Діти в телеклітці

Діти в телеклітці

5 Жовтня 2015
4597
5 Жовтня 2015
10:00

Діти в телеклітці

4597
Які шоу за участі дітей розробляють українські телеканали — огляд «Детектор медіа»
Діти в телеклітці
Діти в телеклітці

Доки західні телеканали бавляться з новим трендом - телепроектами за участі літніх людей, в Україні починається бум шоу за участі дітей. 11 жовтня на «1+1» стартує дитяче талант-шоу «Маленькі гіганти», а тим часом СТБ розробляє одразу три проекти за участі дітей.

 

Українські канали час від часу вдавалися до виробництва проектів за участі дітей. Свого часу реаліті-шоу «Діти напрокат», що 2011-го виходило в ефірі «1+1», викликало дискусію на сторінках «Детектор медіа». А «дитячий» сезон «Битви екстрасенсів» під назвою «Діти-ясновидці» 2009 року змусив психологів розмірковувати, чи варто до теми езотерики залучати дітей віком до 15 років.

 

Відтоді виробники «Битви екстрасенсів» періодично намагалися залучити неповнолітніх до участі в програмі. Не став винятком і нинішній, 15-й сезон, який стартував в ефірі СТБ 4 жовтня. В ньому вперше нарівні з дорослими учасниками за перемогу бореться юний екстрасенс, 13-річна дівчинка.

 

До того ж, СТБ вже п'ять сезонів поспіль займається перевиховуванням проблемних підлітків у реаліті-шоу «Кохана, ми вбиваємо дітей» із Дмитром Карпачовим (британський формат Honey We're Killing the Kids). А в минулому два сезони стежив за вагітністю неповнолітніх дівчат у реаліті «Вагітна у 16».

 

«1+1» тим часом здобув досвід пошуку дитячих талантів, провівши два сезони вокального шоу «Голос. Діти», яке є дитячою версією форматного шоу «Голос країни» - у 2012/2013 і 2015 роках.

 

Як розмірковували в інтерв'ю газеті «День» ведучі «Голосу. Діти» Катерина Осадча та Юрій Горбунов, телеканали відносять проекти за участі дітей до категорії складних. Тому що такі шоу складніші в організаційних моментах, у пошуку спонсора, роботи з неповнолітніми героями та відповідальністю за них.

 

Справді, в рейтингових шоу важко балансувати епатажні моменти й тактовне ставлення до дитячої психіки. Тим не менш, телеканали «1+1» та СТБ ризикнули й працюють над такими проектами.

 

«Детектор медіа» також цікавилася планами телеканалів «Інтер» та «Україна» щодо виробництва шоу за участю дітей. Однак інформації не отримала. А «UA: Перший» повідомив, що продовжує виробляти лінійку програм для дитячої аудиторії та підлітків, але за участі дорослих - «Казки Лірника Сашка», «Школа Мері Поппінс» , «Хочу бути», «Хто в домі хазяїн?» та «Суспільний університет». Втім, програми для дітей - це тема для окремого огляду. Тож ми зосередимося детальніше саме на шоу за участі дітей.

 

«Маленькі гіганти» («1+1»)

 

Талант-шоу «Маленькі гіганти» створено за однойменним форматом Pequeños gigantes мексиканської компанії Televisa. До України формат було адаптовано в Коста-Ріці, Панамі, Еквадорі, Перу, Парагваї, Уругваї, Іспанії, Чилі та Португалії.

 

Про роботу над адаптацією стало відомо на початку травня 2015 року. Виробництво здійснює «1+1 продакшн». Продюсер шоу - Володимир Завадюк.

 

 

 

 

За форматом, у шоу змагаються діти віком від 4 до 12 років, які мають унікальний вокальний, хореографічний чи інший оригінальний талант. Учасники розподілені на шість команд під керівництвом шести зіркових тренерів. У кожному епізоді команда одного тренера залишає проект, доки в фіналі не залишаться дві найсильніші.

 

Як дізналася «Дуся», на відміну від оригінального формату, в адаптованій версії дітям приділяють більше уваги. Якщо в Pequeños gigantes діти просто демонструють свої досягнення, то глядачі «Маленьких гігантів» зможуть стежити від випуску до випуску, як розвиваються таланти дітей. Діти навчаються в академії «Маленькі гіганти», яка нагадує табір. Там разом із батьками й мешкають учасники шоу. З ними поряд працюють сценаристи, режисери, психологи.

 

Крім того, на відміну від оригінального шоу, «1+1» ширше репрезентуватиме учасників -  «аби надихати інших дітей». За задумом авторів адаптованої версії, можливостей для вдосконалення в «Маленьких гігантах» не бракуватиме. У кожного тренера в команді - вокаліст, танцювальна пара й маленька дитина від чотирьох до семи років, яка виступає в оригінальному жанрі.

 

Вестиме шоу Катерина Осадча, яка вела проект «Голос. Діти». Суддями будуть вокалістка Наталія Могилевская, хореограф Олена Шоптенко і ведучий «1+1», актор Юрій Горбунов. Наставниками виступають телеведуча Ольга Фреймут, актори Ірма Вітовська й Володимир Горянський, співаки Настя Каменських, Володимир Дантес і Надя Дорофєєва. Серед викладачів - відомі педагогічні таланти. Так, вокалом із дітьми займатиметься Наталія Єфименко, акторським мистецтвом - Лариса Смужкова.

 

В ефірі«1+1» «Маленькі гіганти» стартують 11 жовтня і йтимуть по неділях о 21.00. Шоу матиме вісім випусків, два з яких присвячені кастингам, решта - змаганням між шістьма командами.

 

 

 

 

«МастерШеф. Діти» (СТБ)

 

Телеканал СТБ готує дитячу версію кулінарного реаліті «МастерШеф» - «МастерШеф. Діти». Роботу над проектом було розпочато в червні 2015 року.

 

Junior MasterChef - так називається оригінальний британський формат, який є дитячою версією «старшого брата» - MasterChef. Дитячу версію було адаптовано в Австралії, Філіппінах, Греції, Нідерландах, Франції, Бельгії, Ізраїлі,Фінляндії, Індії, Таїланді, США, Іспанії, Італії, Індонезії, Швеції, Бразилії, на Тайвані.

 

 

 

 

Учасниками виступатимуть діти від 8 до 12 років. Вони змагатимуться за винагороду і звання найкращого юного кухаря України. Для цього вони мають продемонструвати свої кулінарні таланти, а також лідерські якості та вміння працювати в команді.

 

Виробляє це шоу творче об'єднання телеканалу СТБ під керівництвом Володимира Турича, яке раніше займалося виробництвом проектів «МастерШеф», «Україна має талант». Керівник проекту «МастерШеф. Діти» - Марина Радик.

 

Нині на етапі активної розробки формату ТО розглядає можливість, що діти будуть випробовувати свої кулінарні таланти в конкурсах, схожих на етапи змагання в «МастерШефі» для дорослих. Крім того, передбачено й спеціальні конкурси розважального характеру та в ігровій формі.

 

Як запевнив Володимир Турич, від дорослої версії шоу «МастерШеф. Діти» відрізнятиме «гуманний підхід». «У новому проекті ми беремо на себе всю відповідальність за дітей. Саме тому дитячий "МастерШеф" буде більш гуманним, ніж його дорослий аналог. Конкурси продумуватимуться спільно з дитячими психологами і спеціально розроблятися під юних учасників, щоб не створити надмірно стресових ситуацій і не завдати шкоди дитині», - розповів продюсер.

 

Суддями шоу «МастерШеф. Діти» будуть арбітри «МастерШефа» Тетяна Литвинова, Микола Тищенко та Ектор Хіменес-Браво.

 

Заключний кастинг першого сезону проекту - 17 та 18 жовтня. А в ефір шоу має вийти навесні 2016 року.

 

Kid Nation (СТБ)

 

Наступний проект СТБ за участі дітей - дитяче реаліті-шоу за американським форматом Kid Nation («Дитяча нація»). Роботу над ним телеканал розпочав у вересні 2015 року. Українська адаптація поки що не має назви.

 

Виробляє проект творче об'єднання СТБ під керівництвом Олексія Гладушевського, відоме проектами «Холостяк», «Зважені та щасливі», «Супермодель по-українськи». Керівник дитячого реаліті-шоу - Оксана Кузьменко.

 

Учасники проекту, діти від 8 до 16 років, опиняться в нових умовах. За форматом, вони будуватимуть власне місто мрії без дорослих. 25 учасникам шоу за 45 днів необхідно побудувати місто та його закони. Робитимуть вони це під наглядом ведучого. Діти й керуватимуть цим містом, вироблятимуть власні принципи й закони, за якими житиме їхнє суспільство, і вчитимуться абсолютної самостійності.

 

«Це шоу дозволить побачити ідеальне майбутнє очима дітей і помилки дорослого світу, яких ми, можливо, не помічаємо», - каже Олексій Гладушевський.

 

«Це новий проект, у якому діти будуватимуть нове суспільство. Нам здається, що це буде дуже цікаво й суголосно часу: країна будує нове суспільство - й діти будуть нове суспільство», - наголосив генеральний директор СТБ Володимир Бородянський. На його думку, цей проект може бути одним із нових трендів.

 

Попри всі переваги, це й ризикований формат. Недаремно ж оригінальне шоу Kid Nation, що вийшло в ефірі американської телемережі CBS у 2007 році, було закрите після першого ж сезону. До речі, критики порівнювали шоу з відомою книгою Вільяма Голдінга «Володар мух».

 

 

 

 

А тим часом кастинг в Україні триває. Прем'єра відбудеться на СТБ восени 2016 року.

 

Нове дитяче талант-шоу СТБ

 

Крім того, ще навесні СТБ розпочав роботу над новим талант-шоу, учасниками якого будуть діти до 16 років. Назву проекту канал не розголошує. Але відомо, що формат шоу - власна розробка каналу. Виробництвом займається творче об'єднання СТБ під керівництвом Оксани Болкун («Х-фактор»).

 

«Наш новий проект - не дитяча версія популярного формату "Україна має талант", а зовсім інше шоу, - каже Оксана Болкун. - Ми шукаємо талановитих непосид, природжених артистів, геніальних винахідників і просто дуже здібних дітей, готових всій країні продемонструвати свою унікальність і поборотися за перемогу в шоу».

 

Кастинг у новий проект розпочався в квітні. Дата прем'єри шоу наразі невідома.

 

Фото - www.youtube.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду