Майже третина українців не знає жодної іноземної мови, — дослідження КМІС

Майже третина українців не знає жодної іноземної мови, — дослідження КМІС

22 Березня 2023
2921
22 Березня 2023
12:03

Майже третина українців не знає жодної іноземної мови, — дослідження КМІС

2921
Половина оитаних сказали, що мають деякі знання англійської, але лише 23% можуть читати, писати й спілкуватися нею на побутовому чи на професійному рівнях.
Майже третина українців не знає жодної іноземної мови, — дослідження КМІС
Майже третина українців не знає жодної іноземної мови, — дослідження КМІС

68% опитаних українців мають певні знання принаймні однієї іноземної мови. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Взагалі не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні майже третина дорослих жителів України — 31.8% (в опитуванні не враховувалась російська мова, лише англійська, польська, турецька, угорська, іспанська, французька та німецька мови).

51% респондентів зазначили, що мають деякі знання англійської мови, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати й спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях.

Крім того, 22% опитаних відповіли, що мають певні знання польської, 14% — німецької, 7% — французької мов. Іспанську, угорську та турецьку знають 1—3% респондентів.

За десятибальною шкалою українці демонструють аудіювання на 3, комунікацію на 2,89 балів, письмо — на 2,73, а читання — на 3, 29, підрахували дослідники. Для всього дорослого населення України єдиний інтегральний показник рівня володіння англійською мовою  становить 2,86 балів за 10-ти бальною шкалою.

Більшість опитаних (68%) мають певні знання принаймні з однієї мови, але ці знання не є глибокими. Половина з них (51%) мають деякі знання англійської, але лише 23% можуть читати, писати й спілкуватися англійською на побутовому й професійному рівнях. Майже третина, 29%, вивчали англійську лише в навчальних закладах і не вдавалися до самоосвіти.

Найчастіше англійською слухають пісні (56%), читають інструкції, рекламу й меню (55%), статті в Інтернеті (54%), дивляться відео (52%). Здебільшого це епізодичний досвід і відбувається рідше, ніж раз на місяць. У професійній діяльності англійську використовують 19% опитаних.

Більше половини (56%) мають бажання підвищувати свій рівень знання іноземної мови, але 61% стверджують, що в них немає потреби у знанні іноземної мови для професійної діяльності.

Найбільшими стимулами для вивчення англійської називають більші можливості подорожування (43%), цікавість до вивчення іноземних мов (36%), більш різноманітне дозвілля (33%) і можливість працювати в міжнародних компаніях (31%).

Серед головних бар’єрів для вивчення — брак часу (38%), наявність більш важливих життєвих пріоритетів (34%), відсутність фінансів (33%) і нестача мотивації (31%).

Переважна частина респондентів поділяють думку, що вивчати іноземні мови потрібно в молодому віці, зокрема більшість (63%) вважають, що треба починати вчити іноземну мову у віці 5-7 років.

Кожна друга дитина вивчає англійську в навчальному закладі, 27% вивчають її додатково, а 22% не вивчають узагалі. Майже всі батьки (93%) бажають, щоби їхня дитина підвищувала рівень англійської.

Опитування проводилось методом онлайн-інтерв’ю в якому взяли участь 2001 дорослих жителів України віком від 18 років та старші.  В дослідженні застосовувалась квотна вибірка, яка репрезентує доросле населення України, що проживає на територіях, підконтрольних уряду, за основними демографічними характеристиками. Рекрутинг респондентів було здійснено на основі онлайн панелі InPoll, яка використовує програмне забезпечення ОСА. Для відбору недопредставлених в онлайні груп було застосовано додатковий телефонний рекрутинг. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,2%. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2921
Читайте також
06.02.2022 11:00
Юрій Макаров
«Детектор медіа»
12 734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду