Під знаком «Артека»

3 Листопада 2009
31101
3 Листопада 2009
10:03

Під знаком «Артека»

31101
Оцінки, журналістські судження, незбалансовані матеріали і некомпетентні коментатори. Моніторинг за 12 – 17 жовтня 2009 року
Під знаком «Артека»

 

12 жовтня (понеділок)

 

У понеділок канали визначили для себе в якості головних різні теми. Перший канал починав із теми щеплень - медики рекомендують робити їх від двох штамів грипу. Ще цієї теми торкалися «1+1», Новий канал і ICTV. «1+1» починав свій випуск із інформації про те, що на місці, де знайшли голову Ґонґадзе, було знайдено ще два тіла. Інформацію подано заплутано, з повідомлення не зрозуміло, скільки саме тіл і де було знайдено (названо різні цифри). Більше в понеділок про це не розповідав жоден канал. «Інтер» та «Україна» головною темою дня обрали повідомлення про те, що родичі моряків із судна «Аріана» вимагають від української влади допомогти бранцям сомалійських піратів. З-поміж інших каналів про це повідомляли «1+1» і 5-й. СТБ й Новий канал почали свої випуски з теми підробки диплому про вищу освіту заступника голови СБУ. Про це в понеділок в основних випусках повідомляли всі канали, крім ICTV і 5-го. ICTV почав свій випуск із законопроекту Кабміну про відміну ринкового збору. Ще про це повідомили «Інтер», 5 канал та «Україна». 5-й першим повідомленням випуску поставив інформацію про те, що в Києві почала роботу чергова місія МВФ. Про це також повідомляли на «Інтері».

 

Заклик до влади про допомогу родичів полонених піратами моряків на «Аріані» канали подали в різній тональності (що має відношення до інтерпретації журналістами одних і тих самих думок). Так, «1+1» у студійному тексті (ведуча Наталія Мосейчук) повідомив: «Люди стверджують, що за цей час судновласник не зробив жодного кроку для звільнення мореплавців із піратського полону». Приблизно так само сформулювали цю тезу «Інтер» і 5 канал. Натомість «Україна» почала повідомлення зі слів ведучої Олени Кот: «Родственники моряков "Арианы" сегодня заявили, что украинские власти бросили экипаж умирать».

 

Так само по-різному канали інтерпретували коментарі представника українського МЗС. На «1+1» у прямому (?) включенні Сергія Осадчука - така журналістська оцінка: «Тож доводиться звертатися лише в МЗС. Але і там не багато конкретики». Далі - синхрон заступника міністра Володимира Хандогія: «Вона перебуває сьогодні в піратському полоні. Міністерство закордонних справ, як і інші зацікавлені і причетні установи працює над тим, щоби якомога швидше звільнити наших заручників». На «Інтері» в сюжеті Андрія Анастасова - так само оцінка: «В Министерстве иностранных дел ответ один». Синхрон Хандогія: «З "Аріаною" коїться те, що ви прекрасно знаєте. Вона перебуває і сьогодні в піратському полоні. Міністерство закордонних справ, як і інші зацікавлені і причетні установи, працює над тим, щоб якомога швидше звільнити наших заручників». На 5-му каналі (студійне повідомлення ведучого Олега Дейнеки) - вже інша інтерпретація: «Там заявили, що відомство продовжує працювати над питанням визволення українців з полону». Синхрон Хандогія: «Міністерство закордонних справ, як і інші заінтересовані і причетні установи, працює над тим, щоби якомога швидше звільнити наших заручників».

 

Лише «Інтер» та «Україна» звернулися по коментар до представника грецького судновласника «Аріани» Спіроса Мінаса (щоправда, «Інтер» назвав його «совладелец судна», а «Україна» - «представитель судовладельца, юрист греческой компании All Oceans Shiping»). На «Інтері» Мінас нічого крім відмови коментувати, щоб не нашкодити полоненим, не каже. На «Україні» - більш змістовний синхрон: «А выкуп вы готовы заплатить? - Да, как только пираты будут готовы получить деньги, мы сможем их перечислить на счет. Сейчас мы поддерживаем связь с властями и со всеми, кто компетентен в этом вопросе. Сегодня больше ничего я не смогу вам сказать».

 

Крім того, канали назвали різні суми викупу, не посилаючись на джерела своєї інформації: «За неофіційною інформацію, спочатку морські корсари забажали 10 мільйонів доларів, але зараз цю суму знизили до двох мільйонів» («1+1»); «Изначально за освобождение "Арианы" пираты требовали 10 миллионов долларов. Сейчас эта сумма, по непроверенным данным, снизилась до трех миллионов» («Інтер»). Лише на «Україні» чесно сказали: «Представитель судовладельца "Арианы" по телефону в интервью "Событиям" не назвал точную сумму выкупа за сухогруз и команду из 24 украинцев».

 

Про дотичну тему - арешт в ОАЕ теплохода «Магдалена», на борту якого є двоє українців, повідомили цього дня лише «Інтер» і 5 канал.

 

Про підробку заступником голови СБУ Кислинським диплому про вищу освіту повідомляли цього дня всі канали, крім ICTV і 5-го. Всі, крім «України», подли інформацію так чи інакше збалансовано. «Україна» відповіді Кислинського на звинувачення ніяк не озвучила. У низки каналів у повідомленнях на цю тему є журналістські оцінки: «Черговий дипломний скандал набирає обертів» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук); «Київський університет імені Шевченка студентом Андрієм Кислинським не пишається» (СТБ, студійний текст Сергія Попова); «Заступник голови СБУ Андрій Кислинський надурив Службу безпеки України» (Новий канал, студійний текст Лесі Яворівської).

 

«Інтер», 5 канал і «Україна» поверхово дали інформацію про те, що Кабмін підготував законопроект про скасування ринкового збору - подано лише заяву Тимошенко з цього приводу. Ні коментарів від представників місцевих влад (які цей податок безпосередньо отримували), ні тим більше експертних оцінок. Більш повно дав тему ICTV, щоправда, й тут (в сюжеті Тетяни Прудникової) немає експертних оцінок. А в підводці Олени Фроляк є виразні журналістські оцінки (позитивні для уряду): «Отже, український уряд заходився полегшити життя торговцям на ринках. І передав у парламент законопроект, покликаний скасувати ринковий збір. На сьогодні цей оброк входить до переліку обов'язкових платежів...».

 

«1+1», «Інтер» і «Україна» дали цього дня з посиланням на СБУ інформацію про те, що кількох харківських правоохоронців звинуватили в торгівлі наркотиками. Всі три канали беззастережно назвали затриманих злочинцями: «Встановлено, що офіцери міліції налагодили поставки опію, екстезі та інших наркотиків до кількох регіонів України. Членів злочинної групи співробітники СБУ затримали під час чергової поставки зілля. Вони вилучили в ділків...» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук); «Лидером группировки был заместитель начальника отдела по борьбе с незаконным оборотом наркотиков в Харьковской области. Он лично получал пакеты с маковой соломкой и передавал их реализаторам. Сбытом психотропных средств занимался его коллега - начальник отдела по делам несовершеннолетних» («Інтер», студійний текст Ірини Юсупової); «Наркобароны в погонах. Громкое разоблачение в Харькове. СБУ и прокуратура города провели спецоперацию и пресекли деятельность группировки, организовали которую офицеры милиции, во главе с замначальника отдела борьбы с незаконным оборотом наркотиков. А за сбыт зелья среди молодежи области отвечал начальник отделения криминальной милиции по делам несовершеннолетних. Преступников задержали...» («Україна», студійний текст Олени Кот). Насправді ж, звинувачення ще не дають підстав безапеляційно стверджувати, що саме ці міліціонери є наркоторгівцями.

 

Порушення стандарту достовірності інформації - в матеріалі «1+1» про те, що велика кількість українців отримують відмову у шенгенській візі: «За неофіційними даними, 15% співвітчизників, які прагнули отримати шенгенську візу в цьому році, отримали відмову» (студійний текст); «За даними Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України, 8% із тих, хто подавав заявки у 2009 році, офіційно одержали відмови в отриманні шенгенських віз. Та насправді ця цифра доходить до 15%» (сюжет Христини Тимчук). Звідки журналісти взяли оце «насправді» - невідомо.

 

Журналістські міркування - в студійному тексті Олени Фроляк на ICTV щодо наближення епідемії грипу і вакцинації: «Неможливо проігнорувати застереження лікарів про традиційний наступ грипу, особливо через загрозу свинячого грипу вірусу H1N1».

 

Численні журналістські міркування й оцінки, а також недостовірні посилання - і в іншій підводці Олени - до сюжету про вітроенергетику: «"Факти" не втомлюються шукати в Україні крихту запровадження або хоча би ініціативу втілення в державі альтернативної енергетики. Знаючі іноземці вже відверто тикають Україні Кримом, який має просто унікальні можливості для збору енергії вітру. Витрачені державою сотні мільйонів гривень так і не закрутили вітрила білих збирачів енергії. Вітер сьогодні дає більше користі, ніж енергія Сонця. Генератора потужністю в два мегавати скорочує щорічні викиди в атмосферу в понад 3,5 тисячі тонн вуглецю і майже 30 тонн оксидів сірки і азоту. Вітчизняна влада виводить галузь зі сплячки "зеленим" тарифом. Тому вітер в Україні скоро може стати великим бізнесом».

 

Недостовірні посилання - в усному повідомленні Олега Дейнеки (5 канал) про початок роботи місії МВФ в Україні: «Експерти це пов'язують...».

 

Лише Перший, ICTV і 5 канал повідомили цього дня про негативні висновки Венеціанської комісії стосовно нових норм закону про вибори президента. Щоправда, всі три канали дали цю інформацію коротко й навели тільки думку заступниці глави президентського Секретаріату Марини Ставнійчук.

 

Про серйозні зміни в правилах вступної кампанії наступного року, озвучені міністром освіти, повідомили лише Перший канал, «1+1», «Інтер» і Новий канал.

 

Про значну кількість жертв отруєння грибами на Дніпропетровщині (14 померлих) повідомили тільки «1+1» і Новий канал.

 

Лише «Інтер» та «Україна» повідомлили цього дня про рішення Кабміну про підвищення роздрібних цін на спиртні напої.

 

Так само лише «Інтер» та «Україна» повідомили про акцію протесту донецьких метробудівців. Щоправда, в сюжеті на цю тему Дмитра Кочергіна («Україна») є недостовірні посилання на анонімних «спеціалістів». Лише Новий канал розповів про акцію протесту київських метробудівців, щоправда в сюжеті Сергія Кутракова є журналістські висновки: «Втім, під землею проблем у Києва не менше, ніж на поверхні»; «І якщо метробуд таки зупиниться - світло наприкінці новозбудованого тунелю згасне надовго для усієї столиці».

 

Лише ICTV згадав про те, що те, що в Україні почався осінній призов до армії. Але в підводці - недостовірні посилання: «Однак досвідчені військові кажуть, що армія, хоч і бідна...».

 

Тігіпко на Київщині закликав уряд відмовитися від практики підтримки поганих господарів - матеріал із ознаками замовності на ICTV.

 

13 жовтня (вівторок)

 

У вівторок стартував скандал із нібито розбещенням дітей в «Артеку». «1+1», «Інтер», Новий канал і ICTV починали свої основні випуски саме з цієї теми. З-поміж інших каналів лише Перший цієї теми у вівторок не торкався. Перший і «Україна» починали випуски з вибуху - вбивства бізнесмена у Дніпропетровську. Про це повідомляли й усі інші канали. СТБ головною темою вівторка визначив повернення старих тарифів на тепло і гарячу воду в Києві. Про це повідомляли й решта каналів, крім «України». 5 канал головною обрав тему звільнення заступника голови СБУ Кислинського. Цей розвиток понеділкового скандалу з фальшивим дипломом цього дня відстежували всі канали, крім «Інтера» й ICTV.

 

У висвітленні артеківської теми канали переважно говорили про «педофілів у "Артеку"» як про доконаний факт, що є порушенням стандарту точності й достовірності інформації. Тим часом на цей день (вівторок, 13 жовтня) цю інформацію було озвучено лише зі слів нардепа-регіонала Вадима Колесніченка й нардепа-бютівця Григорія Омельченка. Компетентних підтверджень того, що саме в «Артеку» або саме працівниками табору було скоєно такий злочин, не було. Крім того, більшість каналів дуже довільно граються словами-визначеннями (кажуть про «зґвалтування», тоді як правоохоронці кваліфікують злочин як «розбещення неповнолітніх»).

 

Наталія Мосейчук («1+1») у студійному тексті з різкими оцінками повідомила таке: «Піонерський табір червоніє. День підмочив репутацію відомого в Україні і за її межами дитячого центру відпочинку "Артек". Виявляється, там ґвалтували дітей». Дивно виглядає те, що Мосейчук із Києва запитує в прямому (?) включенні Наталію Сафіханову в Криму про те, що кажуть у Києві (прес-служба Генпрокуратури, нардеп Колесніченко). Завершується цей блок знову оцінками й висновками Мосейчук: «Наталя Сафіханова про скандал, що пов'язав дитячий табір легенду "Артек" із фактами насильства за участі чиновників та дітей». Позицію артеківського керівництва «1+1» озвучує з інтернет-сторінки табору, синхронів немає.

 

Оцінки (щоправда, менш критичні з точки зору порушення стандарту) - в студійному тексті Ірини Юсупової («Інтер»): «Шокирующее происшествие в "Артеке"! Сегодня стало известно, что милиция расследует случаи развращения детей». У повідомленні взагалі немає балансу думок (позицій керівництва табору і правоохоронців).

 

Оцінки - в студійному повідомленні Сергія Попова (СТБ): «Педофіли в "Артеку"». Досить категорично і з висновками заявлено тему і в сюжеті Василя Якимчука: «Сталося це сім місяців тому. Брат і сестра відпочивали в таборі "Артек", там їх і зґвалтували. Правоохоронці порушили кримінальну справу, але наразі все йде до її закриття. Бо у справі фігурують високопосадовці». СТБ - чи не єдиний канал, який поставив регіоналу Колесніченку цілком логічне запитання про можливість політичних мотивів його заяви. В сюжеті також повідомлялося, що кримські правоохоронці підтвердили: «справа про зґвалтування в "Артеку" є». Разом із цим на ICTV й Новому каналі наведено синхрон речника МВС Криму Олександра Домбровського, який каже, навпаки, що таких заяв кримська міліція не отримувала і такої справи не веде.

 

На Новому каналі оцінки - в студійному повідомленні Лесі Яворівської: «Скандал у міжнародному дитячому таборі "Артек"». У сюжеті Олега Крючкова - відмінна від того, що кажуть інші канали, інформація: з посиланням на Колесніченка повідомляється, що до того зверталася не одна матір, а двоє. Крім того, з посиланням на анонімне джерело в Партії регіонів повідомлено, що «окрім зґвалтування, у справі фігурують знімання та поширення порнографії. Дітей нібито знімали на камеру, а відео викладали на трьохстах інтернет-сайтах, здебільшого - закордонних». В сюжеті є репортерські оцінки: «Найцікавіше поводяться Генпрокуратура і головне слідче управління».

 

Численні оцінки - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Сьогодні інтернет і весь інформаційний простір України облетіла звістка, яка може перетворитися на великий міжнародний і політичний скандал. Міжнародний дитячий центр "Артек", де відпочивають школярі зі всього світу, сьогодні засвітився у дуже непривабливій історії». І журналістські висновки: «Єдине, що може врятувати всіх учасників цієї брудної справи і сам "Артек" зокрема - це справедливе розслідування». Беззаперечні твердження з висновками і оцінками в сюжеті Олега Гулика: «Тепер жахливий скандал зі зґвалтуванням дітей, який в разі підтвердження доб'є дітей остаточно».

 

Оцінки - в студійному тексті Олега Дейнеки на 5-му каналі: «Інша скандальна справа - довкола дитячого табору "Артек" - вже дійшла до перших осіб держави». Всю іншу інформацію подано коректно і достовірно.

 

Оцінк - в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Новый скандал вокруг "Артека". Теперь сексуальный. Сотрудники лагеря насиловали детей. Шокирующую новость придал огласке народный депутат от Партии регионов Вадим Колесниченко».

 

Ще одна з ключових тем дня, яку висвітлювали всі канали, - вибух-убивство бізнесмена Брагинського у Дніпропетровську. Ця тема на каналах подавалася паралельно з іншою дотичною темою: минуло два роки з дня вибуху іншого житлового будинку в Дніпропетровську, і цього дня родичі загиблих там людей проводили панахиду й акцію протесту. Низка каналів подали при цьому обставину, яка зближує обидві події, - що загиблий бізнесмен керував будівельною компанією, яка саме будує будинок для постраждалих від колишнього вибуху. Про це повідомили Перший, Новий, 5 канали та «Україна». Решта про цю надзвичайно важливу обставину не згадали взагалі. Натомість дали недостовірні або оціночні речі: «відомий бізнесмен» («1+1»), «місцевий бізнесмен, якому закидали (не зрозуміло, хто саме закидав. - Авт.) рейдерство» (СТБ). А ICTV дав такий бекґраунд, із оцінками: «Генеральний директор міжнародної будівельної компанії "Україна-Канада"... Цій компанії належить довгобуд житловий комплекс "Олімпік-2". З ним у Дніпропетровську пов'язаний будівельний скандал. Люди, купивши квартири, досі не можуть туди заселитися. Будинок, який мали звести, ввести в експлуатацію ще два роки тому - досі не готовий».

 

Крім того, в цій темі канали традиційно дали розбіжні цифри. Це і вік загиблого - від 43 («1+1») до 50 («Інтер») років. Це і кількість жертв попереднього вибуху: загиблих - 23 (Перший канал, «Інтер», «Україна», ICTV) або 20 (5 канал).

 

«Інтер» посилається на «неофіційні дані», «неофіційну інформацію»; авторка сюжету Наталія Грищенко суперечить сама собі: «Правоохранительные органы ситуацию не комментируют. Тем временем в областной прокуратуре распространили информацию о том...». Ведучий СТБ каже: «за попередньою версією», не уточнюючи, чия ця версія. Ведуча Нового каналу так само дає недостовірне посилання: «з неофіційних джерел стало відомо». Ведуча ICTV суперечить сама собі - спочатку дає низку фактичних даних із посиланнями на обласну прокуратуру, а потім каже: «Від коментарів працівники прокуратури і міліція відмовляються». Така ж логічна помилка - в сюжеті Юлії Фінгарет (5 канал).

 

Ще одна тема цього дня - повернення в Києві старих тарифів на тепло і гарячу воду. І пов'язана з нею тема блокування і бійки в Київраді. Про першу розповідали всі, крім «України». Про другу - лише Перший канал, «1+1», «Інтер» і Новий канал. 5 канал не пояснив механізму зниження тарифів - що це буде борг киян «Нафтогазу», який буде реструктуризовано на якихось вигідних умовах. Інші канали пояснили це в найзагальніших рисах. Лише «Інтер» звертався по коментар до «Нафтогазу». І жоден канал не звернувся до незалежних експертів, чого ця тема потребувала. По-різному канали подали основну новину щодо зниження тарифів. Головною дієвою особою новини СТБ, Нового каналу й ICTV визначили Юлію Тимошенко, «Інтера» і 5-го каналу - Леоніда Черновецького. Нейтрально і збалансовано подали новину Перший канал та «1+1».

 

Оцінки - у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Київрада все ще не може перетнути етап розгардіяшу. Цього дня він був особливим», «Чи досі столичні депутати виявляють показове завзяття». Оцінки в репортажі Ігоря Бондаренка: «Блокування президії переривається гомеричним сміхом».

 

Журналістські міркування - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «За два дні в Україні розпочинається опалювальний сезон. Активізуються енергетики, влада, місцеві тепловики».

 

Усі канали, крім «Інтера» й ICTV, продовжили тему попереднього дня і повідомили про звільнення заступника голови СБУ Кислинського. При цьому Перший і 5 канал сказали, що президент звільнив чиновника, СТБ і «Україна» повідомили тільки про те, що голова СБУ звернувся до президента з таким поданням. Решта подали суть новини взагалі нечітко. Журналістські оцінки - в студійному тексті на «1+1»: «І ще один скандал досяг свого апогею... Але генерали не здаються». Журналістські оцінки в студійному тексті на СТБ: «У СБУ залишилися тільки навчені. Голова служби Валентин Наливайченко не витримав скандалу довкола свого заступника Кислинського».

 

Низка каналів - Перший, «1+1», «Інтер», ICTV і 5 канал - цього дня ретельно стежили за пересуваннями президента Ющенка: той представив у МЗС нового міністра Порошенка і провів рядове засідання РНБОУ. Концептуально на обох заходах нічого, схожого на новину, не було, тож ці матеріали мають ознаки замовних. На обох заходах Ющенко переважно критикував уряд. Новий канал подав новину незбалансовано - не було процитовано відповідь прем'єр-міністра. Оцінки - в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Вже традиційно відсутня на засіданні прем'єр Тимошенко».

 

Лише «Інтер» і СТБ дали цього дня новину про те, що банк «Надра» оприлюднив конфіденційні дані своїх позичальників. Щоправда, на СТБ є оцінки в студійному тексті: «скандально відомий банк».

 

Лише три канали - Перший, «1+1» та «Україна» - повідомили своїм глядачам про те, що з наступного дня Україна переходить на нові стандарти зв'язку. І ще ICTV повідомляв про це напередодні.

 

Лише Перший канал повідомив цього дня, що в Луцьку тролейбусники оголосили страйк. Лише Перший канал і «1+1» повідомили про те, що Прикарпаття і Львів засипало снігом. І лише СТБ повідомив, що банк «Надра» розсекретив дані своїх позичальників.

 

За пересуваннями прем'єр-міністра, яка була цього дня в робочій поїздці у Луцьку, стежили Перший канал, «1+1» та ICTV. Ці матеріали мають ознаки замовних.

 

За пересуваннями головного опозиціонера Віктора Януковича на Буковині стежили ICTV й «Україна». Ці матеріали мають ознаки замовних.

 

На Новому каналі - матеріал із ознаками замовного про те, що «представники одеської інтелігенції» закликали демократичні сили підтримати одного лідера - Юлію Тимошенко.

 

14 жовтня (середа)

 

У середу Перший канал, «1+1» і ICTV починали свої випуски з наслідків негоди в західних областях України. З дотичної теми почав випуск «Інтер» - унаслідок негоди було порушено графік поставки нафти через Україну до Європи. Про тему негоди нічого не повідомляли цього дня Новий канал і СТБ. СТБ темою дня обрав пікетування київської мерії, яке перешкодило депутатам потрапити до сесійної зали. Інші канали про це не розповідали. Новий канал починав випуск зі святкування Покрови Пресвятої Богородиці. 5 канал - із нових подробиць артеківського скандалу. «Україна» замість новин цього дня транслювала футбол.

 

Тему артеківського скандалу продовжили цього дня всі канали. Нові подробиці кримінальної справи канали дали переважно зі слів міністра внутрішніх справ Луценка і нардепа Омельченка. Ці подробиці стосуються, по-перше, осіб підозрюваних, того, що постраждалі діти були прийомними (це порушення етичних обмежень). Канали дали думку обвинувачених працівників «Артека». Позицію головного підозрюваного, який нині перебуває в СІЗО, озвучили тільки два канали. Новий канал повідомив із посиланням на Луценка, що «головний підозрюваний винним себе не визнає». На ICTV в сюжеті Олега Гулика позиції цієї людини озвучили його матір та адвокат Багіров, до якого підозрюваний начебто звертався по захист у цій справі. «1+1» оприлюднив прізвище депутата Віктора Уколова, даючи його спростування. Руслан Ярмолюк («Інтер») єдиний з-поміж журналістів спілкувався з психологом, яка працювала з постраждалими в цій кримінальній історії дітьми. Лише Ігор Меделян (Перший канал) у своєму сюжеті попросив коментаря в нардепа Колесніченка з приводу того, що його оприлюднення подробиць справи може зашкодити потерпілим і свідкам.

 

Є деякі порушення стандартів у матеріалах різних каналів. Журналістські висновки з оцінками - в сюжеті Ігоря Меделяна (Перший канал): «Вони мовчали три роки, а потім їхні свідчення сколихнули всю країну, поставивши під загрозу імідж головної дитячої оздоровниці». Оцінки - в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Продовження артеківського скандалу... що кажуть ті, кого звинувачують у страшному злочині». Оцінка - в прямому включенні Наталії Сафіханової («1+1»): «Гендиректор "Артека"... висуває одну-єдину версію цієї брудної історії».

 

Оцінки й висновки - в студійних текстах Ірини Юсупової («Інтер»): «"Подробности" продолжают следить за шокирующей историей»; «Виктор Ющенко давал поручение Генеральному прокурору Украины тщательно проверить информацию о деле. которое к тому же, окутано непонятной таинственностью».

 

Оцінки - в студійному тексті Сергія Попова (СТБ): «Відомі прізвища та демонстративні відставки. Все це спровокував скандал довкола "Артеку". Інформація, що її оприлюднив регіонал Колесніченко, несподівано підтвердив бютівець Омельченко». І в наступному сюжеті Дмитра Литвиненка: «Табір знову в центрі скандалу»; «Досвідчений викривач каже: пильно стежив за перебігом справи півроку».

 

Оцінки - в студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Скандал довкола "Артека" набирає обертів».

 

Оцінки й висновки - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Юрій Луценко скликав прес-конференцію, присвячену гучному скандалу, який розгоряється навколо Міжнародного дитячого центру "Артек"»; «У контексті скандалу згадуються народні депутати...»; «Ми вислухали всі сторони і дуже сподіваємося на те, що скандал не завершиться тим, що вину звалять на єдиного підозрюваного, і сподіваємося на те, що табір "Артек" поверне собі своє добре ім'я». Оцінка - в наступному сюжеті Олега Гулика: «Жахлива правда або не менше страшна брехня».

 

Про святкування річниці заснування УПА, пов'язані з цим заходи (мітинги націоналістів, комуністів і вітренківців) всі канали повідомили доволі заплутано, ще й сплутано разом зі святом Покрови. Стандарт доступності подачі інформації порушили всі. Є й інші окремі порушення. Так, є журналістські судження у студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Вже традиційно, що кому - свято, то лівим силам - ні». У сюжеті Олександра Моторного: «Були би гроші, а привід завжди знайдеться». І висновки в прямому включенні Олександра Шилка: «Власне, ніяких сутичок не могло бути, оскільки дуже справді багато міліції і зараз перебуває на Майдані Незалежності».

 

Оцінки і судження - в сюжеті Акіма Галімова («Інтер»): «Активисты "Свободы" уже традиционно собираются в центре Киева - у памятника Тарасу Шевченко. Из года в год не меняются ни лозунги, ни требования»; «Но есть еще одна традиция - в день чествования УПА на улицы города выходят и коммунисты»; «Здесь люди настроены агрессивнее - замерзли».

 

Оцінка - в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Її день народження традиційно відзначають на Покрову». Висновки є в студійному тексті Олега Дейнеки (5 канал): «Сварки майже по всій Україні спровокувало відзначення 67 річниці створення Української повстанської армії».

 

Перший канал, «1+1» і ICTV, крім того, в межах цієї теми дали з ознаками замовності заяви з приводу річниці УПА президента Ющенка.

 

Перший канал, СТБ і Новий канал подали заяву Тимошенко щодо готовності країни до опалювального сезону - також із ознаками замовності (незбалансовано). Перший канал, «1+1» і ICTV дали так само матеріали з ознаками замовності про відвідини Тимошенко військового ліцею імені Богуна.

 

«Інтер» і ICTV подали матеріал із ознаками замовності про відвідини Віктором Януковичем Свято-Покровського монастиря і його заяви там.

 

СТБ і ICTV подали матеріал з ознаками замовності про політичні заяви Арсенія Яценюка на зустрічі з працівниками Київського поліграфічного комбінату.

 

ICTV подав ще два матеріали з ознаками замовності: Сергій Тігіпко в Одесі і лідер УНП Юрій Костенко в Рівненській області.

 

Лише «1+1» та «Інтер» продовжували цього дня відстежувати тему вбивства бізнесмена Брагинського у Дніпропетровську. У підводці ведуча «1+1» Наталія Мосейчук припускається оцінок і власних міркувань: «За розслідування кримінальних справ беруться вже всі кому не байдуже. У дніпропетровському вбивстві бізнесмена вже фігурують одіозні прізвища».

 

Лише канал «Інтер» подав заяву міністра Луценка про те, що заарештовано мера міста Димитрова, який збив на авто жінку. При цьому журналісти каналу пересвідчилися, що насправді мер перебуває в лікарні без міліцейської охорони.

 

Лише «1+1» повідомив про нову військову доктрину Росії, за якою РФ залишає за собою право на превентивні ядерні удари. Лише 5 канал повідомив про страйк транспортників у Луцьку.

 

15 жовтня (четвер)

 

Цього дня канали були майже одностайні у виборі головної теми. Майже всі починали випуски з продовження теми «Артека». Лише СТБ починав випуск із повідомлення про те, що адвокати подали судовий позов проти президента Ющенка, який, на їхню думку, не гарантує громадянам України права на судовий захист. Інші канали про це у четвер не розповідали. І «Україна» починала випуск із застарілої інформації про ДТП, у якому мер міста Димитрова збив жінку.

 

В артеківській темі цього дня канали пішли різним шляхом. Одні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV) долучили нових дійових осіб, зокрема, адвоката Тетяну Монтян, яка продовжує оприлюднювати дедалі більшу кількість фактів, що можуть заподіяти шкоду як постраждалим дітям, так і слідству, й оприлюднили ці факти і заяви. Інші (5 канал і «Україна»), очевидно, відчуваючи можливість негативних наслідків, обмежилися думками зокрема директора «Артека», спрямованими на порятунок іміджу дитячого табору. 5 канал, крім того, дав заяву Вінницької правозахисної групи, яка закликала Генпрокуратуру перевірити законність розголошення конфіденційних даних про дітей і закликала журналістів не переступати етичної межі, висвітлюючи цю тему. Інші канали цього не давали. Принагідно: адвокат Монтян, за її власним зізнанням, не є повноважною представницею постраждалої сторони, тому не зрозуміло, чому канали так активно її цитували (вона не є відповідальною і компетентною стороною в цій темі).

 

Крім того, «Інтер», СТБ і Новий канал надали можливість пропіаритися на цій темі тим політикам, які взагалі до теми не мають прямого стосунку (Янукович, Литвин). Це має всі ознаки замовності.

 

У матеріалах з цієї теми - доволі багато порушень стандартів інформаційної журналістики. Зокрема, не всі канали дотримуються балансу думок, надаючи слово обвинуваченим народним депутатам («1+1», СТБ, Новий канал) або представникам головного підозрюваного (Перший канал, «1+1», «Інтер»).

 

Канали (крім 5-го й «України»), як і в попередні дні, грішать оцінками й висновками журналістів. «Жорна скандалу» (Перший канал, сюжет Ігоря Меделяна); «секс-скандал», «резонансна справа» («1+1», студійний текст Наталії Мосейчук); «шокирующие данные», «шокирующая история» («Інтер», студійний текст Ірини Юсупової); «третій день артеківського скандалу відкрила Тетяна Монтян», «...до факту ганебного злочину» (СТБ, сюжет Ганни Суряднової); «кількість учасників секс-скандалу в "Артеку" зростає» (Новий канал, студійний текст Лесі Яворівської).

 

Найбільша кількість таких порушень - у студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «Скандал про сексуальну розпусту в "Артеку" сьогодні вийшов на найвищий рівень... Спікер Литвин запевняє, що справу розглянуть у Верховній Раді і це логічно, оскільки причетні до скандалу народні депутати. До речі, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко напередодні ввечері заявив про можливу участь в оргіях в дітьми народних обранців». Оцінки й висновки - у наступному сюжеті Олега Гулика: «Удар по "Артеку" - це замах на державу, - бідкається колишній президент України Леонід Кучма, який активно рятував табір у скрутні часи»; «Найважче, певно, родині заарештованого. Під тиском сам Дмитро П., який сидить у СІЗО. Його колишня дружина, чия заява викликала такий резонанс, розчавлена підозрами і звинуваченнями журналістів. Міліція надала їй охорону. Дітям не просто буде жити після газетних одкровень»; «Так ніби справою зґвалтування безпорадних дітей хочуть зґвалтувати побільше електорату».

 

В матеріалах на інші теми цього дня також були порушення стандартів.

 

Зокрема, в сюжеті Олександра Моторного («1+1») - журналістські оцінки: «Як не дивно, насправді лише перший офіційний візит глави української незалежної держави до Бельгійського Королівства»; «Маючи репутацію одного зі стовпів старої Європи, Брюссель завжди сповідував консервативні погляди».

 

Оцінки-висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Будете грітися - подбайте про безпечне тепло, бо опинившись на згарищі - допомогти вам буде нікому»; «Беззаконня міліції, боротьба з тіньовим обігом наркотиків чи банальний гоп-стоп?».

 

Оцінки в сюжеті Сергія Осадчука («1+1»): «Але погорільцям не до жартів». Там же - недостовірність посилань: «фахівці твердять».

 

Оцінки в сюжеті Ольги Чайко (ICTV): «Візити такого рівня традиційно починаються у короля»; «Цього разу українська делегація нарешті посилена повноцінним міністром закордонних справ. Петро Порошенко налаштований, що Україна нарешті подолає невизначеність із Європою».

 

Оцінка - в сюжеті Інни Христич («Україна»): «На разоблачительные интервью столичные врачи согласились на условиях анонимности». Там же на «Україні» в студійному тексті Олени Кот: «Вопиющий случай нарушения прав потребителя в Одессе».

 

Цього дня на низці каналів було чимало матеріалів із ознаками замовності: Тігіпко про введення нового свята (СТБ); Яценюк про об'єднання Західної і Східної Європи; Тігіпко в Одесі; заклик «кримських ділових кіл» об'єднатись навколо кандидата Тимошенко (Новий канал); Яценюк про Євросоюз; «майже готова президентська передвиборча програма у Януковича»; Кучма підтримує Януковича (ICTV); Янукович про продукти вітчизняного виробництва; Литвин про допомогу Росії у подоланні кризи («Україна»).

 

Лише Перший канал і ICTV продовжили цього дня відстежувати тему наслідків негоди. Лише СТБ і 5 канал продовжували відстежувати протести харківських водіїв електротранспорту.

 

16 жовтня (п'ятниця)

 

Основні випуски новин цього дня розпочиналися з різних тем. Найбільшу увагу канали приділили обшукам, проведеним у родичів керівника «Артека» Новожилова, та коментарям із цього приводу прес-служби МВС. Повідомили про перебіг подій усі телеканали. Головною ця тема була на «1+1», СТБ та 5-му.

 

Донецькі медики борються за життя 7-річної дівчинки, яку знайшли покусаною собаками, - перша тема на «Україні» та Першому каналі. Також цю новину повідомили «1+1» та «Інтер».

 

Тимошенко зустрілася з Папою Римським під час робочої поїздки до Ватикану, - інформацію навели всі канали, крім «України». Головною ця тема була на ICTV.

 

Євросоюз готовий надати Україні 700 млн євро, 300 з яких у якості гранту, тобто без повернення, - про це повідомив лише «Інтер» і це була перша новина випуску. Після 19 жовтня кандидати у президенти зможуть себе рекламувати, лише зареєструвавшись у ЦВК, - головна інформація на Новому каналі, ще про це повідомляли «1+1» та «Інтер».

 

Наводячи інформацію про проведення обшуків на квартирах родичів керівника «Артека», телеканали посилалися на різні джерела, при цьому не завжди дотримуючись точного цитування і не надаючи повної інформації по темі. Відповідно, новина подавалась глядачам не вичерпно повно і виникало більше запитань, аніж було відповідей. Наприклад, ICTV (усно в студії Олена Фроляк) подав інформацію з посиланням на безіменного прес-секретаря: «Як щойно повідомила прес-секретар генерального директора "Артеку" Бориса Новожилова, вже декілька годин у Києві триває обшук у квартирах його двох родичів». Прес-секретар без імені, як з'ясувалося, з'являється невипадково, адже інші канали посилаються на двох різних осіб.

 

Перший канал в усному повідомленні (ведуча Іванна Найда) спочатку також послався на невідомих працівників «Артека»: «Працівники табору припускають: на директора тиснуть за звинувачення на адресу МВС». Але згодом було наведено коментар прес-секретаря табору Олени Мех, в якому вона розповіла про обшуки на київських квартирах родичів Новожилова і про те, що, ймовірно, його перевели зі статусу свідка у статус обвинувачуваного, а обшуки проводили на підставі «санкції Генерального прокурора та рішення Печерського суду». Перевірити ці дані в Генпрокуратурі або в суді журналісти телеканалу не спромоглися.

 

«1+1» у студійному повідомленні ведучої Наталії Мосейчук спиралися на слова вже іншої особи, дослівно: «Про те, що директора "Артека" Бориса Новожилова начебто змінили статус зі свідка на обвинуваченого, ТСН повідомила прес-секретар пана Новожилова Людмила Лозова». Подробиці не уточнено. Посилання на цю ж людину дано на Новому каналі (ведуча Леся Яворівська), але тепер інформація дещо інша, принаймні щодо Генпрокуратури: «За її словами, приблизно о 16-й люди, які назвали себе міліціонерами, без санкції прокурора, лише з рішенням Печерського суду, прийшли на квартиру родичів Новожилова, де він не був три роки». У Генпрокуратурі дані так само не було перевірено.

 

Взагалі про цю установу не згадувалося в усному повідомленні СТБ (ведучий Сергій Попов): «Про стан його здоров`я і деталі обшуку розповіла речниця Новожилова». У прямій мові знову ж таки Генпрокуратуру не згадано, хто і коли робив обшуки - не повідомлено. На початку усного повідомлення наведено таку інформацію: «Очільник "Артека" Борис Новожилов переховується. Про це він сам повідомив журналістів». Яким чином він повідомив журналістів - у письмовій формі, зателефонував їм чи зустрівся, а отже - чи справді він переховується? На ці запитання відповіді відсутні. Так само ні в кого не виникло запитань, чому коментарі від імені Новожилова дають два різних прес-секретаря. Невже директор «Артека» - така висока посадова особа, що має двох секретарів?

 

5 канал новину про обшуки подав із посиланням на самого пана Новожилова і так само без уточнень - коли, як і де він про це повідомив кореспондентів каналу.

 

Взагалі без посилань на джерела інформації починається новина на «Україні» (усно в студії ведуча Олена Кот): «Сегодня начались обыски в квартирах родственников директора международного детского центра».

 

Лише на «Інтері» (сюжет Романа Недзельського) з приводу обшуків подано позицію Генпрокуратури: «Не знали об этом обыске и в Генпрокуратуре, которая следит за расследованием скандала в "Артеке". Здесь журналистам повторяют: в деле о насилии над детьми пока лишь один обвиняемый - отец». Відповідно, виникає наступне запитання - а чи правомірно проводилися обшуки? І в такому випадку необхідні були коментарі правників, які б дали глядачам інформацію - на підставі чиїх рішень і яких документів в Україні взагалі мають право проводитись обшуки у приватних помешканнях. Тим більше, що офіційні представники МВС всім повідомили, що Новожилов «у кримінальній справі про розбещення неповнолітніх на даний час не має будь-якого процесуального статусу» (це повідомлялося з посиланням на Інну Кисіль, директора департаменту зв'язків із громадськістю МВС). У родичів Новожилова після обшуків взяли коментарі лише «Інтер» і «1+1» (пряме включення Бориса Іванова).

 

Цього ж дня по справі розбещення дітей роздавав інтерв'ю голова Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров. Він нібито ще весною консультував нині затриманого батька дітей. Щоправда, це виключно зі слів самого Багірова. Його коментарі подано в різних інтерпретаціях і статус самого Багірова канали визначили по-різному: «Бывший адвокат подозреваемого уверяет: никаких фамилий нет, а скандал раздувают искусственно», у титрах він виступає як «правозащитник» («Інтер»). «Правозахисник Едуард Багіров пригнічений хвилею бруду, яку виливають у пресу політики не лише на підозрюваних у справі про розбещення дітей в "Артеку"» - так із оцінками в тексті наводить ICTV. «Причастны ли депутаты к изнасилованию детей, отдыхавших в "Артеке", - адвокат задержанного отца заявил, что эта история - лишь семейный конфликт», потім у титрах: «Эдуард Багиров, правозащитник» («Україна»).

 

Але Багіров у прямій мові на інших каналах сам каже, що затриманий звертався до нього ще у квітні, й не стверджує, що він є його адвокатом нині! Так само на «Україні» наведено інформацію про Тетяну Монтян, яка в тексті «адвокат матери», а в титрах вона знову ж таки стає просто «правозахисником».

 

Дві людини починають раптом давати коментарі з приводу скандального розслідування, а журналісти просто ретранслюють їхні виступи в новинах, не ставлячи цим людям питання - а чи уповноважував їх хтось - затриманий підозрюваний чи постраждала заявниця - робити це? І хто нині є насправді адвокатами учасників справи? І чому Багіров і Монтян раптом починають коментувати цю справу для преси? Отже, всі заяви Багірова подано незбалансовано, оскільки чоловік дає власну оцінку подіям у сім'ї нині затриманого чоловіка, торкається політичної складової справи і так само дає з цього приводу оцінки, а також переймається іміджем табору «Артек». Думки інших правників та ймовірних уповноважених адвокатів обох сторін при цьому канали не наводять, але з'являються думки депутатів.

 

На «Інтері» після прямої мови Багірова: «Если бы он оформил у нотариуса сам факт, она бы сейчас сидела бы в следственном изоляторе, а не ходила бы по депутатам и не создавала бы шум и волну», в тексті журналіста (Роман Недзельський) повідомлено: «Такую позицию занимают и депутаты, фамилиями которых пестрит интернет». Виникає логічне запитання - то, можливо, це депутати причетні до виникнення коментарів Багірова? Але журналістських розслідувань із цього приводу на телеканалх не було.

 

Про те, що з наступного понеділка кандидатам на посаду Президента України забороняється рекламувати себе, поки вони не зареєструються, повідомили усно в студії «1+1», «Інтер» та Новий канал. Всі навели інформацію від ЦВК, що в разі порушень комісія буде змушена звертатися до правоохоронців. А от яким чином останні зможуть покарати порушників, журналісти не поцікавилися.

 

Про передвиборну поїздку Януковича по Запорізькій області та його обіцянки місцевим мешканцям повідомили «Інтер» та ICTV. Ці матеріали мають ознаки замовних.

 

17 жовтня (субота)

 

У суботу Перший канал, «Інтер», ICTV, 5 канал і «Україна» починали випуски з пожежі складу отрутохімікатів неподалік Джанкою. «1+1» про це не повідомляв (СТБ і Новий не мають випусків новин у суботу). «1+1» починав випуск із повідомлення про мітинг профспілок у Києві. Ще про це повідомляли Перший канал і «Україна», решта каналів новини не помітила.

 

Журналістські судження - в сюжеті Ірини Велієвої (ICTV): «Сотні великих і малих сховищ з отрутохімікатами поволі забруднюють довкілля. І згадують про них хіба що в разі, подібних до нинішнього інцидентів».

 

Журналістські судження - в сюжеті Інни Боднар («1+1»): «На Майдані з бідністю боролися-боролися, боролися-боролися та й потомилися. З бідністю боротися пішли під Кабмін».

 

Журналістська оцінка - в сюжеті Едуарда Ганішевського («Україна»): «Профсоюзы настроены решительно».

 

Оцінка - в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «В небо поднялось огромное облако ядовитого дыма. К счастью, ветер дул в противоположном от Джанкоя направлении».

 

Чотири канали дали матеріали про свято в Чигирині. Канали оприлюднили розбіжні дані. На Першому повідомлялося, що «президент пообіцяв, невдовзі в Чигирині збудують великий історико-архітектурний комплекс. Будівництво вже почали». ICTV сказав про те, що «Ющенко урочисто запустив першу чергу будівництва». На «Інтері» ж натомість повідомили, що цю резиденцію вже відкрили, приміщення «полностью воссозданы». Якщо Перший канал і «Інтер» зробили репортажі про саме свято, то ICTV і 5 канал скористалися ним лише як приводом, щоб надати трибуну Ющенку для суто саморекламних заяв як кандидата. Відповідно, ці матеріали мають ознаки замовних.

 

ICTV дав цього дня ще два матеріали з ознаками замовності: Яценюк - про «нову індустріалізацію» і Юрій Костенко відвідав Донецьк.

 

Перший канал дав цього дня два матеріали з ознаками замовних: луганські «представники інтелігенції та громадськості» закликають Ющенка йти на вибори і керівництво Народного руху рекомендує партії висувати кандидатом Тимошенко.

 

«Україна» з величезним запізненням дала новину (ще понеділка) про 14 загиблих від грибів на Дніпропетровщині.

 

Лише «Інтер» і ICTV продовжили цього дня відстежувати наслідки негоди в західних областях України.

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         8 матеріалів

13.10   Ющенко на РНБОУ;

13.10   Ющенко в МЗС;

13.10   Тимошенко в Луцьку;

14.10   Ющенко про УПА;

14.10   Тимошенко й опалювальний сезон;

14.10   Тимошенко в ліцеї Богуна;

17.10   луганчани за Ющенка;

17.10   НРУ за Тимошенко.

 

«1+1»                         5 матеріалів

13.10   Ющенко на РНБОУ;

13.10   Ющенко в МЗС;

13.10   Тимошенко в Луцьку;

14.10   Ющенко про УПА;

14.10   Тимошенко в ліцеї Богуна.

 

«Інтер»                      5 матеріалів

13.10   Ющенко на РНБОУ;

13.10   Ющенко в МЗС;

14.10   Янукович в Свято-Покровському монастирі;

15.10   Янукович і Литвин в темі «Артека»;

16.10   Янукович в Запорізькій області.

 

СТБ                           4 матеріали

14.10   Тимошенко й опалювальний сезон;

14.10   Яценюк на поліграфкомбінаті;

15.10   Янукович і Литвин в темі «Артека»;

15.10   Тігіпко в Одесі.

 

Новий канал            6 матеріалів

13.10   Одеса - за Тимошенко;

14.10   Тимошенко й опалювальний сезон;

15.10   Янукович і Литвин в темі «Артека»;

15.10   Тігіпко в Одесі;

15.10   Яценюк про об'єднання Європи;

15.10   Крим за Тимошенко.

 

ICTV                          18 матеріалів

12.10   Тігіпко на Київщині;

13.10   Ющенко на РНБОУ;

13.10   Ющенко в МЗС;

13.10   Тимошенко в Луцьку;

13.10   Янукович на Буковині;

14.10   Ющенко про УПА;

14.10   Тимошенко в ліцеї Богуна;

14.10   Янукович у Свято-Покровському монастирі;

14.10   Яценюк на поліграфкомбінаті;

14.10   Тігіпко в Одесі;

14.10   Костенко в Рівному;

15.10   Яценюк про об'єднання Європи;

15.10   програма Януковича майже готова;

15.10   Кучма за Януковича;

16.10   Янукович в Запорізькій області;

17.10   Ющенко в Чигирині;

17.10   Яценюк про «нову індустріалізацію»;

17.10   Костенко в Донецьку.

 

5 канал                      3 матеріали

13.10   Ющенко на РНБОУ;

13.10   Ющенко в МЗС;

17.10   Ющенко в Чигирині.

 

«Україна»                 3 матеріали

13.10   Янукович на Буковині;

15.10   Янукович за вітчизняну продукцію;

15.10   Литвин про Росію.

 

Крім того, були матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал         16

«1+1»                         50

«Інтер»                      33

СТБ                           35

Новий канал            26

ICTV                          57

5 канал                      24

«Україна»                 26 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - img.realty.vz.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31101
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 880
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 072
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 371
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 532
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 937
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 251
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 462
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чубакка
5293 дн. тому
Підвищувати треба спочатку взагалі грамотність, а потім вже й медіаграмотність.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду