КМІС: 65% респондентів негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування під час виборів

КМІС: 65% респондентів негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування під час виборів

30 Жовтня 2023
554
30 Жовтня 2023
13:41

КМІС: 65% респондентів негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування під час виборів

554
81% учасників опитування заявили, що вважають за доцільне відкласти проведення виборів на період після війни.
КМІС: 65% респондентів негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування під час виборів
КМІС: 65% респондентів негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування під час виборів

Станом на жовтень 2023 року 81% учасників опитування заявили, що вибори слід проводити після війни і зараз вони не на часі. 16% сказали, що вибори вже мають проводитися попри війну. Більшість населення у всіх регіонах України виступають проти проведення виборів під час війни. Такими є результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Крім того, опитування показало, що більшість українців і раніше, і зараз (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет. Підтримують ідею — 29% респондентів.

Негативне ставлення до ідеї запровадження дистанційного голосування спостерігається у всіх регіонах України серед більшості населення (55–68%).

«Хоча українці вважають доцільним відкласти проведення виборів на період після війни, але при цьому 88% наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають 7% респондентів», — ідеться у повідомленні КМІС.

Упродовж 30 вересня — 13 жовтня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого були включені запитання щодо того, коли мають бути проведені вибори та щодо ставлення до можливого обмеження прав громадян на період відновлення.

Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) було опитано 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, за результатами нещодавнього опитування, яке провів КМІС, серед українців поширені почуття щодо можливих конфліктів між тими, хто виїхав з України під час повномасштабної війни, і тими, хто залишився.

Як виявили соціологи, серед українців суттєво зросла довіра до державних органів, особливо до Президента. Так, наразі 73% респондентів довіряють Президенту (не довіряють — 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють — 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють — 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють — 38%).

Дослідники Київського міжнародного інституту соціології зафіксували значне зростання правих настроїв в українському суспільстві після початку повномасштабного вторгнення Росії. Кількість респондентів, які назвали себе націоналістами, становить майже 19%. До 24 лютого 2022-го розмір цієї групи фіксували на рівні 3–4%. 

Фото: slovoidilo.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
554
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду