оползни по всему Донецку» («Україна»). Посилання на компетентні джерела таких оцінок не наводяться. 5-й канал не дає, але є недостовірні посилання в студійному тексті Ігоря Татарчука: «Геологи ж розрахували: якщо ґрунтові води не відкачувати, почнуть руйнуватися не лише недобудована підземка, а й навколишні житлові будинки».

 

Оцінка в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «на пороге техногенной катастрофы». Численні журналістські оцінки і висновки є і в сюжеті Максима Савченка: «Забастовкой это как-то и назвать трудно... Зачем он сегодня пришел на работу, Алексей даже не может сказать. Скорее всего, энтузиазм, совершенно лишенный здравого смысла... Недостроенное донецкое метро за 17 лет из призрачного мифа превратилось в реальную угрозу для города... Сейчас уже можно точно сказать, что проект "Донецкое метро" - это полный провал, недавно это были предположения, а сейчас - случившийся факт. В миллионном городе началась техногенная катастрофа... И, кажется, скоро деньги из бюджета придется выделять уже на ликвидацию последствий».

 

Оцінки є в студійному тексті Світлани Леонтьєвої (Перший канал) щодо річниці референдуму про незалежність: «Доленосна дата» і в сюжеті Ігоря Кримова: «У 18-у річницю всеукраїнського референдуму мешканцям столиці незалежної України поставили начебто легке запитання». Оцінки в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV) на цю ж тему: «Сьогодні - важлива історична дата для України... Чергову річницю всеукраїнського референдуму держава відзначає теж у важливий період - країна готується до чергових президентських виборів. І, на жаль, у цих перегонах такого єднання і згуртованості українців, як це було 18 років тому, очікувати не доводиться». Оцінки й висновки і в наступному сюжеті Марини Петрової: «Доленосному для української незалежності референдуму - 18. Уже посивіли політики, які домоглися рішення про референдум у парламенті ще радянської України, де панували комуністи. Але виклики перед країною чи не ті ж самі».

 

В студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1») на інші теми - численні оцінки і висновки: «Можливо, депутатів надихнув досвід найближчих сусідів... Проте в Україні у цієї ідеї навіть на 18-му році незалежності прихильників не більшість». «Новорічні свята таки перепишуть цінники на товарах, тож краще скупитися зараз. Часник за ціною граната і дешеве м'ясо - теперішні реалії українського ринку. Хоча в грудні традиційно зростає попит на товари, цього року кишені українців порожні». «Зараз напруга начебто спала, втім аналітики попереджають: це може бути затишшя перед бурею, яка може зачепити і Україну». «Цікавий факт: весь цей час організацією керував Віталій Данилов, стиль та якість роботи якого подобалися не всім».

 

Численні висновки, недостовірні посилання - в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «Об'єднані Арабські Емірати налякали весь світ... Міжнародні аналітики відразу напружилися: можливо, це початок другої хвилі світової кризи. Мовляв, не всі проблеми залишилися позаду. Як наслідок, у світі знову подешевшали цінні папери. Торік починалося так само. Сьогодні з Дубаї прийшла заспокійлива новина - Емірати вмовляють кредиторів, щоби ті розтягнули в часі сплату боргів. Проте не всі економісти зітхнули з полегшенням... Жити скромніше і з меншими прибутками, можливо, доведеться і нашим експортерам... Якщо продажі впадуть, зменшаться і надходження до державного бюджету. Вітчизняних банкірів ймовірна друга хвиля кризи навряд чи торкнеться, як і курсу долара. Навіть спекулянтам не нажитися, - заспокоюють аналітики... Фахівці своєю чергою другого нокаутуючого удару ззовні Україні не пророкують. Мовляв, і без того уже сидимо на дні. Головне, - зауважують експерти, - політична стабільність».

 

Оцінка в сюжеті Володимира Звєрова на «1+1»: «Загадковий кандидат Ігор Бєланов».

 

Оцінка і відсутність балансу думок - в усному повідомленні «Інтера»: «Наконец-то избран президент украинской футбольной Премьер-Лиги».

 

Лише СТБ подає цього дня тему про те, що НБУ, Кабмін і 4 комерційні банки пікетували люди, що не в змозі виплачувати позики. Лише 5-й канал повідомив, що селяни знову перекрили в'їзд до Тернопільського сміттєзвалища і про те, що офіцери російської ФСБ залишають Крим. Лише «Україна» повідомила про те, що українські авіакомпанії викреслили з «чорного списку» ЄС з безпеки польотів.

 

«1+1» подає замовний матеріал про результати нерепрезентативного опитування, проведеного агенцією УНІАН на вулицях Києва.

 

Перший канал, «1+1» і «Інтер» подають матеріали з ознаками замовності про заяви Віктора Ющенка.

 

Перший канал подає матеріал з ознаками замовності про заклик Тимошенко підтримати в другому турі кандидата від демократичних сил. Новий канал - матеріал з агітацією Леоніда Кравчука за кандидата Юлію Тимошенко.

 

«1+1», «Інтер», СТБ, ICTV і «Україна» подають матеріали з ознаками замовності про Януковича на Чернігівщині.

 

«Інтер», Новий канал і ICTV подають матеріали з ознаками замовності про поїздку Володимира Литвина до Брюсселя. Крім того, ці ж три канали подають матеріали з ознаками замовності про поїздку Сергія Тігіпка до Криму.

 

Новий канал і ICTV подають матеріали з ознаками замовності про передвиборчі заяви Арсенія Яценюка.

 

ICTV подає матеріал з ознаками замовності про річницю утворення Фонду Олени Франчук.

 

2 грудня (середа)

 

Цього дня Перший канал і 5-й канал починали свої випуски з того, що парламент не зміг ухвалити зміни до закону про вибори Президента. Про це повідомляли й усі інші канали, крім СТБ і «України». «1+1» починав випуск з повідомлення про телефонне псевдомінування супермаркету в Харкові. Ще про це повідомляв канал «Україна». «Інтер» починає випуск з повідомлення про те, що віце-консул Бразилії насмерть збив людину на Бориспільській трасі. Про це також повідомляли «1+1» і Новий канал. СТБ починає випуск з повідомлення про нову стратегію боротьби з тероризмом Барака Обами (?). Інші канали про це не повідомляли. Новий канал найважливішою темою цього дня вважав те, що екс-судді Зваричу суд продовжив арешт ще на 12 місяців. Ще про це повідомили Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал. ICTV починав випуск з візиту президента Бразилії. Про що також повідомляли Перший канал, «Інтер», Новий канал і «Україна». «Україна» починала свій випуск з прибуття до України нового американського посла, ще про це повідомили Перший, «1+1», «Інтер» і ICTV.

 

Усі канали, крім СТБ і «України», цього дня повідомляли про те, що парламент не зміг внести зміни до закону про вибори президента. Олесь Терещенко (Перший канал) у студійному тексті дає журналістські оцінки і недостовірні посилання: «Скандальні статті вилучили, але зробити закон кращим Рада так і не спромоглася. Експерти припускають, кандидати залишили недоліки, щоб потім оскаржити не вигідні для себе результати виборів». Оцінки є і в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Свіжу його редакцію Верховна Рада провалила. Народні депутати два дні мордувалися з- понад двома сотнями поправок». І в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Це означає, що вдосконалений виборчий закон провалено».

 

Кілька каналів припускаються безпідставних узагальнень. «Водночас більшість депутатів кажуть: нічого страшного не сталося, вибори відбудуться за будь-якої погоди» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук). «Проведению выборов-2010 ничто не угрожает - уверены парламентарии» («Інтер», студійний текст Руслана Сенічкіна). «Політичні сили аж надто не засмучувалися. Кажуть, що вибори пройдуть у будь-якому випадку» (5-й канал, студійний текст Ігоря Татарчука).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» повідомляють цього дня про те, що уряд підвищуватиме соціальні стандарти вибірково. При цьому Перший канал, «1+1» і ICTV не зверталися по коментарі до опонентів Кабміну в цьому питанні.

 

Висвітлюючи тему візиту бразильського президента до України, канали припускалися таких порушень стандартів. Недостовірність посилань на суб'єктивну думку - в сюжеті Ольги Скотникової (Перший канал): «За 2-3 роки проект «Циклон-4» принесе 10 мільярдів доларів прибутку - такі прогнози експертів». Журналістські висновки і оцінки - в сюжеті Максима Драбка («Інтер»): «Украина и Бразилия упорядочили свои отношения. Теперь это не только уровень личной дружбы - президенты называют друг друга Виктор и Луис, - но и стратегического партнерства... Это очень выгодный для обеих стран проект... В свою очередь, ракетоносители из семейства «Циклон» считаются самыми надежными в мире». Оцінки в студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Іще один крок, щоб наблизити до українців славнозвісні пляжі «Капокабана» та «Іпонема».

 

Численні оцінки і навіть «поради» в матеріалах ICTV на цю тему. «...Хоч і паралізував транспортне життя столиці, став значимим і продуктивним... Напередодні президентських виборів нашим кандидатам варто уважніше придивитися до фігури самого бразильського лідера. Без вищої освіти, Лула де Сільва - один із найпопулярніших президентів світу» - це в студійному тексті Олени Фроляк. В сюжеті Марини Петрової: «Особисті контакти найліпше пришвидшують ухвалення рішень. Не дивно, що з таким переконанням президент Бразилії Луіс Ігнасіо Лула де Сільва вже зажив слави найбільшого у світі президента- мандрівника. Переконання спрацювали і в Києві. Після переговорів президентів України та Бразилії нарешті отримав старт спільний космічний проект... Не дивно, що рівень популярності реформатора де Сільви не падає в країні нижче 70% вже кілька років. Це стимулює і дедалі самостійний зовнішній курс». Єдиний позитив у тому, що лише ICTV згадує надзвичайні затори в Києві, пов'язані з приїздом бразильського президента. Втім, лише побіжно.

 

Так само велика кількість оцінок і висновків у сюжеті Наталії Ковачевич («Україна»): «Из солнечной Бразилии в пасмурную Украину. Луис Игнасио Лула Да Сильву мировая пресса величает не иначе как «уникальный»... Совместных проектов масса. Перспективы радужны. Впрочем, визит бразильского лидера был омрачен и трагедией».

 

Чимало порушень у матеріалах каналів, присвячених приїзду до Києва нового американського посла. «Важка артилерія демократії прибула до Києва» - журналістська оцінка в студійному тексті Наталії Мосейчук на «1+1». Недостовірність посилань на авторство суб'єктивної думки на кількох каналах. «Кадровый дипломат Джон Теффт считается одним из лучших американских экспертов стран Восточной Европы» (студійний текст Руслана Сенічкіна на «Інтері»). «37-річного кадрового дипломата називають одним із найдосвідченіших американських фахівців з питань Східної Європи і пострадянського простору» (студійний текст Олени Фроляк на ICTV). «Известен как специалист по Восточной Европе» (студійний текст Олени Кот на «Україні»). «Но в отличие от дипломатов отечественные политики и эксперты, которые комментируют назначение посла достаточно активно и речь идет прежде всего о том, насколько сильным может быть его влияние на ход избирательной компании и самых выборов в январе 2010-го года. И все-таки большинство сходится во мнении, что новый посол будет крайне сдержан как в симпатиях, так и в антипатиях и никому из кандидатов в украинские президенты явной поддержки США ждать не стоит. Кстати, подобная поддержка извне сегодня не выгодна и самим кандидатам, да и американский сенат вряд ли ставил перед Тефтом подобную задачу. И кстати, многие считают, что именно Тефт несет определенную долю ответственности за военный конфликт на Кавказе в 2007-ом году... И в Штатах считается едва ли не лучшим специалистом по Восточной Европе» (це все - у прямому включенні Наталії Кравченко на тій же «Україні»). Там же - велика кількість журналістських оцінок: «Белый Дом достаточно долго не мог определиться с новым главой дипмиссии в Украине... И сегодня дипломат наконец-то прибыл в Киев... И, как и следовало ожидать, не американский посол, ни украинский министр никаких официальных заявлений делать не стали... администрация 44-го президента США достаточно резко критикует экс-президента Джорджа Буша, который, скажем так, откровенно сватал Украину и Грузию в НАТО». Прикметно, що в підводці до цього прямого включення Олена Кот звертається до своєї колеги з питаннями, які можна було б адресувати компетентним експертам, а не журналісту: «Что значит назначение Тефта для Украины - расскажет Наталия Кравченко». Оцінка є і в сюжеті Ганни Гороженко-Коваль на «Інтері»: «Впрочем, для него работа в Киеве сложной не будет - Украину он уже хорошо изучил».

 

Велика кількість оцінок і висновків була в журналістських матеріалах з приводу того, що суд продовжив арешт екс-судді Зварича. «Зазначу, Генеральна прокуратура розслідує справу скандального екс-судді вже 9 місяців» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»). «Найпевніше, в суд Зварича не покликали, щоб уникнути чергового міліцейського шоу, як три місяці тому... У такій гучній справі поспішати не варто... Одного разу скандальний юрист вже тікав» (сюжет Максима Сухенка на «1+1»). «Головний колядник України, колишній суддя Ігор Зварич сидітиме за ґратами щонайменше до березня» (в студійному тексті Оксани Гутцайт на Новому каналі).

 

В інших темах були такі порушення стандартів. Оцінки і висновки, недостовірні посилання у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1») до різних тем: «Правоохоронців фальшивим мінуванням не здивуєш, а от з таким перевтіленням зустрічаються вперше... Цікаво, що телефонні терористи постарішали. Тепер цим не гребують і бабусі... ». «На Запоріжжі працівники УБОЗу затримали ціле злочинне угрупування. Зловмисники нападали на експедиторів вантажівок і грабували їх». «Хіміки б'ють на сполох - взимку вимушений простій може зруйнувати всю систему заводу». «Ринок нерухомості і досі під кризовим наркозом. Ціна на житло падає. Втім, купівельна спроможність людей ще нижча. Пожвавлення на ринку очікують лише після зимової сплячки. Але прогнозувати ціни в посткоматозному періоді не береться ніхто». «Українці псують плани туристичних агенцій. Пожвавлення напередодні новорічних свят туроператори не помітили. Втім, люди таки планують мандрівки як до Європи, так і на екзотичні пляжі».

 

Оцінка в сюжеті Алли Хосянівської («1+1»): «Через мережу Інтернет зловмисники знаходили замовлення на вантажоперевезення». Оцінки і висновки, недостовірність посилань - у сюжеті Мирослава Отковича («1+1»): «Ринок нерухомості в Україні стрімко впав, вдарився об дно і не поспішає підніматися. Криза вимила гроші, компанії втратили інвесторів. Принцип фінансової піраміди більше не діє... Іншими словами, найближчим часом кожен буде радий тому, що має. Низький рівень цін попиту не підвищить». Невиправдані узагальнення - у сюжеті Олени Мацюцької («1+1»): «Смаки українців не змінилися. Новий рік хочуть зустрічати і в Європі, і в теплих краях, і в українських Карпатах. А наразі вирішують, як бажання поєднати з фінансами... Та все ж із роздумами про новорічні подорожі українців просять поквапитися».

 

Недостовірні посилання-узагальнення - в сюжеті Геннадія Вівденко («Інтер»): «Поспорить с банками предлагают так же часто, как сдать жилье, или, например, научиться исполнять танец живота. Юристы - борцы за права заемщиков - говорят: после вступления в силу новых правил работы станет гораздо больше... Решение Минюста дисциплинирует заемщиков, считают в банках».

 

ICTV неоперативно, з запізненням на добу, дає новину про припинення відкачки води в донецькому недобудованому метрополітені. Водночас лише «Інтер» у середу продовжив цю тему, повідомивши про те, що Донецька міськрада виділила гроші на зарплати метробудівцям.

 

Лише «1+1», «Інтер» і ICTV повідомляють цього дня про заяву керівників облгазів про те, що перепідпорядкування цих організацій призведе до техногенних катастроф.

 

Тільки 5-й канал повідомив цього дня про результати моніторингу Комітету виборців України, які звинувачують у використанні службового становища кандидатів у президенти Ющенка, Тимошенко, Литвина і Януковича.

 

«Інтер» подає у сюжеті про реєстрацію довірених осіб кандидатів у президенти агітаційні матеріали кандидатів Януковича, Тимошенко, Литвина і Тігіпка.

 

Новий канал і ICTV подають матеріали з ознаками замовних про те, що «українська інтелігенція закликає» у другому турі не голосувати за Януковича. Також обидва ці канали подають матеріали з ознаками замовних про агітаційний тур співаків «З Україною в серці» на користь кандидата Тимошенко.

 

ICTV, крім того, подає ще два матеріали з ознаками замовних: про заяви кандидата Тігіпка і про те, як кандидат Янукович пив чай з журналістами. Ще про це повідомляв «Інтер».

 

На «Україні» - матеріал із ознаками замовного про заяву Ріната Ахметова з приводу роботи ФФУ.

 

3 грудня (четвер)

 

Політика цього дня на першому плані. Верховна Рада не змогла подолати президентське вето на закон, яким заборонялося підвищувати ціни на ліки, а ще на закон, яким підвищувались акцизні ставки на тютюнові вироби. Повідомлення з цього приводу подали на всіх каналах, крім СТБ, головною ця новина була на «Інтері», Новому каналі та 5-му каналі. Так само всі ці канали розповіли, що мільярду для боротьби з грипом парламент Кабміну не виділить, у кращому разі - 200 мільйонів, як запропонувала опозиція. Про те, що Президент Ющенко напередодні Дня Збройних Сил України відвідав військову частину у Василькові, повідомив на початку новин Перший канал. Також ця інформація з'явилася на «Інтері», Новому каналі та ICTV. Для «1+1» та СТБ головною новиною стало ДТП, у яке потрапив форвард київського «Динамо» Андрій Шевченко. Також про цю пригоду розповіли Перший канал та «Інтер». У Павлодарі є унікальний клас, де діти-інваліди отримують не лише освіту, але їх ще й адаптують до реального життя, - перша новина «України». Про це розповіли також «Інтер» та Новий канал.

 

Про парламентські будні і рішення з різних питань канали розповідали майже однаково. Лише з однієї теми виявилася розбіжність. Більшість каналів повідомили про те, що мільярда гривень для Кабміну на боротьбу з грипом не виділять, а депутати проголосували поки що в першому читанні законопроект від Партії Регіонів, де передбачається інша сума - 200 мільйонів. На «Інтері» (сюжет Валентини Левицької) інформацію навели неповно - про те, що це законопроект від опозиції, не згадувалось. На Новому каналі (усно в студії Леся Яворівська) новину подали неповно і неточно: «Мільярда на грип не буде. Верховна Рада дала тільки 200 мільйонів, підтримавши ініціативу опозиції». Оскільки законопроект проголосований лише в першому читанні, то і 200 мільйонів також ще не встигли «дати». Так само неточно навели інформацію і на 5-му каналі (усно в студії Ігор Татарчук): «Натомість у парламенті підтримали пропозицію «регіоналів» боротися із грипом коштом 200 мільйонів гривень, що будуть поділені між Мінохорони здоров'я і місцевими бюджетами».

 

В усній інформації Олени Фроляк (ICTV) про голосування щодо підвищення акцизних ставок на цигарки повідомляється: «Сьогодні у Верховній Раді роздавали цигарки. «Бютівець» Олег Ляшко прямо в сесійній залі дарував їх цілими блоками. Подарунок отримали лише ті фракції, які не підтримали подолання вето на закон щодо підвищення акцизів на тютюн». Всі інші канали розповіли протилежну інформацію - цигарки, навпаки, вручили депутату Ляшку, оскільки він є ініціатором подолання президентського вето на законопроект БЮТу. У сюжеті з цієї теми Ольги Пирожко (Новий канал) наводиться інформація без належних посилань: «Борці із палінням тютюну вважають інакше, а тому після виборів за закон візьмуться знову. От тільки акцизи там будуть ще вище: не 16 а 20%».

 

На «Україні» в сюжеті Едуарда Ганішевського спочатку справді йдеться про подолання президентського вето на законопроекти по лікам та тютюну, а посеред тексту раптом пішла мова про указ Ющенка збільшити фінансування армії вже у цьому році і його критика роботи Кабміну та більшості з цього питання. Думка подається незбалансовано. Так само незбалансовано і з оцінками наводиться пряма мова депутата від Партії Регіонів Чечетова. Також незбалансовано у сюжеті подається і думка Януковича з приводу виділення мільярда на боротьбу з грипом. До того ж цей коментар пролунав у Криму під час передвиборчої поїздки Януковича. Є ознаки замовності цих двох фрагментів.

 

Про те, що Ющенко відвідав військову частину у Василькові, де він в черговий раз згадав про критичний стан війська і про недофінансування з боку Кабміну, незбалансовано повідомили Перший канал (сюжет Сергія Никифорова), «Інтер» (усно в студії Руслан Сенічкін) та ICTV (сюжет Ольги Чайко). Коментарі з цього приводу від представників уряду відсутні. Усіма наводилися дані по фінансуванню армії у цьому році, але ніхто не порівняв ці цифри з минулими роками. На Першому каналі двома реченнями зазначається, що: «не все так погано у війську, - стверджує виконувач обов'язків міністра оборони Валерій Іващенко. Цьогоріч армія отримала стільки ж, скільки торік», але конкретики на подається. Експертні оцінки у всіх відсутні. Хіба що «Інтер» наводить пряму мову депутата від Партії Регіонів Коновалюка, де він називає суми, що були отримані армією за продаж зброї, і вказує на те, що ці гроші розкрадені. Коновалюк не може виступати у якості експерта, оскільки його думка не відсторонена, а, окрім цього, на іншому каналі - ICTV, ті самі дані депутата вже представлені як: «Народний депутат України від Партії регіонів представив сьогодні військову частину програми партії». Про що взагалі не повідомляється в інформації «Інтера».

 

Про Всесвітній день захисту людей з обмеженими можливостями розповідає «Україна» (це початок випуску). В усній інформації Олена Кот каже: «Их детей сделали инвалидами и забыли о них. В Днепропетровске работает уникальный класс». У сюжеті Ольги Зінченко назва міста, де проводять унікальні заняття, особливо не згадується, лише: «полученный киевский опыт Ирина решила воплотить в родном городе». А ось коментар чиновника від управління освіти зазначається як: «начальник отдела образования Павлоградского горсовета». На «Інтері» (сюжет Наталії Грищенко) та Новому каналі (сюжет Євгена Педашенка) також йде розповідь про унікальну школу у місті Павлограді.

 

В усному повідомленні Першого каналу про те, що в Міжнародний день інваліда керівник українського уряду пообіцяла спеціальні стипендії, автомобілі та путівки в реабілітаційні центри, інформація подається незбалансовано, оскільки відсутні коментарі самих людей з обмеженими властивостями про те, чи вірять вони обіцянкам напередодні президентських виборів. Інформація має ознаки замовності.

 

Напередодні президентських виборів знову виникає тема про достовірність плівок Мельниченка. У сюжеті Сергія Кудімова («1+1») незбалансовано подається інформація про те, що «Ющенко не виключив, що плівки Мельниченка автентичні». У цьому ж сюжеті так само незбалансовано подається думка лідера Партії Регіонів Януковича про те, що «Поправки до закону про вибори президента... могли створити умови для фальсифікацій виборів». Тут же повідомляється про передвиборчу поїздку спікера Литвина до Львова, де він переймався проблемами екології регіону, та про обіцянки прем'єр-міністра Тимошенко надати інвалідам автомобілі. Всі три фрагменти сюжету мають ознаки замовності.

 

В усному повідомленні «Інтера» про те, що на наступному засіданні парламенту буде розглянута відставка міністра соціальної політики Денисової, інформація подається незбалансовано як у тексті інформації, так і у прямій мові Януковича, де він дає оцінки діям своєї суперниці на виборах - Тимошенко. Матеріал має ознаки замовності.

 

В сюжеті «Інтера» (автор не зазначений) на передвиборчу тематику незбалансовано та з ознаками замовної подаються такі теми - зустріч Януковича з виборцями Феодосії, Тимошенко пообіцяла інвалідам автомобілі, Литвин розповідає про свої перші кроки на посаді Президента України, Тігіпко зустрівся з виборцями Миколаївської області.

 

На Новому каналі в усній інформації про відвідини Президентом військових у Василькові є ознаки замовності.

 

В усних інформаціях Нового каналу про те, що Яценюк спілкувався з виборцями у Кременчуці, а Тігіпко - у Миколаївській області, також є ознаки замовних матеріалів.

 

Янукович відвідав Крим, де під час передвиборчих зустрічей дав негативну оцінку роботі уряду і роздавав обіцянки, - в усній інформації ICTV порушено баланс думок, є ознаки замовності.

 

Тігіпко зустрічався з виборцями у Миколаївській області, а Яценюк - у Полтавській, - усна інформація ICTV має ознаки замовної.

 

В усній інформації каналу «Україна» про те, що Тимошенко обіцяє студентам-інвалідам стипендії, а загалом кожен інвалід отримає автомобіль, відсутні коментарі з цього приводу хоча б однієї людини з обмеженими можливостями. Інформація наводиться незбалансовано. Є ознаки замовності.

 

В іншій усній інформації «України» подається незбалансовано обвинувачення Литвина щодо крадіжки кредитів МВФ. Матеріал має ознаки замовності.

 

4 грудня (п'ятниця)

 

Головними темами дня були такі. Саміт ЄС в Києві - на Першому каналі, ICTV і «Україні». Про це повідомляли й інші канали, крім СТБ і Нового. Отруєння моряків на судні «Святий Стефан» - перша тема на «1+1» і 5-му каналі. Про це ще повідомляли Перший, «Інтер» і «Україна». «Інтер» починав випуск оригінальною темою про оголошення карантину в школі-інтернаті на Черкащині. СТБ і Новий канал починали випуски з повідомлень про смерть актора В'ячеслава Тихонова. Про це повідомляли й усі інші канали.

 

Тему саміту ЄС в Києві канали висвітлювали в різній тональності. Головні меседжі такі. «Асоційоване членство в Євросоюзі і зона вільної торгівлі в ЄС для України так і залишаються планами. Отримати європривілеї влада розраховувала ще у 2009-ому, але на саміті Україна-ЄС озвучили тільки нове сподівання на 2010-ий», - повідомляє Олесь Терещенко на Першому каналі. Схожі тези - в підводці Наталії Мосейчук на «1+1»: «Багато очікували, мало отримали. Саміт Україна-ЄС вкотре розчарував євро-оптимістів. Угода про зону вільної торгівлі не підписана. Перемовини про безвізовий режим - далека перспектива. Угоду про Асоціацію знову відклали». «...В Брюсселе решили отложить подписание соглашения об Ассоциации между Украиной и ЕС, и договора о свободной торговле», - каже Руслан Сенічкін на «Інтері». Олена Кот на «Україні»: «Соглашение ассоциации, подписание которого должно было стать главным событием встречи в Киеве, перенесли на следующий год». Зовсім інакше побачили основну новину на ICTV. Лук'ян Сельський починає повідомлення з таких слів: «Ну, звісно ж, головна тема - Україна-ЄС. І головна новина - наша держава таки може стати асоційованим членом Євросоюзу вже 2010-го року. Таку втішну звістку, чи пак обіцянку привезли очільники європейської спільноти на 13-ту зустріч». Повністю нейтрально - на 5-му каналі (ведучий - Ігор Татарчук): «Майбутні президентські вибори, а також проведення реформ, які допоможуть стабілізувати політичну та економічну ситуацію в країні - такими стали основні теми саміту Україна-ЄС у Києві. Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде готова вже наступного року, про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу».

 

По-різному почули журналісти різних каналів і те, що казали на саміті представники Євросоюзу. Одні канали кажуть про критику, хоч і в різній тональності: «європейці підказують - повільно реформуєте економіку» (Перший канал). Більш деталізовано на «1+1»: «Причин на те одразу декілька - політична та економічна криза в Україні, глобальні реформи в самому ЄС. Досвідчені дипломати обох сторін радять не поспішати. Рекомендують провести реформу насамперед в енергетичній та економічній галузях, подолати корупцію і зрештою продовжити діалог». З більш жорсткими оцінками на «Інтері»: «Началась встреча с жесткой критики в адрес Украины. Представители ЕС недовольны темпом реформ в стране». І в сюжеті Ілони Свердун на «Україні»: «К этому документу вернутся в следующем году - заявил президент Еврокомиссии и упрекнул Виктора Ющенко в том, что Украина не выполняет своих обязательств. Мол, до сих пор в украинской политике хаос и с финансами тоже». Більш м'яко - в сюжеті Ірини Герасимової на 5-му каналі: «Українські проблеми в ЄС розуміють, проте не схвалюють. Через політичні суперечки дуже часто обіцянки залишаються на словах, а реформи проводяться лише частково - дорікає президент Єврокомісії і нагадує - нова угода про асоціацію, до якої прагне Київ, передбачає реформи. Без них до ЄС зась». І зовсім з точністю до навпаки на ICTV: «Перебігом же наших реформ у Європі теж задоволені. Однак кажуть: криза надто боляче вдарила по країні із такою політичною нестабільністю».

 

Інші порушення стандартів у висвітленні цієї теми такі. Недостовірність посилань на Першому каналі у студійному тексті: «Експерти вже склали чорний список найбільш прискіпливих консульств». І в сюжеті Максима Урлапова: «Зібрати усі довідки, які вимагають посольства, часто нереально, констатують експерти... Посольства у відповідь на це ще з більшою недовірою ставляться до українців».

 

Недостовірність посилань і власні висновки ведучого на «1+1»: «Наріжне питання переговорів між Україною та Європейським союзом - зона вільної торгівлі... Воно й добре, кажуть експерти, бо українська економіка не готова повністю розкрити обійми перед Європою. Брюссельські чиновники вперто домагаються вигод для європейських виробників. А українським компаніям і хочеться і колеться». Висновки й оцінки, недостовірність посилань в сюжеті Марії Василь'євої на «1+1»: «Але це квіточки. Сільське господарство та харчова промисловість поступово вимиратимуть, бо одні українські продукти за якістю програють, а інші склали б гідну конкуренцію. Але сертифікують їх у Європі неохоче... Тож європейські товари без обмежень потраплятимуть в Україну, а наші, як і раніше, - ні. Натомість, проблеми можуть з'явитися на східному напрямку... Експерти вважають - перемовини про вільну євроторгівлю можуть тривати ще від 2-х до 8-ми років».

 

Журналістські висновки і оцінки в сюжеті Ганни Гороженко-Коваль на «Інтері»: «Саммит Украина-ЕС не стал переломным, а всего лишь плановым. Но, несмотря на это, готовятся на Банковой по высшему разряду... Впрочем, представители ЕС вряд ли заметили старания организаторов саммита... Уже несколько лет Украина обещает преобразования - но воз и ныне там».

 

Висновки і оцінки в сюжеті Ольги Чайко (ICTV): «Газ, газ і ще раз газ. Чільні європейські політики прилетіли на 13-й саміт у Київ переважно пересвідчитися, що взимку не замерзнуть... Загальмували з розширенням і європейці. Самі щойно реформувалися. У центрі їхньої уваги нині - прагматичні цінності. Зокрема «блакитне паливо»... Саміт номер 13 - вочевидь, порядкове число не найкраще для України».

 

І висновок в сюжеті Ілони Свердун на «Україні»: «Совсем формальным саммит в Киеве все же не назовешь».

 

У висвітленні теми звіту міністра праці Людмили Денисової парламенту про виконання закону про підвищення соцстандартів в сюжеті Валентини Левицької («Інтер») є власна оцінка: «Доклад министра труда и социальной политики прозвучал неожиданно». Оцінки в сюжеті Володимира Горковенка (ICTV): «Карти їм сплутали «литвинівці». Яким більше до вподоби гра в шахи... Людмила Денисова не приховувала радості. Може порадіти і Володимир Стельмах». Оцінки в сюжеті Едуарда Ганішевського («Україна»): «Обозлились на Людмилу Денисову «регионалы»... Дали слово Людмиле Денисовой и услышали всю правду о многострадальном документе».

 

Перший канал незбалансовано подає критику міністром внутрішніх справ Луценком рішення суду про звільнення з-під варти мера Партеніту.

 

Численні оцінки в підводці Наталії Мосейчук («1+1»): «Черговий земельний скандал і знову на елітних землях в передмісті столиці. На Київщині поблизу Обухова, де земля коштує шалених грошей, в прямому сенсі забудовують озеро - намивають нові береги і зводять хатинки та навіть розважальні центри. Місцева влада, як води в рот набрала. А простим українцям до озера зась». Численні оцінки в наступному сюжеті Артема Альошина: «Вільним залишився невеличкий клаптик землі і той хочуть загарбати... Багатії не лише перекривають підступи до озера, а ще й вимагають знести дитячі та спортивні майданчики... Однак, на їхні скарги реагують лише на папері - це в кращому разі».

 

Кандидат Ющенко про вибори - матеріал з ознаками замовного на «Інтері».

 

 Кандидат Тимошенко про вибори на саміті ЄС - матеріали з ознаками замовності на Першому каналі, «1+1» і ICTV.

 

Кандидат Янукович на саміті ЄС - матеріали з ознаками замовності на «1+1», «Інтері» і ICTV.

 

Кандидат Литвин у Рівному - матеріали з ознаками замовності на Першому каналі, «1+1», «Інтері» і ICTV.

 

Кандидат Противсіх пообіцяв повернути дітям дитсадок - матеріали з ознаками замовності на «1+1» і Новому каналі.

 

Кандидат Яценюк в Полтаві - матеріал з ознаками замовності на Новому каналі.

 

Кандидат Тігіпко в Одеському порту - матеріали з ознаками замовності на «Інтері» і ICTV.

 

Сини міністра Луценка займаються єдиноборствами разом з «Беркутом» - матеріал з ознаками замовності на «1+1».

 

В Інтернеті збирають голоси за відставку Григорія Суркіса і Олексія Михайличенка - матеріал з ознаками замовності на «Україні».

 

Вручення премій молодим митцям Фондом Пінчука - матеріали з ознаками замовності на СТБ і ICTV.

 

5 грудня (субота)

 

Всі канали, крім ICTV, починали в суботу свої випуски з пожежі в нічному клубі в російському місті Перм. ICTV давав цю тему шостою, а починав випуск з відкриття після реконструкції стадіону «Металіст» у Харкові. Цю тему також давали й усі інші канали.

 

У висвітленні теми відкриття стадіону в Харкові канали традиційно плутаються в цифрах, зокрема по-різному називають, скільки коштував цей ремонт: 350 мільйонів гривень («1+1»), 465 мільйонів («Інтер»), «более 600 миллионов гривен» («Україна»). У ICTV - складна арифметика: 100 млн гривень вклав президент «Металіста» Ярославський, 250 млн - уряд. Перший канал про вартість реконструкції не каже взагалі. Крім того, є оцінка в студійному тексті Руслана Сенічкіна («Інтер»): «Обновленная арена - проект уникальный, соответствующий самым современным европейским стандартам».

 

Інші порушення стандартів цього дня. «Перегони нашої армії радше нагадують гонки на виживання. Із такими словами військові зустрічають своє професійне свято... Українська армія святкує повноліття в образі Попелюшки - за мінімум фінансування, минулий рік самі вояки називають найзлиденнішим за всю історію сучасної України, і вся у проблемах. Але при цьому дуже горда. Парадокс, але бойовий дух нашої армії дослідники називають дуже високим» - висновки, оцінки і недостовірність посилань у студійному тексті Олексія Ліхмана на «1+1». Так само - в репортажі Максима Сухенка: «Вона бідна, погано озброєна, але дуже горда... Зріла армія переросла свої ілюзії. Цьогоріч навіть оптимісти прозріли - в разі чого захищатися доведеться самотужки... Такого ще не було, - зізнаються сиві генерали... Але і в такому війську якимось дивом примудряються утримувати тисячі молодих чоловіків.... Сучасна українська зброя існує, переважно на папері».

 

Оцінки в студійних текстах Олени Кот («Україна»): «Мусорный скандал в Донецке... Невероятное везение оперативника».

 

Основні кандидати на президентську посаду цього дня зібралися на муніципальних слуханнях у Харкові і побували також на відкритті оновленого стадіону. Відтак канали давали матеріали з ознаками замовності саме з цих заходів. Про кандидатів Ющенка і Тимошенко в Харкові - Перший канал, «Інтер», ICTV і «Україна». Про кандидата Януковича в Харкові - «Інтер», ICTV та «Україна».

 

Крім того, Перший канал, «Інтер» і «Україна» подавали матеріали з ознаками замовності про кандидата Литвина в Будинку офіцерів. «Інтер» та ICTV подавали матеріали з ознаками замовності про кандидата Тігіпка з молоддю.

 

ICTV подавав також матеріал з ознаками замовності про Фонд Віктора Пінчука.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         11

 

30.11      Тимошенко і шахтарі

30.11      Ющенко в Білій Церкві

01.12      Тимошенко на Львівщині

01.12      Заяви Ющенка

01.12      Тимошенко про другий тур

03.12      Ющенко в Василькові

03.12      Тимошенко - обіцянки інвалідам

04.12      Литвин в Рівному

05.12   Ющенко в Харкові

05.12   Тимошенко в Харкові

05.12   Литвин і офіцери

 

«1+1»                         13

 

30.11   Тимошенко і шахтарі

01.12   Тимошенко на Львівщині

01.12   Псевдосоціологія

01.12   Заяви Ющенка

02.12   Янукович на Чернігівщині

03.12   Тимошенко - обіцянки інвалідам

03.12   Янукович про фальсифікацію виборів

03.12   Литвин у Львові

04.12   Тимошенко про вибори на саміті ЄС

04.12   Янукович про вибори на саміті ЄС

04.12   Литвин в Рівному

04.12   Противсіх і дитсадок

04.12   Сини Луценка

 

«Інтер»                      27

 

30.11   Янукович і ветерани

30.11   Литвин і соцстандарти

30.11   Тігіпко і екологи

01.12   Тимошенко на Львівщині

01.12   Янукович про бюджетний кодекс

01.12   Заяви Ющенка

02.12   Янукович на Чернігівщині

02.12   Литвин у Брюселі

02.12   Тігіпко в Криму

02.12   Реєстрація довірених осіб

02.12   Янукович п'є чай з журналістами

03.12   Ющенко в Василькові

03.12   Янукович в Криму

03.12   Тимошенко - обіцянки інвалідам

03.12   Литвин у Львові

03.12   Янукович про Тимошенко

03.12   Тігіпко на Миколаївщині

04.12   Ющенко про вибори на саміті ЄС

04.12   Тимошенко про вибори на саміті ЄС

04.12   Янукович про вибори на саміті ЄС

04.12   Литвин в Рівному

04.12   Тігіпко в Одесі

05.12   Ющенко в Харкові

05.12   Тимошенко в Харкові

05.12   Янукович в Харкові

05.12   Литвин і офіцери

05.12   Тігіпко і молодь

 

СТБ                           5

 

30.11   Ющенко в Білій Церкві

01.12   Кіт для Ющенка

01.12   Тимошенко на Львівщині

02.12   Янукович на Чернігівщині

04.12   Фонд Пінчука

 

Новий канал            13

 

30.11   Тимошенко і шахтарі

01.12   Тимошенко на Львівщині

01.12   Кравчук за Тимошенко

02.12   Литвин у Брюсселі

02.12   Тігіпко в Криму

02.12   Яценюк - заяви

02.12   Інтелігенція проти Януковича

02.12   Співаки за Тимошенко

03.12   Ющенко в Василькові

03.12   Тігіпко на Миколаївщині

03.12   Яценюк в Кременчуці

04.12   Противсіх і дитсадок

04.12   Яценюк в Полтаві

 

ICTV                          28

 

30.11   Тимошенко і шахтарі

30.11   Янукович і ветерани

30.11   Тігіпко і екологи

30.11   Яценюк на Донеччині

01.12   Тимошенко на Львівщині

02.12   Янукович на Чернігівщині

02.12   Литвин у Брюсселі

02.12   Тігіпко в Криму

02.12   Яценюк - заяви

02.12   Фонд Франчук

02.12   Інтелігенція проти Януковича

02.12   Співаки за Тимошенко

02.12   Тігіпко - заяви

02.12   Янукович п'є чай з журналістами

03.12   Ющенко в Василькові

03.12   Янукович в Криму

03.12   Тігіпко на Миколаївщині

03.12   Яценюк в Кременчуці

04.12   Тимошенко про вибори на саміті ЄС

04.12   Янукович про вибори на саміті ЄС

04.12   Литвин в Рівному

04.12   Тігіпко в Одесі

04.12   Фонд Пінчука

05.12   Ющенко в Харкові

05.12   Тимошенко в Харкові

05.12   Янукович в Харкові

05.12   Тігіпко і молодь

05.12   Фонд Пінчука

 

5 канал                      0

 

«Україна»                 14

 

30.11   Тимошенко і шахтарі

30.11   Тігіпко про Президента

30.11   Янукович про недовіру до влади

02.12   Янукович на Чернігівщині

02.12   Ахметов про ФФУ

03.12   Ющенко критикує Кабмін

03.12   Янукович в Криму

03.12   Тимошенко - обіцянки інвалідам

03.12   Литвин у Львові

04.12   Інтернет-голосування проти ФФУ

05.12   Ющенко в Харкові

05.12   Тимошенко в Харкові

05.12   Янукович в Харкові

05.12   Литвин і офіцери

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики. Їх кількість така:

Перший канал         26

«1+1»                         112

«Інтер»                      32

СТБ                           15

Новий канал            26

ICTV                          54

5 канал                      11

«Україна»                 49

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» , який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото tsn.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33196
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 877
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 754
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 069
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 368
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 317
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 529
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 933
17.12.2009 11:42
Єлизавета Олійник, радіо «Німецька хвиля»
20 366
02.12.2009 11:32
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
40 399
05.11.2009 14:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
26 113
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 100
28.10.2009 11:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
35 805
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду