«Еспресо» та «Голка» заявили про цензуру та спроби зняти з сайту матеріал про Олену Шуляк та Олександра Кубракова

«Еспресо» та «Голка» заявили про цензуру та спроби зняти з сайту матеріал про Олену Шуляк та Олександра Кубракова

28 Березня 2024
4002
28 Березня 2024
19:30

«Еспресо» та «Голка» заявили про цензуру та спроби зняти з сайту матеріал про Олену Шуляк та Олександра Кубракова

4002
За словами генпродюсерки «Еспресо» Анастасії Равви, 28 березня до комерційного відділу каналу звернулися з проханням за гроші зняти із сайту колонку аналітика «Голки» Георгія Могильного, яка містить згадку про голову партії «Слуга народу» і віцепрем’єра в контексті містобудівної «реформи» 5655.
«Еспресо» та «Голка» заявили про цензуру та спроби зняти з сайту матеріал про Олену Шуляк та Олександра Кубракова
«Еспресо» та «Голка» заявили про цензуру та спроби зняти з сайту матеріал про Олену Шуляк та Олександра Кубракова

Телеканал «Еспресо» та громадська ініціатива «Голка» заявили на своїх ресурсах про спроби зняти з сайту espreso.tv матеріал, що стосується дій голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк та віцепрем’єра Олександра Кубракова.

Колонка аналітика «Голки» Георгія Могильного «Лідерка “Слуг народу” Шуляк і віцепрем’єр Кубраков влаштували перевірку Могилянки: що з цим не так?» була опублікована в рубриці «Погляд» на сайті espreso.tv у вівторок, 26 березня. 

Матеріал містить слова очільника Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, який згадав Шуляк і Кубракова в контексті містобудівної «реформи»: «Ті, хто лобіював скандальну містобудівну “реформу” 5655, яка не передбачала належного захисту культурної спадщини, вирішили в інформаційному полі відбілитися і показати суспільству, що вони таки за цю спадщину нібито горою. І тут дуже важливо зафіксувати ще одну деталь: коли голова партії влади написала свій запит (щодо реставраційних робіт з Могилянськими келіями. — Прим. ред.)? Торік 21 грудня.

Саме в цей день у Києво-Могилянській академії ми відкрито надали документи. І з-поміж експертів були й ті, хто працює над альтернативою 5655 — Містобудівним кодексом. За тиждень до цього в уряді Мінрегіон не зміг протягнути постанову-клон містобудівної “реформи”, яку розкритикували Європарламент, Єврокомісія і нещодавно Chatham House. Але відбілюватися політикам, користуючись з репутації Могилянки, ніхто не дасть».

Уже за два дні, 28 березня, до комерційного відділу «Еспресо», який відповідає за рекламу, звернувся посередник із проханням за гроші зняти колонку із сайту.

«Стандарти, якими послуговується наша редакція, не просто не дозволяють нам брати кошти за зачищення інформаційного поля, а й зобов’язують поінформувати суспільство про такі спроби, аби запобігти подальшим намаганням втручатися в редакційну політику», — сказала генпродюсерка каналу Анастасія Равва.

Голова громадської ініціативи «Голка» Ірина Федорів зі свого боку зауважила, що інформаційне поле вже не вперше намагаються зачистити, коли йдеться про містобудівну «реформу» (5655) або роботу над альтернативним Містобудівним кодексом: «Велика відбудова — це великі гроші. А великі гроші — це великі гравці, які прагнуть створити нечесні правила гри. Королівський інститут Chatham House, який використав для підготовки документа “Зміцнення довгострокової стійкості в Україні. Боротьба з корупцією в часи війни” аналітику нашого експерта Могильного про урядову постанову-клон містобудівної “реформи”, наголосив, що є ризики виникнення будівельного картелю. У когось ще виникають сумніви, що маємо картельну змову?

Великі забудовники хочуть для себе такі правила гри, які їх влаштовують і дозволяють швидко освоювати кошти на відбудову. Зайвий шум тут ні до чого. Раніше цензура проявилася на “Урядовому кур’єрі”. "Еспресо" — не урядове видання. Тут зняти матеріал в адміністративному порядку не можуть, тож роблять спроби вирішити все за гроші. Не вийшло».

Федорів вважає, що ці випадки мають бути сигналом для міжнародних партнерів.

«Що стосується центральної влади, то після такого безціннісного лобіювання, яке гальмує розвиток країни на роки, мали б бути кадрові рішення», — додала очільниця «Голки».

Фото: vydra.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4002
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kord
28 дн. тому
Стільки лайна і горя принесла нам ця зебільна влада, воно переплюнуло усіх папєрєдніков...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду