КМІС: Майже 80% українців виступають за закриті кордони та візовий режим з Росією

КМІС: Майже 80% українців виступають за закриті кордони та візовий режим з Росією

27 Червня 2023
1268
27 Червня 2023
14:28

КМІС: Майже 80% українців виступають за закриті кордони та візовий режим з Росією

1268
За останнє десятиліття цей показник зріс уп’ятеро.
КМІС: Майже 80% українців виступають за закриті кордони та візовий режим з Росією
КМІС: Майже 80% українців виступають за закриті кордони та візовий режим з Росією

Майже 80% українців вважають, що Україна має будувати відносини з Росією такими ж, як з іншими країнами, — із закритими кордонами, візами та митницями. За останнє десятиліття цей показник зріс уп’ятеро. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи повідомляють, що ставлять респондентам запитання, якими українці бачать відносини України з Росією, вже впродовж 15 років і, щоб побачити динаміку, пропонують порівняти результати опитування в лютому 2013 року (до Революції Гідності та окупації Криму і частини Донбасу), у лютому 2022 року (після окупації Криму і частини Донбасу, але до повномасштабного вторгнення), у липні 2022 року (після вторгнення) і у травні 2023 року (поточні настрої).

Перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити Україну та Росію незалежними, але дружніми державами. Лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути, як з іншими державами, — із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об’єднання в одну державу.

Після окупації Криму і початку війни на Донбасі частка тих, хто вважав, що відносини мають бути, як з іншими державами, зросла до 44%, хоча 48% надалі вважали, що країни мають лишатися дружніми.

Натомість лише після широкомасштабного вторгнення частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи й митницю з Росією, зросла до 79%. Цей показник залишається ідентичним і надалі протягом останнього року.

Лише 10% зараз хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 1% хотів би об’єднання країн в одну.

Якщо до 2014 року в усіх регіонах переважна більшість українців бачили країни дружніми з відкритими кордонами, без віз і митниць, то тепер закриті кордони з Росією хочуть мати 75% жителів сходу та 73% мешканців півдня.

Крім того, вважають, що з Росією потрібно мати закриті кордони, візи та митниці, навіть 70% тих, хто вдома спілкується переважно або лише російською мовою. Серед українсько- та двомовних цей показник становить 81–82%.

Опитування було проведено впродовж 26 травня — 5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 984 респонденти віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, за даними соціологів, майже 80% українців вважає, що російська влада та російський народ однаково відповідальні за війну проти України. 84% українців вважають неприпустимими будь-які територіальні поступки Росії, навіть у разі продовження війни та виникнення інших загроз для країни.

Більше половини українців вважають недоречним для українських культурних діячів створювати свої продукти російською мовою і недоречною державну підтримку для російськомовного продукту.

Також українці в абсолютній більшості позитивно оцінюють національних історичних діячів та негативно — російських і радянських, а історично найближчим народом вважають поляків. Таке ставлення характерне для всіх регіонів країни з незначними відмінностями.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду