Олексій Данілов: «У цивілізованому світі стеження за журналістами є неприпустимим»

Олексій Данілов: «У цивілізованому світі стеження за журналістами є неприпустимим»

7 Лютого 2024
539
7 Лютого 2024
13:24

Олексій Данілов: «У цивілізованому світі стеження за журналістами є неприпустимим»

539
Також секретар РНБО повідомив, що, за даними розвідки, Росія докладає зусиль для внутрішньої дестабілізації України через анонімні інформаційні ресурси.
Олексій Данілов: «У цивілізованому світі стеження за журналістами є неприпустимим»
Олексій Данілов: «У цивілізованому світі стеження за журналістами є неприпустимим»

Прослуховування співробітниками спецслужб журналістів є неприпустимим у цивілізованому світі, до якого рухається Україна. Про це, як повідомляє Суспільне, заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», коментуючи прослуховування працівниками СБУ журналістів Bihus.Info.

«Коли ми кажемо про членство в НАТО і Євросоюзі — це, перш за все, стандарти, яким ми маємо відповідати. Якщо хтось думає, що на ці стандарти можна заплющувати очі, робити свою справу і не розуміти, яку шкоду для держави у непрості часи це наносить, тоді він розуміє, чим займається. Треба розібратися», — сказав секретар РНБО.

Також Данілов розповів про те, що дані розвідки свідчать про максимальну активізацію в українському інформаційному просторі росіян, які докладають зусиль для внутрішньої дестабілізації України через анонімні інформаційні ресурси. 

За словами Данілова, «російський слід в інформаційному просторі України» буде ще помітний дуже довго.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, як на прослуховування членів команди проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info відреагував голова СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

Увечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

У вівторок, 6 лютого 2024 року, Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bigus.info.

 Читайте також:

Фото: lb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду