52% опитаних українців проти вивчення російської мови у школах, – КМІС

52% опитаних українців проти вивчення російської мови у школах, – КМІС

9 Березня 2023
1573
9 Березня 2023
17:43

52% опитаних українців проти вивчення російської мови у школах, – КМІС

1573
КМІС: У 2019 році проти вивчення російської мови у школах виступали всього 8% опитаних.
52% опитаних українців проти вивчення російської мови у школах, – КМІС
52% опитаних українців проти вивчення російської мови у школах, – КМІС

Більше половини українців проти вивчення російської мови в українськомовних школах. Про це свідчать результати опитування КМІС.

За даними соціологів, у 2023 році число тих, хто вважає, що російську мову взагалі не варто вивчати, зросло у всіх регіонах України. 

Зокрема, 52% опитаних вважають, що російську мову не треба вивчати у школі взагалі, 33%  хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам. 6% вважають, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови. 3% вважають, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. Не змогли визначитись з відповіддю 5% опитаних.

Щодо регіонального розрізу, то на Заході України проти вивчення російської мови у школі у 2019 році виступали 22%, а у 2023 році – 64%. Водночас більш симптоматичним є ріст на Півдні і Сході.

На Півдні лише 1% вважав у 2019 році, що російську мову не варто вивчати, а зараз — практично половина населення (49%). На Сході ніхто з респондентів опитування 2019 року не виступив за виключення російської мови з навчання в школах, а зараз таких — 30%.

«Разом з цим, регіональна специфіка зберігається і все-таки чим далі на Схід, тим більше тих, хто прагне зберегти вивчення російської мови в певному обсязі. Утім, навіть на Півдні і Сході серед тих, хто зараз підтримує збереження вивчення російської мови, абсолютна більшість виступають за обсяг, який не буде перевищувати обсяг вивчення інших іноземних мов. Для розуміння глибини зміни – ще в 2019 році більшість наполягали на такому ж обсязі, як і вивчення української мови», — пише КМІС.

Загалом, більш молоді респонденти в більшій мірі наполягають на виключенні вивчення російської мови зі шкіл.

Опитування проводилось 14-22 лютого 2023 року методом телефонних інтерв’ю серед 1017 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося серед громадян, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

У травні 2022 році опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показало, що мешканці Центрального регіону України на тлі масштабної російської агресії стали більш консолідованими у підтримці державної мови у сфері обслуговування, аніж мешканці Заходу України. 

У березні 2022 року опитування групи «Рейтинг» показало, що 83% українців виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні.

Ілюстративне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1573
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду