16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС

16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС

27 Жовтня 2023
545
27 Жовтня 2023
14:43

16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС

545
Основними мотивами називають зіставлення інформації, інтерес до подачі інформації в Росії, розуміння бачення подій росіянами, бажання знати про події в Росії через важливість для України, а також проросійські настрої.
16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС
16% мешканців прифронтових регіонів регулярно читають новини з російських джерел, — КМІС

16% мешканців прифронтових та звільнених територій щодня або кілька разів на тиждень отримують новини з російських джерел. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 7–12 серпня серед мешканців 10 прифронтових регіонів.

Так, 16% респондентів на щотижневій чи щоденній основі все ще отримують новини з російських джерел, зокрема 6% щодня користуються російськими джерелами.

Причому серед цих респондентів, які щодня / щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% — провладними, 21% — опозиційними.

Основними мотивами, чому мешканці їхньої області користуються російськими джерелами, респонденти найчастіше називали зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в Росії (14%), проросійські настрої (11%), бажання бути поінформованим про події в Росії через важливість для України (11%), розуміння бачення подій росіянами (10%).

При цьому абсолютна більшість респондентів насамперед отримують новини з національних (54% щодня і 32% кілька разів на тиждень) та місцевих (59% щодня і 38% кілька разів на тиждень) джерел.

Із міжнародних джерел на щоденній основі новини отримують 28% опитаних, ще 37% — щотижня.

За показниками довіри лідирують телеграм-канали (51% скоріше або повністю їм довіряють і лише 8% не довіряють), міжнародні ЗМІ (47% проти 8%) та українські інтернет-ЗМІ (45% проти 11%).

Національному телемарафону довіряють 44% проти 18%, які не довіряють, радіо — 37% довіряють, 9% не довіряють.

Єдиним джерелом з переліку, яке має негативний баланс довіри-недовіри, є TikTok — 14% проти 31%, водночас серед респондентів до 25 років 40% йому довіряють.

На відкрите запитання, які публічні особи дають достовірну інформацію, 37% називають Володимира Зеленського. На другому місці — Валерій Залужний (18%), далі йдуть Олексій Арестович (10%), Сергій Притула (9%), Кирило Буданов (9%). Інших осіб називали рідше.

Комунікацію влади із суспільством респонденти оцінюють радше нейтрально-позитивно. Комунікацію центральної влади 32% оцінили позитивно, 42% нейтрально, 25% негативно. Комунікацію місцевої влади 40% оцінили добре, 30% нейтрально і 30% погано.

Серед критеріїв вибору джерела інформації немає безумовного лідера, проте помітно, що найбільше респондентів говорять про надання перевіреної інформації — 42% визначають цей критерій як один з трьох найбільш важливих, а 28% вважають найбільш важливим для себе.

Інші основні топкритерії: актуальність новин (31% визначають як один з трьох найбільш важливих і 9% вважають найбільш важливим), надійність джерела (відповідно, 29% і 14%), відсутність пропаганди (27%).

Читайте також:

Фото ілюстративне: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
545
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду