КМІС: Українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%

КМІС: Українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%

26 Жовтня 2023
1091
26 Жовтня 2023
14:28

КМІС: Українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%

1091
За результатами соцопитування, 44% зараз отримують інформацію з різних телеграм-каналів, 43% — з ТБ, 36% — з ютуб-каналів, 34% — з новинних інтернет-видань.
КМІС: Українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%
КМІС: Українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%

У відповідь на широкомасштабне російське вторгнення в українському суспільстві спостерігається ефект «згуртування навколо прапора». Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, яке Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів на замовлення Консультативної місії Європейського союзу в Україні.

Зокрема, як виявили соціологи, серед українців суттєво зросла довіра до державних органів, особливо до Президента. Так, наразі 73% респондентів довіряють Президенту (не довіряють — 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють — 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють — 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють — 38%).

Громадським організаціям довіряють 50%, не довіряють — 31%. Соціологи звертають увагу на те, що хоча баланс довіри-недовіри за цим параметром є позитивним, проте істотна частка тих, хто не довіряє ГО, викликає занепокоєння.

ЄС довіряють 65% респондентів (не довіряють — 25%), а НАТО довіряють 59% (не довіряють — 28%).

Аналізуючи результати опитування, які стосуються джерел інформації, якими найчастіше користуються українці, соціологи констатують «перехід від ситуації домінування телебачення і декількох каналів до переважання інтернет-джерел і значної фрагментації медіаландшафту».

44% зараз отримують інформацію з телеграм-каналів, 43% — з телебачення (переважно старші респонденти), 36% — з ютуб-каналів, 34% — з новинних інтернет-видань.

Інші опитування КМІС показують, що серед телеграм-каналів немає однозначних лідерів, а респонденти називають сотні чи тисячі різних каналів. Водночас серед респондентів є запит на швидкий та лаконічний формат викладу інформації (з короткими текстами чи відео).

За результатами опитування, загалом українським ЗМІ довіряють 49% респондентів, не довіряють — 43%.

КМІС повідомив, що упродовж 4-20 вересня 2023 року методом особистих (face-to-face) інтерв’ю з використанням планшета було опитано 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, які контролюються Урядом України (крім Херсонської і Донецької областей).  Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,5) не перевищувала 3,3%.

Повні результати опитування — у цій презентації.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що за результатами нещодавнього дослідження Центру Разумкова, 47% опитаних українців довіряють засобам масової інформації, 43% не довіряють, а 9,9% — ще не визначилися.

Згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в лютому-березні 2023 року, 65,1% опитаних українців висловлювали довіру до засобів масової інформації. 

За даними КМІС, українські ЗМІ за 2022 рік зуміли переламати негативний баланс довіри серед українців

Фото: purplejavatroll / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1091
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду